Přání smrti / Death Wish (1974/93/USA/Akční, Krimi, Drama, Thriller) 74%

05.08.2018 09:17
JEDNOU VĚTOU
„Charles Bronson je newyorský architekt. Vražda manželky a znásilnění dcery obrátí jeho život na ruby a stane se z něj pomstychtivý manžel a otec."

OBSAH
Hlavní hrdina slavného amerického filmu Paul Kersey (Charles Bronson) je architekt, průměrný občan, který nemá nic společného se světem násilí. Když je však zavražděna jeho žena a znásilněna dcera, změní se v bezcitného mstitele. Přestože je příběh vybudován tak, aby bylo zcela zřejmé, že jediným východiskem ze situace je užití násilí, a to v maximální míře, je tu snaha zobrazit, jak těžké je odpovědět na zbytečné a nepochopitelné násilí. Příběh, který v sobě má něco z tragedie, ostře navozuje otázku bezmocnosti zákona proti organizovanému zločinu a práva obyvatel vzít spravedlnost do vlastních rukou, což je téma u nás dnes stále více než aktuální.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tohle je absolutní špička v oblasti thrillerů o pomstě všech dob. Je to vyloženě kult a obrovsky jeho pověst a reputaci kazí to, že Bronson natočil tolik dalších připitomnělých pokračování. Nejedná se o akční film za jaký jej mnoho lidí má. Je to akční thriller či drama, které ve své neuvěřitelné filmové dokonalosti propojuje naprosto plynule a přesně řadu témat spojených s lidskou agresí, zlem v nás, touhou po pomstě a legislativních nástrojích trestu a nápravy kriminálníků. Film je plynule rozfázován do několika částí, kdy po krátkém, ale výstižném seznámení s pozadím Kerseyho rodiny jsme svědky brutálního napadení jeho manželky a dcery třemi pouličními kriminálníky. Přepadení se odehrává v bytě Kerseyho, nezvyklý divák se bojí toho, čeho bude svědkem, zvyklý divák jako jsem třeba já, se bojí také. Neuvěřitelně surové, brutální a odporné přepadení, zmlácení a zneužití je tak mrazivě a realistycky natočeno, že je z něj divákovi zle. Kersey v návaznosti na dalších události a díky tomu, že je neuvěřitelně tvrdý chlap (ale velice reálná postava), bere v určité části filmu do rukou pistoli a vydává se na pochůzky městem. Schválně si vybírá nebezpečná temná zákoutí a při každé konfrontaci s kriminálníky je bez lítosti odkrágluje. Nezná slitování, později dokáže svůj dvojí život plynule spojit se zaměstnáním a kariérou. Nejedná se však o typického akčního hrdinu, proměna v bránícího se muže, mstitele a zároveň vraha je postupná a po první vraždě se v traumatu doma sesype a pozvrací. Postupně se však vraždění gangsterů a chuligánů stává pro něj přirozenou součástí života, stejně jako denní docházka do zaměstnání, kde je (rovněž) velmi úspěšný ... Ve finále film nastiňuje právě témata možnosti bránit se a to i zabitím či vraždou, postavení se "zlu venku" dalším zlem a díky médiím se z Kerseyho stává "lidový hrdina". Excelentní film, naprostý kult, ve své podstatě a rovině dokonalé syrové dílo, těžce a účelně útočící na mnoho divákových pocitů a vnitřních tendencí a pudů. Bronson podává naprosto dokonalý herecký výkon. I když se to možná nezdá, ve své jednoduchosti, zádumčivosti, tvrdosti i beznaději je neuvěřitelně přesvědčivý. Opravdu hraje a dokazuje, že je pan herec. Jako třešnička na dortu jsou pak perfektně zvládnuté veškeré filmové aspekty, od kamery, po hudbu, scénář, prostředí atd. (Flipnic) 5*

V jeden okamžik se kariéra Charlese Bronsona dostala do místa, od kterého byla cesta jen přes otce rodiny, která nějakým způsobem byla zabita/znásilněna/zmasakrována a on jako jediný, kdo dokáže uchopit zbraň ve jménu zákona, jde snížit počet kriminálníků v ulicích ameriky. Škoda, že se to opakovalo tak často až téma ztratilo i tu poslední jiskru zajímavosti. (Djkoma) 3*

Charles Bronson jak ho znám a opět dokonalý. Dlouho jsem s ním žádný film neviděla , ale ten konec přímo vybízí k pokračování. Tyhle role mu přímo sednou, je tím už pověstný....z chlapa, který si žije klidně svůj život s krásnou ženou a najednou se okolnosti promění tak, že je z něj ten pověstný mstitel, který se nemůže spolehnout ani na veřejné činitele, protože spravedlnost někdy zkrátka nefunguje a je bezmocná proti tolika parchantům v jednom městě. Nedokáži absolutně odhadnout, jak by jednal táta, kterému by se to stalo a ti grázlové by zůstávali stále na svobodě. Jó, život je někdy krutý boj. (Emma53) 4*

V.I.M. FILMU
Charles Bronson byl sice tvrďák a místo ve filmové hale slávy si zajistil už dávno, ale při pohledu na jeho filmografii člověk zjistí, že těch opravdu dobrých filmů zas až tak moc nenatočil. Většinou se totiž pohyboval v béčkových vodách a hrál málomluvné zabijáky, kteří bez mrknutí oka likvidují padouchy co nejdrsnějším způsobem. To samé by se dalo říct i o režiséru Michael Winnerovi, který se také nikdy pod nic „oficiálně hodnotného“ nepodepsal.
Společně ale tihle dva dokázali natočit parádní akční zábavu, největší paradox je však v tom, že jejich nejslavnější spolupráce Přání smrti právě příliš akční není. V první části pětidílné série je totiž Paul Kersey doopravdy jen architektem, kterého okolnosti donutí k tomu, aby se vydal do ulic se zbraní. Nejsou tu velké přestřelky ani akční scény v tom pravém slova smyslu, namísto nich tu člověk najde postupně gradující napětí a zajímavě napsaný a zahraný charakter, jehož proměna ze stárnoucího a poctivě pracujícího chlapíka v nelítostného zabijáka je nejen zajímavá, ale především uvěřitelná.
Bronson tu totiž nevyrazí střílet feťáky hned po tom, co přijde o rodinu. Trvá téměř šedesát minut, než se k nějaké výraznější akci odhodlá a i tak je ve scénách, při nichž má někomu prostřelit břicho, vidět, že se mu do toho příliš nechce a že sám se sebou bojuje, jelikož ví, že to, co dělá, se naprosto příčí hodnotám, které dosud vyznával. Sledovat Paula Kerseyho, jenž se pomalu chystá do ulic vykonávat svou pomstu a přitom má sám strach a není si jistý, že jedná správně, je mnohem zajímavější, než sledovat Paula Kerseyho, jak v pozdějších dílech cpe člověka do lisu nebo střílí z raketometu.
Dnes už Přání smrti možná nepůsobí tak, jako v době svého uvedení, protože béčkových akčňáren, v nichž hrdina mstí smrt svých blízkých a bere zákon do vlastních rukou, je ve videopůjčovnách nepočítaně, ale bylo to právě Přání smrti, které přišlo s žánrovými pravidly, jež dnes dodržují režiséři, kteří v době uvedení Bronsonova thrilleru nebyli ani na světě. Je to temný, špinavý a atmosférický film, který má na diváka větší nároky než kupříkladu Rozsudek smrti Jamese Wana, ale dokáže vlézt pod kůži a rezonovat tam mnohem déle, než by člověk u podobného filmu čekal.

VELKÁ RECENZE
Hlavní hrdina slavného amerického filmu Paul Kersey je architekt. Průměrný občan, který nemá nic společného se světem násilí. Když je však zavražděna jeho žena a znásilněna dcera, rozhodne se zlomený muž vzít zákon do vlastních rukou. Každý večer se na vlastní pěst vydává do ulic velkoměsta a vraždí nebezpečné zločince, zloděje a pasáky, kteří se mu připletou do cesty.
Dnes již klasický film s Charlesem Bronsonem v hlavní roli nastoluje složitou otázku, jak se coby občan zachovat tváří v tvář zbytečnému a nepochopitelnému násilí, a dává na ni značně zjednodušující a morálně těžko přijatelnou odpověď. V tomto ohledu však nebyl počátkem 70. let, kdy v centrech amerických velkoměst vrcholila vlna zločinnosti, zdaleka sám. Stačí vzpomenout sérii filmů s Clintem Eastwoodem coby drsným Harrym či Gena Hackmana v dalším slavném snímku Francouzská spojka. Hudbu k filmu složil Herbie Hancock a v roli jednoho z chuligánů se na plátně vůbec poprvé objevil tehdy dvaadvacetiletý Jeff Goldblum. Charles Bronson si roli Paula Kerseyho zopakoval ještě v dalších čtyřech pokračováních.
Skvělý akčně laděný kriminální snímek s Charlesem Bronsonem v hlavní roli.Začátek je dobrý,především přepadení v rodinném bytě je drsně provedeno,ale film dostává spád až když Bronson chodí po nočním New Yorku a střílí gangstery.Jen někdy se mi zdá,jako by tato setkání vyhledával.Konec je ale trochu divný.Policie má jasný důkaz,že zastřelil několik gangsterů,ale protože tím snížil kriminalitu ve městě,nechá ho jít.Jinak je ale Bronson skvělý.Tyto role mu opravdu seděly.
Přání smrti (v americkém originále: Death Wish) je americký akční film z roku 1974. Režisérem filmu je Michael Winner. Hlavní role ve filmu ztvárnili Charles Bronson, Hope Lange, Vincent Gardenia, William Redfield a Steven Keats.

DABING
1. DABING /Mrtvé přání/ (VHS)
V českém znění: Pavel Pípal - Charles Bronson (Paul Kersey), Ilja Prachař - Vincent Gardenia (Frank O'Shelby), Miloš Vávra - Stuart Margolin (Aimes Jainchill) + William Bogert (Fred Brown) + (policista na okrsku) + (úředník v bance) + (policejní komisař) + (násilník) + (doktor v nemocnici) + (muž na stavbě), Tonda Navrátil - Steven Keats (Jack Toby) + (hlasatel ve westernovém městečku) + (policista) + (reportér) + (násilník v parku) + (titulky), Bohumil Švarc - Jay Rasumny (architekt v kanceláři) + (kněz na pohřbu) + (komisař Rider), Jaroslava Obermaierová - Hope Lange (Joanna Kerseyová) + (sestra v nemocnici) + (ženský hlas na letišti) + Helen Martin (Alma Leeová Brownová) + (žena na večírku), Dana Batulková - Kathleen Tolan (Carol Tobyová) + (sekretářka) + (policistka), David Prachař - Christopher Logan (násilník č.2) + (reportér) + (muž prodávající noviny) + (hlas v policejním rádiu) + Christopher Guest (strážník Reilly), Jan Novotný - Jeff Goldblum (násilník č.1) + Robert Kya-Hill (Joe Charles) + (násilník v parku) + (policista) + (muž na večírku), Bohuslav Kalva - William Redfield (Sam Kreutzer) + Fred Scollay (okresní prokurátor) + Ed Grover (poručík Briggs) + (doktor v nemocnici) + (úředník na letišti) + (reportér) + (hlídač v hotelu), Petr Vobecký - (dva různí násilníci)
Zvuk: Lubomír Zajíc
Vyrobilo: Studio Zero pro společnost Film & Video Studio Prague, 1992

2. DABING /Přání smrti/ (Prima)
V českém znění: Miroslav Moravec - Charles Bronson (Paul Kersey), Josef Vinklář - Vincent Gardenia (Frank O'Shelby), Helena Němcová, Jana Kasanová, Miloš Vávra, Dalimil Klapka, Martin Janouš, Libor Terš, Bohumír Starý a další
Zvuk: Karel Sýkora
Překlad, dialogy a režie českého znění: Vladislav Čejchan
Připravila: Firma Vacek
Vyrobila: Premiéra TV a.s., TV Prima, 1997

3. DABING /Touha smrti I/ (Nova, DVD, Prima, ČT)
V českém znění: Jiří Zavřel - Charles Bronson (Paul Kersey), Zdeněk Hruška - Steven Keats (Jack Toby), Vladimír Brabec - Vincent Gardenia (Frank Ochoa), Michal Pavlata - Stuart Margolin (Aimes Jainchill), Petr Pelzer - Jay Rasumny (architekt v kanceláři), Jan Szymik - Jack Wallace (Hank) + William Bogert (Fred Brown), Petr Křiváček - William Redfield (Sam Kreutzer) + Fred Scollay (okresní prokurátor), Jan Hanžlík - Stephen Elliott (policejní komisař) + Ed Grover (poručík Briggs) + (kněz na pohřbu), Ernesto Čekan - Robert Kya-Hill (Joe Charles) + Jeff Goldblum (násilník č.1), Hana Czivišová - Kathleen Tolan (Carol Tobyová) + Olympia Dukakis (policistka na okrsku), Vendulka Křížová - (ženský hlas na letišti) + (ženský hlas v nemocnici), Bohumila Dolejšová - Hope Lange (Joanna Kerseyová), Filip Švarc - Christopher Guest (strážník Reilly), Jiří Ployhar - Christopher Logan (násilník č.2), Petr Gelnar - Lawrence Hilton-Jacobs (násilník v parku č.2) + (černoch v zeleném kabátu), Jiří Kvasnička - Ken Ackles (násilník v parku č.1) + Bruce Brown (novinář) + (doktor v nemocnici), Jindřich Hinke - Floyd Levine (policejní informátor) + (titulky), Zdeněk Hess - Paul Dooley (policista v nemocnici) + Al Lewis (hlídač v hotelu Lobby) a Tomáš Masopust - Gregory Rozakis (sprejer)
Překlad: Dagmar Krejčová
Zvuk: Petr Kočík
Produkce: Lenka Vintrová, Ivana Prejdová
Dialogy a režie: Čestmír Gebouský
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro CET 21, spol. s r.o. v roce 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 24.7.1974 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 24.8.2005 (DVD( Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.8.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 22 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 3 700 000
 
FILMY V SÉRII
Přání smrti gastonrolinc.webnode.cz/news/a0146/
Akční / Krimi, USA, 1974
Režie: Michael Winner, Hrají: Charles Bronson, Vincent Gardenia

Přání smrti 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0147/
Akční / Drama, USA, 1982
Režie: Michael Winner, Hrají: Charles Bronson, Jill Ireland

Přání smrti 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0148/
Akční / Krimi, USA, 1985
Režie: Michael Winner, Hrají: Charles Bronson, Deborah Raffin

Touha smrti 4: Tvrdý zákrok gastonrolinc.webnode.cz/news/a0149/
Akční / Thriller, USA, 1987
Režie: J. Lee Thompson, Hrají: Charles Bronson, Kay Lenz

Touha smrti V gastonrolinc.webnode.cz/news/a0150/
Drama / Akční, USA, 1994
Režie: Allan A. Goldstein, Hrají: Charles Bronson, Lesley-Anne Down

Rozsudek smrti gastonrolinc.webnode.cz/news/a1139/
Akční / Krimi, USA, 2007
Režie: James Wan, Hrají: Kevin Bacon, Garrett Hedlund

Harry Brown gastonrolinc.webnode.cz/news/a1108/
Krimi / Drama, Velká Británie, 2009
Režie: Daniel Barber, Hrají: Michael Caine, Emily Mortimer

Přání smrti gastonrolinc.webnode.cz/news/a266/
Akční / Krimi, USA, 2018
Režie: Eli Roth, Hrají: Bruce Willis, Elisabeth Shue
 
Tvůrci a herci
Michael Winner (Režie), Hal Landers (Produkce), Bobby Roberts (Produkce), Dino De Laurentiis (Produkce), Herbie Hancock (Hudba), Arthur J. Ornitz (Kamera), Bernard Gribble (Střih), Cis Corman (Casting), Robert Gundlach (Scénografie), Joseph G. Aulisi (Kostýmy), James Sabat (Zvuk), Phil Rhodes (Masky), Wendell Mayes (Scénář), Brian Garfield (kniha) (Předloha), Charles Bronson (Herec), Hope Lange (Herec), Vincent Gardenia (Herec), Steven Keats (Herec), Stuart Margolin (Herec), Stephen Elliott (Herec), Jeff Goldblum (Herec), Christopher Guest (Herec), Olympia Dukakis (Herec), John Herzfeld (Herec), Eric Laneuville (Herec), Denzel Washington (Herec), Al Lewis (Herec), Lawrence Hilton-Jacobs (Herec), William Redfield (Herec), Fred J. Scollay (Herec)
 
1974/93/USA/Akční, Krimi, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Judith Crist raz o tomto filme prehlásil, že je pouličná verzia snímky Walking Tall (1973).
- V jednom zo záberov je možné vidieť, že Paul Kersey býva na adrese 33 Riverside Drive, New York City.
- Pokračovanie s názvom Túžba smrti 2 (1982) bolo do kín uvedené až osem rokov po premiére prvého dielu.
- Toto je jediný film zo série Túžba smrti, ktorý mal premiéru v 70. rokoch.
- Po úspechu filmu Drsný Harry (1971) bola úloha Paula Kerseyho ponúknutá Clintovi Eastwoodovi. Ten ju odmietol, pretože mal pocit, že takáto úloha by mu nesedela. Tvorcom odporučil obsadiť do hlavnej úlohy Gregoryho Pecka.
- Úvodnú scénu, v ktorej Paul Kersey fotí svoju manželku na Havaji, pridal do scenára režisér Michael Winner.
- Hoci mal film premiéru v roku 1974, podľa informácií uvedených v treťom pokračovaní Túžba smrti 4: Tvrdý zákrok (1987), je dej filmu zasadený do roku 1976.
- V priebehu natáčania bola v New Yorku taká zima, že členovia štábu museli na hlavách nosiť kukly.
- Paul Kersey - meno hlavnej postavy bolo skutočné meno jedného z komparzistov, ktorý sa objaví vo filme.
- Novelu, podle níž byl film natočen, napsal Brian Garfield roku 1972. Šlo o první jeho knihu, která byla zfilmována.
- V původní novele byl Paul Kersey účetním, ve filmu je architektem.
- Role Paula Kerseye byla původně zamýšlená pro Stevea McQueena, ten ji ale odmítl. Byla nabízena i Franku Sinatrovi, nakonec se jí ale ujal Charles Bronson.
- Počet mrtvých osob: 11 (z toho deset zabitých Paulem).
 
Odkazy