Rocky 5 / Rocky 5 (1990/100/USA/Drama, Sportovní, Akční) 52%

24.09.2018 17:48
OBSAH
Rocky Balboa zápasí v Moskvě. Zpočátku má jeho soupeř navrch, nakonec ale Rocky sebere všechny své síly a zvítězí. Je ale zcela vyčerpán a stane se mu podivná věc: po zápase nemůže ovládnout silný třes rukou. Adrian na něj naléhá, aby navštívil lékaře. Tam se Rocky dozví, že vzhledem k velkému počtu ran, které utržil za dobu své kariéry, má nebezpečně poškozený mozek. Adrian trvá na tom, aby Rocky s boxerskou kariérou okamžitě skončil. Právě v té době však Rockyho účetní pomocí falešné plné moci jeho jménem zpronevěří milion dolarů a Rocky musí prodat téměř veškerý svůj majetek. S Adrian a synem Rockym se vrací do míst, kde poprvé zvítězil v boxu. Kvůli penězům chce Rocky opět začít boxovat, nakonec vyslyší prosby nadějného mladého boxera Tommyho a stává se jeho manažerem.(oficiální text distributora)
 
FILMOVÁ RECENZE ČSFD
No, mohlo to být i horší.... Po bombastickém čtvrtém díle by člověk čekal ne snad víc (to je v onom ohledu nemožné;)), ale něco jiného než tohle. Navrácení se ke kořenům podle mě má vypadat jinak, i kdybych tohle odůvodnění vzal. Hodně slabé komediální chvilky, naprosto nesnesitelně přehrávající figurka "rafinovaného manipulátora", naprostá absence čehokoliv překvapivého - pokud pomineme naprosto nereálnou loajalitu sportovního publika a pánů žurnálistů - takřka úplná absence boxu a do toho zcela nevhodně až nesnesitelně zasazené tehdy děsně "in" vypyskování nějakých gengsta nigaz místo pořádné filmové hudby, kterou se série Rocky honosila už od svých počátků, to všechno odsoudilo pátý díl k úloze totální spodiny. 20% za pár dobrých scén Rockyho a Adriany, a za Rockyho prohlédnutí po zápase o titul. (Gemini) 1*
 
Není to nejhorší díl. Pro mě jeden z těch snesitelnějších dílů. Nemám v oblibě prezentaci boxu v této podobě, ale oproti předchozím dílům, to přineslo trochu reálnější pohled na svět mezi provazy i mimo ně. Zase tedy abych nepřeháněl s tím slovem "reálnější", dá se to brát s rezervou, ale přesto nějaké prvky se tam vyskytly. Mě tahle série v podstatě vždycky nudila a chápu ty, kteří tenhle díl nemají v oblibě. Je tam přece jen Rocky vyobrazen jako zlomený boxerský veterán s třesem rukou a rozprodávající svůj majetek a takového ho nikdo nepotřebuje vidět. Už to sláblo, ale co taky vymyslet nového v pátém díle o boxu. Jo, bavilo, ale maximálně tak jednou. 60% (kingik) 3*
 
Rocky je zpět a hned dvakrát – v závěrečném díle boxerské pentalogie se totiž její hrdina i duchovní otec Stallone vrací ke svým kořenům. Pokračovat dál v duchu posledních dílů by dost dobře nešlo, ale zklamání se člověk přesto neubrání. Podvodným účetním ožebračený Rocky si znovu obléká odřenou koženou bundu a šupáckou hučku, svůj jediný nevydražený majetek, a spolu s Adrian a jejich synem se za tradičního prostoduchého vtipkování vrací zpět do Filadelfie, kde ve své staré tělocvičně začíná trénovat nového nadějného borce, ve kterém vidí sebe sama před dvaceti lety. V pátém Rockym se Stallone vyrovnává se svým celoživotním strachem z pádu z hvězdných výšin zase zpátky na dno, z probuzení z toho krásného snu, který se mu už 14 let zdá. Oživit kouzlo původního filmu mu pomáhá režisér originálu John G. Avildsen, který mezitím vyprodukoval jeho úspěšnou karatistickou mutaci pro mládež, trilogii Karate Kid, a v retrospektivě na návštěvu symbolicky zaskočí i Burgess Meredith jako mrtvý trenér Mick. V poslední scéně filmu Rocky symbolicky zjišťuje, že schody po kterých v rámci tréninků vždycky běhal vedou k muzeu umění. Pod závěrečnými titulky pak, podbarvena patetickým songem Measure of the Man od Eltona Johna, proběhne jako dárek pro fanoušky pentalogie série fotografií ze všech dílů. (choze) 3*
 
VELKÁ RECENZE
Po vítězném zápase má Rocky Balboa (Sylvester Stallone) zdravotní problémy. Nechá si zavolat Adrianu (Talia Shire) a říká jí, že nemůže zastavit třes rukou. Navíc jí začne oslovovat "Micku", což je jméno zesnulého trenéra. Adriana má o Rockyho velký strach a tak se ihned vracejí do Spojených států, kde je na letišti přivítá jejich syn Robert (Sage Stallone). Už na tiskové konferenci se na Rockyho neurvale obrací George Washington Duke (parodie na Dona Kinga) s tím, že má nového soupeře o titul. Union Cane chce s Rockym boxovat a slibuje mu, že to, co zažil s Dragem nebylo nic proti tomu, co mu chystá on. Rocky však jakékoliv zápasy odmítá a Adriana přímo vystupuje před novináře a oznamuje, že Rocky s boxem skončil.
Doma se strhuje hádka. Paulie (Burt Young) totiž před odletem do Sovětského svazu podepsal za Rockyho blanket pro plnou moc v domnění, že podepisuje žádost o daňový odklad. Účetní peníze zpronevěřil a Balboovi přišli o veškeré peníze. Jediné, co zůstává nezadlužené je stará tělocvična po Mickeym Goldmillovi. Rocky nejprve chce přistoupit na další souboj proti Unionovi, ale Adriana je striktně proti a prosí ho, aby šel na vyšetření.
Rocky podstupuje lékařské vyšetření a doktoři zjišťují, že trpí syndromem boxerů "cavum septum pellucidum", což je díra v membráně oddělující dutiny lebeční. Rocky tak nemůže boxovat, protože by mu nebyla prodloužena licence. Rocky nechává dražit svůj majetek, aby zaplatil dluhy, které vznikly.
Rocky se i s rodinou stěhuje zpět do chudé čtvrti Filadelfie, kde jej ovšem sousedé vítají jako svého. Duke se snaží opakovaně přemluvit Adrianu nebo Rockyho k tomu, aby Balboa znovu nastoupil do ringu, ale neúspěšně. Rocky má spíše starost o Roberta jr., který musí nastoupit do školy kam chodil i Rocky, ale ví, že on na ulici nevyrostl a neumí se bránit.
Rockyho s Pauliem zastavuje na ulici dvacetiletý mladík, Tommy Gunn. Vysvětluje Rockymu, že je boxer a chtěl by, aby ho Balboa trénoval. Robert jr. má ve škole opravdu problémy, když jej šikanují dva spolužáci. Tommy Gunn se objevuje znovu v tělocvičně Rockyho a předvádí, že páru opravdu má. Rocky ho přesto odmítá manažerovat, protože se na to necítí. Při posledním pokusu vysvětluje Rockymu, že dal všechno na jízdenku do Filadelfie a svoje vybavení, nemá nic víc než co s sebou nese a to vše proto, aby se dostal k Rockymu. Rocky nakonec souhlasí a protože Tommy nemá kam jít, bere jej k sobě domů.
Rocky trénuje Tommyho a upoutává se na něj čím dál víc. V něm vidí sebe a v sobě vidí Mickeyho, který jej trénoval. Naproti tomu začíná zanedbávat Roberta, svého syna. Ten má stále větší problémy a tak začíná chodit do Rockyho tělocvičny trénovat si údery. Díky tomu se později zbaví dotíravých spolužáků, ale Rocky stále na jeho příběh nemá čas, protože neustále je zaměstnán Tommy Gunnem.
Tommy Gunn je stále úspěšnější a vyhrává další a další zápasy. Všude je však označován jako "Rockyho chlapec", "Rockyho Robot" apod. Mezitím se Union Cane stává šampiónem. Tommy už má dost druhořadých zápasů a chce se utkat o titul, ale Balboa se domnívá, že ještě nepřišel čas. Tommy tak podléhá vábení peněz slibovaných Dukem. Rocky ho varuje, že jestli podepíše smlouvu, stane se jenom loutkou. Tommy přesto Rockyho opouští, aniž by tušil, že je pouze součástí Dukeova plánu, jak dostat Balbou do ringu.
Rocky se udobřuje s se svým synem. Tommy bojuje o titul s Canem a poměrně snadno vítězí. Záhy je však vypískán publikem, které ví, že opustil jejich miláčka Rockyho. Tommy navíc věnuje poděkování namísto Rockymu Dukeovi. Na tiskové konferenci je slovně napaden novináři, že Union nebyl žádný soupeř a nikdo nebude Gunna akceptovat jako šampióna. Duke vysvětluje Tommymu, že musí dostat Rockyho do ringu a vydávají se za ním do hospody, kam odešel s Pauliem.
Během hádky v hospodě Tommy udeří Paulieho a Rocky se s ním rozhodne utkat rovnou venku. Duke to Tommymu zakazuje, protože ví, že Balboa je pouliční boxer a Tommy, který nedostal nikdy ránu rukou bez rukavice, proti němu nemá šanci. Skutečně ho Rocky sundá pomocí několika úderů, ale Tommy jej zákeřně napadne zezadu. Rockymu se projevuje zranění ze zápasu s Dragem, ale opět se zvedá a poráží Gunna v pouliční rvačce za světel televizních kamer a řady diváků. Rocky je oslavován pouličním publikem a na samý závěr ještě uštědří jednu ránu Dukeovi, byť mu ten vyhrožuje, že ho zažaluje. 
Rocky V je americký film z roku 1990, páté pokračování filmové série Rocky, navazující na snímky Rocky, II, III, IV a následovaný filmem Rocky Balboa. Scénář napsal představitel Rockyho Balboa Sylvester Stallone.
Příběh začíná tam, kde končil Rocky IV. Po vyhraném souboji s Ivanem Drago se Rocky vrací do Států a pro zdravotní potíže končí s boxem. Rozhodne se ale trénovat mladého a nadějného Tommyho Gunna. 
 
Ocenění:
Razzies
1990 - Nejhorší film (nominace)
1990 - John G. Avildsen (Nejhorší režisér) (nominace)
1990 - Sylvester Stallone (Nejhorší herec) (nominace)
1990 - Talia Shire (Nejhorší herečka) (nominace)
1990 - Burt Young (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)
1990 - Sylvester Stallone (Nejhorší scénář) (nominace)
1990 - Nejhorší filmová píseň (nominace)
 
DABING
1. DABING (VHS, DVD, Bu-Ray, Nova, Prima, Markíza, Joj)
V českém znění: Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Dagmar Čárová - Talia Shire (Adrian), Přemysl Rudský - Sage Stallone (Rocky Balboa Jr.), Zdeněk Dušek - Burt Young (Paulie), Karel Chromík - Richard Gant (George Washington Duke, titulky), Bohumil Švarc - Paul Micale (otěc Carmine), Pavel Šrom - Tommy Morrison (Tommy 'Machine' Gunn), Bedřich Šetena - Michael Sheehan (Merlin Sheets), Soběslav Sejk - Burgess Meredith (Mickey Goldmill), Zuzana Skalická - Delia Sheppard (Karen), Eva Spoustová - Elisebeth Peters (Jewel)
Zvuk: Ing. Jaromír Svoboda
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Michal Vrbovec
Režie: Tomáš Tintěra
Technická spolupráce: Videostudio Klondike KF a.s.
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1992
 
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 16.11.1990 United Artists 
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.1992 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 18.6.2007 Bontonfilm 
Poprvé na Blu-ray: 5.12.2012 Bontonfilm
 
FILMY V SÉRII
Rocky
Drama / Sportovní, USA, 1976
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky II
Drama / Sportovní, USA, 1979
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky III
Drama / Sportovní, USA, 1982
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky IV
Drama / Sportovní, USA, 1985
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky V
Drama / Sportovní, USA, 1990
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky Balboa
Drama / Sportovní, USA, 2006
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Tony Burton
 
Creed
Drama / Sportovní, USA, 2015
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone
 
Rocky: Nová výzva (Creed II)
Drama / Sportovní, USA, 2018
Režie: Steven Caple Jr., Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone
 
Připravuje se
Creed III
Drama / Sportovní, USA, 2002
Režie: Michael B. Jordan, Hrají: Michael B. Jordan, Tessa Thompson 
JEDNOU VĚTOU
„Zatím poslední pokračování osudů outsidera z předměstí, který se s neuvěřitelnou pílí a houževnatostí vypracoval na špici boxerského Olympu."

OBSAH
Rocky Balboa zápasí v Moskvě. Zpočátku má jeho soupeř navrch, nakonec ale Rocky sebere všechny své síly a zvítězí. Je ale zcela vyčerpán a stane se mu podivná věc: po zápase nemůže ovládnout silný třes rukou. Adrian na něj naléhá, aby navštívil lékaře. Tam se Rocky dozví, že vzhledem k velkému počtu ran, které utržil za dobu své kariéry, má nebezpečně poškozený mozek. Adrian trvá na tom, aby Rocky s boxerskou kariérou okamžitě skončil. Právě v té době však Rockyho účetní pomocí falešné plné moci jeho jménem zpronevěří milion dolarů a Rocky musí prodat téměř veškerý svůj majetek. S Adrian a synem Rockym se vrací do míst, kde poprvé zvítězil v boxu. Kvůli penězům chce Rocky opět začít boxovat, nakonec vyslyší prosby nadějného mladého boxera Tommyho a stává se jeho manažerem.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
No, mohlo to být i horší.... Po bombastickém čtvrtém díle by člověk čekal ne snad víc (to je v onom ohledu nemožné;)), ale něco jiného než tohle. Navrácení se ke kořenům podle mě má vypadat jinak, i kdybych tohle odůvodnění vzal. Hodně slabé komediální chvilky, naprosto nesnesitelně přehrávající figurka "rafinovaného manipulátora", naprostá absence čehokoliv překvapivého - pokud pomineme naprosto nereálnou loajalitu sportovního publika a pánů žurnálistů - takřka úplná absence boxu a do toho zcela nevhodně až nesnesitelně zasazené tehdy děsně "in" vypyskování nějakých gengsta nigaz místo pořádné filmové hudby, kterou se série Rocky honosila už od svých počátků, to všechno odsoudilo pátý díl k úloze totální spodiny. 20% za pár dobrých scén Rockyho a Adriany, a za Rockyho prohlédnutí po zápase o titul. (Gemini) 1*

Není to nejhorší díl. Pro mě jeden z těch snesitelnějších dílů. Nemám v oblibě prezentaci boxu v této podobě, ale oproti předchozím dílům, to přineslo trochu reálnější pohled na svět mezi provazy i mimo ně. Zase tedy abych nepřeháněl s tím slovem "reálnější", dá se to brát s rezervou, ale přesto nějaké prvky se tam vyskytly. Mě tahle série v podstatě vždycky nudila a chápu ty, kteří tenhle díl nemají v oblibě. Je tam přece jen Rocky vyobrazen jako zlomený boxerský veterán s třesem rukou a rozprodávající svůj majetek a takového ho nikdo nepotřebuje vidět. Už to sláblo, ale co taky vymyslet nového v pátém díle o boxu. Jo, bavilo, ale maximálně tak jednou. 60% (kingik) 3*

Rocky je zpět a hned dvakrát – v závěrečném díle boxerské pentalogie se totiž její hrdina i duchovní otec Stallone vrací ke svým kořenům. Pokračovat dál v duchu posledních dílů by dost dobře nešlo, ale zklamání se člověk přesto neubrání. Podvodným účetním ožebračený Rocky si znovu obléká odřenou koženou bundu a šupáckou hučku, svůj jediný nevydražený majetek, a spolu s Adrian a jejich synem se za tradičního prostoduchého vtipkování vrací zpět do Filadelfie, kde ve své staré tělocvičně začíná trénovat nového nadějného borce, ve kterém vidí sebe sama před dvaceti lety. V pátém Rockym se Stallone vyrovnává se svým celoživotním strachem z pádu z hvězdných výšin zase zpátky na dno, z probuzení z toho krásného snu, který se mu už 14 let zdá. Oživit kouzlo původního filmu mu pomáhá režisér originálu John G. Avildsen, který mezitím vyprodukoval jeho úspěšnou karatistickou mutaci pro mládež, trilogii Karate Kid, a v retrospektivě na návštěvu symbolicky zaskočí i Burgess Meredith jako mrtvý trenér Mick. V poslední scéně filmu Rocky symbolicky zjišťuje, že schody po kterých v rámci tréninků vždycky běhal vedou k muzeu umění. Pod závěrečnými titulky pak, podbarvena patetickým songem Measure of the Man od Eltona Johna, proběhne jako dárek pro fanoušky pentalogie série fotografií ze všech dílů. (choze) 3*

VELKÁ RECENZE
Po vítězném zápase má Rocky Balboa (Sylvester Stallone) zdravotní problémy. Nechá si zavolat Adrianu (Talia Shire) a říká jí, že nemůže zastavit třes rukou. Navíc jí začne oslovovat "Micku", což je jméno zesnulého trenéra. Adriana má o Rockyho velký strach a tak se ihned vracejí do Spojených států, kde je na letišti přivítá jejich syn Robert (Sage Stallone). Už na tiskové konferenci se na Rockyho neurvale obrací George Washington Duke (parodie na Dona Kinga) s tím, že má nového soupeře o titul. Union Cane chce s Rockym boxovat a slibuje mu, že to, co zažil s Dragem nebylo nic proti tomu, co mu chystá on. Rocky však jakékoliv zápasy odmítá a Adriana přímo vystupuje před novináře a oznamuje, že Rocky s boxem skončil.
Doma se strhuje hádka. Paulie (Burt Young) totiž před odletem do Sovětského svazu podepsal za Rockyho blanket pro plnou moc v domnění, že podepisuje žádost o daňový odklad. Účetní peníze zpronevěřil a Balboovi přišli o veškeré peníze. Jediné, co zůstává nezadlužené je stará tělocvična po Mickeym Goldmillovi. Rocky nejprve chce přistoupit na další souboj proti Unionovi, ale Adriana je striktně proti a prosí ho, aby šel na vyšetření.
Rocky podstupuje lékařské vyšetření a doktoři zjišťují, že trpí syndromem boxerů "cavum septum pellucidum", což je díra v membráně oddělující dutiny lebeční. Rocky tak nemůže boxovat, protože by mu nebyla prodloužena licence. Rocky nechává dražit svůj majetek, aby zaplatil dluhy, které vznikly.
Rocky se i s rodinou stěhuje zpět do chudé čtvrti Filadelfie, kde jej ovšem sousedé vítají jako svého. Duke se snaží opakovaně přemluvit Adrianu nebo Rockyho k tomu, aby Balboa znovu nastoupil do ringu, ale neúspěšně. Rocky má spíše starost o Roberta jr., který musí nastoupit do školy kam chodil i Rocky, ale ví, že on na ulici nevyrostl a neumí se bránit.
Rockyho s Pauliem zastavuje na ulici dvacetiletý mladík, Tommy Gunn. Vysvětluje Rockymu, že je boxer a chtěl by, aby ho Balboa trénoval. Robert jr. má ve škole opravdu problémy, když jej šikanují dva spolužáci. Tommy Gunn se objevuje znovu v tělocvičně Rockyho a předvádí, že páru opravdu má. Rocky ho přesto odmítá manažerovat, protože se na to necítí. Při posledním pokusu vysvětluje Rockymu, že dal všechno na jízdenku do Filadelfie a svoje vybavení, nemá nic víc než co s sebou nese a to vše proto, aby se dostal k Rockymu. Rocky nakonec souhlasí a protože Tommy nemá kam jít, bere jej k sobě domů.
Rocky trénuje Tommyho a upoutává se na něj čím dál víc. V něm vidí sebe a v sobě vidí Mickeyho, který jej trénoval. Naproti tomu začíná zanedbávat Roberta, svého syna. Ten má stále větší problémy a tak začíná chodit do Rockyho tělocvičny trénovat si údery. Díky tomu se později zbaví dotíravých spolužáků, ale Rocky stále na jeho příběh nemá čas, protože neustále je zaměstnán Tommy Gunnem.
Tommy Gunn je stále úspěšnější a vyhrává další a další zápasy. Všude je však označován jako "Rockyho chlapec", "Rockyho Robot" apod. Mezitím se Union Cane stává šampiónem. Tommy už má dost druhořadých zápasů a chce se utkat o titul, ale Balboa se domnívá, že ještě nepřišel čas. Tommy tak podléhá vábení peněz slibovaných Dukem. Rocky ho varuje, že jestli podepíše smlouvu, stane se jenom loutkou. Tommy přesto Rockyho opouští, aniž by tušil, že je pouze součástí Dukeova plánu, jak dostat Balbou do ringu.
Rocky se udobřuje s se svým synem. Tommy bojuje o titul s Canem a poměrně snadno vítězí. Záhy je však vypískán publikem, které ví, že opustil jejich miláčka Rockyho. Tommy navíc věnuje poděkování namísto Rockymu Dukeovi. Na tiskové konferenci je slovně napaden novináři, že Union nebyl žádný soupeř a nikdo nebude Gunna akceptovat jako šampióna. Duke vysvětluje Tommymu, že musí dostat Rockyho do ringu a vydávají se za ním do hospody, kam odešel s Pauliem.
Během hádky v hospodě Tommy udeří Paulieho a Rocky se s ním rozhodne utkat rovnou venku. Duke to Tommymu zakazuje, protože ví, že Balboa je pouliční boxer a Tommy, který nedostal nikdy ránu rukou bez rukavice, proti němu nemá šanci. Skutečně ho Rocky sundá pomocí několika úderů, ale Tommy jej zákeřně napadne zezadu. Rockymu se projevuje zranění ze zápasu s Dragem, ale opět se zvedá a poráží Gunna v pouliční rvačce za světel televizních kamer a řady diváků. Rocky je oslavován pouličním publikem a na samý závěr ještě uštědří jednu ránu Dukeovi, byť mu ten vyhrožuje, že ho zažaluje.
Rocky V je americký film z roku 1990, páté pokračování filmové série Rocky, navazující na snímky Rocky, II, III, IV a následovaný filmem Rocky Balboa. Scénář napsal představitel Rockyho Balboa Sylvester Stallone.
Příběh začíná tam, kde končil Rocky IV. Po vyhraném souboji s Ivanem Drago se Rocky vrací do Států a pro zdravotní potíže končí s boxem. Rozhodne se ale trénovat mladého a nadějného Tommyho Gunna.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Rocky Balboa, nejprve bezvýznamný boxer z filadelfské periferie, potom světový šampión, přemožitel amerického mistra Apollo Creeda i ruského boxera Ivana Draga, se nakonec ocitá tam, odkud vzešel. Na dně. Kruh se uzavřel. Smrtící údery však nepřišly v ringu. Nejprve od lékaře, kterého Rocky navštívil poté, co nedokázal ovládnout třes rukou a nechal se znepokojenou manželkou přesvědčit, aby se podrobil důkladnému vyšetření. Vyšetření ukáže, že se box a mnoho utržených ran podepsaly na boxerově zdravotním stavu poškozením mozku. Adrian trvá na tom, že její milovaný manžel musí okamžitě skončit s boxem. Jenže vzápětí přijde druhá rána od jeho právního zástupce, který za pomoci falešné plné moci zpronevěří miliony dolarů a právníci boxera při vyrovnání dluhů připraví o všechny peníze a veškerý majetek. Je na tom stejně, jako když začínal. Nemá nic. Ve skutečnosti je na tom ještě hůře. Zestárl, ztratil rychlost, švih a jeho pověstný smrtící úder už také patří minulosti. Kvůli penězům se Rocky rozhodne znovu boxovat, ale jeho sláva je pryč a síla taky, od mladších soupeřů inkasuje mnohem víc tvrdých ran než jim sám rozdá a je zřejmé, že jako boxer skončil.
V jednom z malých zapadlých boxerských klubů však objeví talentovaného a ctižádostivého mladíka, ve kterém vidí sebe samého před dvaceti lety. Stejná touha po úspěchu, stejné odhodlání a vůle zvítězit. Tommy Gunn se stává Rockyho nadějí na nový začátek. Vsadí na mladíkův bleskový úder, začne ho trénovat a vytrvá, přestože je jeho svěřenec více než problémovým hochem. Rocky Balboa v sobě opět musí najít sílu, s níž šel do nejtěžších bitev svého života.

Ocenění:
Razzies
1990 - Nejhorší film (nominace)
1990 - John G. Avildsen (Nejhorší režisér) (nominace)
1990 - Sylvester Stallone (Nejhorší herec) (nominace)
1990 - Talia Shire (Nejhorší herečka) (nominace)
1990 - Burt Young (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)
1990 - Sylvester Stallone (Nejhorší scénář) (nominace)
1990 - Nejhorší filmová píseň (nominace)

DABING
1. DABING (VHS, DVD, Bu-Ray, Nova, Prima, Markíza, Joj)
V českém znění: Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Dagmar Čárová - Talia Shire (Adrian), Přemysl Rudský - Sage Stallone (Rocky Balboa Jr.), Zdeněk Dušek - Burt Young (Paulie), Karel Chromík - Richard Gant (George Washington Duke, titulky), Bohumil Švarc - Paul Micale (otěc Carmine), Pavel Šrom - Tommy Morrison (Tommy 'Machine' Gunn), Bedřich Šetena - Michael Sheehan (Merlin Sheets), Soběslav Sejk - Burgess Meredith (Mickey Goldmill), Zuzana Skalická - Delia Sheppard (Karen), Eva Spoustová - Elisebeth Peters (Jewel)
Zvuk: Ing. Jaromír Svoboda
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Michal Vrbovec
Režie: Tomáš Tintěra
Technická spolupráce: Videostudio Klondike KF a.s.
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1992

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 16.11.1990 United Artists
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.1992 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 18.6.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 5.12.2012 Bontonfilm
 
Tržby celkem - $ 120 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 42 000 000
 
FILMY V SÉRII
Drama / Sportovní, USA, 1976
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1979
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1982
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1985
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1990
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 2006
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Tony Burton
 
Drama / Sportovní, USA, 2015
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone
 
Rocky: Nová výzva (Creed II) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0240/
Drama / Sportovní, USA, 2018
Režie: Steven Caple Jr., Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone

Drama / Sportovní, USA, 2023
Režie: Michael B. Jordan, Hrají: Michael B. Jordan, Tessa Thompson
 
Tvůrci a herci
John G. Avildsen (Režie), Robert Chartoff (Produkce), Irwin Winkler (Produkce), Bill Conti (Hudba), Steven Poster (Kamera), John G. Avildsen (Střih), Robert A. Ferretti (Střih), Michael N. Knue (Střih), Caro Jones (Casting), William J. Cassidy (Scénografie), Tom Bronson (Kostýmy), David B. Cohn (Zvuk), Michael Westmore (Masky), Sylvester Stallone (Scénář), Sylvester Stallone (Herec), Talia Shire (Herec), Burt Young (Herec), Sage Stallone (Herec), Burgess Meredith (Herec), Tommy Morrison (Herec), Richard Gant (Herec), Tony Burton (Herec), Kevin Connolly (Herec), Delia Sheppard (Herec), Lloyd Kaufman (Herec), Michael Pataki (Herec), John Timmons (Herec), Joe Sabatino (Herec), Danny Epper (Herec), Ben Piazza (Herec), Dale Jacoby (Herec)
 
1990/100/USA/Drama, Sportovní, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Sylvester Stallone dostal za první díl 23 tisíc amerických dolarů a za pátý díl 15 milionů. Zvýšil tak o 65 117 %, což bylo nejvyšším zvýšením odměny co se týká jedné role.
- Jedná se o první film série, kde je uvedeno pravé Rockyho (Sylvester Stallone) jméno. Zmíní ho George Washington Duke (Richard Gant) při prvním setkání Rockyho a Tommyho (Tommy Morrison) u Duka v limuzíně, kdy Rockyho osloví jako Roberta Rockyho Balbou.
- Tommy Gunn (Tommy Morrison) je také jméno slavného pornoherce.
- Film, který běží u Rockyho (Sylvester Stallone) během Štědrého dne a který sleduje jeho syn se svými kamarády, je snímek Vánoční prázdniny (1989).
- V závěru roku 2012 se jednalo o třináctý nejvýdělečnější snímek o boxu, třicáté nejvýdělečnější sportovní drama, šestý nejvýdělečnější snímek ze série Rocky, 32. nejvýdělečnější snímek roku 1990 a konečně 1 573. nejvýdělečnější snímek v historii se zohledněním inflace. Mezi filmy ze série jde o nejméně výdělečný snímek.
- Ve filmu si zahrál Rockyho (Sylvester Stallone) syna Sage Stallone, skutečný Stallonův syn, který tragicky zahynul v roce 2012. Vedle tohoto snímku se dvojice setkala také při natáčení filmu Denní světlo (1996).
- Stejně jako Rockyho okradl Duke, okradl Don King i známého boxera Mika Tysona.
- Tommy Morrison, který ve filmu ztvárnil postavu Tommyho Guna, je ve skutečnosti velice dobrým boxerem.
- Jediný díl série Rocky, který na sebe nedokázal vydělat.
- Jediný díl ze série, které byl udělen rating PG-13.
- Choreografii závěrečného souboje pomáhal tvořit známý wrestler Terry Funk.
- Stejně jako ve všech dílech Rockyho, i tady hrají komentátory skuteční komentátoři boxu.
- Sylvester Stallone původně zamýšlel Rockyho smrt na konci filmu, nakonec to přepsal s tím, že by to bylo jako zabít Supermana.
- George Washington Duke je založen na skutečném manažerovi Donu Kingovi.
- Řeč, kterou pronáší Mickey k Rockymu, je založena na rozhovoru novináře Cuse D´Amata s Mikem Tysonem po jeho profesionálním vítězství.
- První souboj Tommyho se konal na stejném místě, kde v prvním díle Rocky bojoval s Ricem.
- Role Uniona Cana byla nabídnuta Franku Brunovi.
- V interview s Jonathanem Rossem byl Sylvester Stallone požádán, aby ohodnotil všechny díly série. Pátý díl dostal 0.
- Mělo se jednat o velký návrat tří legend - filmové postavy Rockyho, herce a scénáristy Sylvestera Stallonea a k projektu se vrátil i v té době nepříliš úspěšný držitel Oscara za první díl, režisér John G. Avildsen. Film propadl u kritiky i diváků na plné čáře.
- Postavu "Malé Marie" z prvního Rockyho, jenž sehrála v šestém díle významnou roli, Stallone vrátil ve scénáři již v tomto čtvrtém pokračování. Zde však byla jednou z vedlejších postav pobudů. Scény byly natočeny, ale ve finální verzi chybí.
 
Odkazy