Noční můra v Elm Street / A Nightmare on Elm Street (2010/92/USA/Horor, Mysteriózní, Thriller) 48%

24.07.2018 16:11
JEDNOU VĚTOU
„Už nikdy neusínejte."

OBSAH
Pětice dospívajících přátel, která žije ve stejné ulici, má sny o hrozivém muži se znetvořenou tváří, strašidelným hlasem a zahradnickou rukavicí s noži místo prstů. Jednoho po druhém terorizuje ve snech – kde platí jeho pravidla a jedinou cestou, jak před ním uniknout, je probuzení. Když ale jeden z nich zemře, ostatní pochopí, že se jejich sny staly skutečností a jediný způsob, jak přežít, je zůstat vzhůru. Kdesi v jejich minulosti se skrývá dluh, jehož splatnost právě vypršela. Aby se zachránili, musejí se ponořit do mysli nejzvrácenější ze všech nočních můr: Freddyho Kruegera. Legendárního zloducha hraje v současné verzi klasického hororu Jackie Earle Haley.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
„One, two, new Freddy´s coming for you / three, four, tohle měl být fór? / five, six, Bayova prdel pozná krucifix / seven, eight, další remake šmejd / nine, ten, zase budu blejt…“ Vidím, že touto říkankou by to tady většina z vás shrnula, ale já to rozhodně v tak černých barvách neviděl. Přiznávám se, že z Noční můry z 84´ si pamatuji už jen to, že Johnnyho Deppa snědla postel a Englund ve slušivém svetru od Benettonu lezl do snu (podobně jako Maruška Werichovi v Byl jednou jeden král, akorát s tím rozdílem, že on měl trochu ostřejší nehtíky než Milena Dvorská), takže jsem mohl přistupovat k Bayerovu snímku nezatížen minulostí. Jistě, není to žádný velký zázrak a trpí vleklou nemocí současných hororů pro teenagery, tzn. klipovou režií, rušivým střihem, tisícem laciných lekaček, či pro mě zcela iritujícím sdílením si svých problémů skrz videoblogy, Ksichtknihu atd. a navíc Freddy tady vůbec nevypadá, jak spálený kotelník, nýbrž jako ohořelý dement mluvící šepotem Batmana Balea, ovšem vidět to většina z vás, co tady podlehla davové psychóze dávání odpadu, před nějakými 20 lety, ululávali by jste u toho stejně, jak u Cravenova originálu, vy rozmazlenci nezvedení.. (Gilmour93) 3*

Co si budeme nalhávat – to, že to nedopadne dobře, jsme věděli ještě před projekcí. Šlo hlavně o to, jak moc nenasytní producenti návratem do Springwoodu diváka naštvou. Restart celé série nemá úplně špatné tempo, nabízí pár slušných momentů i ne úplně děsné herce (mezi nimi se v pozitivním slova smyslu vyjímá Fincherův objev Rooney Mara). Jenže když už tvůrci sáhli na osvědčenou značku, dál už se moc nesnažili. Freddy se objeví bez zjevného důvodu, zařve a zase zmizí. Celé je to založené na dost očekávaných záběrech, zvukových lekačkách a kamerových filtrech – prostě jedeme ve stejném ražení jako řada podobných hororů za poslední předlouhé roky (vždyť i ta trapná finálová tečka musí být, kdo o to sakra stojí?). Nic to ale není proti ztvárnění ústřední hororové ikony. Vím, že to muselo být těžké, ale nahrazení fanoušky milovaného Roberta Englunda je totální přehmat (nejen jeho šílenou maskou). Kotelník podpořený cynickým humorem, spoustou hlášek a invenčními mordy je v téhle moderní verzi k smíchu.. nebo snad k pláči? (castor) 2*

Jo, v Elm Street už zase spánek představuje smrtelné riziko a mladí lidé tady umírají jako na běžícím pásu. Pánové Bay, Strick a Bayer vzkřísili po letech hororovou legendu a vzali to hodně po svém. Film se totiž od svých mnoha starších "nevlastních" bratříčků poměrně odlišuje a není to jen změnou hlavního představitele a jeho nepříliš povedenou maskou. Poprvé jsem totiž s postavou Freddyho Kruegera ani trochu nesympatizoval, protože je zde vylíčen jako nechutný pedofil a Jackie Earle Haley možná proto až záměrně pozbývá charismatu svého předchůdce Englunda. Film více pracuje s reálnými prvky a záměrně vynechává hlášky, nebo jakýkoliv náznak komediální nadsázky. I se snem pracuje "reálnější" formou, než tomu bylo dříve a nezabíhá do nějakých excesů. Celkově se mně zdálo, že původní film do značné míry ironizuje. Debutující režisér na filmovém hororovém poli Samuel Bayer vůbec nic nezkazil a umí udržet zdatně hororové tempo, hororovou atmosféru a i výběr mladých herců nebyl nejhorší (Katie Cassidy byla stejně nejlepší) a divák si může zatipovat, v jakém pořadí jednotlivé postavy zemřou. Nová verze se mně líbila víc, než všechny původní filmy s Freddy Kruegerem, ale mám s filmem drobný problém. Nemám moc rád filmy pracující na bázi snu, ale tady jsem to tak negativně nepocítil. 80% (kingik) 4*

VELKÁ RECENZE
Tak a jeho to tady. Znásilnili všechny. Celá svatá trojice filmových zabijáků musela padnout na kolena před nenasytnými producenty a doslova se ponížit. Režiséři si s nimi začali dělat, co chtěli, z charismatických likvidátorů udělali srandovní idioty a omladina, která měla končit pod jejich noži a mačetami, musela nejdřív projit lobotomií. Nikoho nezajímá, že dříve stoicky klidný a charismatický Michael Myers je u Roba Zombieho dvoumetrový wrestler rozsekávající lidi jen proto, aby všude (fakt všude) bylo hrozně moc krve. Každému je jedno, že se z hokejového fanouška Jasona Vorheese stal dement s mačetou. Teenagerům se to líbí, a tak se na zavedeném modelu nebude nic měnit. Tedy alespoň Noční můra v Elm Street nic nemění.
Nová verze skotačin a alotrií Freddyho Kruegera je naprosto stejná břečka jako skoro všechny ostatní moderní remaky. Nerespektuje předlohu, což by za jistých okolností zase až tak moc nevadilo, ale doslova plive do obličeje všem fanouškům originálu. Chcete nového Freddyho? Chcete se bavit jako za starých časů? Jděte do háje. Tenhle film je pro teenagery, jimž stačí laciné lekačky, kamerové filtry a pár podřezaných mlaďochů a mladic. Nová Noční můra v Elm Street je ve světle původní série naprosto neinvenční, trapná a nudná záležitost, která musí naštvat každého, kdo s Freddym strávil alespoň část dětství nebo mládí. Ne že bychom to nečekali.
Nebyl by problém tohle odpustit, kdyby film fungoval v klasické hororové rovině. Koneckonců, těch pravověrných fandů nejspíš nebude tolik, aby zvládli zaplatit náklady na natáčení. Samuel Bayer, údajně hodně schopný režisér reklam a klipů, má však nejspíš diváky nejen za nenáročné, ale za nenáročné tupce. Už jsme si nejspíš všichni zvykli, že v nových hororech, a speciálně v těch, které produkuje Michael Bay, se děsí tím způsobem, že někdo odněkud vyskočí a buď hrozně hlasitě zakřičí, nebo je na zlomek vteřiny hudba strašně nahlas. Je to laciné, avšak funguje to. Asi jako kdyby vám někdo, o kom, nevíte, zařval do ucha. V případě Noční můry jde Bayer ještě mnohem dál. Tentokrát nikdo nevyskakuje ze tmy, místo toho se prostě naprosto bezdůvodně střihne někam úplně jinam a tam odtud vyskočí bubák. Nebylo tam žádné šmátrání, kvůli kterému by musela jít hrdinka prohledat temný kout. Žádná skříň, do níž je nutné se podívat. Prostě se najednou bez zjevného důvodu střihne někam, kde je tma, tam se postaví Freddy a zařve. Laciněji vytvářené lekačky nejspíš v žádném jiném filmu nenajdete.
Kladné body Noční můra nezískává ani za napětí. Máme tu až příliš mnoho scén, které by sice chtěly být napínavé, ale působí směšně. Když se Kyle Gallner (ten člověk rozhodně nevypadá jako hrdina, spíš jako vyděšený králík) objeví v plavkách uprostřed ocelárny, v níž banda lidí nahání Freddyho Kruegera, musí se smát i ten nejméně náročný fanda hororů. Tohle je prostě špatně. Nehledě na to, že ve filmu člověk jen těžko hledá postavu, jíž by byl ochotný fandit. Všichni tu jsou sympatičtí asi jako akné.
Nejhůř však dopadl samotný Freddy. Tahle postava, hororová ikona druhé půlky dvacátého století, byla doslova vykastrována. Jackie Earl Haley je sice vynikající herec, z takhle povrchního zabijáka by ale nic nevymáčknul ani Al Pacino. Původní Freddy byl nejen zlý a smrtelně nebezpečný, především byl sympatický. Měl smysl pro velmi černý humor a každé zabití si užil. Robert Englund ho obdařil obrovských charismatem a člověk mu jednoduše fandil. V nové verzi je Freddy prostě a jednoduše naštvaný zahradník, jenž zabíjí mladé lidi. Bez nápadu, bez invence, bez pokusu být zajímavý nebo originální. Nože zabodnuté v krku, rozřezaná břicha... nic víc. Nikde není postel, která by sežrala Johnnyho Deppa, nenajdeme tu comicsový souboj ani Freddyho – loutkaře. Nebýt snového světa, mohl by místo Kruegera vraždit prakticky kdokoliv, kdo by si na sebe byl ochoten vzít tu hodně nepovedenou masku.
Noční můra v Elm Street model 2010 je jednoduše průšvih. Stejný jako Pátek třináctého. Není to napínavé, není to děsivé a není to ani trochu zajímavé. Jsou v tom špatní mladí herci nebo dobří starší herci, kteří nemají co hrát. Vizuálně není o co stát a bát se budete jedině u představy, že někdo natočí dvojku. Je to špatný film ve všech směrech a já už o něm nikdy v životě nechci slyšet. Ve světě, kde vydělávají Noční můry v Elm Street a na Piraňa 3D, Splice nebo Let Me In nikdo nechodí, je něco špatně.

DABING
V českém znění: Lucie Vondráčková - Rooney Mara (Nancy Holbrooková), Radek Škvor - Thomas Dekker (Jesse Braun), René Slováčková - Katie Cassidy (Kris Fowlesová), Radek Kuchař - Kyle Gallner (Quentin Smith), Pavel Rímský - Jackie Earle Haley (Freddy Krueger - v masce), Michal Holán - Jackie Earle Haley (Freddy Krueger), Marek Libert - Kellan Lutz (Dean Russell), Dana Černá - Connie Britton (Dr. Gwen Holbrooková), Miriam Chytilová - Lia D. Mortensen (Nora Fowlesová) + Judith Hoag (lékařka), Jan Šťastný - Clancy Brown (Alan Smith), Marianna Jurková - Julianna Damm (malá Kris), Zbyšek Horák, Bohuslav Kalva, Jiří Balcárek, Bohdan Tůma, Antonín Navrátil (titulky)
Překlad: Silvie Šustrová
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Antonín Navrátil
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 20.5.2010
Premiéra USA: 30.4.2010 New Line Cinema
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 20.10.2010 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 20.10.2010 Magic Box

Tržby celkem - $ 117 700 000
Náklady (Rozpočet) - $ 35 000 000
 
FILMY V SÉRII
Noční můra v Elm Street gastonrolinc.webnode.cz/news/a052/
Horor / Thriller, USA, 1984
Režie: Wes Craven, Hrají: John Saxon, Ronee Blakley

Noční můra v Elm Street 2: Freddyho pomsta gastonrolinc.webnode.cz/news/a047/
Horor / Thriller, USA, 1985
Režie: Jack Sholder, Hrají: Mark Patton, Kim Myers

Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna gastonrolinc.webnode.cz/news/a048/
Horor / Fantasy, USA, 1987
Režie: Chuck Russell, Hrají: Heather Langenkamp, Patricia Arquette

Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu gastonrolinc.webnode.cz/news/a049/
Horor / Thriller, USA, 1988
Režie: Renny Harlin, Hrají: Robert Englund, Rodney Eastman

Noční můra v Elm Street 5: Dítě snu gastonrolinc.webnode.cz/news/a050/
Horor / Thriller, USA, 1989
Režie: Stephen Hopkins, Hrají: Lisa Wilcox, Robert Englund

Freddyho smrt - Poslední noční můra gastonrolinc.webnode.cz/news/a051/
Horor / Komedie, USA, 1991
Režie: Rachel Talalay, Hrají: Robert Englund, Lisa Zane

Nová noční můra gastonrolinc.webnode.cz/news/a052/
Drama / Horor, USA, 1994
Režie: Wes Craven, Hrají: Heather Langenkamp, Robert Englund

Freddy vs. Jason gastonrolinc.webnode.cz/news/freddy-versus-jason-freddy-vs-jason-2003-97-usa-kanada-horor-thriller-62/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2003
Režie: Ronny Yu, Hrají: Robert Englund, Ken Kirzinger

Noční můra v Elm Street gastonrolinc.webnode.cz/news/a053/
Horor / Mysteriózní, USA, 2010
Režie: Samuel Bayer, Hrají: Jackie Earle Haley, Kyle Gallner
 
Tvůrci a herci
Samuel Bayer (Režie), Michael Bay (Produkce), Andrew Form (Produkce), Steve Jablonsky (Hudba), Jeff Cutter (Kamera), Glen Scantlebury (Střih), Lisa Fields (Casting), Patrick Lumb (Scénografie), Mari-An Ceo (Kostýmy), Charlie Campagna (Zvuk), David Obermeyer (Zvuk), Ross Martucci (Masky),Wesley Strick (Scénář), Eric Heisserer (Scénář), Jackie Earle Haley (Herec), Kyle Gallner (Herec), Thomas Dekker (Herec), Katie Cassidy (Herec), Donta Storey (Herec), Kellan Lutz (Herec), Clancy Brown (Herec), Rooney Mara (Herec), Connie Britton (Herec), Parker Bagley (Herec), Kurt Naebig (Herec)
 
2010/92/USA/Horor, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film byl oceněn prestižní cenou People's Choice Awards v kategorii nejlepší horor roku 2011.
- Jako poslední byla obsazena Katie Cassidyová.
- Hlavní natáčení trvalo 70 dní.
- Propagační materiály k filmu byly rozváženy pod názvem „Back Scratch".
- V žádném z plakátů k filmu se neobjeví Freddyho (Jackie Earle Haley) celá tvář.
- Film celosvětově vydělal 113 400 000 amerických dolarů, což z něj činí ve své době nejvýdělečnější remake.
- Freddy Krueger je role, kterou v předchozích dílech ztvárnil herec Robert Englund. Ale v tomto filmu hraje Freddyho poprvé jiný herec a to Jackie Earle Haley.
- Ve filmu lze dvakrát spatřit ceduli s nápisem „Elm Street“, ale nikdy o ní nepadne řeč.
- Fredyho hlas byl pozměněn v postprodukci, údajně aby mu dodal „nadpřirozenou kvalitu“.
- Nanesení make-upu Fredyho trvalo 6 hodin.
- Bylo to právě před 26 lety, kdy Johnny Depp doprovázel Jackiea Earla Haleye na konkurz filmu Noční můra z Elm Street (1984) a dostal místo něj hlavní roli.
- Kyle Gallner utrpěl zranění břicha, když se při natáčení jeden z nožů na rukavici Fredyho neohnul.
- Wes Craven nebyl k natáčení filmu přizván a veřejně proti němu vystoupil.
- Bylo napsáno 15 různých verzí scénáře. Film je kombinací 4 z nich.
- Točilo se od 5. května 2009 do 10. července 2009.
- Točilo se i ve školách Elk Grove High School a John Hersey High School v Illinois.
- Předseda školního představenstva Lenore Gonzales Bragaw nechtěl točit násilné scény ve školách. Povolil natáčení, až když mu štáb slíbil, že vynechá vraždy ve školním bazénu.
- Natáčelo se také v opuštěném kostele metodistické církve v Gary v Indianě.
- Kyle Gallner na castingu natolik ohromil, že mu byla role Quentina přidělena prakticky okamžitě, a stal se tak prvním obsazeným hercem.
- Postava Jesseho nemá nič spoločné s postavou s Jesse Walshom z filmu A Nightmare on Elm Street Part 2: Freddy's Revenge (1985).
 
Odkazy