Rocky / Rocky (1976/115/USA/Drama, Romantický, Sportovní) 87%

24.09.2018 17:47
OBSAH
Slavné boxerské drama outsidera, který dostal šanci a zvítězil sám nad sebou. Titulní hrdina, neúspěšný třicetiletý boxer Rocky Balboa, pracuje jako výběrčí dluhů pro místního lichváře, boxuje v pokoutních zápasech a neúspěšně se dvoří Adrian, plaché prodavačce v obchodě s drobným zvířectvem. V době, kdy bývalý trenér vyhodí Rockyho z tělocvičny, protože se mu zdá, že jako boxer promrhal svůj talent a je vyřízená existence, chystá se ve Filadelfii boj o titul mistra světa v těžké váze. Protože se však vyzyvatel zranil a nemůže k zápasu nastoupit, vyhlásí obhájce titulu Apollo Creed, že bude boxovat s kterýmkoli místním boxerem, protože chce dokázat, že Amerika je zemí, v níž má každý šanci uspět.   Vybere si Rockyho, protože se mu líbí jeho přezdívka Italský hřebec, slibující dobrou publicitu. Zatímco se Rocky nesměle sbližuje s Adrian, rozjíždí se velkolepá reklamní kampaň. Rockyho zpovídají televizní reportéři, píše se o něm v novinách. Všichni se ovšem vysmívají jeho bezelstnosti a nikdo mu nedává sebemenší šanci. Přijde za ním bývalý trenér Mickey, nabízí mu své služby jako trenér a manažer. Rocky jej nejprve vyhodí, ale pak souhlasí. Začíná tvrdý trénink. Běhá, boxuje a postupně se dostává do fyzické i psychické kondice, také díky tomu, že se k němu nastěhuje Adrian.   V noci před zápasem se jí Rocky svěří, že chce s Creedem vybojovat rovnocenný zápas, i když si uvědomuje své minimální šance. 1. ledna 1976 je hala vyprodána. Začíná velkolepá podívaná, kterou je boj o titul mistra světa. Překvapený Apollo Creed, pro něhož je zápas, stejně jako pro diváky, pouze show pro pobavení, jde hned v prvním kole po Rockyho ráně k zemi. Teprve pak začne opravdový zápas. Rocky bojuje jako o život, několikrát jde k zemi, ale pokaždé se zvedne.(oficiální text distributora)
 
FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Naivní příběh o splnění velkého amerického snu není Rockyho hlavním problémem. Naopak i přes svou prostoduchost působí velmi uvěřitelně. Problém je v celkovém podání, které startuje už s poněkud nedotaženými pisatelskými schopnostmi Sylvestera Stallonea a dále pokračuje přes režii až k hereckým výkonům. První polovina je absolutně (!) zbytečná, snaha o psychologizaci postav vychází díky nulové režijní invenci vniveč a nudné zívání je nevyhnutelné. V druhé polovině si děj i tempo našlápne ke slibnějšímu potenciálu, jenž je však opět zahozen díky neustálému omílání vět o malém bezvýznamném člověku, kterému byla nabídnuta životní šance (stačilo to říct jednou!). Závěrečný zápas pak nikterak nepřekvapí nejen výsledkem, ale i suchým dojmem z použité formy. Chtěl bych nostalgicky přivřít oči, ale z nějakého důvodu to prostě nejde. (Isherwood) 3*
 
Země neomezených možností otevře svou náruč i omezenému člověku a ani nemusíte vidět trenky Apollo Creeda, aby vám bylo jasné, o jaké zemi se bavíme.. Stalloneho kariérový jackpot, u kterého naprosto chápu jeho popularitu (Gonna Fly Now dokáže divy) a oceňuji přímočarost, s kterou se zhostil vzestupu prosté Popelky s Jižní tlapou, ale mě to Hřebcovo courání s iritující řečí těla mezi tělocvičnou, zverimexem a milostným tápáním, zakončené nenápaditě natočeným zápasem mužů, které před 15. kolem napadl roj včel, nikdy moc nebralo. A že to v ´76 bylo lepší než Taxikář? To mluvíte ke mně..? (Gilmour93) 3*
 
Sportovní pohádka a ultimátní feel good movie, v němž nejsympatičtější filmový outsider získá lásku, odemkne vlastní talent a vybojuje si v boxerském ringu svůj americký sen, zatímco jeho duchovní otec a představitel, jakýsi nýmand s podivným jménem Sylvester Stallone, se díky tomu ve skutečném světě stane přes noc hollywoodskou superstar. Rocky je Sly a Sly je Rocky a kdo u nejkatarznějšího konce všech dob nebrečel jako želva, neaplaudoval nebo nevyskočil a neboxoval do vzduchu, ten předchozích 115 minut buď prochrápal nebo nemá srdce. Boj sám se sebou, problematický vztah s otcovským trenérem Mickem i nejlepším kámošem Pauliem, romantická linka s plachou Adrian… a strhující hudba Billa Contiho. (choze) 4*
 
V.I.M. FILMU
Když byste se kohokoliv zeptali, kterých pět filmů nejlépe zpracovává téma „zoufalec se škrábe na vrchol,“ pravděpodobnost, že byste mezi nimi našli prvního Rockyho, je víc než vysoká. Tenhle film je zkrátka symbolem sportovních i jiných dramat, v nichž obyčejný člověk dostane šanci vyšvihnout se výš a stoprocentně ji využije.
Podobných filmů jako je první Rocky jsou desítky a spoustu bychom jich našli i před ním. Sylvester Stallone a režisér John G. Avildsen ale dokázali natočit něco, co je dnes zkrátka synonymem a standardem pro tenhle subžánr. Ani jeden z nich dost možná neměl oscarové ambice a nejspíš ani neočekávali, že se z jejich díla stane něco výjimečného, ale pravdou je, že když se dnes člověk kouká na příběh mladého boxera, který má hlavu spíš na to, aby mu do ní bušili soupeři, než aby myslela, má pocit, že v tom filmu je v rámci možností všechno prakticky dokonalé.
Sylvester Stallone si napsal scénář přímo na tělo a možná i díky tomu je ve své roli přesvědčivější a zajímavější než ve svých ostatních seriózních filmech. Zajímavě a uvěřitelně působí jak ve scénách, kdy si ničí klouby při mlácení do kusu masa, tak i při neobratném nadbíhání Adrianě. Od začátku do konce film herecky táhne dopředu bez jediného zaškobrtnutí a dnes si lze jen těžko představit, jak by to vypadalo, kdyby se v roli lehce primitivního boxera objevil původně plánovaný Robert Redford nebo Burt Reynolds.
John G. Avildsen si navíc z režijní židle všechno pohlídal, sehnal vynikající soundtrack a natočil bezpochyby nejlepší film své kariéry. Nikdy před tím ani potom se mu nepovedlo se kvalitám Rockyho ani přiblížit. Výsledek spolupráce se Slyem je však něco, co dokáže člověka dostat do kolen i po letech. Rocky je film, ve kterém všechno až překvapivě dokonale šlape. Nemá jediné slabší místo, je emocionálně silný, zábavný, hořce vtipný a kdo na konci nebude cítit alespoň na pár vteřin mrazení v zádech, ten je musí být uvnitř mrtvý. A mimo to ze závěrečného souboje s Apollo Creedem je ta krev a pot doslova cítit. Bez debat jeden z nejlepších nejen sportovních filmů vůbec.
 
OLDIES FILMU
Nefalšované oldschool utrpení. Rockyho můžete mít rádi jak chcete, ale asi málokdo vydrží u téhle (bezmála čtyřminutové) nakládačky bez jediného zívnutí. Ono se není čemu divit, ukázka si dává na čas, než Rockyho pustí do ringu, a tři minuty před tím hraje na emoce tak snaživě, jako by si dala za úkol diváka rozbrečet. Podobně průřezové trailery sice svého času míval skoro každý film, dneska se na ně ale díváme spíš jako na několik za sebe poskládaných TV spotů bez pořádného driveu (epizodní rozdělení ukázky podtrhují textové předěly a změny hudebních témat). Ale co člověk nadělá, jakmile se na začátku rozezní trumpety, stejně si trailer okamžitě získá srdce každého fanouška. Dechové nástroje sice o pár desítek vteřin později chybějí v tréninkové koláži a ukázka by bez nich byla opravdu jen neforemnou nudou, ale co naplat: Mladý Sly je mladý Sly - s ním je každý trailer svým způsobem prima. 
 
VELKÁ RECENZE
Slavné boxerské drama outsidera, který dostal šanci a zvítězil sám nad sebou. Titulní hrdina, neúspěšný třicetiletý boxer Rocky Balboa, pracuje jako výběrčí dluhů pro místního lichváře, boxuje v pokoutních zápasech a neúspěšně se dvoří Adrian, plaché prodavačce v obchodě s drobným zvířectvem. V době, kdy bývalý trenér vyhodí Rockyho z tělocvičny, protože se mu zdá, že jako boxer promrhal svůj talent a je vyřízená existence, chystá se ve Filadelfii boj o titul mistra světa v těžké váze. Protože se však vyzyvatel zranil a nemůže k zápasu nastoupit, vyhlásí obhájce titulu Apollo Creed, že bude boxovat s kterýmkoli místním boxerem, protože chce dokázat, že Amerika je zemí, v níž má každý šanci uspět. 
Vybere si Rockyho, protože se mu líbí jeho přezdívka "Italský hřebec", slibující dobrou publicitu. Zatímco se Rocky nesměle sbližuje s Adrian, rozjíždí se velkolepá reklamní kampaň. Rockyho zpovídají televizní reportéři, píše se o něm v novinách. Všichni se ovšem vysmívají jeho bezelstnosti a nikdo mu nedává sebemenší šanci. Přijde za ním bývalý trenér Mickey, nabízí mu své služby jako trenér a manažer. Rocky jej nejprve vyhodí, ale pak souhlasí. Začíná tvrdý trénink. Běhá, boxuje a postupně se dostává do fyzické i psychické kondice, také díky tomu, že se k němu nastěhuje Adrian. 
V noci před zápasem se jí Rocky svěří, že chce s Creedem vybojovat rovnocenný zápas, i když si uvědomuje své minimální šance. 1. ledna 1976 je hala vyprodána. Začíná velkolepá podívaná, kterou je boj o titul mistra světa. Překvapený Apollo Creed, pro něhož je zápas, stejně jako pro diváky, pouze show pro pobavení, jde hned v prvním kole po Rockyho ráně k zemi. Teprve pak začne opravdový zápas. Rocky bojuje jako o život, několikrát jde k zemi, ale pokaždé se zvedne.
Americké psychologické drama z prostředí profesionálního boxu vzniklo v roce 1976 podle scénáře Sylvestera Stallona. Příběh outsidera Rockyho jakoby byl příběhem samotného Stallona. Také on byl outsiderem, statistou, který se živil čištěním klecí v ZOO a za pár dolarů hrál v laciných erotických filmech. V roce 1975, inspirován zápasem slavného Muhammada Aliho s druhořadým boxerem Chuckem Wepnerem, začíná psát scénář Rockyho. Poté, co jej byl nucen několikrát přepsat, a pak odmítal stále se zvyšující částku za scénář, protože chtěl scénář prodat pouze s podmínkou, že bude hrát hlavní roli, konečně uspěl. Místo nabídnutých 350 000 dolarů, které mu studio nabídlo za scénář, dostal pouhých 20 000 dolarů, ale zato jako herec získal životní šanci. Film, jehož režie se ujal John G. Avildsen vznikl s rekordně nízkými náklady, které o pouhých padesát tisíc přesáhly jeden milion dolarů, což je na hollywoodský film částka opravdu minimální. Studio počítalo s tím, že pokud všechno vyjde, vydělá film 5 milionů dolarů. Skutečnost tento předpoklad překonala neuvěřitelným způsobem: tržby přinesly 112 milionů. Navíc byl film navržen na devět Oscarů, z nichž tři opravdu získal. Ze Stalloneho se stala hvězda, která září na hollywoodském nebi dodnes.
Když se řekne pojem "Nejznámější sportovní film z boxerského prostředí", okamžitě se mi vybaví film Rocky potažmo i celá slavná série o "Italském Hřebci". Rocky je filmem mnoha prvenství. Ať už tím že otevřel dveře do Hollywoodu tehdy ještě neznámému Sylvesteru Stallonovi, tak i proto, že tento film rozpoutal "boom" s filmy s boxerskou tématikou jelikož jako první prezentoval sportovní film pro masy, nejen pro skalní fanoušky boxu. Celá série je bezesporu legendou, nicméně jak už to tak bývá, první díly jsou vždy ty nejlepší.
 
Ocenění:
Academy Awards
1977 - Nejlepší film
1977 - John G. Avildsen (Režie)
1977 - Střih
1977 - Sylvester Stallone (Hlavní herec) (nominace)
1977 - Talia Shire (Hlavní herečka) (nominace)
1977 - Burgess Meredith (Vedlejší herec) (nominace)
1977 - Burt Young (Vedlejší herec) (nominace)
1977 - Sylvester Stallone (Původní scénář) (nominace)
1977 - Píseň (nominace)
1977 - Mix zvuku (nominace)
 
Golden Globes
1977 - Nejlepší film - drama
1977 - Talia Shire (Nejlepší herečka - drama) (nominace)
1977 - Sylvester Stallone (Nejlepší herec - drama) (nominace)
1977 - John G. Avildsen (Nejlepší režie) (nominace)
1977 - Sylvester Stallone (Nejlepší scénář) (nominace)
1977 - Bill Conti (Nejlepší hudba) (nominace)
 
BAFTA
1978 - Nejlepší film (nominace)
1978 - John G. Avildsen (Nejlepší režie) (nominace)
1978 - Sylvester Stallone (Nejlepší herec v hlavní roli) (nominace)
1978 - Sylvester Stallone (Scénář) (nominace)
1978 - Nejlepší střih (nominace)
 
New York Film Critics Circle
1976 - Talia Shire (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)
 
Los Angeles Film Critics Association
1976 - Nejlepší film
 
DABING
1. DABING (Kino)
V českém znění: Ladislav Frej - Sylvester Stallone (Rocky), Jana Preissová - Talia Shire (Adrian), Alois Švehlík - Burt Young (Paulie), Jiří Zahajský - Carl Weathers (Apollo), Ferdinand Krůta - Burgess Meredith (Mickey), Milan Mach - Thayer David (Jergens), Milan Klásek - Joe Spinell (Gazzo), Jiří Holý - George O'Hanlon (televizní komentátor), Oldřich Vlach - Jimmy Gambina (Mike), Jan Pohan - Don Sherman (barman), Daniela Bartáková - Diana Lewis (televizní komentátorka), Jarmila Švehlová - Jane Marla Robbins (majitelka zverimexu), Marie Marešová - Shirley O'Hara (sekretářka), Mirko Musil - Joe Sorbello (osobní strážce), Jiří Novotný, Ladislav Krečmer, Boris Rösner, Miroslav Nohýnek, Petr Skarke, Vladimír Fišer, Vítězslav Jandák, Jan Kraus, Vlastimil Hašek, Stanislav Bruder, Bohumil Švarc, Josef Velda, Jan Přeučil, Karel Richter, Ladislav Županič, Jan Sedliský, Jan Řeřicha a další
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Střih: Pavel Perna
Vedoucí výroby: Renée Lavecká
Zvukové efekty: Jitka Zvirocká
České dialogy: Erich Sojka
Režie českého znění: Zdenek Sirový
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing 1980
 
2. DABING (VHS, DVD, Blu-Ray, Nova (ČNTS), Markíza, Prima, JOJ)
V českém znění: Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Rocky), Zlata Adamovská - Talia Shire (Adrian), Jan Schánilec - Burt Young (Paulie) + Christopher Avildsen (dlužník Bob) + Frank Pesce (divák v klubu s cigárem), Jiří Prager - Billy Sands (boxový hlasatel v klubu) + Jimmy Gambina (Mike) + Don Sherman (barman) + Arnold Johnson (divák) + George Memmoli (hlídač kluziště) + Larry Carroll (televizní dotazovatel) + Robert Leh (reportér v televizi č. 1) + Arthur Tovey (reportér v televizi č. 2) + Al Salvani (Rockyho boxový lékař) + Stu Nahan (boxový komentátor) + Tony Burton (Apollův trenér) + Bill Baldwin (boxový hlasatel), Jiří Zavřel - Thayer David (Jergens) + Joe Sorbello (osobní strážce) + Stan Shaw (Dipper) + Jack Hollander (tlusťoch v baru) + (úvodní titulky), Karel Chromík - Tony Burton (Apollův trenér) + Joe Spinell (Gazzo) + Al Salvani (boxový promotér v klubu) + George O'Hanlon (televizní komentátor) + Joe Frazier (Joe Frazier) + Lou Fillipo (boxový rozhodčí) + (závěrečné titulky), Jaroslav Kaňkovský - Carl Weathers (Apollo) + Pedro Lovell (klubový boxér) + (kluk na rohu před krámem), Soběslav Sejk - Burgess Meredith (Mickey) + Simmy Bow (Rockyho boxový lékař v klubu), Dagmar Čárová - Shirley O'Hara (sekretářka) + Jane Marla Robbins (majitelka zverimexu) + (žena v baru), Daniela Bartáková - Jodi Letizia (Marie) + Diana Lewis (televizní komentátorka) + (diváčka v klubu), Jan Hanžlík - Bill Baldwin (boxový hlasatel), Zdeněk Mahdal - (mužský hlas diváka v davu)
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Michal Vrbovec
Režie českého znění: Milan Peer
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1991
 
3. DABING (ČT)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Ilja Prachař - Burgess Meredith (Mickey Goldmill), Táňa Medvecká - Talia Shire (Adrianna 'Adrian' Penninoová), Stanislav Fišer, Pavel Trávníček - Carl Weathers (Apollo Creed), Jan Přeučil, Dalimil Klapka, Emil Žák, Stanislav Lehký - Thayer David (George Jergens), Jiří Havel, Miriam Chytilová, Jiřina Pachlová, Pavel Čapek, Ladislav Novák, Martin Zahálka, Stanislav Zindulka, Jan Sedliský - Bill Baldwin (sportovní hlasatel), Zdeněk Žák, Jitka Foltýnová, Daniela Hlaváčová
Dramaturgie: Ladislav Kadlec
Zvuk: Zdeněk Hrubý
Střih: Ivana Kratochvílová
Asistentka režie: Hana Somolová
Výroba: Petr Herák
Překlad, dialogy a režie českého znění: Olga Walló
Připravila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, Česká televize 1994
 
4. DABING (Nova)
V českém znění: Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Miriam Chytilová - Talia Shire (Adrianna 'Adrian' Penninoová), Stanislav Lehký - Burt Young (Paulie Pennino), Karel Urbánek - Burgess Meredith (Mickey Goldmill), Marcel Vašinka - Carl Weathers (Apollo Creed), Michal Pavlata - Thayer David (George Jergens), Miloš Vávra - Joe Spinell (Gazzo), Jiří Kvasnička - Jimmy Gambina (Mike), Bohuslav Kalva, Vladimír Čech, Helena Dytrtová, Tereza Chudobová, Hana Talpová, Bohdan Tůma, Zbyšek Pantůček, Filip Švarc, Milan Slepička, Vladimír Kudla, Luděk Čtvrtlík, Zdeněk Hess, Jaroslav Horák a Filip Jančík (titulky)
Překlad: Jan Kohout
Zvuk: Petr Kořínek
Produkce: Tomáš Svoboda, Ivana Prejdová
Úprava a režie: Filip Jančík
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro CET 21, spol. s r.o. v roce 2000
 
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 3.12.1976 United Artists 
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.4.2005 Bontonfilm 
Poprvé na Blu-ray: 21.11.2012 Bontonfilm
 
FILMY V SÉRII
Rocky
Drama / Sportovní, USA, 1976
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky II
Drama / Sportovní, USA, 1979
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky III
Drama / Sportovní, USA, 1982
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky IV
Drama / Sportovní, USA, 1985
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky V
Drama / Sportovní, USA, 1990
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky Balboa
Drama / Sportovní, USA, 2006
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Tony Burton
 
Creed
Drama / Sportovní, USA, 2015
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone
 
Rocky: Nová výzva (Creed II)
Drama / Sportovní, USA, 2018
Režie: Steven Caple Jr., Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone
 
Připravuje se
Creed III
Drama / Sportovní, USA, 2002
Režie: Michael B. Jordan, Hrají: Michael B. Jordan, Tessa Thompson 
JEDNOU VĚTOU
„Sylvester Stallone ve své nejslavnější roli!“

OBSAH
Slavné boxerské drama outsidera, který dostal šanci a zvítězil sám nad sebou. Titulní hrdina, neúspěšný třicetiletý boxer Rocky Balboa, pracuje jako výběrčí dluhů pro místního lichváře, boxuje v pokoutních zápasech a neúspěšně se dvoří Adrian, plaché prodavačce v obchodě s drobným zvířectvem. V době, kdy bývalý trenér vyhodí Rockyho z tělocvičny, protože se mu zdá, že jako boxer promrhal svůj talent a je vyřízená existence, chystá se ve Filadelfii boj o titul mistra světa v těžké váze. Protože se však vyzyvatel zranil a nemůže k zápasu nastoupit, vyhlásí obhájce titulu Apollo Creed, že bude boxovat s kterýmkoli místním boxerem, protože chce dokázat, že Amerika je zemí, v níž má každý šanci uspět.   Vybere si Rockyho, protože se mu líbí jeho přezdívka Italský hřebec, slibující dobrou publicitu. Zatímco se Rocky nesměle sbližuje s Adrian, rozjíždí se velkolepá reklamní kampaň. Rockyho zpovídají televizní reportéři, píše se o něm v novinách. Všichni se ovšem vysmívají jeho bezelstnosti a nikdo mu nedává sebemenší šanci. Přijde za ním bývalý trenér Mickey, nabízí mu své služby jako trenér a manažer. Rocky jej nejprve vyhodí, ale pak souhlasí. Začíná tvrdý trénink. Běhá, boxuje a postupně se dostává do fyzické i psychické kondice, také díky tomu, že se k němu nastěhuje Adrian.   V noci před zápasem se jí Rocky svěří, že chce s Creedem vybojovat rovnocenný zápas, i když si uvědomuje své minimální šance. 1. ledna 1976 je hala vyprodána. Začíná velkolepá podívaná, kterou je boj o titul mistra světa. Překvapený Apollo Creed, pro něhož je zápas, stejně jako pro diváky, pouze show pro pobavení, jde hned v prvním kole po Rockyho ráně k zemi. Teprve pak začne opravdový zápas. Rocky bojuje jako o život, několikrát jde k zemi, ale pokaždé se zvedne.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Naivní příběh o splnění velkého amerického snu není Rockyho hlavním problémem. Naopak i přes svou prostoduchost působí velmi uvěřitelně. Problém je v celkovém podání, které startuje už s poněkud nedotaženými pisatelskými schopnostmi Sylvestera Stallonea a dále pokračuje přes režii až k hereckým výkonům. První polovina je absolutně (!) zbytečná, snaha o psychologizaci postav vychází díky nulové režijní invenci vniveč a nudné zívání je nevyhnutelné. V druhé polovině si děj i tempo našlápne ke slibnějšímu potenciálu, jenž je však opět zahozen díky neustálému omílání vět o malém bezvýznamném člověku, kterému byla nabídnuta životní šance (stačilo to říct jednou!). Závěrečný zápas pak nikterak nepřekvapí nejen výsledkem, ale i suchým dojmem z použité formy. Chtěl bych nostalgicky přivřít oči, ale z nějakého důvodu to prostě nejde. (Isherwood) 3*

Země neomezených možností otevře svou náruč i omezenému člověku a ani nemusíte vidět trenky Apollo Creeda, aby vám bylo jasné, o jaké zemi se bavíme.. Stalloneho kariérový jackpot, u kterého naprosto chápu jeho popularitu (Gonna Fly Now dokáže divy) a oceňuji přímočarost, s kterou se zhostil vzestupu prosté Popelky s Jižní tlapou, ale mě to Hřebcovo courání s iritující řečí těla mezi tělocvičnou, zverimexem a milostným tápáním, zakončené nenápaditě natočeným zápasem mužů, které před 15. kolem napadl roj včel, nikdy moc nebralo. A že to v ´76 bylo lepší než Taxikář? To mluvíte ke mně..? (Gilmour93) 3*

Sportovní pohádka a ultimátní feel good movie, v němž nejsympatičtější filmový outsider získá lásku, odemkne vlastní talent a vybojuje si v boxerském ringu svůj americký sen, zatímco jeho duchovní otec a představitel, jakýsi nýmand s podivným jménem Sylvester Stallone, se díky tomu ve skutečném světě stane přes noc hollywoodskou superstar. Rocky je Sly a Sly je Rocky a kdo u nejkatarznějšího konce všech dob nebrečel jako želva, neaplaudoval nebo nevyskočil a neboxoval do vzduchu, ten předchozích 115 minut buď prochrápal nebo nemá srdce. Boj sám se sebou, problematický vztah s otcovským trenérem Mickem i nejlepším kámošem Pauliem, romantická linka s plachou Adrian… a strhující hudba Billa Contiho. (choze) 4*

V.I.M. FILMU
Když byste se kohokoliv zeptali, kterých pět filmů nejlépe zpracovává téma „zoufalec se škrábe na vrchol,“ pravděpodobnost, že byste mezi nimi našli prvního Rockyho, je víc než vysoká. Tenhle film je zkrátka symbolem sportovních i jiných dramat, v nichž obyčejný člověk dostane šanci vyšvihnout se výš a stoprocentně ji využije.
Podobných filmů jako je první Rocky jsou desítky a spoustu bychom jich našli i před ním. Sylvester Stallone a režisér John G. Avildsen ale dokázali natočit něco, co je dnes zkrátka synonymem a standardem pro tenhle subžánr. Ani jeden z nich dost možná neměl oscarové ambice a nejspíš ani neočekávali, že se z jejich díla stane něco výjimečného, ale pravdou je, že když se dnes člověk kouká na příběh mladého boxera, který má hlavu spíš na to, aby mu do ní bušili soupeři, než aby myslela, má pocit, že v tom filmu je v rámci možností všechno prakticky dokonalé.
Sylvester Stallone si napsal scénář přímo na tělo a možná i díky tomu je ve své roli přesvědčivější a zajímavější než ve svých ostatních seriózních filmech. Zajímavě a uvěřitelně působí jak ve scénách, kdy si ničí klouby při mlácení do kusu masa, tak i při neobratném nadbíhání Adrianě. Od začátku do konce film herecky táhne dopředu bez jediného zaškobrtnutí a dnes si lze jen těžko představit, jak by to vypadalo, kdyby se v roli lehce primitivního boxera objevil původně plánovaný Robert Redford nebo Burt Reynolds.
John G. Avildsen si navíc z režijní židle všechno pohlídal, sehnal vynikající soundtrack a natočil bezpochyby nejlepší film své kariéry. Nikdy před tím ani potom se mu nepovedlo se kvalitám Rockyho ani přiblížit. Výsledek spolupráce se Slyem je však něco, co dokáže člověka dostat do kolen i po letech. Rocky je film, ve kterém všechno až překvapivě dokonale šlape. Nemá jediné slabší místo, je emocionálně silný, zábavný, hořce vtipný a kdo na konci nebude cítit alespoň na pár vteřin mrazení v zádech, ten je musí být uvnitř mrtvý. A mimo to ze závěrečného souboje s Apollo Creedem je ta krev a pot doslova cítit. Bez debat jeden z nejlepších nejen sportovních filmů vůbec.

OLDIES FILMU
Nefalšované oldschool utrpení. Rockyho můžete mít rádi jak chcete, ale asi málokdo vydrží u téhle (bezmála čtyřminutové) nakládačky bez jediného zívnutí. Ono se není čemu divit, ukázka si dává na čas, než Rockyho pustí do ringu, a tři minuty před tím hraje na emoce tak snaživě, jako by si dala za úkol diváka rozbrečet. Podobně průřezové trailery sice svého času míval skoro každý film, dneska se na ně ale díváme spíš jako na několik za sebe poskládaných TV spotů bez pořádného driveu (epizodní rozdělení ukázky podtrhují textové předěly a změny hudebních témat). Ale co člověk nadělá, jakmile se na začátku rozezní trumpety, stejně si trailer okamžitě získá srdce každého fanouška. Dechové nástroje sice o pár desítek vteřin později chybějí v tréninkové koláži a ukázka by bez nich byla opravdu jen neforemnou nudou, ale co naplat: Mladý Sly je mladý Sly - s ním je každý trailer svým způsobem prima.

VELKÁ RECENZE
Slavné boxerské drama outsidera, který dostal šanci a zvítězil sám nad sebou. Titulní hrdina, neúspěšný třicetiletý boxer Rocky Balboa, pracuje jako výběrčí dluhů pro místního lichváře, boxuje v pokoutních zápasech a neúspěšně se dvoří Adrian, plaché prodavačce v obchodě s drobným zvířectvem. V době, kdy bývalý trenér vyhodí Rockyho z tělocvičny, protože se mu zdá, že jako boxer promrhal svůj talent a je vyřízená existence, chystá se ve Filadelfii boj o titul mistra světa v těžké váze. Protože se však vyzyvatel zranil a nemůže k zápasu nastoupit, vyhlásí obhájce titulu Apollo Creed, že bude boxovat s kterýmkoli místním boxerem, protože chce dokázat, že Amerika je zemí, v níž má každý šanci uspět.
Vybere si Rockyho, protože se mu líbí jeho přezdívka "Italský hřebec", slibující dobrou publicitu. Zatímco se Rocky nesměle sbližuje s Adrian, rozjíždí se velkolepá reklamní kampaň. Rockyho zpovídají televizní reportéři, píše se o něm v novinách. Všichni se ovšem vysmívají jeho bezelstnosti a nikdo mu nedává sebemenší šanci. Přijde za ním bývalý trenér Mickey, nabízí mu své služby jako trenér a manažer. Rocky jej nejprve vyhodí, ale pak souhlasí. Začíná tvrdý trénink. Běhá, boxuje a postupně se dostává do fyzické i psychické kondice, také díky tomu, že se k němu nastěhuje Adrian.
V noci před zápasem se jí Rocky svěří, že chce s Creedem vybojovat rovnocenný zápas, i když si uvědomuje své minimální šance. 1. ledna 1976 je hala vyprodána. Začíná velkolepá podívaná, kterou je boj o titul mistra světa. Překvapený Apollo Creed, pro něhož je zápas, stejně jako pro diváky, pouze show pro pobavení, jde hned v prvním kole po Rockyho ráně k zemi. Teprve pak začne opravdový zápas. Rocky bojuje jako o život, několikrát jde k zemi, ale pokaždé se zvedne.
Americké psychologické drama z prostředí profesionálního boxu vzniklo v roce 1976 podle scénáře Sylvestera Stallona. Příběh outsidera Rockyho jakoby byl příběhem samotného Stallona. Také on byl outsiderem, statistou, který se živil čištěním klecí v ZOO a za pár dolarů hrál v laciných erotických filmech. V roce 1975, inspirován zápasem slavného Muhammada Aliho s druhořadým boxerem Chuckem Wepnerem, začíná psát scénář Rockyho. Poté, co jej byl nucen několikrát přepsat, a pak odmítal stále se zvyšující částku za scénář, protože chtěl scénář prodat pouze s podmínkou, že bude hrát hlavní roli, konečně uspěl. Místo nabídnutých 350 000 dolarů, které mu studio nabídlo za scénář, dostal pouhých 20 000 dolarů, ale zato jako herec získal životní šanci. Film, jehož režie se ujal John G. Avildsen vznikl s rekordně nízkými náklady, které o pouhých padesát tisíc přesáhly jeden milion dolarů, což je na hollywoodský film částka opravdu minimální. Studio počítalo s tím, že pokud všechno vyjde, vydělá film 5 milionů dolarů. Skutečnost tento předpoklad překonala neuvěřitelným způsobem: tržby přinesly 112 milionů. Navíc byl film navržen na devět Oscarů, z nichž tři opravdu získal. Ze Stalloneho se stala hvězda, která září na hollywoodském nebi dodnes.
Když se řekne pojem "Nejznámější sportovní film z boxerského prostředí", okamžitě se mi vybaví film Rocky potažmo i celá slavná série o "Italském Hřebci". Rocky je filmem mnoha prvenství. Ať už tím že otevřel dveře do Hollywoodu tehdy ještě neznámému Sylvesteru Stallonovi, tak i proto, že tento film rozpoutal "boom" s filmy s boxerskou tématikou jelikož jako první prezentoval sportovní film pro masy, nejen pro skalní fanoušky boxu. Celá série je bezesporu legendou, nicméně jak už to tak bývá, první díly jsou vždy ty nejlepší.

Ocenění:
Academy Awards
1977 - Nejlepší film
1977 - John G. Avildsen (Režie)
1977 - Střih
1977 - Sylvester Stallone (Hlavní herec) (nominace)
1977 - Talia Shire (Hlavní herečka) (nominace)
1977 - Burgess Meredith (Vedlejší herec) (nominace)
1977 - Burt Young (Vedlejší herec) (nominace)
1977 - Sylvester Stallone (Původní scénář) (nominace)
1977 - Píseň (nominace)
1977 - Mix zvuku (nominace)

Golden Globes
1977 - Nejlepší film - drama
1977 - Talia Shire (Nejlepší herečka - drama) (nominace)
1977 - Sylvester Stallone (Nejlepší herec - drama) (nominace)
1977 - John G. Avildsen (Nejlepší režie) (nominace)
1977 - Sylvester Stallone (Nejlepší scénář) (nominace)
1977 - Bill Conti (Nejlepší hudba) (nominace)

BAFTA
1978 - Nejlepší film (nominace)
1978 - John G. Avildsen (Nejlepší režie) (nominace)
1978 - Sylvester Stallone (Nejlepší herec v hlavní roli) (nominace)
1978 - Sylvester Stallone (Scénář) (nominace)
1978 - Nejlepší střih (nominace)

New York Film Critics Circle
1976 - Talia Shire (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)

Los Angeles Film Critics Association
1976 - Nejlepší film

DABING
1. DABING (Kino)
V českém znění: Ladislav Frej - Sylvester Stallone (Rocky), Jana Preissová - Talia Shire (Adrian), Alois Švehlík - Burt Young (Paulie), Jiří Zahajský - Carl Weathers (Apollo), Ferdinand Krůta - Burgess Meredith (Mickey), Milan Mach - Thayer David (Jergens), Milan Klásek - Joe Spinell (Gazzo), Jiří Holý - George O'Hanlon (televizní komentátor), Oldřich Vlach - Jimmy Gambina (Mike), Jan Pohan - Don Sherman (barman), Daniela Bartáková - Diana Lewis (televizní komentátorka), Jarmila Švehlová - Jane Marla Robbins (majitelka zverimexu), Marie Marešová - Shirley O'Hara (sekretářka), Mirko Musil - Joe Sorbello (osobní strážce), Jiří Novotný, Ladislav Krečmer, Boris Rösner, Miroslav Nohýnek, Petr Skarke, Vladimír Fišer, Vítězslav Jandák, Jan Kraus, Vlastimil Hašek, Stanislav Bruder, Bohumil Švarc, Josef Velda, Jan Přeučil, Karel Richter, Ladislav Županič, Jan Sedliský, Jan Řeřicha a další
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Střih: Pavel Perna
Vedoucí výroby: Renée Lavecká
Zvukové efekty: Jitka Zvirocká
České dialogy: Erich Sojka
Režie českého znění: Zdenek Sirový
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing 1980

2. DABING (VHS, DVD, Blu-Ray, Nova (ČNTS), Markíza, Prima, JOJ)
V českém znění: Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Rocky), Zlata Adamovská - Talia Shire (Adrian), Jan Schánilec - Burt Young (Paulie) + Christopher Avildsen (dlužník Bob) + Frank Pesce (divák v klubu s cigárem), Jiří Prager - Billy Sands (boxový hlasatel v klubu) + Jimmy Gambina (Mike) + Don Sherman (barman) + Arnold Johnson (divák) + George Memmoli (hlídač kluziště) + Larry Carroll (televizní dotazovatel) + Robert Leh (reportér v televizi č. 1) + Arthur Tovey (reportér v televizi č. 2) + Al Salvani (Rockyho boxový lékař) + Stu Nahan (boxový komentátor) + Tony Burton (Apollův trenér) + Bill Baldwin (boxový hlasatel), Jiří Zavřel - Thayer David (Jergens) + Joe Sorbello (osobní strážce) + Stan Shaw (Dipper) + Jack Hollander (tlusťoch v baru) + (úvodní titulky), Karel Chromík - Tony Burton (Apollův trenér) + Joe Spinell (Gazzo) + Al Salvani (boxový promotér v klubu) + George O'Hanlon (televizní komentátor) + Joe Frazier (Joe Frazier) + Lou Fillipo (boxový rozhodčí) + (závěrečné titulky), Jaroslav Kaňkovský - Carl Weathers (Apollo) + Pedro Lovell (klubový boxér) + (kluk na rohu před krámem), Soběslav Sejk - Burgess Meredith (Mickey) + Simmy Bow (Rockyho boxový lékař v klubu), Dagmar Čárová - Shirley O'Hara (sekretářka) + Jane Marla Robbins (majitelka zverimexu) + (žena v baru), Daniela Bartáková - Jodi Letizia (Marie) + Diana Lewis (televizní komentátorka) + (diváčka v klubu), Jan Hanžlík - Bill Baldwin (boxový hlasatel), Zdeněk Mahdal - (mužský hlas diváka v davu)
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Michal Vrbovec
Režie českého znění: Milan Peer
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1991

3. DABING (ČT)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Ilja Prachař - Burgess Meredith (Mickey Goldmill), Táňa Medvecká - Talia Shire (Adrianna 'Adrian' Penninoová), Stanislav Fišer, Pavel Trávníček - Carl Weathers (Apollo Creed), Jan Přeučil, Dalimil Klapka, Emil Žák, Stanislav Lehký - Thayer David (George Jergens), Jiří Havel, Miriam Chytilová, Jiřina Pachlová, Pavel Čapek, Ladislav Novák, Martin Zahálka, Stanislav Zindulka, Jan Sedliský - Bill Baldwin (sportovní hlasatel), Zdeněk Žák, Jitka Foltýnová, Daniela Hlaváčová
Dramaturgie: Ladislav Kadlec
Zvuk: Zdeněk Hrubý
Střih: Ivana Kratochvílová
Asistentka režie: Hana Somolová
Výroba: Petr Herák
Překlad, dialogy a režie českého znění: Olga Walló
Připravila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, Česká televize 1994

4. DABING (Nova)
V českém znění: Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Miriam Chytilová - Talia Shire (Adrianna 'Adrian' Penninoová), Stanislav Lehký - Burt Young (Paulie Pennino), Karel Urbánek - Burgess Meredith (Mickey Goldmill), Marcel Vašinka - Carl Weathers (Apollo Creed), Michal Pavlata - Thayer David (George Jergens), Miloš Vávra - Joe Spinell (Gazzo), Jiří Kvasnička - Jimmy Gambina (Mike), Bohuslav Kalva, Vladimír Čech, Helena Dytrtová, Tereza Chudobová, Hana Talpová, Bohdan Tůma, Zbyšek Pantůček, Filip Švarc, Milan Slepička, Vladimír Kudla, Luděk Čtvrtlík, Zdeněk Hess, Jaroslav Horák a Filip Jančík (titulky)
Překlad: Jan Kohout
Zvuk: Petr Kořínek
Produkce: Tomáš Svoboda, Ivana Prejdová
Úprava a režie: Filip Jančík
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro CET 21, spol. s r.o. v roce 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 3.12.1976 United Artists
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.4.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 21.11.2012 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 225 000 000
                        $ 4 830 000 (2021)
Náklady (Rozpočet) - $ 960 000
                                   $ 1 070 000 000 (2021)
 
FILMY V SÉRII
Drama / Sportovní, USA, 1976
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1979
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1982
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1985
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1990
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 2006
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Tony Burton
 
Drama / Sportovní, USA, 2015
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone
 
Rocky: Nová výzva (Creed II) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0240/
Drama / Sportovní, USA, 2018
Režie: Steven Caple Jr., Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone

Drama / Sportovní, USA, 2023
Režie: Michael B. Jordan, Hrají: Michael B. Jordan, Tessa Thompson 
 
Tvůrci a herci
John G. Avildsen (Režie), Robert Chartoff (Produkce), Irwin Winkler (Produkce), Bill Conti (Hudba), James Crabe (Kamera), Richard Halsey (Střih), Scott Conrad (Střih), Caro Jones (Casting), William J. Cassidy (Scénografie), Robert Cambel (Kostýmy), Harry W. Tetrick (Zvuk), Michael Westmore (Masky), Sylvester Stallone (Scénář), Sylvester Stallone (Herec), Talia Shire (Herec), Burt Young (Herec), Carl Weathers (Herec), Burgess Meredith (Herec), Thayer David (Herec), Joe Spinell (Herec), Bill Baldwin (Herec), Stan Shaw (Herec), Tony Burton (Herec), Lloyd Kaufman (Herec), Michael Dorn (Herec), Frank Stallone (Herec), Pedro Lovell (Herec), George O'Hanlon (Herec), Arthur Tovey (Herec), Joe Frazier (Herec)
 
1976/115/USA/Drama, Romantický, Sportovní
 
Zajímavost k filmu
- V roku 2014 sa film premenil na muzikál. Stáli za tým Sylvester Stallone ako producent a muzikálový scenárista Thomas Meehan.
- Všechny lokace, v nichž se natáčelo, se nachází buď přímo ve Philadelphii nebo v Los Angeles. Dům Rockyho (Sylvester Stallone) a Adrian (Talia Shire), extrériéry Mickovy (Burgess Meredith) tělocvičny, Andy's Bar či slavné Rockyho schody jsou z Philadelphie. V Los Angeles se pak filmovaly scény z kluziště a interiéry Mickovy tělocvičny.
- V původním scénáři měl Gazzův (Joe Spinell) bodyguard (Joe Sorbello) vsadit 3 000 amerických dolarů na Rockyho (Sylvester Stallone).
- Jedná se o jediný film v sérii, který neobsahuje bojové scény i zpomaleně.
- Pes Butkus byl ve skutečnosti skutečný pes Sylvestera Stallona.
- ''Paulie'' (Burt Young) měl být původně židovská matka Adrian (Talia Shire), ale nakonec se z ní ''vyklubal'' italský bratr.
- Do role Adrian (Talia Shire) byla zvažována také zpěvačka Cher.
- Rozpočet byl tak nízký, že Burgess Meredith a Carl Weathers sdíleli jednu malou šatnu.
- Role Apolla (Carl Weathers) byla nabídnuta skutečnému boxerovi Kennymu Nortonovi.
- Role Adrian (Talia Shire) byla původně nabídnuta Carrie Scodgress.
- Role Mickeyho (Burgess Meredith) byla nabídnuta Lee Strasbergovi.
- Poranění prstu Rockyho (Sylvester Stallone), které vypadá jako zlomený prst, je skutečné zranění Stallona z fotbalu.
- Při natáčení jogu v ulicích Philadelphie si Sylvester Stallone natáhl několik šlach.
- Sylvester Stallone chtěl, aby Paulieho (Burt Young) původně hrál Harvey Keitel.
- Adrianino (Talia Shire) a Paulieho (Burt Young) příjmení ''Pennino'' měl dědeček Talie Shire Francesco.
- Americký filmový institut zvolil film 4. nejinspirativnějším filmem všech dob.
- Rockyho (Sylvester Stallone) želvy se jmenují Cuff a Link.
- Rockyho (Sylvester Stallone) skutečné jméno je Robert.
- Rukavice ve velkém zápase se jmenují ''Casanovas'', které byly v USA ilegální.
- Jatka Shamrock Meats se původně jmenovala Eastern Packing.
 
Odkazy