Saw 5 / Saw V (2008/92/USA, Kanada/Horor, Thriller) 55% -Blu-ray-

25.09.2018 09:16
JEDNOU VĚTOU
„V SAW V. pokračuje Hoffman v práci Jigsawa. Jeho tajemství je však skoro prozrazeno a on se musí vydat na lov, aby zabránil svému prozrazení."

OBSAH
Jigsaw i jeho učednice Amanda jsou mrtví. Dva ostřílení agenti FBI, agent Strahm a agent Perez, uslyší o vraždě detektiva Kerryho a pomáhají detektivu Hoffmanovi vyřešit, co zůstalo z Jigsawovy poslední hry. Ale velitel útvaru rychlého nasazení Rigg byl sám zatažen do vražedné hry a má jen hodinu a půl na to, aby zvítězil nad řadou zvrácených a hrůzných nástrah a zachránil starého přítele i sebe před strašlivým koncem. (Filmbox)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tak zase trochu jinak, ale přesto úplně stejně. Jigsaw by se dal přirovnat k nesmrtelnému, které obchází neviditelný a připravuje všechny možné pasti na zkažené lidstvo... a mě se to líbí. Přestože je Jigsaw už opravdu hodně recyklovaný (100x vymačkaný citron....) bez jeho hlasu si dokáže divák Saw těžko představit a upřímně, možná ani nechce. Tentokrát je krev a nechutnosti na mnohem nižší míře než dříve a to je ku prospěchu, i když se děj stále nepřibližuje překvapivým koncům prvních dílů, což mě dost mrzí. Do příště doufám v nějakou inovaci, opět starý dobrý videoklipový styl a v Jigsawův hlas z jeho kryogenní komory, kde odpočívá a plánuje svá "další díla". PS: proč jsou na plakátech ty sestřičky a ve filmu nic? (Djkoma) 2*

Přezevšecky pochyby jsem na Saw pětku šel do kina a abych se přiznal, docela jsem se bavil. Saw 5 není tak krvavá jako její předhozí díly, nesnaží se zaujmout jen krví, a morbidností smrtí, snaží se trošičku docílit faktu, že příběh, kterým nás po několik let obklopovala je vlastně jinak, než by být měl, nebo spíše po několik let byl, což se dalo čekat. Nenapadá mě, co jiného by se na to všecko dalo vymyslet. Rozhodně jsem se ale po hodinu a půl docela i bavil. Sice to skončilo jak jinak než otevřeně, takže nezbývá nic jiného než počkat na příští Halloween, ale po hodně špatné čtyřce jsem byl vcelku potěšen. Hlavně tedy tím, že z až příliš zlého a krvavého ztvárnění se trošku upustilo, a to především. Jen stále po shlédnutí filmu nemohu setřást ten pocit, že pětka byla vlastně o ničem. (Malarkey) 3*

Dost brutál horor. Páté pokračování je po slabé čtyřce dost našlapaná, temná, brutální a krvavá jízda, která ani na chvíli nepolevuje, navíc je přehledně a zajímavě natočená, což bych od střihače David Hackla opravdu nečekal. Už úvodní brutál scéna dává jasně najevo co bude následovat. V popředí stojí tentokrát zvrhlý detektiv Mark Hoffman v podání Costase Mandylora, který převzal krvavou práci po skládačkovém vrahovi Jigsawovi, který je po smrti, a tak jsme svědky, kdy prostřednictvím flashbacků a četných retrospektiv je detektiv postupně zasvěcován charismatickým Tobinem Bellem do krvavé práce, jejíž cílem je náprava hříšníků. A i na ty v tomto díle dojde. A bude jich rovnou pět v čele se zajímavou Julií Benz a budou se muset dostat z temného bludiště pastí, které jsou velmi důmyslné, aby vyproštění z nich bylo co nejnáročnější. A aby toho nebylo málo, jde po zkorumpovaném detektivovi jeho kolega agent Strahm v podání Scotta Pattersona, který tuší odkud vražedný vítr vane. O nápaditost a napětí v této krvavé hře není nouze a pátý díl mě opravdu bavil i v mnohém příjemně překvapil a tahle přichystaná past byla fakt působivá hororová smršť. (kingik) 5*

VELKÁ RECENZE
Byl to skvělý start. Nezávislý horůrek Saw s geniálním průvodním nápadem svého času oslavovali diváci i kritici. Vznikla dvojka. Trojka. Čtyřka. Pětka. Z dnešního pohledu je až neuvěřitelné, jakou má série Saw výdrž. Kritická přízeň sice opadla, diváci si nicméně v rámci každoročního svátku vykotlaných dýní na svou porci Pily zajdou. A tak není důvod nenatočit za rok zase další pokračování. VŽDYCKY v něm někdo zatouží účinkovat (tady se přece píší dějiny, no ne?), bude stát úplně stejně mrzký peníz jako minulý rok a velmi pravděpodobně se zase zaplatí už během prvního týdne, protože – co si budeme namlouvat – ten marketingový timing je geniální. A to tvůrcům bohatě stačí.
Přemýšlím, co napsat o pátém díle série, kde jsou předchozí čtyři díly úplně stejné. Co výjimečného podchytit a nebylo to ještě napsáno v některé z minulých recenzí. Jigsaw je zpět (ať už to znamená cokoliv) a zase se rozhodne lapit několik chudáků v kleštích důmyslných pastí, které je nemusí připravit, ale velice pravděpodobně připraví o život než si předtím ještě stihnou velmi brutálně ublížit. Paralelně s výletem po sérii smrtících komor pobíhá (lépe řečeno postává) příběhem detektiv, který cosi tuší a cosi ví, ale stejně nakonec zjistí, že byl jen loutkou v něčích pařátech.
Linie číslo jedna je v rámci možností poměrně zábavná a mihne se v ní spousta dnes už známějších herců (seriálová přítelkyně Dextera obarvená na brunetu). Jinak ale s nosným příběhem vůbec nijak nesouvisí a sérii Saw nikam neposunuje. Je tu čistě proto, že v každém předchozím díle Saw bylo naporcováno několik chudáků na sto různých způsobů, tak proč by to tedy dnes mělo být jinak. Dobrá. Lidé umírají, vybuchují, rozřezávají si ruce – pokud si na něco takového potrpíte a dokážete to brát s nadsázkou, budiž vám jedna polovina pátého Saw s klidným svědomím doporučena. Jen poznámka na okraj: Myslím si o sobě, že snesu hodně, ale úvodní scéna se mnou zakývala zhruba podobně jako znásilnění na začátku druhých Hor, které mají oči. Ne že by to bylo přespříliš děsivé. Je to jenom přespříliš brutální, nechutné a prachsprostě samoúčelné.
Linie číslo dvě není zábavná v rámci jakýchkoliv možností. Vyšetřující policista prostojí celý film nad spisy a lejstry, aby jimi listoval a citoval je způsobem, který mu vždycky poodhalí novou skutečnost. Tato nová skutečnost se zjeví ve formě flashbacku některého ze čtyř předchozích dílů, kterému má dát nový pohled na věc, ve skutečnosti ale pouze variuje totéž, co už se variovalo ve čtyřce – je to takové zopakování uplynulého děje s jednou novou skutečností a celé to působí jako intro k dalšímu dílu, který už by měl být pořádný. Problém je, že tohle už si říkáme několikátý rok po sobě a Saw pořád nějak nejde do sebe.
Debutující režisér David Hakl zvládá svou roli na jedničku, což je resumé, které vyplývá z faktu, že tu nemá prakticky žádnou práci a tak nemá co zkazit. Opsané obrazové filtry z minulých dílů, známe interiéry od tamtéž, pár herců, z nichž téměř nikdo bez výjimky neumí hrát a k tomu dialogy a zvraty, které si chvílemi nezadají s Pánskou jízdou (ano, s tou od Kotíka). Šokující zjištění a překvapivá odhalení se dají odzívat ve chvíli, kdy už jste se v minulosti jednou takhle napálili a když už bychom věci generalizovali, platí to tu vlastně úplně o všem. Předpokládám ale, že pokud se na Saw 5 vydáte, učiníte tak s naprosto konkrétním a nepřehnaným očekáváním. A to se do puntíku splní. Otázkou zůstává, jestli stojí za těch utracených 150 Kč a nevyplatí se počkat na DVD.
Pátý díl Saw nedělá sérii ostudu. Tu už udělaly předchozí díly a pětka jenom drží laťku. Drží ji statečně a s ohledem na očekávání i řemeslně k naprosto průměrné spokojenosti. Což je problém, protože ji i přes nepopiratelnou demenci a vození za nos nemůžu s čistým svědomím odstřelit. A tak rád bych to přitom udělal. Skutečnost, že si na takových filmech někdo každoročně vydělá na pět luxusních vilek na Havaji, mi hýbe žlučí.
P.S. Saw 5 otevírá dveře nejen pro šestý, ale s přehledem i pro sedmý, osmý a dalších nevímkolik dílů. Neuvěřitelné.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Film prakticky začíná tam, kde skončil čtvrtý díl, takže se bez znalosti předešlých dílů nikam nepohnete. Přiznejme si, že by ale bylo dost divné jít na páté pokračování s vírou, že není třeba znát předešlé filmy. V zamotaném příběhu se budou těžko orientovat i skalní fanoušci této série, natož nějaký náhodný "kolemjdoucí", který ani neví, co že to ten Saw vlastně je. V nejnovější "pile" se samozřejmě objeví i pár nových věcí, které navazují na trojku a tak nám prozradí nové informace, do té velké skládačky, které říkáme příběh. Je těžké odhadovat, jestli tohle vůbec někdy skončí. Zatím to totiž ani trochu nevypadá, že bychom, jsme se chýlili k nějakému rozuzlení. Spíše naopak. Je to čím dál tím více zamotanější, než kdy předtím. Zda je to dobře, to nechám na každém z vás. I tentokrát jsou hlavním "tahákem" různorodé pasti a série bizardních úmrtí, u kterých se slabším povahám takzvaně "zvedne kufr". O lidské pastičky tedy nebude nouze ani tentokrát. Například, hned na začátku se dočkáme kyvadla, které se sune na svojí oběť, aby ji za okamžik rozpůlilo na dvě totožné půlky. Oběť se ovšem může zachránit a to tak, že si rozdrtí obě ruce, aby se dostala na svobodu. Temná atmosféra je naštěstí i zde zachována, a tak se budete bát ve stejném duchu, jako minulý rok, což považuji za velké plus. Děj se tentokrát točí okolo 5-ti lidí, kteří se musí dostat z bludiště plného pastí a jednoho nebojácného detektiva, který si myslí, že něco ví. Za malé osvěžení můžeme považovat i flashback, kdy se vracíme k událostem, které se staly v období Saw 3. Díky tomu se dočkáte nečekaných zvratů a překvapení, která by moc lidí asi nečekala. Herecké výkony se nesou ve standardním duchu, takže nás neurazí ani nenadchnou. Kdo mě ale opět mile překvapil, byl Tobin Bell, který znovu podal ohromující výkon v roli hlavního záporáka - Jigsawa. Ani takový Costas Mandylor nebyl úplně špatný, celkem mu to pěkně odsýpalo od ruky. Co mě dál zaujalo, byl výkon první oběti. Na jeho jméno si už ale bohužel nevzpomínám. Když shrnu všechna fakta, Saw 5 je poměrně silným dílen série, který u mě získal třetí příčku v top dílech. Brutalita je zde na průměrné únosnosti, ale špatně se vám může udělat i tady. Třeba takový pohled na visící střeva, ten bych nedoporučoval na lačný žaludek. O krev tu také není zrovna nouze, prolije se jí tu hektolitry. Přesto ale myslím, že v tomhle směru první tři díly byly ještě o něco vydatnější. Když si navíc vzpomenu na operaci ve čtvrtém díle, tak té nemůže ani z půlky konkurovat. Přes všechny zmíněné vady na kráse je to stále vcelku kvalitní podívaná, u které vám opět bude tuhnout krev v žilách. Jediné, co vás ve filmu bude nudit je stále natahovaný a pěkně zamotaný příběh. Buďme ale upřímní, hlavní tahák celé série dnes již (bohužel) spočívá v něčem jiném. Nejde o dobrou zápletku, ale o co nejvíce useknutých končetin. Ještě, že alespoň ten překvapivý závěr zůstal...

DABING
1. DABING (DVD)
V českém znění: Libor Hruška - Costas Mandylor (Hoffman), Otto Rošetzký - Greg Bryk (Mallick), René Slováčková - Julie Benz (Brit), Zdeněk Maryška - Tobin Bell (John Kramer /Jigsaw), Jiří Čapka - Mark Rolston (Erickson), Zdeněk Mahdal - Scott Patterson (agent Strahm), Pavel Trávníček - Carlo Rota (Charles), Irena Hrubá - Betsy Russell (Jill Tucková), Antonín Navrátil - Joris Jarsky (Seth) + Angus Macfadyen (Jeff) + Danny Glover (David Tapp), Klára Jandová - Meagan Good (Luba), Kateřina Březinová - Bahar Soomekh (Lynn), Bohdan Tůma, Libor Terš (titulky)
Překlad: Dana Kazdová
Produkce: Bára Hornychová
Zvuk: David Pavlíček
Dialogy a režie českého znění: Jiří Balcárek
Vyrobila: Tvůrčí Skupina Josefa Petráska 2009

2. DABING (Prima)
V českém znění: Pavel Vondra - Costas Mandylor (Hoffman), Petr Neskusil - Greg Bryk (Mallick) + Joris Jarsky (Seth), Kristina Jelínková - Julie Benz (Brit), Zdeněk Maryška - Tobin Bell (John Kramer /Jigsaw), Bohuslav Kalva - Mark Rolston (Erickson), Petr Gelnar - Scott Patterson (agent Strahm), Bohdan Tůma - Carlo Rota (Charles + titulky), Klára Jandová - Betsy Russell (Jill Tucková), Nikola Votočková - Meagan Good (Luba), Kateřina Velebová, Svatopluk Schuller - Al Sapienza (Policejní šéf), Marek Libert, Anna Nemčoková, Šárka Vondrová
Překlad: Ludmila Klabačková
Dialogy: Ivan Kotmel
Zvuk: Rudolf Stránský
Produkce: Petra Stuchlá
Vedoucí výroby: Kristýna Pavlíková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Dramaturgie: Hana Pernicová
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Marek Tomažič
Vyrobila: FTV Prima, spol. s r.o. ve studiu Grant 2012

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 30.10.2008 H.C.E.
Premiéra USA: 24.10.2008 Lionsgate US
Premiéra Kanada: 24.10.2008
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 25.5.2009 (DVD) H.C.E.
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 25.5.2009 H.C.E.
Poprvé na DVD: 25.5.2009 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: 25.5.2009 H.C.E.

Tržby v ČR - Kč 5 227 790
Tržby celkem - $ 113 900 000
Návštěvnost v ČR 47 556
Náklady (Rozpočet) - $ 10 800 000

BONUSY (Blu-ray)
• Osudová Pětka
• Past Kyvadlo
• Past Krychle
• Natáčení pasti Krychle
• Past Rakev

ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.35:1
česky 5.1 DTS-HD, anglicky 5.1 DTS-HD
české, maďarské, polské, rumunské

FILMY V SÉRII
Saw: Hra o přežití gastonrolinc.webnode.cz/news/saw/
Horor / Mysteriózní, USA, 2004
Režie: James Wan, Hrají: Leigh Whannell, Cary Elwes

Saw 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/saw-saw/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2005
Režie: Darren Lynn Bousman, Hrají: Tobin Bell, Shawnee Smith

Saw 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/saw-saw1/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2006
Režie: Darren Lynn Bousman, Hrají: Tobin Bell, Shawnee Smith

Saw 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/saw-saw2/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2007
Režie: Darren Lynn Bousman, Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor

Saw 5 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/saw-saw3/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2008
Režie: David Hackl, Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor

Saw 6 gastonrolinc.webnode.cz/news/saw1/
Horor / Mysteriózní, Kanada / USA, 2009
Režie: Kevin Greutert, Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor

Saw 3D gastonrolinc.webnode.cz/news/a292/
Horor / Krimi, Kanada / USA, 2010
Režie: Kevin Greutert, Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor

Jigsaw gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0205/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2017
Režie: Michael Spierig, Peter Spierig, Hrají: Tobin Bell, Matt Passmore
 
Spirála strachu: Saw pokračuje gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/a0-0205/
Horor / Krimi / Mysteriózní, USA 2021
Režie: Darren Lynn Bousman, Hrají: Chris Rock, Samuel L. Jackson
 
Tvůrci a herci
David Hackl (Režie), Mark Burg (Produkce), Gregg Hoffman (Produkce), Oren Koules (Produkce), Charlie Clouser (Hudba), David A. Armstrong (Kamera), Kevin Greutert (Střih), Stephanie Gorin (Casting), Anthony A. Iannil (Scénografie), Alex Kavanagh (Kostýmy), Mark Gingras (Zvuk), John Douglas Smith (Zvuk), Colin Penman (Masky), Patrick Melton (Scénář), Marcus Dunstan (Scénář), Tobin Bell (Herec), Costas Mandylor (Herec), Scott Patterson (Herec), Betsy Russell (Herec), Julie Benz (Herec), Meagan Good (Herec), Mark Rolston (Herec), Carlo Rota (Herec), Greg Bryk (Herec), Mike Butters (Herec), Al Sapienza (Herec), Mike Realba (Herec), Lyriq Bent (Herec), Sheila Shah (Herec), Samantha Lemole (Herec), Athena Karkanis (Herec), Louis Ferreira (Herec), Donnie Wahlberg (Herec), Danny Glover (Herec), Shawnee Smith (Herec), Bahar Soomekh (Herec), Niamh Wilson (Herec), Angus Macfadyen (Herec), Natalie Brown (Herec), Quancetia Hamilton (Herec), Sarah Power (Herec), Joris Jarsky (Herec), Brandon McGibbon (Herec)
 
2008/92/USA, Kanada/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film bol zakázaný v Malajzii.
- Hoffman (Costas Mandylor) má ve filmu zbraň Glock 17 ráže 9x19mm.
- Stopáž, ve které Hoffman opouští budovu Gideon s Corbett a říká: "Nikdo to nezvládl" je scéna, která už byla natočena dříve jako konec Saw IV (2007), ale nakonec byla vystřižena.
- Danny Glover měl nabídku znovu obohatit jeho postavu ve flashbacku, ale musel jí odmítnout, protože zrovna pracoval na filmu Blindness (2008).
- Sethova past byla inspirována povídkou Edgara Allana Poea "Jáma a kyvadlo".
- Ve scéně, kdy agent Erickson mluví s Jill Tuck, je na stole fotografie Ericksona a jeho ženy. Ve skutečnosti na ní je Mark Rolston (herec hrající Ericksona) a jeho reálná žena.
- Role Dana Ericksona byla psána pro Williama Forsythea. Nabídku odmítl, z důvodu zaplnění časového harmonogramu.
- Darren Lynn Bousman režíroval úvodní scénu.
- Druhý film ze serie Saw, ve kterém učeň Jigsawa (v tomto případě Hoffman) nahrál vzkaz na kazetu, která se přehrávala ve filmovém vyvrcholení.
- První díl ze série Saw, který nekončí větou "Game Over."
- První díl ze série Saw, ve kterém se loutka Billy neukázala osobně, vyjma flashbacků.
- Ve filmu zemře 5 lidí.
 
Odkazy