Halloween: Prokletí Michaela Myerse / Halloween: The Curse of Michael Myers (1995/88/USA/Horor, Thriller) 41%

21.02.2019 12:22
JEDNOU VĚTOU
„Jejich děsivý halloween."

OBSAH
V neúprosném budování strachu, ze kterého vám bude běhat mráz po zádech, se nic nevyrovná filmu Halloween VI: Prokletí Michaela Myerse, nejstrašlivější kapitole děsivé série Halloween! Jediná hrůzná noc teroru ukrytého pod maskou Michaela Myerse změnila osud jednoho malého města navždy. Nyní, šest let poté, co měl zemřít v plamenech, se Myers vrací, aby znovu zabíjel - a tentokrát není možné uniknout! Jak vražedná zuřivost, při níž se vám zrychlí tep, směřuje k vrcholu, jsou postupně odhalována dlouho skrývaná tajemství nejmaniakálnějšího vraha filmového plátna a jsou skutečně šokující!(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Když jsem po pětce volal po jakékoliv inovaci, netušil jsem, do jakého bahna může inovantní přístup režisérův film poslat. Joe Chapelle rozhodně nemá nastudované dějiny slasheru, protože Michael kosí lidi jako kdejaký podprůměrný buran z rutinních teen vyvražďovaček, čili nenápaditě. Místo temnoty na nás odevšad bliká epileptický střih podpořený industriální hudbou s ruchovými vsuvkami v podobě lidských výkřiků či sténání, což by jeden snad i v půlce devadesátých let pochopil (doba holt kráčí kupředu), ale scénář co do infantility opět trumfuje předchozí díl a když už raději nehledáme logiku, tak alespoň nějaký styčný bod si tvůrci vybrat mohli a posléze toto téma dovést do nějakého rozuzlení. Bohužel, ani to ne. Absolutní dno, protože po tomhle už následující (prozatím) dva díly nemají kam klesat. Hořká rozlučka Donalda Pleasenceho. Amen… (Isherwood) 0*

"Je to jeho hra. A já tušim, kde ji chce hrát!" Tak samozřejmě, že doma, spíš jde o to jak. Michael se vrací do rodného Haddonfieldu, aby tohle městečko redukoval o dalších 10 mrtvých. Jenže bohužel... podobně jak blbě skončila pětka, stejně tak blbě začíná její pokračování, co odsouvá Myerse na druhou kolej a nepochopitelně se pitvá v druidském okultismu. Svou upištěnou neteř sice konečně rozseká žacím strojem, jenže za doprovodu kašovité mutace Carpenterova hudebního motivu to zkrátka nemá grády. A pozor, při závěrečné nakládačce vydává Michael bolestivé kňourání! P.S. tušim, že tohle je snad první Halloween, který se skutečně odehrává na podzim, nikoliv v létě. (Bloody13) 2*

Michael Myers se ještě v polovině devadesátých let vrátil v celkem zdařilé hororové jízdě, ale bylo jasné, že je to jeho labutí song. Dostal se do nepřízně fanoušků a tak se čekalo na nějaký restart série, který přišel až o mnoho let později. Černošský režisér a příležitostný herec Joe Chappelle je spíše režisér televizních nebo v té době vhs parametrů,ale s horory má nemalé zkušenosti. Film jako standardní horůrek svá kritéria splnil. Nenudil, nějaká invence je sice sporná, ale Myers to neřeší. Tedy vcelku uspokojivé a současně na dnešní horory málo atraktivní. Klady: tahle série se dá točit pořád a neskončí to fiaskem, dynamika děje, znepokojivá atmosféra, adekvátní obsazení, skalní hororista si to užije. Zápory: už to má až příliš béčkové atributy, levný "video" vizuál, nízká atraktivnost, slabší budování napětí, omletost příběhu, příliš zaměnitelné, málo propracované vraždy. Mé hodnocení: 60% (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Co asi přinese šestý díl série, která sama o sobě má rozporuplný průběh? První dva filmy jsou klasikou žánru a jedná se o to nejlepší, co kdy bylo v rámci slasheru natočeno. John Carpenter vytvořil v Michaelovi Myersovi tak ikonického zabijáka, a přitom tak jednoduše, až je to neuvěřitelné. Dokázal ale vzbudit strach, a to všemi prvky, které měl k dispozici – herci, hudbou a zvuky, kamerou a střihem. Tohle je něco, co se většině hororových autorů současnosti nedaří.
Je jasné, že film už nemohl dál fungovat jen proto, že se zde bude dál vraždit. Bylo potřeba trochu prohloubit mytologii, do čehož se šestý díl skutečně pustil. Jestli je to dobře, nebo špatně, to je asi na každém, ale v mém případě je to rozhodně špatně. Mytologie se v tomhle případě stává nesmyslnou a uvařenou z vody, protože k Michelovi se něco podobného prostě nehodí. Mnohem lépe funguje jako tajemná postava, o které skoro nic nevíme, jen něco z jejího dětství.
Ve světě, kde se Halloween odehrává, uběhlo dalších šest let. Jamie zmizela, a tak by se skoro zdálo, že Michael už nemá koho zabíjet. Ale v klidu, on se vždycky někdo najde. Ať už je to rodina, co žije v jeho domě, anebo někdo, s kým opravdu ještě má pouto. Co je ale důležitější, objevuje se zvláštní kult, který by mohl vysvětlit to, proč je Michael tak nezničitelný, jak se celou dobu prezentuje.
A také to vysvětleno je. Právě díky tomu Michaelova postava ztrácí hodně na svém kouzle, což jí do jisté míry ubližuje. Proč ho prostě nenechat kráčet jako maskota Halloweenu, proč nutně vysvětlovat? Anebo ještě lepší otázka: Proč tak skvělou postavu vysvětlovat na základě tak banálního mýtu? Jako kdyby nebylo možné si trochu sednout a najít nějakou cestu v příběhu, která bude uvěřitelná a alespoň trochu novátorská. Tímhle si ale tvůrci nechtěli špinit ruce.
„Halloween - Prokletí Michaela Myerse“ je krásnou ukázkou toho, jak nastavit sérii ve smyslu kvantity, ale naprosto se vykašlat na kvalitu. Je zde snaha trochu oživit sérii, o tom žádná, ale je to provedeno cestou, která není právě z nejlepších. Vytvoření nové mytologie ubližuje tomu, co bylo doposud prezentováno a dělá z toho přeplácanou slátaninu, což je velká škoda.

DABING
V českém znění: Dagmar Čárová - Marianne Hagan (Kara Strodeová), Luděk Čtvrtlík - Paul Rudd (Tommy Doyle), Jan Hanžlík - Donald Pleasence (Dr. Sam Loomis), Petra Jindrová, Blanka Zdichyncová, Jaroslav Horák, Jan Dolanský, Bohuslav Kalva (titulky)
Překlad: Silvie Čapková
Zvuk: Miloš Sommer
Režie: Vladimíra Wildová
Vyrobil: Bontonfilms 1996

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 31.10.2005 (DVD premiere)
Premiéra USA: 29.9.1995 Dimension Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 31.10.2005 SPI Film
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - $ 5 000 000

FILMY V SÉRII
Halloween gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0230/
Horor / Thriller, USA, 1978
Režie: John Carpenter, Hrají: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis

Halloween 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0232/
Horor / Thriller, USA, 1981
Režie: Rick Rosenthal, Hrají: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence

Halloween 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0233/
Horor / Sci-Fi, USA, 1982
Režie: Tommy Lee Wallace, Hrají: Tom Atkins, Stacey Nelkin

Halloween 4: Návrat Michaela Myerse gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0234/
Horor / Thriller, USA, 1988
Režie: Dwight H. Little, Hrají: Donald Pleasence, Ellie Cornell

Halloween 5 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0235/
Horor / Thriller, USA, 1989
Režie: Dominique Othenin-Girard, Hrají: Ellie Cornell, Donald Pleasence

Halloween: Prokletí Michaela Myerse gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0237/
Horor / Thriller, USA, 1995
Režie: Joe Chappelle, Hrají: Donald Pleasence, Paul Rudd

Halloween: H20 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0236/
Horor / Thriller, USA, 1998
Režie: Steve Miner, Hrají: Jamie Lee Curtis, Josh Hartnett

Halloween: Zmrtvýchvstání gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0238/
Horor / Thriller, USA, 2002
Režie: Rick Rosenthal, Hrají: Jamie Lee Curtis, Brad Loree

Halloween gastonrolinc.webnode.cz/news/halloween-halloween-2007-109-usa-horor-thriller-63/
Horor / Thriller, USA, 2007
Režie: Rob Zombie, Hrají: Scout Taylor-Compton, Malcolm McDowell

Halloween II gastonrolinc.webnode.cz/news/halloween-ii-halloween-ii-2009-101-usa-horor-thriller-48/
Horor / Thriller, USA, 2009
Režie: Rob Zombie, Hrají: Scout Taylor-Compton, Malcolm McDowell

Halloween gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0246/
Horor / Thriller, USA, 2018
Režie: David Gordon Green, Hrají: Jamie Lee Curtis, Judy Greer

Halloween zabíjí gastonrolinc.webnode.cz/news/halloween-zabiji-halloween-kills-2021-105-usa-velka-britanie-horor-thriller-48/
Horor / Thriller, USA / Velká Británie 2021
Režie: David Gordon Green, Hrají: Jamie Lee Curtis, Judy Greer
 
Halloween končí gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/0037/
USA, Horor / Thriller, 2022
Režie: David Gordon Green, Hrají: Jamie Lee Curtis, Andi Matichak
 
Tvůrci a herci
Joe Chappelle (Režie), Paul Freeman (Produkce), Alan Howarth (Hudba), Paul Rabjohns (Hudba), Billy Dickson (Kamera), Randy Bricker (Střih), Ross Brown (Casting), Mary West (Casting), Bryan Ryman (Scénografie), Ann Gray Lambert (Kostýmy), G. Michael Graham (Zvuk), Mark Hopkins McNabb (Zvuk), Ryan McCormick (Masky), Daniel Farrands (Scénář), Donald Pleasence (Herec), Paul Rudd (Herec), Marianne Hagan (Herec), Mitchell Ryan (Herec), Kim Darby (Herec), Bradford English (Herec), Devin Gardner (Herec), Susan Swift (Herec), Tom Proctor (Herec), Fred Lerner (Herec), J.C. Brandy (Herec), Leo Geter (Herec)
 
1995/88/USA/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film bol zakázaný na Islande.
- Malý Tommy Lloyd sa v 41. minúte filmu hrá s červenou postavičkou z Power Rangers (od r. 1993).
- Debra (Kim Darby) byla pojmenována podle producentky Debry Hill, která produkovala všechny díly s výjimkou snímku Halloween: Zmrtvýchvstání (2002).
- Scéna, kdy Kara (Marianne Hagan) utíká před Michaelem Myersem (George P. Wilbur), nápadně připomíná útěk Laurie (Jamie Lee Curtis) před Michaelem (Tony Moran) z prvního dílu série Hallowen (1978).
- V izbe Tommyho Lloyda visí na stene plagát gothic-rockovej kapely Sisters of Mercy.
- Scénář prošel jedenácti verzemi.
- V původním scénáři měl při příchodu domů John zapnout televizi, kde zrovna běžel záběr umírajícího chlapce Halloweenu 3.
- I když režisérský sestřih filmu nebyl nikdy oficiálně vydán, několik měsíců po vydání filmu kolovala nelegální verze.
- Pro verzi do kin napsal závěr filmu Joe Chappelle.
- V důsledku úmrtí Donalda Pleasence, tvůrčích neshod mezi Joem Chappellem a producenty a špatné odezvy při testovacím promítání, bylo potřeba film notně sestříhat a přetočit některé scény, i naproti protestům herců a štábu. Mnoho z nich řeklo, že po těchto změnách si přáli, aby nikdy další film série Halloween nevznikl.
- Producenti chtěli, aby si Brian Andrews zopakoval svou roli Tommyho Doyla z původního Halloweenu. Brian však neměl žádného agenta, proto jej nemohli kontaktovat.
- První díl série Halloween produkovaný společností Dimension.
- Pracovní název: Halloween 666: The Origin of Michael Myers. V Americe můžeme vidět i název “Hall6ween".
- Existuje alternativní verze filmu pod názvem Halloween 6: Producer's Cut, která koluje na internetu. Má odlišnou dějovou linii a zatím nebyla oficiálně vydána, i když za ni fanoušci podepisovali petice.
- Pro roli Beth byla zvažována Denise Richards, ta ale roli odmítla.
- Film, který sleduje Mrs. Blankenship je Fantom Opery z roku 1925.
- Role Barryho Simmse byla původně nabízena Howardu Sternovi, který nabídku nepřijal.
- Původně měl snímek režírovat Fred Walton, který debutoval v režii snímkem When a Stranger Calls (1979).
- Fred Walton ovšem nebyl jediná volba, původně měl totiž snímek režírovat i Scott Spiegel a o produkci se měl postarat jeho přítel Quentin Tarantino.
- Mnoho scén, ve kterých byl na scéně Donald Pleasence bylo nakonec z filmu vystřiženo, režisér Joe Chappelle je totiž shledal za nudné.
 
Odkazy