Freddy versus Jason / Freddy vs. Jason (2003/97/USA, Kanada/Horor, Thriller) 62%

07.01.2021 08:47
JEDNOU VĚTOU
„Kultovní horrory 80. let Noční můra z Elm Street a Pátek třináctého se vrací v jednom filmu!"

OBSAH
Příběh začíná snahou Freddyho Kruegera dostat se z pekla zapomnění. Potřebuje někoho, kdo mu pomůže se připomenout už trošku starším dětem z Elm Street a kdo by to mohl být jiný, než nesmrtelný vrah s hokejovou maskou Jason Vorhees. Dva největší vrazi teenagerů (chybí už jen Michael Mayers) společně! Freddy postupně získává svou moc, ale Jason se nechce vzdát zabíjení...a pan Krueger se rozhodne ho poslat do pekel. To jsou mé děti! A krvavá řež může začít...určitě odvážnější než předlohy, trochu kýčovitější. Více než horror připomíná film akční, krvavou komedii. Ale po shlédnutí zjistíte, že jste se báječně bavili. Za zvůků vynikající metalové hudby nejdříve oba hlavní zabijáci kosí teenagery, poté se kosí mezi sebou. A kdo vyhraje? To už si musíte zjistit sami...Ve filmu je několik nelogičností, především v závěru, ale na druhou stranu příběh propejení obou kutovních teenage-horrorů je nečekaně dobrý.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Freedie ze série Nočních můr se na ulici potkal s Jasonem z Pátka 13náctého. Obě série v úpadku. A tenhle film jako poslední možná záchrana obou legend funguje velmi dobře a nabízí možnost, jak pokračovat zajímavějším způsobem ve starých známých příbězích. Crossover obou slavných postav i díky Ronny Yuovi dopadl velmi dobře, což překvapí nejednoho fanouška hororů. Freedie je vynikající a noční můry promyšlené. Žádné hluboké významy tu nenajdete, ale krve tu je docela dost!! Krom obou postav potěší i mladá (a vnadná) hlavní postava a jen doufám, že příště se k oběma klukům z 80sátek přidá další legenda... (Djkoma) 4*

Rozverný troud-pederast v pruhovaném svetříku a znetvořený gólman, co se při oblevě kdysi propadl brankovištěm, svedení dohromady za účelem finančního obohacení. Jinými slovy, dvě slasherové ikony oblečeny do fraku teenager horrorů ala Vřískot a ten frak je rozežrán moly nudy a debilního komična až do podoby tzv. nových šatů císaře Ronnyho Yua. Jedna hvězda navíc za jakžtakž dynamický konec, netaktní hlášky kotelníka Kruegera a hlavně za to, že se ta dvojka na konci nepotkala v pekle s Pinheadem a Zdeňou Troškou v rozepnuté rozhalence. Upřímně, crossover Honza Zeman vs. Anna Holubová by mě vyděsil mnohem víc.. (Gilmour93) 2*

Dvě největší postavy filmového mordu se setkávají v hodně krvavém a nekontrolovatelném béčku, které ovšem hravě převyšuje předešlá nekonečná pokračování. Topič Freddy a neplavec Jason se tak společně objevují v naivním příběhu, který ale hodně vyzdvihuje krvavé finále. Do té doby tu máme klasickou teenagerovskou vyvražďovačku - prsatá hlavní hrdinka, travař, užvaněná černoška apod., kdy to relativně svižně utíká (teda jenom ve chvílích než někdo z nich otevře pusu). Ono ale o ně tady příliš nejde, tvoří jenom vatu k tomu, aby se mohl v dobře střiženém a zábavném závěru režisér dostatečně vyřádit!! (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
„Freddy vs. Jason“ je filmem, který je někdy označován za osmý díl série „Noční můra v Elm Street“, tak si myslím, že se hodí do tohoto týdne, kdy jsem se snažil představit všechny filmy, které byly v Elm Street natočeny. Projeli jsme si celou legendární sérii a zakotvíme u tohoto posledního dílu, který už je příliš nový, než aby navázal na původní díly, které si zachovávaly svou béčkovou krásu.
„Freddy vs. Jason“ je snímek, který je natočen jako každý jiný moderní horor. Spousta mladých lidí, co jsou zde na zabití, profesionální look, a k tomu příběh, který nestojí vůbec za nic. Ono když se nad tím člověk prostě zamyslí, je vlastně otázka, o čem by to ještě mělo být. Freddy už si užil dost umírání stejně jako zmrtvýchvstání. Aby to dostalo grády, setkal se v tomhle snímku s další ikonou slasheru – s Jasonem Vorheesem.
Freddy si Jasona půjčil proto, že si myslel, jaký bude skvělý nápad ho využít pro svůj návrat mezi „živé“. Jenže si neuvědomil jednu základní věc. Jason má svojí vlastní hlavu a nebude tak snadné ho udržet od obětí, které si pro sebe Freddy sám vybral. S čím člověk – nebo hororové monstrum – přichází, tím také schází. A tak se Freddy musí s Jasonem utkat, aby nakonec mohl „zvítězit“.
„Freddy vs. Jason“ je oslavou žánru v tom smyslu, že se vrací ke skvělým sériím, starým událostem a dokonce se neštítí ani pár záběrů z původních filmů. Tohle se mi na tom líbí, staví to na pevných základech, které jsou všem fanouškům známé a není to něco, co by bylo úplně nové. Nepopírá mytologii, která kolem obou děl vznikla, naopak ji používá ku prospěchu věci. Když už jsme u té chvály, tak souboj Freddyho a Jasona je skutečným kořením filmu a asi tím nejlepším, co se tu udá.
„Freddy vs. Jason“ trpí mnoha nešvary moderního hororu od předvídatelnosti přes zbytečné postavy a trapné hlášky, ale Robert Englund je zase jednou ve formě a kde jinde budete mít takové štěstí, že narazíte na Freddyho a na Jasona v jednom filmu, navíc v souboji, který stojí skutečně za to. Proto, že je mytologie dodržena, film zapadá do historie žánru, dávám o trochu víc, než si snímek objektivně zaslouží.

Ocenění:
DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 15.8.2003 New Line Cinema
Premiéra Kanada: 15.7.2002
Premiéra Itálie: 3.10.2003
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.8.2004 (VHS) Warner Home Video, 13.10.2004 (DVD) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 13.10.2004 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 116 600 000
Náklady (Rozpočet) - $ 30 000 000
 
FILMY V SÉRII
Noční můra v Elm Street gastonrolinc.webnode.cz/news/a052/
Horor / Thriller, USA, 1984
Režie: Wes Craven, Hrají: John Saxon, Ronee Blakley

Noční můra v Elm Street 2: Freddyho pomsta gastonrolinc.webnode.cz/news/a047/
Horor / Thriller, USA, 1985
Režie: Jack Sholder, Hrají: Mark Patton, Kim Myers

Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna gastonrolinc.webnode.cz/news/a048/
Horor / Fantasy, USA, 1987
Režie: Chuck Russell, Hrají: Heather Langenkamp, Patricia Arquette

Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu gastonrolinc.webnode.cz/news/a049/
Horor / Thriller, USA, 1988
Režie: Renny Harlin, Hrají: Robert Englund, Rodney Eastman

Noční můra v Elm Street 5: Dítě snu gastonrolinc.webnode.cz/news/a050/
Horor / Thriller, USA, 1989
Režie: Stephen Hopkins, Hrají: Lisa Wilcox, Robert Englund

Freddyho smrt - Poslední noční můra gastonrolinc.webnode.cz/news/a051/
Horor / Komedie, USA, 1991
Režie: Rachel Talalay, Hrají: Robert Englund, Lisa Zane

Nová noční můra gastonrolinc.webnode.cz/news/a052/
Drama / Horor, USA, 1994
Režie: Wes Craven, Hrají: Heather Langenkamp, Robert Englund

Freddy vs. Jason gastonrolinc.webnode.cz/news/freddy-versus-jason-freddy-vs-jason-2003-97-usa-kanada-horor-thriller-62/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2003
Režie: Ronny Yu, Hrají: Robert Englund, Ken Kirzinger

Noční můra v Elm Street gastonrolinc.webnode.cz/news/a053/
Horor / Mysteriózní, USA, 2010
Režie: Samuel Bayer, Hrají: Jackie Earle Haley, Kyle Gallner
 
Tvůrci a herci
Ronny Yu (Režie), Sean S. Cunningham (Produkce), Graeme Revell (Hudba), Fred Murphy (Kamera), Mark Stevens (Střih), Matthew Barry (Casting), Nancy Green-Keyes (Casting), John Willett (Scénografie), Gregory Mah (Kostýmy), Jon Taylor (Zvuk), Tanya Hudson (Masky), L. Taylor Roberts (Masky), Damian Shannon (Scénář), Mark Swift (Scénář), Robert Englund (Herec), Ken Kirzinger (Herec), Monica Keena (Herec), Jason Ritter (Herec), Kelly Rowland (Herec), Lochlyn Munro (Herec), Kyle Labine (Herec), Chris Marquette (Herec), Katharine Isabelle (Herec), Zack Ward (Herec), Brendan Fletcher (Herec), Chris Gauthier (Herec), Garry Chalk (Herec), Robert Shaye (Herec), Colby Johannson (Herec), Odessa Munroe (Herec), Evangeline Lilly (Herec), Kimberley Warnat (Herec), Rey Mysterio (Herec), Tom Butler (Herec), Jesse Hutch (Herec), Paula Shaw (Herec), Viv Leacock (Herec), Blake Mawson (Herec), David Kopp (Herec), Eileen Pedde (Herec)
 
2003/97/USA, Kanada/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Během natáčení musel herec Ken Kirzinger (Jason Voorhees)  nucen neodkladně podstoupit zubní ošetření, ale odlíčení a opětovné nanášení make-upu vč. oblékání kostýmu, by zabralo příliš mnoho času. Když dorazil do zubní ordinace, byl stále oblečen jako Jason Voorhees, sundal si pouze hokejovou masku. Lidé se ale báli, že je psychopat. Utekli tedy pryč a pokusili se na něho zavolat policii.
- V 20. minúte, keď Will Rollins (Jason Rifter) zbadá v televízii správu o mŕtvom chlapcovi z Elm Street, názov stanice je "krgr 6". Krgr je vlastne meno Krueger bez samohlások.
- Ken Kirzinger hrál Jasona už podruhé.
- Natáčeno od 9. září do 5. prosince 2002. Celkově pak natáčení zabralo 53 dní. Natáčelo se v Kanadě (Britská Kolumbie) a ve studiích v Kalifornii (USA). (Stocki)
- První premiéra proběhla v Americe 13. srpna 2003, třináctého byla ale tentokráte středa.
- Pracovní názvy: A Nightmare on Elm Street Part 8, A Nightmare on Friday the 13th, Friday the 13th Part XI.
- Jedenáctý film, kde se děj točí kolem Jasona Voorheese, má nejvyšší rozpočet z celé série, která čítá “prozatím“ dvanáct filmů. Rozpočet činil 25 miliónů dolarů, celosvětově se pak snímku podařilo vydělat bezmála 115 miliónů dolarů.
- Katharine Isabelle měla původně hrát postavu Jenny, zatímco Lauren Lee Smith roli Gibb.
- Když se přepisoval scénář, postava Jenny byla postupně eliminována a její části připsány k roli Gibb. Nakonec dostala roli Gibb Katharine Isabelle, postava Jenny byla úplně vyškrtnuta a Lauren Lee Smith se ve filmu neobjevila.
- V původním scénáři figurovaly i další postavy a sice Tommy, Jarvis a Kelly. Roli Jarvise měl hrát Jason Bateman, protože se ale scénář ukázal být až moc dlouhý, byly tyto postavy rovněž eliminovány.
- Postavu Willa Rollinse měl původně ztvárnit Brad Renfro. Necelý týden před začátkem natáčení byl ale nakonec do role obsazen Jason Ritter, i když ze začátku se producentům Jason nezdál být tím pravým.
- Katharine Isabelle (Gibb) nosí povětšinu času červenou kšiltovku. Je to odkaz na snímek Carrie (1976), kde Pamela Jayne Soles coby Norma Watson nosila na hlavě rovněž červenou kšiltovku. Mimochodem Katharine Isabelle se objevila v televizním filmu Carrie z roku 2002. (Stocki)
- Betsy Palmer, ktorá hrala Jasonovu mamu v predchádzajúcich dieloch Piatku 13., bola požiadaná, aby si zopakovala úlohu pani Pamely Voorhees, ale odmietla kvôli nízkemu platu, ktorý jej bol ponúknutý.
- Podľa režiséra Ronnyho Yu použil tím, ktorý mal na starosti špeciálne efekty, vo filme 300 galónov falošnej krvi.
- Ronny Yu pôvodne odmietol pozíciu režiséra, pretože scenár neindikoval, kto vo filme vyhral. Prácu prijal až potom, čo ho producent Robert Shaye ubezpečil, že toto rozhodnutie môže urobiť sám.
- S výškou 6 stôp a 5 palcov (1,96 metra), je Ken Kirzinger doteraz najvyšší herec, ktorý kedy hral Jasona Voorhees.
- Protože je toto první film s Freddy Kruegerem, který se nenatáčel v USA, museli filmaři najít zcela nový dům v Elm Street, který by nahradil budovu z předchozích sedmi dílů.
- Hneď počas prvého víkendu zarobili Freddy a Jason vo svojom prvom spoločnom filme skoro 36 a pol milióna dolárov, pričom tento zárobok je vyšší ako celkové severoamerické zisky ich posledných samostatných výstupov na filmových plátnach.
- Robert Englund, alias Freddy Krueger, o nakrúcaní hovorí: „Fanúšikovia o tom hovorili od začiatku, pýtali sa, ako by som obstál v boji s Jasonom a vlastne existuje paralela medzi oboma týmito zloduchmi – majú rovnaké obete, rovnaký cieľ. Do tohto projektu mňa osobne dotiahli asi v roku 1999, očakával som, že z toho bude film v lete 2000, nejaká taká oslava milénia. Ale potom nastali problémy s rozpočtom, ktorý stanovili veľmi vysoko a vymenili aj niekoľkých režisérov.“
 
Odkazy