Creed II / Creed II (2018/130/USA/Drama, Sportovní) 72%

21.02.2019 12:23
JEDNOU VĚTOU
„Adonis Creed se musí postavit novému soupeři. Ivan Drago, který kdysi zabil v ringu jeho otce, má syna a chce se za každou cenu utkat s Adonisem."

OBSAH
Adonis Creed (Michael B. Jordan) bojuje se životem i sám se sebou. Snaží se ze všech sil, aby se věnoval svým nejbližším a zároveň nezanedbával přípravu na důležitý souboj v ringu. Čeká ho silný soupeř, jehož jméno se navíc spojuje s dávným neštěstím v jeho rodině, a blížící se zápas bude proto nejen náročný, ale i velmi osobní. Spolu s Rockym (Sylvester Stallone) po svém boku se Adonis pokusí naplnit dávný odkaz a získat odpověď na otázku, za co se vyplatí bojovat. Creed II je filmem o návratu, který oživí vzpomínky a znovu připomene, co dělá šampióna šampiónem. Poselství zní jasně - nezáleží na tom, jak daleko ve svém životě dojdeš, tvá minulost a tvá rodina bude vždy s tebou.(Forum Film CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Neskutečně utahaný a i na Slye ukecaný. Poměrně dlouho dobu jsem si připadal jako když jsem na nějakým rodinným melodramatu a ne boxerským filmu od Slye. Navíc zcela upřimně, už mě stále stejný boxerský scénář začíná nudit o pokud jde o zpomalovačky v ringu ...Slyi nevěřím, že tohle byl tvůj nápad, proboha kde je ta živočinost Rockyho, kterou si sebou vždycky bral do ringu. Větší zklamání mě Sly snad ještě nikdy nepřipravil, začínám se děsit patýho Ramba. (Enšpígl) 2*

Čtvrtý Rocky je totální kult. Hudba, strhující trénink, sovětská mašina Lundgren, urputný Rocky, neskutečný feeling. Po letech je radost sledovat zšedivělého Lundgrena a Stalloneho ve společných scénách. Jenže tady začíná první zklamání. Mohly to být scény ikonické, mohly mít vnitřní napětí, ovšem nemají. Velká škoda. Ale postupně. Synek legendárního Apolla právě urval vysněný titul šampiona v těžké váze. S partnerkou se chystá na roli otce, navíc ji požádal o ruku. Jenže v mrazivých podmínkách trénuje nám dobře známý zahořklý Rus svého syna. Cíl je jasný: pomstít se a získat zpět zájem upjaté domoviny. Mezitím nás ovšem čeká spousta vaty, která tak úplně nechutná. Adonis bojuje s touhou pomstít otce, zároveň se utápí v mdlých rodinných hodnotách (vážné pasáže – žádost o ruku, starost o dítě, vnitřní rozbroje boxera – úplně nefungují), které navíc ukusují velkou část stopáže. Asi proto ty konečné tři hvězdy. Na druhou stranu klobouk dolů nad scénářem (opět se na něm podílel sám Stallone), protože návrat Ivana Draga na scénu je předložený bez pitomých berliček. A také nad samotnými souboji, které udrží divákovu pozornost. Choreografie je velmi solidní, rány dobře mířené a efektní. Když zazní tradiční znělka, je to radost. Potěší i burácivou černošskou muzikou nabitý soundtrack. Nostalgické odkazování k předchozím dílům ne vždy funguje, ale neruší. Celkově jde o produkt přizpůsobený naší době, Sly naštěstí dál sype moudra a utvrzuje, že až tenhle chlapík jednou nebude, bude to sakra zlé. (castor) 3*

Proti prvnímu dílu tematicky sevřenější, tudíž pro někoho velké plus, kdy mimo box a rodinu o moc nejde, pro někoho minus, protože pouliční vsuvky hlavní postavu a její snahu do jisté míry definovaly. Kvalitativně se ale rozhodně dolů nejde, jakkoli si Donnie tentokrát vydupe všechna myslitelná klišé i dějové zákruty, do kterých se kdysi dostal už jeho mentor. Parafrázuje se Rocky II, otevřeně se pokračuje v Rockym IV a obojí má za následek hutné množství té nejchutnější ingredience. Brumlající Stallone je opět pokladnicí nostalgie, chlapských slz i vzpomínek na křivdy i radosti. Nechovat se samotný Creed hned několikrát jako rozmazlený fracek (na což měl paradoxně mnohem větší právo minule), asi bych se nechal unést silou dokončení všech linek obou hlavních hrdinů i třeba Lundgrenovým pohledem, který dá jasně najevo, že Dragovic klan má nepochybně odžito leccos. Takhle za utěšené čtyři hvězdy pro čtyři šampiony. (novoten) 4*

VELKÁ RECENZE
Adonis Creed je šampionem těžké váhy a dokázal to za sebe, ne za svýho tátu. A zatímco si užívá problémů prvního světa v apartmánu uprostřed Philly a přemýšlí o stěhování na dohled Hollywoodu, mezi kyjevskými paneláky snídá studené proteiny Viktor Drago pod dohledem zasmušilého Ivana v teplákovce se čtyřmi proužky (protože čím víc proužků, tím víc Adidas). Oba mají znavené, ale patřičně hladové pohledy. Oba doufají, že mezi provazy najdou únik z nedobrovolného exilu.
Dámy a pánové… to, co jsem právě nastínil, je téměř ideální setup na dvacetiminutový spinoff, který by byl jenom o Dragovi seniorovi a juniorovi. Odehrával by se u stolu v rozmlácené kuchyni a mezi rzí znásilněnými paneláky. Byl by to triumfální návrat k jatkám a průmyslovým kulisám prvního Rockyho. Nemuselo by se v něm vůbec mluvit. A končil by výletem Draga seniora do Philly, kde by si Lundgren popovídal s Rockym nad talířem špaget v jeho restauraci a všechno by to bylo jen o šrámech. Na těle i na duši.
Creed 2 má bohužel naprosto obludných 130 minut. Minimálně o čtyřicet minut víc, než by si opravdu zasloužil. Nový režisér Steven Caple Jr. z něj udělal charakterové blues, ale ukázat prstem musíme i na scenáristu a showrunnera Lukea Cage. Přesně tak, za námětem nestojí nikdo jiný než Cheo Hodari Coker. A jakkoliv je snadné spojit rozvleklost marvelácké “televizní série” s tím, že druhý Creed neuvěřitelně zabředává do povrchních klišé, není potřeba mu dávat technické K.O. hned v prvním kole.
Adonis si totiž do dvojky nese své břímě z překvapivého prvního filmu. Od spin-offu nikdo příliš nečekal a přítomnost Rockyho tu byla vnímána spíš jako marketingová vějička. Náš milovaný boxer se ale dokázal pod dohledem talentovaného režiséra proměnit v osvaleného Yodu, který vede svého padawana k úspěchu pod dojmem, že to Apollovi tak nějak dluží. Fungovalo to skvěle - Slyova instantní moudra, neotesanost Michaela B. Jordana a hlavně symbolický návrat do Philly. Jenže jsou odbočky, za kterými je třeba udělat tlustou čáru a přičíst potlesk publika nejen schopným tvůrcům, ale i dokonale využitému momentu překvapení. Dvojka Creeda všechny karty sází na návrat Ivana Draga, ale v důsledku téhle nemesis moc prostoru nedává. Tím ale podkopává nohy především sama sobě.
Čím méně prostoru totiž Dolph Lundgren jako Ivan Drago dostává, tím elegantněji ho využívá. Dokonce i hromotluk Florian Muntenau stíhá zazářit, protože vůbec nemluví a jen zlověstně koulí očima. Drago senior se ukazuje jako mistrný manipulátor, který syna vychovává v zášti a snaží se z něj udělat záplatu na své vlastní hříchy. Přitom ale jen opakuje chyby minulosti, jež vedly k jeho vlastní zkáze. Je to fantastický dějový oblouk, který dokonale funguje ze dvou důvodů. Jednak si do mlčenlivých postav projektujeme to, co v nich chceme vidět, a jednak tahle terminátoří zarputilost a chladnokrevnost přesně navazuje na Dragovu persónu ve čtyřce. Snad jen během oné konfrontace v restauraci Lundgren trochu vystoupí z původní Ivanovy škatulky. A to je přesně ten moment, kdy jsem si přál, aby u toho stolu oba herci strávili třicet minut a hezky si to vyříkali.
Jenže režírující Steven Caple Jr. jen klouže po povrchu, takže v ten nejlepší moment cukne, aby šel zkoumat zas jiná zákoutí něčí duše. Creed junior má mistrovský pás, ale jako šampion se necítí. Chce požádat Biancu o ruku, ale vlastně moc neví proč a jak. Na zápas ho po Rockyho váhání trénuje Duke junior, který se sám musí vyrovnat se stínem svého táty. A pak je tu celá další linie, působící jako vedlejší kolej. Ano, snaží se tnout do živého, ale dělá to tak předvídatelným způsobem, že je to možná tklivé, ale pořád jen klišé. Právě vršením zprofanovaných situací se snaží Caple Jr. nastínit, že je Adonis pod neustálým tlakem, ale kvůli povrchnosti načrtnutých životních facek mu to prostě nebaštíte a začnete v tomhle duelu fandit nikoliv zuboženému, leč pořád stejně frackovitému Creedovi, ale naopak panelákovému Dragovi, který chce jenom splnit sen táty-samoživitele a ukázat mamce, že kdysi dávno udělala chybu, když rodinu opustila.
Z dvouhodinového blues film na pár sekund vždy probudí souboj nebo velmi zručně natočená tréninková montáž v poušti, kdy Caple Jr. snad na plac povolal Cooglera, protože těch pět minut působí jako z úplně jiného filmu. Tím myslím filmu, který je hladový a srší energií. Creed 2 je spíš boxerem, který ztratil svou výbušnost a má dvacet přes váhu. Nikde to není patrnější víc, než ve finálním souboji - řemeslně solidním, ale po všech stránkách vyprázdněném. Když Apollo nastupuje do ringu, Rocky mu říká: Teď už víš, za co bojuješ. Divák to ovšem netuší, protože k žádnému vývoji nedošlo a zkratka zabalená v zavinovačce nemá v dramaturgii absolutně žádnou oporu. Ve druhém rohu je motivací další narychlo upečený symbol, jehož teatrální gesto, kterým je děj posunut k rozřešení, je hodno tříminutového skeče na YouTube. A do toho všeho hází vidle Rocky, jehož trenérská moudra snad poprvé působí spíš jako něco, co si dávají bydlenky na stěnu ložnice.
Je to kruté vystřízlivění. Ano, Creed už prvním dílem naznačil, že pojede po jiných kolejích než Rocky, ale jednička byla přeci jenom úsvitem nové generace, dobře namazaným atletickým strojem, který rozdával inspiraci a nové úhly pohledu. Dvojka je rozkročená mezi dědictvím čtvrtého Rockyho a ambicemi nové série, která tak nějak netuší, kam jít. A tak tu máme dvouhodinové přešlapování, odkazující na devadesátiminutový film z pětaosmdesátého, jež je myšlenkově tak černobílý a přímočarý, jak jen může být.
Stejně jako v ringu se tu tedy schází dva nesmiřitelné myšlenkové směry. Tvůrci chtějí dvě hodiny řešit třicet let staré křivdy, kterých se nastřádalo tolik, že se do nich nelze pořádně ponořit. Fanoušci oproti tomu chtějí plnohodnotné pokračování čtvrtého Rockyho, v němž do sebe od první minuty budou šít nejen junioři, ale i senioři. Výsledkem je kočkopes a moře zdvižených obočí a povislých koutků. Nejmrzutější ale je, že Creed II navzdory vší úmorné snaze postavu Adonise Creeda nikam neposouvá. A nebýt finální scény na prahu dveří, možná by i Rocky zůstal jen zklamaným důchodcem. V hloubi duše chci věřit, že ty poslední dvě minuty byly odchodem pana Balboy ze scény. Ale to samé jsem si říkal, když ve čtyřce John Rambo konečně vykročil vstříc rodinné farmě.

DABING
V českém znění: Petr Lněnička - Michael B. Jordan (Adonis Johnson), Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Jitka Moučková - Tessa Thompson (Bianca), Bohdan Tůma - Jim Lampley (Jim), Libor Bouček - Max Kellerman (Max), Filip Švarc - Wood Harris (Duke), Vanda Károlyi - Phylicia Rashad (Mary Anne Creedová), Svatopluk Schuller - Russell Hornsby (Buddy), Zdeněk Mahdal - Dolph Lundgren (ivan), Libor Terš - Robert Byrd (Byrd), Miroslava Součková - Linda Cohn (Linda), Radovan Vaculík, Jakub Saic, Adéla Kubačáková, Ondřej Horák, Eliška Jirotková
Překlad: Jan Feldstein
Dialogy: Monika Macků
Zvuk: Radomír Šrámek, David Pavlíček
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Režie: Martin Těšitel
České znění ve studiu Pro-Time vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 22.11.2018 Forum Film CZ
Premiéra USA: 21.11.2018 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 20.3.2019 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 20.3.2019 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 6 669 834
Tržby celkem - $ 214 115 889
Návštěvnost v ČR 44 996
Náklady (Rozpočet) - $ 50 000 000

FILMY V SÉRII
Drama / Sportovní, USA, 1976
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1979
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1982
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1985
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1990
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 2006
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Tony Burton
 
Drama / Sportovní, USA, 2015
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone
 
Rocky: Nová výzva (Creed II) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0240/
Drama / Sportovní, USA, 2018
Režie: Steven Caple Jr., Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone
 
Drama / Sportovní, USA, 2002
Režie: Michael B. Jordan, Hrají: Michael B. Jordan, Tessa Thompson 
 
Tvůrci a herci
Steven Caple Jr. (Režie), Sylvester Stallone (Produkce), Kevin King Templeton (Produkce), William Chartoff (Produkce), Charles Winkler (Produkce), David Winkler (Produkce), Irwin Winkler (Produkce), Ludwig Göransson (Hudba), Kramer Morgenthau (Kamera), Dana E. Glauberman (Střih), Saira Haider (Střih), Paul Harb (Střih), Lindsay Graham (Casting), Mary Vernieu (Casting), Franco-Giacomo Carbone (Scénografie), Lizz Wolf (Kostýmy), Michael B. Jordan (Herec), Sylvester Stallone (Herec), Tessa Thompson (Herec), Phylicia Rashad (Herec), Dolph Lundgren (Herec), Florian Munteanu (Herec), Russell Hornsby (Herec), Wood Harris (Herec), Milo Ventimiglia (Herec), Brigitte Nielsen (Herec), Ivo Nandi (Herec), Andre Ward (Herec), Christopher Mann (Herec), Michael Buffer (Herec), Shayna Ryan (Herec)
 
2018/130/USA/Drama, Sportovní
 
Zajímavost k filmu
- Stejně jako ve filmu Rocky IV (1985), ani zde nehrají ústřední ruské postavy ruští herci. Dolph Lundgren pochází ze Švédska, Florin Munteanu z Rumunska a Brigitte Nielsen z Dánska.
- Ve filmu měla původně být i scéna rvačky mezi Rockym Balboou (Sylvester Stallone) a Ivanem Dragem (Dolph Lundgren). Ačkoliv scénu oba herci skutečně natočili, z konečné verze filmu byla nakonec vystřižena.
- Část písničky „Gonna Fly Now“ (Rocky theme song) zazní v 1:53:22, a to ne při tréningu, jak tomu bylo ve filmech Rocky, ale při Creedově vítězství v zápase.
- Postava Ivana Draga (Dolph Lundgren) poprvé promluví ve filmu až v 52. minutě.
- Jedná se už o 5. boxerský film Sylvestera Stallona, ve kterém hlavní zápas uvádí Michael Buffer.
- Celosvětová premiéra proběhla 14. listopadu 2018 v New Yorku v Lincoln Centru.
- Režisér filmu Steven Caple Jr. byl ze začátku nadšený, že může být součástí téhle série, zároveň měl i obavy. Věděl, že tahle série je hodně dobrá, nechtěl ji ublížit. Nakonec se splnilo režisérovo přání, a to že bude mít volné ruce při práci. Producent Coogler (režisér jedničky) a Stallone ho nikterak neomezovali.
- Rocky (Sylvester Stallone), který trénuje Creedova syna, je o 2 roky starší než Mickey, když trénoval Rockyho v původním filmu Rocky (1976).
- Natáčení probíhalo především ve Filadelfii v Pensylvánii a kvůli několika scénám se štáb přesouval do Nového Mexika. Točilo se od 15. března do 8. června 2018.
- K filmu se vyjádřil představitel Ivana Draga, Dolph Lundgren. Ten řekl, že z počátku nechtěl ve filmu hrát. Nechtěl pošlapat odkaz ikonické postavy. Ale scénář byl tak dobrý, že Dolph nemohl odmítnout.
- Přípravy na film začaly 5. ledna 2016, kdy Stallone a ředitel společnosti Metro-Goldwyn-Mayer Gary Barber potvrdili pokračování Creeda (2015) .
- Pôvodne sa mal réžie chopiť Sylvester Stallone. Avšak po dohode s produkciou a Michaelom B. Jordanom, teda predstaviteľom titulnej role, tento post opustil v prospech Stevena Caple Juniora. Vysvetlil to následovne: "Adonis Creed je súčasná postava so súčasnými problémami, mal by ju teda priniesť na plátna kín súčasný tvorca."
 
Odkazy