Star Wars: Epizoda II - Klony útočí / Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002/142/USA/Sci-Fi, Dobrodružný, Akční) 80%

24.07.2018 16:14
JEDNOU VĚTOU
„Poprvé v digitální kvalitě sledujte proměnu Anakina Skywalkera ve filmu Star Wars: Klony útočí."

OBSAH
10 let po Epizodě I pokračují dobrodružství a dramatické osudy rytířů Jedi Anakina Skywalkera a Obi-Wana Kenobiho, kteří mají za úkol chránit senátorku Padmé Amidaluovou, jejíž život je ohrožen. Ke zvýšení napětí, jak se budou vyvíjet vztahy "starwarsových" hrdinů se režisér Lucas snaží děj poněkud utajit. Ale přesto jsou tu některé informace o tom, co nového se v tomto díle dozvíte více o Padmé Amidale a jejím milostném vztahu k Anakinovi, který se stane osudným pro další osud celé galaxie. Bude odhalen původ Boby Fetta a úderných oddílů Impéria. Epizoda II objasní, jak to je s "Válkou klonů", zmiňovanou v původních Hvězdných válkách. Film je temnější než Epizoda I a jeho atmosféra se blíží filmu Impérium vrací úder. Padmé a Anakin prožívají většinu filmového dobrodružství spolu a s Obi-Wan Kenobim se potkají až na konci filmu. Vrátíme se s hrdiny na Coruscant, Naboo a Tatooine. A poznáte 2 nové planety.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Mám první trilogii (tu starší) radši. Je taková opravdovější a realističtější. Toho se ještě jakž takž drží první díl, ale ve druhém se George Lucas zbláznil do digitálu a začal ho cpát vysloveně všude (prakticky každá scéna ho má). Alespoň Mistra Yodu si teda mohl odpustit. No, co naplat, na druhou stranu to tenkrát bylo něco nového a neokoukaného a on to prostě rozjel na plný koule. Až mám pocit, že druhý díl tak trošku ztratil ducha celé té série. Hayden Christensen je sice dobrý Anakin v nejlepších letech a zároveň strašnej zmetek. Jediné, o co se dá opírat, tak o fakt, že se druhou epizodou rodí epické vyvrcholení a převtělení Anakina v Darth Vadera, což samo o sobě nemá chybu. To je ale vše. Samotný Obi-Wan v roli jediného dobrodince filmu to nezachrání. (Malarkey) 4*

Druhý díl je lepší než epizoda I. NE o moc, ale o dost. Je tu trochu romantiky, která by se však dala o mnoho zkrátit. Nový "Darth Vader" není moc sympatický a hraje bohužel průměrně. Ewan McGregor hraje skvěle(aspon někdo ;-)) a spolu s Ch.Lee drží film jak se dá. Občasné tupé hlášky dvojce robotů zrácejí smysl. Závěrečný souboj to je jako boj se stínem. Nechci říkat, že je špatný nápad dědeček proti učni, ale v tomto případě je to lehce přehnané ( půlka kina se smála, zbytek nechápal :o)). posledních cca 15minut čistého boje a souboje v koloseu je skvělí závěr, který se snaží dohnat co předešlé skoro dvě hodiny ztratili. K hudbě nelze nic vytknout, ale režie Lucase mi přijde dětská a pochybuji, že nejtemnější epizodu III zvládne aspon na 4*. Pokud to tak bude a celou sérii potopí vlastně klíčový díl(a její tvůrce) bude to obrovský průšvih. Bože... Ať epizoda III je lepší než epizoda I a II dohromady :) Amen... (Djkoma) 4*

Anakin vstupuje do puberty, a s ním také Star Wars. Triky s odstupem let neoslní (a Klony jsou dobrým důkazem, že není šťastné pojímat film jako ukázku možností nejnovějších technologií), rozjezd je příliš pozvolný a během dialogů lepší vůbec nečíst titulky, když ale film ve druhé polovině potemní a do popředí se dostane temná strana síly a ďábelský Christopher Lee, není pochyb, že sledujeme důležitý doplňující díl většího mytologického celku, futuristickou variaci Shakespearových historických dramat. Masivní akční scény pak možná přicházejí příliš pozdě, ale je radost je sledovat už kvůli tomu množství světelných mečů, které jsou naráz v akci. 75% (Matty) 4*

OLDIES
Volba, který z dostupných trailerů k Epizodě 2 nahodit k našemu profilu, byla zatraceně těžká a důvod, proč jsme se rozhodli netradičně pro teaser, je následující: Je prostě cool ;). Žádná jiná ukázka nedokázala navodit podobné mrazení v zádech pro peklo, které nás tento týden čeká a je možná trochu škoda, že Lucas nepřišel s nápadem dýchajícího Vadera právě až s příchodem trojky, rozhodně by to bylo více adekvátní. Tak tedy: Tato ukázka je minutu dlouhou koláží (nikterak náhodně poskládaných) záběrů bez zvukových efektů a slov, podpořená prací nejslavnějšího dýchacího ústrojí v Galaxii a kouskem hudebních témat z Epizod I a IV. Ba co víc, Vaderův dech působí jako jakási forma střihu a zatímco s každým nádechem přichází roztemnění, s výdechem dorazí zatmění. Velká stylovka. Nic víc, nic míň. Některým z vás se to možná bude zdát málo, ale jak už bylo řečeno, faktor natěšení na trojku s každou minutou díky tomuto spotu úctyhodně stoupá (ano, přestože je tři roky starý a týká se jiného dílu ;) a to se zatraceně počítá. Stahujte jako o závod a ve čtvrtek v kinech, nashle. Ať vás provází Síla...

VELKÁ RECENZE
Tak Obchodní federace byla zničena a Qui-Gon Jinn před deseti lety zemřel, z Padmé se stala senátorka, a objevují se separatisté, kterým vládne hrabě Dooku. A v tuto dobu přijíždí Padmé na Coruscant, aby se zúčastnila důležitého jednání o vytvoření republikové armády.
Tak Obchodní federace byla zničena a Qui-Gon Jinn před deseti lety zemřel, z Padmé se stala senátorka, a objevují se separatisté, kterým vládne hrabě Dooku. A v tuto dobu přijíždí Padmé na Coruscant, aby se zúčastnila důležitého jednání o vytvoření republikové armády. Ale je na ní spáchán atentát, který vlastně zapřičiní příjezd starého známého Obi-Wana Kenobiho a pohledného Anakina, který ve svých snech po Padmé touží. A když se uskuteční atentát číslo 2, tak rada Jediů rozhodne, aby Padmé s Anakinem odjela na Naboo a Obi-Wan se vydal po stopách atentátníka (Jango Fetta).
Obi-Wan se vydá po stopách a najde planetu plnou vody a neustálého deště, není o ní v mapách zmínka, zjistí, že je tam klonovací zařízení, které podle místních informací nechala sama vyrobit rada Jediů. Jsou to klony Jango Fetta. Mezitím Padmé je na Naboo s Anakinem a neustále se mezi nimi vytváří čím dál větší zblížení. No prostě láska, které je pro politicku i pro Jediho zakázaná. Obi-wan sleduje Jango Fetta až na Geonisis, kde zjistí, že separatisté vyrábějí republikovou armádu.
Možná, že tě trochu, autor, pletu a zaplétám do pletek mezi Star Wars, ale pokud jsi normální člověk, kterému nic Star Wars neříkají, tak bohužel už to dál nečti, ono to je o tom, že Star Wars jsou hodně propojeny s dalšími unikátními dily, tak s SW IV - VI, tak i SW I. A pokud to pochopíš, bez znalosti provázanosti dílu, tak jsi asi docela dobrý „machr“. Já jsem dost totiž dost fanda do této ságy.
George Lukas natáčel tento film digitální kamerou a tak je vidět, spíše není vidět digitálnost záběrů, a rozhodně film je z 99 % tvořen jenom na počítačích a herci vlastně hrají jenom před modrým plátnem. A tak jejich herecký um je zkreslován tím, že si vlastně musejí kolem sebe představit nádherné paláce, zajímavé kosmické lodě.
A to hlavní, Epizoda II, je rozhodně lepší, než epizoda I, a to tím, že Anakina hraje charismatický mladík a už ne dítě, hlavní záporně postavy hrají zkušení herci. třeba Christopher Lee, který na své stáří natáčí jeden film za druhým (mimo jiné i Pána Prstenů)

PODROBNÝ POPIS FILMU
Senátorka za Naboo Padmé Amidala přilétá na Coruscant hlasovat o zákonu proti svolání republikové armády kancléřem. Při přistávání je na ní spáchán atentát, při kterém však zemře pouze její dvojnice. Zmatená Padmé se domnívá, že atentát si objednal bývalý Jedi, hrabě Dooku. Rada Jediů s tímto podezřením ale nesouhlasí, i když usuzuje, že je třeba senátorku chránit a proto povolává dva rytíře Jedi, mistra Obi-Wan Kenobiho a jeho padawana (tj. učedníka), Anakina Skywalkera. Anakin má k Padmé ale silné citové pouto a nehodlá ji jen chránit, chce také vypatrát, kdo první atentát spáchal. Zdrženlivější Obi-Wan Anakina musí uklidnit, aby si uvědomil pravý stav věcí.
Atentát se ale následně při hlídce obou Jediů opakuje, ale Obi-wan a Anakin tentokrát atentátníka chytí. Než jim však řekne, kdo ho objednal, je zabit jedovatou šipkou, kterou vystřelí nájemný lovec v mandalorianské zbroji. Obi-Wan zjišťuje, že šipka byla vyrobena na planetě Kamino, kterou někdo vymazal z archivu rytířů Jedi, a tak se vydává tuto planetu hledat. Anakin má zatím chránit Padmé, která se chce vrátit na Naboo. Rada Jediů Anakina tak na tutou samostatnou misi vyšle, přičemž kancléř Palpatine ho upozorňuje, že je mocnější, než aby plnil takové "podřadné" úkoly. Na Naboo se Anakin do padmé zamiluje a následně ji i políbí, ale protože rytíři Jedi nemůžou milovat ženy, tak se rozhodnou nezamilovat se.
Obi-Wan po příletu na Kaminu zjišťuje, že si zde jedijský mistr Sifodyas objednal armádu klonů pro republiku, před deseti lety. Vzorem pro klony je mandalorianský bojovník a nájemný lovec Jango Fett. Obi-Wanovi je představena celá armáda ve své mohutnosti a Obi-Wan poznává, že Jango Fett je pravděpodobně onen nájemný lovec, co chtěl zavraždit Padmé. Po hlášení radě Jediů se proto vydá Fetta konfrontovat, ten se ale ubrání a se svým synem Bobou Fettem prchá. Obi-Wan ho pronásleduje na planetu Geonosis, kde nachází základnu Obchodní federace. Zjišťuje, že se zde formuje koalice Separatistů pod vedením hraběte Dooku, nyní jako stihského lorda, do které se chystá vstoupit mnoho finančních i industriálních galaktických klanů, přičemž vlastní obrovskou, právě vyráběnou armádu droidů. Poté co odvysíla zprávu o tom, co objevil, je ale zajat a uvězněn.
Mezitím Anakin s Padmé odlétají na Tatooine hledat Anakinovu matku, protože Anakin má nočmí můry o její smrti. Zjišťují, že ji zajali Píseční lidé. Anakin se ji vydává zachránit, ale přichází pozdě a ona mu umírá v náručí. Poté Anakin ve vzteku zabije všechny Písečné lidi a slibuje si, že již nikdy nenechá umřít nikoho, na kom mu záleží.
Obi-Wan se setkává ve vězení s hrabětem Dooku, který se ho snaží přemluvit, aby mu pomohl porazit temnou stranu. I přesto, že Obi-Wanovi vpodstatě prozradí, že senátu vládne Darth Sidious, tak mu Kenobi nevěří a nepřidává se k němu. Na Coruscantu mezitím probíhají diskuse o tom, jak naložit s klonovou armádou, která je pro Galaktickou republiku vytvořena. Kancléř Palpatine šikovnou manipulací navede zástupce Padmé, senátora Jar-Jar Binkse, aby přednesl žádost, která by kancléři dala speciální práva na svolání armády. Jar-Jar to provede a celý senát za nadšeného aplausu dá kancléři speciální pravomoce. Mistr Yoda se tak okamžitě vydává na Kamino armádu vyzvednout, zatímco mistr Windu vezme 211 Jediů a vydává se na Geonosis za Obi-Wanem.
Anakin s Padmé se ale také vydají Obi-Wana vydají zachránit, ale jsou zajati též. Separatisté zavřou všechny tři do arény, aby je sežraly příšery. Padmé těsně předtím vyzná Anakinovi lásku a oba se znovu políbí. Během toho, co se brání všichni tři proti příšerám, objeví se Jediové mistra Windu, kteří se pustí do střetu s armádou droidů, která jim vyrazí vstříc. Po dlouhém boji jsou Jediové téměř zdecimování, ale naštěstí pro ně se objeví mistr Yoda s klonovou armádou, která zvrátí průběh bitvy. Jango Fett umírá rukou mistra Windu a velení separatistické aliance uniká pryč z planety. Armáda droidů se střetává s klonovanou armádou na pláni za arénou. Obi-wan a Anakin pronásledují hraběte Dooku. Když jej dostihnou, bojují spolu, hrabě Dooku však oba porazí. Naštěstí přijde mistr Yoda a zachrání je, avšak hrabě Dooku prchá s plány hvězdy smrti. Anakin přišel v souboji o ruku. Padmé a Anakin odlétají zpět na Naboo, kde se tajně vezmou. Jediný důkaz o jejich manželství je listina, která je uložena do archivu. Kapitán Panaka (kapitán stráže Amidaly) se k ní však dostane a informuje o tom Palpatina, který tuto informaci později využije proti Anakinovi.
Armáda klonů poráží armádu droidů a hrabě Dooku přiléta na Coruscant oznámit Darth Sidiousovi, že velký sithský plán začal. Obi-Wan, Windu a Yoda mezitím přemýšlí nad tím, že by mohl temný lord ze Sithu ovládat senát, ale nakonec tuto možnost zavrhnou.
Na konci filmu se k nebi zvedají republikové lodě třídy Acclamator s desetitisíci klonovaných vojáků na palubách. Začíná Klonová válka..
Star Wars: Epizoda II – Klony útočí (anglicky Star Wars: Episode II – Attack of the Clones) je americká sci-fi film z roku 2002. Je pátým natočeným (v dějové chronologii však druhým) celovečerním filmem série Star Wars amerického producenta George Lucase a jeho společnosti Lucasfilm. Speciální efekty a animace vytvořila její dceřiná společnost Industrial Light and Magic.
Popisuje, jak dochází k militarizaci Republiky, jak se formují povstalci proti ústřední vládě na Coruscantu a jak Palpatine získává stále více moci. Film však byl mnohými kritiky označen jako nejslabší z celé nové série Hvězdných válek, především proto, že se v jeho příběhu nenachází žádný větší přelom.

Ocenění:
Academy Awards
2003 - Vizuální efekty (nominace)

Razzies
2002 - Hayden Christensen (Nejhorší herec ve vedlejší roli)
2002 - George Lucas, Jonathan Hales (Nejhorší scénář)
2002 - Nejhorší film (nominace)
2002 - George Lucas (Nejhorší režisér) (nominace)
2002 - Natalie Portman (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2002 - Nejhorší Remake nebo Sequel (nominace)
2002 - Hayden Christensen, Natalie Portman (Nejhorší kombinace k vidění) (nominace)

DABING
V českém znění: Saša Rašilov - Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi), Monika Ticháčková - Natalie Portman (Padmé Amidala), Bohumil Švarc ml. - Hayden Christensen (Anakin Skywalker), Vladimír Brabec - Ian McDiarmid (Kancléř Palpatine / Darth Sidious), Bohuslav Kalva - Frank Oz (Yoda), Pavel Rímský - Samuel L. Jackson (Mace Windu), Bohumil Švarc - Christopher Lee (Hrabě Dooku / Darth Tyranus), Pavel Soukup - Temuera Morrison (Jango Fett / Klony), Radek Škvor - Daniel Logan (Boba Fett), Tomáš Juřička - Anthony Daniels (C-3PO), Libor Hruška - Ahmed Best (Jar Jar Binks), Zdeněk Maryška - Anthony Phelan (Lama Su), Dana Batulková - Rena Owen (Taun We), Ljuba Krbová - Pernilla August (Shmi Skywalkerová), Karel Richter - Jack Thompson (Cliegg Lars), Filip Jančík - Joel Edgerton (Owen Lars), Ota Jirák - Ron Falk (Dexter Jattser), Jiří Zavřel - Andrew Secombe (Watto), Libor Terš - Jimmy Smits (Senátor Bail Organa), Aleš Procházka - Jay Laga'aia (kapitán Typho), Martin Kolár - David Bowers (Mas Amedda), Jiří Hromada - Silas Carson (Ki-Adi Mundi), Jana Altmannová - Alethea McGrath (Madam Jocasta Nu), Jitka Ježková - Leeanna Walsman (Zam Wesell), Jaromír Meduna - Liam Neeson (Qui-Gon Jinn), Jiří Prager - Silas Carson (Nute Gunray), Jana Páleníčková - Rose Byrne (Dormé), Luděk Čtvrtlík - David Healey (Rune Haako), Jan Pohan - Oliver Ford Davies (Sao Bibble), Bohdan Tůma - Christopher Truswell (San Hill), Nikola Votočková - Ayesha Dharker (královna Jamillia), Robert Hájek
Překlad: František Fuka
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Jiří Moudrý
Mix zvuku: Skywalker Sound
Dialogy a režie: Jiří Ptáček
Vyrobila: LS Productions dabing 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.5.2002
Premiéra USA: 16.5.2002 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na VHS: 1.12.2003 Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 4.10.2010 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 16.9.2011 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 25 335 053
Tržby celkem - $ 653 800 000
Návštěvnost v ČR 277 637
Náklady (Rozpočet) - $ 115 000 000
 
FILMY V SÉRII
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje gastonrolinc.webnode.cz/news/a060/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1977
Režie: George Lucas, Hrají: Mark Hamill, Harrison Ford

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder gastonrolinc.webnode.cz/news/a061/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1980
Režie: Irvin Kershner, Hrají: Mark Hamill, Harrison Ford

Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho gastonrolinc.webnode.cz/news/a062/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1983
Režie: Richard Marquand, Hrají: Mark Hamill, Harrison Ford

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba gastonrolinc.webnode.cz/news/a063/
Sci-Fi / Fantasy, USA, 1999
Režie: George Lucas, Hrají: Liam Neeson, Ewan McGregor

Star Wars: Epizoda II - Klony útočí gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a064/
Sci-Fi / Fantasy, USA, 2002
Režie: George Lucas, Hrají: Ewan McGregor, Natalie Portman

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů gastonrolinc.webnode.cz/news/a065/
Sci-Fi / Fantasy, USA, 2005
Režie: George Lucas, Hrají: Ewan McGregor, Natalie Portman

Star Wars: Síla se probouzí gastonrolinc.webnode.cz/news/a248/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: J.J. Abrams, Hrají: Harrison Ford, Mark Hamill

Rogue One: Star Wars Story gastonrolinc.webnode.cz/news/a43/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Gareth Edwards, Hrají: Felicity Jones, Mads Mikkelsen

Star Wars: Poslední z Jediů gastonrolinc.webnode.cz/news/a248/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Rian Johnson, Hrají: Daisy Ridley, Adam Driver

Solo: Star Wars Story gastonrolinc.webnode.cz/news/a97/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ron Howard, Hrají: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson

Star Wars: Vzestup Skywalkera gastonrolinc.webnode.cz/news/star-wars-vzestup-skywalkera-star-wars-the-rise-of-skywalker-2019-143-usa-sci-fi-dobrodruzny-akcni-fantasy-61/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: J.J. Abrams, Hrají: Daisy Ridley, Adam Driver
 
Tvůrci a herci
George Lucas (Režie), Rick McCallum (Produkce), John Williams (Hudba), David Tattersall (Kamera), George Lucas (Střih), Ben Brutt (Střih), Robin Gurland (Casting), Gavin Bocquet (Scénografie), Trisha Biggar (Kostýmy), Matthew Wood (Zvuk), Ben Burtt (Zvuk), Lesley Vanderwalt (Masky), George Lucas (Scénář), Ewan McGregor (Herec), Natalie Portman (Herec), Hayden Christensen (Herec), Christopher Lee (Herec), Samuel L. Jackson (Herec), Frank Oz (Herec), Ian McDiarmid (Herec), Pernilla August (Herec), Temuera Morrison (Herec), Jimmy Smits (Herec), Jack Thompson (Herec), Leeanna Walsman (Herec), Rose Byrne (Herec), Oliver Ford Davies (Herec), Ahmed Best (Herec), Jay Laga'aia (Herec), Anthony Daniels (Herec), Ayesha Dharker (Herec), Joel Edgerton (Herec), Rena Owen (Herec), Susie Porter (Herec), Steve John Shepherd (Herec), Ian Watkin (Herec), Marton Csokas (Herec), David Bowers (Herec), Kyle Rowling (Herec), Justin Dix (Herec), Matt Doran (Herec), Silas Carson (Herec), Alfonso Sánchez (Herec), Kenny Baker (Herec), Daniel Logan (Herec)
 
2002/142/USA/Sci-Fi, Dobrodružný, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Christopher Lee byl nadšený, že získal roli hraběte Dooku. Sám prohlásil, že se ani chvíli nerozmýšlel a souhlasil.
- Při natáčení bojové scény mezi hrabětem Dooku (Christopher Lee) a mistrem Yodou pro postavu Yody použit malý model, kterému byly jako vtípek směrem na Christophera Lee přidány upíří tesáky, které měly odkazovat na Leeho postavu z filmu Dracula (1958). Lee na situaci řekl pouze: "Bez komentáře."
- Christopher Lee dělal nafilmoval scény s mečem sám. (reich)
- Christopher Lee poznamenal, že slovo Dooku je v japonštině jed, ale píše se pouze jako doku.
- Rozpočet filmu byl 115 000 000 amerických dolarů. K 24. 09. 2012 činil jeho celosvětový výdělek 649 398 328 amerických dolarů, což ho řadilo na 59. pozici nejvýdělečnějších filmů historie.
- Jedná se o jediný film z celé ságy, kde po úvodních titulkách směřuje záběr nahoru, narozdíl od ostatních pěti epizod, ve kterých směřuje dolu.
- Liam Neeson, představitel Qui-Gon Jinna, se měl původně jako „duch“ objevit. Těsně před začátkem natáčení ale havaroval na motorce, a tak se „objevil“ jen jako hlas, který v myšlenkách vytrhne Yodu, pociťujícího, že Anakin (Hayden Christensen) právě na Tatooine zabil Tuskeny.
- Aby se štáb nemusel vracet na místo natáčení, rozhodl se George Lucas zfilmovat během natáčení i jednu scénu z následující Epizody III (2005). Je to okamžik, kdy Obi-Wan (Ewan McGregor) předává Owenovi (Joel Edgerton) a Beru (Bonnie Piesse) malého Lukea.
- Během scény, kdy Obi-Wan (Ewan McGregor) na vodní planetě vstoupí do obrovského areálu, kde jsou cvičeny klony, si můžeme všimnout pohybujících se vesmírných lodí uspořádaných tak, aby prostor působil opticky co největším dojmem.
- Scénu na planetě Naboo, ve které Anakin jede na mimozemském tvorovi, natočil jeho představitel Hayden Christensen jen se sedlem. Až poté, co byla scéna upravena ve studiu, se herec dozvěděl, jaké zvíře osedlal. Podobně během natáčení scény, kdy Jediové v aréně osvobozují Obi-Wana (Ewan McGregor), Anakina (Hayden Christensen) a Padmé (Natalie Portman), protagonisté bojovali jen v prázdném prostoru. Jejich nepřátelé byli vytvořeni až během posprodukce na počítači.
- Pro usnadnění natáčení byly téměř všechny menší vesmírné lodě byly skutečně vyrobeny.
- Jedním z hlavních designéru byl John Knoll, autor programu Photoshop.
- Scény z Anakinova (Hayden Christensen) pouštního domova byly natáčeny v Tunisku a jedná se o přesnou repliku konstrukce z prvního pokračování z roku 1977. (Listeroman)
- Herci v tomto filmu a film samotný byl v roce 2002 7x nominován na Zlatou Malinu a dvě maliny nakonec získal.
- Prvý Star Wars film, v ktorom je Yoda kompletne počítačovo animovaný. Po zlyhaní v Epizóde I, sa tím po troch rokoch vrátil s prezentáciou Yody, ktorá zahŕňala scénu z Epizódy V, kde Yoda vysvetluje Lukovi podstatu Sily. Lucas bol ohromený a usúdil, že technológia je už dostačujúca.
- Každý Star Wars film končí bezdialógovou scénou.
- Niektoré kaskadérske kúsky sú počítačovo generované.
- Amidala takmer nikdy neminie, podobne ako jej dcéra Leia.
- So 137 minútami je to najdlhší Star Wars film.
- O rolu Anakina sa uchádzali aj Ryan Phillippe, Paul Walker, alebo Colin Hanks. Nakoniec ju dostal Hayden Christensen, hlavne preto, že sa hodil k Natalie Portman.
 
Odkazy