Saw 2 / Saw II (2005/93/USA, Kanada/Horor, Thriller) 65% -Originál DVD-

25.09.2018 09:16
JEDNOU VĚTOU
„Z téhle show se vypadnout nedá. V téhle show se nehlasuje. V téhle show prostě přežijete, nebo ne.“

OBSAH
Celosvetový úspech filmu Saw predurčil jeho pokračovanie. Do nevábnej miestnosti umiestnili tvorcovia hneď osem ľudí... Keď sa prebudia, je im opäť prednesená premisa ten, kto zabije ostatných, zaslúži si žiť. Súbežne sa rozbieha pátranie po nedolapenom vrahovi Jigsaw, ktorého artisticky dopilované scény ľudského utrpenia opäť začínajú plniť stránky novín. Pozor, Jigsaw ťa sleduje...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tak je to tu. Jednička byla překvapením, s dvojkou přichází velké obavy. Dvojky v Hollywoodu znamenají většinou všeho víc kromě kvality, která často je max poloviční. Opět se nám dostane hry na přežití tentokrát s bandou různých lidí, kterých spojuje jak rychle zjistíte jedna osoba. Nakonec film působí promyšleně, ale i překombinovaně. Pasti jsou zajímavé, ale chybí jim rafinovanost těch z prvního dílu. Nejde o nekvalitní zábavu, je překvapením, ze druhý díl je min. tak kvalitní jako první a na jeho konci budete opět koukat jako znovu narození, ale už to není ten velký šok a ta velká originální pecka jako tenkrát. Tak si to užijte víc než jednou na to opět nekouknete. (Djkoma) 3*

Poněkud přímočařejší než první díl, protože tvůrci očekávají, že diváci budou chtít vidět krev, něco co dokáže zobrazit divákovo utrpení, něco co ho rozhodí, a tak si ty nejbizárnější pochoutky pouštějí do druhého dílu, který víc než na příběh dá na samotné pasti a toto zpestření přecijenom něco stojí. Teda rozhodně snížení kvality série, i když stále udržuje hodně vysokou laťku a i tak se snaží o pokračování příběhu, přesto, že v tomhle díle poněkud volnější formou. Počet mrtvých se stupňuje, příběh se nijak dál neprosazuje, už teď se ví, že série dokáže vidělat hooodně prachů a tak se píše další a další scénář na další díly. Jestli to tak budu brát, tak Saw série má sestupnou tendenci. Druhý díl je naprosto rozdílný než první. Nedokáže toho tolik co nabídnout a blíží se průměrnému hororu, jenže samotný závěr to všechno trošičku změní, ale rozhodně mně nerozhodí celkový dojem z filmu, který je trošičku jiný než jsem čekal, ale takový jaký autoři od série dle mého očekávali. (Malarkey) 3*

Rozvleklejší začátek dává vědět, že tentokrát nepůjde jen o samoúčelnou hru na efekt, ale také o rodinné drama s ponaučením na konci. Tedy zdánlivě. Vyjít z premisy, že všechny karty známe z rubu i líce na samém začátku byl dobrý tah. Sledujeme současně skupinku sociopatů pobíhajících po zapastěném domu a detektiva vedoucího s Jigsawem debatu na téma „život, vesmír a vůbec“. Jak však vyjde najevo, jedna dějová linie byla do filmu zakomponována čistě pro to, aby se něco dělo a hlavně, aby to něco obsahovalo spoustu krve. Pointa nám odhalí, že zhruba tři čtvrtiny filmu jsou zcela postradatelné a pro pochopení podstaty naprosto zbytečné. SAW 2 nemá žádnou atmosféru, ani jednou jsem se nelekl a povinné „šokující“ odhalení mě jenom utvrdilo v tom, jak velkým omylem bylo dát prvnímu dílu plné hodnocení. Je k naštvání, když vás jeden film přesvědčí o hlouposti filmu jiného. 40% (Matty) 2*

VELKÁ RECENZE
Sequely nečekaných hitů to nikdy neměly tak těžké jako dnes. Každému jednomu z nich je přišpendlena pověst rychlokvašeného produktu prakticky po zahájení natáčení, u prvního traileru už většinou skepse dosahuje takových mezí, že se někde v jejích osidlech vytrácí slova jako objektivita a soudnost. A i když se zázraky občas dějí, stačí se podívat na bilance kritik a člověk nemůže než souhlasit s tím, že tyhle předsudky ve filmovém světě bohužel vládnou oprávněně.
O to víc potěší, když člověk zajde na film jako je Saw 2. Film, o kterém si myslí přesně tohle a ještě mnohem horší věci, o kterých se tu snad raději ani nebudu rozepisovat ;) a ono se z toho nakonec vyklube opravdu příjemné překvapení. Pila dvojka téměř snese srovnání se svým starším bratříčkem, což je přinejmenším obdivuhodné vzhledem k šachům, které se odehrály ve štábu a rekordnímu času, ve kterém byl hotový scénář (pár týdnů po premiéře jedničky). Nicméně, nic není zadarmo a přestože má tenhle film lokty opravdu ostré a pere se za svoji slávu přímo vehementně, skýtá jistá úskalí…
Tak předně – bez znalosti jedničky budete nahraní jak v autě bez kapky benzínu. Nejen že vám nikdo nepomůže a neřekne co a jak se minule událo, kdo přežil, kdo si hoví pod kytkami, kdo je doktor Gordon a proč má ten člověk s podivnou přezdívkou Jigsaw tak neutuchající touhu trápit lidi. Tvůrci jdou v pokračování tak daleko, že dokonce navštíví stejné lokace, které nebožáci minule obývali i s těmi nebožáky povalujícími se po zemi. Takže pravidlo číslo jedna: Nakoukejte jedničku, všímejte si detailů, zapamatujte si vedlejší postavy – bude se vám to hodit. Některé charaktery se rozvíjejí dál a postupují na nový psychologický level, je však diskutabilní, zda je to vždycky úplně dobře (bez spoileru nelze vysvětlit).
Pokud jste s jedničkou seznámeni, vítejte do světa, kde zůstalo vše při starém. A to myslím opravdu vše. Vizuální forma včetně zrychlených nájezdů a objezdů, zběsilého střihu, kamerových filtrů a sugestivních barev je malována přesně s tou razancí, kvůli které máme patálie kolem Saw tak rádi. Ruku v ruce s tím jde i přiškrcená atmosféra a deprese, plynoucí z nehezkých podobenství lidského utrpení, které opět do mrtě využívá svého vysokého ratingu (Bartkowiak se svými pár mrtvolami ve tmě by mohl závidět). Opravdu jsem si myslel, že jsem „tvrďák“, po jedničce mě nedokáže nic rozhodit a už vůbec ne dvojka, která bude svého předchůdce pouze polovičatě kopírovat. Ale stalo se. Opět je tu nápadů a bizarních pastí, které byste ze sebe se zdravou myslí prostě nevyloudili, opět fungují a opět u nich lidi strašně křičí, když už to mají „za pár“. Každopádně, zrychluje a střihá se tu ještě mnohem víc a utrpení obětí nemá konců. Minimálně dvakrát jsem si říkal, že to či tamto už je mi skutečně fyzicky nepříjemné, ale režisér na tom trval dalších deset patnáct vteřin. Uf.
Jednou z deviz původního Saw byl i originální konec, vypilovaný nad rámec žánru do té míry, že zamotal hlavu i těm, kdo jsou na podobné zvraty zvyklí. Před dvojkou stál nelehký úkol tuhle sázku dorovnat, možná do banku i něco přihodit, ale stále neupadnout do osidel žánrových klišé. Otázka zní: Šlo to vůbec? Asi ne. A možná i proto je konec tentokrát mnohem schůdnější, průhlednější a bohužel utopen v tom klišé, které jsem výše načrtl. Pokud jste viděli pět libovolných teenagerovských survival hororů, závěrečný „twist“ pro vás nebude problém odhadnout někde v polovině. A bohužel ztrácí i to málo, co měla jednička – jakýsi pocit zadostiučiní z toho, že tahle do detailu promyšlená hra vrahovi vyšla. Zde zbyl jen jakýsi nahořklý pocit z toho, že by to všechno mělo být dokonalé, promyšlené, že by tam mělo být to silné zadostiučinění, ale popravdě zbylo jen jakési ploché (přestože docela solidně maskované vedlejšími motivy) torzo, které se snaží svou „chytrostí“ procpat do vyšší ligy. Tam už si bohužel pár podobných předchůdců hoví.
Nehledě na tenhle slabý článek je ale Saw 2 důstojným pokračováním a vzhledem k tomu, že je na podobné (dobré) filmy velké sucho, nebál bych se u něj použít verdikt, který jsem kdysi použil u jedničky: V rámci žánru špička ledovce bez hluchých (rozuměj nudných) pasáží, která vás dokáže přibít do sedadel a nepustit. Že má zploštělejší (jde už jen o to najít kdesi uzavřené nebožáky) a trochu předvídatelný scénář a pár minut a mrtvol navíc by jí určitě neuškodilo, to jí pro dnešek s čistým svědomím odpouštím.

O FILMU
„Saw je jeden z filmů, u kterého diváci ihned žádají o pokračování, protože na konci prvního dílu zůstává příliš otázek nezodpovězených,“ vysvětluje producent Oren Koules. „Váhali jsme, jestli pokračování natočit, nebo ne,“ dodává Mark Burg, Koulesův kolega z produkce. „Ale dostávali jsme takové množství e-mailů s dotazy, co se se Saw stalo dál, že jsme to nemohli nenatočit.“
„Když jsem se díval na první díl Saw,“ říká režisér Bousman, „Chytlo mě to, protože film ukazuje skutečné lidi v situacích, kdy jsou donuceni chovat se jako zrůdy.
Dosud byla vrahova identita ze Saw pro diváky skryta, ale tvůrci filmu se rozhodli prostřednictvím detektiva Mathewse prozradit o něm víc. Ukáže se, že má dobře promyšlené plány, ve kterých figuruje 8 cizích lidí v zajetí a především - sám Mathews.
Stejně jako v Saw je i v Saw 2 celá řada neočekávaných zvratů, kterým nebudou tentokrát moci uvěřit ani skalní fandové tohoto žánru (jistě je to zvedne ze křesla, ze kterého budou film sledovat). „To, co si myslíte, že chce film říct, není vůbec to, co si myslíte,“ říká Bousman, „Neustále se mění. V několika posledních scénách dojde k dramatické změně, kdy si uvědomíte, jaká je ve skutečnosti hra, o kterou jde, že jde o něco mnohem zásadnějšího, než jsme si zpočátku mysleli a než jsme čekali.“
Opravdu, konec filmu bude překvapení. Jenom hlavní herci a štáb měli možnost číst závěrečné stránky přísně střeženého scénáře. Tvůrci filmu natočili „čtyři nebo pět“ možných zakončení snímku, aby neprozradili, jaké jsou jejich skutečné záměry.
Kromě režiséra Jamese Wana a scénáristy/herce Leigh Whannela, kteří film vyprodukovali, na filmu pracoval tým tvůrců z prvního dílu. Kamery se ujal David Armstrong, hudbu opět skládal Charlie Clouser a Kevin Greutert se opět chopil střihu.
Tentokrát měli k dispozici větší rozpočet a snažili se aby pokračování Saw bylo ještě lepší než předchozí díl - hlavně ve způsobech, jak trápit vězně.
David Hackl (výroba) se snažil vytěžit co nejvíce ze strašlivé atmosféry prvního dílu filmu. „Saw 2 přesunul do nového doupěte,“ říká producent Gregg Hoffman, „Je to tam opravdu nechutné, plné nejrůznějších bizarních mučících nástrojů“.
Především Hackl si užil řešení nejrůznějších pastí a mučících nástrojů. V jedné scéně vězněná žena ponoří ruce do nádoby plné žiletek. „Musel jsem přemýšlet o stovkách otázek: ´Proč nemůže ruce vytáhnout? Proč nemůže nádobu rozbít? Proč si nemůže ruku ošetřit a ovázat?“ Takové otázky obvykle při natáčení neřeším.“ směje se Hackl.
„Je fajn podílet se na zpracování takového napínavého scénáře,“ říká herečka Shawnee Smith, „Jako třeba ta scéna na začátku filmu, se sklapovací pastí. To je jako ve středověku. Takových filmů moc nevidíte. Tady to máte všechno pěkně natvrdo.“
obrazek
Hackl měl na vytvoření scén jednotlivých záběrů pouhé tři týdny. Dal dohromady 27 scén na ve stísněných podmínkách, aby mohlo na jaře roku 2005 během 5 týdnů vzniknout pokračování prvního dílu Saw.
Režisér Darren Lynn Bousman se k realizaci Saw 2 dostal čirou náhodou. Shlédl několik záběrů ze Saw ještě předtím, než se film dostal do kin, a ohromila ho Armstrongova kamera. Přál si, aby s ním Armstrong spolupracoval na obdobném filmu jako byl Saw, na filmu The Desperate. Armstrongovi se Bousmanův scénář moc líbil a hned o tom řekl producentům Saw - Hoffmanovi a Koulesovi: „Neměli jsme ani potuchy, že půjde o pokračování Saw 2“ říká Oren Koules. „Ale když mi o tom Craig vyprávěl, vyslechl jsem si to a řekl: ´To bude Saw 2.“.
Když Lion Gate´s Film dali najevo, že by pokračování Saw rádi uvedli do kin během jednoho roku, Whannel s Wanem ještě pracovali na propagaci prvního filmu. Hoffman a Koules si uvědomili, že Bousmanův scénář je skvělá příležitost, jak realizovat pokračování snímku. Whanel a James Wan podstatně zasáhli do scénáře - o Wanovi Kousel řekl: „Pomohl přetvořit Saw v Saw 2 - a scénář pomalu nabral závěrečné podoby strašlivého světa“.
Bousmanovo režisérské nadšení přineslo do projektu další poutavý aspekt. Využít režiséra, jenž točí svůj první celovečerní film v čele tak očekávaného projektu by se mohlo zdát přinejmenším riskantní, ale produkce o něm neměla nejmenší pochybnosti: „Viděli jsme jeho reklamy,“ vzpomíná Hoffman, „Říkal jsem si, že když už jsme ho úspěšně využili na osmiminutovu upoutávku, že bychom ho měli využít i na pokračování filmu. A naše rozhodnutí se ukázalo být naprosto správné.“
„Darren Bousman je geniální“ říká producent Mark Burg, „Je to šikovný profesionál. A natáčí skvělé věci.“
Od začátku Oren Koules nepochyboval o tom, že do hlavní role Saw obsadí opět Tobina Bella: „Tobin je pro nás absolutní hvězda.,“ říká Koules, „V Saw 2 je skvěle namaskován. Zvláštní masky se musely aplikovat dvě nebo tři hodiny, a pak jste si je nasadil třeba jen na jednu scénu.“
Propagátor názoru že „není lepší role, než malé“ se vrhl do hlavní role Saw: „Nikdy jsem nezažil tak ústřední a silnou malou roli,“ vzpomíná Bell, „Když se má natočit něco takového, jdete do toho ze všech sil, a to jsem také udělal.“
Bell je nyní rád, že může v pokračování filmu o Saw 2 prozradit více: „Největší a nejnebezpečnější pastí ze všech, které se ve filmu objeví, je nepochybně uvažování vraha“ říká herec, „Nezabíjí ve svých myšlenkách lidi, ale nechává je učinit vlastní rozhodnutí. Věří, že si lidé neváží svých životů, a jediný způsob, jak si to mohou uvědomit je donutit je bojovat o přežití.“
V Saw 2 si zahrála i Shawnee Smith, která hrála už v prvním dílu roli Amandy - jediné z vězňů, která přežije jeho brutální hry. Přestože v Saw 2 ztvárnila jenom vedlejší roli, stala se Amanda jakousi ikonou celého snímku.
Její vyděšený obličej zaplavil plakáty a upoutávky. „Shawnee ztvárnila svou roli ženy, která se vrahovi postaví, velice intenzívně a dynamicky. Vypadá to, že se dobře vyzná v tom, o co ve hře jde,“ říká Hoffman.
Smithová uznává, že podílet se na natáčení Saw 2 bylo velmi vzrušující: „Stal se z toho fenomén, opravdu jsem si práci se štábem užila. Když mě požádali o spolupráci na druhém dílu, byla jsem nadšená - přestože se pořád nerada bojím“.
Donnie Wahlberg se proslavil filmem Šestý smysl a seriálem z produkce HBO Band Of Brothers, pracoval také na řadě hororů, ale Saw vnímá trochu jinak: „První díl byl hodně dobrý. Na to, že měli jen milionový rozpočet, udělali velký kus práce a opravdu překvapili diváky. Vnesli do hororového žánru něco nového, a myslím, že to bylo velice inspirativní.“
Wahlberg také nechtěl zklamat svého syna, velkého fanouška prvního dílu: „Když jsem jemu a jeho kamarádům řekl, že asi budu hrát i v druhém dílu, byli nadšení. Spousty pomůcek z filmu už nosí do školy.“
„Donnie byl od začátku úžasný,“ chválí herce Bousman, „Hned přišel se spoustou nápadů. Bylo fajn projít s ním scénář a poslouchat jeho návrhy, co bychom kde mohli jak udělat. Ke všemu ho něco napadlo, včetně barev na kravatě, kterou ve filmu nosí. A vždycky to byly nápady na místě.“
„Donnie Whlaberg je své roli naprosto oddaný,“ říká Koules. Myslí si, že to, že Wahlberg sám je v civilním životě otec, dodává jeho roli detektiva Mathewse důležitý emoční aspekt: „V jeho roli je obrovská dávka soucitu muže, který vykonává svou práci a najednou se dostane do situace, kde by se sám mohl stát obětí. Diváci si toho na jeho výkonu nepochybně všimnou.“
Spolu s Amandou si zahrálo role obětí chycených do pasti ještě několik herců. Každý z nich hledal protijed proti látce, která je má během dvou hodin zabít. Drsný Xavier myslí jen a jen na sebe, citlivý Jonas se snaží stát vůdcem skupinky. Dále je těžkým psychickým i fyzickým zkouškám vystavena tvrdá Addison, krysu připomínající Obi a přecitlivělá a křehká Laura.
„Nenávidím horory,“ vtipkuje Beverley Mitchell, která proslula rolí v rodinném dramatu V sedmém nebi, „Tohle je ale psychologický thriller. Opravdu musíte proniknout do myšlení postav a protože se tak s nimi sžijete, je strašné pozorovat co si vzájemně působí za hrůzy. Není to jen film, kde vás pronásleduje chlapík s motorovou pilou.“
Herec Franky G. získal řadu nadšených ohlasů na jeho filmový debut Manito v roce 2002. Roli Xaviera, sebestředného gangstera, kterému není cizí násilí, vzal s nadšením: „Nezajímá ho nikdo jiný, než on sám,“ vysvětluje Franky, „Nejdřív si myslí, že je to jenom hra, nějaký vtip, ale nakonec mu rupnou nervy.“
Bousman je připraven na to, že jeho film bude srovnáván s prvním dílem Saw. Přesto věří, že pokračování přiková diváky k sedadlům v kině: „Budou odcházet z kina a říkat: ´Teda! Zase mě dostali! To jsem nečekal!´“ říká režisér.
Když jsem viděl poprvé viděl Saw - byla to zrovna poslední scéna, úplně jsem oněměl. „I tentokrát máme v rukávů pár překvapení pro diváky. Opravdu je to dostane!“

DABING
V českém znění: Zdeněk Maryška - Tobin Bell (Jigsaw), Martin Stránský - Donnie Wahlberg (Eric Matthews), René Slováčková - Dina Meyer (Allison Kerryová), Nikola Votočková - Shawnee Smith (Amanda Youngová), Martin Kolár - Glenn Plummer (Jonas Singer), Ludvík Král - Franky G (Xavier Chavez), Zuzana Hykyšová - Emmanuelle Vaugier (Addison Cordayová), Jan Škvor - Erik Knudsen (Daniel Matthews), Tomáš Juřička - Lyriq Bent (Daniel Rigg), Zdeněk Mahdal - Tim Burd (Obi Tate), Lucie Svobodová - Beverley Mitchell (Laura Hunterová), Ivo Novák, Radek Hoppe, Bohuslav Kalva, Libor Terš, Václav Rašilov, Petr Vágner, Radek Kuchař
Překlad: Anna Bandyová
Zvuk: Dušan Matuška
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska pro HCE v roce 2006

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 2.2.2006
Premiéra USA: 28.10.2005 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 22.05.2006 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 4 095 545
Tržby celkem - $ 147 400 000
Návštěvnost v ČR 39 307
Náklady (Rozpočet) - $ 4 000 000

FILMY V SÉRII
Saw: Hra o přežití gastonrolinc.webnode.cz/news/saw/
Horor / Mysteriózní, USA, 2004
Režie: James Wan, Hrají: Leigh Whannell, Cary Elwes

Saw 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/saw-saw/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2005
Režie: Darren Lynn Bousman, Hrají: Tobin Bell, Shawnee Smith

Saw 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/saw-saw1/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2006
Režie: Darren Lynn Bousman, Hrají: Tobin Bell, Shawnee Smith

Saw 4 gastonrolinc.webnode.cz/news/saw-saw2/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2007
Režie: Darren Lynn Bousman, Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor

Saw 5 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/saw-saw3/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2008
Režie: David Hackl, Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor

Saw 6 gastonrolinc.webnode.cz/news/saw1/
Horor / Mysteriózní, Kanada / USA, 2009
Režie: Kevin Greutert, Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor

Saw 3D gastonrolinc.webnode.cz/news/a292/
Horor / Krimi, Kanada / USA, 2010
Režie: Kevin Greutert, Hrají: Tobin Bell, Costas Mandylor

Jigsaw gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0205/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2017
Režie: Michael Spierig, Peter Spierig, Hrají: Tobin Bell, Matt Passmore
 
Spirála strachu: Saw pokračuje gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/a0-0205/
Horor / Krimi / Mysteriózní, USA 2021
Režie: Darren Lynn Bousman, Hrají: Chris Rock, Samuel L. Jackson
 
Tvůrci a herci
Darren Lynn Bousman (Režie), Mark Burg (Produkce), Gregg Hoffman (Produkce), Oren Koules (Produkce), Charlie Clouser (Hudba), David A. Armstrong (Kamera), Kevin Greutert (Střih), Stephanie Gorin (Casting), Amy Lippens (Casting), David Hackl (Scénografie), Alex Kavanagh (Kostýmy), Mark Gingras (Zvuk), Sarah Fairbairn (Masky), Leigh Whannell (Scénář), Darren Lynn Bousman (Scénář), Tobin Bell (Herec), Shawnee Smith (Herec), Donnie Wahlberg (Herec), Dina Meyer (Herec), Beverley Mitchell (Herec), Glenn Plummer (Herec), Franky G (Herec), Emmanuelle Vaugier (Herec), Erik Knudsen (Herec), Lyriq Bent (Herec), Sam Malkin (Herec), John Fallon (Herec), Noam Jenkins (Herec)
 
2005/93/USA, Kanada/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film bol zakázaný v Malajzii. (Paldiny)
- Zbraň, která je připevněná na dveřích je Ruger GP100 ráže .357 Magnum.
- Eric Matthews (Donnie Wahlberg) nosí hodinky značky Casio G-Shock G-2500.
- Základ scenára napísal Darren Lynn Bousman, keď pracoval na pľaci seriálu Akty X (1993).
- Kapela „Mudvayne“, která k filmu nahrávala skladbu „Forget to Remember“, použila v klipu k písni tématiku filmu.
- Keď sa detektív v podaní Donnieho Wahlberga pýta Jigsawa na cestu, ten mu odpovie: "Posledný dom naľavo". Je to tiež názov filmu Wesa Cravena.
- Pozorný divák si může všimnout, že v každé pasti tohoto dílu je zabudovaná bezbolestná úniková cesta. Například ve skleňené krabici s noži, kvůli které jedna z postav vykrvácí, je nahoře vidět klíč, kterým by šlo krabici otevřít a dostat se ven. Podobné záchrany jsou i v jiných pastích.
- Skutečně nízkorozpočtový horor za 4 mil. dolarů vydělal během prvního víkendu (28. – 30. 10. 2005) promítání v USA 31,7 milionu. Celkový obrat se vyšplhal na rovných 87 milionů.
- Film byl nominovaný na cenu Saturn americké Akademie sci-fi, fantasy a hororových filmů.
- Režisér Darren Lynn Bousman se dlouhé roky snažil natočit film The Desperate podle vlastního scénáře. Narážel však na trvalé odmítání, protože studia příběh považovala za přeplněný násilím. Když se z prvního dílu Saw: Hra o přežití stal obrovský hit, Bousman dostal šanci uplatnit scénář, ale musel ho upravit, aby se hodil do linie novodobé franchise.
- Čtyři členové štábu strávili týden tím, že vyndavali jehlice z injekcí a vyměňovali je za umělé z gumy. Pro scénu s injekcemi se původně počítalo s 20 000 kusy, nakonec ale bylo použito 120 000 injekcí, které ještě musely být podložené pěnou.
- Většina herců nedostala posledních 25 stránek scénáře, aby se nedozvěděli předčasně konec, který poznali jen představitelé hlavních postav.
- Celý film byl natočený za 25 dnů a v jedné budově.
- Jigsawovo jméno je, jak se dozvíme ve scéně se zdravotní sestrou, John Kramer.
- V prvním díle Saw: Hra o přežití byla Jigsawova loutka ovládaná rybářským vlascem, ale díky většímu rozpočtu dvojky si už mohli tvůrci pro pokračování vyrobit mechanickou loutku.
- Když se ve filmu objeví na Jigsawově odpočtu "do konce hry" 30 minut, zbývá přesně půl hodiny do konce filmu.
- V tomto filmu zemře celkem sedm lidí.
 
Odkazy