Halloween II / Halloween II (2009/101/USA/Horor, Thriller) 48%

22.11.2021 17:23
JEDNOU VĚTOU
„Rodina je věčná."

OBSAH
Film Halloween 2 režiséra Roba Zombieho navazuje přesně v místě, kde končil jeho hit Halloween z roku 2007 a sleduje dohru vražedného řádění Michaela Myerse (Tyler Mane) očima hrdinky Laurie Strode (Scout Taylor Compton). Zlo má nový osud. Michael Myers se vrací v děsuplném pokračování remaku klasického hororu domů do ospalého Haddonfieldu v Illinois, aby se postaral o jisté neuzavřené rodinné záležitosti. Myers, který za sebou zanechává stopu hrůzy, jakou dokáže zprostředkovat jen mistr hororu, jakým Zombie je, se nezastaví před ničím, dokud se mu nepodaří dokončit záležitosti, související s jeho pochmurnou minulostí. Město má ale nové hrdiny – pokud se jim podaří přežít dost dlouho na to, aby zastavili nezastavitelného.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Spíš než za samostatný film bych ‚dvojku‘ Halloweenu označil za jakýsi datadisk. Pracuje se zde s motivy z předchozího dílu, akorát s tím rozdílem, že scénář totálně rezignoval na něco, co by mělo připomínat souvislý děj, a s absolutním důrazem na Michaelovo řádění si jede v jakési snové atmosféře psychedelického tripu. Chápu, proč kámoš po skončení prohlásil: „To byla pičovina!“, a stejně tak mi nepřišlo až tak zarážející, že po rozsvícení chyběly v sále dvě třetiny diváků. Rob pouze stvrdil, že v oblasti filmové brutality mu není v současném Hollywoodu rovno. To šílené násilí, kdy se v plném záběru šlape po hlavě či prořezává krk, které se navíc nevyhýbá ani ženám, dalece překračuje to, co se v rámci nejenom politické korektnosti, ale i jakýchsi morálních měřítek, smí. Přiznat, že se vám něco takového líbilo, vlastně není nejlepší vizitka osobního filmového vkusu, ale každý jsme nějaký. Každopádně jde o Robův nejslabší film. Z objektivnějšího hlediska za onu vzpomínanou bezdějovost, a hlavně za dr. Loomise, větší idiot z jeho scénáristického brku prozatím nevyšel. PS: Teď už to opravdu chce něco osobitějšího, byť „trojce“ bych se nebránil, to vyústění je zatraceně vtipné. (Isherwood) 4*

Odmítnutí Zombieho druhého HALLOWEENU je dvojí: zastánci Carpenterovy vize nejsou schopni přistoupit na Zombieho revzionistický přístup, ve kterém zlo není iracionální, nýbrž je motivované a monstrum je polidšťováno; fanoušci "brakových" (sub)žánrů slasheru či exploitationu zase nejsou schopni přijmout ambicióznost celého projektu, který se snaží dostat grindhouse do arthouseu. Ti první nedokáží pro odmítnutí samotného konceptu ocenit, že remake hororu nemusí být pouhou vyprázdněnou nápodobou originálu v současném moderním audiovizuálním hávu, jako se to stalo u TEXASKÉHO MASAKRU MOTOROVOU PILOU či PÁTKU TŘINÁCTÉHO. Přehlížejí pak uvědomělost při polidšťování monstra, když na sebe zavražděné postavy před svou smrtí berou masky Frankensteina a v dialozích narážejí na jeho Nevěstu, popř. kostým Rockyho z ROCKY HORRORO PICTURE SHOW; monstra jsou u Zombieho totiž ti okolo Michaela, ne Michael samotný. Ti druzí zůstanou u chvály nesmlouvavého vyobrazování násilí i sexuální otevřenosti, ale přitom si nevšimnou či nepříjmou, že z explicitního ukazování se přechází k navozování fyzické nevolnosti prostřednictvím důmyslného stylu (expresivní nasvícení obrazu, posílení zvukových efektů, paralelní či asociativní střihová montáž, kdy přímo ani nechutnosti nevidíme). Stačí pouze přistoupit na to, že paradokumentární realističnost Cravenových či Hooperových exploitationů 70. let byla nahrazena důslednou stylizací. Osobně pak oceňuji první a poslední čtvrthodinu, ve které se z carpenterovského bubáka bez paměti stává bubák s pamětí, poučený tím, co se mu přihodilo v předchozích dílech (viz odkazování se při peripetiích se sanitkou, vzítí sekery a dobývání se do budovy ochránce) - aby se ukázalo, že traumatizujícími zážitky z minulých děsuplných zážitků je postižená samotná screen queen Laurie. (Bluntman) 4*

Rob Zombie v jedničce pouze načrtnul svou jedinečnou vizi, aby jí v tomhle pokračování dotáhl na samou hranici šílenství a absurdnosti. Michael Myers se tu hodně prochází po rozkvetlých loukách při západu slunce (trochu to budí dojem, že prožívá jakousi očistu), trpí haluškoidními představami, v nichž se mu zjevuje matka s bílým koněm a při těžce surrealistické pasáži spolu slavnostně večeří. Zdá se, že Zombie si během psaní scénáře dopřával nějakou bílou mňamku. Na všechny strany plive oheň a síru v podobě nadávek typu "Shit, I fucking kill you", ale to jsme si za tu dobu zvykli. Co se mu však musí nechat, tak je jeho apetit k nespoutané brutalitě. Michael se ve svém zabíjení tentokrát opravdu vyžívá. Kuchá, bodá, řeže, seče a drtí všechno, co se mu postaví do cesty a to s nebývalou vervou. Pracuje efektivně a hodně rychle, aby mu někdo náhodou neutekl. Myersovo odmaskování sice zapříčinilo ztrátu působivosti, jelikož přestal fungovat jako čisté a neproniknutelné zlo, ale samotný závěr, který si bere to nejlepší hned z několika původních sequelů, je nesmírně šokující a zanechává chuť po další filmové krvi. (Bloody13) 3*

VELKÁ RECENZE
Michael Myers je hororovou ikonou a i když nemá na svém kontě tolik zářezů jako konkurent a fanoušek hokeje Jason Voorhees, nehláškuje jako Freddy Krueger a nebyl trikovou revolucí jako panenka Chucky, jeho vliv na žánr mu nemůže nikdo upřít. V době, kdy se remakují snad i reklamy na nosní kapky, nikoho nepřekvapilo, že se i legendární vrah ocitl v hledáčku někoho, kdo si myslel, že geniálně strašidelný originál nemůže dnešní generaci nic moc říct. A tak vznikl remake. I když nešlo o žádné přelomové dílo, Rob Zombie se alespoň pokusil přijít s vlastní vizí a nechtěl jen parazitovat na slavném jménu, jako se to stalo třeba u nové verze Pátku třináctého. O dvojku ale i přesto prakticky nikdo nestál. Bohužel jsme ji však dostali.
A nebude se vám líbit, pokud to myslíte s hororem alespoň trošku vážně a neřvete nadšením jen kvůli tomu, že někdo někomu řeže hlavu kusem skla a oběť přitom kvičí jako prase. Což se mimochodem stane hned v první pětiminutovce, která v podstatě definuje to, s čím Rob Zombie hodlá zaútočit na diváka v následující hodině a půl. Nesmyslné násilí pro násilí, nulová snaha navodit děsivou atmosféru a zbytečné záběry na krávu, jejíž vnitřnosti se po nárazu dodávky válí po celé silnici. Halloween II opravdu není příliš chytrý film. Zásadní problém je však v tom, že to o sobě neví a tváří se neskutečně sofistikovaně a inteligentně.
Příběh totiž není jen pouhou neškodnou vyvražďovačkou, kde pod nožem dvoumetrového kolohnáta končí více či méně sympatické postavy a nějaká mladá dívka každých patnáct minut vyděšeně utíká ve spodním prádle bůhvíkam. Režisér a scénárista v jedné osobě se pokouší dát Myersovu jednání jistou hloubku a snaží se ukázat divákům trošku víc z toho, co se děje v jeho hlavě. Zombiemu však nedošlo, že i když má sympatickou a poměrně pohlednou manželku, napatlat na ni divný make-up, navléct ji do světlých šatů a postavit vedle bílého koně nebude v hororu příliš fungovat. Jakékoliv zjevení Sheri Moon Zombie – která hraje něco jako halucinaci a svědomí dohromady, pokud jsem to dobře pochopil – je pro diváka šok větší, než kdyby se dozvěděl, že Michael Myers zabíjí kvůli tomu, aby upozornil na problém hladomoru ve střední Africe.
Film se bere nesmírně vážně a jeho tvůrci nepochopili, že to, co servírují do kin, možná vypadá dobře jako tříminutový metalový klip, ale jako téměř dvouhodinový horor je to zkrátka trapné. A když už jsme u těch klipů – druhý Halloween v podstatě připomíná DVD nějaké druhořadé kapely, na němž najdeme patnáctku jejích nejlepších písní. Film je totiž také jaksi „rozklipovaný.“ Myers vždycky přijde na pole/do nemocnice/do bordelu/na párty, zabije dva tři lidi a zase odejde. Proč to dělá? Nevíme. Prostě jen dorazí na místo, kde se pohybuje několik postav, o nichž jsme do té doby neslyšeli ani slovo, zasekne jim do zad sekyru nebo jim rozšlape hlavu na kusy a zase odejde. Svým způsobem připomíná Halloween II mizernou počítačovou hru, kde hráč-zabiják postupuje levely a likviduje anonymní nepřátele. Tady to ale není zábavné a dost často budete mít nejspíš oprávněný pocit, že by z filmu šlo bez nejmenších problémů vystřihnout minimálně šedesát minut, ve kterých se doopravdy vůbec nic podstatného nestane, jen umírají postavy, jež dost často nemají ani jméno.
Zombie prostě a jednoduše neumí vyprávět. Vizuálně vypadá jeho novinka poměrně zajímavě, ale krom zmíněné roztříštěnosti děje je zásadní potíží i absolutní absence strachu. Ano, jsou tu lekačky, leknout se však může člověk i u AZ-kvízu, když na něj hned po úvodních titulcích vyskočí Aleš Zbořil a nahlas zakřičí. Opravdové napětí v druhém Halloweenu budete hledat marně. Není tu. Místo něho Zombie nabízí přehlídku násilných úmrtí, která člověka začnou po páté mrtvole nudit. Všude stříká krev, všichni vydávají podivné zvuky a snad každý člověk chce vypadat, jako že se čtrnáct dní nemyl. Jistou poetiku to má, ale bylo by nejspíš pro všechny lepší, kdyby se Zombie zaměřil na hudební videa, kde se jeho absence nápadů dá zamaskovat kratší stopáží. Fakt, že Scout Taylor-Compton se stále ještě nenaučila hrát a že Malcolm McDowell tu je vyloženě za pitomce, je ve světle unylé režie, absurdních snových sekvencí a hloupoučkého příběhu něco, co člověka už snad ani příliš nerozhodí.
Takže proč tři hvězdičky? Když pomineme fakt, že na Halloween se prvních pár minut hezky kouká, protože režisér umí zacházet s kamerovými filtry, mohly by někoho potěšit závěrečné titulky. Rozezní se u nich totiž hudební motiv z originálu (nebo velmi podobný) a zajímavá cover verze Love Hurts od Nazareth. Jestli tohle stojí za peníze za lístek, by byla nejspíš zbytečná otázka.

O PRODUKCI
Snímek Halloween režiséra Roba Zombieho byl jedním z jasných úspěchů roku 2007, kdy vydělal přes osmdesát milionů dolarů. Fanoušci hororu uvítali Zombieho inovovanou verzi klasického příběhu Michaela Myerse. Scenárista a režisér sám měl ale na věc po premiéře jiný názor a do „dokončení“ vyprávění, které započal v prvním filmu, se mu příliš nechtělo. „Když jsem dotočil první Halloween, byl jsem vyčerpaný, vyhořený a už nikdy jsem nechtěl znovu slyšet jméno Michael Myers,“ přiznává Zombie. „Ale takhle se cítím pokaždé, když dokončím něco náročného.“
Zombie se zodpovědnosti za pokračování nejprve zřekl, ale nakonec ho jeho vztah k postavám příběhu donutil své rozhodnutí přehodnotit. „Začal jsem si je přivlastňovat. Tehdy jsem po natočení pokračování začal opravdu toužit. Byl to můj Michael Myers, moje Laurie Strode, můj svět. Nechtěl jsem, aby mi ho někdo sebral.“
S odhodláním vrátit se na „místo činu“ se Zombie rozhodl navázat druhým dílem přesně tam, kde první skončil. „Halloween II začíná posledními okamžiky prvního filmu a poté plynule pokračuje,“ vysvětluje Zombie. „Mohli byste z toho udělat jeden čtyřhodinový velkofilm.“
Producent Malek Akkad, který se k příběhu Michaela Myerse poprvé dostal jako pomocný producent filmu Halloween 6, je vděčný za to, že Zombie nakonec změnil názor. „Je to velice odhodlaný autor,“ zamýšlí se Akkad. „Vše, do čeho se pustí, vnímá naprosto specificky, ať už jde o hudbu, o režii nebo o psaní scénářů. Ve všech případech má naprosto jednoznačný rukopis.“
Součástí onoho „rukopisu“ je i to, že je Halloween Il děsivější, napínavější a kontroverznější. „Rob si představoval velice syrový, realistický film,“ komentuje Akkad. „Liší se od všech ostatních. Náš film působí velice realisticky a syrově.“ Vzhledem k tomu, že se v Halloweenu II pouští novým směrem, opouští v něm i tradiční mytologii původní série. Zkoumá tragédie, kterým postavy čelily v prvním dílu, a buduje svůj příběh bez jakýchkoliv zábran či omezení. „V případě tohoto filmu se opravdu naplno řídí vlastním úsudkem a postavy představuje více po svém,“ nadšeně se svěřuje Akkad.
„Tenhle díl stojí více na postavách samotných,“ přitaká Malcolm McDowell, který si znovu zahrál doktora Loomise. „Líbí se mi, že se tu vrací mladý Michael a jeho matka, a zajímá mě i jeho podivná psychóza. Myslím, že je to skvělá změna, protože natočit znovu slasher by asi nebyl nejlepší nápad.“
Tyler Mane, který reprízuje roli padoucha filmu, byl nadšený z toho, že se Zombie snažil první díl překonat. Mane je přesvědčen, že se to Zombiemu podařilo a že překonal jeho očekávání. „Je to velice napínavý film. Scény, v nichž někdo umírá, jsou ještě působivější. Jde o drsné, nemilosrdné vraždy. Michael Myers je zpátky a je mocnější a zákeřnější než kdy předtím,“ varuje Mane.
Když Zombie Halloween II psal, zjistil, že se příběh odvíjí od křehkého stavu mysli Laurie Strode. Zombie prohlašuje, že tato postava byla nejzajímavější a nejsložitější na konci prvního filmu, kdy „byla naprosto mimo, byla celá od krve a držela v ruce pistoli.“ To se stalo pro Zombieho inspirací při psaní druhého dílu, v němž chtěl ze Strode udělat aktivní, komplexní protagonistku, ne jen „pronásledovanou dívku“. Zombie využil její snižující se kontrolu nad vlastní příčetností k tomu, aby s její pomocí zvyšoval napětí.
„Je to narušená osoba,“ soudí producent Andy Gould. „Je traumatizovaná a osud ji neodvratně vede k její vlastní verzi šílenství.“ „V jejím nitru se odehrává cosi ďábelského a magicky zlého,“ dodává Brad Dourif, který si znovu zahrál šerifa Bracketta. „Je to nevysvětlitelné. Pomalu se před našima očima rozkládá, rozpadá.“
Navzdory výzvám, které před ní ležely, se Scout Taylor-Compton na další cestu do Georgie, aby se stala Laurie Strode, těšila. „Jsme teď jako jedna velká rodina,“ říká o Zombiem, producentech a hercích. „Je příjemné na začátku nového projektu vědět, že už se s každým znáte. Všichni dělají spoustu legrácek a baví se.“
Stejně jako v případě Laurie Strode se i v případě Michaela Myerse Zombie odchýlil od dřívějších interpretací, aby jeho děsivost povýšil na novou úroveň. Ve většině z filmu Halloween II Myers nemá svou legendární masku. Tato volba byla důsledkem především toho, že se Zombie chtěl zaměřit více na Maneův mlčenlivý a děsivý (a donedávna ukrytý) obličej. „Tyler umí nasadit ohromně děsivý výraz. Když si na něj natáhl masku, říkal jsem si, že teď se zkrátka dívám na obyčejnou masku. Tentokrát ji moc nenosí, protože má ohromně děsivý výraz.“
Zombieho tvořivost v předefinování světa Michaela Myerse zahrnuje i návrat Deborah Myers v podání Sheri Moon Zombie. „Když jsme dotočili první díl, byla jsem mrtvá. Říkala jsem si, že neexistuje způsob, jak bych se mohla vrátit.“
Ve snaze rozšířit původní film Zombie do Halloweenu II doplnil jisté nadpřirozené prvky. Deborah Myers existuje v mysli svého narušeného, vraždícího syna, čímž této postavě dodává další, dříve neviděné rozměry. „Myslím, že je skvělé, jak to Rob napsal. Deborah vidíte Michaelovýma očima a je to opravdu strašidelné.“
Ne všechny následky řádění Michaela Myerse jsou ale špatné: Dr. Loomis v podání Malcolma McDowella našel způsob, jak se případem Michaela Myerse proslavit. „Dr. Loomis je úžasná postava,“ soudí McDowell. „Teď poznáváme jeho další podobu. Je to naprostý egomaniak. Neženu se za Michaelem Myersem, to je v tomhle díle šerifova práce. Jsem na turné se svou novou knihou a na té tragédii jsem vydělal spousty peněz. Je to báječná postava, která se skvěle hraje.“
Soudí, že ztvárnění Loomise je velice aktuální a cynicky odpovídá popularitě některých současných lékařů, kteří jsou hnáni pochybnými motivy. „Zdá se to zkrátka jako výtečný nápad, pomalu odkrývat druhou tvář lékařů, kteří bývají zobrazováni jako takřka polobozi. Vždycky jsme přesvědčeni o správnosti toho, co dělají nebo říkají, ale oni občas příšerně chybují.“
V případě Loomise se hrůza projevuje jinak. Pronásleduje ho odkaz Michaela Myerse. „Došlo k příšerné tragédii a on objevil způsob, jak na ní ohromně vydělat,“ vysvětluje Zombie. „Bydlí v luxusních hotelech a jezdí krásnými limuzínami. V nitru je prázdný a zkažený, ale snaží se to zakrýt penězi.“
„Všechno se mu to ale zhroutí,“ dodává Zombie. Společným prvkem, který všechny postavy filmu spojuje, je to, že prožili noční můru, z níž se nejsou schopny probudit. „Všichni přežili strašnou tragédii a já chtěl realisticky zobrazit, jak se s ní budou snažit vypořádat. Každý to dělá jinak, po svém,“ shrnuje Zombie.
V menších rolích se ve filmu objevují také například hororová veteránka Margot Kidder, Howard Hesseman, Brea Grant a Danielle Harris, která se předtím, než si zahrála v Zombieho Halloweenu, objevila už v Halloweenu 4 a Halloweenu 5.
Maskér Wayne Toth, specializující se na zvláštní efekty, který už se Zombiem spolupracoval na Domu tisíce mrtvol, Vyvržencích pekla a Halloweenu, se vrací coby zásadní vliv na děsivější a temnější pasáže filmu. Všímá si posunu v přístupu k natáčení děsivých scén: „Jsou syrovější a realističtější. V dnešních hororových filmech, a občas i v minulých, působí vše trochu směšně a přehnaně. My jsme se pokusili o voyeuristický přístup. Byla to spousta práce, ale jsme oproti předchozímu filmu zase o krok dál,“ dodává Toth.

DABING
1. DABING (VHS)
V českém znění: Bohuslav Kalva - Donald Pleasence (Sam Loomis), Miluše Šplechtová - Jamie Lee Curtis (Laurie Strodeová), Jan Pohan - Charles Cyphers (šerif Brackett), David Prachař - Lance Guest (Jimmy), Jaroslava Obermaierová - Gloria Gifford (sestra Alvesová), Jarmila Švehlová, Dana Batulková, Miloš Vávra, Libor Terš
Vyrobilo: Studio Zero pro společnost Film a Video Studio Praha 1993

2.DABING (Nova, DVD, Blu-ray)
V českém znění: Jiří Plachý - Donald Pleasence (Sam Loomis), Veronika Freimanová - Jamie Lee Curtis (Laurie Strodeová), Jaromír Meduna - Charles Cyphers (šerif Brackett), Filip Čáp - Lance Guest (Jimmy), Kateřina Seidlová - Nancy Stephens (Marion Chambersová), Veronika Jeníková - Gloria Gifford (sestra Alvesová), Kateřina Lojdová - Ana Alicia (Janet), Andrea Elsnerová - Tawny Moyer (Jill), Ernesto Čekan - Leo Rossi (Budd), Regina Řandová - Pamela Susan Shoop (Karen), Bohumila Dolejšová, Rostislav Čtvrtlík, Radovan Vaculík, Stanislav Lehký, Marek Libert, Petr Gelnar, Svatopluk Schuller, Pavel Dytrt, Kateřina Dušková, Pavel Kříž, Julie Alexandridisová, Vladimír Fišer (titulky)
Překlad: Pavla Šafaříková
Zvuk: Jaroslav Novák
Produkce: Jana Trefná
Dialogy režie: Čestmír Gebouský
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro Cet 21 s.r.o. v roce 2001

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 29.10.2009 Palace Pictures
Premiéra USA: 28.8.2009 Dimension Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.4.2010 Palace Pictures
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 648 426
Tržby celkem - $ 39 400 000
Návštěvnost v ČR 6 305
Náklady (Rozpočet) - $ 15 000 000

FILMY V SÉRII
Halloween gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0230/
Horor / Thriller, USA, 1978
Režie: John Carpenter, Hrají: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis

Halloween 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0232/
Horor / Thriller, USA, 1981
Režie: Rick Rosenthal, Hrají: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence

Halloween 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0233/
Horor / Sci-Fi, USA, 1982
Režie: Tommy Lee Wallace, Hrají: Tom Atkins, Stacey Nelkin

Halloween 4: Návrat Michaela Myerse gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0234/
Horor / Thriller, USA, 1988
Režie: Dwight H. Little, Hrají: Donald Pleasence, Ellie Cornell

Halloween 5 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0235/
Horor / Thriller, USA, 1989
Režie: Dominique Othenin-Girard, Hrají: Ellie Cornell, Donald Pleasence

Halloween: Prokletí Michaela Myerse gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0237/
Horor / Thriller, USA, 1995
Režie: Joe Chappelle, Hrají: Donald Pleasence, Paul Rudd

Halloween: H20 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0236/
Horor / Thriller, USA, 1998
Režie: Steve Miner, Hrají: Jamie Lee Curtis, Josh Hartnett

Halloween: Zmrtvýchvstání gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0238/
Horor / Thriller, USA, 2002
Režie: Rick Rosenthal, Hrají: Jamie Lee Curtis, Brad Loree

Halloween gastonrolinc.webnode.cz/news/halloween-halloween-2007-109-usa-horor-thriller-63/
Horor / Thriller, USA, 2007
Režie: Rob Zombie, Hrají: Scout Taylor-Compton, Malcolm McDowell

Halloween II gastonrolinc.webnode.cz/news/halloween-ii-halloween-ii-2009-101-usa-horor-thriller-48/
Horor / Thriller, USA, 2009
Režie: Rob Zombie, Hrají: Scout Taylor-Compton, Malcolm McDowell

Halloween gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0246/
Horor / Thriller, USA, 2018
Režie: David Gordon Green, Hrají: Jamie Lee Curtis, Judy Greer

Halloween zabíjí gastonrolinc.webnode.cz/news/halloween-zabiji-halloween-kills-2021-105-usa-velka-britanie-horor-thriller-48/
Horor / Thriller, USA / Velká Británie 2021
Režie: David Gordon Green, Hrají: Jamie Lee Curtis, Judy Greer
 
Halloween končí gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/0037/
USA, Horor / Thriller, 2022
Režie: David Gordon Green, Hrají: Jamie Lee Curtis, Andi Matichak

Tvůrci a herci
Rob Zombie (Režie), Rob Zombie (Produkce), Andy Gould (Produkce), Malek Akkad (Produkce), Tyler Bates (Hudba), Brandon Trost (Kamera), Glenn Garland (Střih), Monika Mikkelsen (Casting), Garreth Stover (Scénografie), Mary E. McLeod (Kostýmy), Buck Robinson (Zvuk), Luis García (Masky), Douglas Noe (Masky), Rob Zombie (Scénář), Scout Taylor-Compton (Herec), Malcolm McDowell (Herec), Sheri Moon Zombie (Herec), Tyler Mane (Herec), Brad Dourif (Herec), Octavia Spencer (Herec), Danielle Harris (Herec), Richard Riehle (Herec), Margot Kidder (Herec), Chase Wright Vanek (Herec), Mary Birdsong (Herec), Brea Grant (Herec), Howard Hesseman (Herec), Angela Trimbur (Herec), Duane Whitaker (Herec), Betsy Rue (Herec), Mark Boone Junior (Herec), Nicky Whelan (Herec), Daniel Roebuck (Herec), Silas Weir Mitchell (Herec), Bill Fagerbakke (Herec), Weird Al Yankovic (Herec), Matt Bush (Herec), Sean Whalen (Herec), Mark Christopher Lawrence (Herec), Melanie Booth (Herec), Richard Brake (Herec), Chris Hardwick (Herec), Dayton Callie (Herec), Matt Lintz (Herec), Justin Welborn (Herec), Lane Hughes (Herec), Caroline Williams (Herec), Eileen Dietz (Herec), Eddie Ray (Herec), Michael Deak (Herec), Catherine Dyer (Herec), Greg Travis (Herec), Sean Marquette (Herec), Jeff Daniel Phillips (Herec), Christopher C. Romero (Herec), Diane Ayala Goldner (Herec), Adam Fristoe (Herec), Chris Conner (Herec), Adam Boyer (Herec)
 
2009/101/USA/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 54. priečke v rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias".
- Kostýmy, které nosí Laurie a její kamarádky na halloweenské party, představují postavy z legendárního zfilmovaného muzikálu Rocky Horror Picture Show (1975).
- Kvůli filmu vznikla fiktivní kapela Captain Clegg and the Night Creatures, která ve snímku hrála na halloweenské párty. Kapela vydala i své CD.
- Rob Zombie vraví, že Scout Taylor-Compton už nenosí okuliare pretože nechcel, aby vyzerala ako slušné dievčatko z jednotky.
- Mladý Michael musel být ztvárněn druhým dětským hercem, protože Daeg Faerch za dva roky neuvěřitelně vyrostl.
- Jeffrey Daniel Phillips hraje ve filmu hned dvě role - Howarda Boggse a Seymoura Rakve.
- Rob Zombie původně nechtěl natočit pokračování Halloweenu (2007), ale studio se po komerčním úspěchu rozhodlo pro pokračování.
- Rob Zombie prohlásil, že toto je jeho poslední Halloween.
- Laurie má nad postelí obraz Charlese Mansona.
- První film ze série Halloween, kde Michael chodí bez masky. Také první díl ze série Halloween, kde Michaelova primární zbraň není kuchyňský nůž.
- Rob Zombie nabídl cameo ve filmu Johnu Carpenterovi, ten však odmítl.
- Sid Haig odmítl roli majitele striptýzového klubu.
- Natáčelo se v Atlantě ve státě Georgia.
- Rozpočet činil 15,000,000 dolarů.
 
Odkazy