Rocky 4 / Rocky 4 (1985/91/USA/Akční, Drama, Sportovní) 82%

24.09.2018 17:48
OBSAH
Úspěšný boxer Rocky Balboa žije nyní v ústraní se svou ženou Adrian a synkem. Boxuje jen občas, pro udržení kondice, se svým přítelem, černým boxerem Apollem Creedem. Do Spojených států přilétá amatérský mistr světa v boxu, Rus Ivan Drago, s manželkou Ludmilou a trenérem Koloffem, který chce vstoupit do světa profesionálního boxu. Výzvu k zápasu vyslyší Apollo, který předpokládá, že Rus nemůže být v boxu příliš dobrý. Exhibiční zápas Apolla s Dragem začíná ideologickým projevem Koloffa k Dragovi. Ten je zase šokovaný úvodní taneční show, jíž se jako zpěvák účastní i Apollo. V následném zápase dojde k tragédii: Drago ve druhém kole Apolla vyřídí a ten vzápětí umírá v rukou svého přítele. Rocky je zdrcen a vyzve Draga k zápasu sám...(oficiální text distributora)
 
FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Rusko - americký souboj století! Ivan Drago vs. Rocky Balboa. Co Drago udeří, to zabije, aneb moje rozloučení s Rockym (až do natočení Rockyho Balboy, of course). Pátý díl totiž nestojí za nic...zato ten čtvrtý kromě jistého politického podtextu obsahuje i pokus o poselství o vítězství přírody nad technikou, jestli se to tak dá říct. A i tento Rocky má výborný soundtrack. Výsledkem je něco, co je možno pokládat za esenci akčně videoklipového stylu osmdesátých let - a překvapivě i něco, co neuráží divákův vkus a inteligenci...pokud tedy nejste Aki Kaurismäki. (Gemini) 4*
 
Ani Riefenstahlová by tuhle pestrobarevnou a přitom dokonale černobílou xenofóbní oslavu americké nadřazenosti nenatočila lépe. „Příkrý kvalitativní rozdíl mezi humanistickými, inteligentními hodnotami prvních dvou dílů Rockyho a brutálním, narcistním požitkem III. a IV. dílu symbolizuje posun v americké psychice, tolik zneužívané Reaganovou a Bushovou administrativou. Filmoví hrdinové pozvedávají pokleslé národní sebevědomí a pomáhají podpořit nebývalé vojenské výdaje republikánské vlády,“ zní Kupśćův verdikt v Malých dějinách filmu. „Závěrečná scéna Rockyho IV shrnuje podstatu Reaganovy éry,“ pokračuje Kupść; „po zničení ruské stíhačky na sovětském území se Rocky ovine americkou vlajkou a vyrazí triumfální výkřik. Ozvěna tohoto pokřiku ještě doznívá v dalším desetiletí.“ Nápadně podobný výkřik vydá v kabině helikoptéry i Rambo poté, co s ní zapálí Vietnam. Je rovněž zajímavé sledovat vzájemné prolínání marketingu obou sérií, těžící z naprostého ztotožňování Stallona s jejich titulními hrdiny diváckou obcí. Tentokrát bojuje o život, odvolává se filmový plakát prvního Ramba na Rockyho popularitu. Připravte se na příští světovou válku, odkazuje o dva roky později reklamní slogan čtvrtého Rockyho na Rambovo předešlé úspěšné tažení Vietnamem a světovou kinodistribucí. (choze) 5*
 
Ze všeho nejradši mám ty protáhlý komoušský ksichty když tam ten jejich rusáček od Rockyho fasuje jednu za druhou. Tady není co řešit, cokoli co je proti komoušům je neskutečně romantická záležitost ze který je mně příjemně na těle i duchu. Tenhle Rocky má v sobě neskutečnou energii, špičkovej osmdesátkovej popíček , treninkový dávky co by sundali i vola a hlavně pokoření komoušů. Bejt stylovej a mít tu možnost, dám 50 bílejch pěticípejch hvězdiček, ale máme jich tady jen pět a ještě ke všemu rudejch. (Enšpígl) 5*
 
OLDIES FILMU
Trailer má vcelku moderní střih (mám podezření, že byl ušit pro vydání na DVD, ale hlas komentátora patří hluboko do 80. let), ale neposkytne vám ten stylový rambajz, který vrcholí celou druhou polovinu filmu. Namísto toho odkazuje svým psychologickým profilem spíš k úplně prvnímu Rockymu. Chronologicky servírovaný děj se tak zaměřuje především na smrtelné K.O. Apollo Creeda a Rockyho váhání, zda bít nebo nebít. Není to taková legrace, protože Dolph Lundgren je OBR a "do čeho praští, to se rozpadne". Naštěstí se přesuneme do Ruska (hláška Burta Younga "Are you nuts?" je kultovní), Rocky si vylepí zabijáckého Blonďáka na zrcadlo a peklo může začít. Ukázka bohužel na čtyři hvězdičky nedosáhne, hlavně díky své roztříštěnosti... pěkně shrnuje to důležité, ale příliš rychle přeskakuje z místa na místo a nenechá vás vychutnat pravou podstatu... ale možná jsem jen přehnaně přísný fanoušek. Alespoň vám linknu ultimátní tréninkovou montáž (+pokračování), která spraví náladu snad každému. Střih na hudbu jednoduše rulez.
 
VELKÁ RECENZE
Do Spojených států přijíždí sovětská delegace včetně boxera Ivana Drago (Dolph Lundgren) a jeho ženy Ludmilly. Na území USA se má odehrát první americko-sovětská exhibice, kde proti Dragovi nastoupí Rockyho přítel Apollo Creed (Carl Weathers). Apollo bere zápas poměrně na lehkou váhu a Rocky Balboa (Sylvester Stallone) jej ještě před zápasem varuje, že o Dragovi vlastně vůbec nic neví.
Tato nevýhoda se projevuje ihned v ringu. Drago disponuje neuvěřitelnou silou úderu a Apollo je několikrát sražen k zemi. Ve druhém kole se mu navíc nedaří upadnout, ale opírá se o provazy a Drago mu během chvilky uštědří několik velmi tvrdých úderů do hlavy. Rocky Apollovi slíbil, že zápas nepřeruší vhozením ručníku do ringu. Creed je nejen poražen už ve druhém kole, ale navíc záhy umírá na následky těžkých úderů.
Rocky se rozhodne přijmout výzvu Ivana Drago a souhlasí i se zápasem na území SSSR. Vydává se se svým trenérem a Pauliem do nehostinné části Sovětského svazu, aby mohl trénovat. Během tréninku je celou dobou sledován dvojicí mužů v autě a navíc musí snášet Paulieho neustálé stížnosti na zimu, pohodlí, Rusko apod.
V druhé části tréninku za Rockym přilétá také Adriana, aby ho podpořila při nadcházejícím zápasu. Mezitím Ivan Drago podstupuje řádný trénink, zvyšuje sílu svého úderu až na 2150 psi a jsou mu také podávány různá anabolika.
Když dojde na zápas, Rocky oproti Dragovi působí jako David proti Goliášovi. Od počátku je převaha spíše na sovětské straně. Ovšem i Drago si trenérovi stěžuje a přirovnává Rockyho ke kusu železa. Zápas se dostane až do 15. kola, kde se soupeři už ani moc nekryjí a pouze rozdávají / inkasují údery protivníka. V závěru Drago už nemá sílu se pořádně krýt a Rocky mu dá několik finálních úderů a vyhrává zápas.
Rocky místo ovací pronese řeč k přítomným rusům ve smyslu, že když se dokázal změnit on, dokážou se oni změnit také. 
Rocky IV je americký film z roku 1985, čtvrté pokračování filmové série Rocky, navazující na snímky Rocky, II, III a následovaný filmem Rocky V. Scénář napsal a film sám režíroval hlavní představitel Rockyho Balboa Sylvester Stallone.
Komerčně jde o nejúspěšnější snímek z celé série. Rocky IV vydělal přes 300 milionů amerických dolarů.
Děj navazuje přímo na film Rocky III, kdy do USA přijíždí kapitán rudé armády SSSR Ivan Drago. Drago v exhibičním utkání zabije Apollo Creeda, Rockyho přítele a Rocky Balboa se vydává do Sovětského svazu na neschválené utkání. 
 
Ocenění:
Razzies
1985 - Sylvester Stallone (Nejhorší režisér) (nominace)
1985 - Sylvester Stallone (Nejhorší herec) (nominace)
1985 - Brigitte Nielsen (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1985 - Brigitte Nielsen (Nejhorší vycházející hvězda) (nominace)
1985 - Vince DiCola (Nejhorší hudba) (nominace)
1985 - Nejhorší film (nominace)
1985 - Burt Young (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)
1985 - Talia Shire (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1985 - Sylvester Stallone (Nejhorší scénář) (nominace)
 
DABING
1. DABING (VHS, DVD, Blu-Ray, Nova, Prima, Markíza, JOJ)
V českém znění: Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Dagmar Čárová - Talia Shire (Adrian) + Julie Inouye (reportérka), Jan Schánilec - Burt Young (Paulie), Petr Oliva - Carl Weathers (Apollo Creed), Jaroslav Kaňkovský - LeRoy Neiman (hlasatel v ringu) + Tony Burton (Duke), Milan Livora - Dolph Lundgren (Drago), Alena Procházková - Brigitte Nielsen (Ludmilla), Bedřich Šetena - Michael Pataki (Nicoli Koloff) + Dominic Barto (člen ruské vlády), Mirko Musil - Lou Filippo (rozhodčí v Las Vegas), Zuzana Schulzová - Robert Doornick (robot Sico - hlas) + Sylvia Meals (paní Creedová), Bohumil Švarc - R.J. Adams (sportovní hlasatel) + Stu Nahan (sám sebe) + Barry Tompkins (americký komentátor č.1) + (titulky), Josef Nedorost - Warner Wolf (komentátor v Las Vegas č.2) + George Rogan (Igor Rimsky) + Al Bandiero (americký komentátor č.2), Bohumil Švarc ml. - Rocky Krakoff (Rocky Jr.), Bohdan Tůma* - Robert Doornick (robot Sico - hlas)
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Michal Vrbovec
Úprava a režie: Tomáš Tintěra
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1991
 
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 27.11.1985 MGM/UA Entertainment Company 
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 11.6.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 5.12.2012 Bontonfilm
 
FILMY V SÉRII
Rocky
Drama / Sportovní, USA, 1976
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky II
Drama / Sportovní, USA, 1979
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky III
Drama / Sportovní, USA, 1982
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky IV
Drama / Sportovní, USA, 1985
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky V
Drama / Sportovní, USA, 1990
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Rocky Balboa
Drama / Sportovní, USA, 2006
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Tony Burton
 
Creed
Drama / Sportovní, USA, 2015
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone
 
Rocky: Nová výzva (Creed II)
Drama / Sportovní, USA, 2018
Režie: Steven Caple Jr., Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone
 
Připravuje se
Creed III
Drama / Sportovní, USA, 2002
Režie: Michael B. Jordan, Hrají: Michael B. Jordan, Tessa Thompson 
JEDNOU VĚTOU
„Čtvrté pokračování osudů boxerského outsidera, který díky vlastní píli a houževnatosti využil nečekané příležitosti a vypracoval se na světového šampióna.“

OBSAH
Úspěšný boxer Rocky Balboa žije nyní v ústraní se svou ženou Adrian a synkem. Boxuje jen občas, pro udržení kondice, se svým přítelem, černým boxerem Apollem Creedem. Do Spojených států přilétá amatérský mistr světa v boxu, Rus Ivan Drago, s manželkou Ludmilou a trenérem Koloffem, který chce vstoupit do světa profesionálního boxu. Výzvu k zápasu vyslyší Apollo, který předpokládá, že Rus nemůže být v boxu příliš dobrý. Exhibiční zápas Apolla s Dragem začíná ideologickým projevem Koloffa k Dragovi. Ten je zase šokovaný úvodní taneční show, jíž se jako zpěvák účastní i Apollo. V následném zápase dojde k tragédii: Drago ve druhém kole Apolla vyřídí a ten vzápětí umírá v rukou svého přítele. Rocky je zdrcen a vyzve Draga k zápasu sám...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Rusko - americký souboj století! Ivan Drago vs. Rocky Balboa. Co Drago udeří, to zabije, aneb moje rozloučení s Rockym (až do natočení Rockyho Balboy, of course). Pátý díl totiž nestojí za nic...zato ten čtvrtý kromě jistého politického podtextu obsahuje i pokus o poselství o vítězství přírody nad technikou, jestli se to tak dá říct. A i tento Rocky má výborný soundtrack. Výsledkem je něco, co je možno pokládat za esenci akčně videoklipového stylu osmdesátých let - a překvapivě i něco, co neuráží divákův vkus a inteligenci...pokud tedy nejste Aki Kaurismäki. (Gemini) 4*

Ani Riefenstahlová by tuhle pestrobarevnou a přitom dokonale černobílou xenofóbní oslavu americké nadřazenosti nenatočila lépe. „Příkrý kvalitativní rozdíl mezi humanistickými, inteligentními hodnotami prvních dvou dílů Rockyho a brutálním, narcistním požitkem III. a IV. dílu symbolizuje posun v americké psychice, tolik zneužívané Reaganovou a Bushovou administrativou. Filmoví hrdinové pozvedávají pokleslé národní sebevědomí a pomáhají podpořit nebývalé vojenské výdaje republikánské vlády,“ zní Kupśćův verdikt v Malých dějinách filmu. „Závěrečná scéna Rockyho IV shrnuje podstatu Reaganovy éry,“ pokračuje Kupść; „po zničení ruské stíhačky na sovětském území se Rocky ovine americkou vlajkou a vyrazí triumfální výkřik. Ozvěna tohoto pokřiku ještě doznívá v dalším desetiletí.“ Nápadně podobný výkřik vydá v kabině helikoptéry i Rambo poté, co s ní zapálí Vietnam. Je rovněž zajímavé sledovat vzájemné prolínání marketingu obou sérií, těžící z naprostého ztotožňování Stallona s jejich titulními hrdiny diváckou obcí. Tentokrát bojuje o život, odvolává se filmový plakát prvního Ramba na Rockyho popularitu. Připravte se na příští světovou válku, odkazuje o dva roky později reklamní slogan čtvrtého Rockyho na Rambovo předešlé úspěšné tažení Vietnamem a světovou kinodistribucí. (choze) 5*

Ze všeho nejradši mám ty protáhlý komoušský ksichty když tam ten jejich rusáček od Rockyho fasuje jednu za druhou. Tady není co řešit, cokoli co je proti komoušům je neskutečně romantická záležitost ze který je mně příjemně na těle i duchu. Tenhle Rocky má v sobě neskutečnou energii, špičkovej osmdesátkovej popíček , treninkový dávky co by sundali i vola a hlavně pokoření komoušů. Bejt stylovej a mít tu možnost, dám 50 bílejch pěticípejch hvězdiček, ale máme jich tady jen pět a ještě ke všemu rudejch. (Enšpígl) 5*

OLDIES FILMU
Trailer má vcelku moderní střih (mám podezření, že byl ušit pro vydání na DVD, ale hlas komentátora patří hluboko do 80. let), ale neposkytne vám ten stylový rambajz, který vrcholí celou druhou polovinu filmu. Namísto toho odkazuje svým psychologickým profilem spíš k úplně prvnímu Rockymu. Chronologicky servírovaný děj se tak zaměřuje především na smrtelné K.O. Apollo Creeda a Rockyho váhání, zda bít nebo nebít. Není to taková legrace, protože Dolph Lundgren je OBR a "do čeho praští, to se rozpadne". Naštěstí se přesuneme do Ruska (hláška Burta Younga "Are you nuts?" je kultovní), Rocky si vylepí zabijáckého Blonďáka na zrcadlo a peklo může začít. Ukázka bohužel na čtyři hvězdičky nedosáhne, hlavně díky své roztříštěnosti... pěkně shrnuje to důležité, ale příliš rychle přeskakuje z místa na místo a nenechá vás vychutnat pravou podstatu... ale možná jsem jen přehnaně přísný fanoušek. Alespoň vám linknu ultimátní tréninkovou montáž (+pokračování), která spraví náladu snad každému. Střih na hudbu jednoduše rulez.

VELKÁ RECENZE
Rocky Balboa (Sylvester Stallone) je stále mistrem světa v boxu. Do USA však přijíždí ze Sovětského svazu Rus Ivan Drago (Dolph Lundgren), amatérský šampion, jenž se touží stát profesionálem. Jeho výzvu k exhibičnímu zápasu vyslyší Apollo Creed (Carl Weathers), dříve Rockyho soupeř, nyní přítel. Utkání však skončí tragicky - Drago Apolla ve druhém kole v ringu smrtelně zraní. Rocky je přítelovou smrtí zdrcen a vyzve Draga k zápasu...
Předem upozorňuji, že tahle recenze bude zřejmě opravdu hodně subjektivní (ještě více, než obvykle), protože k hodnocenému filmu mám velmi osobní vztah. Vlastně to tentokrát asi nebude ani tak recenze, jako spíše vyznání lásky k snímku, jenž v žádném případě nelze označit za "objektivně kvalitní"...
Rockyovská série se určitě nemůže pochlubit vyrovnanou kvalitou jejích jednotlivých částí. Některé díly jsou výborné (jednička, první Creed), většina ucházející (dvojka, trojka, šestka) a minimálně jeden dost špatný (pětka). Čtyřka každopádně z mnohadílné ságy velmi zřetelně vyniká. A vlastně nejen z ní...
Rocky IV totiž patří kromě jiného mezi nejvýznamnější a nejtypičtější akční filmy "reaganovské" éry. Ty měly dávat zbytku světu (obzvláště pak nepřátelským zemím v čele se Sovětským svazem) nepokrytě najevo, že Spojené státy jsou nejlepší zemí na planetě a že se svých nepřátel rozhodně nezaleknou - zato oni jich by se měli bát. Právě tituly jako tento či neméně proslulé a oblíbené snímky jako Komando nebo druhý a třetí Rambo sloužily ve své době nejen jako šťavnaté žánrovky, ale plnily i nezanedbatelnou úlohu explicitní proamerické propagandy a povrchní a laciné kritiky zemí primárně východního bloku (v Komandu jde o smyšlenou banánovou republiku, princip však zůstává stejný). A přestože ve čtvrtém Rockym na rozdíl od zmíněných filmových kolegů, v nichž lidé v masivních přestřelkách padají po desítkách, za celou dobu zemře jen JEDEN člověk, je z nich (paradoxně?) možná vůbec nejzábavnější...

Oproti nim totiž nesází z hlediska zábavy jen na čistou akci, jíž tu vlastně ani moc není (jen dva souboje v ringu, přičemž první je velmi krátký), a haldu ukrutných cheesy hlášek (těmi dominuje hlavně Komando), které zde navíc zásluhou legendárního (geniálně špatného) českého dabingu dostávají ještě větší grády (viz špatně přeložená hláška zmíněná v perexu). Dokonce bych si i troufl tvrdit, že grandiózní závěrečný boxerský souboj, jakkoliv je strhující, energický a dostojí všem očekáváním, není nutně jednoznačně nejlepší, respektive jedinou skutečně památnou, scénou filmu...
Stallone se tu totiž jakožto režisér vysloveně vyřádil a z několika scén a sekvencí udělal senzační videoklipy, které je radost sledovat a poslouchat zas a znovu. Na mysli mám opulentní hudebně-taneční show před prvním zápasem, během nějž James Brown zpívá brutálně nakopávající song s příznačným názvem Living in America, zatímco na boj plně připravený Drago nestačí zírat, co za maškáradu se to kolem něj právě odehrává. Ještě větší pecka je nostalgická střihová koláž, v níž zachmuřený Rocky jede svým sporťákem a do toho se objevují záběry z předchozích dílů a zní esenciální 80's popík There is No Easy Way Out od Roberta Teppera (přičemž původní verze českého dabingu zážitek z této scény ještě umocnila nechtěně legračním doslovným překladem textu písně!).
Tou ale asi největší filmařskou parádou, kterou film nabízí, je BOŽSKÁ několikaminutová tréninková sekvence, v níž střídavě sledujeme oba bijce při jejich náročné přípravě na blížící se zápas. S tím rozdílem, že Rocky trénuje v Rusku někde uprostřed zasněžených hor, zatímco Drago ve vypulírovaných tělocvičnách, za dozoru mnoha vědců, kteří mu tam píchají pro větší sílu a lepší výkon kdovíjaká svinstva. Každopádně tahle mohutná a perfektně zkomponovaná exhibice dvou ikonických svalovců je pro mě nejlepší ukázkou daného typu scény, jakou jsem dodnes viděl. A že jsem ji viděl vskutku mnohokrát...
S Rockym IV je to zkrátka tak, že pokud sami sebe považujete za intelektuála s "dobrým" vkusem, snadno tenhle kult odpálíte už kvůli jeho pofidérní a enormně naivistické ideologické rovině (SPOILER když na konci začne americkému gerojovi tleskat i Gorbačov, musí vyprsknout smíchy asi už úplně každý KONEC SPOILERU). Já a mně podobná individua se "špatným" vkusem ji však dokážeme brát s nadhledem a humorem, stejně jako třeba některé vpravdě dementní hlášky a dialogy. Vlastně to (radši) bereme s nadhledem a humorem od první minuty do poslední. Jako "duchaplný" film tahle studenoválečnická boxerská pohádka totiž nefunguje prakticky vůbec (tedy pokud vám není maximálně deset let nebo nemáte silně podprůměrné IQ), ovšem jako jedna velká, nakažlivou energií sálající filmová megashow jen těžko hledá sobě rovného...

PODROBNÝ POPIS FILMU
Do Spojených států přijíždí sovětská delegace včetně boxera Ivana Drago (Dolph Lundgren) a jeho ženy Ludmilly. Na území USA se má odehrát první americko-sovětská exhibice, kde proti Dragovi nastoupí Rockyho přítel Apollo Creed (Carl Weathers). Apollo bere zápas poměrně na lehkou váhu a Rocky Balboa (Sylvester Stallone) jej ještě před zápasem varuje, že o Dragovi vlastně vůbec nic neví.
Tato nevýhoda se projevuje ihned v ringu. Drago disponuje neuvěřitelnou silou úderu a Apollo je několikrát sražen k zemi. Ve druhém kole se mu navíc nedaří upadnout, ale opírá se o provazy a Drago mu během chvilky uštědří několik velmi tvrdých úderů do hlavy. Rocky Apollovi slíbil, že zápas nepřeruší vhozením ručníku do ringu. Creed je nejen poražen už ve druhém kole, ale navíc záhy umírá na následky těžkých úderů.
Rocky se rozhodne přijmout výzvu Ivana Drago a souhlasí i se zápasem na území SSSR. Vydává se se svým trenérem a Pauliem do nehostinné části Sovětského svazu, aby mohl trénovat. Během tréninku je celou dobou sledován dvojicí mužů v autě a navíc musí snášet Paulieho neustálé stížnosti na zimu, pohodlí, Rusko apod.
V druhé části tréninku za Rockym přilétá také Adriana, aby ho podpořila při nadcházejícím zápasu. Mezitím Ivan Drago podstupuje řádný trénink, zvyšuje sílu svého úderu až na 2150 psi a jsou mu také podávány různá anabolika.
Když dojde na zápas, Rocky oproti Dragovi působí jako David proti Goliášovi. Od počátku je převaha spíše na sovětské straně. Ovšem i Drago si trenérovi stěžuje a přirovnává Rockyho ke kusu železa. Zápas se dostane až do 15. kola, kde se soupeři už ani moc nekryjí a pouze rozdávají / inkasují údery protivníka. V závěru Drago už nemá sílu se pořádně krýt a Rocky mu dá několik finálních úderů a vyhrává zápas.
Rocky místo ovací pronese řeč k přítomným rusům ve smyslu, že když se dokázal změnit on, dokážou se oni změnit také.
Rocky IV je americký film z roku 1985, čtvrté pokračování filmové série Rocky, navazující na snímky Rocky, II, III a následovaný filmem Rocky V. Scénář napsal a film sám režíroval hlavní představitel Rockyho Balboa Sylvester Stallone.
Komerčně jde o nejúspěšnější snímek z celé série. Rocky IV vydělal přes 300 milionů amerických dolarů.
Děj navazuje přímo na film Rocky III, kdy do USA přijíždí kapitán rudé armády SSSR Ivan Drago. Drago v exhibičním utkání zabije Apollo Creeda, Rockyho přítele a Rocky Balboa se vydává do Sovětského svazu na neschválené utkání.

Ocenění:
Razzies
1985 - Sylvester Stallone (Nejhorší režisér) (nominace)
1985 - Sylvester Stallone (Nejhorší herec) (nominace)
1985 - Brigitte Nielsen (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1985 - Brigitte Nielsen (Nejhorší vycházející hvězda) (nominace)
1985 - Vince DiCola (Nejhorší hudba) (nominace)
1985 - Nejhorší film (nominace)
1985 - Burt Young (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)
1985 - Talia Shire (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1985 - Sylvester Stallone (Nejhorší scénář) (nominace)

DABING
1. DABING (VHS, DVD, Blu-Ray, Nova, Prima, Markíza, JOJ)
V českém znění: Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Dagmar Čárová - Talia Shire (Adrian) + Julie Inouye (reportérka), Jan Schánilec - Burt Young (Paulie), Petr Oliva - Carl Weathers (Apollo Creed), Jaroslav Kaňkovský - LeRoy Neiman (hlasatel v ringu) + Tony Burton (Duke), Milan Livora - Dolph Lundgren (Drago), Alena Procházková - Brigitte Nielsen (Ludmilla), Bedřich Šetena - Michael Pataki (Nicoli Koloff) + Dominic Barto (člen ruské vlády), Mirko Musil - Lou Filippo (rozhodčí v Las Vegas), Zuzana Schulzová - Robert Doornick (robot Sico - hlas) + Sylvia Meals (paní Creedová), Bohumil Švarc - R.J. Adams (sportovní hlasatel) + Stu Nahan (sám sebe) + Barry Tompkins (americký komentátor č.1) + (titulky), Josef Nedorost - Warner Wolf (komentátor v Las Vegas č.2) + George Rogan (Igor Rimsky) + Al Bandiero (americký komentátor č.2), Bohumil Švarc ml. - Rocky Krakoff (Rocky Jr.), Bohdan Tůma* - Robert Doornick (robot Sico - hlas)
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Michal Vrbovec
Úprava a režie: Tomáš Tintěra
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1991

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 27.11.1985 MGM/UA Entertainment Company
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 11.6.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 5.12.2012 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 300 400 000
Náklady (Rozpočet) - $ 28 000 000
 
FILMY V SÉRII
Drama / Sportovní, USA, 1976
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1979
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1982
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1985
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 1990
Režie: John G. Avildsen, Hrají: Sylvester Stallone, Talia Shire
 
Drama / Sportovní, USA, 2006
Režie: Sylvester Stallone, Hrají: Sylvester Stallone, Tony Burton
 
Drama / Sportovní, USA, 2015
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone
 
Rocky: Nová výzva (Creed II) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0240/
Drama / Sportovní, USA, 2018
Režie: Steven Caple Jr., Hrají: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone

Drama / Sportovní, USA, 2023
Režie: Michael B. Jordan, Hrají: Michael B. Jordan, Tessa Thompson
 
Tvůrci a herci
Sylvester Stallone (Režie), Robert Chartoff (Produkce), Irwin Winkler (Produkce), Vince DiCola (Hudba), Bill Butler (Kamera), John W. Wheeler (Střih), Don Zimmerman (Střih), Amanda Mackey (Casting), Bill Kenney (Scénografie), Tom Bronson (Kostýmy), Frank E. Warner (Zvuk), - (Masky), Sylvester Stallone (Scénář), Sylvester Stallone (Herec), Talia Shire (Herec), Burt Young (Herec), Carl Weathers (Herec), Brigitte Nielsen (Herec), Tony Burton (Herec), Michael Pataki (Herec), Dolph Lundgren (Herec), Al Bandiero (Herec), Dominic Barto (Herec), James Brown (Herec)
 
1985/91/USA/Akční, Drama, Sportovní
 
Zajímavost k filmu
- Jediný díl série, kde Rocky (Sylvester Stallone) během tréninku nevyběhne schody vedoucí k Philadelphskému muzeu umění.
- Před zápasem mezi Rockym (Sylvester Stallone) a Dragem (Dolph Lundgren) hraje sovětská hymna z roku 1944, která v době, kterou snímek představuje, již dlouho nepoužívala.
- Počas nakrúcania urobil Sylvester Stallone (Rocky) "osudovú" chybu. Vyzval totiž Dolpha Lundgrena (Drago) nato, aby 15 sekúnd boxoval naostro. Ten ho tak zmlátil, že nakoniec strávil niekoľko dní v nemocnici.
- V závěru roku 2012 se jednalo o nejvýdělečnější snímek o boxu, druhé nejvýdělečnější sportovní drama, třetí nejvýdělečnější snímek roku 1985 a konečně 324. nejvýdělečnější snímek se zohledněním inflace.
- Sylvester Stallone získal 1985 za svůj výkon cenu Zlatá malina pro nejhoršího herce.
- Snímek nepřímo zapříčinil vznik filmu Predátor (1987). V Hollywoodu koloval vtip, že když Rocky porazil všechny možné soupeře na Zemi, jeho příští souboj bude proti mimozemšťanovi. Tvůrci filmu Predátor si toto vzali vážně a začali pracovat na snímku souboje mimozemského tvora s vypracovaným pozemšťanem.
- Je možné si všimnout, že Rocky (Sylvester Stallone) trénuje v botách Adidas, zatímco v předchozím díle obouval značku Nike.
- Čierny športiak, na ktorom jazdí Rocky, je 1984 Lamborghini Jalpa P3500.
- Sly trénoval před natáčením společně s Dolphem Lundgrenem. Trénovali čtyři hodiny denně, dvě hodiny posilování, dvě box, a to šest dní v týdnu.
- Dolph Lundgren jako Ivan Drago ve filmu pronese pouhých 32 slov v deseti větách, co se týče českého dabingu. V anglické verzi zůstává počet vět nezměněn. Počet slov se ale rozrostl na 43.
- Sylvestr Stallone ve filmu vážil 79 kg při výšce 175 cm. V takovéto kondici měl pouhé 4% tuku (účastníci kulturistických soutěžích mívají 4 - 8 % tělesného tuku, při této kondici dokonce hrozí selhání některých orgánů).
- Před natáčením filmu se Stallone rozhodl ověřit sílu Lundgrenova úderu. Po několika úderech do žeber ucítil bušení na hrudi, ale ignoroval to. Později v noci měl krevní tlak přes 200 a byl odvezen do nemocnice, kde strávil osm dní na intezivní péči.
- "Čtyřka" je jediným filmem ze série, kde hudbu nesložil Bill Conti.
- Rocky IV utržil největší zisk ze všech dílů - 300 milionů dolarů, což se rovná desetinásobku jeho rozpočtu.
- Ve skutečnosti nemohli za dob studené války sovětští vojáci profesionálně boxovat.
- Utkání Draga proti Creedovi (Carl Weathers) se natáčelo v MGM Grand Hotel & Casino. MGM je zbouralo a znovu postavilo. Obnovené bylo představeno v Bláznivé dovolené v Las Vegas (1997).
- Více než 8 000 lidí zkoušelo na roli Ivana Draga.
- Stallone se setkal s Lundgrenem ještě před castingem. Stallone mu řekl, že má dobrou šanci roli dostat, ale doporučil mu nabrat dvacet liber svalové hmoty.
- Tréninkové scény v Rusku byly ve skutečnosti natáčeny ve Wyomingu v USA.
- Brigitte Nielsen, představitelka manželky Ivana Draga Ludmily byla ve skutečnosti v letech 1985 až 1987 manželkou Sylvestera Stalloneho
 
Odkazy