Bitva o Planetu opic / Battle for the Planet of the Apes (1973/93/USA/Akční, Drama, Sci-Fi) 38%

24.07.2018 16:15
JEDNOU VĚTOU
„Další díl ságy se dehrává devět let po vzpouře opic a ničivé válce, jejichž průběh byl obsahem čtvrtého dílu."

OBSAH
Další dobrodružství astronautů na planetě ovládané inteligentními opicemi. Když si kdysi dávno člověk podmanil opice a uvrhl je do otroctví, vyslal bůh na zem spasitele, který se zázračně zrodil ze dvou opic. Zatímco rodiče zahynuli, jejich potomek přežil. Jako César měl pak bojovat za to, aby vyvedl své druhy z otroctví. Opice se vzbouřily a zem byla zničena strašlivou válkou. Pak se César, jeho přívrženci, vojáci gorily i lidé vydali hledat místo, kde by opice a lidé mohli žít pospolu v klidu a míru. Lidský učitel učí opice přečíst jejich nejsvětější zákon: Opice nikdy nezabije opici. Jen generál Aldo  gorila  se učit nechce. Chce jezdit na koni a bojovat, nenávidí lidi, nechce s nimi žít v míru.Černoch McDonald navrhuje Césarovi, aby se s ním a moudrým Virgilem vydal do zakázaného města, které během zničující války srovnala se zemí bomba. V archivu tam najdou film, na němž César uvidí své mrtvé rodiče a vyslechne, jaká má být jejich budoucnostVšichni tři se tedy vydávají do zamořeného města, kde se ale přece jen již dvanáct let daří přežívat hrstce lidí v čele s guvernérem. Z archivních materiálů se César dozví, že v roce 3950 mají gorily zničit svět(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Všechny (i ty nejhorší) díly planety opic měli zajímavé konce, na které svým způsobem nešlo navázat. Nejmarkantnější to bylo právě u pětky, kde si tvůrci podřízli větev už v samotném úvodu a až do konce se nezvedli. Mcdowall mě už začínal pořádně štvát, hrál už asi třetí postavu. Režisér se pokoušel nepříliš zdatně kopírovat postavy předchozích dílů, přičemž jeho snaha vyšla vniveč, ba v některých chvílích vypadala až trapně. Je vidět snaha o značku, která by se přibližovala původnímu filmu, ale ty časy jsou nenávratně pryč. Tentokrát bohužel chybí i zajímavý konec - ne happy end jsem opravdu nechtěl, ale počkat byl to vůbec happy end? Kdo ví, každopádně dobrý pocit jsem na konci tohohle paskvilu skutečně neměl. (sinp) 2*

Jakže se jmenuje ta rubrika v časopise Reflex ? Never More ? Jo, tak tohle označení bych použil společně pro všechna pokračování Planety opic. Jen doufám, že když jsme se dočkali remaku původního prvního dílu, že nějakou "chytrou" hlavu nenapadne vyrobit i remaky těch dalších. To by asi nemuselo skončit dobře. (Radyo) 2*

Obsahuje spoilery k celé sérii ,,Kruh se uzavřel." Jenže propiska, která kreslila pomyslné kolečko trochu vynechávala a tak vznikly v sérii určité mezery. Teď to bude trošku složitější... Když vezmu konec filmu, tak se nutně musela změnit budoucnost, ze které měli přijít opičáci do minulosti a změnit budoucnost, která už je ovšem jiná, takže do minulosti vůbec nemuseli jít a celá série se tímto dílem vlastně popřela, protože logicky by se tedy nic nestalo, protože lidé a opičáci by ve finále žili v míru a Taylor by tak nemusel odpálit atomovku. Huf. Je to složité, ale ničí to dojem z filmu, který ovšem i tak není nějak závratný. Bitva, která je proklamovaná v samotném názvu filmu, je hodně fušérská záležitost. Takhle statickou akci jsme dlouho neviděl. Tři zapálené kulisy a pár ležících komparsistů zajímavé bojiště neudělají. Pochválit můžu masky-pozůstatek z předešlých filmů a výlet do zamořeného města, ze kterého se ale mohlo vytěžit mnohem více. (Vitason) 2*

VELKÁ RECENZE
Děj filmu začíná v Severní Americe v roce 2670, kdy se orangutan Lawgiver, který vypráví příběh o Caesarovi, který se snaží ve společnosti, která přežila jadernou válku, udržet mír mezi lidoopy a přeživšími lidmi, kteří byli poraženi.
Caesar lituje, že neměl nikdy možnost poznat své rodiče. Jeho pomocník MacDonald mu řekne, že zná umístění archivu, ve kterém se nachází pásky se záznamem výslechů jeho rodičů. Tento archiv se nachází v zakázaném městě, v radiací zamořené oblasti. Nakonec se Caesar společně s MacDonaldem a Virgilem rozhodnout vydat do archivu.
Když se dostanou na místě a najdou potřebné záznamy, zjistí též, že v městě přežívají mutanti (radiací zjizvení lidé), pod vedením gevernéra Kolpa, kteří je chtějí zajmout. Caesarovi a jeho společníkům se podaří uniknout, avšak jsou sledováni zvědy, kteří se nakonec vrátí do zamořeného města s informací o opičím městě. Guvernér Kolp chce na opičí město zaútočit.
Gorila generál Aldo se staví proti Caesarovi a chce jej svrhnout. Když tyto plány vyslechne Caesarův syn Cornelius, Aldo jej shodí ze stromu. Poté, co dvojice goril narazí na blížící se mutanty, Aldo nařídí, aby všichni lidé byli zadrženi a společně s dalšími gorilami převzal kontrolu nad zbrojnicí, aby se mohl volně ozbrojit. Než Cornelius zemře, odhalí svého vraha.
V tomto okamžiku začne Kolpova armáda útok na město opic. Zpočátku úspěšně, dokonce Caesara a další opice donutí k ústupu, avšak když jej naleznou mezi desítkami padlých lidoopů a hrozí, že jej zabijí, lidoopové, kteří jen smrt předstírali, se dají do protiútoku. Zajmou většinu mutantů. Kopl a několik dalších jeho můžu padnou při pokusu o útěk.
Po bitvě chce Aldo zabít všechny lidi, ale Caesar jej zastaví. Aldo je konfrontován s tím, že je znám Corneliův vrah, a tedy, že Aldo porušil nejposvátnější zákon komunity „opice nikdy nezabije opici“. Po vzájemném souboji Aldo umírá po pádu ze stromu. Když si Caesar uvědomí, že opice jsou zákeřné, jako lidé, rozhodnou se vybudovat společně novou budoucnost.
Bitva o Planetu opic (v anglickém originále Battle for Planet of the Apes) je americký dobrodružný sci-fi film z roku 1973, který volně navazuje na film Dobytí Planety opic, který byl natočen o rok dříve. Režisérem byl J. Lee Thompson, hlavní mužskou roli zde ztvárnil americký herec Roddy McDowall.
Jde o pátý a poslední ze série pěti filmů natočených mezi roky 1968 a 1973. Tato série se dále dočkala pokračování v roce 2001 remakem Planeta opic a v roce 2011 rebootem Zrození Planety opic.

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Radan Rusev - Austin Stoker (MacDonald, více rolí), Miloš Vávra - Roddy McDowall (Caesar), Filip Čáp - Paul Williams (Virgil) + Bobby Porter (Cornelius), Jana Gýrová, Miluše Dreiseitlová, Karel Chromík - Lew Ayres (Mandemus, více rolí)
Překlad: Nikolaj Šatochin
Zvuk: Michal Frič
Produkce: Petr Skarke
Režie: Václav Matějka
Vyrobila: Firma Smrček Production pro společnost Guild Home Video ve studiu Smart Video Film 199x

2.DABING (Nova)
V českém znění: Petr Burian, Tomáš Juřička, Jan Šťastný, Daniel Rous, Luděk Čtvrtlík, Petr Neskusil, Lucie Kožinová, Jolana Smyčková, Jiří Kvasnička, Libor Terš, Vladimír Kudla, Jiří Valšuba, Jan Szymik, Zuzana Schulzová, Viktorie Taberyová a další.
Překlad: Ivan Němeček
Zvuk: Tomáš Říha
Produkce: Martin Odehnal
Dialogy a režie: Martin Velda
Vyrobila: Česká Produkční 2000, a. s. pro CET 21, spol. s r.o. v roce 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 15.6.1973 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 8 800 000
Náklady (Rozpočet) - $ 1 700 000
 
FILMY V SÉRII
Planeta opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a066/
Dobrodružný / Sci-Fi, USA, 1968
Režie: Franklin J. Schaffner, Hrají: Charlton Heston, Roddy McDowall

Do nitra Planety opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a067/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1970
Režie: Ted Post, Hrají: James Franciscus, Kim Hunter

Útěk z Planety opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a068/
Akční / Dobrodružný, USA, 1971
Režie: Don Taylor, Hrají: Roddy McDowall, Kim Hunter

Dobytí Planety opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a069/
Akční / Sci-Fi, USA, 1972
Režie: J. Lee Thompson, Hrají: Roddy McDowall, Don Murray

Bitva o Planetu opic gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a070/
Akční / Dobrodružný, USA, 1973
Režie: J. Lee Thompson, Hrají: Roddy McDowall, Claude Akins

Planeta opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a071/
Dobrodružný / Sci-Fi, USA, 2001
Režie: Tim Burton, Hrají: Mark Wahlberg, Tim Roth

Zrození Planety opic (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a072/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Rupert Wyatt, Hrají: James Franco, Andy Serkis

Úsvit planety opic (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a073/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Matt Reeves, Hrají: Andy Serkis, Jason Clarke

Válka o planetu opic (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a234/
Sci-Fi / Dobrodružný / Akční / Thriller / Drama, USA / Kanada / Nový Zéland 2017
Režie: Matt Reeves, Hrají: Andy Serkis, Woody Harrelson
 
Tvůrci a herci
J. Lee Thompson (Režie), Arthur P. Jacobs (Produkce), Leonard Rosenman (Hudba), Richard H. Kline (Kamera), John C. Horger (Střih), Alan Jaggs (Střih), Ross Brown (Casting), Dale Hennesy (Scénografie), Morton Haack (Kostýmy), Don J. Bassman (Zvuk), Herman Lewis (Zvuk), John Chambers (Masky), Werner Keppler (Masky), Joyce Hooper Corrington (Scénář), Roddy McDowall (Herec), Claude Akins (Herec), Lew Ayres (Herec), Natalie Trundy (Herec), Severn Darden (Herec), Austin Stoker (Herec), France Nuyen (Herec), John Landis (Herec), John Huston (Herec), Colleen Camp (Herec), Lou Wagner (Herec)
 
1973/93/USA/Akční, Drama, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Colleen Camp v tomto filmu debutovala.
- Mír mezi lidmi a opicemi, který je vyobrazen v závěru filmu, se měl objevit již na konci snímku Do nitra planety opic (1970), nakonec se ale autoři rozhodli jinak.
 
Odkazy