Jigsaw / Jigsaw (2017/91/USA, Kanada/Horor, Thriller, Krimi, Mysteriózní) 59%

19.12.2018 16:30
JEDNOU VĚTOU
„Geniální ale šílený vrah, který rád své oběti chytá do rafinovaných pastí, se opět vrací s novou hrou..."

OBSAH
Zohavená těla se začnou objevovat na různých místech ve městě. V průběhu vyšetřování všechny důkazy jednoznačně ukazují na jednoho muže: Johna Kramera. Jak to jen může být možné? Muž zvaný Jigsaw je totiž více než 10 let po smrti. Pokračování známé hororové série SAW je tu znovu.... Těšte se, budete se bát.(Vertical Ent.)

Překvapivý návrat a to nejen ohledně série samotné, ale také co se týče přítomnosti příjemné kvality. Hořká nota, kterou před sedmi lety zahrálo Saw 3D, je zapomenuta, přestože se o restart v žádném případě nejedná. Naopak, nezasvěcení diváci budou tou záplavou respektu vůči dávno mrtvému vrahovi pořádně zmateni. Já si s předchozími díly tehdy prošel od toho lepšího až po to nejmarnější a jsem téměř v šoku z toho, že bych nejnovější (a vzhledem k nevelkým tržbám zase na čas poslední) příspěvek do galerie zvrácených her zařadil v rámci série možná hned za legendami opředenou jedničku. Logické chyby se jako obvykle vymýtit nepodařilo a vzhledem k ošemetnému zapletení se do prapůvodní mytologie samotného Jigsawa to ani nebylo možné. Za onu přehledně vystavěnou i sympaticky matoucí podívanou plnou divákových napjatých nervů přesto opatrné díky. (novoten) 3*

Jednička byla fajn mixem režijní invence a násilí. Pak to šlo z kopce. Na dalších pokračováních bylo vidět, jak moc se na nich spěchalo, jak moc šlo zejména o komerční cíle. Nervní atmosféra byla pryč, neotřelé nápady zrovna tak. A o invenci jednotlivých úmrtí se snad ani nemá smysl bavit. Uběhlo hodně vody a po osmé se vracíme na scénu. John Kramer, který má být roky po smrti, chce přiznání, potom to možná bude méně bolet. Herci nejsou vůbec zlí, maskéři se znovu výborně vyřádili, ovšem samotné mordy jsou originální asi jako zábavné pořady na komerčních televizích. Ač některé jsou promyšlené, to bych jim zase křivdil. Samotný pokus o něco, co by mělo něčím chytrým překonat předešlé díly, nevychází. Je to překombinované a nikterak nápadité. Každopádně jsem se i díky atmosférické kameře nenudil. (castor) 3*

Sejdeme se na farmě, pozabíjíme se, bude nám fajn. Zbavíme se dluhových pastí, spadneme do Jigsawových pastí. A prosím tě, hlavně nezapomeň vzít ty kýble. Víš, že Jaruška strašně ráda uklízí s kýblem na hlavě. Sehnal jsem karbaníka, flašinetáře, svačinářku, brusiče nožů a svíčkovou bábu. Myslíš, že když je zabijeme, tak nebudou nikomu chybět? Pokud se filmem prosmějete, máte vyhráno. Tím chci sdělit, že film je jedna (nechtěná) komedie/parodie, absolutně se nedá brát vážně a zakrývat si oči před fuj scénami může pouze retardovaný pár středního věku, který omylem zavítal na tento film, sousedka je ale poslala na prequel Lásky nebeské. Nu, ona je to příjemná tortura, nicméně nemá hlavinku ni patinku. Každé zabití působí úsměvně, herci adekvátní, vůbec ale na jejich osudech nemůže nikomu záležet, jen maso na porážku. Závěr v lecčems čitelný, bylo jasné, že přijde zlomový zvrat, přebujele překombinovaný, kejkle s místem i časem konání udělají díru do palice. Od začátku se nasadilo vysoké tempo, pasti jsou vynalézavé, timeouty nejsou povoleny. Spierigové film režírovat nezvládají, často selhávají i v základních složkách filmu (napětí, načasování, moment překvapení), logika veškerá žádná. Dost se na film čekalo, scénář nemá potřebnou kvalitu, v podstatě stojí za exkrement. Závěrečný zvrat má velké Z. Pobavil jsem se nad rozpačitostí filmu, nad neúmyslným tragikomickým vyzněním. Tohle je Game Over, už nechte Jigsawa odpočívat v pokoji. Co dal, to dal, dál už nemá co nabídnout. Pro mě svižná krvavá komedie, horor se nedostavil. 8/10 (kingik) 4*

VELKÁ RECENZE
Nemusí se nám to líbit a můžeme s tím nesouhlasit, ale krvavé Saw se bez debat počítá mezi nejúspěšnější hororové značky nového tisíciletí. Po téměř geniální jedničce Jamese Wana se však z této série stala jen nudná továrna na peníze plná přehnané brutality a ještě přepálenějších twistů, které mnohdy spíše urážely divákovu inteligenci. Až po sedmém díle přestaly penízky pořádně cinkat a série se odebrala k menšímu spánku. Producenti jí ovšem nenechali odpočívat příliš dlouho a už po sedmi letech tu máme návrat, jenž zároveň slouží jako "soft" reboot celé značky. Podařilo se bratrům Spierigovým, kteří mají na kontě chválenou sci-fi Predestination, vlít do téhle série potřebnou novou krev?
Stejně jako u nás, i ve filmovém světě Saw se posouváme o nějaký ten rok vpřed a příběh nám ukazuje události po 10 letech od smrti Johna Kramera aka Jigsawa. Jenže ve městě se začínají zase hromadit mrtvoly a vraždy až nebezpečně připomínají právě jeho práci. Je snad Kramer přeci jen naživu, nebo se jedná o práci snaživého imitátora či dalšího následovníka? Přesně to se snaží zjistit detektiv Halloran se svými parťáky v čele s patologem Loganem Nelsonem. Na neznámém místě se pak snaží čtveřice neznámých lidí přežít další z vrahových her. A zatímco se policistům krátí čas, mrtvol začíná nebezpečně přibývat.
Hned zkraje je nutno říct, že mají Spierigovi řemeslo opravdu v ruce. Snímek si po celou dobu udržuje velmi svižné tempo, pořád se tu něco děje a je vidět, že to celé stálo o pár milionů více než předchozí díly. Po řemeslné stránce se zkrátka nedá dvojici moc co vytknout. Celé to má ale jeden zásadní problém. Divákovi je totiž po chvíli úplně jedno, co se na plátně děje. Režiséři si sice svou práci odvedou, dát polomrtvé sérii nový impuls a svěží nápady se jim však vůbec nepovedlo. Po příběhové stránce se zkrátka zase sází na ty samé propriety i scenáristické postupy jako v minulé dekádě.
Jigsaw prostě nabízí všechno, co byste od téhle série čekali. Máme tu druhořadé televizní herce, místy už nudné krvavé scény, tupé policisty, jeden zvrat vedle druhého… no prostě vše, na co si u této značky vzpomenete. Jenže když nabízíte divákům z hlediska scénáře poosmé úplně to samé, jen málokoho už překvapí všechny ty twisty z poslední třetiny či otravně doslovné vysvětlování v závěru. Naopak, příběhová skládačka vám docvakne poměrně rychle, a tak se i přes svižnou režii začnete nudit a doufat, že tvůrci přeci jen nakonec překvapí a přijdou s nečekaným zpestřením. Jenže oni s ničím nepřijdou a scenáristická impotence vás začne s přibývajícími minutami štvát čím dál víc. A je to celkem škoda.
Jigsaw totiž není vyloženou hororovou katastrofou. Jedná se prostě jen o šedivou jednohubku, která v rámci série dokonce patří k těm lepším kouskům. Je to ovšem zbytečný a naprosto nevyužitý návrat, u něhož si bude většina diváků jen klást otázku proč. Proč musíme poosmé dostat v podstatě to samé, i když to diváky již dříve nudilo? Proč se musel slavný vrahoun vůbec vracet, když ani komerční úspěch se nekonal? Na to se nyní asi ptají sami sebe i producenti. Z Jigsawa se prostě stala promarněná šance po všech stránkách. A naprosto zaslouženě.

DABING
V českém znění: Radovan Vaculík - Matt Passmore (Logan Nelson), Bohuslav Kalva - Tobin Bell (Jigsaw / John Kramer), Libor Terš - Callum Keith Rennie (detektiv Halloran), Milada Vaňkátová - Hannah Emily Anderson (Eleanor Bonneville), Brittany Allen (Carly), Martin Kubačák - Clé Bennett (detektiv Keith Hunt), Shaquan Lewis (strážník Solomon), Petra Tišnovská - Laura Vandervoort (Anna), Sonia Dhillon Tully (doktorka), Ivo Novák - Paul Braunstein (Ryan), Troy Feldman (strážník Palermo) a Radek Hoppe - Mandela Van Peebles (Mitch), Josiah Black (Edgar Munsen + Titulky)
Překlad: Jan Feldstein
Zvuk: Michal Kraus
Produkce: Andrea Bodnárová
Dialogy: Eva Válková
Režie: Milan Soták
Vyrobilo: Studio Elight pro SPI International v roce 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 26.10.2017 Vertical Ent.
Premiéra USA: 27.10.2017 Lionsgate US
Premiéra Kanada: 27.10.2017 Entertainment One
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 7 490 247
Tržby celkem - $ 102 933 966
Návštěvnost v ČR 52 451
Náklady (Rozpočet) - $ 10 000 000

FILMY V SÉRII
Saw: Hra o přežití gastonrolinc.webnode.cz/news/saw/
Horor / Mysteriózní, USA, 2004
Režie: James Wan, Hrají: Leigh Whannell, Cary Elwes

Saw 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/saw-saw/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2005
Režie: Darren Lynn Bousman, Hrají: Tobin Bell, Shawnee Smith

Saw 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/saw-saw1/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2006
Režie: Darren Lynn Bousman, Hrají: Tobin Bell, Shawnee Smith

Saw 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/saw-saw2/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2007
Režie: Darren Lynn Bousman, Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor

Saw 5 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/saw-saw3/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2008
Režie: David Hackl, Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor

Saw 6 gastonrolinc.webnode.cz/news/saw1/
Horor / Mysteriózní, Kanada / USA, 2009
Režie: Kevin Greutert, Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor

Saw 3D gastonrolinc.webnode.cz/news/a292/
Horor / Krimi, Kanada / USA, 2010
Režie: Kevin Greutert, Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor

Jigsaw gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0205/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2017
Režie: Michael Spierig, Peter Spierig, Hrají: Tobin Bell, Matt Passmore
 
Spirála strachu: Saw pokračuje gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/a0-0205/
Horor / Krimi / Mysteriózní, USA 2021
Režie: Darren Lynn Bousman, Hrají: Chris Rock, Samuel L. Jackson
 
Tvůrci a herci
Michael Spierig (Režie), Peter Spierig (Režie),  Mark Burg (Produkce), Oren Koules (Produkce), Gregg Hoffman (Produkce), Charlie Clouser (Hudba), Ben Nott (Kamera), Kevin Greutert (Střih), Stephanie Gorin (Casting), Anthony Cowley (Scénografie), Steven Wright (Kostýmy), Mark Gingras (Zvuk), Iantha Goldberg (Masky), Pete Goldfinger (Scénář), Josh Stolberg (Scénář), Tobin Bell (Herec), Matt Passmore (Herec), Callum Keith Rennie (Herec), Laura Vandervoort (Herec), Hannah Emily Anderson (Herec), Clé Bennett (Herec), Paul Braunstein (Herec), Brittany Allen (Herec), Michael Boisvert (Herec), Mandela Van Peebles (Herec), Josiah Black (Herec), Edward Ruttle (Herec), Tina Jung (Herec)
 
2017/91/USA, Kanada/Horor, Thriller, Krimi, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Celosvětová premiéra proběhla 25. října 2017 v Moskvě.
- Pred uvedením do kín spoločnosť Lionsgate začala kampaň, v ktorej za darovanie krvi človek dostane lístok do kina na tento horor zdarma. Spoločnosť sa chcela postaviť za LGBT osoby (lesbická, gay, bisexuálna a transrodová komunita), ktoré majú v Amerike vo väčšine prípadov zakázané darovanie krvi.
- Ôsmy Saw predpovedal už v roku 2010 horor Insidious. Bola v ňom použitá kresba postavičky klauna s tabuľou a číslicou 8 pod ňou.
- Natáčanie filmu začalo v 26.9.2016 v Toronte v Kanade. Natáčalo sa do 15.11.2016.
- Prvý film zo série Saw, ktorý je natáčaný viac ako jedným režisérom. V tomto prípade sa oň postarali identické dvojčatá Michael Spierig a Peter Spierig. Rovnako prvý film čo nesie v názve celé meno Jigsaw (doposiaľ len Saw) a prvé pokračovanie, čo prichádza s viac než ročnou odmlkou.
- Přestože poslední díl ze série Saw 3D (2010) byl brán jako konec série, tak se studio Lionsgate rozhodlo v roce 2012 se sérií pokračovat. Ve hře byl i plánovaný reboot série. Nakonec se po letech rozhodlo pro pokračování frančízy.
- Dlouhá odmlka od posledního dílu byla údajně zapříčiněná scenáristy, kteří potřebovali čas na vytvoření kvalitního scénáře.
- Spoiler: Ve filmu zemře 12 lidí.
- Spoiler: Napriek tomu, že postava Johna Kramera zomrela už v treťom dieli série, si jeho predstaviteľ Tobin Bell znovu zopakuje svoju úlohu, i keď tentokrát už iba ako halucinácia niekoho iného.
 
Odkazy: