Planeta opic / Planet of the Apes (2001/119/USA/Dobrodružný, Sci-Fi, Akční, Drama) 58%

24.07.2018 16:16
JEDNOU VĚTOU
„Trosečník v čase i prostoru přistane na planetě ovládané opicemi a postaví se do čela porobeného lidstva v nové filmové verzi slavného sci-fi příběhu."

OBSAH
V daleké budoucnosti se ve vesmíru odehraje nehoda, která vrhne mladého astronauta, kapitána Leona Davidsona, dopředu v čase a donutí ho přistát na neznámé planetě. Jaké je Leonovo překvapení, když zjistí, že planetu obývají divoši nemálo podobní lidem. Záhy ale objeví, že vše na planetě řídí opice. Pokud chce přežít, musí o svůj život bojovat. A musí se také s opicemi pokusit navázat kontakt. Většina zvířat ho však považuje za méněcenného tvora, který patří akorát tak do klece. Chce  li se kdy vrátit domů do své doby, musí prokázat inteligenci,vůli a touhu po životě.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Věrohodnější vůči knize než původní Planeta opic s Charletonem Hestonem, ale neoplývá jeho dokonalou atmosférou a výjimečností ve své době. Tim Burton film udělal hodně podle sebe a bohužel to není příliš ke kuprospěchu. Pod jeho rukama se propadá velký sen o trilogii navazující na knihu a vyprávějící trochu rozdílný příběh s koncem, který se možná v jistém slova smyslu překonává konec původního filmu a nalezení sochy svobody. I mistr tesař se utne a snad se ze své chyby dokáže poučit. Přesto je film zdařilý po vizuální stránce a také masky dělají čest předchozím filmům. (Djkoma) 3*

Neuvěřitelně tristní scénář jenž se urputně drží jedné dějové linky, která si navíc sama o sobě nevystačí ani na 20 minut, nedokázal bohužel rozdýchat ani vizuální fajnšmejkr Tim Burton. Jakkoliv totiž film oslní velkolepou výpravou a dokonalými maskami, dějová prázdnota chtě nechtě uvrhává diváka do nudy. Výsostné klady, jakými je i krom zmíněného taky castingové obsazení, práce s kamerou a nebo taky výborná hudba Dannyho Elfmana, stále zůstane pocit, že 2 hodiny měly být prokráceny minimálně o dobrých 30 minut. Tak by zůstala audiovizuální hračička, ve které by ještě lépe vyniklo, že Burton to celé vzal s notně velkým nadhledem, kteréž jako důkaz slouží výborná poslední scéna a nebo závěrečné titulky v remixu DJ Paula Oakenfolda. (Isherwood) 3*

Tim Burton není obyčejný režisér a jeho Planeta opic není obyčejným akčním spektáklem. Planeta opic Tima Burtona je docela jiným filmem než Planeta opic Franklina J. Schaffnera. V něčem lepším, v něčem horším, ale rozhodně pozoruhodným. Asi to bude znít přehnaně, ale hned začátek filmu ve mě probudil vzpomínky na Kubrickovu Vesmírnou odyseu – designem vesmírné lodi, vesmíru i samotnou myšlenkou. Vždyť Planeta opic by klidně mohla na Kubrickovo veledílo dějově navazovat. Má mít technologický rozkvět nějaké hranice? Existuje jiné východisko než sebedestrukce lidské rasy? Je to filozofické zamyšlení, dobrodružná akce i milostný trojúhelník v jednom, ale je to i dobrý film? Nevím, na to si odpovězte... každopádně je to film Tima Burtona a filmy Tima Burtona jsou prostě „jiné“ a já je mám rád. 80% (Matty) 4*

VELKÁ RECENZE

PODROBNÝ POPIS FILMU
Píše se rok 2029 a na americké kosmické lodi Oberon lidé testují na opicích lety do hlubin vesmíru. Kapitán Leo Davidson sice dráždí šimpanze Semose, ale když se opičák při průzkumném letu velké elektromagnetické bouře dostane do potíží, vydá se mu v druhém modulu na pomoc. Také on se však dostane do potíží a po nečekaném skoku v čase nouzově přistane na neznámé planetě. Jeho loď klesne ke dnu malého jezírka. Sotva se otřesený astronaut dostane na břeh, je stržen skupinou prchajících lidí, primitivních divochů, které pronásledují nelítostní lovci, inteligentní opice. Leo je s řadou dalších chycen a dopraven v kleci do blízkého města, kde se stane svědkem krutého obchodu s lidskými otroky.
Vidí jak je jeden z lidí zbit, když se pokusí chránit svou dceru Daenu a všimne si také elegantní opice Ari, která se lidí zastává. Požádá ji o pomoc a ona si koupí jeho i Daenu. Leo se tak dostane do domu jejího otce, senátora Nada, který právě pořádá velkou hostinu. Jedním z hostů je také arogantní generál Thade. Ten je naopak velkým nepřítelem lidí, ale snaží se získat Ari, která jeho nabídky odmítá, protože ví, že se s ní chce oženit jen kvůli vlivnému postavení jejího otce. Sluhové zavedou Thada k jezírku, do nějž havaroval kosmický člun, a generál je tam zabije, aby vše udržel v tajnosti, Leo s dalšími lidskými zajatci uprchne s pomocí Ari a jejího sluhy Krulla z města. Najde jezírko a potopí se k člunu, odkud vynese přístroj, který mu signalizuje, že bylo navázáno spojení s kosmickou lodí Oberon.
Generál Thade chystá výpravu za uprchlíky, které chce pobít a "zachránit" z jejich rukou Ari, kterou vydává za unesenou. Ještě než vyrazí, dozví se od svého umírajícího otce, že před opicemi vládli planetě lidé a na důkaz svých slov dá Thadovi starobylou pistoli, kterou kdysi vyrobili lidé. Než však se svými jednotkami stačí uprchlíky dostihnout, dostanou se lidé pod vedením Lea do zakázané oblasti, kde najdou značně zchátralý vrak Oberonu, který tu kdysi také havaroval. Leo pronikne na dosud neporušený kapitánský můstek a podaří se mu uvést do chodu počítače.
Dozví se, že loď tu ztroskotala, když se ho pokoušela najít, posádka se spřátelila s místními inteligentními opicemi, postupně se však stala jejich otroky. K troskám dorazí stovky divokých lidí, kteří věří, že jim podivný cizinec pomůže najít nový domov a zbaví je nebezpečí, které jim hrozí od opic. Thade mezitím lidi obklíčí. Schyluje se k rozhodující bitvě.

O NATÁČENÍ
Vizionářský filmař Tim Burton ("Batman," "Beetlejuice," "Edward Střihoruký." "Sleepy Hollow")se chopil Boullova nápadu a natočil film o mimořádné cestě do neuvěřitelně převráceného světa. Burtonův styl a přístup k tomuto tématu znamená nový směr ve vyprávění, v natáčení a v maskérských efektech. "Nechtěl jsem točit remake nebo pokračování původního filmu "Planeta Opic," říká režisér. "Ale zaujala mě myšlenka opětovného navštívení tohoto světa. Stejně jako spousta lidí, jsem byl ovlivněn originálem. Je to jako dobrá legenda nebo pohádka, kterou nosíte v sobě. "Originál má svůj vlastní život, a my se pokoušíme ho respektovat," dodává Burton." Doufáme, že z něho převezmeme to nejlepší v průběhu představení nových postav a dalších vypravěčských prvků, zachováme podstatu originálu, ale zabydlíme se v tom světě jiný způsobem."
"Když řeknete "Planeta Opic" a Tim Burton je to jako blesk na plátně," řekne producent Richard D. Zanuck. "Všechny Timovy filmy svědčí o jeho obrovské představivosti. Vidí všechno tak trochu mimo, což je pro tuto látku skvělé. Nedokážu si vymyslet dokonalejší spojení než Tim Burton a "Planeta Opic." Působí to na mě jako kouzlo. Zanuck by to měl vědět, jako šéf produkce Foxů, odstartoval v roce 1968 "Planetu Opic". "Někdy se cítím jako ve svém vlastním časovém prostoru," dodává . Výkonný producent Ralph Winter úzce spolupracoval se Zanuckem, aby mu pomohl realizovat Burtonovu vizi. Na filmu spolupracovali také někteří současní nejúspěšnější umělci. Šestinásobný nositel Oscara, Rick Baker ("Muži v černém," "Zamilovaný profesor," "Grinch") navrhoval a realizoval speciální make-up, a za kamerou stál nositel Ceny Akademie Philippe Rousselot, AFC/ASC. (A River Runs Through It").
S Burtonem také spolupracují někteří dlouholetí spolupracovníci, včetně výtvarníka nositele Oscara Ricka Heinrichse ("Sleepy Hollow"), kostýmního návrháře - nominovaného na Oscara Colleen Atwooda ("Sleepy Hollow"), hudebního skladatele oceněného Cenou Grammy Danny Elfmana ("Batman") a Chrise Lebenzona, A.C.E., který stříhal všechny Burtonovy filmy. Industrial Light and Magic, která získala 14 ocenění Akademie za svůj obdivuhodný přínos více než 120 filmům, vytvořila k tomuto filmu speciální vizuální efekty. "Neuvěřitelná skupina filmařů, z nichž mnozí jsou nositeli Oskarů," poznamenává Winter. Výtvarník Rick Heinrichs je Burtonův přítel od vyšší střední školy, a pracoval na všech Burtonových filmech. "Tim má představu a citlivost, která oslovuje lidi nejrůznějšího věku, je úžasné podílet se na jeho filmech, protože každý je úplně jiný.
Heinrichs věří, že obyvatelé Planety Opic jsou pro Burtona "živnou půdou". "Vždycky se bavil pozorováním zvířecko-lidského chování. Vzpomeňte si na Tučnáka, Kočičí ženu i na Batmana. V převráceném světě planety opic, přece vidíme civilizaci. Burtonův troufalý nový svět je rozhodně mimo-zemský. "Už rozhodně nejsme v Kansasu," prohlašuje scénárista William Broyles, Jr. (Foxův "Cast Away" a spolu scénárista (nominovaný na Oscara) filmu "Apollo 13"). Broyles říká , že Burtonova PLANETA OPIC znamená dobrodružství. Přiměje vás k tomu, abyste si srovnali hodnoty důležitosti."
Broyles dodává, že PLANETA OPIC "nás nutí podívat se na lidi, kteří, jak se domníváme, jsou na druhé straně - ať už z hlediska kulturního, rasového, intelektuálního , národního nebo náboženského - a tak se na takové lidi díváme jinak."
Lawrence Konner a Mark Rosenthal ("Mighty Joe Young," "Star Trek VI: The Undiscovered Country") také přispěl ke scénáři. Konner považuje Burtonův výběr této látky za "existenciální, zvláštní a zábavný." Rosenthal dodává," je to nezvyklý pohled - Tim Burtonův - jiný styl a zvláštní přístup." Klíčovým prvkem Burtonovy vize je maskérské mistrovství Ricka Bakera. Baker byl odměněn Cennou Akademie za šest filmů: "Ed Wood," "Muži v černém," "Zamilovaný profesor," "Harry and the Hendersons," "An American Werewolf in London" a How the Grinch Stole Christmas." S primáty se setkal ve filmu "Gorily v mlze," a byl nominován na Oscara za další dva filmy, "Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes" a "Mighty Joe Young." "Chtěli jsme pokračovat ve stejném "hereckém stylu" " říká Burton, "tak Rick Baker vymyslil maskérské efekty, které podle nás dodají hercům hrajícím opice, velmi citlivý výraz."
"Chtěl jsem dělat tento film ," říká Baker. "Originál zřejmě inspiroval hodně lidí k tomu, aby se stali uměleckými maskéry. "Make- up v původním filmu byl na svou dobu úžasný," pokračuje Baker, " ale v zásadě měli jeden model - gorilu, šimpanze a orangutana - používali ho pro všechny. Všichni měli stejné ulízané vlasy a knoflíkové nosy. Měli v ústech zuby, ale nebyly vidět.. Chtěl jsem, aby naše opice měly pohyblivé rty a aby jim při mluvení byly vidět zuby. Navíc jsem chtěl, aby každá postava byla jiná." Celé hodiny trvalo, než byly Bakerovy jedinečné a pracné efekty aplikovány na představitele hlavních rolí, včetně Paula Giamattiho, Michaela Clarke Duncana, Tima Rotha a Heleny Bonham Carterové, kteří všichni představují opice. Jejich normální den začínal ve 2 - 3 hodiny ráno, kdy se dostavili na místo natáčení a podrobili se tří až čtyř hodinovému maskérskému procesu. Ale make - up byl pouhým začátkem náročného dne. "Pili jsme hodně vody, protože v kostýmech bylo vedro," vzpomíná Giamatti. Pauza na oběd, pro nás neznamenala obvyklý odpočinek. "Oběd byl trochu deprimující, protože jsme se museli při jídle dívat do zrcadla, abychom neměli jídlo všude možně po čumáku. A jedli jsme tyčinkami, abychom si jídlo vpravili až do úst."
Jak vypadá taková planeta opic? Podle výtvarníka Ricka Heinrichse, jsou na ní lesy, džungle a primární svět, který nese stopy jak starého tak i nového světa.
Leo Davidson vnikne do tohoto světa násilně. Po té co se jeho letadlo zřítí na tuto planetu, se najednou ocitne v prostředí naprostého chaosu, který je v ostrém kontrastu s neustále kontrolovaným prostředím kosmické lodi. Filmaři hledali takový reál po celém světě. Heinrichs vzpomíná:" Hledali jsme hezké dešťové lesy na Havaji, ale dozvěděli jsme se, že by bylo obtížné dostat se tam do takové hloubky , jakou jsme potřebovali. Bylo jasné, že potřebujeme vyvolat dojem džungle, nemusí to být doslova džungle." Ostatní exotičtější reály, se našly poměrně snadno. Klíčové scény byly natočeny na Velkém Ostrově na Havaji. Na lávových polích dosud aktivní sopky, Mt.Kilaueay. Lake Powell, Arizona, bylo další klíčové místo k natáčení - a zde filmaři vzdali jistý hold "Planetě opic" z roku 1968, kdy se také natáčely klíčové scény.
The Trona Pinnacles, v blízkosti Údolí Smrti, je jedinečný geologický útvar, který rovněž přispěl k pocitu, že se film odehrává v jiném světě. Produkce vybudovala v jedno obrovské studiu interiér "Opičího města". Opice tady spí, jedí, vychovávají rodiny, hovoří o politice, řídí ekonomiku, baví se, klevetí a spřádají intriky. Opičí Město původně existovalo jako model z polystyrénu, který Burton a Heinrichs neustále vylepšovali. Současná scéna obsahovala dřevo, ocel, pěnu, sádru a cement. 4 měsíce trvalo než byla postavena - byla výsledkem práce více než 100 pomocníků štábu, včetně truhlářů, zedníků, sochařů, malířů , pomocných dělníků a pomocníků na úpravu terénu. Speciální efekty zajišťovala společnost Industrial Light and Magic. Supervizi vizuálních efektů prováděl Bill George spolu s Georgem Murphym, který vedl celý tým spoelčnosti ILM. (Industrial and Magic ). Producent vizuálních efektů je Tom C. Peitzman.

O OBSAZENÍ
Náhlé objevení kapitána Leo Davidsona na planetě opic, který je proti současnému zřízení, se stává symbolem hrdinství pro zotročené a pronásledované lidské bytosti. Mark Wahlberg hraje Leo Davidsona, svou první roli akčního hrdiny. Wahlberg dříve hrál ve filmech "The Perfect Storm," "Three Kings" a "Boogie Nights,", Wahlbergovi, dlouholetému Burtonovu obdivovateli, stačilo, když se dozvěděl, že na filmu pracuje Burton, a přijal roli. "Ani jsem nečetl scénář," vzpomíná. "Setkal jsem se s Timem doslova na pět minut, a byl jsem tak ohromen, že jsem řekl, že udělám cokoli bude chtít. Bál jsem se jenom, abych nemusel nosit bederní zástěrku domorodců," dodává Wahlberg s úsměvem. "Naštěstí to nebylo nutné." Krátce po tom, co se zřítí na planetu, Wahlbergův Leo prchá spolu s mnoha dalšími lidskými bytostmi, před strašlivými opicemi, které je pronásledují na koních. Velí jim kapitán opičí armády, Attar. Hraje ho Michael Clarke Duncan. Attar je oddán svému duchovnímu vůdci, Thadeovi.
"Thade je šílený a poťouchlý, ale je to můj šéf," říká Duncan, který byl nominován na Oscara za film "Zelená Míle". Každý jeho příkaz, pomstychtivě vyplním, protože jsem v armádě a moje loajalita je nezpochybnitelná." Roli tyranského Thadea hraje Tim Roth, který byl nominován na Oscara za svou padoušskou roli ve filmu "Rob Roy," ve svém prvním celovečerním filmu. "Thade je v každém případě panchart," říká Roth. "představuje jistý rys opičí kultury, zejména jejich agresivitu. "Je tak trochu fašista. Thade nemá rád lidské prvky, které zaplavují opičí říši. Lidé, jako druh, se mu hnusí. Divně smrdí. Nepečují o sebe. Připadají mu jako zrůdy. V roli vojevůdce je chce zlikvidovat. Ve duchu Burtonovy ironie, režisér a scénárista obdařil Thadea důležitým lidským rysem: Má slabost pro Ari, (Helene Bonham Carterová,) Carterová byla nominována na Cenu Akademie za hlavní roli ve filmu "Wings of the Dove." I po pěti hodinách primátího make-upu, zvítězila herečka jako nejkrásnější šimpanzice této planety. Ari je vášnivá, volnomyšlenkářská aktivistka za lidská práva, která věří na možnost soužití všech druhů
Burton roli nabídnul Bonham Carterové bez zaváhání. "Zavolal mi a řekl," Nechápejte to špatně, ale vy jste první osoba, která mě pro roli šimpanzice napadla," vzpomíná. "A já jsem to nechápala vůbec špatně. Ale musela jsem se ho zeptat, proč si vzpomněl na mě? A Tim řekl,"No, víte, měl jsem takové tušení, že byste si ráda vyzkoušela něco úplně jiného." Bylo to roztomilé." Bonham Carterová popisuje Ari jako "liberálně smýšlející šimpanzici vyšší třídy. V podstatě je to aktivistka bojující za lidská práva, která je znechucena způsobem jakým se u nich zachází s lidmi. Jako s otroky a se zvířaty. Ari je přesvědčena o tom, že lidé jsou inteligentní a mají duši. To jsou velmi moderní a kacířské myšlenky, chápejte, na její planetě." Ari je možná ideální příslušnice ženského pohlaví - u každého druhu. "V této opičí společnosti, jsou lidé méněcenní." Potvrzuje Mark Wahlberg. "Leo má velké štěstí, že se potká s Ari, které se líbí a která se pokouší mu pomoci. Ari je přesně typ ženy, jaký bych na TÉTO planetě chtěl potkat."
Orangutani jsou zastoupeni nekonvenční figurou zvanou Limbo, kterou hraje Paul Giamatti (Muž na Měsíci," "Private Parts," "Big Momma ´s House"). Limbo, se zabývá obchodem s lidmi. Nakonec s nimi prchá, aby si společně zachránili holý život. Giamatti říká:"Byl jsem rád, že jsem měl šanci zhostit se fyzicky tak náročného a zvláštního výkonu - i ten make-up ve mně vzbuzoval agresivní sklony. Limbo je přehlížen lidmi i opicemi. Je to podvodník, který je ochoten prodat cokoli mu přijde do cesty. Ale není to špatný chlap. Mezi lidmi, kteří jsou zatčeni a prodáni Limbovi je povstalecká mladá žena Daena (Estella Warrenová) a její otec Karubi (Kris Kristofferson). Kristoffersonův Karubi je ušlechtilý muž, pokořen opičími zákony. Kristofferson, stejně tak jako jeho kolegové, rád přijal šanci pracovat s Burtonem. "Tim Burton je u nás doma hrdina," říká Kristofferson. " Mám osm dětí a mnohokrát jsme se dívali na jeho filmy - od "Pee Wee´s Big Adventure" po "Sleepy Hollow." Tim natáčí filmy o světě, kde můžete doopravdy zabloudit." Estella Warrenová říká, že hraje roli Kristoffersonovy bojovné dcery Daeny s "nevinností a útočností," povzbuzena Leovým chováním. Leo je cizí člověk, který se dívá opicím do očí a má odvahu čelit jejich nadřazené autoritě. "Pak" dodává , "dochází k velkému sexuálnímu napětí, které je normální mezi dvěma jedinci stejného druhu."
Na Burtonovu žádost, přivedl Charlie Croughwell několik expertů, včetně Terry Notaryho (bývalého cirkusáka), aby naučil herce opičímu chování. Notary vedl speciální "Opičí školu" pro herce, aby jim pomohl naučit se opičím pohybům. Croughwell, Notary a jejich tým se naučili všechny primátí činnosti: jak chodit, jak zacházet se zbraněmi, jak jíst.. "Bylo nutné, aby se herci přiblížili co nejvíce opičímu tělesnému dorozumívání," vysvětluje Notary. " Primát je živé zvíře. Snadno se rozptýlí, ale když se na něco zaměří , dělá to s vervou. Notary a jeho tým rozdělili herce do menších skupinek. Než Notary začal s herci pracovat, prováděl základní výzkum." Hodiny jsem si hrál se šimpanzy. Pozoroval jsem opice v zoologické zahradě a představoval jsem si , že to jsou lidé v kostýmech. Brzy přijdete na to, jak moc se opice podobají lidem. Vytvořili jsme si sérii základních pohybů a některé z nich byly velmi specifické." Někteří herci, jako Tim Roth, byli velmi houževnatí studenti. " Mám rád fyzické hraní," říká Roth. "Rád hraji postavu fyzicky stejně tak jako intelektuálně. Opičí škola mi dala slovník chování pro Thadea, který dostává často záchvat amoku. Terry mě sledoval, aby se přesvědčil, že žádný můj pohyb není "příliš lidský".
Helena Bonham Carterová měla v Opičí škole zpočátku trochu problémy. "Vyhodili mě," přiznává se. "Vrátila jsem se a naučila jsem se poslouchat. Naučila jsem se úspornému pohybu. Musela jsem přestat intelektualizovat a všechno provádět fyzicky, být přítomna a fungovat v daném okamžiku. Přesně tak to dělají opice. Opice jsou smyslnější a dotykové.. Mají mnohem vyvinutější čich a mnohem větší intuici. Stoprocentně se soustředí. "Ostatně," dodává, "bylo by dobré, kdyby každý navštívil Opičí školu."
Michael Clarke Duncan strávil tři dny v týdnu v Opičí škole a tři dny jízdou na koni. "V roli gorily se stříbrnými zády, jsem chodil jinak než šimpanz Thade. Má víc křivé nohy. Já mám lehce vyklenutá kolena, ale rovnější lýtka, nakláním se kupředu, hrbím se." Cary-Hiroyuki Tagawa, který hraje jinou gorilu se stříbrnými zády, Krulla, se pro tuto roli naučil bojová umění. Tagawa se soustředil na to, aby zahrál gorilu, která má 300 kilogramů. "Opice se pohybují s elegancí čtyřnožce, a dokážou se zastavit na pětníku," poznamenává Tagawa. "Kladou důraz na horní část těla, takže když kráčí naklánějí se dopředu - opice mají rozhodně náhon na přední kola. Když jsem jel na koni, musel jsem si pamatovat, že opice mají krátké nohy, jel jsem jako džokej. Paul Giamatti přejmenoval Opičí školu na Školu lidoopů - prý to lépe zní. "Můj postoj orangutana vypadá velmi dobře, protože já jsem zkroucený od přírody. Ale naučil jsem se mnohé o orangutanech. Například jak se rádi zavěšují na různé předměty a jak mají obrovský vak kůže kolem krku a střádají si do něj vzduch a vydávají zvláštní zvuk. Bavili jsme se tím." Charlie Croughwell přivedl stovky kaskadérů, kteří představovali opičí armádu.
Pomocný režisér Andy Armstrong přiznává, že PLANETA OPIC nebude konvenční akční film. "Opice mají šestkrát větší sílu než člověk, ohromnou akceleraci a obrovskou rychlost. Většinou vidíme chodit opice na dvou nohách, ale když propadnou panice, mají strach, nebo útočí, chodí po čtyřech. "Připadáte si doopravdy jako na jiné planetě, když jste v poušti a pronásledují vás opice," říká Mark Wahlberg. Estella Warrenová také uplatnila své fyzické schopnosti. Warrenová, kanadská šampiónka v synchronizovaném plavání, ohromila filmaře, když při jedné honičce, dobrovolně jela na koni napříč mrznoucí lagunou. Dokonce i Tim Burton všechny ohromoval svou fyzickou kondicí. Helena Bonha Carterová říká, "Tim byl neustále v pohybu - vlasy mu vlály, ruce se klátily." Tim Roth souhlasí. "Neustále jsem Tima sledoval. Padal, mlátil se do hlavy, byl samá modřina. Všichni jsme ho měli moc rádi a vážili jsme si ho."
Zavolali mě z Timovy kanceláře a žádali o schůzku," vzpomíná Elfman."Dočetl jsem se , že chce natočit PLANETU OPIC, tak jsem dobře věděl, o čem chce hovořit. Ale neozval se." Pak se Elfman setkal s Burtonem - v letadle do New Yorku. "V polovině letu jsem se ho konečně zeptal," Tak chceš se mnou mluvit?" Tim odpověděl:"Dělám film podle "Planety Opic." Když jsem se ho zeptal co ho na tom zajímá, zamyslil se a odpověděl, "Líbí se mi jak se pohybují." A viděl jsem jak se mu zablýsklo v očích . To byla celá konverzace. Víc nemusel říkat."
Elfman a Burton spolu pak mluvili, až když bylo natáčení v plném proudu. I tehdy režisér vyjadřoval své představy o hudbě nezvyklým způsobem. "Tim pojímá své filmy citově a niterně. Já pracuji podobný způsobem, tak to velmi dobře funguje."
Burton jasně sdělil, že chce tématickou a melodickou hudbu. Hudba je mimořádně působivá a vlastně i trochu staromódní, ve smyslu "dobra a zla" vysvětluje Elfman. Elfman použil velkého orchestru. K tomu použil svou vlastní sbírku bicích nástrojů, které buď vyrobil nebo si je přivezl ze světa.

Ocenění:
BAFTA
2002 - Kostýmy (nominace)
2002 - Masky (nominace)

Razzies
2001 - Charlton Heston (Nejhorší herec ve vedlejší roli)
2001 - Estella Warren (Nejhorší herečka ve vedlejší roli)
2001 - Nejhorší Remake nebo Sequel

DABING
V českém znění: Libor Hruška - Mark Wahlberg (Leo Davidson), Gustav Bubník - Tim Roth (Thade), Hana Krtičková - Helena Bonham Carter (Ari), Zdeněk Mahdal - Michael Clarke Duncan (Attar), Antonín Navrátil - Paul Giamatti (Limbo), Jitka Ježková - Estella Warren (Daena), Jiří Zavřel - Cary-Hiroyuki Tagawa (Krull), Dalimil Klapka - David Warner (Sandar), Petr Pospíchal - Kris Kristofferson (Karubi), Daniel Dítě - Chris Ellis (Karl Vasich), Radka Stupková - Anne Ramsay (Grace Alexanderová), Jiří Kvasnička - Erick Avari (Tival), Martin Kolár - Evan Parke (Gunnar), Jaroslav Kaňkovský - Charlton Heston (Zaius), Filip Jančík, Michal Michálek, Ladislav Novák, Miloslav Študent, Zdeněk Podhůrský, Lucie Svobodová, Zbyšek Pantůček, Irena Hrubá, Radovan Vaculík, Ivana Měřičková, Roman Novotný (titulky) a další
Překlad: Petr Zenkl
Dialogy: Veronika Kernová
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Iva Koudelková
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska pro Bonton Home Entertainment ve studiu Budíkov 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 18.10.2001
Premiéra USA: 27.7.2001 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.4.2002 (VHS) Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 1.5.2004 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 7.12.2011 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 9 294 199
Tržby celkem - $ 362 211 740
Návštěvnost v ČR 97 901
Náklady (Rozpočet) - $ 100 000 000
 
FILMY V SÉRII
Planeta opic gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a066/
Dobrodružný / Sci-Fi, USA, 1968
Režie: Franklin J. Schaffner, Hrají: Charlton Heston, Roddy McDowall

Do nitra Planety opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a067/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1970
Režie: Ted Post, Hrají: James Franciscus, Kim Hunter

Útěk z Planety opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a068/
Akční / Dobrodružný, USA, 1971
Režie: Don Taylor, Hrají: Roddy McDowall, Kim Hunter

Dobytí Planety opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a069/
Akční / Sci-Fi, USA, 1972
Režie: J. Lee Thompson, Hrají: Roddy McDowall, Don Murray

Bitva o Planetu opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a070/
Akční / Dobrodružný, USA, 1973
Režie: J. Lee Thompson, Hrají: Roddy McDowall, Claude Akins

Planeta opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a071/
Dobrodružný / Sci-Fi, USA, 2001
Režie: Tim Burton, Hrají: Mark Wahlberg, Tim Roth

Zrození Planety opic (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a072/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Rupert Wyatt, Hrají: James Franco, Andy Serkis

Úsvit planety opic (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a073/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Matt Reeves, Hrají: Andy Serkis, Jason Clarke

Válka o planetu opic (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a234/
Sci-Fi / Dobrodružný / Akční / Thriller / Drama, USA / Kanada / Nový Zéland 2017
Režie: Matt Reeves, Hrají: Andy Serkis, Woody Harrelson
 
Tvůrci a herci
Tim Burton (Režie), Richard D. Zanuck (Produkce), Danny Elfman (Hudba), Philippe Rousselot (Kamera), Chris Lebenzon (Střih), Denise Chamian (Casting), Rick Heinrichs (Scénografie), Colleen Atwood (Kostýmy), Richard L. Anderson (Zvuk), James R. Scribner (Masky), Lance Anderson (Masky), Kevin Haney (Masky), Bill Corso (Masky), John Blake (Masky), William Broyles Jr. (Scénář), Mark Rosenthal (Scénář), Pierre Boulle (kniha) (Předloha), Mark Wahlberg (Herec), Tim Roth (Herec), Helena Bonham Carter (Herec), Michael Clarke Duncan (Herec), Paul Giamatti (Herec), Estella Warren (Herec), Cary-Hiroyuki Tagawa (Herec), David Warner (Herec), Kris Kristofferson (Herec), Erick Avari (Herec), Glenn Shadix (Herec), Chris Ellis (Herec), Michael Jace (Herec), Lisa Marie (Herec), Chad Bannon (Herec), Philip Tan (Herec), Kam Heskin (Herec), Charlton Heston (Herec), Joanna Krupa (Herec), Candace Kroslak (Herec), Deep Roy (Herec), Linda Harrison (Herec), Martin Klebba (Herec), Shonda Farr (Herec), Elizabeth Lackey (Herec), Jonna Giovanna (Herec), Todd Babcock (Herec), Kevin Grevioux (Herec), Jim Holmes (Herec), Tate Taylor (Herec), Mark Christopher Lawrence (Herec), Rick Baker (Herec), Anne Ramsay (Herec), Paul Bunnell (Herec), Evan Parke (Herec), Jesse Kristofferson (Herec)
 
2001/119/USA/Dobrodružný, Sci-Fi, Akční, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Do role H.B. Carterové tvůrci zvažovali také obsazení Winony Ryder.
- Herci se pod vedením bývalého cirkusového krotitele učili opičímu chování: specifickým pohybům, chození, zacházení se zbraní.
- Opičí armádu tvořila stovka kaskadérů.
- Maskování hlavních představitelů trvalo 3 - 4 hodiny.
- Natáčelo se na Havaji, na lávových polích aktivní sopky Mt. Kilaueay, v Arizoně u jezera Powell, poblíž Údolí smrti. Opičí město vzniklo v obrovském studiu.
- Mark Wahlberg měl jednu podmínku na režiséra. Odmítl se ukazovat nahoře bez, nebo s bederní pokrývkou. Nechtěl tak upozorňovat na časy, kdy předváděl spodní prádlo.
- Mark Wahlberg se připojil k filmu po pětiminutovém setkání s Timem Burtonem. Tolik usiloval o to, aby mohl pracovat s tímto režisérem, že souhlasil, že vezme jakoukoli roli.
- V původní verzi scénáře byl Thade popsán jako bílá gorila, ale na naléhání režiséra Tima Burtona, že šimpanzi jsou nejděsivější opice, byl změněn na šimpanze.
- "Pozměněný" konec Tima Burtona (oproti původnímu filmu) vychází z knižní předlohy, tak jak to napsal Pierre Boulle.
- Pouštní scéna se natáčela v Trona Peaks v Kalifornii, tak jako některé scény Star Wars V.
- Herec Michael Clarke Duncan si při natáčení vyvrtnul kotník a musel do nemocnice přímo ve své opičí masce.
- Tim Burton přii natáčení říkal, že se opic bojí.
- Po třiceti třech letech od původní adaptace narostl rozpočet skoro 20x.
- V roce 1995 měl remake natočit Oliver Stone, později byl v roce 1997 nahrazen Jamesem Cameronem, který chtěl obsadit Arnolda Schwarzeneggera.
- Kvůli hlavní roli odmítl Tim Roth roli Profesora Severuse Snapea v Harry Potterovi.
- Linda Harrison, která hrála hlavní roli v původní adaptaci se objevila i v této verzi, hrála ženu na vozíku.
- Ve scéně, kdy přijíždějí lidé do "Ape City" v kleci, jedna z opic se šedými vlasy, která kouří vodní dýmku, je maskér Rick Baker, který vytvořil masky všech opic v tomto filmu.
- Producenti vybírali z režisérů jako jsou Philip Noyce, Chuck Russell, Roland Emmerich nebo Peter Jackson.
- Představil hlavní role z původní verze (1968) Charlton Heston si zahrál i v této verzi. Konkrétně se jedná o otce generála Thadea.
 
Odkazy