Rocky 2 / Rocky 2 (1979/114/USA/Akční, Drama, Sportovní) 73%

24.09.2018 17:47
OBSAH
Tesne po zápase, ktorým sme sa lúčili v prvom diele, sú Rocky a Apollo odvezení do nemocnice. I keď pre rozhodcov bol Apollo víťaz, on si stále myslí, že Rockyho neporazil. Chystá odvetu... Zatiaľ čo Rocky má odlišné plány. Po prepustení z nemocnice požiadal Adrianu o ruku, kúpil veľký dom, auto, chystá sa usadiť a dať boxu na chvíľu pokoj. Ale postupne začína byť bez peňazí. Snaží si zarobiť akoto len ide, no bez úspechov. Nakoniec Apollovu výzvu prijíma. Môže začať tréning, ktorý tento raz musí byť tvrdší, dlhší a náročnejší, pretože Apollo berie víťaztvo na Rockym ako jedinú možnosť skončenia zápasu.
 
FILMOVÁ RECENZE ČSFD
V současné době by nemělo pokračování Rockyho naprosto žádnou šanci na úspěch a s největší pravděpodobností by se ztratilo v propadlišti filmových dějin rychleji než bychom řekli hřebec. Ovšem datum natočení hraje v tomto případě roli skutečně největší a není tedy divu, že druhý díl boxera se srdcem plným amerického snu se dočkal nadšených ovací. Jiná doba. Tak zní klíčová charakterizace celé této věci. Příběh plný klišé, uměle vyhypovaných scén, jednoduchých hlavních hdinů a základní zpětné vazby na diváka holt před lety působil daleko jinak. Při sledování Rockyho má člověk takový zvláštní pocit. Není to jen styl točení (žádná digitální kamera, žádný rychlý střih, žádná syrovost, žádné digitální efekty), je to spíše substance retro prvků. Ať už jsou to starší automobily, stavby, obchody, městské čtvrti, oblečení, či samotný klíčový finální zápas, je tu prostě kouzlo stáří. Jiná doba, jiný svět a pokud to člověk nezažil, kouká na to ještě úplně jinak. Jednoduše řečeno, těžkotonážní nostalgie se vším všudy. (Kaka) 4*
 
Ve své milované Philadelphii se už neživí coby lamač kostí ve službách pochybných vymahačů dluhů, už neboxuje v podprůměrných zápasech, plaché prodavačce Adrianě se už nedvoří, protože spolu zakládají rodinu. Tehdy životní příležitost chytil za pačesy, nyní pohádka o jednom americkém snu pokračuje. Apollo Creed chce dokázat, že je pravý šampion, žádá odvetu, populární Rocky přijímá. Krapet jeho nekňubectví už možná mnohým bude vadit, jeho dobromyslná kreace prostého pasáčka vepřů slavila úspěch v sérii ještě několikrát. Nostalgicky ale dokážeme přivřít oči. I když někdy až moc. Sly (napsal si znovu scénář a tentokrát sedl i na režisérské křeslo) chtěl zopakovat famózní zářez z jedničky, znovu je nádherně přímočarý, a možná to je jeho největší síla. Rád dám znovu (ač hodně dietní) čtyři hvězdy. Ale bacha, vrchol (v podobě čtyřky) teprve přijde!! (castor) 4*
 
Rocky s celou původní partou, schématem (výzva, pochyby, tréniková montáž, finální zápas), úžasnou hudbou, napínavou a drtivou závěrečnou bitvou i s naivními průpovídkami je zpět a Sly - tentokrát i z režijní stoličky - skrz něj ventiluje svoje vyrovnávání se s čerstvě nabytou slávou. Slušné pokračování, kterému díky navýšenému rozpočtu chybí syrovost jedničky a taky scénář předepisuje Rockymu trochu moc smůly (dyslexii, hrozbu, že v ringu oslepne, manželku v kómatu). A tygr v zoo i na bundě jako by předjímal třetí díl, kde fanfárovitou hudbu doplní pecka Eye of the tiger. (choze) 4*
 
VELKÁ RECENZE
Rocky prohrál zápas s Apollo Creedem, ale splnil si své předsevzetí vydržet všech 15 kol. Během zápasu Rocky i Creed utrpí vážná zranění a po zápasu jsou odvezeni na ambulanci. Ještě v nemocnici se setkávají, Creed je rozhořčen tím, že Rocky je první, kterého neknock-outoval a slibuje mu, že kdykoliv si zápas zopakuje. Rocky toto flegmaticky přehlíží a hledí si především Adriany, které slibuje, že už boxovat nebude.
Když je Rocky propuštěn z nemocnice, požádá Adrianu o ruku v ZOO u výběhu tygrů a Adriana souhlasí. Posléze si oba začnou užívat popularity, ale především výdělků z Rockyho zápasu s Creedem. Rocky si pořídí své první auto a Adrianě kupuje přehršel dárků. Postupem času je však přísun peněz omezený, protože Rocky není schopen vydělat reklamou a tak se vydává hledat práci.
Protože má pouze 8 tříd základní školy, nedaří se mu nalézt práci v kanceláři. Kvůli snižování stavů přichází o práci zpracovávání masa, kde dříve pracoval Adrianin bratr Paulie. Rocky jde pracovat do Mickeyho tělocvičny, kde vynáší kbelíky, sbírá ručníky a uklízí tělocvičnu.
Mezitím Apollo Creed dostává další a další negativní dopisy od fanoušků. Zápas podle nich byl zmanipulovaný, vítěz měl být Rocky, Creed je pro ostudu boxu apod. Creed nedokáže udržet emoce na uzdě a chce dostat Rockyho opět do ringu, aby předvedl, kdo je skutečný šampión. Rocky však stále odmítá, protože slíbil Adrianě, že už nebude boxovat. To Creeda dohání k šílenství a nabádá své lidi, ať klidně Rockyho pošpiní v novinách, ale ať jej dostanou do ringu.
Proti Adrianině rozhodnutí je i její bratr Paulie. Ačkoliv ho Rocky přemlouvá ať jí nic neříká, Paulie se vydává za ní do zverimexu a hrubě jí přesvědčuje, že Rocky musí znovu boxovat proti Creedovi. Z Paulieho hrubosti Adriana začne předčasně rodit a je odvezena do nemocnice. Když doráží Rocky, je Adriana v komatu a jeho dítě v inkubbátoru. Odmítá se jít na syna podívat, že to udělá až s Adrianou. Střídavě prosedí několik dní u Adriany a nocí v nemocniční kapli, než se Adriana probudí z koma a souhlasí s tím, aby Rocky proti Creedovi boxoval, ale dokonce Rockyho žádá, aby ho porazil.
Rocky se pouští opět do tréningu a posléze se setkává s Creedem v ringu. Creed je od samého začátku rychlejší a podaří se mu dvakrát uzemnit Rockyho. Balboa s Mickeym vybrali strategii, kdy Rocky bude boxovat jako pravák, ačkoliv je „jižní tlapa“ (levák). Tento způsob boje moc nevyhovuje ani jednomu soupeři, ale přesto zápas pokračuje až do patnáctého kola. V posledním kole jsou oba soupeři již extrémně znaveni. Mickey přikáže Rockymu, aby teď obrátil gard a začal boxovat zase jako levák, což je Rockyho dominanta. Creed je opětovnou změnou směru, odkud přichází údery zaskočen a Rockymu se daří šampióna zasáhnout, ale padá společně s ním na zem.
Oba dva soupeři leží na zemi a rozhodčí začíná odpočet. Každý z boxerů se snaží nahmátnout oporu lan a zvednout se, ale nakonec Creed opět padá a Rocky se postaví na nohy. Stává se tak novým šampiónem těžké váhy. Rocky, sotva stojící na nohou, křičí do kamery „Adriano, zvládl jsem to!“ 
Rocky II je americký film z roku 1979, druhé pokračování filmové série Rocky, navazující na snímek Rocky a následovaný filmem Rocky III. Scénář napsal a film sám režíroval hlavní představitel Rockyho Balboa Sylvester Stallone.
Film vypráví děj 10 měsíců od událostí prvního dílu, kdy Rocky boxoval proti světovému šampiónovi těžké váhy Apollo Creedovi, který je nyní obviňován, že zápas byl zmanipulovaný a pravým vítězem se měl stát Rocky Balboa.
 
DABING
1. DABING (VHS, DVD, Blu-Ray, Nova (ČNTS), Markíza, Prima, JOJ)
V českém znění: Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Dagmar Čárová - Talia Shire (Adrian), Jiří Holý - Burgess Meredith (Mickey Goldmill), Jan Schánilec - Burt Young (Paulie), Petr Oliva - Carl Weathers (Apollo Creed), Dalimil Klapka, Ladislav Županič, Jiří Zavřel, Bohuslav Kalva a Daniela Bartáková
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Michal Vrbovec
Režie: Milan Peer
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1991
 
2. DABING (Nova, Prima)
V českém znění: Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Miriam Chytilová - Talia Shire (Adrian), Dalimil Klapka - Burgess Meredith (Mickey Goldmill), Marcel Vašinka - Carl Weathers (Apollo Creed), Bohdan Tůma - Burt Young (Paulie), Ladislav Novák - Stuart Robinson (Johnny), Paul McCrane (mladej pacient), Al Silvani (klapkař), Jaroslav Horák - Frank McRae (Frank), Joseph Letizia (prodejce aut), Milan Slepička - Paul J. Micale (otec Carmine), Earl Montgomery (ředitel zaměstnání č. 1), Jiří Valšuba - Fred Pinkard (právní zástupce), Sheperd Sanders (ředitel zaměstnání č. 2), Roman Hájek - Leonard Gaines (Leonard), Jerry Ziesmer (prodejce bytů), Stu Nahan (sportovní hlasatel), Radovan Vaculík - Tony Burton (Duke), Herb Nanas (ředitel zaměstnání č. 3), Frank Stallone (zpěvák na ulici), Vladimír Kudla - Joe Spinell (Tony Gazzo), John Pleshette (reklamní režisér), Ivana Měřičková - Jane Marla Robbins (Gloria), Sylvia Meals (Mary Anne Creedová), Rutanya Alda (doktorka Cooperová), Jana Walterová - Linda Grey (agentka), Ruth Ann Flynn (prodavačka šperků), Fran Ryan (zdravotní sestra), Václav Tittelbach - Bill Baldwin (sportovní komentátor, titulky), Jan Škvor - (kluk na ulici), Radek Škvor - (Swifty - kluk na ulici)
Překlad: Jan Kohout
Zvuk: Petr Kořínek
Produkce: Tomáš Svoboda, Ivana Prejdová
Úprava a režie: Miroslav Saic
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro CET 21, spol. s r.o. v roce 2000
 
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 5.6.1979 United Artists
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.11.2000 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 4.6.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 5.12.2012 Bontonfilm
 
FILMY V SÉRII
Rocky
Drama / Sportovní, USA, 1976
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky II
Drama / Sportovní, USA, 1979
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky III
Drama / Sportovní, USA, 1982
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky IV
Drama / Sportovní, USA, 1985
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky V
Drama / Sportovní, USA, 1990
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky Balboa
Drama / Sportovní, USA, 2006
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Tony Burton
 
Creed
Drama / Sportovní, USA, 2015
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone
 
Rocky: Nová výzva (Creed II)
Drama / Sportovní, USA, 2018
Režie: Steven Caple Jr., Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone
 
Připravuje se
Creed III
Drama / Sportovní, USA, 2002
Režie: Michael B. Jordan, Hrají: Michael B. Jordan, Tessa Thompson 
JEDNOU VĚTOU
„Sylvester Stallone opět v ringu! Dokáže obhájit svůj titul před zastrašováním a drtivou silou protivníka?“

OBSAH
Tesne po zápase, ktorým sme sa lúčili v prvom diele, sú Rocky a Apollo odvezení do nemocnice. I keď pre rozhodcov bol Apollo víťaz, on si stále myslí, že Rockyho neporazil. Chystá odvetu... Zatiaľ čo Rocky má odlišné plány. Po prepustení z nemocnice požiadal Adrianu o ruku, kúpil veľký dom, auto, chystá sa usadiť a dať boxu na chvíľu pokoj. Ale postupne začína byť bez peňazí. Snaží si zarobiť akoto len ide, no bez úspechov. Nakoniec Apollovu výzvu prijíma. Môže začať tréning, ktorý tento raz musí byť tvrdší, dlhší a náročnejší, pretože Apollo berie víťaztvo na Rockym ako jedinú možnosť skončenia zápasu.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
V současné době by nemělo pokračování Rockyho naprosto žádnou šanci na úspěch a s největší pravděpodobností by se ztratilo v propadlišti filmových dějin rychleji než bychom řekli hřebec. Ovšem datum natočení hraje v tomto případě roli skutečně největší a není tedy divu, že druhý díl boxera se srdcem plným amerického snu se dočkal nadšených ovací. Jiná doba. Tak zní klíčová charakterizace celé této věci. Příběh plný klišé, uměle vyhypovaných scén, jednoduchých hlavních hdinů a základní zpětné vazby na diváka holt před lety působil daleko jinak. Při sledování Rockyho má člověk takový zvláštní pocit. Není to jen styl točení (žádná digitální kamera, žádný rychlý střih, žádná syrovost, žádné digitální efekty), je to spíše substance retro prvků. Ať už jsou to starší automobily, stavby, obchody, městské čtvrti, oblečení, či samotný klíčový finální zápas, je tu prostě kouzlo stáří. Jiná doba, jiný svět a pokud to člověk nezažil, kouká na to ještě úplně jinak. Jednoduše řečeno, těžkotonážní nostalgie se vším všudy. (Kaka) 4*

Ve své milované Philadelphii se už neživí coby lamač kostí ve službách pochybných vymahačů dluhů, už neboxuje v podprůměrných zápasech, plaché prodavačce Adrianě se už nedvoří, protože spolu zakládají rodinu. Tehdy životní příležitost chytil za pačesy, nyní pohádka o jednom americkém snu pokračuje. Apollo Creed chce dokázat, že je pravý šampion, žádá odvetu, populární Rocky přijímá. Krapet jeho nekňubectví už možná mnohým bude vadit, jeho dobromyslná kreace prostého pasáčka vepřů slavila úspěch v sérii ještě několikrát. Nostalgicky ale dokážeme přivřít oči. I když někdy až moc. Sly (napsal si znovu scénář a tentokrát sedl i na režisérské křeslo) chtěl zopakovat famózní zářez z jedničky, znovu je nádherně přímočarý, a možná to je jeho největší síla. Rád dám znovu (ač hodně dietní) čtyři hvězdy. Ale bacha, vrchol (v podobě čtyřky) teprve přijde!! (castor) 4*

Rocky s celou původní partou, schématem (výzva, pochyby, tréniková montáž, finální zápas), úžasnou hudbou, napínavou a drtivou závěrečnou bitvou i s naivními průpovídkami je zpět a Sly - tentokrát i z režijní stoličky - skrz něj ventiluje svoje vyrovnávání se s čerstvě nabytou slávou. Slušné pokračování, kterému díky navýšenému rozpočtu chybí syrovost jedničky a taky scénář předepisuje Rockymu trochu moc smůly (dyslexii, hrozbu, že v ringu oslepne, manželku v kómatu). A tygr v zoo i na bundě jako by předjímal třetí díl, kde fanfárovitou hudbu doplní pecka Eye of the tiger. (choze) 4*

VELKÁ RECENZE
Rocky prohrál zápas s Apollo Creedem, ale splnil si své předsevzetí vydržet všech 15 kol. Během zápasu Rocky i Creed utrpí vážná zranění a po zápasu jsou odvezeni na ambulanci. Ještě v nemocnici se setkávají, Creed je rozhořčen tím, že Rocky je první, kterého neknock-outoval a slibuje mu, že kdykoliv si zápas zopakuje. Rocky toto flegmaticky přehlíží a hledí si především Adriany, které slibuje, že už boxovat nebude.
Když je Rocky propuštěn z nemocnice, požádá Adrianu o ruku v ZOO u výběhu tygrů a Adriana souhlasí. Posléze si oba začnou užívat popularity, ale především výdělků z Rockyho zápasu s Creedem. Rocky si pořídí své první auto a Adrianě kupuje přehršel dárků. Postupem času je však přísun peněz omezený, protože Rocky není schopen vydělat reklamou a tak se vydává hledat práci.
Protože má pouze 8 tříd základní školy, nedaří se mu nalézt práci v kanceláři. Kvůli snižování stavů přichází o práci zpracovávání masa, kde dříve pracoval Adrianin bratr Paulie. Rocky jde pracovat do Mickeyho tělocvičny, kde vynáší kbelíky, sbírá ručníky a uklízí tělocvičnu.
Mezitím Apollo Creed dostává další a další negativní dopisy od fanoušků. Zápas podle nich byl zmanipulovaný, vítěz měl být Rocky, Creed je pro ostudu boxu apod. Creed nedokáže udržet emoce na uzdě a chce dostat Rockyho opět do ringu, aby předvedl, kdo je skutečný šampión. Rocky však stále odmítá, protože slíbil Adrianě, že už nebude boxovat. To Creeda dohání k šílenství a nabádá své lidi, ať klidně Rockyho pošpiní v novinách, ale ať jej dostanou do ringu.
Proti Adrianině rozhodnutí je i její bratr Paulie. Ačkoliv ho Rocky přemlouvá ať jí nic neříká, Paulie se vydává za ní do zverimexu a hrubě jí přesvědčuje, že Rocky musí znovu boxovat proti Creedovi. Z Paulieho hrubosti Adriana začne předčasně rodit a je odvezena do nemocnice. Když doráží Rocky, je Adriana v komatu a jeho dítě v inkubbátoru. Odmítá se jít na syna podívat, že to udělá až s Adrianou. Střídavě prosedí několik dní u Adriany a nocí v nemocniční kapli, než se Adriana probudí z koma a souhlasí s tím, aby Rocky proti Creedovi boxoval, ale dokonce Rockyho žádá, aby ho porazil.
Rocky se pouští opět do tréningu a posléze se setkává s Creedem v ringu. Creed je od samého začátku rychlejší a podaří se mu dvakrát uzemnit Rockyho. Balboa s Mickeym vybrali strategii, kdy Rocky bude boxovat jako pravák, ačkoliv je „jižní tlapa“ (levák). Tento způsob boje moc nevyhovuje ani jednomu soupeři, ale přesto zápas pokračuje až do patnáctého kola. V posledním kole jsou oba soupeři již extrémně znaveni. Mickey přikáže Rockymu, aby teď obrátil gard a začal boxovat zase jako levák, což je Rockyho dominanta. Creed je opětovnou změnou směru, odkud přichází údery zaskočen a Rockymu se daří šampióna zasáhnout, ale padá společně s ním na zem.
Oba dva soupeři leží na zemi a rozhodčí začíná odpočet. Každý z boxerů se snaží nahmátnout oporu lan a zvednout se, ale nakonec Creed opět padá a Rocky se postaví na nohy. Stává se tak novým šampiónem těžké váhy. Rocky, sotva stojící na nohou, křičí do kamery „Adriano, zvládl jsem to!“
Rocky II je americký film z roku 1979, druhé pokračování filmové série Rocky, navazující na snímek Rocky a následovaný filmem Rocky III. Scénář napsal a film sám režíroval hlavní představitel Rockyho Balboa Sylvester Stallone.
Film vypráví děj 10 měsíců od událostí prvního dílu, kdy Rocky boxoval proti světovému šampiónovi těžké váhy Apollo Creedovi, který je nyní obviňován, že zápas byl zmanipulovaný a pravým vítězem se měl stát Rocky Balboa.

DABING
1. DABING (VHS, DVD, Blu-Ray, Nova (ČNTS), Markíza, Prima, JOJ)
V českém znění: Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Dagmar Čárová - Talia Shire (Adrian), Jiří Holý - Burgess Meredith (Mickey Goldmill), Jan Schánilec - Burt Young (Paulie), Petr Oliva - Carl Weathers (Apollo Creed), Dalimil Klapka, Ladislav Županič, Jiří Zavřel, Bohuslav Kalva a Daniela Bartáková
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Michal Vrbovec
Režie: Milan Peer
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1991

2. DABING (Nova, Prima)
V českém znění: Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Miriam Chytilová - Talia Shire (Adrian), Dalimil Klapka - Burgess Meredith (Mickey Goldmill), Marcel Vašinka - Carl Weathers (Apollo Creed), Bohdan Tůma - Burt Young (Paulie), Ladislav Novák - Stuart Robinson (Johnny), Paul McCrane (mladej pacient), Al Silvani (klapkař), Jaroslav Horák - Frank McRae (Frank), Joseph Letizia (prodejce aut), Milan Slepička - Paul J. Micale (otec Carmine), Earl Montgomery (ředitel zaměstnání č. 1), Jiří Valšuba - Fred Pinkard (právní zástupce), Sheperd Sanders (ředitel zaměstnání č. 2), Roman Hájek - Leonard Gaines (Leonard), Jerry Ziesmer (prodejce bytů), Stu Nahan (sportovní hlasatel), Radovan Vaculík - Tony Burton (Duke), Herb Nanas (ředitel zaměstnání č. 3), Frank Stallone (zpěvák na ulici), Vladimír Kudla - Joe Spinell (Tony Gazzo), John Pleshette (reklamní režisér), Ivana Měřičková - Jane Marla Robbins (Gloria), Sylvia Meals (Mary Anne Creedová), Rutanya Alda (doktorka Cooperová), Jana Walterová - Linda Grey (agentka), Ruth Ann Flynn (prodavačka šperků), Fran Ryan (zdravotní sestra), Václav Tittelbach - Bill Baldwin (sportovní komentátor, titulky), Jan Škvor - (kluk na ulici), Radek Škvor - (Swifty - kluk na ulici)
Překlad: Jan Kohout
Zvuk: Petr Kořínek
Produkce: Tomáš Svoboda, Ivana Prejdová
Úprava a režie: Miroslav Saic
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro CET 21, spol. s r.o. v roce 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 5.6.1979 United Artists
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.11.2000 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 4.6.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 5.12.2012 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 200 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 7 000 000
 
FILMY V SÉRII
Drama / Sportovní, USA, 1976
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1979
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1982
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1985
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1990
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 2006
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Tony Burton
 
Drama / Sportovní, USA, 2015
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone
 
Rocky: Nová výzva (Creed II) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0240/
Drama / Sportovní, USA, 2018
Režie: Steven Caple Jr., Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone

Drama / Sportovní, USA, 2023
Režie: Michael B. Jordan, Hrají: Michael B. Jordan, Tessa Thompson
 
Tvůrci a herci
Sylvester Stallone (Režie), Robert Chartoff (Produkce), Irwin Winkler (Produkce), Bill Conti (Hudba), Bill Butler (Kamera), Stanford C. Allen (Střih), Janice Hampton (Střih), Michael McLean (Casting), - (Scénografie), - (Kostýmy), Charles M. Wilborn (Zvuk), Frank E. Warner (Zvuk), Michael Westmore (Masky), Sylvester Stallone (Scénář), Sylvester Stallone (Herec), Talia Shire (Herec), Burt Young (Herec), Carl Weathers (Herec), Burgess Meredith (Herec), Tony Burton (Herec), Joe Spinell (Herec), Frank McRae (Herec), Bill Baldwin (Herec), Paul McCrane (Herec), Charles Winkler (Herec), Frank Stallone (Herec), Taurean Blacque (Herec), Rutanya Alda (Herec), Grainger Hines (Herec), Fran Ryan (Herec)
 
1979/114/USA/Akční, Drama, Sportovní
 
Zajímavost k filmu
- Úlohu batoľaťa, teda Rockyho (Sylvester Stallone) novonarodeného syna Roberta Balbou jr., si strihol jeho druhý najstarší syn Seargeoh Stallone.
- Zhruba v 90. minutě filmu Rocky (Sylvester Stallone) přeskakuje v parku čtyři lavičky. Pravdou ale je, že přeskakuje pouze dvě stejné lavičky dvakrát po sobě.
- V závěru roku 2012 se jednalo o sedmý nejvýdělečnější film o boxu, desáté nejvýdělečnější sportovní drama, čtvrtý nejvýdělečnější film v sérii a konečně 630. nejvýdělečnější snímek se zohledněním inflace.
- Sylvester Stallone napsal knihu popisující děj filmu z pohledu Rockyho. Je psaná v Ich formě a nepopisuje scény, v nichž se postava Rockyho neobjeví.
- V jedné z původních verzí scénáře se měl závěrečný souboj odehrát v Koloseu.
- Náklady na film byly 8 milionů dolarů. Původní rozpočet však byl pouhé 3 miliony. Stallone totiž chtěl dalších šest rychloběžných kamer pro snímání zápasu, skutečné publikum a extra gáži pro štáb.
- V jedné z prvních verzí scénáře jsme se ve flashbacku měli dozvědět Rockyho jméno - Robert.
- Při tréninku se Rocky škádlí s rychlejším protivníkem. Tím se skutečný šampión Roberto Durán.
- Kniha kterou čte Rocky Adrianě je „The Deputy Sheriff of Comanche County“ spisovatele Edgara Rice Burroughe, poprvé vydaná roku 1940.
- Během závěrečného boje nosí Apollo Creed stejné šortky, které měl Rocky na plakátě v prvním díle.
- Sylvester Stallone začal pracovat na třetím díle hned po skončení prací na dvojce, chtěl tak mít z Rockyho trilogii. O čtvrtém díle již neuvažoval.
- 800 místních školáků se zapojilo do běhu s Rockym.
- Naposled se ve filmu objevuje přítel Rockyho Gazzo.
- Rocky kupuje nové auto, stejné, jaké Stallone skutečně koupil v černé a zlaté barvě. Jedná se o Pontiac Trans Am.
- Souboj Rockyho a Apolla je čtyřikrát delší než v prvním díle.
- Stallone při tréninku zvedal 110kg. Následkem je natržený sval, čtyřhodinová operace a 156 stehů.
- Rocky 2 dosáhl 90% tržeb prvního dílu.
 
Odkazy