Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu / A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master (1988/93/USA/Horor, Thriller, Drama) 67%

24.07.2018 16:10
JEDNOU VĚTOU
„Taková hezká, tichá ulice a tak odporná příšera jako R. Englund ruší klidný spánek."

OBSAH
Kristen, Kincaid a Joey se utkali s Freddym Kruegerem již v NOES 3. Tentokrát jsou zpět v normálním životě, ale Kristen znova začíná mít noční můry... V jedné z nich se prochází Freddyho domem, dojde až do kotelny a tam vtáhne do svého snu Kincaida i Joeyho. Po útoku psa se Kristen probouzí s ošklivou ránou na ruce... Během další noci se Freddy znovu "vrací k životu" a Kincaid a po něm i Joey se nedosní rána... To je však jen začátek a Freddy se už těší na další mladé maso, samozřejmě s Kristen v čele... V roli Kristen se představí Tuesday Knight, která také nazpívala titulku "Nightmare" (úvodní titulky).

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tady už je bohužel Freddy trochu z formy. Jeho triky už moc nezabíraj a tentokrát podle mě ubral i v krvavosti a nechutnosteach a i ve vraždách, všechno je tak o polovinu slabší než první díl. Taky skoro žádná hororová atmosféra se nekoná. Jediný co se tak trochu povedlo je Freddyho prostředí snů, opět je pěkně temný a strašidelný, ale to na lepší hodnocení než 3* neni, kór, když závěrečnej souboj je spíš na obtíž, než že by bavil. NIcméně hláška "neměli ste mě zahrabávat, já ještě žiju" byla dokonalá. (Shit) 3*

Všechny noční můry jsou o tom samém a používají i stejné zbraně, ale které se však v jedničce podařili nejvíce. Scény smrtí byli od začátku hodně silným nosníkem, kterému pomáhala atmosféra, která s každým dalším novým režisérem mizí do ztracena. Snad se jednou narodí nějaký režisér co vytáhne celou Noční můry na vrchol horrorového žebříčku. Už přes 20 let tam nepatří.... (Djkoma) 3*

Je zde oproti předchozím méně zdařilým dílům patrné jisté zlepšení a režisér Renny Harlin má talent dát filmu dynamickou podobu, ale přesto, že Freddy vraždí nápaditěji než dřív, nedá se o filmu prohlásit, že byl moc napínavý nebo strašidelný. Freddy trousí hlášky, Robert Englund hraje s chutí, ale atraktivní hororová postava nemá ještě zdaleka natolik optimální příběh, se kterým by překonala víc než jen ucházející podívanou z konce osmdesátých let, i když v tomto dílu byla snaha navázat na kvalitu poměrně velká. 60% (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
 Freddy Krueger nám ve třetím díle umřel, a tak jsme se mohli v klidu těšit na díl čtvrtý. Freddy je podle všeho nezničitelný a vždycky si najde nějakou cestu, jak se k nám vrátit. Ta cesta ve čtvrtém pokračování není nijak objevná, ale je to prostě klasické zmrtvýchvstání, kdy se celé jeho tělo obnoví a on může dál šířit své šílené noční můry, které v tomto díle přišly o jakoukoli imaginaci. Není zde jediná noční můra, která by stála skutečně za to. No dobře, možná ta s hmyzíma rukama, ale na loutkářskou scénu z minulého dílu to prostě nemá. Čtyřka je vlastně vůbec slabá.
Do filmu „Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu“ se vrací dvě postavy, které jsme měli tu čest poznat už v díle předchozím – Joey a Roland. Ne že by na tom příliš záleželo, protože jejich setrvání v ději je velmi krátké, což je od začátku jasné. Film postrádá příběh, který by byl něčím novým, který by sledoval nějakou zajímavou linii. Freddy se vrátil a chce znovu terorizovat, což se mu daří jako vždy.
V čem je „Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu“ tedy zajímavým příspěvkem do celé série? No, na první pohled se zdá, že skutečně ničím. Masky a gore zde moc nejsou, když už, tak to není zas tak špatné, ale není to ani nic geniálního. Když si vzpomenu na imaginaci prvního a třetího dílu, tenhle rozhodně dost zaostává. Freddy si jen dál prochází sny, jak jsme u něj zvyklí, mnoho toho neřekne, ale jeho rukavice dál sviští vzduchem.
Robert Englund předvádí výkon, který je dobrý a který z něj udělal legendu žánru. Jeho „suck face“ je možná nejlepší hláškou snímku, což je docela dost málo na horor, který by měl diváka především bavit. V čem pak film zaujme, to je možná bojové umění, které se v předchozích dílech příliš nenosilo, ale ne že by to bylo něco, co nadchne. Ve spoustě akčních snímků uvidíte mnohem lepší souboje.
Závěrečný rádoby ghostbusters efekt je trochu přihlouplý a já si říkal, že už vážně asi nevěděli, čím by měli sérii ozvláštnit, nemluvě pak o tom, že se opět našel způsob, jak Freddymu ublížit, stejně jako se najde způsob, aby se ten parchant vrátil, a rovnou ještě několikrát. Myslím, že s touhle postavou se ještě setkáme, ale bojím se, že to bude opět v podobě nového Freddyho s „tváří“ Jackieho Earla Hickeyho. A to není „Noční můra“, kterou bych si já osobně užíval.

Ocenění:
Razzies
1988 - Nejhorší filmová píseň (nominace)

The Saturn Awards
1990 - Nejlepší horor (nominace)
1990 - Renny Harlin (Nejlepší režie) (nominace)
1990 - Robert Englund (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

Sitges Film Festival
1988 - Nejlepší efekty

DABING
1. DABING (Nova, Prima, Cinemax, AMC)
V českém znění: Pavel Rímský - Robert Englund (Freddy Krueger), Dana Černá - Lisa Wilcox (Alice Johnsonová), Hana Ševčíková - Tuesday Knight (Kristen Parkerová), David Prachař - Andras Jones (Rick Johnson), Radovan Vaculík - Danny Hassel (Dan Jordan), Pavel Šrom - Nicholas Mele (pan Johnson + více rolí), Lucie Svobodová - Toy Newkirk (Sheila Kopecky), Mário Kubec - Ken Sagose (Roland Kincaid + více rolí), Filip Čáp - Rodney Eastman (Joey Crusel + více rolí), Jiří Knot - Robert Shaye (Učitel + více rolí), Tatiana Vilhelmová, Zuzana Geislerová, Hana Kolářová, Barbora Kubecová, Václav Knop (překlad citátu / titulky).
Překlad: Zbyněk Skřivánek
Zvuk: Jan Morávek
Produkce: Marcel Bauer
Dialogy a režie: Václav Knop
Vyrobila: ČNTS Nova, 1995

2. DABING (Markíza)
V českém znění: Pavel Rímský - Robert Englund (Freddy Krueger), Filip Jančík - Rodney Eastman (Joey Crusel, titulky), Marek Libert - Danny Hassel (Dan Jordan), Jan Maxián - Andras Jones (Rick Johnson), Petra Tišnovská - Tuesday Knight (Kristen Parkerová), Filip Švarc - Ken Sagoes (Roland Kincaid), Tereza Chudobová - Lisa Wilcox (Alice Johnsonová), Sylva Turbová - Brooke Bundy (Elaine Parker), Petr Oliva - Nicholas Mele (pan Johnson), Pavla Křemenová - Toy Newkirk (Sheila Kopecky), Lucie Svobodová - Brooke Theiss (Debbie Stevens), Dana Syslová - Jacquelyn Masche (paní Cruselová, Joeyho máma), Martin Kolár (překlad citátu / moderátor v rádiu), a další.
(Tvůrci dabingu zatím nezjištěny.)
Vyrobilo: Filmexport Home Video pro TV Markíza, 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 17.9.1992
Premiéra USA: 19.8.1988 New Line Cinema
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 8.6.2009 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 19.10.2011 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 475 397
Tržby celkem - $ 49 400 000
Návštěvnost v ČR 30 939
Náklady (Rozpočet) - $ 6 500 000
 
FILMY V SÉRII
Noční můra v Elm Street gastonrolinc.webnode.cz/news/a052/
Horor / Thriller, USA, 1984
Režie: Wes Craven, Hrají: John Saxon, Ronee Blakley

Noční můra v Elm Street 2: Freddyho pomsta gastonrolinc.webnode.cz/news/a047/
Horor / Thriller, USA, 1985
Režie: Jack Sholder, Hrají: Mark Patton, Kim Myers

Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna gastonrolinc.webnode.cz/news/a048/
Horor / Fantasy, USA, 1987
Režie: Chuck Russell, Hrají: Heather Langenkamp, Patricia Arquette

Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu gastonrolinc.webnode.cz/news/a049/
Horor / Thriller, USA, 1988
Režie: Renny Harlin, Hrají: Robert Englund, Rodney Eastman

Noční můra v Elm Street 5: Dítě snu gastonrolinc.webnode.cz/news/a050/
Horor / Thriller, USA, 1989
Režie: Stephen Hopkins, Hrají: Lisa Wilcox, Robert Englund

Freddyho smrt - Poslední noční můra gastonrolinc.webnode.cz/news/a051/
Horor / Komedie, USA, 1991
Režie: Rachel Talalay, Hrají: Robert Englund, Lisa Zane

Nová noční můra gastonrolinc.webnode.cz/news/a052/
Drama / Horor, USA, 1994
Režie: Wes Craven, Hrají: Heather Langenkamp, Robert Englund

Freddy vs. Jason gastonrolinc.webnode.cz/news/freddy-versus-jason-freddy-vs-jason-2003-97-usa-kanada-horor-thriller-62/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2003
Režie: Ronny Yu, Hrají: Robert Englund, Ken Kirzinger

Noční můra v Elm Street gastonrolinc.webnode.cz/news/a053/
Horor / Mysteriózní, USA, 2010
Režie: Samuel Bayer, Hrají: Jackie Earle Haley, Kyle Gallner
 
Tvůrci a herci
Renny Harlin (Režie), Robert Shaye (Produkce), Rachel Talalay (Produkce), Craig Safan (Hudba), Steven Fierberg (Kamera), Michael N. Knue (Střih), Jack Tucker (Střih), Chuck Weiss (Střih), Annette Benson (Casting), C.J. Strawn (Scénografie), Mick Strawn (Scénografie), Audrey M. Bansmer (Kostýmy), Robert Fitzgerald (Zvuk), - (Masky), Brian Helgeland (Scénář), Tuesday Knight (Herec), Andras Jones (Herec), Ken Sagoes (Herec), Rodney Eastman (Herec), Lisa Wilcox (Herec), Robert Englund (Herec), Brooke Bundy (Herec), Hope Marie Carlton (Herec), Linnea Quigley (Herec), Robert Shaye (Herec), Renny Harlin (Herec), Jeff Levine (Herec), Mickey Yablans (Herec)
 
1988/93/USA/Horor, Thriller, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Film byl nominován na tři ceny Saturn, a to v kategoriích nejlepší režie, nejlepší horor a nejlepší herec ve vedlejší roli, o níž se zasloužil Robert Englund.
- Jméno Kincaidova (Ken Sagoes) psa Jason je odkazem na proslulého filmového vraha Jasona Vorheese z filmové série Pátek třináctého.
- Za speciálními efekty stojí režisér John Carl Buechler.
- Hrdinka předchozího dílu, Kristen, se měla objevit i zde, ale její představitelka, Patricia Arquette, otěhotněla.
- Když jde Alice do divadla, můžete spatřit plakát k filmu Reefer Madness II: The True Story (1985), prvnímu úspěšnému filmu New Line Cinema, stejně jako plakát k filmu Lak na vlasy (1988). Také na stěně při vstupu do divadla je k vidění plakát k filmu Věznice (1988) režiséra Rennyho Harlina.
- Dva z náhrobků viditelné za Kristen Parker a Rolandem Kincaidem jsou Donald a Nancy Thompsonovi, postavy z Noční můry v Elm Street (1984) a Noční můry v Elm Street 3: Bojovníci ze sna (1987).
- Podnik, ve kterém pracuje Alice, se jmenuje „Crave Inn,“ - pocta Wesu Cravenovi.
- Režisér Renny Harlin se ve filmu objeví jako jeden ze studentů ve třídě.
- Herečka Tuesday Knight nazpívala úvodní píseň.
- Wes Craven a Bruce Wagner přišli s nápadem na cestování v čase skrze sny. Producentům se tento nápad ale nelíbil, proto se nakonec ve filmu neobjeví.
- Režírovat mohl Tibor Takács.
- V pokoji Kristen můžete vidět časopis s Johnny Deppem na obálce, který hrál v prvním díle série.
- O roli Alice se ucházelo přes 600 hereček, mezi nimi i Ellie Cornell.
 
Odkazy