Halloween H20 / Halloween H20: 20 Years Later (1998/83/USA/Horor, Thriller) 66%

21.02.2019 12:02
JEDNOU VĚTOU
„Uplynulo dvacet let a hrůza v podobě nezničitelného psychopatického vraha Micheala Myerse se vrátila."

OBSAH
Šílený psychopat Michael Myers se vrátil a s ním i kletba jeho rodiny. Svůj pověstný nůž obrátil znovu proti své sestře Laurie (Jamie Lee Curtis), pro niž se noční můra stává skutečností. Tentokrát však je na střet s vrahem připravena. Horor Halloween: H20 je v pořadí sedmým dílem klasické série, kterou zahájil v roce 1978 režisér John Carpenter kultovním snímkem Halloween (u nás vyšel na videu pod názvem Předvečer svátku všech svatých). Pokračování režiséra Steva Minera se odehrává o dvacet let později (odtud šifra v názvu snímku). Na scénu se v něm vrací jak ďábelský vrah Michael Myers, tak jeho sestra Laurie Strodeová, která jako jediná přežila jeho řádění. Nyní žije pod změněným jménem, má sedmnáctiletého syna, ale stále ji pronásledují děsivé vidiny o Myersově návratu. Není tedy překvapena, když se tak opravdu stane. Po dávných zkušenostech s nezničitelným zabijákem je však na střetnutí s ním připravena a je odhodlána sprovodit ho tentokrát ze světa definitivně.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jediný rozumný tah, dát sbohem předchozím dílům a navázat na konec dvojky, se ukázal být docela inteligentním vysvobozením ze scénáristické retardace svých předchůdců. Psychologické pitvání postavy Laurie je docela zajímavé, ale ne nijak objevné, byť návrat J. L. Curtis na scénu je dalším přímým zásahem do černého. Bohužel to nakonec zazdil režisér. Atmosféricky jsou mordy velmi půvabné, příjemný pocit déja vu á la Carpenter pohladí divákovo libido a scéna, kdy Laurie vezme do rukou sekeru a vydá se vstříct Michaelovi, je fenomenální. Jenže koho to navlekli do motérek a bílé masky? Michael byl, je a vždy bude vnímán jako robustní kořeň a ne jako suchar, kterému půl roku po opuštění posilovny opadly kreatinem nahnané bicepsy. Ale absolutní „wtf?!“ chvíle nastane tehdy (sorry, neodpustím si spoiler!), když režisér hodí jeden kamerový detail na oči. Ty dva prázdné otvory, skrývající absolutní zlo dostaly podobu a tvar, čímž se Michael definitivně degradoval do pozice kosiče bez tajemství, jemuž není možno fandit. Nápad tu byl, snaha též, ale výsledek je notně rozporuplný zářez do Halloweenské série. (Isherwood) 3*

Michael si chtěl nostalgicky zavzpomínat na starý dobrý časy ve společnosti svojí milovaný sestřičky, a divák tak může zavzpomínat s nima. Kultovní zabiják tu totiž vůbec nepřipomíná ten vraždící kombajn, co kosí všechno živý kolem sebe. Kdepak, zdejší Michael se opravdu podobá tomu z prvních dvou dílů: chytře a hlavně nenápadně si jde za svym cílem i přes to, aniž by musel zamordovat každýho, kdo mu stojí v cestě. Bodycount je tudíž slabší (pouze 5 obětí), ale v týhle části jde o něco úplně jinýho. Správně, mluvim o momentu, kdy Laurie Strodeová - do tý doby neustále vyděšená z každýho blížícího se Halloweenu - uzavírá celej školní areál a se sekerou v ruce si jde srovnat účty s bráškou, nadobro skoncovat se svojí noční můrou a zároveň důstojně uzavřít celou sérii. Dneska samozřejmě už všichni víme, že se tak bohužel nestalo a vzniklo to dementní Ressurection, ale HáDvacítku nám nikdo nevezme. Pro mě osobně tak všechno skončilo právě tady. P.S. Všimněte si, jak umře Adam Arkin (Lauřin rádoby nabíječ) - to je taky moc pěkná připomínka druhýho Halloweenu. (Bloody13) 4*

Aneb jak tehdy sedmnáctiletý Joseph Gordon-Levitt skončil s hokejovou bruslí v obličeji. Bledá tvář bez emocí je zpátky, hlubší smysl to nemá, prostě jen producenti chtěli vymlátit z diváků další prachy na vstupném. A zaobalili to tím, že máme dvacáté výročí. Bob a Harvey Weinsteinovi se vykašlali na všechny epizody po té druhé a do popředí vrátili Jamie Lee Curtis. Její Laurie Strode je ředitelkou na soukromé škole, kam chodí mimo jiné i její syn, změnila si jméno a na temnou minulost spojenou s bratrem Michaelem se snaží zapomenout. Marně. Michael Myers je pořád při chuti a svou práci pořád ovládá dokonale. Laurie se ovšem tentokrát nechce nechat zahnat do pozice oběti. Jenže kdesi ve státě Illinois někdo podřízl bývalou sestru doktora Loomise. Důvěrně známý hudební motiv může začít znít. Toho času vychvalovaný hošan Kevin Williamson, který bodoval s Vřískoty nebo Tajemstvím loňského léta, exhumoval sérii a přinesl pokračování číslo sedm. Dnes máme Halloweenů tuším deset a beztak to není číslo konečné. Tým kolem režiséra Steva Minera tehdy přinesl klasické hororové atributy, mnohé scény jsou kontaktnější, zlověstný Meyers typicky děsivý, ale zároveň i dokáže odhadnout jednání svých obětí, snad i rozdvojovat (holt je všude) se umí. Ač volí volnější rytmus zabíjení. Laurie vystupuje jako ostřílená hrdinka, nestepuje někde v koutě, až její povedený bráška udeří: čeká a je připravená. S hasičskou sekerou v ruce. Je to velmi krátké, funkční a uspokojující. (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
 „Halloween“ se vrací po dvaceti letech, respektive tvůrci dali fanouškům dárek k dvacátým narozeninám prvního filmu. Nejen, že vrátili opět do hry Michaela Myerse, což se dalo předpokládat, když už má film v názvu ten Halloween, ale co je důležitější, vrátila se i Jamie Lee Curtis a film tak dostává o něco hlubší rozměr, protože se předpokládá, že se bude o něco více prohlubovat původní mytologie celé série.
S tím prohlubováním mytologie to není zrovna nějak moc slavné, a tak se končí u toho, že „Halloween: H20“ je skutečně primárně dárek pro fanoušky, kteří jsou rádi, že se vrací Laurie Strode. Ta musí zase jednou čelit svému bratrovi, své Nemesis v podání vysokého muže s bílou maskou přes obličej. To, že je Michael pořád naživu, že se vrací zrovna na ten daný Halloween, už je prostě jen scenáristický blábol, který se ani nesnaží hledat nějaké hlubší, konzistentnější odpovědi.
Laurie Strode se v současné době jmenuje Keri Tate a je ředitelkou na soukromé škole, kam chodí mimo jiné i její syn. Snaží se žít svůj nový život, ale temná postava jejího bratra Michaela se jí neustále vrací. Vidí ho během dne, je to temný stín, který ji provází v její hlavě. Jenže se blíží Halloween a vypadá to, že by se Michal mohl objevit znovu v celé své kráse. Laurie se snaží zůstat klidná, ale nejen ona sama brzy pochopí, že dlouhý Halloween ještě neskončil.
„Halloween: H20“ jde ve stopách devadesátkových hororů jako „Vřískot“, což je patrné i na tom, že se Michael vrací k noži a v tomhle směru je až příliš konvenční, tedy pokud pomineme úvodní scénu. Místy jsem měl pocit, že tvůrci hodně hrají na to, že jsou podle nich diváci stupidní, a tak jim dávkují scény, jejichž vyústění je naprosto jasné. Věta „Je mrtvý!“ zde zní naprosto banálně, protože je jasné, že tomu tak prostě nebude. Film si chce povodit diváka, který nad tímhle spíš jenom zívne.
„Halloween: H20“ je pokračováním, které v konečném důsledku hodně nudí, protože ani nové prostředí prostě nezastře to, že Michael se vrací jenom proto, aby se zabíjelo. Hlubší smysl to nemá, scénáristé se plácají na místě a moc si nedělají hlavu s tím, proč to tak je, prostě to tak je. Ano, pokud se týká hororové atmosféry, nějaká tu je, to se filmu vzít nedá, ale jako součást série je to film v podstatě zbytečný.

Ocenění:
The Saturn Awards
1999 - Nejlepší horor
1999 - Jamie Lee Curtis (Nejlepší herečka)

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Ilona Svobodová - Jamie Lee Curtis (Laurie Strodeová), Jiří Štěpnička - Adam Arkin (Will Brennan), Zdeněk Hruška - Josh Hartnett (John), Miroslava Součková - Michelle Williams (Molly), Martin Sobotka - Adam Hann-Byrd (Charlie), Kamila Špráchalová - Jodi Lyn O'Keefe (Sarah), Bohdan Tůma - J LL Cool (Ronny), Miriam Kantorková - Janet Leigh (Norma), Helena Dytrtová - Nancy Stephens (Marion Whittingtonová), Antonín Navrátil, Ondřej Brzobohatý, Martin Velda, Jiří Zavřel, Zdeněk Mahdal (titulky)
Překlad: Petr Šaroch
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Iva Koudelková
Dialogy a režie: Zdeněk Mahdal
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov pro Intersonic 1999

2.DABING (Universal Channel)
V českém znění: Apolena Veldová - Jamie Lee Curtis (Laurie Strodeová), Jiří Štěpnička - Adam Arkin (Will Brennan), Vojtěch Hájek - Josh Hartnett (John), Daniel Krejčík - Adam Hann-Byrd (Charlie), Martina Kechnerová, Filip Švarc a další
Režie: Michal Pavlík
Vyrobilo: Barrandov studio dabing 2013

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 4.3.1999
Premiéra USA: 27.7.1998 Dimension Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.1999 (VHS) Intersonic, 16.6.2003 (DVD) Intersonic
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na DVD: 16.6.2003 Intersonic
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 264 785
Tržby celkem - $ 75 000 000
Návštěvnost v ČR 27 284
Náklady (Rozpočet) - $ 17 000 000

FILMY V SÉRII
Halloween gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0230/
Horor / Thriller, USA, 1978
Režie: John Carpenter, Hrají: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis

Halloween 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0232/
Horor / Thriller, USA, 1981
Režie: Rick Rosenthal, Hrají: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence

Halloween 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0233/
Horor / Sci-Fi, USA, 1982
Režie: Tommy Lee Wallace, Hrají: Tom Atkins, Stacey Nelkin

Halloween 4: Návrat Michaela Myerse gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0234/
Horor / Thriller, USA, 1988
Režie: Dwight H. Little, Hrají: Donald Pleasence, Ellie Cornell

Halloween 5 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0235/
Horor / Thriller, USA, 1989
Režie: Dominique Othenin-Girard, Hrají: Ellie Cornell, Donald Pleasence

Halloween: Prokletí Michaela Myerse gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0237/
Horor / Thriller, USA, 1995
Režie: Joe Chappelle, Hrají: Donald Pleasence, Paul Rudd

Halloween: H20 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0236/
Horor / Thriller, USA, 1998
Režie: Steve Miner, Hrají: Jamie Lee Curtis, Josh Hartnett

Halloween: Zmrtvýchvstání gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0238/
Horor / Thriller, USA, 2002
Režie: Rick Rosenthal, Hrají: Jamie Lee Curtis, Brad Loree

Halloween gastonrolinc.webnode.cz/news/halloween-halloween-2007-109-usa-horor-thriller-63/
Horor / Thriller, USA, 2007
Režie: Rob Zombie, Hrají: Scout Taylor-Compton, Malcolm McDowell

Halloween II gastonrolinc.webnode.cz/news/halloween-ii-halloween-ii-2009-101-usa-horor-thriller-48/
Horor / Thriller, USA, 2009
Režie: Rob Zombie, Hrají: Scout Taylor-Compton, Malcolm McDowell

Halloween gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0246/
Horor / Thriller, USA, 2018
Režie: David Gordon Green, Hrají: Jamie Lee Curtis, Judy Greer

Halloween zabíjí gastonrolinc.webnode.cz/news/halloween-zabiji-halloween-kills-2021-105-usa-velka-britanie-horor-thriller-48/
Horor / Thriller, USA / Velká Británie 2021
Režie: David Gordon Green, Hrají: Jamie Lee Curtis, Judy Greer
 
Halloween končí gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/0037/
USA, Horor / Thriller, 2022
Režie: David Gordon Green, Hrají: Jamie Lee Curtis, Andi Matichak
 
Tvůrci a herci
Steve Miner (Režie), Paul Freeman (Produkce), John Ottman (Hudba), Daryn Okada (Kamera), Patrick Lussier (Střih), Ross Brown (Casting), Christine Sheaks (Casting), Mary West (Casting), John Willett (Scénografie), Deborah Everton (Kostýmy), Frank Eulner (Zvuk), Gary A. Rizzo (Zvuk), Eryn Krueger Mekash (Masky), Matt Greenberg (Scénář), Jamie Lee Curtis (Herec), Josh Hartnett (Herec), Adam Arkin (Herec), Michelle Williams (Herec), LL Cool J (Herec), Jodi Lyn O'Keefe (Herec), Adam Hann-Byrd (Herec), Janet Leigh (Herec), Joseph Gordon-Levitt (Herec), Nancy Stephens (Herec), Chris Durand (Herec), Branden Williams (Herec), Beau Billingslea (Herec), Larissa Miller (Herec), Tom Kane (Herec), LisaGay Hamilton (Herec), Steve Miner (Herec), John Cassini (Herec), Matt Winston (Herec), Emmalee Thompson (Herec)
 
1998/83/USA/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- V české dabované verzi od společnosti Intersonic jsme mohli slyšet název přeložený jako chemický vzorec vody H2O s protaženým Ó. Důvod pro tuto chybu v překladu nebyl ten, že by překladatelé netušili, že ve filmu bude stříkat krev místo vody, ale čistě proto, že americkou angličtinou se zkratka H20 vyslovuje jako „aitch-tuh-oh“.
- Vďaka produkčným nezhodám a neustálej nespokojnosti s výzorom môžeme vidieť, ako sa niekoľkokrát počas filmu mení vzhľad masky Michaela Myersa. Čerešničkou na torte je záber (0:58:16), na ktorom je maska spravená kompletne pomocou počítačovej grafiky (CGI).
- Dej filmu je situovaný v rozmedzí 29. až  31. októbra 1998.
- Tínedžeri na začiatku filmu sledujú v televízii snímku Plan 9 from Outer Space (1959).
- Najkratší diel série Halloween, dlhý len 86 minút.
- V úvodu filmu je možné slyšet skladbu "Mr. Sandman", která byla použita také ve filmu Halloween 2 (1981).
- Zatímco ve snímku Vřískot (1996) sledují postavy v televizi horor Halloween (1978), v tomto filmu je vidět ukázka z filmu Vřískot 2 (1997).
- Film vznikl na popud Jamie Lee Curtis, která chtěla uctít 20té výročí Halloweenu. John Carpenter však režii odmítl.
- Filmový debut Joshe Hartnetta.
- Snímka vyniká vyvrcholením, počas ktorého sa z obete stáva nekompromisný lovec. ***SPOILER: Hoci snímka končí oddelením vrahovej hlavy od tela, nasledujúci diel z roku 2002 tvrdí, že o hlavu „omylom“ prišiel nevinný civil, čím sa vysvetlila ďalšia existencia legendárneho vraha Michaela Myersa.
- Halloween: H20 je v poradí siedmou časťou kultovej hororovej série; pred ňou boli: Halloween (1978), Halloween 2 (1981), Halloween III (1982), Halloween 4: Návrat Michaela Myersa (1988), Halloween 5 (1989), Halloween: Prekliatie Michaela Myersa (1995). Po Halloween: H20 nasledovala osmička (Halloween: Vzkriesenie - 2002) a v roku 2007 remake (r. Rob Zombie).
- Snímka nadväzuje na prvé dve časti, ostatné ignoruje.
- Nakrúcania sa nedožil Donald Pleasence, predstaviteľ psychiatra Loomisa z predchádzajúcich dielov (zomrel v roku 1995). Jeho osoba je zastúpená v prvých minútach aspoň prostredníctvom jeho hlasu (v skutočnosti úvodný monológ narozprával Tom Kane), jeho kancelárie a zavraždenia zdravotnej sestry Marion Chambersovej, ktorá preňho v minulosti pracovala (jej predstaviteľka, Nancy Stephensová, hrala túto postavu v prvých dvoch dieloch).
- Snímka je plná televíznych hviezdičiek: Adam Arkin („Nemocnica Chicago Hope“), Michelle Williamsová („Dawsonov svet“), Joseph Gordon-Levitt („Takí normálni mimozemšťania“) a Jodi Lyn O´Keefeová („Detektív Nash Bridges“).
- Hoci scenár napísali Robert Zappia a Matt Greenberg, z niekoľkých ostrých dialógov cítiť štýl scenáristu Kevina Williamsona, ktorý v roku 1996 Vreskotom oživil divácky záujem o vyvražďovačky, a ktorý sa na snímke Halloween: H20 podieľal na produkcii.
- V snímke sa ako hrdinkina sekretárka mihne veteránka Janet Leighová. Spája sa s ňou niekoľko nenápadných vtipov. Nielenže používa vozidlo, v ktorom jazdila v Psychu (r. Alfred Hitchcock), ale zároveň bola mamou Jamie Lee Curtisovej, ktorá hrala titulnú rolu.
- Podtitul "H20" nemusí nutne znamenať len „H“ ako Halloween a „20“ ako „o 20 rokov neskôr“ (dej sa odohráva na dvadsiate výročie pod udalostí z originálu Johna Carpentera), ale zároveň môže odkazovať na chemický vzorec vody (snímka bola v čase premiéry uvádzaná s výrečným sloganom „Krv nie je voda“).
- Pre režiséra Steva Minera Halloween: H20 nie je ani prvým hororom v kariére (Piatok trinásteho II., Piatok trinásteho III) a ani prvou spoluprácou s herečkou Jamie Lee Curtisovou (Navždy mladý).
- Snímka sa na rozdiel od predchádzajúcich dielov vracia atmosférou k znepokojivému a mrazivému originálu, ktorý bol „psychologicky temný“ a neišlo v ňom o vraždy ani okultné vedy - v ktorých sa neskoršie časti topili.
- Film vznikol v tzv. „novej ére slasheru“. Tento hororový subžáner v 90. rokoch takmer vymrel. Návrat zaznamenal až v roku 1996 hitom Vreskot. V nasledujúcich rokoch však originálnejšie ladené žánrové dielka (Fakulta, Vreskot 2) boli zatlačené do tmy horormi, v ktorých išlo iba o krv.
 
Odkazy