Saw 6 / Saw VI (2009/90/Kanada, USA, Velká Británie, Austrálie/Horor, Mysteriózní, Thriller) 61%

25.09.2018 09:16
JEDNOU VĚTOU
„Jigsaw před léty celou zvrácenou hru odstartoval, Mark Hoffman pokračuje."

OBSAH
Detektiv Mark Hoffman (Mandylor), vykonavatel poslední vůle zesnulého Jigsawa (Bell) připravil v duchu minulých dílů opičí dráhu, sérii brutálních zkoušek, kterými musí projít testovaná osoba, chce-li zachránit život svůj a svých rodinných příslušníků. Namísto vrahů, narkomanů a dalších víceméně normálních lidí tentokrát padne do osidel někdo skutečně odpudivý, a sice pracovník pojišťovací společnosti, ve své podstatě pán nad životem a smrtí pojištěných, jimž dle svého vlastního vzorce pojistku proplatí či neproplatí. Jenže, mimo sledování své oběti musí Hoffman ještě svádět boj se svými kolegy od policie, kteří se nebezpečně blíží k odhalení, kdo za sérii brutálních činů vlastně může.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Saw už trochu připomíná nekonečnou soap operu s krví místo mýdla. Neustálé natahování hlavního příběhu i postav se blíží svému konci, ale tím šestý díl nebude. Šestka je totiž kvalitní film a dokonce i horor. Gradace v závěru každého dílu byla vždy silná stránka série, ale tentokrát šestka přináší velmi dobré stupňování po celých 90 minut a závěr působí jen jako skvělá třešnička na dortu. Smrti mají "smysl", tempo, vše je provázané, flashbacky jsou vkusné a dovysvětlující. Možná jsou už trochu příliš ujeté a krvavé, ale takový je prostě Saw a je to zábava. Se sérií mám jen pár problémů. 1. Autoři stále rozvíjejí jednu původní postavu do všech stran, okolností a smyslů, 2. roční pauza mezi díly přináší sklerózu na všechny spojitosti:) 3. občas mění chytré morální dilemata za levné rádoby brutální nápady. Zatím poslednímu dílu však pomáhá i odstup od videoklipové střihu a filtrů a přechod ke klasičtější podobě filmu (Kevin Greutert odvedl skvělou práci). S čím přijde sedmička a proč tam nebyla ta sestřička z plakátů?:( PS: stížnosti že saw je moc brutální a krvavé jsou nemístné, když je to úmysl a v podstatě i poznávací znak:) to už můžete nadávat i na ty hloupé stroje "smrti"... (Djkoma) 3*

Těžko říct, co čekat od filmu, který si už pošesté jede podle dávno nalinkovaného mustru, ale protentokrát tomu nelze upřít fakt, že po x dílech se poprvé jde v rovině celistvějšího příběhu, který sice opět otáčí některá moudra z minula o 180°, ale dělá to s překvapivě uvědomělou okatostí a důrazem na klišé, až mě napadá, jestli to nemá být schválně. Paradoxně mi tak na snímku vadí jeho moralistický podtext, ve kterém jsou trháni na kusy zaměstnanci jedné überzlé, vykořisťovatelské a nehumanistické pojišťovny. Samostatně nefunkční, ale v rámci série jednoznačně posun nahoru, poprvé od ‚dvojky‘. Lepší 2*. PS: V sedmičce chci vidět více nadhledu, prospěl by. (Isherwood) 2*

Tahle série už byla málem na odpis a šestý díl trochu napravuje pošramocenou reputaci ze čtvrtého dílu, ale rozhodně nijak výrazně. Na to už prostě nemá. A stále platí rčení o opakovaném vtipu, který přestává být vtipem. Studnice nápadů tímhle dílem definitivně vyschla. Podle mě měli tvůrci skončit se sérií hned po smrti Tobina Bella alias Jigsawa, bez jeho charismatu série ztratila i to své kouzlo. V šestém dílu převzal řezničinu po Jigsawovi detektiv v podání Costase Mandylora a svým obětem přichystal ve jménu odkazu Johna Kramera opravdu trýznivá muka a tentokrát si vzal na paškál arogantního pojišťováka, který s oblibou ruší svým klientům z různých důvodů pojistky, ale i řadu nedomyšleností spočívajících už třeba v únosech jednotlivých obětí, které se rozhodně nedají označit za promyšlené na rozdíl od nápaditých smrtících pastí, ale i tady jsou porušována pravidla stran vyproštění se z pastí. Divné je rovněž, že tolik lidí unese, ale způsob, jakým je dopravuje a umisťuje do pastí, není vůbec objasněn. A pár nedotažeností se najde i stran děje, ale nějaká ta překvapení se také rozhodně najdou. Závěr filmu naštěstí není z rodu těch předvídatelných. Ale točit další díly rozhodně nedoporučuji. Celá série mě už totiž přestává bavit, respektive ani mě nikdy moc nebavila, ale třetí a pátý díl mám dost v oblibě. (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Falešnou naději, která vás vybičovala ke kliknutí na tuto recenzi, vám vezmu hned v úvodu. Nemění se vůbec nic! To říkám jako absolvent všech šesti dílů (nikdo jiný v redakci nemá "koule o velikosti Volkswagenů", tak co se dá dělat), kterému už ta otřepaná zápletka leze na mozek. Zrovna dneska jsem četl, že VéKáVéčka končí, tak proč si nemohou dát pokoj i autoři téhle torture telenovely?
Jednoduchá matematika dělá z tohoto vzdechu řečnickou otázku. I s hubenými víkendovými tržbami to Saw dotáhne do černých čísel, zázrakem přeživší záporáci se zase zavřou do kůlny a budou tam mlátit kladivem do ocelových plátů, než vznikne další variace na středověké skřipce, železné panny, svěráky svěračů a další potřebnosti. Se smrtí Jigsawa ve třetím (byl to třetí, že jo? :) díle však jako by se z jeho pohrobků vytratila originalita a chuť trestat provinilce. Možná je to proto, že jen plní odkaz svého pána a dost se u toho nudí. John Kramer alias Jigsaw totiž nahrál spoustu videokazet a instrukcí, což znamená dvě věcí - a) je koho zabíjet minimálně do roku 2015, b) Tobin Bell hraje v posledních třech filmech víc než dokud byl naživu. Na mušce se tentokrát ocitli bankéři a pojišťováci, protože někoho za tu krizi přece potrestat musíme, no ne?
Kádě s kyselinou, sekáčky na maso, šrouby do hlavy a roztomilý oddělovač čelistí známý z předchozích dílů. To všechno tu je, zahalené do otupujícího zelenošedého vizuálního filtru (jinak by film za čtrnáct milionů vypadal jako záznam z vily Vyvolených, kde někdo omylem zhasnul). Pak je tu taky Hoffman, který se z pozice oběti propracoval do pozice záporáka až ke znuděnému a naštvanému týpkovi, co by všechny nejradši postřílel, než aby tupě sledoval, jak ti červi hynou v ocelových klepetech vinou vlastní nerozhodnosti. Na každého záporáka se sice někde vaří voda, ale v Saw platí, že hodní hoši vždycky umřou první. A taky, že bez ohledu na to, jestli novopečený režisér vystudoval zahrádkářství nebo kurz u Stevena Spielberga, ve střižně se z toho zas a znovu upeče jen krvavý flek připomínající eRkovou Pevnost Boyard.
Je vrcholem ironie, že duchovní otcové série James Wan a Leigh Whannell inkasují na producentských postech peníze, zatímco bezejmenný dělník Kevin Greutert potí devadesát minut unylé hororové omáčky, která s jedničkou nemá nic společného. Film totiž tenhle model kopíruje, když supícího, nervózního Hoffmana v podstatě jen nutí krok za krokem plnit příkazy, které zůstaly po Jigsawovi. Je to nikam nevedoucí chaos, který počítá s tím, že mu nejvěrnější fanoušci sežerou cokoliv i s navijákem. Včetně angažování husičky, která na VH1 vyhrála soutěž jménem Scream Queens. Když jsem ji viděl, kterak si s maniakálním výrazem seká ruku (je to ta černoška v úvodu, určitě bude k vidění někde na obrázku), vzpomínal jsem na Uweho Bolla, neštovice a očkování ve třetí třídě. Traumatické zážitky, ale ta holka je trumfla všechny.

DABING
1. DABING (DVD)
V českém znění: Lukáš Hlavica - Peter Outerbridge (William Easton), Zbyšek Horák - Costas Mandylor (Mark Hoffman), Zdeněk Maryška - Tobin Bell (Jigsaw / John), Kateřina Velebová - Samantha Lemole, Karen Cliche (Pamela Jenkinsová, Shelby), Nikola Votočková - Shawnee Smith, Tanedra Howard, Melanie Scrofano (Amanda Youngová, Simone, Gena), Veronika Veselá - Caroline Cave (Debbie), Petra Jindrová - Shauna MacDonald, Janelle Hutchison, Larissa Gomes (Tara, Addy, Emily), Jarmila Švehlová - Betsy Russell (Jill Tucková), Jaroslav Kaňkovský - Mark Rolston, Gerry Mendicino (Dan Erickson, vrátný), Jana Zenáhlíková - Athena Karkanis (Lindsay Perezová), Oldřich Hajlich - Devon Bostick (Brent), Libor Bouček - Shawn Mathieson (Josh), Zdeněk Hruška - Darius McCrary (Dave), Jiří Balcárek - Marty Moreau, James Van Patten, James Gilbert (Eddie, koroner, Aaron), Marek Libert, Antonín Navrátil, George Newbern, Billy Otis (Harold, Cecil, titulky)
Překlad: Robert Hájek
Zvuk: Miloš Vrána
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a Režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2010

2. DABING (Prima)
V českém znění: Libor Terš - Peter Outerbridge (William Easton), Pavel Vondra - Costas Mandylor (Mark Hoffman), Zdeněk Maryška - Tobin Bell (Jigsaw / John), Nikola Votočková - Samantha Lemole (Pamela Jenkinsová) + Shawnee Smith (Amanda Youngová), Kristina Jelínková - Caroline Cave (Debbie) + Athena Karkanis (Lindsay Perezová), Šárka Vondrová - Shauna MacDonald (Tara), Klára Jandová - Betsy Russell (Jill Tucková), Bohuslav Kalva - Mark Rolston (Dan Erickson), Petr Neskusil - Devon Bostick (Brent), Kateřina Velebová, Svatopluk Schuller, Marek Libert, Petr Gelnar, Bohdan Tůma (titulky)
Překlad: Ludmila Klabačková
Dialogy: Ivan Kotmel
Zvuk: Rudolf Stránský
Produkce: Petra Stuchlá
Vedoucí výroby: Kristýna Pavlíková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Marek Tomažič
Vyrobila: FTV Prima, spol. s r.o. ve studiu Grant 2012

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 22.10.2009 H.C.E.
Premiéra USA: 23.10.2009 Lionsgate US
Premiéra Velká Británie: 23.10.2009
Premiéra Kanada: 23.10.2009
Premiéra Austrálie: 22.10.2009
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 4.5.2010 (DVD) H.C.E.
Poprvé na DVD: 15.3.2010 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 873 126
Tržby celkem - $ 68 200 000
Návštěvnost v ČR 27 833
Náklady (Rozpočet) - $ 11 000 000

FILMY V SÉRII
Saw: Hra o přežití gastonrolinc.webnode.cz/news/saw/
Horor / Mysteriózní, USA, 2004
Režie: James Wan, Hrají: Leigh Whannell, Cary Elwes

Saw 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/saw-saw/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2005
Režie: Darren Lynn Bousman, Hrají: Tobin Bell, Shawnee Smith

Saw 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/saw-saw1/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2006
Režie: Darren Lynn Bousman, Hrají: Tobin Bell, Shawnee Smith

Saw 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/saw-saw2/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2007
Režie: Darren Lynn Bousman, Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor

Saw 5 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/saw-saw3/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2008
Režie: David Hackl, Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor

Saw 6 gastonrolinc.webnode.cz/news/saw1/
Horor / Mysteriózní, Kanada / USA, 2009
Režie: Kevin Greutert, Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor

Saw 3D gastonrolinc.webnode.cz/news/a292/
Horor / Krimi, Kanada / USA, 2010
Režie: Kevin Greutert, Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor

Jigsaw gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0205/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2017
Režie: Michael Spierig, Peter Spierig, Hrají: Tobin Bell, Matt Passmore
 
Spirála strachu: Saw pokračuje gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/a0-0205/
Horor / Krimi / Mysteriózní, USA 2021
Režie: Darren Lynn Bousman, Hrají: Chris Rock, Samuel L. Jackson
 
Tvůrci a herci
Kevin Greutert (Režie), Mark Burg (Produkce), Gregg Hoffman (Produkce), Oren Koules (Produkce), Charlie Clouser (Hudba), David A. Armstrong (Kamera), Kevin Greutert (Střih), Stephanie Gorin (Casting), Anthony A. Iannil (Scénografie), Alex Kavanagh (Kostýmy), John Laing (Zvuk), Allan Fung (Zvuk), Mark Gingras (Zvuk), Colin Penman (Masky), Patrick Melton (Scénář), Marcus Dunstan (Scénář), Tobin Bell (Herec), Costas Mandylor (Herec), Mark Rolston (Herec), Betsy Russell (Herec), Shawnee Smith (Herec), Peter Outerbridge (Herec), Samantha Lemole (Herec), Tanedra Howard (Herec), Caroline Cave (Herec), George Newbern (Herec), Shauna MacDonald (Herec), Devon Bostick (Herec), Karen Cliche (Herec), James Gilbert (Herec), Jon Mack (Herec), Mpho Koaho (Herec), François Sagat (Herec), Tenika Davis (Herec), Darius McCrary (Herec), Chris Owens (Herec), Melanie Scrofano (Herec)

2009/90/Kanada, USA, Velká Británie, Austrálie/Horor, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film bol zakázaný v Thajsku, Malajzii a na Ukrajine.
- Film nebyl promítán kritikům.
- Natáčelo se od 30.března do 13. května 2009. Postprodukce skončila 11. 9. 2009. Hollywoodská premiéra se konala v Mann's Chinese Theater 22. října 2009.
- O roli, kterou získal Peter Outerbridge, se ucházel i George Newbern.
- Tento díl vydělal za první promítací víkend nejméně z celé série. Pouze 14,1 milionu dolarů.
- Ve Španělsku byl film označen X-ratingem kvůli násilným scénám.
- Tanedra Howard dostala roli ve filmu díky své účasti a vítězství v americké reality show Scream Queens.
- Rozpočet filmu byl 11 milionů dolarů.
- Ve filmu zemře 12 lidí.
 
Odkazy