Zrození Planety opic / Rise of the Planet of the Apes (2011/101/USA/Sci-Fi, Akční, Drama, Thriller) 82% -Blu-ray-

24.07.2018 16:17
JEDNOU VĚTOU
„Místo evoluce... revoluce."

OBSAH
Pořekadlo, že cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly, platí v tomto příběhu přímo ukázkově. Mladý vědec Will Rodman (James Franco) vyvíjí lék proti Alzheimerově nemoci, kterou trpí i jeho otec (John Lithgow). Slibný výzkum se ovšem zadrhává kvůli nežádoucím vedlejším účinkům, které vykazují pokusní živočichové po aplikaci léčebné látky. Zklamaný vědec opouští výzkum, odchází pečovat o otce a jako bonus si tajně odnáší šimpanzí mládě, jehož rodiče zemřeli při Willových pokusech. U šimpanze Caesara se postupně začne projevovat vysoká inteligence a Will zjistí, že za to zřejmě může působení jeho léku. Začne mu ho tajně podávat a tím nechtěně otevře bránu k lidské zkáze. Čím dál inteligentnější zvíře se po čase ocitne v přírodní rezervaci, kde začne v čele ostatních opic pomaloučku připravovat vzpouru proti těm, kdo zabili jeho rodiče a jeho zavřeli do tohoto „fešáckého kriminálu“. Tedy proti lidem.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Do tohodle filmu se mi vůbec nechtělo. Nemám rád, když se obnovuje v současnosti klasika, což se teď stává hodně často. To už by muselo být jó něco, aby mě to zaujalo. A tady to na to něco opravdu vypadalo, protože tenhle film nad moje očekávání měl docela dost vysoké hodnocení, a tak jsem to zkusil. Film je pak moc dobře natočený, efekty jsou perfektní, ale némůžu si pomoct, je to celý hrozně blbý. Ten příběh...Fakt, že věci, které se dají udělat jednoduše, se ve filmu dělají složitě, bych ještě hodil za hlavu. Ale skutečnost, že roky ubíhají jakoby nic, armáda, která má ve zbraních střely s průrazností jak bomby země-vzduch nesejmou ani jednu opici, a co víc, neprostořelí ani autobus mě fakt dojímají. Celé je to pak zakončené naprosto pikantní scénou uprostřed sekvojového lesa. V tu chvíli jsem si řikal, že Američan by sekvoj nesekvoj tam v tu chvíli poslal nějakou jadernou hlavici a byl by od toho všeho pokoj. (Malarkey) 2*

Ano! Ještě před premiérou odepisovaný film, který překonává očekávání a nejen to. Konečně vznikl film, který na první Planetu opic dobře "navazuje", má v sobě mnoho odkazů a úmyslných spojek (let raketoplánu, obojek, kůň, ...) mezi oběma filmy. Využití původních témat a jejich převedení do moderního světa působí dobře stejně jako další současné paranoie (bioterorismus). Vše zabalené ve vizuálně podmanivém světě plného úžasných opic (někdy opravdu až moc úžasných:)) a dobrých herců. Hlavně jsem rád, že příběh postupuje poměrně rychle a logicky, bez zbytečných opravdu velkých zakopnutí. PS: (spoiler) všimněte si, že opice (skoro) nezabíjejí a chtějí jen žít svobodně a ten člověk, který to má chápat, to nechápe... PPS: ta chybějící půl hvězda za tu úctu autorů filmu k opičí legendě. Delší verze. (Djkoma) 4*

Film v pravý čas. Namísto godzillovsky destruktivní akce spoustu žánrových zákonitostí relativizující hra o to, kdo je čí pán, kdo ovládá čí území. Ve stínu opic zůstávají všichni živí herci, kteří svými činy ani neaspirují stát se hrdiny. Rodmanův liberalismus nemá daleko k přístupu typu „dělejte si, co chcete, sám stejně nic nezmůžu“. Postavou, která prodělává spletitý vnitřní vývoj, která doslova prochází evolucí (jak ukazuje dechberoucí scéna se stromem), je Caesar, předurčený svým jménem i inteligencí k velkým skutkům. Už dlouho jsem nikoho neviděl hrát takhle přesvědčivě očima. Ve scénách, kdy klade otázky, je Zrození planety opic působivější než tehdy, snaží-li se je zodpovídat. Zatímco podáním i dopadem na zápletku druhořadá romantická linie zestárla v okamžiku uvedení filmu do kin, bude-li za dvacet let nějaká příroda, bude aktuální i její zde prezentované dráždění člověkem. Nezmiňuje řadu dalších interpretací, nabízejících se po prolétnutí aktuálních zpráv ze světa (proč by mělo „právo" na plnohodnotnější život náležet jen vybraným jedincům). Bez ohledu na množství obsažených významů, Zrození si lze bez provinilého pocitu užít i coby letní blockbuster se svižně servírovanými atrakcemi pro oko i mysl (nejlépe pro obojí naráz). Třeba v navozování dojmu pohybu dosahuje Wyatt ve scénách Caesarových nepřerušovaně snímaných opičin intenzity Bourneova ultimáta. Britská invaze do Hollywoodu tak pokračuje stejně zdárně jako cesta naší „vyspělé“ civilizace za sebedestrukcí. 85% (Matty) 4*

VELKÁ RECENZE
Je pravidlem, že filmové léto je čas, kdy do kin přicházejí epické fláky za stovky milionů dolarů. Pokud vám nekryjí záda roboti, comicsové předlohy, kouzelníci nebo supervýpravné sci-fi, jednoduše nemáte šanci. Letošní rok je co do epičnosti opravdu hodně nabouchaný. Transformeři zničili Chicago, Harry Potter zdemoloval Bradavice, Captain America porazil nacisty a na divokém západě si to rozdají Kovbojové a vetřelci. Vypadalo to, že v téhle konkurenci nemůže film, jehož hlavním trumfem budou šimpanzi, obstát. Zrození planety opic ale dokázalo svou nevýhodu využít a možná trochu překvapivě se tak z tohohle podceňovaného filmu stává zatraceně zajímavá věc.
Tvůrcům totiž evidentně došlo, že nemůžou držet krok s konkurencí a pokud by vsadili na popcornovou podívanou, v níž by do sebe hodinu a půl bušila lidská a opičí armáda, nejspíš by to pro ně dopadlo špatně. A tak to zkusili trochu jinak. Zrození planety opic je sice oficiálně sci-fi, ale pokud na něj vyrazíte s bandou adrenalin milujících kamarádů v naději, že budete řvát při gigantických bitvách lidoopů se sanfranciskou policií a házet po sobě popcorn v okamžiku, kdy bude mít James Franco srdceryvný projev před závěrečnou bitvou, čeká vás zklamání. Opičáci jsou totiž psychologické drama, které vedle letošní letní konkurence vypadá jako malý neduživý bratříček. Tedy alespoň na první pohled.
Zrození planety opic mnohem víc sází na herce, „herce“ a jejich charaktery. Ty první – lidské – reprezentuje James Franco a bez problémů si uhrál svoje. Na druhou stranu je od začátku jasné, že v tomhle filmu hraje druhé housle, protože hlavní hvězdou tu je Caesar. Možná, že u trailerů jsme se kvalitě triků občas vysmívali, fakt je ale ten, že WETA ze sebe dostala maximum a hlavní opičí borec je jednoduše boží. A je jedno, jestli mluvíme o tom, že vypadá jako živý opičák, nebo že hraje jako bůh. Caesar je hlavní postava, a Andy Serkis, jenž má s digitálními hrdiny zkušenosti z Pána prstenů nebo King Konga, mu dává skutečnou osobnost. Ačkoliv se Caesar vyjadřuje jen posunky, není problém uvěřit mu jakékoliv emoce, ať už je to radost z blbnutí na stromě, nervozita z ostatních opic nebo strach z příšerně hrajícího Toma Feltona. Stačí jeden jediný pohled do kamery a člověk ví, že technika se zase posunula o kus dál. Caesar je zajímavý hrdina, jehož přerod z domácího mazlíčka v nebezpečné monstrum je zcela uvěřitelný, zároveň mu však budete tak trochu fandit, protože tady není jen za "chytrého opičáka", ale za skutečný silný a zajímavý charakter, jehož motivace budete znát a chápat.
Stačí jeden jediný Caesarův pohled do kamery a člověk ví, že se technika zase posunula o kus dál. Nejsou to ale jen triky, na kterých Zrození planety opic stojí. Rupert Wyatt, jehož předchozí film The Escapist za moc nestál, se projevil jako překvapivě dobrý režisér, jenž má film od začátku do konce pevně v rukou. Když dojde na akci, je efektní a přehledná. Když dojde na emoce ,fungují tak, jak by měly. Film výtečně graduje od obyčejné rodinné pohody přes celkem depresivní drama až po velmi slušnou závěrečnou akci, ve které ego lidstva dostane pořádně zabrat. Wyatt navíc netlačí zbytečně na lacinou efektnost. Devadesátimilionový rozpočet utratil nikoliv tak, aby měl co nejefektnější materiál do upoutávek a pak doufal, že diváci nějak tu hodinu vaty v kině vydrží. Místo toho všechno investoval tak, aby jeho film působil realisticky a seriózně. Na něco podobného nejsme v létě v kinech obyčejně zvyklí, ale je dost možné, že u závěrečných titulků budete mít u filmu lepší pocit, než kdyby celé americké západní pobřeží lehlo popelem.
Je tedy docela velká škoda, že filmu podráží nohy scénář. Rozjezd je zbytečně pomalý a dokud Caesar nedospěje, nejspíš se budete bavit jen u záběrů na roztomilou mrňavou opičku. Od okamžiku, kdy se z hlavního hrdiny stane dospělák, už všechno šlape jako na drátkách a jediným zásadnějším problémem jsou logické kiksy. Ty by člověk většině letních filmů bez problémů odpustil, ale Zrození planety opic chce být chytřejší a vážnější, takže bohužel fakt, že většinu problémů by dokázala vyřešit jediná dobře mířená raketa nebo že má James Franco za sousedy evidentně slepce a idioty, přehlédnout nejde.
Zrození planety opic je zatím asi největší překvapení letošního léta. Zatímco se velké blockbustery řežou mezi sebou, dorazil film, který chce oslovit malinko náročnějšího diváka (pořád samozřejmě mluvíme v mezích letní popcornové zábavy), jenž preferuje zajímavé postavy a dobře odvyprávěný příběh před efektní destrukcí. Mám upřímnou radost z toho, že tu je zase trikový film, ve kterém triky slouží celku a ne jen samoúčelné efektnosti. Dobrá práce a běžte do kina.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Otec vědce Willa trpí Alzheimerovou chorobou a Will se snaží vyvinout látku, která by ho vyléčila. Vyvine prostředek s názvem ALZ 112, který se testuje na šimpanzích, u nichž prokazatelně dochází ke zvýšení inteligence. Will chce povolení testovat na lidech, ale jeho nadřízený to odmítá. Will se rozhodne aplikovat látku otci, protože jeho nemoc se rapidně zhoršuje... V podstatě okamžitě dojde u otce ke zlepšení zdravotního stavu, a dokonce k vylepšení některých schopností. Stále však není jisté, zda přípravek nemá nějaké vedlejší účinky... V ústavu se záhy jedna šimpanzí samice začne chovat velice agresivně a ona i ostatní opice jsou utraceny. Will později najde v jejím kotci mládě - to byl důvod její agresivity, chránila svého potomka. Will se rozhodne, že si mládě ponechá a dá mu jméno Caesar. Z matky do něj přešla látka ALZ 112 a díky tomu v 18 měsících umí 24 slov ve znakové řeči, ve dvou letech zvládá skládačky pro děti od 8 let a ve 3 letech projevuje komunikační schopnosti daleko převyšující člověka. Jednoho dne Caesar uteče a zlý soused se ho pokusí zabít. Caesar je zraněný a Will ho vezme k veterináři. Tam se seznámí s mladou veterinářkou Caroline a začnou spolu chodit. Společně vychovávají Caesara jako člověka a on jim všechnu péči oplácí svou láskou. Také Willův otec si Caesara velmi oblíbí... Zhruba za pět let Caesar pochopí, že není člověk jako ostatní, a chce vědět, kým vlastně je. Will mu poví pravdu o matce, kterou zabili, i to, že u Caesara došlo k ještě většímu účinku ALZ 112 a jeho inteligence je stále vyšší. Podle Caroline to není dobré. Kde bude Caesar žít? Otcovo tělo se najednou začne bránit ALZ 112 a nemoc udeří s ještě větší silou. Když nabourá sousedovo auto, je muž nepříčetný a chová se k otci velice hrubě. Caesar to vidí a jde si to se sousedem vyřídit, za to však je umístěn do útulku. Will se sice snaží ho dostat zpět, ale kvůli byrokracii to není možné hned. Caesar zatím žije zavřený v kleci a všude okolo jsou další primáti, kteří jej právě nevítají. Mezitím dojde k dalšímu zhoršení otcovy nemoci. Will vyvine ještě silnější přípravek a dá mu pracovní název ALZ 113. Otec však už další léky nechce a umírá... Při aplikaci ALZ 113 šimpanzovi Kobemu se Franklin, jeden z pracovníků, látky nadýchá. U opice dochází k prokazatelnému zvýšení inteligence, ale Franklin onemocní. Willův šéf je z účinků ALZ 113 nadšený a chce ji testovat na dalších primátech. Will protestuje, a protože šéf trvá na svém, dá Will výpověď... Franklinův stav se stále zhoršuje, a tak zajde za Willem domů. Willa nenajde, ale potká se se sousedem a kýchnutím ho nakazí. Franklin později umírá. Will zatím zajde znovu do útulku a tentokrát chce Caesara vykoupit penězi. Šéf je úplatný a souhlasí, ale Caesar odmítá jít s Willem domů. Mezitím se s ostatními sblížil a má plán...

O FILMU
Jediný čin plný soucitu a arogance vede k válce, která nemá v historii obdoby - a vede i ke Zrození Planety opic. Tým oscarových specialistů na vizuální efekty, kteří vytvořil svět Avataru a Krále prstenů, opět prolamují bariéry a představují počítačově vytvořenou opici s nevídanou inteligencí, jež rozpoutá ohromnou bitvu ohrožující existenci lidstva.
Zrození Planety opic představuje zcela nový přístup k legendárnímu příběhu úspěšné série studia Twentieth Century Fox. Film vděčí za svůj vývoj jak Avataru, tak starším filmům o Planetě opic. V novém pojetí použila společnost Weta Digital, specializující se na filmové efekty, odlišný přístup než při práci na Avataru. Místo převlečených herců použili reálně vypadající obrázky opic. Díky tomu si diváci lépe zvyknou na hlavní postavu, šimpanze Caesara, která vlastně neexistuje. Producent Peter Chernin vysvětluje: “Je to výrazný odklon od předchozích filmů o Planetě opic, v našem filmu je velká část příběhu vyprávěna právě z pohledu Caesara.”
I přes tuto výraznou změnu zůstává film věrný původnímu příběhu. Varovný sci-fi příběh se odehrává v současné době v San Franciscu. Experimenty lidí v oblasti genetiky vedou k vyvinutí vysoké inteligence u opic, což vyvolá válku o nadvládu.
Události jsou sledovány očima mimořádně inteligentního šimpanze Ceasera, který vnímá lidstvo jako někoho, kdo dokáže skvělé věci typu umění. Později začíná vidět i jejich temné stránky jako utlačování, fanatismus a vytěsňování toho a těch, kterým nerozumí.”
Will Rodman pracuje jako vědec pro velkou farmaceutickou společnost Gen-Sys, kde vede genetický výzkum s cílem objevit příznivý virus, který dokáže obnovit mozkovou tkáň. Motivací mu je najít lék proti Alzheimerově nemoci, kterou trpí jeho otec Charles.  Will je tak pohlcen svojí prací, říká se o něm, že se oženil s vědou, že jeho další vztahy jsou předem znemožněny. Propojení výzkumu s otcovou nemocí tyto dva, i když za trochu dramatických událostí, sblíží. “Will je chladný, osamělý člověk,” říká představitel James Franco, který nedávno získal oscarovou nominaci za film 127 hodin. „Jeho otec trpí demencí, proto se k němu přestěhuje zpět do domu, kde strávil dětství.”
Těsně před začátkem testování nového, nadějného a lukrativního léku, ALZ-112, na lidech, začnou subjekty Willova dosavadního testování vykazovat známky podivně agresivního chování. Vedení společnosti proto prohlásí výzkum za neúspěch a Will musí program ukončit.
Ze zklamání nad nečekaným uzavřením výzkumu Willa vytrhává právě narozený šimpanz, kterému během pokusů zemřeli rodiče. Mladý šimpanz, předurčený k velkým věcem, je pojmenován Caesar.
Will Caesara potají vychová u sebe doma, při čemž se navíc stará o svého nemocného otce. Díky tomu se z něj stává víc ošetřovatel než vědec. Šimpanz pro Willa znamená víc než jen domácí mazlíček, stane se z něj svým způsobem jeho otec. “Je to tak trochu příběh o otcích a synech,” říká scénáristka a producentka Amanda Silver, která se podílela na scénáři se svým manželem Rickem Jaffou. “Z Willa se stane otec svému otci a Caesarovi.” Caesar přivede Willa ke Caroline, která je Caesarovou veterinářkou, a která se stane důležitou osobou v životě jich obou.
Díky tomu, že byl Caesar ještě v těle matky vystaven nadměrnému působení nového léku, oplývá inteligencí nebývalou pro jakkoliv starou opici. Když to Will zjistí, obstará si dostatek vzorků testovaného léku, aby ve svých výzkumech mohl pokračovat potají doma. Během krátké doby začne šimpanz vykazovat nevídanou inteligenci a další dovednosti. Ve stejné době začnou Charlesovy symptomy Alzheimerovy nemoci ustupovat. Zdá se, že porušení pravidel výzkumu přineslo několikanásobné vítězství. Až později Will zjistí, že ho a s ním i lidstvo poslalo na zničující cestu.
“Will překročil pomyslnou mez,” říká Rick Jaffa. “ˇŘíká si, že je v pořádku, že dokážeme vyléčit Alzheimerovu nemoc. V tu chvíli si ale začíná zahrávat s Bohem, což se ukáže jako velmi riskantní.”
Diváci mají příležitost prožít kus života s vyrůstajícím Caesarem. Ten postupně dorůstá ve vyspělého, inteligentního tvora. Je jasné, že Will a Caroline už nejsou schopni se o něj starat. Will se od něj nedokáže odpojit, ale Caroline trvá na tom, že ho musí vypustit do volného prostoru mezi další opice. Odveze ho proto do rezervace, o které bohužel neví, že na zvířata působí spíš jako vězení. Jelikož Caesar není nejsilnější jedinec v zařízení, brzy pochopí, že musí nad dalšími šimpanzi vítězit inteligencí. To se mu brzy podaří, a díky tomu nastolí v rezervaci nový pořádek. Vše vyústí ve vzpouru proti tyranským, lidským ošetřovatelům…
Producent Dylan Clark: “Vystavěli jsme strukturu filmu kolem této scény,” jejíž detaily chtějí filmaři uchovat jako překvapení. Rupert Wyatt dodává: “Chtěli jsme, aby to byl dech beroucí moment, který jasně zapadá do myšlenky evoluce a ukazuje, kam se může dostat živočišný druh.” Vzpoura vede k odvážnému útěku, impozantnímu střetu na sanfranciském mostě Golden Gate, osudovému znovushledání Willa a Caesara - a revoluci, která navždy změní planetu.
Oživení Caesara
Stejně jako u Avataru a Pána prstenů i v případě vytvoření Caesara a světa, který obývá, bylo zadání společnosti Weta Digital, aby vzali diváky do světů, které nikdo před tím nespatřil. Specialista na vizuální efekty, čtyřnásobný držitel Oscara, Joe Letteri, vysvětluje: “Na rozdíl od Avataru, kde Jim Cameron vytvořil kompletně nový fantasy svět, v případě Zrození Planety opic jsme měli složitější úkol, a to proto, že jsme museli vytvořit existující město - současné, moderní San Francisco. Všechno - opice i lokace - museli vypadat reálně, protože jsme dělali příběh z reálného prostředí a ne čistou fikci.
Když Weta Digital pomocí super moderních nástrojů vytvořila fotorealistické opice, nastoupil na plac Andy Serkis, herec, který je považován za nejlepšího představitele gest a mimiky, a který do Caesara napumpoval emoce, duši, moudrost a srdce. Serkis, který má za sebou roli Golluma v Pánovi prstenů a Konga v King Kongovi, říká, že Caesar byla jedna z jeho nejzajímavějších rolí, protože hrál šimpanze od narození po dospělého jedince, který se stane vůdcem revoluce.
Na konci druhého aktu se z Caesara stane vězeň. Je vytržen z milovaného prostředí a cítí se odmítnutý. Je uvězněný v opičím klášteře, kde je zavřený do klece vedle dalších narušených a divokých kreatur, jež se cítily stejně jako on. Ceasar zkoumá svoji identitu. Nakonec v sobě najde sílu, aby se postavil jako vůdce do čela a sjednotil zbylé opice. Tehdy se přesouvá do třetího stádia... revoluce.
Stejně jako herci, i společnost Weta Digital ze sebe vydala to nejlepší. Přišla s další zlomovou novinkou, čímž bylo natáčení vizuálních efektů v lokacích mimo kontrolované prostředí uzavřené plochy, které se říká “Volume”. Weta Digital vymyslela nový, přenosný nahrávač předvádění mimiky a gest, který může být postaven na jakémkoliv druhu lokace. Filmaři proto byli poprvé schopni předvést tvorbu vizuálních efektů na denním světle.

Ocenění:
Academy Awards
2012 - Vizuální efekty (nominace)

BAFTA
2012 - Vizuální efekty (nominace)

Florida Film Critics Circle Awards
2011 - Nejlepší vizuální efekty

DABING
V českém znění: Martin Písařík - James Franco (Will Rodman), Martin Stránský - David Oyelowo (Steven Jacobs), Karel Richter - John Lithgow (Charles Rodman), Petr Gelnar - Tyler Labine (Robert Franklin), Irena Máchová - Freida Pinto (Caroline Aranhová), Radek Škvor - Tom Felton (Dodge Landon), Zbyšek Pantůček - David Hewlett (Hunsiker), Rudolf Jelínek - Brian Cox (John Landon), Kateřina Petrová - Mattie Hawkinson (Linda), Pavel Tesař - Jamie Harris (Rodney), Tomáš Karger - Andy Serkis (Caesar), Jan Szymik - Mark Henriques (řidič), Roman Štabrňák - Jesse Reid (Donnie Thompson), Zuzana Mixová - BJ Harrison (Dottie), Jakub Nemčok - Joey Roche (Todd Hunisker), Anna Nemčoková - Madison Bell (Alice Hunsikerová), Petra Tišnovská, Eliška Skarkeová, Lukáš Jurek, Jiří Ployhar, Ludvík Král, Josef Nedorost, Ivana Korolová, Malvína Pachlová
Překlad: Petr Finkous
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Petr Skarke
Úprava dialogů a režie: Vladimír Žďánský
Vyrobila: Společnost SDI Media 2011

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 11.8.2011 Bontonfilm
Premiéra USA: 5.8.2011 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 7.12.2011 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 7.12.2011 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 7 660 103
Tržby celkem - $ 482 860 185
Návštěvnost v ČR 66 149
Náklady (Rozpočet) - $ 93 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Vynechané scény
• Mytologie opic
• Génius Andy Serkis
• Nová generace opic
• Rozbor scény
• Galerie postav
• Prolamování filmových limitů
• O hudební složce s Patrickem Doylem
• Lidoopi
• Gorila
• Orangutan
• Komentář režiséra Ruperta Wyatta
• Komentář scénáristů

ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.40:1
5.1 čeština, 5.1 angličtina, 5.1 maďarština, 5.1 ruština, 5.1 ukrajinština
čeština, angličtina, bulharština, estonština, chorvatština, litevština, lotyština, maďarština, rumunština, ruština, slovinština, srbština, ukrajinština
 
FILMY V SÉRII
Planeta opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a066/
Dobrodružný / Sci-Fi, USA, 1968
Režie: Franklin J. Schaffner, Hrají: Charlton Heston, Roddy McDowall

Do nitra Planety opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a067/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1970
Režie: Ted Post, Hrají: James Franciscus, Kim Hunter

Útěk z Planety opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a068/
Akční / Dobrodružný, USA, 1971
Režie: Don Taylor, Hrají: Roddy McDowall, Kim Hunter

Dobytí Planety opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a069/
Akční / Sci-Fi, USA, 1972
Režie: J. Lee Thompson, Hrají: Roddy McDowall, Don Murray

Bitva o Planetu opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a070/
Akční / Dobrodružný, USA, 1973
Režie: J. Lee Thompson, Hrají: Roddy McDowall, Claude Akins

Planeta opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a071/
Dobrodružný / Sci-Fi, USA, 2001
Režie: Tim Burton, Hrají: Mark Wahlberg, Tim Roth

Zrození Planety opic gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a072/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Rupert Wyatt, Hrají: James Franco, Andy Serkis

Úsvit planety opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a073/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Matt Reeves, Hrají: Andy Serkis, Jason Clarke

Válka o planetu opic gastonrolinc.webnode.cz/news/a234/
Sci-Fi / Dobrodružný / Akční / Thriller / Drama, USA / Kanada / Nový Zéland 2017
Režie: Matt Reeves, Hrají: Andy Serkis, Woody Harrelson
 
Tvůrci a herci
Rupert Wyatt (Režie), Peter Chernin (Produkce), Dylan Clark (Produkce), Rick Jaffa (Produkce), Amanda Silver (Produkce), Patrick Doyle (Hudba), Andrew Lesnie (Kamera), Conrad Buff IV (Střih), Mark Goldblatt (Střih), Debra Zane (Casting), Claude Paré (Scénografie), Renée April (Kostýmy), Rick Jaffa (Scénář), Amanda Silver (Scénář), Pierre Boulle (kniha) (Předloha), James Franco (Herec), Andy Serkis (Herec), Brian Cox (Herec), John Lithgow (Herec), Freida Pinto (Herec), Tom Felton (Herec), Tyler Labine (Herec), Sonja Bennett (Herec), Chelah Horsdal (Herec), David Oyelowo (Herec), David Hewlett (Herec), Timothy Webber (Herec), Tracy Spiridakos (Herec), Lauren Watson (Herec), Jeb Beach (Herec), Leah Gibson (Herec), Robin Nielsen (Herec), Michael Kopsa (Herec), Elizabeth Weinstein (Herec), Adrian Hough (Herec)
 
2011/101/USA/Sci-Fi, Akční, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Policista ve vrtulníku má zbraň Daewoo K3 ráže 5.56x45mm.
- John Landon (Brian Cox) nosí hodinky značky Casio MTG-1000.
- Součástí závěrečných titulků je ještě jedna scéna.
- Quentin Tarantino snímek řadí mezi tři nejlepší filmy roku 2011.
- Film získal ocenenie od Spoločnosti vizuálnych efektov (Visual Effects Society – VES) za najlepšiu digitálnu postavu (šimpanz Cézar) v hranom filme.
- Natáčalo sa v americkom štáte Louisiana, ďalej v San Franciscu (štát Kalifornia), na Havajských ostrovoch (ostrov O'ahu) a aj v kanadskej provincii Britská Kolumbia.
- Na filmu se pracovalo již od roku 2006.
- Vo filme sa objavilo doteraz najrozsiahlejšie využitie techniky zachytávania pohybu (motion capture) v exteriéroch.
- Patrick Doyle experimentoval pri skladaní soundtracku s africkými hlasmi.
- Vedecké čísla vzoriek priamo odkazujú na predchádzajúce filmy. 112 je číslo lieku, ktorý vyvinú, a zároveň je to aj stopáž pôvodného filmu. V jednu chvíľu sa liek volal RT - 112 (running time - 112), ale to sa nakoniec zmenilo na ALZ - 112.
- Mená niektorých opíc, napríklad orangutana Maurica a gorily Bucka, sú prevzaté od hercov z pôvodného filmu z roku 1968. Rocket je zas meno jedného pracovníka štábu novej snímky.
- Opice se po odchycení stávají pokusnými zvířaty ve výzkumu souvisejícím s mozkem a inteligencí obecně. Analogický osud byl přichystán i Charltonu Hestonovi v prvním filmu, kdy se má stát objektem zkoumání mozku v podobném středisku na planetě opic poté, co se zjistí, že mluví a je nadán neobvyklými schopnostmi.
- Film je pokračováním série, která začala v roce 1968 filmem Planeta opic; na rozdíl od všech předchozích dílů se však nesnaží o kontinuitu se zbytkem série.
- Keď príde domovníčka do Robertovho bytu, v televízii je počuť hláška zo seriálu Ako som spoznal vašu mamu (od r. 2005): "Oh you're nuttier than a Tim Horton's maple log" z dielu 4x04 "Intervention".
- Děj filmu se odehrává ve městě San Francisco v americké Kalifornii.
- Film sa od predchádzajúcich líši aj skutočnosťou, že je z väčšej časti opísaný z pohľadu samotných opíc.
- Na vývoji filmu sa podieľala spoločnosť Weta Digital, napr. Avatar (2009), pod vedením supervízora Joe Letteriho. WETA dostala zabrať najmä na zobrazovaní fotorealistických opíc a pri vytváraní dokonalého obrazu súčasného San Francisca, do ktorého sú následne opice vsadené. Podľa slov supervízora boli práce pre film absolútnym vrcholom náročnosti.
- Věta "Take your stinking paws off me you damn dirty ape!" (“Dej ze mě ty pracky pryč, zatracenej opičáku!“), kterou ve filmu pronese Dodge Landon (Tom Felton), zazněla i v původním snímku, a to z úst postavy Charltona Hestona.
 
Odkazy