Creed / Creed (2015/133/USA/Drama, Sportovní) 75%

12.09.2018 08:52
OBSAH
Adonis Johnson nikdy nepoznal svého slavného otce, světového šampióna v těžké váze Apolla Creeda, který zemřel ještě před jeho narozením. Přesto však svůj původ nezapře a box má v krvi, takže ho to stále tahá do Philadelphie, města, kde se odehrál legendární souboj Apollo Creed vs. Rocky Balboa. Adonis Rockyho vyhledá a požádá ho, aby se stal jeho trenérem. Rocky zpočátku odmítá, protože ring je pro něho už jen minulost, ale postupně v Adonisovi objevuje sílu a odhodlání jeho otce Apolla, bývalého rivala a blízkého přítele. A tak nakonec souhlasí, že se mladého boxera ujme, i když sám bojuje s o mnoho nebezpečnějším soupeřem. Adonis je pod Rockyho vedením na nejlepší cestě získat svůj vlastní titul, ale má kromě talentu i srdce pravého bojovníka?(Forum Film CZ) 
 
FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Rocky se nám s příchodem Creeda rozloučil poměrně s úctou. Nepřišel totiž vůbec s ničím novým a tak jediné, co tu opravdu zbývá, je nekonečné moralizování Sylvestra, které mě jakžtakž baví a nebo hraní Michaela B. Jordana, na které si musíte zvyknout. On, jakožto dítě ulice, totiž ze začátku ve mně příliš emocí nevyvolal. To až samotná výchova Stalloneho z něj vytvořila relativního sympaťáka. Nicméně už to, jak to tady píšu, je mi z toho patosu vysloveně na blití. Klasičtější příběh by snad ani nemohl být. Velcí fanoušci se Creedem pravděpodobně uspokojí a nostalgicky zamáčknou slzu. Mně osobně postačí film Rocky Balboa, který dokázal z nostalgie udělat originální film, o kterém nemusím říct to samé, co o tomto. A to, že tenhle je, na rozdíl od předchozího filmu, absolutní rutina. (Malarkey) 2*
 
No tak tohle je prostě typická Slyovina, on ty chlapský duši fakt rozumí, pár keců, pár momentů ve kterých předvede, že zásadovej chlap možná v dnešní době není cool, ale co na tom, když to uvnitř prostě má tak nastavený a kyž na to přijde umí se rvát, rozdávat rány a i je pěkně schytávat, přesně tak jak káže nejen pobyt v ringu, ale i život sám a proto budu mít Rockyho vždycky ve svým srdci hodně vysoko a když tohle všechno předává mladší generaci, tak jenom dobře. Filmu by možná slušelo víc boxu a míň keců, ale to je prostě Sly, neuděláš nic. 2.10.. Absolutně nechápu co se mě honilo při hodnocení v palici, ale ted po další prokejci na HBO, jdu na plný koule. (Enšpígl) 5*
 
Co by to bylo za Rockyho, aby nepřišel na hřbitov ke své Adrianě? A co by to bylo za Rockyho, kdyby se nechal nějak dlouho přemlouvat k návratu do tělocvičny? Lidé se fotografují u jeho sochy před Muzeem umění ve Philadelphii, ale Rocky pořád tepe životem a rozdává životní moudra. Samozřejmě série to už byla solidně uzavřená a mělo/mohlo to tak zůstat. Tehdy (2006) z toho byla zatraceně dobrá nostalgie a poctivý melancholický kus (pravda, trochu zašlapaný závěrečným „moderním“ zápasem) a leckdo to bral jako definitivní loučení. Ryan Coogler musí mít docela talent, když ze Slye vymlátil takový herecký výkon, hodný nominace na Zlatý glóbus. Rozhodně si to ale nijak nekomplikuje. Přihraje Rockymu mladého nadějného boxera, který si prošel několika pěstounskými rodinami a několika bitkami, aby dozrál, a zkusil štěstí v ringu, aniž by někdo věděl, že je synem (drobný úlet) slavného Apolla Creeda. Tihle dva se respektují, konflikty nehledejme ani v novém vztahu Donnieho a jeho sousedky, ani v intrikánech v pozadí, ani nikde jinde. Když bouchnou saze, za pár minut je vše urovnáno. Rocky je mezi lidmi respektovanou personou, mladý Creed (jehož otec vynikal rychlou prací nohou i rychlou hubou) je docela sympaťák a tvůrci přinášejí i velmi dobrou filmařinu, třeba v podobě prvního zápasu na americké půdě. Někde bych stříhal, ale celkově dobré. Stallone vynikající. Už se tu sice neboxuje do bezvládně visících půlek prasat, ale pořád je to solidní jízda. Díky za ní. (castor) 4*
 
VELKÁ RECENZE
Rocky je nesmrtelný. I ve stále houstnoucím lese plném boxerských filmů si Stallonova postavička díky svým nejen fyzickým, ale především lidským rozměrům našla své nezaměnitelné místo. A jakkoliv kolem sebe Italský hřebec vždycky máchal rukama jako pominutý a skuteční boxeři v kinosálu se spíše potutelně usmívali, dokázal nám během těch bezmála čtyřiceti let (první Rocky měl premiéru v roce 1976) ukázat tenhle sport z mnoha stran - především ale jako triumf vůle, dodnes nejlépe symbolizovaný slavným běhacím tréninkem skrz celou Philly. Tréninkem, ke kterému se Sly symbolicky vrátil po třiceti letech, když natáčel šestku, Rockyho Balbou. Tehdy to vypadalo jako definitivně poslední kapitola slavné postavy. Minimálně co se týče účasti v ringu. Už tenkrát se ale spekulovalo o předávání štafetového kolíku.
Taková věc se ale snadno řekne, ostatně pětka kolem podobné premisy tancovala a málem zpřerážela sérii všechny dobré kosti v těle. I Stallone přiznal, že šestka byla spíše omluvou a náplastí, než vyloženou snahou udržet kult Rockyho na scéně. A teď přichází Creed, ve kterém je Rocky na plakátě coby křoví. Ale skutečně jen na plakátě. Fandové série určitě vědí, že Creed je příjmením Rockyho největšího protivníka, ale i přítele a motivátora. Zatímco v jedničce a dvojce hrál Apollo Creed úhlavního nepřítele, ale také někoho, kdo dal Rockymu šanci a hodil mu lano, po kterém lze vyšplhat do nejvyšší ligy, ve trojce ho naopak trénoval proti někomu, kdo byl najednou hladovější po úspěchu, než samotný Balboa. No a ve čtyřce, když už tak hezky sumarizujeme, přišel železný Ivan a zlomil Creedovi vaz.
Zbytek je historie, chtělo by se říct, vcelku zbytečná smrt v rámci slavné agitky studené války, kterou mnozí fandové dodnes scenáristům nezapomněli. Teď se ale Creedův odkaz opět dostává do popředí. Jeho nemanželský syn Adonis Johnson (Michael B. Jordan) totiž hodlá vyboxovat díru do světa i bez tátova příjmení. Dětství strávil v pasťáku, a teď v dospělosti slyší volání boxerek silněji a silněji, takže vymění pohodlnou kancelář a luxus otcovy vily za zaplivanou garsonku ve Filadelfii. Chce trénovat a chce uspět. A to znamená jediné - vrátit se ke kořenům.
A tady nastupuje v rámci nostalgického útoku na pamětníky masivní zneužívání osvědčených kulis. Rocky se sice chvilku nechá přemlouvat, ale nakonec nastoupí do Adonisova ringu jako trenér. Philly zas ochotně nabídne svoje uličky a typický kolorit, ačkoliv se nekoná mlácení do zmrzlých prasat na jatkách, přesto některé výjevy působí jako product placement, nebo spíš poklona městu, se kterým je Rockyho příběh tak neodmyslitelně spjat. A věřte, že Stallone tu nemá jen štěk - Balboův příběh pokračuje a stárnoucí boxer dostává od života pořádnou nakládačku. Dokonce takovou, že Creeda juniora ve většině filmu pohodlně zastíní.
Je to logické, jakmile je Stallone na scéně, oči fanoušků přirozeně směřují k němu a nikoliv k mírně namachrovanému Michaelu B. Jordanovi, který ovšem brilantně pohazuje svalstvem a dokazuj, že má stejně krátkou zápalnou šňůru jako táta. Stačí, aby mu někdo vlezl do úsměvu a už létají pěsti. A co teprve, až se rozkřikne, že je to syn Creeda a boxuje jen proto, aby se svezl na rodinném jméně. To je teprve rozruch, který ale ani v nejvypjatější chvíli nemá na to, co prožívá Rocky. Je to ale přirozená symbióza. Bez Rockyho by nebylo Creeda juniora, bez Creeda seniora by nebylo Rockyho. A tak musí mladý Creed ve svém originu zkrátka vytrpět, že bude za mladého cucáka se stopovým charismatem, co si hledá definitivní uznání u publika až v závěrečném zápase.
Ten je skutečně spíš reflektorem, co má Creeda ukázat v tom nejlepším světle. Dokonce ani jeho protivník Pretty Ricky Conlan (skutečný boxer Tony Bellew) nemá ve filmu příliš prostoru a funguje jako anonymní terč, jehož trenér (Graham McTavish ze čtvrtého Ramba) má víc charismatu. Na jednu stranu to dává smysl, protože Bellew není herec, na druhou jsou tréninkové koláže dost nevyvážené a soustředí se jen a jen na Creeda. To i Mr. T ve trojce měl mnohem víc prostoru, takže Creeda jako typickou rockyovskou anabázi nebo souboj dvou velkých boxerů rozhodně nevnímejte, je to skutečně o tom předávání zkušeností a odpovídání na otázku, jestli tenhle namachrovaný kluk má alespoň špetku charismatu svého táty.
Odpověď přichází až v samotném závěru, protože režírující a píšící Ryan Coogler, se až příliš dlouho věnuje malování mizanscény. Ano, daří se mu probudit ducha zaprášených tělocvičen, amatérských ringů a dělnických čtvrtí, ale dvě a čtvrt hodiny jsou na Creeda možná až příliš velké sousto. Bylo na co navazovat a co připomínat, ale Creed opravdu působí jako origin nového bouchače a zároveň další Rockyho životní kapitola. Vlastně si nestěžuji, protože bez Creedovy touhy boxovat bychom zřejmě do Rockyho restaurace znovu nezabloudili, ale místy je Creed natolik ukecaný, že to chce ono pamětnické srdíčko, abyste při čekání na pointu nezačali nervózně přešlapovat.
Zatímco Rocky Balboa byl takovou tou nostalgickou slzičkou a velkolepým autorským ohlédnutím, Creed je spíš vzkazem, že bojový duch a ochota nechat si pravačkou vystřelit mozek z ucha jsou komoditami, které přesahují dekády či století. Na ramenou veteránů stanou noví bojovníci a i oni se rádi nechají bouchat do hlavy, zatímco jejich matky doma trnou napětím a prožívají každou modřinu. Tak to bylo, je a bude. A Coogler minimálně dokazuje, že se o tom znovu a znovu dají natočit filmy, které mají myšlenku i koule. Tak hurá do dalšího kola, protože tohle je podle všeho jen rozcvička.
 
Ocenění:
Academy Awards
2016 - Sylvester Stallone (Vedlejší herec) (nominace)
 
Golden Globes
2016 - Sylvester Stallone (Nejlepší herec ve vedlejší roli)
 
Florida Film Critics Circle Awards
2015 - Sylvester Stallone (Nejlepší vedlejší herec) (nominace)
 
Los Angeles Film Critics Association
2015 - Ryan Coogler (Cena pro zástupce nové generace)
 
DABING
V českém znění: Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Petr Lněnička - Michael B. Jordan (Adonis Johnson), Marek Holý - Tony Bellew ('Hezoun' Ricky Conlan), Vojtěch Hájek - Malik Bazille (Amir), Petr Gelnar - Derrick Webster (Kevin Grier), Jan Šťastný - Jacob 'Stitch' Duran (Stitch), Martin Sobotka, Terezie Taberyová, Marek Libert - Andre Ward (Danny 'Kaskadér' Wheeler), Michal Holán - Gabe Rosado (Leo 'Lev' Sporino), Anna Brousková - Tessa Thompson (Bianca), Bohdan Tůma - Jim Lampley (Jim Lampley), Ludvík Král - Ricardo 'Padman' McGill (Padman), Bohuslav Kalva - Tony Kornheiser (Anthony Kornheiser), Milan Slepička - Roy James Wilson (polda), Libor Terš - Graham McTavish (Tommy Holiday), Vanda Károlyi - Phylicia Rashad (Mary Anne Creedová), Miroslava Součková - Claire Bronson (sociální pracovnice), Jiří Schwarz - Ritchie Coster (Pete Sporino), Jitka Jirsová, Irena Hrubá, Jan Kačer, Ivo Novák a další
Překlad: Ondřej Novák
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy: Monika Macků
Režie: Martin Těšitel
České znění ve studiu Pro-Time vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska.
 
Premiéra ČR: 31.12.2015 Forum Film CZ
Premiéra USA: 25.11.2015 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 11.5.2016 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 11.5.2016 Magic Box 
 
FILMY V SÉRII
Rocky
Drama / Sportovní, USA, 1976
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky II
Drama / Sportovní, USA, 1979
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky III
Drama / Sportovní, USA, 1982
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky IV
Drama / Sportovní, USA, 1985
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky V
Drama / Sportovní, USA, 1990
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky Balboa
Drama / Sportovní, USA, 2006
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Tony Burton
 
Creed
Drama / Sportovní, USA, 2015
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone
 
Rocky: Nová výzva (Creed II)
Drama / Sportovní, USA, 2018
Režie: Steven Caple Jr., Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone
 
Připravuje se
Creed III
Drama / Sportovní, USA, 2002
Režie: Michael B. Jordan, Hrají: Michael B. Jordan, Tessa Thompson 
JEDNOU VĚTOU
„Legenda je zpět!"

OBSAH
Adonis Johnson nikdy nepoznal svého slavného otce, světového šampióna v těžké váze Apolla Creeda, který zemřel ještě před jeho narozením. Přesto však svůj původ nezapře a box má v krvi, takže ho to stále tahá do Philadelphie, města, kde se odehrál legendární souboj Apollo Creed vs. Rocky Balboa. Adonis Rockyho vyhledá a požádá ho, aby se stal jeho trenérem. Rocky zpočátku odmítá, protože ring je pro něho už jen minulost, ale postupně v Adonisovi objevuje sílu a odhodlání jeho otce Apolla, bývalého rivala a blízkého přítele. A tak nakonec souhlasí, že se mladého boxera ujme, i když sám bojuje s o mnoho nebezpečnějším soupeřem. Adonis je pod Rockyho vedením na nejlepší cestě získat svůj vlastní titul, ale má kromě talentu i srdce pravého bojovníka?(Forum Film CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Rocky se nám s příchodem Creeda rozloučil poměrně s úctou. Nepřišel totiž vůbec s ničím novým a tak jediné, co tu opravdu zbývá, je nekonečné moralizování Sylvestra, které mě jakžtakž baví a nebo hraní Michaela B. Jordana, na které si musíte zvyknout. On, jakožto dítě ulice, totiž ze začátku ve mně příliš emocí nevyvolal. To až samotná výchova Stalloneho z něj vytvořila relativního sympaťáka. Nicméně už to, jak to tady píšu, je mi z toho patosu vysloveně na blití. Klasičtější příběh by snad ani nemohl být. Velcí fanoušci se Creedem pravděpodobně uspokojí a nostalgicky zamáčknou slzu. Mně osobně postačí film Rocky Balboa, který dokázal z nostalgie udělat originální film, o kterém nemusím říct to samé, co o tomto. A to, že tenhle je, na rozdíl od předchozího filmu, absolutní rutina. (Malarkey) 2*

No tak tohle je prostě typická Slyovina, on ty chlapský duši fakt rozumí, pár keců, pár momentů ve kterých předvede, že zásadovej chlap možná v dnešní době není cool, ale co na tom, když to uvnitř prostě má tak nastavený a kyž na to přijde umí se rvát, rozdávat rány a i je pěkně schytávat, přesně tak jak káže nejen pobyt v ringu, ale i život sám a proto budu mít Rockyho vždycky ve svým srdci hodně vysoko a když tohle všechno předává mladší generaci, tak jenom dobře. Filmu by možná slušelo víc boxu a míň keců, ale to je prostě Sly, neuděláš nic. 2.10.. Absolutně nechápu co se mě honilo při hodnocení v palici, ale ted po další prokejci na HBO, jdu na plný koule. (Enšpígl) 5*

Ryan Cogler je nadané dítě. Člověk se na tu jeho třeskutou naivitu skoro nechce zlobit, když vidí, jak velkými skills (zejména) kameramana je podložená, ale faktem je, že Creed je spíš nezáměrná infantilní komedie než boxerské drama. Největší naději na emancipaci vzbudí ve chvíli, kdy zhruba veprostřed vytáhne neskutečně hustej one take fight, ale svou klopýtavou pouť pak místo nalezení vlastního odkazu zakončí lopotným retrem ve fotrových trenkách. Sly je jediná kotva, jinak se to celé Cooglerovi rozpadá do lopotně vystavěného vyprávění a panákovité hlavní postavy, která musí zařvat, aby "udělala drama". Maybe next time, yo. (Marigold) 3*

VELKÁ RECENZE
Rocky je nesmrtelný. I ve stále houstnoucím lese plném boxerských filmů si Stallonova postavička díky svým nejen fyzickým, ale především lidským rozměrům našla své nezaměnitelné místo. A jakkoliv kolem sebe Italský hřebec vždycky máchal rukama jako pominutý a skuteční boxeři v kinosálu se spíše potutelně usmívali, dokázal nám během těch bezmála čtyřiceti let (první Rocky měl premiéru v roce 1976) ukázat tenhle sport z mnoha stran - především ale jako triumf vůle, dodnes nejlépe symbolizovaný slavným běhacím tréninkem skrz celou Philly. Tréninkem, ke kterému se Sly symbolicky vrátil po třiceti letech, když natáčel šestku, Rockyho Balbou. Tehdy to vypadalo jako definitivně poslední kapitola slavné postavy. Minimálně co se týče účasti v ringu. Už tenkrát se ale spekulovalo o předávání štafetového kolíku.
Taková věc se ale snadno řekne, ostatně pětka kolem podobné premisy tancovala a málem zpřerážela sérii všechny dobré kosti v těle. I Stallone přiznal, že šestka byla spíše omluvou a náplastí, než vyloženou snahou udržet kult Rockyho na scéně. A teď přichází Creed, ve kterém je Rocky na plakátě coby křoví. Ale skutečně jen na plakátě. Fandové série určitě vědí, že Creed je příjmením Rockyho největšího protivníka, ale i přítele a motivátora. Zatímco v jedničce a dvojce hrál Apollo Creed úhlavního nepřítele, ale také někoho, kdo dal Rockymu šanci a hodil mu lano, po kterém lze vyšplhat do nejvyšší ligy, ve trojce ho naopak trénoval proti někomu, kdo byl najednou hladovější po úspěchu, než samotný Balboa. No a ve čtyřce, když už tak hezky sumarizujeme, přišel železný Ivan a zlomil Creedovi vaz.
Zbytek je historie, chtělo by se říct, vcelku zbytečná smrt v rámci slavné agitky studené války, kterou mnozí fandové dodnes scenáristům nezapomněli. Teď se ale Creedův odkaz opět dostává do popředí. Jeho nemanželský syn Adonis Johnson (Michael B. Jordan) totiž hodlá vyboxovat díru do světa i bez tátova příjmení. Dětství strávil v pasťáku, a teď v dospělosti slyší volání boxerek silněji a silněji, takže vymění pohodlnou kancelář a luxus otcovy vily za zaplivanou garsonku ve Filadelfii. Chce trénovat a chce uspět. A to znamená jediné - vrátit se ke kořenům.
A tady nastupuje v rámci nostalgického útoku na pamětníky masivní zneužívání osvědčených kulis. Rocky se sice chvilku nechá přemlouvat, ale nakonec nastoupí do Adonisova ringu jako trenér. Philly zas ochotně nabídne svoje uličky a typický kolorit, ačkoliv se nekoná mlácení do zmrzlých prasat na jatkách, přesto některé výjevy působí jako product placement, nebo spíš poklona městu, se kterým je Rockyho příběh tak neodmyslitelně spjat. A věřte, že Stallone tu nemá jen štěk - Balboův příběh pokračuje a stárnoucí boxer dostává od života pořádnou nakládačku. Dokonce takovou, že Creeda juniora ve většině filmu pohodlně zastíní.
Je to logické, jakmile je Stallone na scéně, oči fanoušků přirozeně směřují k němu a nikoliv k mírně namachrovanému Michaelu B. Jordanovi, který ovšem brilantně pohazuje svalstvem a dokazuj, že má stejně krátkou zápalnou šňůru jako táta. Stačí, aby mu někdo vlezl do úsměvu a už létají pěsti. A co teprve, až se rozkřikne, že je to syn Creeda a boxuje jen proto, aby se svezl na rodinném jméně. To je teprve rozruch, který ale ani v nejvypjatější chvíli nemá na to, co prožívá Rocky. Je to ale přirozená symbióza. Bez Rockyho by nebylo Creeda juniora, bez Creeda seniora by nebylo Rockyho. A tak musí mladý Creed ve svém originu zkrátka vytrpět, že bude za mladého cucáka se stopovým charismatem, co si hledá definitivní uznání u publika až v závěrečném zápase.
Ten je skutečně spíš reflektorem, co má Creeda ukázat v tom nejlepším světle. Dokonce ani jeho protivník Pretty Ricky Conlan (skutečný boxer Tony Bellew) nemá ve filmu příliš prostoru a funguje jako anonymní terč, jehož trenér (Graham McTavish ze čtvrtého Ramba) má víc charismatu. Na jednu stranu to dává smysl, protože Bellew není herec, na druhou jsou tréninkové koláže dost nevyvážené a soustředí se jen a jen na Creeda. To i Mr. T ve trojce měl mnohem víc prostoru, takže Creeda jako typickou rockyovskou anabázi nebo souboj dvou velkých boxerů rozhodně nevnímejte, je to skutečně o tom předávání zkušeností a odpovídání na otázku, jestli tenhle namachrovaný kluk má alespoň špetku charismatu svého táty.
Odpověď přichází až v samotném závěru, protože režírující a píšící Ryan Coogler, se až příliš dlouho věnuje malování mizanscény. Ano, daří se mu probudit ducha zaprášených tělocvičen, amatérských ringů a dělnických čtvrtí, ale dvě a čtvrt hodiny jsou na Creeda možná až příliš velké sousto. Bylo na co navazovat a co připomínat, ale Creed opravdu působí jako origin nového bouchače a zároveň další Rockyho životní kapitola. Vlastně si nestěžuji, protože bez Creedovy touhy boxovat bychom zřejmě do Rockyho restaurace znovu nezabloudili, ale místy je Creed natolik ukecaný, že to chce ono pamětnické srdíčko, abyste při čekání na pointu nezačali nervózně přešlapovat.
Zatímco Rocky Balboa byl takovou tou nostalgickou slzičkou a velkolepým autorským ohlédnutím, Creed je spíš vzkazem, že bojový duch a ochota nechat si pravačkou vystřelit mozek z ucha jsou komoditami, které přesahují dekády či století. Na ramenou veteránů stanou noví bojovníci a i oni se rádi nechají bouchat do hlavy, zatímco jejich matky doma trnou napětím a prožívají každou modřinu. Tak to bylo, je a bude. A Coogler minimálně dokazuje, že se o tom znovu a znovu dají natočit filmy, které mají myšlenku i koule. Tak hurá do dalšího kola, protože tohle je podle všeho jen rozcvička.

Ocenění:
African-American Film Critics Association
2015 - Nejlepší režie (Ryan Coogler)
2015 - Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli (Tessa Thompson)
2015 - Objev roku (Michael B. Jordan)
2015 - Nejlepších deset filmů

Austin Film Critics Association
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Sylvester Stallone)
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (Michael B. Jordan) (nominace)

Boston Online Film Critics Association
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Sylvester Stallone)
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (Michael B. Jordan)
2015 - Nejlepších deset filmů

Boston Society of Film Critics
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Sylvester Stallone) (nominace)
2015 - Nejlepší skladatel  (Ludwig Göransson) (nominace)

Chicago Film Critics Association Awards
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Sylvester Stallone) (nominace)

Critic's Choice Awards
2016 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Sylvester Stallone)

Empire Awards
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Sylvester Stallone) (nominace)
2015 - Nejlepší režie (Ryan Coogler) (nominace)

Filmová cena MTV
2016 - Nejlepší film (nominace)
2016 - Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (Michael B. Jordan) (nominace)

Indiana Film Journalists Association
2015 - Nejlepší film (nominace)
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Sylvester Stallone) (nominace)
2015 - Nejlepší režie (Ryan Coogler) (nominace)

Kansas City Film Critics Circle
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Sylvester Stallone) (nominace)

Los Angeles Film Critics Association
2015 - Ocenění Nová generace (Ryan Coogler)

NAACP Image Award
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (Michael B. Jordan)
2015 - Nejlepší režie (Ryan Coogler) (nominace)
2015 - Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli  (Phylicia Rashad)
2015 - Nejlepší scénář (Ryan Coogler, Aaron Covington)  
2015 - Nejlepší film (nominace) (nominace)
2015 - Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli  (Tessa Thompson ) (nominace)

National Board of Review
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (Michael B. Jordan)
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Sylvester Stallone)
2015 - Nejlepších deset filmů

Národní společnost filmových kritiků
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (Michael B. Jordan)

New York Film Critics Online
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Sylvester Stallone) (nominace)
2015 - Nejlepší režie (Ryan Coogler) (nominace)

Online Film Critics Society
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Sylvester Stallone) (nominace)
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (Michael B. Jordan) (nominace)

Oscar
2016 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Sylvester Stallone) (nominace)

Phoenix Critics Circle
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Sylvester Stallone)

San Francisco Film Critics Circle
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Sylvester Stallone) (nominace)

Satellite Awards
2016 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Sylvester Stallone) (nominace)

Southeastern Film Critics Association
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Sylvester Stallone) (nominace)

St. Louis Film Critics Association
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Sylvester Stallone) (nominace)

St. Louis Film Critics Association
2016 - Nejlepší film: drama
2016 - Nejlepší filmový herec: drama (Michael B. Jordan) (nominace)
2016 - Nejlepší filmová herečka: drama (Tessa Thompson) (nominace)

Vancouver Film Critics Circle
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Sylvester Stallone) (nominace)

Washington D.C. Area Film Critics Association
2015 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Sylvester Stallone) (nominace)

Zlatý glóbus
2016 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Sylvester Stallone)

Zlatá malina
2015 - Cena za filmové vykoupení (Sylvester Stallone)

DABING
V českém znění: Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Petr Lněnička - Michael B. Jordan (Adonis Johnson), Marek Holý - Tony Bellew ('Hezoun' Ricky Conlan), Vojtěch Hájek - Malik Bazille (Amir), Petr Gelnar - Derrick Webster (Kevin Grier), Jan Šťastný - Jacob 'Stitch' Duran (Stitch), Martin Sobotka, Terezie Taberyová, Marek Libert - Andre Ward (Danny 'Kaskadér' Wheeler), Michal Holán - Gabe Rosado (Leo 'Lev' Sporino), Anna Brousková - Tessa Thompson (Bianca), Bohdan Tůma - Jim Lampley (Jim Lampley), Ludvík Král - Ricardo 'Padman' McGill (Padman), Bohuslav Kalva - Tony Kornheiser (Anthony Kornheiser), Milan Slepička - Roy James Wilson (polda), Libor Terš - Graham McTavish (Tommy Holiday), Vanda Károlyi - Phylicia Rashad (Mary Anne Creedová), Miroslava Součková - Claire Bronson (sociální pracovnice), Jiří Schwarz - Ritchie Coster (Pete Sporino), Jitka Jirsová, Irena Hrubá, Jan Kačer, Ivo Novák a další
Překlad: Ondřej Novák
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy: Monika Macků
Režie: Martin Těšitel
České znění ve studiu Pro-Time vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 31.12.2015 Forum Film CZ
Premiéra USA: 25.11.2015 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 11.5.2016 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 11.5.2016 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 2 903 481
Tržby celkem - $ 173 567 581
Návštěvnost v ČR 20 773
Náklady (Rozpočet) - $ 35 000 000
 
FILMY V SÉRII
Drama / Sportovní, USA, 1976
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1979
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1982
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1985
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1990
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 2006
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Tony Burton
 
Drama / Sportovní, USA, 2015
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone
 
Rocky: Nová výzva (Creed II) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0240/
Drama / Sportovní, USA, 2018
Režie: Steven Caple Jr., Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone
 
Drama / Sportovní, USA, 2002
Režie: Michael B. Jordan, Hrají: Michael B. Jordan, Tessa Thompson 
 
Tvůrci a herci
Ryan Coogler (Režie), Robert Chartoff (Produkce), William Chartoff (Produkce), Sylvester Stallone (Produkce), Nicolas Stern (Produkce), Kevin King Templeton (Produkce), Charles Winkler (Produkce), David Winkler (Produkce), Irwin Winkler (Produkce), Ludwig Göransson (Hudba), Maryse Alberti (Kamera), Claudia Castello (Střih), Michael P. Shawver (Střih), Kathy Driscoll (Casting), Francine Maisler (Casting), Hannah Beachler (Scénografie), Antoinette Messam (Kostýmy), Emma Potter (Kostýmy), Benjamin A. Burtt (Zvuk), Leigh Ann Yandle (Masky), Ryan Coogler (Scénář), Aaron Covington (Scénář), Michael B. Jordan (Herec), Sylvester Stallone (Herec), Tessa Thompson (Herec), Mauricio Ovalle (Herec), Ritchie Coster (Herec), Wood Harris (Herec), Mark Falvo (Herec), Phylicia Rashad (Herec), Andre Ward (Herec), Tony Bellew (Herec), Graham McTavish (Herec), Brian Anthony Wilson (Herec), Liev Schreiber (Herec), Troy Faruk (Herec), Claire Bronson (Herec), Will Blagrove (Herec), Neil Baltu (Herec)
 
2015/133/USA/Drama, Sportovní
 
Zajímavost k filmu
- Budova, v ktorej majú Creed (Michael B. Jordan) a Conlan (Tony Bellew) tlačovku, je St George's Hall v centre Liverpoolu.
- V rámci prípravy Michael B. Jordan každý deň boxoval aj posilňoval. Jeho tréner sa zveril, že cieľom prípravy bolo, aby herec vyzeral byť v lepšej forme ako Carl Weathers v úlohe Apolla Creeda.
- Predstaviteľ Rickyho Conlona, Tony Bellew, je profesionálny boxer, pre ktorého bol Creed prvou filmovou úlohou.
- Prvý film zo série, v ktorom sa neobjavil Tony Burton. Ten doposiaľ stvárnil trénera Duka vo všetkých šiestich filmoch o Rockym.
- Postavu Stitche hraje Jacob Duran, který přezdívku Stitch nosí i v reálném životě. Hraje zde v podstatě sebe, jelikož je povoláním tzv. cutman - člověk, který se mezi jednotlivými koly stará o zdraví bojovníků a ošetřuje jim rány utržené v zápase. Stitch je známý především z MMA zápasů organizace UFC, ale pracuje i s hvězdami boxu například s bratry Klitschkovi. Jacob 'Stitch' Duran se objevuje již v předchozím díle Rocky Balboa (2006), a to v rohu Rockyho oponenta Masona 'The Line' Dixona (Antonio Tarver).
- Postavu Lea Sporina, se kterým měl hlavní hrdina první profesionální zápas, hraje Gabriel Rosado zkušený profesionální boxer s poměrem výher a proher 22-9.
- Sylvester Stallone si za vedľajšiu rolu odniesol Zlatý glóbus. A hoci bol počas svojej filmovej kariéry nominovaný na osem prestížnych ocenení (3x Oscar, 3x Zlatý glóbus, 2x BAFTA), ide vôbec o prvú trofej, ktorú herec obdržal.
- Jedná se o již několikátý boxerský film, kde se objeví legendární ringový uvaděč Michael Buffer. Ve filmu se Sylvesterem Stallonem (Rocky) je to dokonce podruhé během posledních dvou let. Naposledy tomu tak bylo ve filmu Zpátky do ringu (2013), kde uvedl závěrečný zápas. Ani zde si neodpustil legendární a patentovanou větu: "Let´s get ready to rumble".
- Tessa Thompson (Bianca) ve filmu ztvárnila zpěvačku. Není to náhoda, herečka zpívá i ve skutečném životě v electro indie kapele a skladby z filmu sama nazpívala.
- První film v sérii, který byl označen PG-13 (rodičům se důrazně doporučuje, aby své děti mladší 12 let na film doprovázeli).
- Rocky Balboa (Sylvester Stallone) nosí boty Converse , které nosil i v ostatních filmech série.
- Fotku, kterou si Adonis Johnson/Creed (Michael B. Jordan) prohlíží u Rockyho (Sylvester Stallone) doma, je skutečná fotografie Stalloneho nejstaršího syna - Sage Stalloneho. Ten debutoval po boku svého otce ve snímku Rocky V (1990), ze kterého pochází zmíněná fotografie. Sage Stallone tragicky zemřel v roce 2012 ve svých 36 letech na následky infarktu.
- Podle náhrobku z filmu, Paul Pennino, bratr manželky Rockyho (Sylvester Stallone), zemřel v únoru 2012 ve věku nedožitých 72 let.
- Prvé stretnutie režiséra Ryana Cooglera so Sylvestrom Stallonem prebehlo ešte v roku 2012, pred natáčaním Cooglerovej celovečernej prvotiny Fruitvale Station (2013) a trvalo iba hodinu.
- Okrem záveru, ktorý sa použil vo finálnej verzii, bol natočený aj alternatívny záver.
- Adrian's Restaurant je v skutočnosti The Victor Café vo Philadelphii.
- Michael B. Jordan (Adonis) sa narodil v roku 1987, teda dva roky po filmovej smrti Apolla Creeda.
- Niektoré davové scény boli natočené na štadióne Goodisonon Park, v Liverpoole počas polčasu futbalového zápasu Everton – West Bromwich, ktorý sa hral 19. januára 2015.
- Obaja Creedovci – Apollo i Adonis sú pomenovaní podľa gréckych bohov. Apollo bol bohom Slnka a Adonis polobohom krásy a túžby.
- Prvý film zo série Rocky, ktorý nenapísal Sylvester Stallone (Rocky Balboa).
 
Odkazy