Do nitra Planety opic / Beneath the Planet of the Apes (1970/95/USA/Sci-Fi, Dobrodružný, Drama) 55%

24.07.2018 16:14
JEDNOU VĚTOU
„Další dobrodružství astronautů na planetě ovládané inteligentními opicemi."

OBSAH
Druhá část slavného sci-fi filmu Planeta opic. Paul Dehn a Mort Abrahams, scenáristé filmu natočeného Tedem Postem v roce 1969, převzali z Boulleho knihy pouze postavy a vytvořili zcela nový příběh, kde se vlády ve společenství opic zmocní agresivní gorily a podniknou výpravu do zakázaného pásma, kde žijí zbytky původních lidí, ovládajících telepatii a uctívajících jako božstvo gigantickou jadernou hlavici.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Můj nejoblíbenější díl ze ságy o Planetě opic. Málokdy se podaří natočit druhý díl lepší než první, tento lepší není, ale jen o kousek. Skvěle je využito zlomu na konci prvního dílu, který dává sáze nový rozměr. Scénáristé si s myšlenkou dokázali pohrát a opět představit filmovou kritiku stávajících poměrů a nesmyslnosti chápání jaderných bomb. je velmi poznat stáří filmu, ne tolik na opicích jako spíše na lidech v zakázaném pásmu, ale to vše vynahradí myšlenka a snaha posunout příběh o planetě opic o další kus dál. Je však patrné, že každý kdo si neoblíbil už první díl by vůbec neměl na pokračování koukat, protože tu bude opět hodně lidí v maskách opic a vize budoucnosti, která nemusí sednout každému. (Djkoma) 4*

Vůbec se nedivím zařazení tohoto titulu na čestné místo na www.badmovies.org . První polovinu se celkem bez invence parazituje na slavném filmu, aby se zúročily kulisy Opičího města a nákladné masky a kostýmy, nástupem ´Společenstva Radioaktivního Spadu´ se z toho stává rozkošné béčkové guilty-pleasure. Telepatické mučení, bohoslužba za atomovou bombu („…Óoo, Velká Bombo Všemocná, ty všechno děláš skvěle….vše, co je moudré, plné krás, je dobré Bomby plod!…“), obskurní masky alá Fantomas, nechtěně vtipné hlášky („My jsme mírumilovný lid. My své nepřátele nezabíjíme, zařizujeme to tak, aby se zabili navzájem“) atd., to všechno sice devalvuje slavného filmového předchůdce, ale zároveň činí sebe samého vynikající komedií :o) Několikaminutové (a luxusně zaplacené) cameo Charltona Hestona je tu jen proto, aby se jeho jméno dobře vyjímalo na plakátu. (Lima) 3*

Ještě hodně dobrý pokračování prvního filmu s Charltonem Hestonem. Těží to hlavně z rozvedení motivu a společnosti opic. Na tom další díly hodně tratily. Kdyby taky byly z katastrofické budoucnosti, byly by lepší a líp přijatý. Škoda, že to později tak prznili. Ale tenhle díl je ještě dobrej. A kdyby byl první, tak by byl mnohem líp hodnocenej. A ani zisky nebyly tak špatné, ve srovnání s prvním dílem (stál 6 mio a vydělal 32) tenhle stál 3 mio a vydělal 18 mio. Vlastně se vyplácely všechny díly, protože přinejmenším čtyřnásobek vkladu vždycky vydělaly. (monolog) 4*

VELKÁ RECENZE
Stejný osud, který postihl kosmickou loď kapitána Taylora, čeká i záchranou výpravu. Tvrdé nouzové přistání jejich kosmické lodi přežije pouze kosmonaut Brent. Ten po čase pochopí, že se nachází na zničené Zemi a když se setká s Novou, narazí i na první stopy po výpravě kapitána Taylora. Nova má totiž na krku jeho identifikační známku. Stejně jako Taylor, který zmizel v Zakázané zóně, se i Brent setká se šimpanzicí Zirou a jejím manželem Corneliem a dokonce se s nimi spřátelí. Opičí armáda řízená agresivními gorilami se právě chystá do války proti obyvatelům Zakázané zóny. Brent se pokusí uprchnout a dostane se k mutantům, lidem, kteří přežili atomovou válku a jako svého boha uctívají gigantickou nevybuchlou jadernou bombu, která je schopna zničit celou planetu a je stále funkční. Mutanti v důsledku radioaktivního záření získali telepatické schopnosti, což jim sice dává jistou výhodu, ne však natolik významnou, aby dokázala zastavit útok opičí armády. Nejhoršímu nedokáží zabránit ani Brent s Taylorem, kteří se setkali v podzemí sídla mutantů. A tak nesmyslné vraždění skončí gigantickou explozí bomby, kterou odpálí těžce zraněný Taylor, který nesnesl pomyšlení, že by jeho planeta měla už navždy patřit opicím.
Přestože se kritika shodla na tom, že snímek zdaleka nedosáhl kvalit prvního dílu, vydělal svým producentům více než osm a půl milionu dolarů, a tak v následujících letech vznikla tři další, navzájem úzce provázaná pokračování. Na opičích maskách se opět podílel John Chambers, držitel Oscara a vynálezce nového, dodnes používaného maskérského postupu, podstatně zkracujícího dobu maskování a umožňujícího přenést mimiku herce na povrch masky.
Můj nejoblíbenější díl ze ságy o Planetě opic. Málokdy se podaří natočit druhý díl lepší než první, tento lepší není, ale jen o kousek. Skvěle je využito zlomu na konci prvního dílu, který dává sáze nový rozměr. Scénáristé si s myšlenkou dokázali pohrát a opět představit filmovou kritiku stávajících poměrů a nesmyslnosti chápání jaderných bomb. je velmi poznat stáří filmu, ne tolik na opicích jako spíše na lidech v zakázaném pásmu, ale to vše vynahradí myšlenka a snaha posunout příběh o planetě opic o další kus dál. Je však patrné, že každý kdo si neoblíbil už první díl by vůbec neměl na pokračování koukat, protože tu bude opět hodně lidí v maskách opic a vize budoucnosti, která nemusí sednout každému

DABING
1. DABING (VHS)
V českém znění: Miloš Vávra - James Franciscus (Brent), Ladislav Županič - Charlton Heston (Taylor, více rolí), Bohuslav Kalva - David Watson (Cornelius + závěreční epilog), Miluše Dreiseitlová - Kim Hunter (dr. Zirová), Karel Urbánek - Maurice Evans (dr. Zaius, více rolí), Karel Chromík - James Gregory (opičí generál Ursus, více rolí), Jana Gýrová - Linda Harrison (Nova), Petr Skarke (titulky)
Zvuk: Michal Holubek
Překlad: Nikolaj Šatochin
Produkce: Petr Skarke
Režie: Václav Matějka
Vyrobila firma S Production pro Guild Home Video ve studiu Smart Video Film 1992

2. DABING (TV)
V českém znění: Martin Stránský - James Franciscus (Brent), Pavel Šrom - Charlton Heston (Taylor), Martin Sobotka - David Watson (Cornelius), Hana Ševčíková - Kim Hunter (dr. Zirová), Jan Schánilec, Jan Maxián, Michal Pavlata, Jiří Plachý, David Suchařípa, Svatopluk Schuller, Tomáš Borůvka, Lucie Kožinová, Jindřich Hinke a další
Překlad: Ivan Němeček
Zvuk: Tomáš Říha
Produkce: Martin Odehnal
Dialogy a režie: Martin Velda
Vyrobila Česká produkční 2000, a.s. pro CET 21 spol. s.r.o. v roce 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 26.5.1970 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.1992 (VHS) Guild Home Video
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 19 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 2 500 000
 
FILMY V SÉRII
Planeta opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a066/
Dobrodružný / Sci-Fi, USA, 1968
Režie: Franklin J. Schaffner, Hrají: Charlton Heston, Roddy McDowall

Do nitra Planety opic gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/a067/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1970
Režie: Ted Post, Hrají: James Franciscus, Kim Hunter

Útěk z Planety opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a068/
Akční / Dobrodružný, USA, 1971
Režie: Don Taylor, Hrají: Roddy McDowall, Kim Hunter

Dobytí Planety opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a069/
Akční / Sci-Fi, USA, 1972
Režie: J. Lee Thompson, Hrají: Roddy McDowall, Don Murray

Bitva o Planetu opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a070/
Akční / Dobrodružný, USA, 1973
Režie: J. Lee Thompson, Hrají: Roddy McDowall, Claude Akins

Planeta opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a071/
Dobrodružný / Sci-Fi, USA, 2001
Režie: Tim Burton, Hrají: Mark Wahlberg, Tim Roth

Zrození Planety opic (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a072/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Rupert Wyatt, Hrají: James Franco, Andy Serkis

Úsvit planety opic (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a073/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Matt Reeves, Hrají: Andy Serkis, Jason Clarke

Válka o planetu opic (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a234/
Sci-Fi / Dobrodružný / Akční / Thriller / Drama, USA / Kanada / Nový Zéland 2017
Režie: Matt Reeves, Hrají: Andy Serkis, Woody Harrelson
 
Tvůrci a herci
Ted Post (Režie), Arthur P. Jacobs (Produkce), Leonard Rosenman (Hudba), Milton R. Krasner (Kamera), Marion Rothman (Střih), - (Casting), William J. Creber (Scénografie), Walter M. Scott (Scénografie), Jack Martin Smith (Scénografie), Morton Haack (Kostýmy), Stephen Bass (Zvuk), David Dockendorf (Zvuk), John Chambers (Masky), Sharleen Rassi (Masky), Paul Dehn (Scénář), James Franciscus (Herec), Kim Hunter (Herec), Maurice Evans (Herec), Linda Harrison (Herec), Victor Buono (Herec), James Gregory (Herec), Jeff Corey (Herec), Natalie Trundy (Herec), Thomas Gomez (Herec), Lou Wagner (Herec), Charlton Heston (Herec), Gregory Sierra (Herec), Paul Frees (Herec)
 
1970/95/USA/Sci-Fi, Dobrodružný, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Jedná se o první díl opičí ságy, ve kterém se objevila Natalie Trundy. Zatímco zde ztvárnila mutantku a v dalším díle doktorku Stephanii, ve čtvrtém a pátém si zahrála šimpanzí samici Lisu.
- Tvůrci počítali s natočením scény s dítětem - poloopem, poločlověkem. Producenti se nakonec zalekli ztráty ratingu a ve filmu se tato scéna neobjeví.
- Ze všech hraných filmů původní série včetně televizních filmů a seriálů je toto jediný díl, ve kterém nehraje Roddy McDowall.
- Oficiálny rozpočet filmu predstavoval 3 milióny dolárov, no podľa vyjadrenia režiséra Teda Posta bol v skutočnosti ešte nižší.
- Arch Oboler sa podieľal na úprave scenára, hoci jeho meno nie je uvedené v titulkoch.
- Posledný film Thomasa Gomeza a zároveň prvý, v ktorom sa objavil Gregory Sierra.
- Vzhľadom na nízky rozpočet si tvorcovia nemohli dovoliť drahý make-up, a tak herci museli nosiť opičie masky.
- Charlton Heston odmítal účinkování v tomto filmu. Souhlasil až pod podmínkou, že své scény natočí během dvou týdnů a trval na tom, že Taylor musí zemřít.
- V jednom z alternativních konců filmu utečou Taylor, Brent a Nova z podzemí těsně před výbuchem bomby. V této verzi se však nejedná o atomovou bombu. Vrátí se do města opic a spolu se Zirou a Corneliusem osvobodí lidi z klecí a ti se ujmou vlády. Film končí o staletí později, kdy Zákonodárce učí mladé opice a lidi, kteří spolu žijí v míru.
 
Odkazy