Saw 3D / Saw 3D (2010/90/Kanada, USA/Horor, Krimi) 56%

24.09.2018 17:48
JEDNOU VĚTOU
„Hra...skončila."

OBSAH
Ústředním motivem filmu SAW 3D je příběh skupiny přeživších, kteří unikli ze spárů šíleného vraha Jigsawa a hledají spásu u svého kolegy Bobbyho Dagena (Seana Patrick Flanery), muže, jehož temná minulost rozpoutá novou vlnu teroru. „V dosavadních dílech Saw jsme ponechávali některá témata otevřená, tento díl ale bude skutečně poslední. Odpovíme v něm na všechny otázky, které si kdy fanoušci položili. V ději se ale budou dobře orientovat i diváci, kteří neviděli předchozí filmy,“ slibuje producent filmu.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Saw spadla ze zajímavé série do krvavých hlubin nesmyslného vraždění, vzpomíná a snů na vraždy a vrcholné propletenosti postav, s kterými si scénáristé hrají podle svých zvrácených chutí. "Poslední" díl rekapituluje, ale také vytváří další otázky, aby nekonečný kolotoč vražd, které již ztratily smysl (poučení?polepšení? možnost úniku? Minimální. Doteď mě na sérii bavil aspoň zvrácený podtext pastí( ten je pryč), Jigsaw (ten taky) a důmyslné pasti sami o sobě (v tomto díle nepřítomny). Další díly netřeba, logika se nedá ignorovat donekonečná. PS: ta past s frontmanem Linkin Parku byla blbá. Kdyby jeho život závisel na černochovi neřeknu, ale tohle. (Djkoma) 2*

Konec hry! Ale to snad ne...nemyslím si, že slavná série je u konce. Divácký zájem si jistě časem vynutí další pokračování a ani s tím zodpovězením všech otázek, jak proklamovali tvůrci, to není tak žhavé. Tentokrát stojí v popředí příběhu podvodník Bobby Deggan bohatnoucí na lživém tvrzení, že se kdysi vyprostil z Jigsawovi důmyslné pasti a za své lži, na kterých si vybudoval mediální kariéru, bude vystaven množstvím pastí, přes které si bude muset v časovém limitu proklestit cestu až ke své uvězněné manželce. V bludišti pastí bude muset obětovat životy svých přátel, aby nakonec zachránil (nebo nezachránil) ten svůj. Kevin Greutert v roli režijního dirigenta tuhle ultrakrvavou symfonii zakončil ve velkém stylu (nepovedenou Saw 4 mu tímto odpouštím) a opravdu hororově. V rámci 3D počítejme s tím, že nám v klíně přistanou střeva, ohodí nás mohutný cákanec krve a vzduchem na nás poletí hozená pila a to je asi tak všechno. Tvůrci nám dovolí setkat se s postavami z předešlých dílů, jako je temný detektiv Hoffman i nadále vykonávající špinavou práci po Jigsawovi a tentokrát ji (málem) dotáhne až k dokonalosti, s vdovou po Jigsawovi Jill Tuckovou i se samotným Johnem Tuckem. i když už jen prostřednictvím flashbacku a neminou nás ani postavy z řad přeživších, kteří měli to štěstí a z pastí se kdysi včas vyprostili. Je zajímavé sledovat, kam se série od prvního poměrně "myšlenkově" posazeného dílu posunula v pokračování sedmém. Tento díl začíná jako jakýsi sled krvavých scének a žádné vymýšlení komplikovaného děje, který by ve své složitosti trumfl všechna předešlá pokračování se nekoná a složité zůstaly hlavně pasti, a spolu s nimi děj svižně odsýpá. Greutert přesně ví, na čem celá série staví a servíruje to bez skrupulí. Vždyť je to jen horor. Ačkoliv tvůrci ho mohli víc doladit v drobných detailech a nuancích. Například, dívka z úvodní scény na veletrhu, o kterou se přetahují dva její nápadníci, mohla být hezčí a kdo by se taky nechal řezat pro takovou ochechuli cirkulárkou. Přihlížející diváci tohoto krvavého divadla byl výborný nápad a jen se divím, že někoho z davu nenapadlo to jako debil začít natáčet na mobil, jak tomu bývá v reálu zvykem, když se na ulici stane nějaké neštěstí, tak to hned nějaký dementní jedinec v rámci moderního trendu současnosti natočí, hodí to na net a pak se u toho asi i uspokojí. A právě o lidských nectnostech, jako je zvědavost, sobeckost, lhaní, podvádění a další, je celá série Saw založena a Jigsaw tyto prohřešky nemilosrdně trestá i v Saw 3D. Tímto jsme se dostali i k nějaké myšlenkové podstatě, která má něco do sebe. A to nás ještě čeká závěrečná vysvětlující povinná pointa...a pak už jen...konec hry... (kingik) 5*

Podivuhodná torture porn odyssea SAW se (aspoň dočasně) loučí a to jedním ze svých lepších dílů. Jako jediná postosmdesátková hororová série poslala do kin celých sedm úzce - byť vychtěně a úsměvně - provázaných filmů, v nichž jsme nahlédli do opravdu mnoha nepřívětivých sklepů, kotelen, skladů, garáží a motelových pokojů a byli v nich svědky řady šílených dilemat a vynalézavých způsobů mučení a usmrcení. Mnohokrát loutka na tříkolce oznámila, že si chce zahrát hru, a mnohokrát se rozezněl notoricky známý hudební motiv uvozující závěrečnou skládačku s dalším samoúčelným rádobyšokujícím zvratem. U sedmičky se mi líbila zápletka i pasti (samozřejmě obojímu se dá snadno vysmát, což platí pro celou sérii) a potěšil Flanary. A jako zakončení téhle překombinované série, v níž je zdaleka nejsympatičtější postavou "vrah" Jigsaw, je to podle mě adekvátní. "NA TO ZAPOMEŇ." (choze) 3*

VELKÁ RECENZE
Sedm dílů je hodně. Sakra hodně. Je to tak moc hodně, že už člověku dojde humor a přestane si ze série Saw dělat legraci. Už to prostě nejde. Z tohoto hororového seriálu, který začal jako malý, levný, originální a zatraceně zábavný film, se časem stala přehlídka čím dál tím horších herců a čím dál tím nudnějších způsobů, jakými lze člověka zabít nebo zmrzačit. S nástupem 3D ale Saw dostává nový vítr do plachet. Teď jde o to, jak ho využije.
Režisér Kevin Greutert natočil už předcházející šestku, o níž se říká, že se v rámci série docela povedla. V tomhle případě bohužel nic světoborného nepředvádí. Fakt je ten, že poslední Saw je paradoxně docela zábavný film. Nebo spíš „ne nudný“. Nemohou za to ovšem ani herci, ani režisér, ani scénáristé. Saw 3D baví jen a pouze proto, že se v něm pořád něco děje. Za těch předchozích šest filmů nám tvůrci představili snad desítky postav, velká část z nich se objevuje i teď, a i když většinou jen někde projdou a řeknou jednu či dvě věty, jsou tady. A je jich hodně. V Saw 3D se tak pořád něco děje. Nikdo nemá moc prostoru hrát a tím pádem něco kazit a člověk musí v kině zpracovávat obrovský příval informací, pokud chce vědět, kdo je kdo a proč má zrovna tenhle člověk na hlavě nasazenou věc, která mu z čelisti udělá prejt. Pravda, nejsou to zrovna klady v tom pravém slova smyslu, ale výsledek je ten, že se člověk u Saw 3D nenudí.
O nějaké velké zábavě se ale také moc mluvit nedá. Máme tu totiž víceméně dvě hlavní dějové linie a ani jedna si pochvalu nezaslouží. V té první se chlapík jménem Bobby Dagen stane další obětí zvrácené hry, protože v televizi tvrdil, že už ji jednou hrál a přežil. A kecal. Takže tu máme klasické "běž z místnosti A do místnosti B a zabraň tomu, aby umřeli tvoji kolegové a tvoje žena." Všechno už tu několikrát bylo, takže jediné, čím mohli tvůrci v téhle části Saw 3D překvapit, jsou pasti. Ty jsou však bohužel celkem nenápadité a je vidět, že filmařům už došla invence. Navíc ani nejsou nijak zvlášť drsné, takže i v případě, že v kině hledáte znechucení, budete odcházet zklamáni.
Druhá dějová linka je však ještě problematičtější. Manželka původního Jigsawa se schovává před jeho nástupcem a snaží ho s pomocí policie dopadnout. Bohužel v tomto případě se Kevin Greutert neobtěžoval moc říct, proč se vlastně ti dva nemají rádi (jasně, past na krku je svinstvo, ale proč ji sakra záporák na ten krk dostal?) a jednoduše spoléhají na to, že znáte všech předchozích dílů. Oficiálně se tedy všichni plácají po ramenou, jak se jim povedlo natočit poslední film tak, že lidé, kteří předchozí díly neviděli, nebudou mít problémy s pochopením děje. Je to lež. Sám jsem skončil u trojky a polovinu času jsem netušil, která bije.
Pochvalu si ale zaslouží 3D. Jen málokdy diváka vytrhne ze sledování násilností a když už vám tvůrci pošlou do obličeje kus ledvin nebo mozku, je to opravdu efektní. S 3D to tu nikdo nepřehání a jeho použití tu dává smysl a zvyšuje divácký zážitek. Alespoň na lehký podprůměr. Jinak je to prostě všechno staré (dobré?) Saw. Tvůrci dobře vědí, že na jejich film zase přijdou hordy fanoušků a že se nemusí starat o rozpočet, který ani tentokrát nepřekročil dvacet milionů dolarů. Saw zkrátka funguje na jistou diváckou skupinu pořád jako magnet, tak proč něco měnit?
No... popravdě důvodů pro změnu by se našlo dost. Chtělo by to lepší herce, trochu obměnit celý koncept, zapracovat na napětí (lekačky vůbec nefungují) a nesázet všechno jen na brutalitu, která v sedmičce vlastně ani pořádně nefunguje. Ze Saw se stala instantní hororová série. Je jedno, kdo ty filmy točí. Je fuk, kdo v nich hraje a nikoho nezajímá, kdo ve filmu bojuje o život. Tentokrát je to jen 3D, ale to neznamená, že si tahle série zaslouží pochvalu. V nejlepším se mělo skončit. A to nejlepší bylo po prvním díle. Od té doby to jde jen dolů a Saw 3D je toho důkazem. Ne úplně mizerné hodnocení si film zasloužil prakticky jen kvůli tomu, že se v něm pořád něco děje. Bohužel to, co se v něm děje, moc zajímavé není. A mimochodem – pointu musí prokouknout po patnácti minutách i člověk, který prohrává v pexesu s orangutany.

Ocenění:
Razzies
2010 - Nejhorší využití 3D, až z toho bolí oči. (nominace)

DABING
1. DABING (DVD)
V českém znění: Filip Švarc - Sean Patrick Flanery (Bobby Dagen), Michal Michálek - Chad Donella (Matt Gibson), Tereza Bebarová - Gina Holden (Joyce Dagenová), Libor Bouček - Dean Armstrong (Cale), David Švehlík - Laurence Anthony (Detektiv Rogers), Jarmila Švehlová - Betsy Russell (Jill Tucková), Libor Hruška - Costas Mandylor (Mark Hoffman), Jakub Saic - Sebastian Pigott (Brad) a Cary Elwes (Dr. Lawrence Gordon), Michal Holán - Jon Cor (Ryan) + Chester Bennington (Evan), Zdeněk Maryška - Tobin Bell (Jigsaw / John Kramer), Ivana Korolová - Kim Schraner (Palmer), Jitka Moučková - Naomi Snieckus (Nina), Irena Máchová - Gabrielle West (Sara) + Olunike Adeliyi (Sidney), Kateřina Lojdová - Tanedra Howard (Simone), Kateřina Březinová - Anne Lee Greene (Dina) | Elizabeth Rowin (Sara), Antonín Navrátil - Carlos Diaz (koroner), Libor Terš, Zdeněk Mahdal, Martina Hudečková, Jan Šťastný, Roman Hajlich, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Dana Hrbková
Zvuk: David Pavlíček
Výsledný mix: Richard Tomíček
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Jiří Balcárek
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska 2011

2. DABING (Prima)
V českém znění: Jakub Saic - Sean Patrick Flanery (Bobby Dagen), Ladislav Cigánek - Chad Donella (Matt Gibson), Klára Vodenková - Gina Holden (Joyce Dagenová), Ivo Novák - Dean Armstrong (Cale), Libor Terš - Laurence Anthony (Detektiv Rogers) + Cary Elwes (Dr. Lawrence Gordon + titulky), Jana Páleníčková - Betsy Russell (Jill Tucková) + Tanedra Howard (Simone), Pavel Vondra - Costas Mandylor (Mark Hoffman), Petr Neskusil - Sebastian Pigott (Brad), Michal Holán - Jon Cor (Ryan) + Chester Bennington (Evan), Zdeněk Maryška - Tobin Bell (Jigsaw / John Kramer), Klára Jandová - Kim Schraner (Palmer), Kateřina Velebová - Naomi Snieckus (Nina) + Gabrielle West (Sara), Šárka Vondrová - Olunike Adeliyi (Sidney), Ernesto Čekan
Překlad: Ludmila Klabačková
Dialogy: Ivan Kotmel
Zvuk: Rudolf Stránský
Produkce: Petra Stuchlá
Vedoucí výroby: Kristýna Pavlíková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Marek Tomažič
Vyrobila: FTV Prima, spol. s r.o. ve studiu Grant 2012

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 4.11.2010 H.C.E.
Premiéra USA: 29.10.2010 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 18.3.2011 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 10 338 408
Tržby celkem - $ 136 150 434
Návštěvnost v ČR 64 606
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000

FILMY V SÉRII
Saw: Hra o přežití gastonrolinc.webnode.cz/news/saw/
Horor / Mysteriózní, USA, 2004
Režie: James Wan, Hrají: Leigh Whannell, Cary Elwes

Saw 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/saw-saw/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2005
Režie: Darren Lynn Bousman, Hrají: Tobin Bell, Shawnee Smith

Saw 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/saw-saw1/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2006
Režie: Darren Lynn Bousman, Hrají: Tobin Bell, Shawnee Smith

Saw 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/saw-saw2/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2007
Režie: Darren Lynn Bousman, Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor

Saw 5 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/saw-saw3/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2008
Režie: David Hackl, Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor

Saw 6 gastonrolinc.webnode.cz/news/saw1/
Horor / Mysteriózní, Kanada / USA, 2009
Režie: Kevin Greutert, Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor

Saw 3D gastonrolinc.webnode.cz/news/a292/
Horor / Krimi, Kanada / USA, 2010
Režie: Kevin Greutert, Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor

Jigsaw gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0205/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2017
Režie: Michael Spierig, Peter Spierig, Hrají: Tobin Bell, Matt Passmore
 
Spirála strachu: Saw pokračuje gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/a0-0205/
Horor / Krimi / Mysteriózní, USA 2021
Režie: Darren Lynn Bousman, Hrají: Chris Rock, Samuel L. Jackson
 
Tvůrci a herci
Kevin Greutert (Režie), Mark Burg (Produkce), Gregg Hoffman (Produkce), Oren Koules (Produkce), Charlie Clouser (Hudba), Brian Gedge (Kamera), Kevin Greutert (Střih), Stephanie Gorin (Casting), Anthony A. Iannil (Scénografie), Alex Kavanagh (Kostýmy), Mark Gingras (Zvuk), John Douglas Smith (Zvuk), Colin Penman (Masky), Patrick Melton (Scénář), Marcus Dunstan (Scénář), Sean Patrick Flanery (Herec), Gina Holden (Herec), Betsy Russell (Herec), Costas Mandylor (Herec), Tobin Bell (Herec), Chad Donella (Herec), Naomi Snieckus (Herec), Chester Bennington (Herec), Rebecca Marshall (Herec), Cary Elwes (Herec), Ned Bellamy (Herec), Greg Bryk (Herec), Joanna Douglas (Herec), Tanedra Howard (Herec), Shauna MacDonald (Herec), Claudia DiFolco (Herec), Christopher McGuire (Herec), Jon Cor (Herec), Rachel Wilson (Herec), Chris Owens (Herec)
 
2010/90/Kanada, USA/Horor, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Film bol zakázaný v Malajzii a Thajsku.
- Detektiv Gibson's (Chad Donella) má ve filmu zbraň Beretta 92FS ráže 9x19mm.
- Film byl v Německu zakázán, ale v lednu 2013 byl zákaz zrušen.
- Jedná se o první díl, na kterém se jako kameraman nepodílel David A. Armstrong.
- Film nebyl předem promítán kritikům.
- S rozpočtem 17 milionů amerických dolarů se jedná o nejdražší díl série.
- Tobin Bell je jediný herec, který se objevil ve všech sedmi dílech série.
- Chester Bennington, představitel Evana, má ve skutečnosti na těle několik tetování. Ta, která jsou vidět ve filmu, ale nejsou pravá.
- Ve filmu se objevil i Chester Bennington, zpěvák skupiny Linkin Park. Ten kvůli své roli Evana absolvoval několik konzultací s učitelem herectví.
- Rating R - tedy přístupno pod 17 let jen s rodičovským doprovodem, byl získán až na 6. pokus. Filmaři se tak úspěšně vyhli nejtvrdšímu ratingu NC-17, tedy pod 17 nepovolen vstup nikomu.
- Ve filmu se objeví dohromady 11 pastí, nejvíce za celou sérii.
- Počátkem roku 2009 viděli producenti filmu první díl Saw v konvertovaném 3D. Výsledkem byli tak nadšeni, že okamžitě schválili natáčení sedmičky ve 3D.
- Vzhledem ke komplikované 3D výrobě byl sedmý díl natočen za 9 týdnů, zatímco předchozím vždy stačilo týdnů 6.
- Ve filmu měla hrát i Monica Potter, která si již zahrála vedlejší, zato příběhově důležitou roli v původním snímku Saw: Hra o přežití z roku 2004.
- Film byl jako první díl z této série uveden také ve 3D.
- Na místo původně avizovaného Davida Hackla, režiséra Saw 5 (2008), byl pár dní před zahájením natáčení na jeho post dosazen Kevin Greutert, režisér Saw VI (2009).
- Ve filmu zemře celkem 26 lidí, tedy nejvíce z celé série.
 
Odkazy