Harry Brown / Harry Brown (2009/103/Velká Británie/Krimi, Drama, Thriller) 77%

10.07.2018 15:28
JEDNOU VĚTOU
„Jeden muž se postavil na odpor."

OBSAH
Harry Brown (Sir Michael Caine) je řádný občan a bývalý mariňák. Po smrti manželky žije sám v jednom ze stovek bytů na předměstí. Společnost mu dělá jen jeho nejlepší přítel Leonardo (David Bradley). Právě toho ale jednoho dne zavraždí parta místních výtržníků. Harry se rozhodne jednat a naplnit sám svou vlastní představu o spravedlnosti....(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Harry Brown je člověk, který by si s poslední postavou Clinta Eastwooda v Gran Torinu určitě rozumněl. Možná ne ze začátku, ale později určitě. To už jste možná poznali sami tím, jak to tu všichni s tím filmem porovnávají. Já tak nemůžu jinak než doporučit, protože ten film je opravdu neskutečná jízda. Ze začátku se možná táhne opravdu příšerně, nebo spíš typicky britsky, ale během chvíle si Michaela Caine oblíbíte jako dlouho ne a budete prožívat každou minutu jeho života. A tak to má být. Film mě má dostat. Obklopit a dostat. Tak jsem celý příběh prožíval jako dlouho ne a bylo mi přitom naprosto ukradené, že je film ve skutečnosti šíleně syrový a krutý. Na druhou stranu, co jiného bychom si také představovali? Mazání medu kolem huby? (Malarkey) 4*

Duchna Death Wish aneb Harold Brown za životní jistoty jako jsou klid, úcta mladší generace a bezpečné podchody.. Sir Michael Caine zcela v intencích svého motta “mluv pomalu, neříkej mnoho“, syrovost lokací podkreslující hudba a pár opravdu hutných scén (výslech výkvětu mládeže, nákup zbraní v zahradnictví „U šedého zákalu“). Škoda jen, že se od scén pouličních nepokojů nechal Barber zahnat scénářem do slepé uličky, nicméně jeho další budoucnost na pozici filmového režiséra jistě bude stát za povšimnutí. Je zřejmé, že se náš kabinet doktora Kalouska Caligariho nechal při tvorbě nové důchodové reformy inspirovat právě Harry Brownem. Když se může britský penzista na sklonku osmé dekády života tak vitálně ohánět Glockem a noži, proč bychom to nesvedli i my? Už jen čekám, kdy přijde návrh, že první výplata penze bude in memoriam (samozřejmě za předpokladu, že jste si na ni spořili) a druhá už zkrátka nebude.. (Gilmour93) 4*

O Tropa de Elite se obecně soudí, že je to film fašistický, o ideově velmi podobném Harry Brownovi nikdo nic podobného tvrdit nebude, páč v hlavní roli vystupuje milý důchodce s tváří milovaného Michaela Caine. Jinak jsou si ty filmy ale v lecčems podobné – ve vylíčení kriminální spodiny jako primitivního kmene, v nabízení snadného řešení a v jisté jednoznačnosti vidění světa (fér mariňák vs svinská spodina). Nevadilo mi u Padilhy, nevadí mi to ani u Barbera, nedělám si iluze, že to na vybraných anglických sídlištích vypadá o moc líp. Jinak mě ale Harry moc netrefil, sociální tón je spíše nevěrohodný (přišlo mi to až moc aranžované), Barber z Caina nedostal nijak úchvatný výkon a scénář je značně klišovitý, i když to zkouší maskovat za realističnost prostředí... Celkově jsem nějak nepochopil, co to vlastně mělo být – sociální drama či netradiční thriller? Eastwood to dokázal o stupeň přesvědčivěji, i když některé scény z Barberova filmu se mi celkem pod kůži dostaly. Ale ne moc hluboko. (Marigold) 3*

VELKÁ RECENZE
Nejdůležitější věc o Harry Brownovi je potřeba říct hned na začátku. Tohle není britské Gran Torino. To, že se v hlavní roli objeví filmová legenda, že se střílí do otravných teenagerů a že Michael Caine, stejně jako Clint Eastwood, skládá hereckou poctu sám sobě, neznamená, že jde o jeden a ten samý film, v němž má jen angličtina trošku jiný přízvuk.
Harry Brown není zdaleka tak sofistikovaný, herecky vděčný a „chytrý“. Harry Brown je poctivý thriller o tom, jak se jeden obyčejný chlap naštve, koupí si pistoli a jde vyčistit sousedství. Hledat v něm něco hlubšího a snažit se mermomocí srovnávat ho s posledním hereckým koncertem Clinta Eastwooda by byla blbost, kvůli které by trpěl především divák, jenž by očekával něco, co mu Harry Brown nemůže a ani nechce nabídnout.
Scénárista Gary Young nejspíš ani nic moc chytrého napsat neumí, protože za sebou zatím má jen pár béček, jako například nedávný Turnaj zabijáků nebo Poslední výsadek s Karlem Rodenem. Harry Brown není žádná výjimka. Jednoduchý příběh chlapíka, který žije ve strachu z toho, co se může stát, když si vyrazí koupit přes ulici pomeranče, jsme tu měli už mnohokrát. Čištění ulic od mladistvých gangsterů, na něž je zákon krátký, je však stále vděčné téma, a i když ho už prakticky nejde uchopit originálně, pořád se z něho může v rukách schopného režiséra stát hodně zajímavá podívaná.
A debutující Daniel Barber podle všeho hodně schopným režisérem je. Londýnské sídliště, kde Harry a jeho důchodcovský parťák Leonard bydlí, je místo, kam by se normálně uvažující člověk nepřestěhoval, ani kdyby kvůli tomu musel spát pod mostem. Anonymní paneláky, špína, humus, všude jen alkohol a životní ztroskotanci, které osud zavedl buď ke zločinu, nebo ke flašce. Slušní lidé, kteří mohli, už se dávno odstěhovali, ti ostatní doufají, že jim bude dovoleno v klidu umřít, a policie netuší, jak si s tímhle světem, kde neplatí žádná pravidla, poradit. Každý tu jede sám za sebe a nikoho nezajímá, co se děje ve vedlejším bytě. A po setmění vyrazí ven jen ti největší odvážlivci nebo blázni. Z Londýna, v němž se Harry Brown odehrává, dostane člověk solidní depresi a ani se nediví, že hlavní hrdina vyrazí do ulic dělat pořádek.
A právě hlavní hrdina je na Harry Brownovi tím nejzajímavějším. Mstících se „obyčejných chlapů“ jsme tu už měli stovky, důchodce, který se sotva belhá, však spadá do úplně jiné kategorie. Harry Brown je tu v trochu jiné roli než například Paul Kersey z Přání smrti. Ten zabíjet neuměl, nechtěl, ale musel. Harry by chtěl, ale už na to nemá. Klepou se mu ruce, nemůže skoro chodit a o jeho srdce se každou chvíli pokouší infarkt. Na zfetovanou mládež jednoduše nestačí, a tak musí být zákeřný. Fantastická scéna, v níž si kupuje zbraň, krásně ukazuje limity, které Harry má a dává divákovi i jemu jasně najevo, že tady se podle pravidel hrát nebude. Není čas na hlášky, není čas na stylová zabití. Důchodce Harry likviduje padouchy, když nemají zbraň, když je on sám schovaný ve tmě a oni hezky osvětlení a nebo když mají mozek plný fetu.
Zahrát sedmdesátiletého vysloužilého vojáka, který se po letech opět chopil zbraně, dokáže uvěřitelně jen několik lidí a Michael Caine je bezpochyby jedním z nich. Během své kariéry si už pár rolí drsňáků vyzkoušel a tady ukazuje, že i ve věku, kdy by člověk měl prohlížet letáky se slevami v Tescu, má co nabídnout. Neztratil nic ze svého charismatu a tu zdravou lidskou nas*anost z něj člověk cítí od poloviny filmu v každém záběru. Caine táhne Harryho Browna herecky prakticky sám, protože skoro všichni ostatní tu jsou jen proto, aby mluvili o něčem, co člověka příliš nezajímá (policajtka Emily Mortimer) nebo čekají na kulku (každý, komu je pod třicet). Pokud má člověk navíc nakoukané i nějaké ty starší Cainovy akční pecky, jako například Chyťte Cartera, Orel přistál nebo špionážní sérii s Harry Palmerem, užije si tohohle hereckého veterána ještě o něco víc. Na Oscara jeho výkon kvůli žánru a typu postavy sice není, ale jako výstup na téma „ještě jsem tady a když budu chtít, tak si vás podám“ funguje naprosto dokonale.
Je bohužel škoda, že Daniel Barber nezvládnul film režijně ukočírovat až do úplného konce. Právě závěr je na Harry Brownovi totiž to nejhorší a člověk z něj má pocit, že si tvůrci řekli, že už je to nebaví a že je potřeba to rychle nějak ukončit a jít na pivko. Zvrat doslova vycucaný z prstu a již zmíněné nepříliš výrazné vedlejší postavy kazí dojem z jinak výtečně natočeného a zahraného filmu. Herecká kariéra Michaela Caina si však nejspíš lepší pomník, než je Harry Brown, přát nemohla.

DABING
1.DABING (DVD, ČT)
V českém znění: Vladimír Brabec - Michael Caine (Harry Brown), Klára Sochorová - Emily Mortimer (detektivka inspektorka Alice Framptonová), Ivan Jiřík - Charlie Creed-Miles (detektiv inspektor Terry Hicock), Filip Švarc - Jack O'Connell (Marky), Vojtěch Hájek - Ben Drew (Noel Winters), Libor Terš - Liam Cunningham (Sid Rourke), Otto Rošetzký - Jamie Downey (Carl), Martin Zahálka - Iain Glen (Childs), Bohuslav Kalva - David Bradley (Leonard 'Len' Attwell), Zbyšek Horák, Daniel Margolius, Klára Kuklová, Zuzana Ďurdinová, Vanda Károlyi-Konečná
Překlad: Ivan Němeček
Zvuk: Petr Posolda
Produkce: Pavla Draxlerová
Dialogy a režie českého znění: Petr Pospíchal
Vyrobilo: Barrandov Studio Dabing pro Magic Box 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Velká Británie: 11.11.2009 Lionsgate UK
Premiéra USA: 8.1.2010 (Palm Springs International Film Festival)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 26.7.2010 (DVD) Magicbox
Poprvé na DVD: 26.7.2010 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 10 300 000
Náklady (Rozpočet) - $ 7 300 000
 
FILMY V SÉRII
Přání smrti gastonrolinc.webnode.cz/news/a0146/
Akční / Krimi, USA, 1974
Režie: Michael Winner, Hrají: Charles Bronson, Vincent Gardenia

Přání smrti 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0147/
Akční / Drama, USA, 1982
Režie: Michael Winner, Hrají: Charles Bronson, Jill Ireland

Přání smrti 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0148/
Akční / Krimi, USA, 1985
Režie: Michael Winner, Hrají: Charles Bronson, Deborah Raffin

Touha smrti 4: Tvrdý zákrok gastonrolinc.webnode.cz/news/a0149/
Akční / Thriller, USA, 1987
Režie: J. Lee Thompson, Hrají: Charles Bronson, Kay Lenz

Touha smrti V gastonrolinc.webnode.cz/news/a0150/
Drama / Akční, USA, 1994
Režie: Allan A. Goldstein, Hrají: Charles Bronson, Lesley-Anne Down

Rozsudek smrti gastonrolinc.webnode.cz/news/a1139/
Akční / Krimi, USA, 2007
Režie: James Wan, Hrají: Kevin Bacon, Garrett Hedlund

Harry Brown gastonrolinc.webnode.cz/news/a1108/
Krimi / Drama, Velká Británie, 2009
Režie: Daniel Barber, Hrají: Michael Caine, Emily Mortimer

Přání smrti gastonrolinc.webnode.cz/news/a266/
Akční / Krimi, USA, 2018
Režie: Eli Roth, Hrají: Bruce Willis, Elisabeth Shue
 
Tvůrci a herci
Daniel Barber (Režie), Keith Bell (Produkce), Matthew Brown (Produkce), Kris Thykier (Produkce), Matthew Vaughn (Produkce), Ruth Barrett (Hudba), Martin Phipps (Hudba), Martin Ruhe (Kamera), Joe Walker (Střih), Daniel Hubbard (Casting), Kave Quinn (Scénografie), Jane Petrie (Kostýmy), Tom SayersTom Sayers (Zvuk), Ian Tapp (Zvuk), Alison Rainey (Masky), Gary Young (Scénář), Michael Caine (Herec), Emily Mortimer (Herec), Charlie Creed-Miles (Herec), David Bradley (Herec), Iain Glen (Herec), Sean Harris (Herec), Ben Drew (Herec), Jack O'Connell (Herec), Joseph Gilgun (Herec), Liam Cunningham (Herec), Claire Hackett (Herec), Raza Jaffrey (Herec), Orla O'Rourke (Herec)
 
2009/103/Velká Británie/Krimi, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Jednu z postáv mala pôvodne stvárniť Katie Jarvis, kvôli tehotenstvu sa však vo filme neobjavila.
- Michaela Cainea k filmu už od počiatku výrazne priťahovala podobnosť medzi sebou samým a hlavným hrdinom. Obaja boli vojnovými veteránmi (Brown ako člen námornej pechoty slúžil v Severnom Írsku, Caine zase bojoval v Kórejskej vojne). Navyše Caine kedysi tiež žil v štvrti, v ktorej vo filme žije Brown.
- Noela Winterse si zahrál britský rapper a skladatel Ben Drew, známý pod pseudonymem Plan B. Často spolupracuje s duem Chase & Status, se kterým se podílel i na soundtracku k tomuto filmu.
- FIlmový kritik Roger Ebert z Chicago Sun-Times popsal film jako směs snímků Gran Torino (2008) a Přání smrti (1974).
- Natáčení probíhalo převážně na londýnském sídlišti Heygate Estate ve čtvrti Walworth, které se přibližně 3 roky po uvedení filmu dočkalo demolice.
- Žena v hospodě, která zpívala píseň "Gold", byla zdravotní sestrou štábu.
- Dýka, kterou ve filmu používal Harry Brown (Michael Caine), je Fairbairn-Sykes britských Commandos.
- Harry Brown (Michael Caine) zabil a zavraždil 6 "výtržníků", z nichž 5 střelnou zbraní a jednoho nožem.
 
Odkazy