Touha smrti 4: Tvrdý zákrok / Death Wish 4: The Crackdown (1987/100/USA/Akční, Thriller, Drama) 48%

05.08.2018 09:18
JEDNOU VĚTOU
„Americký thriller o mstiteli, který se znovu vydává do ulic, tentokrát s cílem zlikvidovat dva soupeřící gangy narkomafie.

OBSAH
Paul Kersey se vrací do New Yorku, aby se po osobní tragédii pokusil pokračovat v normálním životě se svou přítělkyní, módní návrhářkou Olívií. Olívii však začne obtěžovat její exmanžel Tommy, brutální gangster. Když Tommyho kumpán Olívii zavraždí, Paul Kersey je připravený, i přes varování policie, pomstít její smrt.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Holt, musíme si to přiznat.Hispánský architekt Paul patří spolu s Rambem, Rockym, Matrixem(jméno Arnieho v Komandu) ke kulturnímu dědictví vzniklého za úřadování Ronalda Reagana (od 1980 do roku 1989).Bronson, i když se to nezdá kosí protivníky řádně jako za starých dobrých časů a může se ve svých 66 letech vyrovnat i takovým mladíčkům jakými jsou (či spíše byli) "Džudykof" nebo Chuckie. Ale zatímco Chucka a spol. posílají vypořádat se s diktátory někde v Africe a v SSSR, na starého důchodce zůstanou ti parchanti doma.Takže tentokrát to budou drogoví dealeři, což by bylo sado.Ale těch explozí a toho ufuněného běhání je tu trochu dost. (woody) 2*

O třídu lepší, než jeho předchůdce, což ovšem není příliš velké vyznamení. Bronson v tomhle díle působí paradoxně přesvědčivěji, než ve trojce. Přeci jenom pořádná zbraň v ruce mu sedne víc, než jeho směšně vypadající pokusy o full-contact boj. Vzhledem k jeho věku je to pochopitelné. Pokud máte rádi exploze, kterých si tu užijete vrchovatě a překousnete sračkoidní děj, dá se to vydržet. (Lima) 1*

Série střídá režiséra (po Michaelu Winnerovi nastupuje druhý Bronsonův dvorní režisér, na slovo vzatý béčkař Jake Lee Thompson), Bronson protivníky - místo rowdies odteď masí výhradně mafoše - a po krásně osmdesátkově epické trojce přichází šedivá, zbytečná a nudná čtyřka. Poslední v produkci Cannonu, zato první s podtitulem. Jednu hvězdičku snad jen za Bronsona a úvodní scénu v podzemní garáži. (choze) 1*

VELKÁ RECENZE
Čas běží a zdá se, že život losangeleského architekta Paula Kerseye, který se po smrti manželky a dcery stal nelítostným mstitelem a pronásledovatelem zločinu, by se konečně mohl usadit a dostat do normálních kolejí. V práci se mu daří stejně dobře jako ve vztahu, který navázal s energickou reportérkou Karen Sheldon. Její dceru Ericu si Paul zamiloval, jako kdyby byla jeho vlastní. Jenže osud zřejmě nehodlá Paulovi dopřát štěstí a klid. Jedné osudné noci se Erica vydá se svým přítelem do zábavního parku, aby krátce nato zemřela na následky předávkování kokainem. Přestože má Kersey plné zuby násilí a touží po klidném životě, chápe se znovu zbraně a bez slitování zlikviduje JoJa, překupníka, který dal Erice drogy.
To je ovšem pouhý začátek. S Paulem se totiž spojí tajemný milionář Nathan White, který mu poskytne prostředky a příležitost zlikvidovat dva zločinecké gangy ovládající společně téměř devadesát procent obchodu s drogami v Los Angeles. Paul střídavě zabíjí dealery pracující pro oba gangy a to tak dlouho, dokud vzájemné podezření a paranoia nezpůsobí, že se dva konkurenční gangy proti sobě postaví a navzájem se zničí.
Architekt Paul Kersey má stále co dělat. Ve čtvrtém příběhu se postaví drogovému kartelu, a to jenom proto, že dcera jeho přítelkyně zemře na předávkování. Akční výplach jako v předchozím snímku se však tentokrát nekoná. Snímek je pevněji postaven na příběhu, kde je stále zvýrazněn osamocený hrdinný bojovník, jaký byl v osmdesátých letech populární. Příběh plný hlášek, i na dnešní dobu výborných akčních scén a s osobitým charizmatem Charlese Bronsona. Hláškou to celé začne, hláškou to také skončí. Akční filmová zábava a hlavně akční stará škola se vším všudy
Dnes již klasický film s Charlesem Bronsonem v hlavní roli nastoluje složitou otázku, jak se coby občan zachovat tváří v tvář zbytečnému a nepochopitelnému násilí, a dává na ni značně zjednodušující a morálně těžko přijatelnou odpověď. V tomto ohledu však nebyl počátkem 70. let, kdy v centrech amerických velkoměst vrcholila vlna zločinnosti, zdaleka sám. Stačí vzpomenout sérii filmů s Clintem Eastwoodem coby drsným Harrym či Gena Hackmana v dalším slavném snímku Francouzská spojka. Hudbu k filmu složil Herbie Hancock a v roli jednoho z chuligánů se na plátně vůbec poprvé objevil tehdy dvaadvacetiletý Jeff Goldblum. Charles Bronson si roli Paula Kerseyho zopakoval ještě v dalších čtyřech pokračováních.

DABING
1.DABING /Touha smrti IV: Tvrdý zákrok/ (Nova, Prima)
V českém znění: Jiří Zavřel - Charles Bronson (Paul Kersey), Stanislav Fišer - John P. Ryan (Nathan White), Petr Oliva - George Dickerson (detektiv Reiner), Vlasta Žehrová - Kay Lenz (Karen Sheldonová), Oldřich Vlach - Perry Lopez (Ed Zacharias), Svatopluk Schuller, Ivo Novák - Dan Ferro (Tony Romero), Marek Libert - Jesse Dabson (Randy Viscovich), James Purcell (Vince Montono), Ivo Kubečka, Stanislav Lehký - Mike Moroff (Jack Romero), Tomáš Masopust, Petr Gelnar - Soon-Teck Oh (detektiv Phil Nozaki), Luděk Čtvrtlík - Danny Trejo (Art Sanella), Bohumila Dolejšová - Connie Hair (Angie), Jindřich Hinke - Michael MacDuff (doktor, titulky), Jitka Moučková - Dana Barron (Erica Sheldonová), Hana Czivišová, Zdeněk Hess, Jaroslav Vlach, Jan Vágner - David Fonteno (Frank Bauggs) a Jan Hanžlík - Gerald Castillo (poručík Higuera)
Překlad: Dagmar Krejčová
Zvuk: Petr Kočík
Produkce: Lenka Vintrová, Ivana Prejdová
Dialogy a režie: Čestmír Gebouský
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro CET 21, spol. s r.o. v roce 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 6.11.1987 Cannon Group
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 6 900 000
Náklady (Rozpočet) - $ 5 000 000
 
FILMY V SÉRII
Přání smrti gastonrolinc.webnode.cz/news/a0146/
Akční / Krimi, USA, 1974
Režie: Michael Winner, Hrají: Charles Bronson, Vincent Gardenia

Přání smrti 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0147/
Akční / Drama, USA, 1982
Režie: Michael Winner, Hrají: Charles Bronson, Jill Ireland

Přání smrti 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0148/
Akční / Krimi, USA, 1985
Režie: Michael Winner, Hrají: Charles Bronson, Deborah Raffin

Touha smrti 4: Tvrdý zákrok gastonrolinc.webnode.cz/news/a0149/
Akční / Thriller, USA, 1987
Režie: J. Lee Thompson, Hrají: Charles Bronson, Kay Lenz

Touha smrti V gastonrolinc.webnode.cz/news/a0150/
Drama / Akční, USA, 1994
Režie: Allan A. Goldstein, Hrají: Charles Bronson, Lesley-Anne Down

Rozsudek smrti gastonrolinc.webnode.cz/news/a1139/
Akční / Krimi, USA, 2007
Režie: James Wan, Hrají: Kevin Bacon, Garrett Hedlund

Harry Brown gastonrolinc.webnode.cz/news/a1108/
Krimi / Drama, Velká Británie, 2009
Režie: Daniel Barber, Hrají: Michael Caine, Emily Mortimer

Přání smrti gastonrolinc.webnode.cz/news/a266/
Akční / Krimi, USA, 2018
Režie: Eli Roth, Hrají: Bruce Willis, Elisabeth Shue
 
Tvůrci a herci
J. Lee Thompson (Režie), Pancho Kohner (Produkce), John Bisharat (Hudba), Paul McCallum (Hudba), Valentine McCallum (Hudba), Gideon Porath (Kamera), Peter Lee-Thompson (Střih), Perry Bullington (Casting), Robert MacDonald (Casting), - (Scénografie), - (Kostýmy), Mike Le Mare (Zvuk), Corey Bailey (Zvuk), Frank A. Montan (Zvuk), Carla M. Fabrizi (Masky), Gail Morgan Hickman (Scénář), Charles Bronson (Herec), Kay Lenz (Herec), John P. Ryan (Herec), Perry Lopez (Herec), George Dickerson (Herec), Sun-tek Oh (Herec), Dana Barron (Herec), Danny Trejo (Herec), Mike Moroff (Herec), Irwin Keyes (Herec), Tim Russ (Herec), Mark Pellegrino (Herec), Timothy Agee (Herec), Katrina Holden Bronson (Herec), Mitch Pileggi (Herec), Dale Robinette (Herec), Russell Solberg (Herec), Tom Everett (Herec), Jesse Dabson (Herec), Danny Webb (Herec), Robert Axelrod (Herec), Charles Robinson (Herec)
 
1987/100/USA/Akční, Thriller, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Jediný film zo série, v ktorom sa neobjaví odhalené ženské poprsie.
- Gail Morgan Hickman prepisoval scenár počas natáčania, pretože Charles Bronson mal neustále problémy s dialógmi.
- Počet mŕtvych: 50.
- Podľa výpisu, ktorý číta policajt, sa dá zistiť, že Kerseyho adresa je 8200 Wiltshire Boulevard, Los Angeles.
 
Odkazy