Halloween: Předvečer všech svatých / Halloween (1978/91/USA/Horor, Thriller) 79%

17.02.2019 12:56
JEDNOU VĚTOU
„Jeden z nejslavnějších vraždících psychopatů se představuje ve svém prvním, nejslavnějším a nejzdařilejším filmu."

OBSAH
V roce 1963 o Halloweenské noci ubodal šestiletý Michael svou patnáctiletou sestru Judith. Po patnácti letech v ústavech se mu podaří právě v předvečer všech svatých utéct. Nikdo neví a nikdo ani nechce vědět, co se stane 31. října 1978, kromě doktora Loomise, Michaelova psychiatra. Ten si je jistý, že se Michael vrací zpátky do Haddongield, ale když to zjistí zbytek města, je už pro mnoho lidí pozdě.(Pannonia Entertainment)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zpočátku do toho Carpenter vlétne doslova po hlavě a bez většího otálení se vrhne do napínavého divadla s mordovacími mezihrami. Jenomže tak, jak zpočátku našlápne ve všech směrech bohužel v polovině sundá nohu z plynu a se zvolněným tempem přijde i neodbytný pocit, že to co by mělo být původně napínavé (a jako, že by opravdu bylo) začne být nudné. Jakkoliv je totiž absence děje omluvitelná hlavně v případě mistrné formální hry, zde to Carpenter neuhlídal. Být alespoň trochu lepšího spádu scén, absolutní hodnocení by nebyl problém. Takhle zůstane lehce nedotažený mistrův pokus o dokonalou vyvražďovačku s jedním z nejtajemnějších a nejpsychopatičtějších zabijáků kinematografie, jemuž lze při relativní divácké zvrhlosti a s přihlédnutím k hereckému umění některých přítomných i fandit. (Isherwood) 4*

Tatínek všech slasherů, kterého spousta dítek přerostlo.. Vyjma úvodního point-of-view mordu a bizarní scény „Duch Bob ve dveřích“ mě eskapády Terminátora z léčebny nechaly chladným. Cáklý Michael má po dvou třetinách filmu na kontě více němých tváří, než sexuchtivých teenagerů a tolik opěvovaná atmosféra to má šanci utáhnout snad jedině v rauši nostalgie. Navíc, činnost místní policie, která snad ani nechce na třech hektarech najít nebezpečného pacienta či kradené auto, dala vzpomenout na profesionalitu týmu kolem šerifa Clancy Wigguma.. Po kolikáté už je Carpenterův film těžký cukrovkář, kterého zachraňuje sám autor inzulínem hudby? Přeceňovaná legenda dávno po expiraci.. (Gilmour93) 2*

Herecky možná dobrý a někdy i kamerou, jenže to je tak všechno. Ne že bych čekal kdovíjak inteligentní skvost, ostatně jsem viděl pár novějších pokračování, takže jsem tušil, v jakým stylu to bude, ale nedostal jsem ani říkanku pro retardovaný děti. Zabíjet jen tak, bez důvodu, s maskou a stále dokola, to se může stát kultem jen v Americe nebo v něčem z Ameriky vzešlým. Neříkám, jsou určitě lidi, kteří zabíjejí pro radost, ale z Mikea ta radost prostě cítit není. Vlastně jediný, co je tu trochu lepší je atmosféra, kterou zase vytváří docela hutná hudba. Jenže ta atmosféra je na můj vkus až příliš natahovaná a zdlouhavá a po prvních pár zajímavých úvodních scénách je to plytká idiotská blbina. Že to někdo natočil se nedivím, natočili už pořádnou snůšku kravin, ale že se z toho stal takovej kult osobnosti, to nepochopím. (monolog) 2*

VELKÁ RECENZE
První Halloween představil jednoho z nejikoničtějších filmových zabijáků a stál u zrodu subžánru slasher hororů. Jak ale obstojí dnes? John Carpenter, který Halloween napsal i zrežíroval, vytvořil klasiku, která sice stárne o něco znatelněji, než třeba první Vetřelec, ale která stále neztrácí nic na své působivosti. Halloween je hlavně o pomalu a efektivně budovaném napětí
Halloween nemá vražedné tempo nebo spoustu lekaček, ale naopak je stejně jako samotný Michael Myers až nelidsky trpělivý horor, ve kterém nejde o hektolitry krve, ale právě o napětí, které je i při stopáži 90 minut pečlivě budováno. Tam, kde by v dnešních hororech vrah čekal, se prostě neskrývá nic. V další skříni nebo za dalšími dveřmi ale už prostě být musí. A ono nic, a znovu a znovu. Jakási aura nervozity, kdy už to tedy konečně přijde, tak trvá vlastně celý film. Ani když Myers začne opravdu vraždit, tak to není nějaké krvelačné divadlo, ale hlavně povinné odpravení několika oveček, a poté další nálož adrenalinu.
Michael Myers není nejrychlejší nebo nejchytřejší, ale jeho urputnost mu zajistila prominentní místo mezi zabijáky. Jeho neochota zemřít, kdy v závěru zase a znovu vstává, zase trochu otočí směr, a ani při závěrečných titulcích rozhodně adrenalin neopadne. To vše v doprovodu jednoho z nejatmosféričtějších hudebních motivů, který opravdu nezestárl a ani nikdy nezestárne.
Právě pomalé tempo a budování napětí v opravdu velmi jednoduchém příběhu, kdy si na pořádnou akci musíme počkat, je v zásadě proti všemu, co vidíme v dnešních hororech. Dnes je potřeba všechno hned a po velkých dávkách. V každém hororu musí být spousta mnohdy až velmi laciných lekaček a tím i zákonité uvolnění adrenalinu, že se tedy konečně něco stalo, i když to třeba nakonec byla jenom kočka pod postelí.
Oproti tomu hodina budování napětí, než se dozvíme, čeho je vlastně Michael Myers schopen, by dnes asi většina zvlášť mladší generace nezkousla.
Klasika Johna Carpentera tak určitě není pro každého, ale ten, kdo jí docení, se k ní bude rád vracet znovu a znovu, a budete doufat, že právě takovýchto hororů se bude točit o něco více.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Děj filmu začíná dne 31. října 1963 a je zasazen do fiktivního města Haddonfield ve státě Illinois, kdy Michael Myers pozoruje skrze okno svou starší sestru Judith Myers a jejího přítele, který se s ní líbá v obývacím pokoji. Ten se Judith ptá, jestli jsou sami a Judith se po Michaelovi rozhlíží. Náhle se oba dva rozhodnou, že půjdou nahoru. Když Michael vidí, že se v Judithině pokoji zhasla světla, vchází do domu do kuchyně a bere si do rukou kuchyňský nůž. Když už jde Judithin přítel domů, Michael vchází do jejího pokoje a začne ji nožem opakovaně bodat do doby, než neupadne na zem. Poté vychází z domu ven se zakrváceným nožem v rukou a na místo přijíždí auto, z něhož vystupují Michaelovi rodiče. Jeho otec mu sundává masku, aby se přesvědčil, kdo je tento šestiletý chlapec a jsou náhle vyděšeni pohledem na něj.
Po incidentu je Michael přemístěn do sanatoria Smith's Grove, kde se o něj stará psychiatr jménem Samuel Loomis. Dne 30. října 1978 Loomis přijíždí do sanatoria pro Michaela, aby jej přivezl k soudnímu jednání, ale Michaelovi se podaří utéct, když Loomisovi ukradne jeho auto, se kterým odjede do Haddonfieldu. Během cesty zabije řidiče dodávky, aby si vzal jeho oblečení. Loomis se za ním vydává, aby zabránil dalším vraždám.
Následující den je Halloween — středoškolačka Laurie Strodeová si tmavě oblečeného Michaela s bílou maskou opakovaně všímá, prvně u její školy a po druhé na ulici. Její přátelé, Annie Brackettová a Lynda Van Der Klok, ji uklidňují. Později u Lauriina domu si Laurie Michaela všimne u dvorku. Překvapuje ji to a nemyslí si, že to je nějaký soused. Dr. Loomis zatím prochází hřbitov s hrobníkem, který jej doprovází až k hrobu zavražděné Michaelově sestry Judith. Hrobník si ale všimne, že zmizel náhrobek a zjišťuje, že to byl náhrobek právě Judith. Později je místní šerif Leigh Brackett osloven Dr. Loomisem, aby se po Michaelovi porozhlédli.
Toho večera hlídá Laurie chlapce Tommyho Doyla a její kamarádka Annie zase dívku Lindsey Wallace hned naproti. Michael nějakou chvíli Annie pozoruje a zabíjí psa Lindsey. Annie později volá její přítel Paul, aby jej vyzvedla, a Annie odvádí Lindsey za Laurie a Tommym. Když Annie nastoupí do svého auta, Michael ji začne škrtit a zabije ji nožem. Tommy Doyle později z domu zpozoruje Michaela, jak tělo Annie nese zpět do jejího domu. Myslí si, že Michael je "bogeyman" a snaží se upozornit Laurie, která Tommyho představy vyvracuje. Později Lynda a její přítel Bob vstupují do domu, aniž by tušili, že se v něm nachází i Michael. Ten Boba zabije a pověsí na zeď připevněného nožem. Lyndu uškrtí kabelem od telefonu, z něhož právě volala Laurie, a ta je situací znepokojená.
Vstoupí tedy do domu a uvidí mrtvá těla jejich přátel, které Michael zabil a schoval. Ukradený náhrobek Judith položil za hlavu Annie. Najednou je Laurie napadena a spadne dolů ze schodů. Z domu uteče a snaží se najít pomoc. Nakonec utíká zpět do domu, ve kterém hlídá Tommyho a Lindsey, ale dveře jsou zamčené a tak volá na Tommyho, aby ihned otevřel dveře, zatímco Michael pomalu kráčí k domu. Naštěstí Tommy dveře otevře včas a pustí Laurie dovnitř. Ta navede děti, aby se schovali. Později ji Michael v obývacím pokoji napadne, ale Laurie jej bodne do krku jehlou na pletení.
Utíká nahoru do pokoje a zamkne se v šatníku, avšak Michael udělá díru do dveří. Laurie bodne Michaela do hrudi jeho vlastním nožem. Ten zkolabuje a Laurie opouští šatník. Tommy a Lindsey zatím utíkají z domu pryč, přičemž je zahlédne Dr. Loomis, který má náhle podezření, že Michael bude v onom domě. Michael vstává a pokouší se Laurie uškrtit, ale Dr. Loomis ji včas zachrání. Střelí jej šestkrát do hrudi a Michael padá z druhého patra domů na trávník.
Když se Dr. Loomis podívá z balkónu ven, Michaelovo tělo zmizelo. Laurie začne vzlykat ze strachu. Michaelovo dýchání v masce jde slyšet během ukázek z předchozích lokací.

Ocenění:
The Saturn Awards
2014 - Nejlepší vydání klasického filmu na DVD nebo Blu-ray
1979 - Nejlepší horor (nominace)

Los Angeles Film Critics Association
1979 - John Carpenter (Cena pro zástupce nové generace)

DABING
1.DABING (VHS) Původní verze 91 min.
Pod názvem: Předvečer svátku všech svatých
V českém znění: Jan Schánilec - Donald Pleasence (Sam Loomis), Jana Mařasová - Jamie Lee Curtis (Laurie Strodeová), Daniela Bartáková - Nancy Loomis (Annie Brackett), Zuzana Skalická - P.J. Soles (Lynda van der Klok), Ladislav Županič - Charles Cyphers (šerif Brackett), Zuzana Schulzová - Nancy Stephens (Marion Whittingtonová), Jaroslav Kaňkovský, Lucie Maudrová, Nikola Hořejší, Gustav Bubník (titulky)
Překlad: Blanka Přibylová
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jiří Beránek
Režie: Miroslav Šváb
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov dabing pro Hollywood Classic Entertainment 1992

2.DABING (ČT, Nova) Cenzurovaná NBC verze 97 min.
Pod názvem: Předvečer všech svatých
V českém znění: Jiří Plachý - Donald Pleasence (Sam Loomis), Veronika Freimanová - Jamie Lee Curtis (Laurie Strodeová), Miroslava Součková - Nancy Loomis (Annie Brackett), Lucie Zedníčková - P.J. Soles (Lynda van der Klok), Luděk Čtvrtlík - Charles Cyphers (šerif Brackett), Martina Holomčíková - Kyle Richards (Lindsey), Michal Bürger - Brian Andrews (Tommy), Alena Štréblová, Vilém Udatný, Petr Říčanek, Jakub Albrecht, Vojtěch Rohlíček, Ota Sládek, Jiří Štrébl, Tomáš Borůvka, Jaroslav Hausdor (titulky)
Překlad a dialogy: Jan Jirák
Zvuk: Jiří Hejlek
Dramaturgie: Ladislav Kadlec
Hudební spolupráce: Eva Javůrková
Střihová spolupráce: Marcela Saboová
Asistentka režie: Jana Eliášová
Výroba: Dagmar Stehlíková
Režie: Janoš Vaculík
Vyrobila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, Česká televize 1995

3.DABING (Film+) Původní verze 91 min.
Pod názvem: Halloween
V českém znění: Bohdan Tůma - Donald Pleasence (Sam Loomis), Jitka Moučková - Jamie Lee Curtis (Laurie Strodeová), René Slováčková - Nancy Loomis (Annie), Veronika Veselá - P.J. Soles (Lynda van der Klok), Zdeněk Mahdal - Charles Cyphers (šerif Brackett), Terezie Taberyová - Kyle Richards (Lindsey), Jan Rimbala - Brian Andrews (Tommy), Zuzana Schulzová - Nancy Stephens (Marion Whittingtonová), Ivo Novák, Ludvík Král, Pavel Vondrák, Filip Švarc, Michal Michálek (titulky)
Překlad: Šárka Bartesová
Dialogy: Martin Kot
Zvuk: Tomáš Čisárik, studio Pro-Time
Technická spolupráce: Dušan Matuška
Vedoucí výroby: Leoš Lanči
Produkce: Zdeněk Mahdal
Režie: Michal Michálek
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2007

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 4.2.2016 Pannonia Ent.
Premiéra USA: 25.10.1978 Compass International Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.1992 (VHS) H.C.E.
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 70 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 325 000

FILMY V SÉRII
Halloween gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0230/
Horor / Thriller, USA, 1978
Režie: John Carpenter, Hrají: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis

Halloween 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0232/
Horor / Thriller, USA, 1981
Režie: Rick Rosenthal, Hrají: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence

Halloween 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0233/
Horor / Sci-Fi, USA, 1982
Režie: Tommy Lee Wallace, Hrají: Tom Atkins, Stacey Nelkin

Halloween 4: Návrat Michaela Myerse gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0234/
Horor / Thriller, USA, 1988
Režie: Dwight H. Little, Hrají: Donald Pleasence, Ellie Cornell

Halloween 5 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0235/
Horor / Thriller, USA, 1989
Režie: Dominique Othenin-Girard, Hrají: Ellie Cornell, Donald Pleasence

Halloween: Prokletí Michaela Myerse gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0237/
Horor / Thriller, USA, 1995
Režie: Joe Chappelle, Hrají: Donald Pleasence, Paul Rudd

Halloween: H20 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0236/
Horor / Thriller, USA, 1998
Režie: Steve Miner, Hrají: Jamie Lee Curtis, Josh Hartnett

Halloween: Zmrtvýchvstání gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0238/
Horor / Thriller, USA, 2002
Režie: Rick Rosenthal, Hrají: Jamie Lee Curtis, Brad Loree

Halloween gastonrolinc.webnode.cz/news/halloween-halloween-2007-109-usa-horor-thriller-63/
Horor / Thriller, USA, 2007
Režie: Rob Zombie, Hrají: Scout Taylor-Compton, Malcolm McDowell

Halloween II gastonrolinc.webnode.cz/news/halloween-ii-halloween-ii-2009-101-usa-horor-thriller-48/
Horor / Thriller, USA, 2009
Režie: Rob Zombie, Hrají: Scout Taylor-Compton, Malcolm McDowell

Halloween gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0246/
Horor / Thriller, USA, 2018
Režie: David Gordon Green, Hrají: Jamie Lee Curtis, Judy Greer

Halloween zabíjí gastonrolinc.webnode.cz/news/halloween-zabiji-halloween-kills-2021-105-usa-velka-britanie-horor-thriller-48/
Horor / Thriller, USA / Velká Británie 2021
Režie: David Gordon Green, Hrají: Jamie Lee Curtis, Judy Greer
 
Halloween končí gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/0037/
USA, Horor / Thriller, 2022
Režie: David Gordon Green, Hrají: Jamie Lee Curtis, Andi Matichak
 
Tvůrci a herci
John Carpenter (Režie), Debra Hill (Produkce), John Carpenter (Produkce), John Carpenter(Hudba), Dean Cundey (Kamera), Charles Bornstein (Střih), Tommy Lee Wallace (Střih), - (Casting), Tommy Lee Wallace (Scénografie), - (Kostýmy), Tex Rudloff (Zvuk), William L. Stevenson (Zvuk), Erica Ueland (Masky), John Carpenter (Scénář), Debra Hill (Scénář), Donald Pleasence (Herec), Jamie Lee Curtis (Herec), Nancy Kyes (Herec), P. J. Soles (Herec), Charles Cyphers (Herec), Kyle Richards (Herec), Brian Andrews (Herec), John Michael Graham (Herec), Nancy Stephens (Herec), Arthur Malet (Herec), Robert Phalen (Herec), Tony Moran (Herec), Mickey Yablans (Herec), Barry Bernardi (Herec), Brent Le Page (Herec), Adam Hollander (Herec), Will Sandin (Herec), Sandy Johnson (Herec), David Kyle (Herec), John Carpenter (Herec), Nick Castle (Herec), George O'Hanlon Jr. (Herec), Darla Rae (Herec), Jennifer Rhodes (Herec), Gwen Van Dam (Herec)
 
1978/91/USA/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Bodavý zvukový efekt je v skutočnosti nôž bodajúci melón. Tento efekt bol použitý napríklad vo filme Psycho (1960).
- Počiatočná sekvencia z pohľadu prvej osoby sa natáčala celé 2 dni.
- Jamie Lee Curtis si odniesla zárobok 8 000 amerických dolárov a Donald Pleasence 20 000 amerických dolárov.
- Tmavé osvetlenie a vizuál filmu je kvôli tomu, že štáb nemal dostatok peňazí na viac svetla.
- Keďže sa film natáčal na jar, štáb mal obrovské problémy pri obstarávaní tekvíc.
- Donald Pleasence (Dr. Loomis) natočil všetky svoje scény za 5 dní. Celková dĺžka jeho scén je zhruba 19 minút.
- Pôvodne mal mať Dr. Loomis (Donald Pleasence) telefonát s manželkou. Nakoniec sa tak nestalo, pretože si Donald myslel, že by jeho postava nemala mať rodinu ani minulosť.
- Pre rolu Dr. Samuela Loomisa bolo zvažovaných niekoľko hercov, napr. Peter O'Toole, Mel Brooks, Steven Hill, Walter Matthau, Jerry Van Dyke, Lawrence Tierney, Kirk Douglas, John Belushi, Lloyd Bridges, Abe Vigoda, Kris Kristofferson, Sterling Hayden, David Carradine, Dennis Hopper, Charles Napier, Yul Brynner, Edward Bunker.
- Názov postavy šerifa Leigha Bracketta (Charles Cyphers) je priamym odkazom na scenáristu filmu Rio Bravo (1959), Leigha Bracketta. Režisér John Carpenter toto meno použil aj vo filmoch Prepadnutie 13. okrsku (1976) a Someone's Watching Me! (1978).
- Automobil, v ktorom sa vozí Michael Myers (Nick Castle), je Ford LTD z roku 1978. Automobil Dr. Loomisa (Donald Pleasence) je 1977 BMW 320i.
- Jediný díl série, kde byla vidět Michaelova tvář. V žádném jiném pokračování se jeho tvář neobjevila.
- Před tím, než nastoupil Carpenter na University of Southern California studovat film, navštívil se svou třídou z Western Kentucky University psychiatrickou léčebnu v Kentucky. Tam Carpenter a jeho spolužáci narazili na pacienta, chlapce ve věku 12 nebo 13 let, který inspiroval postavu Michaela Myerse. „Ve tváři měl skutečně zlý pohled,“ vzpomíná Carpenter. „Bylo to jako se dívat na ďábla. Byl plný nenávisti, ale byl mentálně narušený. Byl na něj děsivý pohled.“
- John Carpenter v rozhovoru pro Revolver magazín na otázku, jak vymyslel postavu Michaela Myerse, odpověděl, že když viděl Westworld (1973) s Yulem Brynnerem, jeho postava byla jako nezničitelný robot. „Řekl jsem si: To je opravdu cool postava.Tak jsem na to přišel, ale rozvinul jsem ji – nebyl to přesně Yul Brynner.“
- Pôvodné návrhy pre masku Michaela Myersa boli masky karikatúry tváre bývalého prezidenta Spojených štátov Richarda Nixona, Spocka zo Star Treku a kapitána Kirka zo Star Treku. Tommy Lee Wallace nakoniec vybral masku kapitána Kirka, ktorej zväčšil očné otvory, upravil vlasy a masku nafarbil bielou farbou. Výsledok je finálna podoba masky, ktorá bola použitá v prvej a druhej časti série.
- V niektorých scénach stvárňoval Myersa Tommy Lee Wallace.
- Panenka, ležící na prádelníku v pokoji Laurie (Jamie Lee Curtis), je stejným typem panenky jako reálná Annabelle, která je dosud vystavena v muzeu manželů Eda a Lorraine Warrenových. Tento typ panenek se vyráběl v 60. a 70. letech 20. století.
- Film položil základní kámen žánru zvaného slasher. (M.B)
- Režisér John Carpenter najprv chcel od svojho kameramana Deana Cundeyho, aby si dôkladne naštudoval Čínsku štvrť (1974) Romana Polanského, lebo sa mu páčila atmosféra.
- V pokoji Laurie (Jamie Lee Curtis) leží stejná loutka, jakou u sebe Laurie má ve filmu Halloween: Zmrtvýchvstání (2002).
- Horrorpunková kapela Wednesday 13 vydala v 90. letech píseň "Haddonfield", která pojednává právě o filmu Halloween.
 
Odkazy