Noční můra v Elm Street / A Nightmare on Elm Street (1984/91/USA/Horor, Thriller) 75%

22.07.2018 12:47
JEDNOU VĚTOU
„Kotelník Fred Krueger je opět tady, aby vás strašil. Pro Nancy a její kamarády se stává noční můrou... Kdo se nebojí, nezemře!"

OBSAH
Nancy (Heather Langenkamp) prožila smrt svých přátel. Matka a její blízké okolí si myslí, že se zbláznila a vytváří si vlastní postavu, která je zabila. Jenže postupem času napovrch vyplouvají důkazy, že vrahem je Freddy Krueger (Robert Englund), který se jí zjevuje prostřednictvím snů. Nancy zjistí, že v minulosti zabil 20 dětí a rodiče se sami pomstili, když selhaly vyšetřující orgány. Nezbývá jí než se vydat do posledního nerovného boje s Freddym a záchranou jí může být právě její otec (John Saxon).

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Možná žánrový milník, pravděpodobně při zhlédnutí v tom správném věku (třeba ve 12 letech, muhehe) předmět doživotního lehce posvátného respektu i poté, co dospějete (a zjistíte, že to vlastně zas tak hrozné a hrozivé není). Pro mě ale rozhodně dnes už jen krátká hříčka s fascinujícími efekty, zručně pracující s napůl podvědomými snovými zkušenostmi každého z nás. Přes všechno, co a jak se v ní děje, je to ale ve výsledku právě jen ta hříčka - ze které je navíc jasně vidět, že si z vás někdo dělá pr... (viz závěrečný záběr). Maximálně 70%, i když za vytvoření ikonického Freddyho Kruegera by si možná z hlediska globálně popkulturního Craven zasloužil zvláštní ocenění. (Gemini) 3*

Je tu R.E.M., ale nepůjde se na koncert. To jen jeden zuhelnatělý pederast začne teenagerům lézt do snu, aby jim dosti názorně předvedl, co je to ztráta nevinnosti, bezpečného předměstí a hlavně krve! Legendární Cravenovo dílo těžící z nápaditého prolínání snu s realitou, znepokojivých syntezátorů C.Bernsteina, masky neposedného klienta popáleninového centra a pár skutečně skvostných scén (smrt Tiny, konec s kabrioletem). Objektivní kvality opaku krásného snu z Jilmové ulice jsou i díky ostrému chrupu času na hranici žánrového průměru, ale je potřeba ocenit originalitu, která se, jak ukázal čas, dostává do slasher filmů jen velmi obtížně. Dokonce bych řekl, že je jednodušší donutit Freddyho dát ten svetr do pračky.. (Gilmour93) 4*

Já na horory moc nejsem, ale když už v televizi byla jedna těžká klasika, kterou jsem neviděl, odhodlal jsem se na ní podívat. Přeci jenom to i s reklamami nebylo tak dlouhý. Wes Craven každopádně zaručí kvalitu, u které se někdo posere blahem, což je podstatnej fakt, díky kterému je film tam, kde je. Chápu to, u mě v paměti Freddy Krueger ale zůstane jako postavička, kterou někdo bere jako kultovní, ale já jí spíš beru jako standardní klasiku. Lekačky dobrý, všecko dobrý, ale Freddy není ten typ borca, ze kterýho budu chcát maggi v koskách i po třiceti letech od vzniku. (Malarkey) 3*

VELKÁ RECENZE
Opět je tu první část jedné z nejslavnějších hororových sérií a vyděšená Tina se probouzí z hrůzného snu, ve kterém ji rozlehlou kotelnou pronásledoval děsivý muž s příšerně popálenou tváří a rukavicí opatřenou čtyřmi noži. Dívka vypráví sen svým spolužákům a přemluví je, aby u ní strávili noc, protože rodiče odjíždí a ona se sama bojí. V noci je však v přítomnosti svého chlapce Roda, brutálně zavražděna. Vyšetřování vede otec její spolužačky Nancy, která má podobné sny. Jako podezřelý je zatčen Rod a když jej Nancy ve vězení navštíví, zjistí že Rod má stejný sen jako zavražděná Tina a ona sama.V noci přízrak Roda zabije a na Nancy útočí kdykoliv usne. Matka ji vezme na vyšetření spánku. Když dívka usne zjizvený přízrak ji opět napadne. Naštěstí ji lékaři okamžitě probudí.
Nancy jim ukáže starý klobouk, který strhla při obraně z hlavy útočníka. Patří Fredovi Kruegerovi. Matka nejprve celou věc zlehčuje, potom však přizná, že Fred Krueger byl vrah dětí, upálený zoufalými rodiči, když se u soudu nedočkali spravedlnosti. Nancy varuje Glena, že je na řadě. Mladík však usne a je Fredem zabit. Nancy se rozhodne s přízrakem bojovat.
Americký horror vznikl v roce 1984 a okamžitě po svém uvedení se stal hitem sezóny a jeho ohavný hrdina Fred Krueger miláčkem publika. Jeho popularita dosáhla takových rozměrů, že vstoupil do dějin kinematografie a zařadil se mezi legendární postavy horroru po bok Draculy, Frankensteina či vlkodlaka. Naprosto originální film natočený s minimálním rozpočtem samozřejmě neunikl pozornosti producentů, a tak začaly vznikat další díly. Druhý už v roce 1985 s podtitulem Freddyho pomsta. Kromě sedmi filmových pokračování existuje také dvaadvacetidíkný televizní seriál. Režisérem filmu a autorem námětu je Wes Craven, který se v posledních letech vrátil na výsluní slávy s trojicí vynikajících hororů Vřískot 1-3, přičemž ten poslední, třetí, se právě hraje v našich kinech.
Kultovní hororový snímek, který se stal rozjezdem několikadílné série a který se dočkal i remaku. Freddy Kruger se stal legendou. Jeho vyzáž a rukavice s břity je synonymem mezi horory 80. let. Trochu tím byl zaškatulkován jeho představitel Robert Englund. Kdykoliv se objevil v jiném filmu, Freddy z něho stále vyzařoval. Nápad upáleného mstícího vraha na mladých lidech v jejich snech byl ohromný a byla to trefa do černého. Bez problému se tak zařadil ke dvěma taktéž známým a úspěšným sériím, a to 'Pátek třináctého' a 'Halloween'. Všechny tři spojoval jeden námět. Speciální efekty jsou na svou dobu velmi povedené a přesvědčivé. Jako byl přesvědčivý i debutantský výkon Johnnyho Deppa. Kdo by do něj řekl, že za mnoho let z něj bude pirát z Karibiku. Temnou atmosféru bohužel kazí nekvalitní "porevoluční" dabing. Přimlouvám se za nový. Když už se dělají u snímků, které to nepotřebují, tak proč ne u tohoto. Freddy Kruger zaslouženě patří do filmového hororového archívu.

Ocenění:
The Saturn Awards
2007 - Nejlepší vydání klasického filmu na DVD (nominace)
1985 - Nejlepší horor (nominace)

DABING
V českém znění: Martin Zahálka - Robert Englund (Freddy Krueger), Dana Černá - Heather Langenkamp (Nancy Thompsonová), Martin Kolár - John Saxon (Poručík pan Thompson), Simona Stašová - Ronee Blakley (Marge Thompsonová), Michal Suchánek - Johnny Depp (Glen Lantz), Gabriela Filippi - Amanda Wyss (Tina), Filip Čáp - Jsu Garcia (Rod Lane), Oldřich Vlach - Charles Fleischer (Dr. King) / Joseph Wipp (Seržant Parke, více rolí), Radovan Vaculík - Joe Unger (Seržant Garcia) / John Richard Petersen (spolužák John + více rolí), Gabriela Wilhelmová - Sandy Lipton (Glenova matka) / Donna Woodrum (matka Tiny), Jan Szymik - Ed Call (Glenův otec) / Paul Grenier (přítel matky Tiny), Pavel Anděl - Jack Shea (kněz, více rolí) / David Andrews (Seržant) / Robert Shaye (hlas moderátora v TV), Martina Menšíková - Lin Shaye (učitelka), Adéla Gondíková - Leslie Hoffman (Freddyho přízrak) a další.
Překlad: Zdeněk Hofmann
Zvuk: Ivan Légr
Produkce: Daniel Kružberský
Dialogy a režie: Jiří Kos
Vyrobila: ČNTS Nova 1997

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 10.1.1992
Premiéra USA: 16.11.1984 New Line Cinema
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.6.2009 Magic Box
                                      Blu-ray: 11.10.2010 Magic Box
Poprvé na DVD: 1.6.2009 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 19.10.2011 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 5 921 469
Tržby celkem - $ 57 000 000
Návštěvnost v ČR 454 648
Náklady (Rozpočet) - $ 1 100 000

FILMY V SÉRII
Noční můra v Elm Street gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a045/
Horor / Thriller, USA, 1984
Režie: Wes Craven, Hrají: John Saxon, Ronee Blakley

Noční můra v Elm Street 2: Freddyho pomsta gastonrolinc.webnode.cz/news/a047/
Horor / Thriller, USA, 1985
Režie: Jack Sholder, Hrají: Mark Patton, Kim Myers

Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna gastonrolinc.webnode.cz/news/a048/
Horor / Fantasy, USA, 1987
Režie: Chuck Russell, Hrají: Heather Langenkamp, Patricia Arquette

Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu gastonrolinc.webnode.cz/news/a049/
Horor / Thriller, USA, 1988
Režie: Renny Harlin, Hrají: Robert Englund, Rodney Eastman

Noční můra v Elm Street 5: Dítě snu gastonrolinc.webnode.cz/news/a050/
Horor / Thriller, USA, 1989
Režie: Stephen Hopkins, Hrají: Lisa Wilcox, Robert Englund

Freddyho smrt - Poslední noční můra gastonrolinc.webnode.cz/news/a051/
Horor / Komedie, USA, 1991
Režie: Rachel Talalay, Hrají: Robert Englund, Lisa Zane

Nová noční můra gastonrolinc.webnode.cz/news/a052/
Drama / Horor, USA, 1994
Režie: Wes Craven, Hrají: Heather Langenkamp, Robert Englund

Freddy vs. Jason gastonrolinc.webnode.cz/news/freddy-versus-jason-freddy-vs-jason-2003-97-usa-kanada-horor-thriller-62/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2003
Režie: Ronny Yu, Hrají: Robert Englund, Ken Kirzinger

Noční můra v Elm Street gastonrolinc.webnode.cz/news/a053/
Horor / Mysteriózní, USA, 2010
Režie: Samuel Bayer, Hrají: Jackie Earle Haley, Kyle Gallner
 
Tvůrci a herci
Wes Craven (Režie), Robert Shaye (Produkce), Charles Bernstein (Hudba), Jacques Haitkin (Kamera), Patrick McMahon (Střih), Rick Shaine (Střih), Annette Benson (Casting), Gregg Fonseca (Scénografie), Dana Lyman (Kostýmy), Jess Soraci (Zvuk), James LaRue (Zvuk), Kathryn Fenton (Masky), Wes Craven (Scénář), Robert Englund (Herec), Ronee Blakley (Herec), Heather Langenkamp (Herec), Amanda Wyss (Herec), Jsu Garcia (Herec), Johnny Depp (Herec), John Saxon (Herec), Lin Shaye (Herec), David Andrews (Herec), Shashawnee Hall (Herec), Jeff Levine (Herec)
 
1984/91/USA/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Zdravotnícke úrady označujú úmrtie počas spánku ako jav ázijského smrteľného syndrómu, stav, ktorý postihuje zväčša východoázijských mužov vo veku medzi 19 a 57 rokom. Zároveň je považovaný za formu syndrómu nevysvetliteľného náhleho úmrtia.
- Inšpiráciou k natočeniu filmu bola séria troch článkov v roku 1980 v časopise LA Times, ktoré rozprávali skutočné príbehy ľudí, ktorí sa báli zaspať kvôli nočným morám. Keď po niekoľkých dňoch nakoniec zaspali, v spánku záhadne zomreli a ani následné pitvy, ktoré vylúčili zlyhanie srdca alebo akékoľvek zdravotné problémy, neobjasnili túto záhadu.
- V scéne, kedy Nancy (Heather Langenkamp) príde do jej izby cez okno navštíviť jej priateľ Glen (Johnny Depp), sa ona pozrie do zrkadla a vzdychne si: "Oh, God. I look 20 years old." Herečka mala v čase natáčania naozaj 20 rokov, pričom jej postava má iba 15.
- Motív filmového plagátu použila česká metalová skupina Debustrol na obal svojho albumu Neuropatolog z roku 1991.
- Inspirace k postavě Freddy Kruegera (Robert Englund) zahrnovala Cravenovi příhody z mládí ve škole, kdy byl týrán spolužákem, znetvořený bezdomovec, který ho vyděsil, když mu bylo 11 let, popová píseň Garyho Wrighta z roku 1970 s názvem "Dream Weaver" a několik záhadných úmrtí v Los Angeles, kde všechny oběti hlásili před smrtí ve spánku noční můry.
- Původní scénář podle režiséra Cravena charakterizoval Freddyho jako sexuálního devianta zaměřeného na zneužívání dětí, což je dle něj ta nejhorší myslitelná varianta. Nakonec však byl pozměněn "pouze" na vraha dětí z důvodu mnoha medializovaných případů sexuálního násilí na dětech v Kalifornii v době natáčení.
- Režisér Wes Craven v interview promluvil o znetvořeném bezdomovci, který ho inspiroval ke zjevu Freddyho. Viděl jej z okna domu jeho rodiny, když mu bylo 11 let. Muž prý patrně musel cítit, že jej někdo sleduje, a tak se zastavil a podíval se mu přímo do obličeje. Malý Wes Craven se tehdy vyděsil a uskočil zpět. Dlouho čekal, než nabyl dojmu, že muž odešel. Poté se vrátil k oknu, ale muž stál stále na místě a nejen že jej sledoval, ale navíc pohnul hlavou směrem kupředu. Potom muž zamířil ke dveřím domu. Vyděšený Wes vyběhl z pokoje a běžel do spodního patra, kde uslyšel kroky na chodbě domu. Jeho o deset let starší bratr popadl baseballovou pálku a vyběhl na chodbu, ale muž tam již nebyl.
- Freddy Krueger (Robert Englund) byl Americkou filmovou institucí AFI zařazen v žěbříčku nejzápornějších postav v dějinách amerického filmu na 40. příčku.
- Tehdy neznámého a nezkušeného Johnnyho Deppa do filmu protlačil jeho kamarád Nicolas Cage.
- Dom, v ktorom prebiehalo natáčanie, sa nachádza v losangeleskej štvrti Západný Hollywood, má 250 metrov štvorcových, tri spálne, bazén a záhradný domček. Bol postavený v roku 1919 a v roku 2013 bol na predaj za 1,55 milióna eur.
- Na konkurs pro roli Glenna šel Johnny Depp jako doprovod svého kamaráda Jackie Earle Haeyho, který se o roli ucházel. Wes měl však zájem o Deppa a Haley roli nedostal. Nikdo netušil, že o 26 let později si Haley střihne samotného Freddyho Kruegera.
- Ve scéně, kde Nancy utíká před Freddym venku po ulici a míří do svého domu, si herečka Heather Langenkamp pořezala nohu. V momentě, kdy vběhne do domu, lze vidět, že mírně kulhá.
- Všechny scény v kotelně se natáčely v suterénu věznice Lincoln Heights, která byla krátce po natáčení zkonfiskována pro nebezpečně vysoký obsah azbestu.
 
Odkazy