Dobytí Planety opic / Conquest of the Planet of the Apes (1972/88/USA/Akční, Sci-Fi, Thriller) 42%

24.07.2018 16:15
JEDNOU VĚTOU
„Čtvrtá část vědeckofantastické ságy o střetnutí lidí s inteligentními opicemi přímo navazuje na události předchozí části, Útěku z Planety opic."

OBSAH
Další dobrodružství astronautů na planetě ovládané inteligentními opicemi. Čtvrtá část vědeckofantastické ságy o střetnutí lidí s inteligentními opicemi přímo navazuje na události předchozí části, Útěku z Planety opic. Hlavní postavou snímku je Caesar, syn Cornelia a Ziry, kteří zahynuli v tragickém střetnutí s lidmi. Ze štvance Caesara, jediného skutečně inteligentního opičáka na Zemi, se vinou lidské nenávisti, brutality a nadřazeného pohrdání, stává vůdčí postava rozsáhlé vzpoury, která otřese základy lidské civilizace.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Dobytí Planety opic by nebyl až tak velký průšvih a myslím, že by vlastně mohlo jít o přijatelný žánrový snímek, kdyby mu nepředcházely tři filmy a výborný román. Z pohledu žánrových fanoušků je to už pochopitelně hodně vyčpělé téma, které je navíc přežvýkané a silně se vzdálilo od myšlenky románové předlohy. Přitom scénárista zůstal stejný, jenom rezignoval na původní nápad a napsall jednoduše alegorii na politickou atmosféru konce 60. let, tedy na rasové nepokoje a politické bouře proti establishmentu. Opičí masky jsou pouhými rekvizitami a děj předchozích filmů je pouhým východiskem. Jenže fanoušci a diváci byli jednoduše už příliš unavení a film měl hodně podhodnocený rozpočet. Pominul i na některé logické zákonitosti příběhu. (gudaulin) 2*

Producent:"Vydělal ten poslední film z tý planety... no ... Opic nebo tak nějaky nějaký prachy?". Ekonom: "Nějakých pár tisíc ano...". Prod.: "Fajn natočíme další ". Ekonom:"Pane, ale tržby padají každý díl, kvalita taky a rozpočet se zvyšuje". Prod.:"Tržby jsou větší než rozpočet, to je hlavní. Kvalita? to je cizí slovo?" (Djkoma) 1*

Jjak někoho může pořád bavit točit horší a horší díly a cpát do toho neúnavně pachy, vždyť od prvního dílu nebylo kvalitní pokračovaní a to jich nebylo zrovna malo, ale zase je pěkný že příběh sále navozuje na ten přiběh v predešlým dilu, takže se v tom dá celkem slušně zorientovat, ale na kvalitě filmu se to neprojeví, takže je to jenom další brak, kterej se snaží navázat na úspěch jedničky. (Shit) 1*

VELKÁ RECENZE
Píše se rok 1991 a od událostí předchozího dílu uplynulo dvacet let a Caesar, syn Cornelia a Ziry, kteří tenkrát zahynuli v tragickém střetnutí s lidmi, vyrůstá skryt před pronásledovateli v cirkuse laskavého Armanda. V uplynulých dvaceti letech se mnohé změnilo. Ze spojených států amerických je policejní stát a celou planetu postihla epidemie, zavlečená na planetu astronauty vracejícími se z vesmíru. Její obětí se stali všichni psi a také všechny kočky a lidé si proto začali hledat nové mazlíčky. Vybrali si opice, ze kterých se postupně stali také domácí sluhové, zvládající většinu domácích povinností. Jedinou opravdu inteligentní opicí na planetě je však Caesar, který s nelibostí sleduje, jak se z opic stávají otroci a je pobouřen brutalitou, s jakou s nimi lidé zacházejí.
Navzdory Armandovu varování, který ho nabádá, aby nikdy nedal najevo svou skutečnou inteligenci, se jednou už neovládne a znechucen brutalitou policistů, kteří týrají šimpanze, jednoho z nich prokleje. Prozradí tak svou schopnost mluvit lidskou řečí a vzápětí se v cirkuse objeví zvláštní jednotka, která po něm celou dobu marně pátrala. Armando je zatčen, ale inteligentnímu opičákovi se podaří pronásledovatelům opět uniknout a ukrýt se mezi gorilami určenými k otrocké práci. Shodou okolností si ho koupí proradný Breck a po brutálním tréninku je přidělen k práci v centru kontroly městských komunikací. Když však je však při krutém výslechu guvernérem Breckem Armando zabit, protože odmítne prozradit, kde se Caesar skrývá, odhalí opičák pravdu o svém původu Breckovu laskavému černému asistentovi MacDonaldovi a potají začne organizovat opičí vzpouru.
Dřív než ji stačí vyvolat, je zatčen policejním náčelníkem Kolpem a krutým mučením donucen přiznat svou inteligenci a schopnost mluvit. Breck nařídí jeho smrt, ale MacDonald mu tajně pomůže uniknout. Caesar vyvolá vzpouru opic proti utlačovatelům. Ta se vzápětí ve výbuchu násilí změní v celosvětovou revoluci, první krok na cestě k tomu, aby opice ovládly planetu.
Americký sci-fi snímek natočil v roce 1971 režisér J. Lee Thompson podle scénáře Paula Dehna (který je mimochodem scénáristou celé pentalogie) a v hlavních rolích uvidíte vedle Dona Murraye, Ricarda Montalbana, Natalie Trundyové a Johna Randolpha také Roddy McDowalla, který masku Cornelia z prvního a třetího dílu, vyměnil za masku Caesara. Víc než v předchozích částech tu vystupuje do popředí zřetelná snaha o symboliku rasové nesnášenlivosti, inspirovaná navíc sociálními nepokoji z konce šedesátých let.

DABING
1. DABING
V českém znění: Miloš Vávra - Ricardo Montalban (Armando), Libor Hruška - Roddy McDowall (Caesar), Jana Boušková, Karel Urbánek, Jana Gýrová, Radan Rusev, a další
Překlad: Nikolaj Šatochyn
Zvuk: Petr Ptáčník
Produkce: Petr Skarke
Dialogy a režie: Václav Matějka
Vyrobila firma Smrček Production pro Guild Home Video

2. DABING
V českém znění: Petr Burian, Jan Šťastný, Luděk Čtvrtlík, Zdeněk Mahdal, Martin Zahálka, Zbyšek Horák, Marek Libert a další
Překlad: Ivan Němeček
Zvuk: Tomáš Říha
Produkce: Martin Odehnal
Dialogy a režie: Martin Velda
Vyrobila Česká produkční 2000, a.s. pro CET 21 spol. s.r.o. v roce 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 30.6.1972 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 9 700 000
Náklady (Rozpočet) - $ 1 700 000
 
FILMY V SÉRII
Planeta opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a066/
Dobrodružný / Sci-Fi, USA, 1968
Režie: Franklin J. Schaffner, Hrají: Charlton Heston, Roddy McDowall

Do nitra Planety opic gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a067/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1970
Režie: Ted Post, Hrají: James Franciscus, Kim Hunter

Útěk z Planety opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a068/
Akční / Dobrodružný, USA, 1971
Režie: Don Taylor, Hrají: Roddy McDowall, Kim Hunter

Dobytí Planety opic gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a069/
Akční / Sci-Fi, USA, 1972
Režie: J. Lee Thompson, Hrají: Roddy McDowall, Don Murray

Bitva o Planetu opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a070/
Akční / Dobrodružný, USA, 1973
Režie: J. Lee Thompson, Hrají: Roddy McDowall, Claude Akins

Planeta opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a071/
Dobrodružný / Sci-Fi, USA, 2001
Režie: Tim Burton, Hrají: Mark Wahlberg, Tim Roth

Zrození Planety opic (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a072/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Rupert Wyatt, Hrají: James Franco, Andy Serkis

Úsvit planety opic (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a073/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Matt Reeves, Hrají: Andy Serkis, Jason Clarke

Válka o planetu opic (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a234/
Sci-Fi / Dobrodružný / Akční / Thriller / Drama, USA / Kanada / Nový Zéland 2017
Režie: Matt Reeves, Hrají: Andy Serkis, Woody Harrelson
 
Tvůrci a herci
J. Lee Thompson (Režie), Arthur P. Jacobs (Produkce), Tom Scott (Hudba), Bruce Surtees (Kamera), Marjorie Fowler (Střih), Alan Jaggs (Střih), - (Casting), Philip M. Jefferies (Scénografie), Morton Haack (Kostýmy), Don J. Bassman (Zvuk), Herman Lewis (Zvuk), John Chambers (Masky), Joe DiBella (Masky), Paul Dehn (Scénář), Roddy McDowall (Herec), Don Murray (Herec), Natalie Trundy (Herec), Hari Rhodes (Herec), Lou Wagner (Herec), Severn Darden (Herec), John Randolph (Herec), Buck Kartalian (Herec), Paul Comi (Herec), Ricardo Montalban (Herec), H.M. Wynant (Herec), Jeffrey Sayre (Herec), John Dennis (Herec), William Bryant (Herec)
 
1972/88/USA/Akční, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- První díl série Planety opic, ve kterém se Natalia Trandy (Lisa) objevuje s opičí maskou.
- Exteriérové futuristické scenérie, jež vidíme ve filmu, nejsou pouze filmové kulisy. Společnost Twentieth Century Fox hledala v tu dobu pro natáčení filmu výhradně budovy a náměstí s futuristickou high-tech architekturou. Tohoto cíle dosáhla až nalezením lokace v dnešním komplexu "University of California" (UCI). Úvodní scéna ve filmu, aukční pasáž a výcvikové sekvence byly natočeny v prostorech v dnešního komplexu sociálních věd.
- Pětipatrová high-tech budova vpravo, kterou vidíme při první scéně ve filmu, je ve skutečnosti "Social Science Tower". Jedná se o stavbu, která po mnoho let slouží jako výukové středisko sociálních věd.
- Natáčecí exteriérové lokace mají tu zvláštnost, že oproti jiným filmům zůstaly naprosto stejné i po necelých čtyřiceti letech po natáčení. Vysokoškoláci a turisté tak mohli i v roce 2009 navštívit místo, které je téměr na vlas stejné tak, jak jej vidíme ve filmu. Tento fakt dokládají fotografie, které lze snadno najít na internetu pod klíčovým výrazem "UCI Social Science Tower".
 
Odkazy