Noční můra v Elm Street 2: Freddyho pomsta / A Nightmare On Elm Street Part 2: Freddy's Revenge (1985/87/USA/Horor) 54%

24.07.2018 16:10
JEDNOU VĚTOU
„Když nepomůže ani probuzení a děsivý sen pokračuje…“

OBSAH
Kdyby rodiče Jamese Walshe věděli, co se stane, když se nastěhují do domu na Elm Street…! Pět let čekal Freddy Krueger, aby se znovu objevil ve snech nového chlapce ve městě a otevřel svoji ruku z nožů. Démonický zabiják si pro svoji pomstu nemohl vybrat lepší příležitost. Noční můra se opět promění ve strašlivou skutečnost.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Noční můra v Elm Street 2: Freddyho pomsta rejžovi a všem ostatním. Navrhuji podtitul: Aneb jak si režisér a scénáristi dali voraz a nechali to všechno na Freddym. Freddy tedy bere tento nedobrovolný úkol do svých nabroušených nožů a se skleslým výrazem se odpotácí jej splnit. Přemýšlí o svých pekelných pocitech a dochází k závěru, že mu ani tak nevadí, že to všechno bude stát na něm. Vadí a mrzí ho nesnaživost, neprofesionalita a lenivý přístup tvůrců. Ke své postavě totiž také potřebuje i kvalitně zpracovaný příběh a scénář:) Ještě však netuší, že všechny následující díly budou stát hlavně na kultu jeho postavy, který se jeho příchodem na plátna zrodil. Myslím, že štáb by si skutečně tak trochu zasloužil jeho pomstu. Kromě jistého množství vydařených scén mě pak potěšil už jen Robert Rusler, jehož ďábelský výraz mě prvně upoutal ve filmové adaptaci Kingovy povídky Někdy se vracejí. (Aluska88) 3*

Z hlediska dialogů a plynulosti děje mnohem lepší a ne tak škrobené. Bohužel však dějově a scénáristicky téměř tragické. První polovina ještě ujde. Hlavní hrdina podává překvapivě slušný herecký výkon a jeho noční můry jsou působivé. Poté se ale scénárista dopouští neuvěřitelných kiksů, které mají za následek naprosto nelogické vložky, či dokonce celé sekvence. Na závěr tak už máme jen samoúčelná krvavé jatka, která ještě ke všemu nejsou ani trochu působivě natočena. Těžký paskvil, který těží tak maximálně z dobrého jména svého předchůdce a z neodolatelně slizkého hlavního záporáka. (Kaka) 2*

Takovouhle podpásovku si Freddy prostě nezasloužil, kor v jeho raných začátcích. Dvojka sice slavila finanční úspěch, ale po kvalitativní stránce je to hrozná bída. Napětí je tu spíše v náznacích, věnuje se zbytečným kravinám (vybuchující papoušek) a vůbec podezřelá je celá gay atmosféra. Krueger občas hláškuje, ale stejně si ho divák neužije, jelikož se tu zjevuje hlavně v příšeří anebo až v samotném závěru. No a bohužel chybí i původní hudba od Bernsteina. Young je talentovaný skladatel, o tom žádná, ale aby nepoužil jeho hlavní motiv z prvního dílu, to je docela velká drzost. Ještěže se do trojky vrátil Craven a pomohl chytit Noční můře svěží dech. (Bloody13) 2*

VELKÁ RECENZE
Už když se v kinech objevila „Noční můra v Elm Street“ – ta původní v režii Wese Cravena – bylo jasné, že u jednoho filmu neskončí. Postava Freddyho Kruegera je postavou s neskutečným potenciálem a Wes Craven jen dokázal, že má v hlavě skutečně úžasné nápady, které nezůstanou jen tak nevyužity. Spalte chlápkovi ksicht, dejte mu trapný vytahaný svetr, klobouk a místo jedné ruky Wolverinovy drápy a ona se z něj stane kultovní postava. Jak jednoduché a přitom dokonalé.
Pokračování na sebe skutečně nenechalo dlouho čekat, ale nikoli v režii Wese Cravena. Jedinou sérii, kterou započal a kterou si i nadále podržel jako režisér, je série „Vřískot“. Druhého dílu se ujal Jack Sholder, který má na svědomí třeba poměrně ucházející a pro někoho kultovní snímek "Alone in the Dark" z roku 1982 anebo také příšernost Arachnid. Na filmu „Noční můra v Elm Street 2: Freddyho pomsta“ je na první pohled poznat, že Jack Sholder není áčkovým režisérem.
Přiznám se, že se mi myšlenka, kterou nám snímek předkládá, docela líbila. To, co se děje ve snu se ve skutečnosti děje i v realitě, jen to nedělá Freddy Krueger, ale samotní protagonisté, kteří mají sny. Když to vypadá, že je Freddy cupuje, jsou to oni, kdo si podřezává žíly, když se zdá, že jim Krueger zabíjí někoho blízkého, vždy jsou to oni, kdo ve skutečnosti drží v ruce zbraň.
Žádné z pokračování, které byly natočeny po roce 1984, už však nikdy nedosáhlo tak vysoko, jako dosáhl první díl, který prostě znamenal nový směr, kterým je možné se vydat v hororu. Pojmout ho s nadhledem, brutálním vtipem a černým humorem. Mnoho filmů se snažilo a snaží jít ve stopách filmu „Noční můra v Elm Street“, ale jen málo z nich se daří skutečně uspět. Humor se ze série postupně vytratil, což jasně dokazuje třeba čtvrtý díl, který je prostě trapný.
„Noční můra v Elm Street 2: Freddyho pomsta“ je ucházejícím dílem, který staví na zajímavém propojení s realitou a na postavě Freddyho Kruegera, který má sem tam prostě hlášku, která vás dostane. Až později se hlášky mění v trapné řeči, které nikoho nepobaví. Tenhle díl prostě ujde a asi si ho docela užijete. Ale pomalu vás připravuje na to, že čím dál v sérii půjdete, tím méně zajímavého dostanete.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Jesse Walsh s rodiči se nastěhuje do domu, ve kterém dříve bydlela Nancy Thompsonová. Protože Jesse objeví Nancyn deník, začnou se mu zdát noční můry. Freddy Krueger po pěti letech čekání začíná znovu vraždit ve snech.
Nejdříve ze začátku filmu, se Jessemu Walshovi zdá o autobuse jedoucí do školy. Jakmile vystoupí další cestující, tak tam Jesse zůstane sám, ještě s dvěma povídajícími dívkami. Jak autobus začne nabírat rychlost, tak se začnou mladí lidé obávat. Po chvíli na zastávce autobus nezastaví a jede do trávy a blíž k poušti. Zanedlouho je zde záběr rukavice Freddyho Kruegera na páce v autobuse. Autobus zastaví a Freddy se blíží k lidem a rozřeže je (mimo záběr). Pak je v záběru jak Paní Walshová krájí rajče a uslyší křik. Jesse seběhne ze schodů dolů, kde na něj čeká rodina. Odmítne snídani a jde s Lisou do školy. Hned na tělesné výchově se všichni ptají Jesse a Lisy, jestli spolu měli sex, ovšem brání se tím, že jsou jen kamarádi. Hrají Baseball a Jesse se s Roddem začne prát a za trest musí dělat kliky. Večer se Jessemu zdá sen o Freddy Kruegerovi, jak ho láká do kotelny, a když zavře dveře, tak nejdou zavřít. U schodů ho zastaví Freddy a řekne mu "Potřebuju tě Jessi, je tu speciální práce, pro mě a tebe. Ty vlastníš tělo a já zase mozek". A jak to dořekne tak si sundá klobouk a strhne si kůži na hlavě a je vidět mozek, který se začne hýbat. Jessy začne křičet, a probudí se. Další den je zase na tělocviku, a po tom co začnou pomlouvat Schneidera (jejich učitele tělocviku) tak on tam vkročí a uslyší je. Takže začnou zase dělat kliky. Potom když je doma, zavolá Lise, jestli by nešla ven, a když se chystá ven, zarazí ho jeho táta, a řekne mu že ho nepustí ven, protože si má uklidit pokoj. On tam přijde a pustí si muziku (v rádiu začne hrát Touch Me (All Night Long), a začne u toho i tancovat, a v tu chvíli přijde jeho máma s Lisou a on se ztrapní. Najdou deník Nancy Thompsonové, a začnou se obávat. Další noc má Jessy sny, ale tentokrát vyrazí do Gay-Baru a tam potká Schneidera, který ho zavede do tělocvičny běhat za trest, že si objednal pivo. Jakmile Schneider stráví asi 30 min. ve svém kabinetu začnou létat pálky, činky, míče apod. Až nakonec začnou švihadla uvazovat jeho ruce, a odtáhnou ho do sprch kde je Jesse, tam mu sundají šaty, a ručníky ho začínají švihat po zadku. Potom Jessy zmizí v páře a objeví se tam Freddy Krueger a pořeže mu záda. Dále je policií odveden domů. Další den ve škole, je hrůza a Jessymu se začnou dít divné věci. Freddy Krueger mu začne dělat tzv. pakárnu. Nejdříve mu zabije kamaráda Rodda, tak že ho rozřeže, a pak napadne Lisu. Ta mu však pomůže, protože Freddy jí udělal masakr, na její bazénové párty. Takže jede o továrně kde Freddy pracoval, a tam se Freddymu postaví. Když se zdá že je po všem, tak Freddy v autobuse prostrčí ruku do Kellyna břicha a tak jí zabije. Pak je akorát vidět jak do pouště jede autobus a je tam slyšet Freddyho smích, a pak začínají titulky.

Ocenění:
The Saturn Awards
1986 - Nejlepší horor (nominace)

DABING
1. DABING (VHS)
V českém znění: Pavel Rímský - Robert Englund (Freddy Krueger), Filip Jančík - Mark Patton (Jesse Walsh), Petra Tišnovská - Kim Myers (Lisa Webberová), Petr Pospíchal - Clu Gulager (pan Walsh) / Thomas McFadden (pan Webber) / Lyman Ward (pan Grady), Jaroslava Brousková - Hope Lange (paní Walshová) / Melinda O. Fee (paní Webberová), Pavel Šrom - Marshall Bell (Schneider, titulky, více rolí), Kateřina Pospíšilová, Dominik Sychra, Jan Drbohlav.
Překlad: Magda Šebestová
Zvuk: Lubomír Zajíc
Produkce: Pavla Draxlerová
Režie českého znění: Jaromír Polišenský
Vyrobilo: pro Warner Home Video Studio Dabing, AB Barrandov, 1993

2. DABING (Markíza)
V českém znění: Pavel Rímský - Robert Englund (Freddy Krueger) a další
Vyrobilo: Filmexport Home Video pro TV Markíza

3. DABING (AMC)
V českém znění: Martin Zahálka - Robert Englund (Freddy Krueger), Matouš Ruml - Mark Patton (Jesse Walsh), Milada Vaňkátová - Kim Myers (Lisa Webberová), Petr Meissel - Clu Gulager (pan Walsh), Kateřina Halešová - Hope Lange (paní Walshová), Vojtěch Hájek, Ivo Hrbáč a další

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 2.1.1992
Premiéra USA: 1.11.1985 New Line Cinema
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.6.2009 (DVD) Magic Box
Poprvé na DVD: 1.6.2009 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 19.10.2011 Magic Box

Tržby celkem - $ 30 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 3 000 000
 
FILMY V SÉRII
Noční můra v Elm Street gastonrolinc.webnode.cz/news/a052/
Horor / Thriller, USA, 1984
Režie: Wes Craven, Hrají: John Saxon, Ronee Blakley

Noční můra v Elm Street 2: Freddyho pomsta gastonrolinc.webnode.cz/news/a047/
Horor / Thriller, USA, 1985
Režie: Jack Sholder, Hrají: Mark Patton, Kim Myers

Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna gastonrolinc.webnode.cz/news/a048/
Horor / Fantasy, USA, 1987
Režie: Chuck Russell, Hrají: Heather Langenkamp, Patricia Arquette

Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu gastonrolinc.webnode.cz/news/a049/
Horor / Thriller, USA, 1988
Režie: Renny Harlin, Hrají: Robert Englund, Rodney Eastman

Noční můra v Elm Street 5: Dítě snu gastonrolinc.webnode.cz/news/a050/
Horor / Thriller, USA, 1989
Režie: Stephen Hopkins, Hrají: Lisa Wilcox, Robert Englund

Freddyho smrt - Poslední noční můra gastonrolinc.webnode.cz/news/a051/
Horor / Komedie, USA, 1991
Režie: Rachel Talalay, Hrají: Robert Englund, Lisa Zane

Nová noční můra gastonrolinc.webnode.cz/news/a052/
Drama / Horor, USA, 1994
Režie: Wes Craven, Hrají: Heather Langenkamp, Robert Englund

Freddy vs. Jason gastonrolinc.webnode.cz/news/freddy-versus-jason-freddy-vs-jason-2003-97-usa-kanada-horor-thriller-62/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2003
Režie: Ronny Yu, Hrají: Robert Englund, Ken Kirzinger

Noční můra v Elm Street gastonrolinc.webnode.cz/news/a053/
Horor / Mysteriózní, USA, 2010
Režie: Samuel Bayer, Hrají: Jackie Earle Haley, Kyle Gallner
 
Tvůrci a herci
Jack Sholder (Režie), Robert Shaye (Produkce), Christopher Young (Hudba), Jacques Haitkin (Kamera), Christopher Tufty (Kamera), Arline Garson (Střih), Bob Brady (Střih), - (Casting), Gregg Fonseca (Scénografie), Gail Viola (Kostýmy), Ed White (Zvuk), Daniel Marc (Masky), David Chaskin (Scénář), Mark Patton (Herec), Robert Englund (Herec), Robert Rusler (Herec), Clu Gulager (Herec), Hope Lange (Herec), Marshall Bell (Herec), Lyman Ward (Herec), Steve Eastin (Herec), Kim Myers (Herec), Sydney Walsh (Herec), Brian Wimmer (Herec), Christie Clark (Herec)
 
1985/87/USA/Horor
 
Zajímavost k filmu- Jessyho (Mark Patton) kamarád Ron Grady (Robert Rusler) má v pokoji plakát britského zpěváka Christophera Hamilla , který je známější pod svým uměleckým jménem Limahl a který se proslavil například písní "The Neverending Story" z roku 1984.
- Tvůrce speciálních efektů Rick Lazzarini vytvořil loutku papouška, který ve filmu bláznivě poletuje a poté vybouchne. Jeho loutka však nebyla použita, protože produkce potřebovala skutečně vypadajícího ptáka.
- Jediný film z celé série, ve kterém nezazněla originální úvodní hudba nebo její variace od Charlese Bernsteina.
- Řidič autobusu na začátku filmu není nikdo jiný než představitel Freddyho Kruegera Robert Englund bez makeupu a svého typického svetru.
- Brad Pitt, John Stamos a Christian Slater se ucházeli o roli Jesseho.
- Tvůrce série Wes Craven odmítl režii druhého dílu, protože nikdy neplánoval pokračování ( a dokonce chtěl, aby první díl skončil šťastně) a také se mu nelíbil nápad s tím, že Freddy manipuluje s protagonisty a nutí je k páchání vražd.
- Freddy se v celém filmu objeví jen na 13 minut.
- JoAnn Willette je jednou z dívek, které sedí vzadu v autobuse na začátku filmu. Později se stane hvězdou v seriálu Just the Ten of Us (1988) – seriálu, který několikrát odkazoval na Noční můru v Elm Street, zahrály si v něm Heather Langenkamp (první, třetí a sedmý díl série Elm Street) a Brooke Theiss (čtvrtý díl série Elm Street).
- Poslední film série, kde je ústředním bodem Freddyho řádění dům. Ve zbytku série Freddy zabíjí v okolí Elm Street nebo ve městě Springwood.
 
Odkazy