Noční můra v Elm Street 5: Dítě snu / A Nightmare On Elm Street: The Dream Child (1989/89/USA/Horor, Thriller, Fantasy) 57%

24.07.2018 16:10
JEDNOU VĚTOU
„Poslední z hrůzyplných snů! Noční běs si tentokrát vybral nenarozené dítě."

OBSAH
Freddy Krueger se vrací ve svém dosud nejperverznějším krvavém představení a s ním i strach ve zcela nové podobě! Freddymu se nedaří přemoci démona, který se ho zmocnil v Noční můře 4 a opět pronásleduje Alici. Tentokrát ji ovládá prostřednictvím snů jejího dosud nenarozeného dítěte a její přátele děsí čirou hrůzou. Podaří se dítě zachránit před tím, aby se stalo Freddyho nejnovější zbraní, nebo maniak znovu vzkřísí svůj hrůzný odkaz? Pro toto oslnivé pokračování si režisér Stephen Hopkins najal maskérského kouzelníka Davida Millera - původního autora Freddyho děsivé vizáže. Výsledek: tvář, kterou by ani vlastní matka nedokázala milovat a hrůza, jež předčí vaše nejdivočejší noční můry!

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Série Noční můry v Elm Street nejdou v podstatě považovat za regulérní horror. Pro mne je to prostě teenagerská vyvražďovačka pro děcka. Pátý díl jsem měl však vždycky rád. Hodně dobrých triků a "mordů", pořád se něco děje, film má spád, výborné protředí a Robert Englund zde dostal spoustu prostoru, aby se opravdu předvedl. Některé jeho hlášky a scény s ním jsou opravdu k popukání. Zejména scéna bouračky(motorka) a "krmení" na hostině. Tohle je jeden z nejlepších dílů, spíše však přehlídka efektních a vtipných triků. (Flipnic) 3*

Série dost upadla. Režisér Stephen Hopkins je bohužel jen velmi průměrný tvůrce a byl by zázrak, kdyby ze sebe vydoloval poutavě zrežírovaný horor, který by diváka zaujal. Pětce se stalo přesně opačné. Má několik inovativních nápadů, má působivého Freddyho Kruegera, ale je děsivě nezáživná a nudná. Vraždy nejsou už tak nápadité a hororová atmosféra si rozmyslela svou účast definitivně. Nejvíc tedy pobavil Freddy Krueger ve svém apartním kloboučku, ale tentokrát měl zavraždit i režiséra. Tomu říkám inovativní postup jako hrom. 40% (kingik) 2*

Pětka na mě vždycky působila jako poslepované zbytky po Harlinovi. Vypadá to stejně, ale přes množství dobrých nápadů (úvod se znásilněním Amandy Krueger v blázinci, sprcha, smrt komiksového kreslíře), to nemá ty grády. Ovšem oproti takové šestce... A když nic jiného, Hopkins díky tomuhle filmu dostal režii druhého PREDÁTORA, kterým nám to bohatě vynahradil. (choze) 2*

VELKÁ RECENZE
 Popáté se vracíme k sérii „Noční můra v Elm Street“ a znovu se setkáváme s Freddym Kruegerem, tím parchantem, co se vám vkrade do snu a nenechá toho, dokud nezemřete, nezemřou všichni kolem vás anebo dokud nezdechne on sám. Ale pokud už se stane, že Freddyho někdo sprovodí z tohohle světa, tak jedině s tím, že musí očekávat jeho návrat v dalším filmu.
Z předchozího snímku se nám vrací Alice Johnson v podání Lisy Wilcox, která si myslí, že její sny jsou už v pohodě, že dokáže Freddyho ovládat. Jenže dojde k něčemu, co je trochu nečekané – haha. Freddy se znovu vymkne kontrole, dostává se ke kormidlu a ukazuje nám, že po vizuálně nudné a nijak zajímavé čtyřce Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu, je tu Freddy opět s pěknými nápady, špatně provedenými efekty, ale atmosférou, kterou by noční můra mít měla. Alespoň v tom smyslu, v jakém se ve svých pokračováních postupně profilovala.
Příběh není to, co drží film nad hladinou. Je obyčejný a nikterak závratný. Samotný název napovídá, o co asi ve skutečnosti půjde. Dítě snu je jednoznačně odkazem na to, že se má zrodit dítě, jehož otcem bude... no kdo asi? Freddy by se měl podle všeho stát tatínkem, ale budoucí matka Alice není z toho, že by se jí měl spálený ksicht motat dál do života, příliš nadšená.
Snímek neselhává jen na příběhu, ale i na tom, že Freddy se stává figurkou, která je ovládána a neovládá. Je z něj skutečně především komická figurka, která sem tam pronese nějakou vtipnou anebo méně vtipnou hlášku. Robert Englund si drží svůj standard a myslím, že člověk od něj zkousne docela dost. I tady má pár dobrých vět, které ve vás vyloudí něco, co by se i mohlo projevit nějakým tím náznakem úsměvu. Jenže zbytek filmu je špatný.
Závěr mě naprosto znechutil. Hraní si s realitou a její kroucení je zde provedeno trochu ve stylu snímku Armáda temnot, jenže tomu chybí ten potřebný vtip a nadhled, který měl Sam Raimi. Tady je to jen paskvil, kde se tvůrci snažili nakombinovat něco nového. A tak i když mi přišla první polovina krásně imaginativní, druhá se zvrhla jen ve vršení scén na jednu hromadu. Z tohohle dílu nakonec nejsem příliš nadšený, i když ze začátku jsem měl dobrý pocit. A konec? No není úplně tolik otevřený, ale ani zde se nemusíme bát, že je úplně konec.

Ocenění:
Razzies
1989 - Nejhorší filmová píseň

DABING
1. DABING (VHS, Cinemax)
V českém znění: Radan Rusev - Robert Englund (Freddy Krueger) / Nicholas Mele (pan Johnson) / (zaměstnanec v blázinci) + Clarence Felder (Markův otec) + (host na večírku) + Burr DeBenning (pan Jordan), Jarmila Švehlová - Lisa Wilcox (Alice Johnsonová), Filip Čáp - Danny Hassel (Dan Jordan) / Cesar Anthony Torres (policista, více rolí), Jana Gýrová - Kelly Jo Minter (Yvonne), Libor Hruška - Joe Seely (Mark Gray) / (doktor u porodu) + (hlas v rádiu) + (řidič kaminou) + Steven Grives (doktor Moore, více rolí), Zuzana Skalická - Erika Anderson (Greta Gibson) / Beatrice Boepple (Amanda Kruegerová + více rolí), Vít Ondračka - Whit Hertford (Jacob), Petr Skarke (titulky) + (zaměstnanec v blázinci) + Don Maxvell (trenér Ostrow) + (host na večírku, více rolí).
Překlad: Petr Andrla
Zvuk: Petr Ptáčník
Produkce: Petr Skarke
Režie českého znění: Václav Matějka
Vyrobila: pro společnost Guild Home Video firma S Production ve studiu Smart Video Film, 1993

2. DABING: (Markíza)
V českém znění: Pavel Rímský - Robert Englund (Freddy Krueger) a další
Režie českého znění: Kateřina Fuková Hauserová
Vyrobilo: Filmexport Home Video pro TV Markíza

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 4.2.1993
Premiéra USA: 11.8.1989 New Line Cinema
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 13.7.2009 (DVD) Magic Box
Poprvé na DVD: 13.7.2009 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 19.10.2011 Magic Box

Tržby celkem - $ 22 100 000
Náklady (Rozpočet) - $ 8 000 000
 
FILMY V SÉRII
Noční můra v Elm Street gastonrolinc.webnode.cz/news/a052/
Horor / Thriller, USA, 1984
Režie: Wes Craven, Hrají: John Saxon, Ronee Blakley

Noční můra v Elm Street 2: Freddyho pomsta gastonrolinc.webnode.cz/news/a047/
Horor / Thriller, USA, 1985
Režie: Jack Sholder, Hrají: Mark Patton, Kim Myers

Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna gastonrolinc.webnode.cz/news/a048/
Horor / Fantasy, USA, 1987
Režie: Chuck Russell, Hrají: Heather Langenkamp, Patricia Arquette

Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu gastonrolinc.webnode.cz/news/a049/
Horor / Thriller, USA, 1988
Režie: Renny Harlin, Hrají: Robert Englund, Rodney Eastman

Noční můra v Elm Street 5: Dítě snu
Horor / Thriller, USA, 1989
Režie: Stephen Hopkins, Hrají: Lisa Wilcox, Robert Englund

Freddyho smrt - Poslední noční můra gastonrolinc.webnode.cz/news/a051/
Horor / Komedie, USA, 1991
Režie: Rachel Talalay, Hrají: Robert Englund, Lisa Zane

Nová noční můra gastonrolinc.webnode.cz/news/a052/
Drama / Horor, USA, 1994
Režie: Wes Craven, Hrají: Heather Langenkamp, Robert Englund

Freddy vs. Jason gastonrolinc.webnode.cz/news/freddy-versus-jason-freddy-vs-jason-2003-97-usa-kanada-horor-thriller-62/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2003
Režie: Ronny Yu, Hrají: Robert Englund, Ken Kirzinger

Noční můra v Elm Street gastonrolinc.webnode.cz/news/a053/
Horor / Mysteriózní, USA, 2010
Režie: Samuel Bayer, Hrají: Jackie Earle Haley, Kyle Gallner
 
Tvůrci a herci
Stephen Hopkins (Režie), Rupert Harvey (Produkce), Robert Shaye (Produkce), Jay Ferguson (Hudba), Jay Ferguson (Kamera), Brent A. Schoenfeld (Střih), Chuck Weiss (Střih), Annette Benson (Casting), C.J. Strawn (Scénografie), Sara Markowitz (Kostýmy), Robert Fitzgerald (Zvuk), Hari Ryatt (Zvuk), Kathryn Fenton (Masky), Leslie Bohem (Scénář), Lisa Wilcox (Herec), Robert Englund (Herec), Kelly Jo Minter (Herec), Michael Bailey Smith (Herec), Marnette Patterson (Herec), Steven Grives (Herec)
 
1989/89/USA/Horor, Thriller, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Stephen Hopkins získal za film v roce 1990 na portugalském festivalu Fantasporto cenu kritiků.
- Bruce Dickinson byl za skladbu "Bring Your Danghter.... To the Slaughter" Zlatou Malinu v kategorii nejhorší původní píseň.
- Když se Alice probudí z noční můry v blázinci a za ní se objeví Robert Englund, jeho slova zněla: „Nic takového jako bezpečný sex neexistuje.“ Věta byla vyškrtnuta.
- Konečná verze scénáře byla hotova teprve několik dní před natáčením.
- Hopkins měl 4 týdny na natáčení a 4 týdny na sestřih filmu. Točilo se téměř bez přestávek. Studio bylo z jeho práce tak nadšeno, že mu svěřilo natáčení Predátora 2 (1990).
- Příležitost k režii i scénáři byla nabídnuta Stephenu Kingovi i Franku Millerovi.
- Během scény, kdy je Amanda znásilněna, pohybuje se v pozadí Robert Englund bez masky Feddyho.
- Lisa Wilcox se objeví v úvodních titulcích, nikoliv však v těch závěrečných.
 
Odkazy