Nová noční můra / New Nightmare (1994/112/USA/Drama, Horor, Fantasy, Mysteriózní) 55%

24.07.2018 16:11
JEDNOU VĚTOU
„Tentokrát nepomůže, ani když zůstaneš vzhůru."

OBSAH
Natáčení nového dílu Noční můry v Elm Street se odehrává v zákulisí filmu, ale i na place. Nechybí tu herečka Heather, která před lety vytvořila v prvním díle celé série hlavní roli dívky Nancy a později si zahrála i v třetím dílu odbornici na sny. Po skončení natáčení záběrů se nečekaně začne hýbat Freddyho rukavice, dva techniky zabije a Chase (manžela Nancy) řízne do ruky. Heather se náhle probudí a zjistí, že vše byl jen zlý sen, vydechne si, ale pak si všimne, že manžel má opravdu ruku pořezanou. Studio nabídne Heather roli v novém dílu Noční můry v Elm Street, ke kterému píše scénář Wes Craven, ale ona to odmítne! Dovídá se, že manžel na filmu už pracuje a telefonuje mu a prosí ho, aby se vrátil domů. Chase za volantem cestou domů usne, havaruje a náhodou ho zabije Freddyho rukavice. Syn Dylan se také chová podivně, nechce spát, protože se bojí „zlého pána“. Po dalších incidentech, které se svým způsobem týkají filmového přízraku, jede za Wesem Cravenem, aby se ho zeptala na scénář. Tvůrce však doposud neví jak příběh dopadne... Poslední souboj svede Nancy (Heather) v podzemním světě, kde objeví scénář k novému filmu z cyklu Noční můry v Elm Street a kde se setkává nejen se svým synem Dylanem, ale i s Freddy Kruegerem.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zajímavý nápad, ale nuda. Heather (Nancy) tu hraje sama sebe a s tím jak Wes Craven píše novou Noční můru, Freddy jí skrze hrdinčina malého syna začne pronikat do reality. Wes si s tím pohrál, ale moc to nedopadlo. Fred je jiný, ďábelštější, ale moc se na něj nedostane, většinu filmu se totiž řeší ten kluk a jeho zlé sny, kterých přitom ani nejsme svědky(!). A jelikož chybí i pořádná atmosféra, Heather to prostě neutáhne.. Je to sice TA Nancy, ale jako herečka za moc nestojí a hrozně rychle se okouká (už ve trojce mě štvala). Tak tedy pro mě zklamání – oproti dílu 6 to není blbost, ale zkrátka mě to ničím pořádně nezaujalo. Přesto vnímám jako relativně důstojné zakončení série – má blíže ke svaté jedničce. (Slasher) 3*

Tohle je jeden z nejméně vydařených filmů Wese Cravena a smutné je, že je to zrovna horor s hororovou ikonou, kterou kdysi přivedl do hororového světa. V tomto filmu skoro nic nefunguje. Freddy už nevraždí ve snu a prezentace, že jde jen o filmovou postavu ztvárněnou Robertem Englundem, je až téměř zoufalá. Ani režijně to Craven příliš nespasil. Není se čeho leknout a o nějaké hororové atmosféře si může film nechat jenom zdát. Jediné, co bych viděl jako pozitivum, je snaha příběh nějakým způsobem inovovat a neopakovat již x krát viděné. Jenže na Wese Cravena to byl pokus velmi chabý. 40% (kingik) 2*

Tak neuvěřtitelně průhledný film od první minuty jsem hodně dlouho neviděl, ale aspoň jsem mohl své okolí udivovat jednuchou předvidatelností kroků scénáristových. Jako by to psal žák pomocné školy, který zná všechny postupy nazpamět, lehce je protne a sem tam mu někdo poradí malé zkrášlení. Pro znalce celé série je ve filmu dostatek odkazů, které potěší, ale kdo chce vidět pořádný horror pekně narazí. (Djkoma) 1*

VELKÁ RECENZE
 Wes Craven měl naprosto skvělý nápad – vrátit se k sérii, kterou v roce 1984 započal. Z filmů „Noční můra v Elm Street“ se stala oblíbená série, která trpěla jedním velkým problémem. S každým dalším dílem se snižovala kvalita. Bylo to hlavně proto, že se na nich střídali různí režiséři, ani jeden, který by se v hororové oblasti prosadil více a byl schopný natočit něco, co by se skutečně nesmazatelně zapsalo do podvědomí. A tak si Wes Craven řekl, že bude stát za to vrátit se ve chvíli, kdy bude „Noční můra v Elm Street“ slavit desetileté výročí. Hezky symbolické, problém jediný – jak kvalitní asi snímek bude?
U Wese Cravena jsme si zvykli na mnohé, ale co si pro nás přichystal v 90. letech, to bylo něco, co by od něj úplně každý nečekal. Právě film „Nová noční můra“ byl předzvěstí toho, jak se bude jeho kariéra vyvíjet. Wes totiž našel zálibu v tom, že si se žánrem pěkně pohrává. Ne jen tím, že si z něj utahuje, ale bere jej i vážně. Jenže tehdy, kdy si dělá srandu, nebojí se dělat si legraci i ze sebe samotného. Toho je právě „Nová noční můra“ jednoznačným důkazem.
Z Freddyho Kruegera se stala ikona a právě na to legendární tvůrce sází. Zvolil naprosto jiný přístup než všechny filmy. Vrací se sice k Nancy Thompsonové, ale nikoli přímo k postavě, ale k její skutečné představitelce, Heather Langenkamp. Ano, herci v tomhle snímku hrají sami sebe, ale hrají také postavy, které hráli dřív. A tak tu máme Heather jako Heather, ale i jako Nancy, hlavně tu ale máme Roberta Englunda jako sebe i jako Freddyho. Ze známých herců/postav se setkáme i s Johnem Saxtonem, filmovým otcem Nancy.  V závěru už to začíná být skutečná schizofrenie, ale film dostává naprosto nový rozměr.
Freddy není jen hororovou postavou, Freddy je skutečný. Jako kdyby Wes Craven – který se mimochodem ve filmu také objeví – natáčel snímek o kultu osobnosti. O kultu, který byl fiktivní, ale nakonec se stal až příliš opravdovým. Nový přístup k sérii, která skomírala. Skvělá hra se svým vlastním dílem. V momentech, kde se herci dívají na původní film, si skutečně uvědomíte, jak moc snímek hororový svět ovlivnil. To nemluvím ani o tom, když se na původní film dívají sami jeho hrdinové. Trochu to připomíná úvod k hororu Vřískot 4, kde Wes Cravem s Kevinem Williamsonem roztahují žánr do (ne)skutečně absurdních rozměrů.
Filmem „Nová noční můra“ Wes Craven skvěle uzavřel celý cyklus. Jenže v případě Freddyho Kruegera prostě není možné mluvit o nějakém konci. Vrátil se. Zatím dvakrát, ale myslím, že se vrátí ještě několikrát. Škoda, že už to nevypadá na návrat Roberta Englunda. On sám se stal legendou hororového žánru vůbec, ale právě role Freddyho mu sedí ze všech nejvíc. Je v ní prostě úžasný a nemusí pořád hláškovat, což předvádí právě v sedmém filmu. Wes Craven naznačil, jak se bude dál vyvíjet, a co od něj můžeme čekat. Zábavu, která není prvoplánová, není jednoduchá, a proto stojí za to.
Závěrem bych ještě chtěl vyzdvihnout dětský výkon Mika Hughese, který byl v některých momentech skutečně výtečný a připomínal mi Dannyho z „Osvícení“. Samozřejmě musím ještě jednou vyzdvihnout Cravena za jeho hraní si se žánrem – ve chvíli, kdy chlapec bodá nožem, ozývá se známý zvuk z filmu Psycho. Tohle je prostě láska k žánru.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Natáčení nového dílu Noční můry v Elm Street se účastní také technik Chase Porter se svým malým synem Dylanem a manželkou, herečkou Heather, která před lety vytvořila v prvním díle série hlavní roli dívky Nancy. Po natočení záběru se nečekaně začne Freddyho rukavice hýbat, zabije dva techniky a Chase řízne do ruky. Heather se náhle probudí. Vše byl jen zlý sen, který přerušilo malé zemětřesení. Heather si vydechne, ale pak si všimne, že její manžel má pořezanou ruku. Ve studiu dostane Heather nabídku na roli v novém dílu Noční můry v Elm Street, ke kterému píše scénář Wes Craven. Heather odmítne, ale pak se dozví, že její manžel na filmu už pracuje. Znepokojená mu telefonuje a prosí ho, aby se vrátil domů. Chase však cestou domů usne za volantem, havaruje a přitom ho náhodou zabije Freddyho rukavice, kterou připravoval pro natáčení. Během pohřbu se Heather zdá, že se rakev otevřela a že místo manžela v ní leží Freddy. Také její syn Dylan se chová víc než podivně. Nechce spát, protože se bojí "zlého pána", jeho plyšový dinosaurus, který ho prý chrání, je celý potrhaný jakoby od Freddyho nožů. Heather hovoří o podivných událostech a svých problémech s hercem Johnem Saxonem, který hrál v prvním díle jejího otce, a také s dobráckým Robertem Englundem, představitelem filmového monstra Freddyho Kruegera.
Po dalších děsivých snech a znepokojivých událostech, které se nějakým způsobem týkají filmového přízraku, jede za Wesem Cravenem, aby se ho zeptala na jeho scénář. Tvůrce dosud neví jak příběh dopadne. Vypráví jí o Zlu, které chce zničit nevinnost a pokud prý někdo napíše dobrý příběh, podaří se mu toto zlo na čas uvěznit. Tak jako se to povedlo nočním můrám. Nyní se však zlo dere ven a znovu uvěznit ho může jen natočení nového filmu. Toho večera na Heather znovu zaútočí přízrak a zraní ji na ruce. Hysterického syna musí odvézt do nemocnice. Tady mu však proti její vůli píchnou sedativum, aby konečně usnul. Sotva zavře oči, objeví se v pokoji Freddy a jediný Dylan vidí, jak zabije matčinu kamarádku Julii. Dylan uteče z nemocnice a spěchá domů, kde si mezitím matka vzala několik prášků na spaní. Jakmile usne, dostane se do podzemního světa, kde objeví scénář k novému filmu z cyklu Noční můry v Elm Street a kde se setká nejen s Dylanem, ale s Freddym, se kterým je nucena svést další souboj.

Ocenění:
Independent Spirit Awards
1995 - Marianne Maddalena (Nejlepší film) (nominace)

The Saturn Awards
1995 - Nejlepší horor
1995 - Miko Hughes (Nejlepší mladistvý herecký výkon) (nominace)
1995 - J. Peter Robinson (Nejlepší hudba) (nominace)

DABING
V českém znění: Josef Jurásek - Robert Englund (Freddy Krueger), Jana Musilová - Heather Langenkamp (Heather Langenkamp), Ilja Kreslík - Wes Craven (Wes Craven), Zdeněk Bureš - Robert Englund (Robert Englund) / Robert Shaye (Robert Shaye) / Michael Hagiwara (Koroner) / Rob LaBelle (Terry), Ladislav Běhůnek - David Newsom (Chase Porter + více rolí, titulky), Jaroslav Dufek - John Saxon (John Saxon), Lenka Filipová-Kudelová - Fran Bennett (Dr. Christine Heffner + více rolí) / Sara Risher (Sara Risher), Jana Čisáriková - Miko Hughes (Dylan), Václav Svoboda - Matt Winston (Chuck + více rolí), Markéta Sedláčková - Tracy Middendorf (Julie).
Překlad: Ivana Jašová
Dialogy: Věra Zacková
Zvuk: Ladislav Duchoň
Produkce: Pavel Gubčo, Petra Hronová
Režie českého znění: Ivo Tomeček
Vyrobilo: Studio Dimas, Dabing, 1995

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 14.10.1994 New Line Cinema
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 20.7.2009 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 19.10.2011 Magic Box

Tržby celkem - $ 19 800 000
Náklady (Rozpočet) - $ 8 000 000
 
FILMY V SÉRII
Noční můra v Elm Street gastonrolinc.webnode.cz/news/a052/
Horor / Thriller, USA, 1984
Režie: Wes Craven, Hrají: John Saxon, Ronee Blakley

Noční můra v Elm Street 2: Freddyho pomsta gastonrolinc.webnode.cz/news/a047/
Horor / Thriller, USA, 1985
Režie: Jack Sholder, Hrají: Mark Patton, Kim Myers

Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna gastonrolinc.webnode.cz/news/a048/
Horor / Fantasy, USA, 1987
Režie: Chuck Russell, Hrají: Heather Langenkamp, Patricia Arquette

Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu gastonrolinc.webnode.cz/news/a049/
Horor / Thriller, USA, 1988
Režie: Renny Harlin, Hrají: Robert Englund, Rodney Eastman

Noční můra v Elm Street 5: Dítě snu gastonrolinc.webnode.cz/news/a050/
Horor / Thriller, USA, 1989
Režie: Stephen Hopkins, Hrají: Lisa Wilcox, Robert Englund

Freddyho smrt - Poslední noční můra gastonrolinc.webnode.cz/news/a051/
Horor / Komedie, USA, 1991
Režie: Rachel Talalay, Hrají: Robert Englund, Lisa Zane

Nová noční můra gastonrolinc.webnode.cz/news/a052/
Drama / Horor, USA, 1994
Režie: Wes Craven, Hrají: Heather Langenkamp, Robert Englund

Freddy vs. Jason gastonrolinc.webnode.cz/news/freddy-versus-jason-freddy-vs-jason-2003-97-usa-kanada-horor-thriller-62/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2003
Režie: Ronny Yu, Hrají: Robert Englund, Ken Kirzinger

Noční můra v Elm Street gastonrolinc.webnode.cz/news/a053/
Horor / Mysteriózní, USA, 2010
Režie: Samuel Bayer, Hrají: Jackie Earle Haley, Kyle Gallner
 
Tvůrci a herci
Wes Craven (Režie), Marianne Maddalena (Produkce), J. Peter Robinson (Hudba), Mark Irwin (Kamera), Patrick Lussier (Střih), Gary M. Zuckerbrod (Casting), Cynthia Kay Charette (Scénografie), Mary Jane Fort (Kostýmy), Wes Craven (Scénář), Heather Langenkamp (Herec), Robert Englund (Herec), Miko Hughes (Herec), Wes Craven (Herec), John Saxon (Herec), Jeff Davis (Herec), W. Earl Brown (Herec), Tuesday Knight (Herec), Lin Shaye (Herec), Jsu Garcia (Herec), Amanda Wyss (Herec), Bodhi Elfman (Herec), Tracy Middendorf (Herec), Rob LaBelle (Herec)
 
1994/112/USA/Drama, Horor, Fantasy, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Wes Craven uvažoval nad znovuobsazením Johnnyho Deppa, který si zahrál v prvním díle, ale bál se ho oslovit. Později, když už byl film hotový, se oba setkali a Wes se Deppa ptal, zda by v tom filmu byl ochoten hrát. Depp odvětil, že je velká škoda, že nebyl osloven, protože by neodmítl.
- V jedné scéně má Wes Craven, který si ve filmu zahrál sám sebe, u svého počítače ve filmu knihovnu, v níž lze zahlédnout titul „Cujo“ od Stephena Kinga.
- Před natáčením filmu zhlédnul Wes Craven všechny předchozí díly a prohlásil je za slabé v porovnání s jeho mistrovským dílem.
- Ve scénáři byla původně scéna s noční můrou Freddyho (Robert Englund). Ten v ní měl uvíznout v pavoučí síti a měl se zde objevit obří pavouk Freddy. Nakonec se scéna zrušila, protože neseděla do celkového konceptu.
- V titulcích je představitel Freddyho Kreugera uveden jako on sám, ale samozřejmě ho hrál Robert Englund.
- Když během natáčení Miko Hughes poprvé uviděl Roberta Englunda v make-upu Freddyho, polekal se a utekl za svou matkou.
- Ve scéně, kdy se Nancy Thompson (Heather Langenkamp) pozvracela v márnici, byla použita směs polévky ze škeblí a fazolové polévky.
- Mezi pracovní názvy filmu patřil také A Nightmare on Elm Street 7: The Real Story.
- Všechny sekvence se zemětřesení se ve skutečnosti natočily měsíc před skutečným zemětřesením v Los Angeles v roce 1994. Opravdové zemětřesení se událo necelé dva týdny před koncem natáčení, následovně byl vyslaný štáb, aby natočil stopáž z projíždějícího auta z oblastí města poškozených skutečným zemětřesením. Herci a štáb původně měli dojem, že scény se zemětřesením natočené před skutečnou událostí byly trochu přehnané, ale autentičnost scén je při pozdějších projekcích vyděsila.
- Dcera Wese Cravena, Jessica Craven, se ve filmu objeví jako zdravotní sestra.
- Děj tohoto dílu měl Craven připravený už v době natáčení třetího dílu, ale studio mu jeho nápad tenkrát odmítlo.
- Herci Heather Langenkampová i John Saxon nosí ke konci filmu stejné oblečení jako v Noční můře v Elm Street.
- Lin Shaye, která zde hraje zdravotní sestru, hrála v Noční můře v Elm Street učitelku.
 
Odkazy