Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna / A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors (1987/96/USA/Horor, Fantasy, Thriller) 73%

24.07.2018 16:10
JEDNOU VĚTOU
„Děsivý Freddy to nevzdává.“

OBSAH
Kristen (Patricie Arquette) se po děsivé noční můře ocitá v psychiatrické léčebně, kde v tu samou dobu nastupuje odbornice na sny Nancy (Heather Langenkamp) a účastní se sezení i s ostatními pacienty. Mezi prvními obětmi Freddyho Kruegera je Phillip a Jeniffer. Na pohřbu se seznámí doktor Neil s vrchní sestrou a ta mu řekne, že neklidný duch musí být uložen k odpočinku. Po nedovolené terapii, kterou stejně doktor Neil a Nancy uskuteční zůstává Joey v komatu. Tím se vyostřuje vztah mezi nadřízenými a doktorem Neilem, který dostává padáka. Při odchodu se mu opět ukáže sestra a vchází do míst, která byla od 40.let uzavřená po jednom incidentu (přes svátky tu nechaly omylem zavřenou mladou sestru a snad ta nejhorší stovka duševně nemocných zločinců ji znásilňila). Doktor Neil musí najít ostatky Freddyho a pohřbít v posvátné půdě. Jediný kdo ví, kde je zakopaný, je otec Nancy. Kristen pomůže Nancy a ostatním se dostat svým darem do snu, aby ho společně mohli porazit... někteří během bitvy prohrávají a navždy umírají. Doktor Neil s otcem Nancy kostru skutečně objeví a udělají mu OČISTEC. Však lstivý Krueger si vybírá ještě poslední oběť - Nancy. Na pohřbu se doktor Neil z náhrobku dozvídá, že ta sestra která mu celou dobu pomáhala byla Freddyho matka Amanda Kruegerová.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
„Sleep. Those little slices of death. How I loathe them.“ Už Edgar Allan tak nějak tušil, že stačí málo kofeinu a dojde si vás na malé plátky nakrájet kotelník Freddy.. Badalamenti občas přitlačí na pilu děsu, zaujmou některé bizarní výjevy, na komiksové úrovni se střetne víra s vědou a popálený pederast nešetří sarkasmem, nicméně ten lehký odklon od hororu k fantasy byl někdy na škodu (kouzlení handicapovaného Harryho Pottera), někdy k smíchu (rvačka s kostrou na vrakovišti jak od Raye Harryhausena) a někdy až příliš progresivní (ostrá tužka na kreslení na pokoji pacienta se sebevražednými sklony). Nevím jak vy, ale já se i teď po letech nejvíc bál řádové sestry Mary Heleny.. (Gilmour93) 3*

Trojkou pro mě tahle série konečně začíná být zajímavá. Uzavřené prostředí ústavu dělá svoje, z Freddyho se stává nadmíru zábavný chlapík (talk show vede) a navíc se dozvídáme o pohnutých okolnostech jeho příchodu na svět a celé to příjemně odsýpá směrem k nepříliš povedenému finále na vrakovišti. Není bez zajímavosti, že původně Craven přišel pro trojku se zápletkou, která byla nakonec použita až v NOVÉ NOČNÍ MůŘE (Freddy zabíjí filmaře točící další NOČNÍ MůRU) a že trojka měla na Cravenovo přání sérii uzavřít, což je patrné třeba v tom, že Kristen a spol. jsou ve filmu označeni za poslední děti z Elm Street. (choze) 3*

Robert Englund zde dostává solidní prostor a dokáže ho i parádně zužitkovat. Jako celek film v mnoha ohledech funguje, a do jisté míry napravuje nepovedený dojem z předchozího dílu, ale jako horor to nemělo ten správný drajv. Řada scén působí nechtěně komicky a po trikové stránce je na tom film opravdu bídně. Scénář je nápaditý, zpracování ucházející, ale Freddy Krueger by si zasloužil opravdu pořádný horor, protože vizáží na to má, ale tohle je pořád taková drsnější pohádka, která čím je starší, tak tím méně někoho vyděsí. 60% (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
 Co si budeme povídat, většina dílů série „Noční můra v Elm Street“ stojí na tom, že se zde objevuje Robert Englund s popáleným obličejem, pruhovaným svetrem a ostřím místo prstů, řekne několik vtipů a provede pár svých dobrých kousků. Nestačí to vždycky, ale myslím si, že trojka je přece jen jedním z těch dílů, které vynikají. Když se to vezme kolem a kolem, tak třetí díl je asi tím nejlepším, co se přihodilo mezi prvním a sedmým filmem, tedy mezi filmy, které natočil Wes Craven.
Režie se ujal Chuck Russell, což není úplně neznámé jméno. „Noční můra v Elm Street: Bojovníci ze sna“ byl jeho prvním celovečerním filmem, ale pak si udělal jméno takovými věcmi, jako jsou Sliz, „Maska“, „Likvidátor“ nebo „Král Škorpion“. Filmy jsem jmenoval v tom pořadí, jak byly natáčeny, a je patrné, že v Russellově tvorbě existuje určitá křivka kvality, která má bohužel klesající tendenci.
Příběh filmu „Noční můra v Elm Street: Bojovníci ze sna“ se odehrává v blázinci, kde se setkáváme s Nancy Thompson, kterou známe již z prvního dílu. Není divu, že je v blázinci, protože z Freddyho se zblázní snad každý, kdo neskončí pod jeho ostřím. Ani blázinec však není místo, kde by měl kdokoli najít klid. Naopak, mezi šílenci najde Freddy dostatek obětí, s kterými si může hrát ve snech. Že jeho hraní si stojí skutečně za to. V trojce najdeme asi nejpamátnější scénu celé série.
Na filmu je patrné, že na scénáři spolupracovali autoři, kteří si udělali dobré jméno právě v oblasti hororu. Wes Cravem a Frank Darabont rozhodně nejsou žádná béčka. Jenže překvapivě to není znát tolik, jak by mělo. Jak jsem již řekl, příběh se odehrává v blázinci, kde se skupina ne až tak šílených mladých lidí snaží přežít Freddyho běsnění. Prostě klasická vyvražďovačka, která těží na postavě Kruegera a také na představivosti.
Nejlepší scénu však nemohu nezmínit. Freddy Krueger je postavou, která si hraje se svými oběťmi. Nechává je ve snech podstupovat neskutečné terory, i když právě v tomhle snímku je to sem tam docela sranda. Jenže ukazuje svou skutečnou podobu. Předvádí všem, že on je ten, kdo tahá za nitky, on je loutkářem, který ovládá všechny postavy, které se mu jen zachce. V památné scéně se proměňuje ve skutečného loutkáře a dá nám zakusit jeden z nejoriginálnějších a zároveň velmi brutálních nápadů celé série. Neříkám, že tenhle díl je obrovský nadprůměr, ale prostě je dobrý.

O FILMU
Pro všechny, kteří umí ocenit dobrý horor a vychutnat příjemné mrazení v zádech, je připravena jedna z nejzdařilejších částí filmového cyklu s Freddy Kruegerem, bezcitným, vynalézavým a zrůdně sarkastickým přízrakem, který se stal nejslavnější, doslova kultovní, postavou moderního hororu. Jeho fanklub měl v osmdesátých letech víc členů než fankluby Madonny či Guns'n'Roses. Tento díl, třetí v pořadí, natočil v roce 1987 režisér Chuck Russell (z jeho tvorby patří k nejznámějším remake hororu Sliz) s podtitulem Soupeři ze snu a vrátil se jím k původní formuli příběhu, kterou předchozí díl do značné míry opustil.
Stejně jako předchozí díly ctí "trojka" pravidla žánru a nechybí jí ani pořádná porce černého humoru. Byl vysoce oceněn i v renomovaných světových magazínech jako zručně udělaný snímek s nápaditými speciálními efekty, stylem a vysokou úrovní. V hlavní roli démonického přízraku se samozřejmě objeví Robert Englund (kdo by dnes věřil, že měl v hereckém katalogu napsáno "průměrný, solidní typ, vhodný převážně pro role komických přívětivých mužů"). V dalších rolích se objeví Heather Langenkamp (Noční můra v Elm Street 1, Shocker) jako Nancy Thompson, Craig Wasson (Malcolm X, Body Double) jako doktor Neil Gordon, Patricia Arquette (Ed Wood, True Romance) v roli Kristen, Larry Fishburne (Deep Cover, Red Heat, Hlapci ze sousedství) coby Max, Brooke Bundy jako Elaine, Rodney Eastman (Mobsters) jako Joey a další.

Ocenění:
The Saturn Awards
1988 - Nejlepší horor (nominace)
1988 - Robert Englund (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
1988 - Kevin Yagher, Mark Shostrom, R. Christopher Biggs (Nejlepší masky) (nominace)

DABING
1. DABING (VHS)
V českém znění: Pavel Rímský - Robert Englund (Freddy Krueger), Veronika Žilková - Heather Langenkamp (Nancy Thompsonová), Petra Tišnovská - Patricia Arquette (Kristen Parkerová), Pavel Šrom - Craig Wasson (doktor Neil Gordon, titulky), Jiří Prager - John Saxon (Donald Thompson), Zdeněk Hruška - Ira Heiden (Will Stanton) / Rodney Eastman (Joey Crusel), Filip Jančík - Ken Sagoes (Roland Kincaid), Dana Morávková - Jennifer Rubin (Taryn Whiteová), Jana Šulcová - Priscilla Pointer (doktorka Elizabeth Simmsová), Kateřina Halešová, Kateřina Pospíšilová.
Překlad: Magda Šebestová
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Pavla Draxlerová
Režie českého znění: Jaromír Polišenský
Vyrobilo: pro Warner Home Video Studio Dabing, AB Barrandov, 1993

2. DABING (Nova, AMC)
V českém znění: Martin Zahálka - Robert Englund (Freddy Krueger), Dana Černá - Heather Langenkamp (Nancy Thompsonová), Tatiana Vilhelmová - Patricia Arquette (Kristen Parkerová), Vladimír Čech - Craig Wasson (doktor Neil Gordon), Jana Andresíková - Priscilla Pointer (doktorka Elizabeth Simmsová), Martin Kolár - John Saxon (Donald Thompson + více rolí), Martin Sobotka - Ira Heiden (Will Stanton), Nela Boudová - Jennifer Rubin (Taryn Whiteová), Marek Libert - Ken Sagoes (Roland Kincaid), Jana Drbohlavová - Nan Martin (sestra Mary Helena / Amanda Krueger + více rolí), Jan Révai - Bradley Gregg (Phillip) / Rodney Eastman (Joey Crusel), Pavel Anděl - Laurence Fishburne (Max), Jitka Sedláčková, Gabriela Filippi, Adéla Gondíková.
Překlad: Vít Kabelka
Zvuk: Petr Posolda
Produkce: Jana Janoušková, Daniel Kružberský
Dialogy a režie: Jiří Kos
Vyrobila: ČNTS Nova, 1997

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 2.1.1992
Premiéra USA: 27.2.1987 New Line Cinema
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 8.6.2009 (DVD) Magic Box
Poprvé na DVD: 8.6.2009 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 19.10.2011 Magic Box

Tržby celkem - $ 44 800 000
Náklady (Rozpočet) - $ 4600 000
 
FILMY V SÉRII
Noční můra v Elm Street gastonrolinc.webnode.cz/news/a052/
Horor / Thriller, USA, 1984
Režie: Wes Craven, Hrají: John Saxon, Ronee Blakley

Noční můra v Elm Street 2: Freddyho pomsta gastonrolinc.webnode.cz/news/a047/
Horor / Thriller, USA, 1985
Režie: Jack Sholder, Hrají: Mark Patton, Kim Myers

Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna gastonrolinc.webnode.cz/news/a048/
Horor / Fantasy, USA, 1987
Režie: Chuck Russell, Hrají: Heather Langenkamp, Patricia Arquette

Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu gastonrolinc.webnode.cz/news/a049/
Horor / Thriller, USA, 1988
Režie: Renny Harlin, Hrají: Robert Englund, Rodney Eastman

Noční můra v Elm Street 5: Dítě snu gastonrolinc.webnode.cz/news/a050/
Horor / Thriller, USA, 1989
Režie: Stephen Hopkins, Hrají: Lisa Wilcox, Robert Englund

Freddyho smrt - Poslední noční můra gastonrolinc.webnode.cz/news/a051/
Horor / Komedie, USA, 1991
Režie: Rachel Talalay, Hrají: Robert Englund, Lisa Zane

Nová noční můra gastonrolinc.webnode.cz/news/a052/
Drama / Horor, USA, 1994
Režie: Wes Craven, Hrají: Heather Langenkamp, Robert Englund

Freddy vs. Jason gastonrolinc.webnode.cz/news/freddy-versus-jason-freddy-vs-jason-2003-97-usa-kanada-horor-thriller-62/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2003
Režie: Ronny Yu, Hrají: Robert Englund, Ken Kirzinger

Noční můra v Elm Street gastonrolinc.webnode.cz/news/a053/
Horor / Mysteriózní, USA, 2010
Režie: Samuel Bayer, Hrají: Jackie Earle Haley, Kyle Gallner

Tvůrci a herci
Chuck Russell (Režie), Robert Shaye (Produkce), Angelo Badalamenti (Hudba), Roy H. Wagner (Kamera), Terry Stokes (Střih), Chuck Weiss (Střih), Annette Benson (Casting), Mick Strawn (Scénografie), C. J. Strawn (Scénografie), Camile Morris (Kostýmy), William Fiege (Zvuk), Christa Reusch (Masky), Wes Craven (Scénář), Chuck Russell (Scénář), Frank Darabont (Scénář), Bruce Wagner (Scénář), Heather Langenkamp (Herec), Patricia Arquette (Herec), Robert Englund (Herec), Craig Wasson (Herec), Ken Sagoes (Herec), Rodney Eastman (Herec), Jennifer Rubin (Herec), Bradley Gregg (Herec), Laurence Fishburne (Herec), John Saxon (Herec), Priscilla Pointer (Herec), Brooke Bundy (Herec), Nan Martin (Herec), Zsa Zsa Gabor (Herec)
 
1987/96/USA/Horor, Fantasy, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Lék potlačující sny „Hypnocil“ se objevuje také ve filmu Freddy vs. Jason (2003) nebo komiksové knize „Freddy vs. Jason vs. Ash“ z roku 2007 napsanou Jamesem Kuhoricem a ilustrovanou Jasonem Craigem. Ve stejném snímku se pak objevuje také psychiatrická léčebna Westin Hills, se kterou diváci mohli setkat i v hororu Noční můra v Elm Street 5: Dítě snu (1989).
- Film byl nominován na tři ceny Saturn v kategoriích nejlepší horor, nejlepší make-up a nejlepší herec ve vedlejší roli, o níž se zasloužil Robert Englund.
- Ve scéně kdy Freddy zabije Jennifer, měl říci: „Tady to máš, tvoje velké vystoupení v televizi!“ Robert Englund tuto větu zopakoval při prvních dvou pokusech, ale při třetím ji změnil na: „Vítej v hlavním vysílacím čase, děvko!“ Režisér Chuck Russell se nemohl rozhodnout kterou větu použít, takže je obě zkombinoval.
- Film, na který se Jennifer před svou smrtí dívá, je Critters (1986) a kraťoučký záběr těsně předtím než přepne na show Dicka Cavetta je z filmu Alone in the Dark (1982) režiséra Noční můry v Elm Street 2: Freddyho pomsty (1985) Jacka Sholdera.
- Bar, ve kterém Nancy a dr. Gordon mluví s otcem Nancy se jmenuje „Little Nemo´s.“ „Little Nemo in Slumberland“ je název kresleného příběhu od Winsora McCaye o dobrodružství dítěte v říši dnů.
- Freddyho ztracenou rukavici můžete vidět v jiném filmu: visí na zdi v boudě ve filmu Smrtelné zlo 2 (1987).
- Robert Englund, představitel Freddyho Kruegera, napsal pro tento díl scénář. Nakonec však nebyl použit.
- Tričko, které nosí Taryn na začátku filmu, zobrazuje album skupiny Dokken z názvem „Tooth And Nail.“ „Tooth And Nail“ obsahuje skladbu „Into The Fire,“ kterou lze v některých verzích filmu slyšet z rádia.
- Originální zápletka měla vypadat tak, že Freddy pronikne do skutečného světa a zabíjí všechny herce a štáb, který se podílel na filmové sérii Noční můry. Nápad byl studiem zavržen, i když jej Wes Craven přivedl k životu v Nové noční můře (1994).
 
Odkazy