Star Wars: Vzestup Skywalkera / Star Wars: The Rise of Skywalker (2019/143/USA/Sci-Fi, Dobrodružný, Akční, Fantasy) 61%

08.01.2021 11:02
JEDNOU VĚTOU
„Ve strhujícím závěru stěžejní Ságy Skywalkerů se zrodí nové legendy a odehraje se konečný boj za svobodu galaxie."

OBSAH
Zbylí členové hnutí Odboje spojí své síly ve snaze svrhnout První řád jednou provždy. Každý z nich se musí potýkat nejen s vlastními démony, ale i s neblahým dopadem dřívějších událostí, a naučit se překonat své problémy, aby zformovali jednotnou linii. Jediové a Sithové mezitím směřují k finálnímu zúčtování, čímž konečně završí odvěké sváry, které se táhnou po celá staletí. V centru všeho dění stojí Rey (Daisy Ridleyová), mladá dívka, která kdysi bývala sirotkem, a nyní je coby zbývající rytíř řádu Jediů poslední nadějí Odboje.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Já jsem prosím pěkně devátou epizodu Hvězdných válek okusil s pocitem, že tady je v modrých číslech. A musím se proti ním, přiznám se, lehce ohradit. Film není na modré ohodnocení. Film je jednoznačně na červený flakónek. Problém totiž není s herci. S těmi žijeme už pár let a nejvíc mi k srdci přirostli z těch nových nanejvýš Oscar Isaac a právě Adam Driver. A zde o tom můžeme mluvit jako o faktu, což tak prostě je. Navíc J. J. Abrams je jistota toho, že po technické stránce tu bude adekvátní množství napětí, tak akce. To všechno kvituji s povděkem a vážím si toho. V rámci tohoto ohledu je Vzestup Skywalkera solidní záležitost. Problém je ale se scénářem, na kterém celý ten námět stojí a navíc i padá. Přitom co jste jako čekali? Já teda uznávám, že scénáristé si tu pár momentů mohlo odpustit. Nejenom, že teď mám pocit, že všichni stormtroopeři jsou černí, což zavání rasismem, ale navíc mám pocit, že v současném hollywoodském filmu nesmí chybět černý generál, což také zavání rasismem. Sem tam jsem se hodně kroutil, abych to ustál, ale nakonec jsem to ustál a musím říct, že vlastně víceméně dobrý. Co si budeme nalhávat, tahle trilogie díru do světa neudělá, tak proč bych tak měl soudit? Na čtyři hvězdy prostě v pohodě... (Malarkey) 4*

Na úvod bych podotkl, že nejsem nějaký extra znalec SW a když nepočítám původní starou serii, vše ostatní jsem viděl vždy jen jednou, ale tenhle dílek, tak tenhle dílek si budu pouštět rád opakovaně. Pro mě to byla krásná pohádka, kde nebylo přeefektováno, kde postavy měli svůj prostor, stejně jako souboje, všechno bylo krásně čitelný, chvíli odlehčený, chvíli smutný, vizuálně i akčně vymazlený, prostě jsem si to užíval a těším se, až si v kině dám opáčko a pak pivko na počest mých krásných pěti hvězdiček. (Enšpígl) 5*

Čtyřmiliardová akvizice musí sypat, ale je z toho nejdražší pohřeb popkulturní ikony v dějinách, který v touze zavděčit se všem ustrnul na místě, a pateticky přešlapuje ve sračkách, do kterých jej dostala nulová dramaturgie a autorská bojácnost. Když jsem se po hodině kouknul na hodinky, neodvratně se dostavila otázka, jestli už se začne něco dít. A pak se zvedla stavidla patosu, banalit a nejsnazších řešení, u kterých někdo měl ještě ve fázi psaní praštit do stolu a zařvat, že přece takovou pí*ovinu nikdo nemůže myslet vážně. A namísto toho to skončilo na plátně. Johnson možná nerespektoval kánon a odvážně relativizoval vše, co tohle náboženství obnáší. Abrams nerespektuje nic a výsledkem je směšná nicota, které chybí dobré postavy i cool momenty, takže to vypadá jak genericka marvelovka, evidentně drahá, pestrobarevná, načančaná, ale bez vášně a jakéhokoliv ikonického pomníčku pro další generace. Shořte v pekle, Disney, i vy všichni, kteří s tím máte co dočinění! (Isherwood) 1*

VELKÁ RECENZE
V uších mi tepe soundtrack z deváté epizody a s lucernou ve vlastní paměti se snažím v zakoutí vlastní paměti najít, co mě vlastně před osmačtyřiceti hodinami ohromilo. Od památných bitev, zvratů a rozhodnutí se toho v diskuzích na MovieZone událo tolik. A jak přibývaly komentáře pod Civalovou recenzí, tak se do mých myšlenek vkrádaly temné stíny. Produktová vyprázdněnost? Jak mám vlastně s tímhle argumentem v protirecenzi zatočit?
Řečeno slovy klasika - vždycky se najde nějakej parchant, co bruslí do kopce (nebo chčije proti větru, pokud to potřebujete vyloženě přeložit). A tentokrát je jím J.J. Abrams. Ne že bych měl vyloženě potřebu pana skoroSpielberga před armádou haterů bránit za každou cenu, ale zvednout Star Wars po Johnsonově až příliš autorské osmičce, to chtělo pořád dávku odvahy nebo dvojité vypolstrování bankovního konta. Ať už Džejdžeje pohánělo cokoliv, vrhá se do boje, který snad ani nelze vyhrát. Ve dvouapůlhodinové stopáži jednou rukou couvá ze slepých uliček osmičky a druhou uklidňuje zmatené davy. Tu novým roztomilým robůtkem, tu progresivní pašeračkou, nebo jednoduše návratem starých známých tváří - mnohdy za každou cenu, jako bychom byli na posledním kole dosluhující atrakce a s vědomím toho, že vstupné se nevrací, si můžeme dovolit jít hodně za čáru.
Ani v téhle recenzi nebudeme spoilerovat, ačkoliv by celá řada názorných příkladů usnadnila - minimálně té temné straně Síly - nad filmem vyřknout finální ortel. I přes vší snahu hnát Epizodu IX zběsile dopředu a neustále vysvětlovat, vysvětlovat a vysvětlovat, aby vám nedejbože někdo neskočil do řeči a nekladl nepříjemné otázky, je ve vší nahotě vidět nadbytečnost nové trilogie a neschopnost nových postav zapustit kořeny.
Vinit z toho lze nejen studio bez dostatečné koncepce (nesnažte se mi vymluvit, že tihle lumeni spustili Mandaloriana na podzim a neměli plné sklady plyšových baby Yodů - to je prostě jen další z dlouhé řady neodpustitelných failů), ale především režisérský kolotoč. Vsadil bych Skywalkerovu ruku na to, že kdyby Abrams točil všechny tři filmy, byla by ta sága o poznání méně hrbolatá a nepopírala by samu sebe. Vždyť v devítce je minimálně půl tuctu momentů, kdy Abrams otevřeně cituje události z osmičky ve stylu “to byla absolutní náhoda, milion ku jedné, tohle už se nikdy nebude opakovat”. Dementování Johnsonovy minely tak vlastně stráví tolik času, že Vzestup Skywalkera připomíná reboot uprostřed rebootu. Jako by se do posledního dílu trilogie musel vejít začátek, prostředek i konec.
Postavy logicky nemají jak dýchat a tentokrát je vlastně úplně od věci hodnotit herecké výkony, protože Rey a Kylo uhýbají jednomu deus ex machina za druhým, zatímco vedlejší postavy zůstávají vedlejšími a dokonce se musí dělit o prostor před kamerou s těmi, které zdánlivě už dávno opustily herní pole. Je to dílem frustrující a dílem matoucí - pro diváka i herce, ALE…
ALE… devítka přece jenom nabízí oproti osmičce nějaké ty jistoty. Předem připomínám, že sedmičku mám rád. Beru ji jako symbolický návrat k nevinnosti a pohádkovosti Nové naděje. Veškeré výtky, že jde jen o přelíznutou a technicky atraktivnější kopii Lucasovy původní trilogie, plně beru, ale věru nevím, proč bych se nad nimi měl rozčilovat. Nová generace si zaslouží svou Novou naději a některé filmy stárnou rychleji než jiné. Stačí si udělat malou anketu mezi dnešními teenagery a zjistíte, že náš milovaný sci-fi hattrick je film pro pamětníky se strnulými akčními scénami, papundeklovými kulisami a váhavě deklamujícími herci.
Optikou teen publika hladového po nové mytologii, která nesmrdí komiksy, lze to vykročení novým a přesto stejným směrem (zaplatili jsme skoro pět miliard dolarů a původní hvězdy jsou pořád ještě naživu, tak na co se vlastně čeká, že?), chápat jako jediné možné. Ano, někteří se možná těší na trilogii, která přijde po téhle trilogii. To už budou účty splaceny a na řadu přijdou nové, neokoukané postavy, jež si nebudou muset pomáhat berličkami a odkazy na In a galaxy far, far away…
I při ignorování problémové osmičky je aktuálně končící trilogie i sága Skywalkerů v nezáviděníhodné pozici. Nemůže vyloženě zkusit něco nového, aniž by naštvala původní fandovskou základnu, kterou potřebuje jako odrazový můstek. A nemůže v éře adaptací a předem existujících IP přijít s úplně novými a neznámými postavami. Aby bylo jasno, Johnson se tomuhle intelektuálnímu vězení pokusil vzepřít, ale zároveň nepochopil, o čem vlastně Star Wars mají být.
Kde beru tu drzost diktovat kánón? George Lucas si Hvězdné války vysnil jako moderní pohádku, s rytíři bez brnění, světelnými meči místo těch opravdových a s křižníky místo draků. Princezny, zlí imperátoři, černokněžníci a další aspekty zůstávají, stejně jako věčná rovnováha mezi dobrem a zlem, zvýrazněná dualitou mezi světlou a temnou stranu Síly. Dokonce i nová trilogie, ta prequelová, ačkoliv do jednoduchého světa přimíchala trochu politických a romantických pletich, v důsledku následovala onen jednoduchý podtext.
Abrams se té naivní, pro někoho až banální pohádkovosti v sedmičce držel a vykopnul celou trilogii tímhle směrem. A dál už tu pohádku známe, studio se ocitlo v internetových kleštích vokální fandovské komunity. Devítka je obří damage control, v některých ohledech až doslovná náprava podle not, které nejhlasitěji zazněly v internetových fórech. Jenže ono to náš zákazník, náš pán, většinou moc dobře nefunguje. Abrams se vší vervou snaží navázat na sedmičku, ale zároveň má stránky scénáře oblepené poznámkami, co všechno je potřeba spravit nebo uvést na pravou či nepravou míru.
Tělem proto film připomíná ono starosvětské dobrodružství, klasickou hvězdnou pohádku, v níž směřujeme plnou parou vstříc opojné koncovce. Duší je však neuvěřitelně rozpolcený a já teď nějak cítím, že tu rozpolcenost přenáší i na mě. Když jsem vylezl z kina, byl jsem nadopovaný endorfiny - baštil jsem Abramsovi jeho neprůstřelné řemeslo a Williamsovy žestě mne ujišťovaly, že chci ještě.
Kocovina se ale neodvratně dostavuje. Je úplně jedno, jak moc chcete, aby Rebelové vyprášili kožich kdovíkolikátému impériu, nebo aby osmička zůstala ležet v prachu dějin, v téhle šachové partii se ani při šílené finální kombinaci tahů nerýsuje žádný vítěz. Možná jím na pár týdnů budou dvanáctileté holčičky, kterým nebude Daisy Ridley připadat jako herecké dřevo, ale jako nejvíc cool baba v galaxii, ale historie k téhle trilogii vstřícná nebude. A Abrams bude muset jednou uznat, že bruslit do kopce se fakt nedá.
Je mi to líto, když jsem sliboval protirecenzi, byl to zároveň příslib toho, že se zlo pokusím porazit, nikoliv se k němu přidat. Jenže ta největší úleva je nakonec v tom, že sám sobě znovu přiznám okřídlené: “Příběh je král”. Nikoliv šťavnaté pixely, burácející chóry nebo poslušně se kutálející stormtroopeři a na povel slzející hrdinky. Král je bohužel mrtvý a jakkoliv je Abrams zručný doktor a buší do jeho hrudi ostošest, je to marné divadýlko pro všechny, kdo ještě doufali. Nebožtík sice po plátně vesele poskakuje, ale je to jen habaďůra a placebo. V prvních dojmech jsem mluvil o tom, že starým bílým mužům tenhle vesmír už dávno ukradli. Teď s mírným zděšením musím konstatovat, že jsem vlastně jeden z nich.
P. S. Poslední z Jediů a Klony útočí jsou pořád o řád horší filmy

PODROBNÝ POPIS FILMU
Po celé galaxii se objevuje zpráva od údajně mrtvého bývalého císaře Palpatina. Palpatine slibuje svůj návrat a pomstu. Ben Solo/Kylo Ren, nejvyšší vůdce zlotřilého Prvního řádu, je odhodlán se s touto hrozbou vypořádat. Z toho důvodu na planetě Mustafar nalézá Vaderův sithský trasovač, který jej následně zavede na Exegol, pustou planetu v Neznámých oblastech galaxie. Zde nalézá starý sithský chrám, kultisty a ukrývajícího se Palpatina, značně zdegenerovaného a na podpoře života. Jedná se o císařův klon, do nějž si Palpatine v okamžiku své smrti na konci šesté epizody přenesl pomocí Síly své vědomí. Klonované tělo však není schopno vydržet mysl jedince citlivého na Sílu, a proto císař pomalu umírá. Za ta dlouhá léta v ústranní stvořil Snoka jako svou loutku a za pomocí svých fanatických kultistů vybudoval obrovskou flotilu destruktorů, kterou nazval Konečný řád. Kylovi slíbí, že pokud zabije Rey, flotila bude jeho a stane se novým císařem.
Na scénu pak přichází Millenium Falcon s Poem, Finnem a Chewbaccou na palubě. Ti dostávají zprávu od špiona Prvního řádu, avšak jsou nuceni uprchnout v hyperprostoru. Mezitím, na planetě Ajan Kloss na tajné základně Odboje generálka Leia Organa trénuje mladou Rey, která je poslední nadějí řádu Jedi a celé galaxie. Ale nijak se jí nedaří, hlasy Jediů z minulosti neslyší a na překážkové dráze ji ruší vzpomínky. Kvůli tomu trvá na názoru, že nedokáže přinést galaxii svobodu.
Když dorazí Millenium Falcon, dozvídá se Odboj šokující informace ze zprávy od špiona. Císař Palpatine se díky sithskému klonování vrátil a se svou novou flotilou zahájí za šestnáct hodin útok na všechny svobodné světy. Odboj je nucen zachránit galaxii, ale nezná cestu k císařovi. Rey se zmíní o tom, že v Jedijských svazcích z Ahch-To se píše, že existují dva sithské trasovače, které by jim mohly pomoct dostat se k Palpatinovi. Také se zmíní o tom že, Luke Skywalker se je kdysi pokoušel najít, ale neúspěšně. Rey, Finn, Poe, Chewbacca, BB-8 a C-3PO vyrážejí na odlehlou poušť na planetě Pasaana, kde Luke Skywalker kdysi trasovač hledal. Na Pasaaně se s Rey přes Sílu spojí Kylo Ren, který jí prorokuje, že příště se už k němu přidá. Následně Rey strhne z krku náhrdelník, který dostala od místních, a objeví se v jeho vlastní ruce – faktická teleportace pomocí pouta v Síle, které je mezi Kylem a Rey. Následně vyráží na Pasaanu a kontaktuje místní hlídky.
Naši hrdinové se setkávají s Landem Calrissianem, bývalým rebelským generálem, který momentálně žije v ústranní. Ten jim vysvětlí, že kdysi pomáhal Lukovi v hledání trasovače. Přes půlku galaxie sledovali lovce Jediů Ochiho z Bestoonu, který měl spojitost s trasovači, ale právě na Pasaaně ztratili stopu. Následně je navede k Ochiho lodi, ale v patách jim jsou vojáci Prvního řádu. Společně propadnou tekutým pískem do jeskyně, kde Rey nalézá Ochiho mrtvolu a dýku se sithskými rytinami. C-3PO je sice překladatelský droid, ale kvůli blokovacímu protokolu z dob Staré republiky není schopen rytiny přečíst. Následně nalézají obrovského hada s hlubokou ránou, ale tu je Rey schopna pomocí Síly vyléčit, za což jim had umožní vystoupit ven. Všichni pak prchají do Ochiho lodě, jen Rey vyčkává na Kyla, s nímž se následně střetne. Chewbaccu mezitím zajmou Rytíři z Renu a odvedou do vojenského transportéru, který odlétá. Pomocí Síly se o něj Rey přetahuje s Kylem, ale Rey znenadání z ruky vyšlehnou sithské blesky a transportér exploduje. Rey je tím zdrcena, ale společně s hrdiny odlétají pryč. Přiznává, že měla vizi, jak spolu s Kylem usedá na sithský trůn.
Sithskou dýku měl u sebe Chewbacca, který i s transportérem explodoval. Neví, kam jít dál, ale C-3PO oznámí, že nápis má uložený v paměti, ale kvůli protokolu jej nemůže přeložit. Díky Poevu návrhu odlétají na planetu Kijimi, kde by měla být pomoc. Zde se setkávají s pašeračkou Zorii Bliss, se kterou měl kdysi Poe spor – ostatně sám býval pašerák koření. Zori jim přesto pomůže a odvede je k mechanikovi Babu Frikovi. Babu Frik hackne protokol C-3PO a zjišťují, že trasovač se nachází na Kef Biru, jednom z měsíců planety Endor, kde se odehrála poslední bitva s Impériem, a kam se zřítily trosky druhé Hvězdy smrti. K přesnému zjištění umístění trasovače však potřebují sithskou dýku. Ke Kijimi následně přiletí destruktor Prvního řádu a Rey zjišťuje, že Chewbacca žije – byl v jiném transportéru. Hrdinové se následně vydávají na destruktor.
Poe a Finn jdou hledat Chewbaccu, zatímco Rey dýku. V Kylově kajutě, kde dýku nalézá, se s Rey opět pomocí Síly spojí Kylo a vysvětlí jí zbytek jejího příběhu. Její rodiče ji prodali z toho důvodu, aby ji ochránili před Palpatinem. Odmítli říct, kde ji prodali, a proto císař vyslal lovce Ochiho, aby je zabil, což úspěšně splnil. Ochi měl následně zabít i Rey, ale ztroskotal na Pasaaně, kde následně zemřel. Rey nicméně nechápe, proč ji chtěl Palpatine zabít. Kylo dorazí na destruktor a osobně jí vysvětlí, že je vnučkou samotného císaře, neboť její otec byl nepovedeným klonem Palpatina, jehož nechal odejít a svobodně žít (byl to tedy císařův „syn“). Jelikož je Kylo vnukem Dartha Vadera a Rey vnučkou Palpatina, jsou společně zcela unikátní dyádou v Síle.
Poe, Finn a Chewbacca mezitím zjišťují, že jejich tajný spojenec a špion je generál Hux. Nejde mu o pád Prvního řádu, nýbrž o pád Kyla, vůči němuž drží nenávist (Kylo zcela podrývá Huxovu autoritu). Následně je Hux odvede do Millenium Falcon, který První řád též vzal z Pasaany s sebou. Nastoupí na palubu a naberou Rey, která znovu váhala, zda se ke Kylovi přidat – už se zdálo, že ano. Hrdinové se pak vydávají na měsíc Kef Bir, kde se seznámí s Jannah, bývalou členkou Prvního řádu, která stejně jako Finn uprchla (ve vystřižené scéně je vysvětleno, že se jedná o Landovu ztracenou dceru). Pomocí sithské dýky zjišťují polohu trasovače – v trůnní místnosti trosek druhé Hvězdy smrti. Tam se Rey vydává sama a v skryté místnosti nalézá Palpatinův sithský trasovač, ale kvůli vizím své temné verze trasovač upouští na zem – kde jej chytí Kylo Ren, který Rey sledoval.
Mezi Kylem a Rey se rozpoutá strhující souboj na troskách Hvězdy smrti v rozbouřeném moři. Generálka Leia Organa se pomocí Síly naposledy pokouší přivést svého syna zpět k dobru, ale vyčerpáním umírá. Kylo, znejistěn hlasem své matky, souboj prohrává a Rey jej probodne světelným mečem. Vzápětí vezme trasovač, vyléčí Kyla pomocí Síly, vysvětlí mu, že se k němu chtěla přidat – ale ne k Renovi, nýbrž k Benovi – a sama odlétá Kylovou stíhačkou na Ahch-To. Kylovi se zjeví vzpomínka na jeho otce, která jej konečně přivede zpět na světlo. Kylo se znovu stává Benem Solem a odhazuje svůj rudý světelný meč do moře. Finn, Poe, Jannah a Chewbacca mezitím odlétají zpátky na základnu Odboje, kde se dozvídají šokující informaci o smrti Leii. Poe je jmenován novým generálem.
Na planetě Ahch-To přistává Rey, ničí Kylovu stíhačku a hází svůj světelný meč do plamenů. Duch Luka Skywalkera meč včas chytí a začne promlouvat s Rey. Rey se chce ukrýt jako kdysi Luke, protože se bojí sama sebe a své moci, ale Luke začne oponovat. Kdysi trénoval svou sestru Leiu, ale ta s tréninkem přestala když vycítila, že až stane na konci své cesty, její budoucí syn zemře. Dala svůj světelný meč Lukovi s tím, že jednou si jej vezme někdo, kdo její cestu dokončí. Právě Rey měla dokončit její cestu. Také ji řekne, že se musí postavit Palpatinovi, protože každá generace má svůj boj, a Reyiným bojem je císař. Odevzdá jí Leiin světelný meč a z vody pomocí Síly vytáhne svůj starý X-Wing, na jehož palubě s pomocí druhého trasovače vyráží na Exegol. Na základně Odboje se mezitím snaží lokalizovat Rey a Poe se přiznává, že není schopen vést celý Odboj, ale Lando Calrissian, který se přidává k Odboji, jej přesvědčí o opaku. Odboj dostává souřadnice Exegolu od Rey a vyráží na finální bitvu, zatímco Lando a Chewbacca odlétají v Millenium Falconu shánět posily po celé galaxii.
Na Exegolu se Rey střetává s Palpatinem. Ten ji přesvědčuje o tom, že sithský trůn a vláda nad galaxií je jejím dědictvím a osudem. Rey nejprve odmítá, ale jakmile vidí, že Odboj v bitvě s Konečným řádem drtivě prohrává, přijímá. Na Exegol se mezitím též dostaví Ben Solo, který je odhodlán zničit císaře společně s Rey. Je ale napaden jeho bývalými Rytíři z Renu. Během rituálu, kdy má Rey zabít Palpatina a odpřisáhnout věrnost Sithům, Lukův světelný meč pomocí dyády v Síle přemístí do ruky Bena, který pobije Rytíře a sama Rey tasí Leiin meč. Ben jí přijde na pomoc, ale císař začne vysávat životní Sílu z Reyiny a Benovy dyády, čímž uzdravuje své tělo. Přehodnotí svůj plán – hodlá zabít Rey i Bena, aby sám mohl vládnout galaxii.
Odboj se neúspěšně pokouší zničit flotilu Konečného řádu a zdá se, že bude brzy zničen. Lando však přilétá na pomoc s obrovskou flotilou, která čítá tisíce různých lodí z celé galaxie. Síly jsou vyrovnány.
Palpatine, opět se zcela zdravým a mocným tělem, odhodí Bena do propasti, zatímco pomocí obrovských blesků udeří do lodí Odboje. K vysílené Rey promluví různí Jediové minulosti (Anakin Skywalker, Luke Skywalker, Obi-Wan Kenobi, Yoda, Ahsoka Tano, Kanan Jarrus, Qui-Gon Jinn, Mace Windu a další) a dodají jí nové odhodlání. Rey se postaví císaři, pomocí dvou světelných mečů odrazí jeho blesky a tím jej definitivně a navždy zabíjí. Chrám se začne hroutit a kultisté jsou zavaleni troskami zdí. Konečný řád je zničen a Odboj vítězí. Rey však vysílená padá na zem a umírá. Ben se za ní dobelhá a pomocí léčení Silou jí předá zbytky svého života. Rey vstane a políbí se s Benem. Ben následně umírá a jeho i Leiino tělo mizí.
Odboj zvítězil, v galaxii opět vládne mír a svoboda. Celý film končí na planetě Tatooine, na farmě, kde žil Luke Skywalker. Zde Rey pohřbí Lukův i Leiin světelný meč hluboko pod zem, zatímco sama tasí svůj žlutý meč vyrobený z její hole. Poté ji potká místní obyvatelka, stařena, která tvrdí, že tu již dlouhá léta nikdo nebyl a posléze se jí zeptá na to, jak se jmenuje. Rey, která v dálce uvidí duchy Luka a Leiy, odpoví Rey Skywalker. Tím dá najevo, že nezáleží na tom kdo je, ale na tom jaká je ve svém srdci. Stává se tak pokračovatelem linie Skywalkerů. Rey a BB-8 sledují západ dvou sluncí.

Ocenění:
Academy Awards
2020 - John Williams (Hudba)
2020 - Střih zvuku
2020 - Vizuální efekty

BAFTA
2020 - John Williams (Hudba)
2020 - Zvuk
2020 - Vizuální efekty

DABING
V českém znění: Milena Steinmasslová - Carrie Fisher (Leia Organa), Štěpán Benoni - Adam Driver (Kylo Ren), Eva Josefíková - Daisy Ridley (Rey), Filip Tomsa - John Boyega (Finn), Filip Blažek - Oscar Isaac (Poe Dameron), Jaroslav Plesl - Anthony Daniels (C-3PO), Petra Tenorová - Naomi Ackie (Jannah), Radek Valenta - Domhnall Gleeson (generál Armitage Hux), Jan Szymik - Richard E. Grant (generál Pryde), Tereza Bebarová - Lupita Nyong'o (Maz Kanata), Zuzana Vejvodová - Keri Russell (Zorii Bliss), Kateřina Bohatová - Kelly Marie Tran (Rose Tico), Jiří Plachý - Ian McDiarmid (Palpatine), Miloslav Mejzlík - Billy Dee Williams (Lando Calrissian), Michal Dlouhý - Mark Hamill (Luke Skywalker), Dana Batulková - Amanda Lawrence (komandérka D'Acy), Martin Písařík - Dominic Monaghan (Beaumont), Lukáš Jurek - Greg Grunberg (Snap Wexley), Klára Gibišová - Cailey Fleming (malá Rey), Ivo Hrbáč - Billy Howle (Reyin táta), Klára Kuklová - Billie Lourd (Connix), Stanislav Lehký - Simon Paisley Day (generál Quinn), Jitka Moučková - Tanya Moodie (generálka Parnadee), Ondřej Kavan - Geff Francis (admirál Griss), Filip Rajmont - Chris Terrio (Aftab Ackbar), Jiří Štěpnička - Harrison Ford (Han Solo), Jiří Klem - James Earl Jones (Darth Vader), Jan Šťastný - Andy Serkis (Snoke), Bohuslav Kalva - Frank Oz (mistr Yoda), Petr Lněnička - Freddie Prinze Jr. (Kanan Jarrus), Bohumil Švarc ml. - Hayden Christensen (Anakin Skywalker), Lucie Svobodová - Olivia d'Abo (Luminara Unduli), Sabina Laurinová - Jennifer Hale (Aayla Secura), Pavel Rímský - Samuel L. Jackson (Mace Windu), Saša Rašilov - Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi), Jaromír Meduna - Liam Neeson (Qui-Gon Jinn), Sára Nygrýnová - Ashley Eckstein (Ahsoka Tano), Antonie Talacková - Angelique Perrin (Adi Gallia), Michal Gulyáš - Patrick Williams (Boolio), Vladimír Žďánský - J.J. Abrams (D-O), Jiří Havel - Denis Lawson (Wedge Antilles), Radka Fidlerová - Ann Firbank (stařena na Tatooine), Tomáš Borůvka, Antonín Brukner, Marek Hrazdil, Martin Hruška, Martin Janouš, Barbora Ježková, Johana Krtičková, Ivo Novák, Václav Rašilov, Jakub Skála, Martina Šťastná, David Voráček, Nikola Votočková
Překlad: Vojtěch Kostiha
Odborný poradce: Pavel Klimeš
Produkce: Marek Hrazdil
Zvuk: Guillermo Teillier
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Kreativní dohled nad českou verzí: Magdalena Dziemidowicz, Maciej Eyman
Výsledný mix: Shepperton International
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
České znění vyrobilo Studio Virtual® v roce 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 19.12.2019 Falcon
Premiéra USA: 20.12.2019 Walt Disney US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 13.5.2020 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 13.5.2020 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 70 148 983
Tržby celkem - $ 1 064 597 870
Návštěvnost v ČR 409 189
Náklady (Rozpočet) - $ 275 000 000
 
FILMY V SÉRII
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje gastonrolinc.webnode.cz/news/a060/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1977
Režie: George Lucas, Hrají: Mark Hamill, Harrison Ford

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder gastonrolinc.webnode.cz/news/a061/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1980
Režie: Irvin Kershner, Hrají: Mark Hamill, Harrison Ford

Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho gastonrolinc.webnode.cz/news/a062/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1983
Režie: Richard Marquand, Hrají: Mark Hamill, Harrison Ford

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba gastonrolinc.webnode.cz/news/a063/
Sci-Fi / Fantasy, USA, 1999
Režie: George Lucas, Hrají: Liam Neeson, Ewan McGregor

Star Wars: Epizoda II - Klony útočí gastonrolinc.webnode.cz/news/a064/
Sci-Fi / Fantasy, USA, 2002
Režie: George Lucas, Hrají: Ewan McGregor, Natalie Portman

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů gastonrolinc.webnode.cz/news/a065/
Sci-Fi / Fantasy, USA, 2005
Režie: George Lucas, Hrají: Ewan McGregor, Natalie Portman

Star Wars: Síla se probouzí gastonrolinc.webnode.cz/news/a248/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: J.J. Abrams, Hrají: Harrison Ford, Mark Hamill

Rogue One: Star Wars Story gastonrolinc.webnode.cz/news/a43/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Gareth Edwards, Hrají: Felicity Jones, Mads Mikkelsen

Star Wars: Poslední z Jediů gastonrolinc.webnode.cz/news/a248/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Rian Johnson, Hrají: Daisy Ridley, Adam Driver

Solo: Star Wars Story gastonrolinc.webnode.cz/news/a97/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ron Howard, Hrají: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson

Star Wars: Vzestup Skywalkera gastonrolinc.webnode.cz/news/star-wars-vzestup-skywalkera-star-wars-the-rise-of-skywalker-2019-143-usa-sci-fi-dobrodruzny-akcni-fantasy-61/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: J.J. Abrams, Hrají: Daisy Ridley, Adam Driver

Tvůrci a herci
J.J. Abrams (Režie), J.J. Abrams (Produkce), Michelle Rejwan (Produkce), John Williams (Hudba), Dan Mindel (Kamera), Maryann Brandon (Střih), Stefan Grube (Střih), Nina Gold (Casting), April Webster (Casting), Alyssa Weisberg (Casting), Rick Carter (Scénografie), Michael Kaplan (Kostýmy), David Acord (Zvuk), Bill Corso (Masky), Amanda Knight (Masky), Chris Terrio (Scénář), J.J. Abrams (Scénář), Daisy Ridley (Herec), Adam Driver (Herec), Oscar Isaac (Herec), John Boyega (Herec), Naomi Ackie (Herec), Carrie Fisher (a.z.) (Herec), Lupita Nyong'o (Herec), Domhnall Gleeson (Herec), Richard E. Grant (Herec), Mark Hamill (Herec), Anthony Daniels (Herec), Keri Russell (Herec), Joonas Suotamo (Herec), Kelly Marie Tran (Herec), Ian McDiarmid (Herec), Billy Dee Williams (Herec), Greg Grunberg (Herec), Shirley Henderson (Herec), Billie Lourd (Herec), Dominic Monaghan (Herec), Harrison Ford (Herec), Brian Herring (Herec), Dave Chapman (Herec), J.J. Abrams (Herec), Mandeep Dhillon (Herec), Amanda Lawrence (Herec), Tanya Moodie (Herec), Simon Paisley Day (Herec), Geff Francis (Herec), Amanda Hale (Herec), Amir El-Masry (Herec), Cyril Nri (Herec), Richard Bremmer (Herec), Richard Durden (Herec), Andrew Havill (Herec), Nasser Memarzia (Herec), Patrick Kennedy (Herec), Aaron Neil (Herec), Joe Hewetson (Herec), Mimi Ndiweni (Herec), Chris Terrio (Herec), Kiran Shah (Herec), Debra Wilson (Herec), Josef Altin (Herec), Vinette Robinson (Herec), Ann Firbank (Herec), Warwick Davis (Herec), John Williams (Herec), Nigel Godrich (Herec), Dhani Harrison (Herec), J.D. Dillard (Herec), Dave Hearn (Herec), Rochenda Sandall (Herec), Jacob Fortune-Lloyd (Herec), Denis Lawson (Herec), Carolyn Hennesy (Herec), Paul Kasey (Herec), Matthew Wood (Herec), James Earl Jones (Herec), Andy Serkis (Herec), Cailey Fleming (Herec), Jodie Comer (Herec), Billy Howle (Herec), Hayden Christensen (Herec), Olivia d'Abo (Herec), Ashley Eckstein (Herec), Jennifer Hale (Herec), Samuel L. Jackson (Herec), Ewan McGregor (Herec), Alec Guinness (a.z.) (Herec), Frank Oz (Herec), Freddie Prinze Jr. (Herec), Liam Neeson (Herec), Lin-Manuel Miranda (Herec), Gerald W. Abrams (Herec)
 
2019/143/USA/Sci-Fi, Dobrodružný, Akční, Fantasy
 
Zajímavost k filmu- Chewbacca je jednou z mála hlavních postav, které v Kánonu potkal příznivější osud, než v Expandovaném univerzu (Legendách), tam totiž zahynul v knize „Prvotní vektor“, prvním dílu série Nový Řád Jedi, který napsal Robert Anthony Salvatore. Yuuzhan Vongové v této knize shodili na planetu Sernpidal její měsíc (pomocí dovin basalů – tvorů schopných manipulovat gravitací) a Chewbacca se nedokázal včas dostat na palubu Millenium Falcona, když zachraňoval Hanova syna Anakina (který později zahynul při misi na Myrkr v další knize z této série „Hvězda po Hvězdě“ od Troye Denninga). K tomuto rozhodnutí došlo, protože autoři knih došli k závěru, že fanoušci už jejich díla neberou vážně, neboť vědí, že hlavním postavám víceméně nic nehrozí, a tak zaslali Georgi Lucasovi seznam postav s žádostí o povolení je ve svých dílech zabít. Lucas jim poslal seznam postav, které za žádných okolností zabít nemají. Chewbacca na něm nebyl. Salvatore se po Chewbaccově smrti stal cílem nenávisti fanoušků a dokonce obdržel i výhrůžky smrtí. Možná i proto už prakticky žádnou další knihu z univerza Star Wars nenapsal (vyjma knižní adaptace filmu Klony útočí).
- Císař Palpatine se vrátil i v alternativní časové ose Hvězdných válek, Expandovaném univerzu (Legendách), kde dokázal pomocí tajné silové techniky přenést svou duši do klonovaného těla na planetě Byss. Dokonce se mu podařilo na nějakou dobu svést Luka Skywalkera na temnou stranu. Několikrát byl zabit, ale vždy se vrátil. Natrvalo zahynul až po pokusu posednout Anakina Sola (v Expandovaném univerzu jednoho ze tří potomků Hana a Leii), kdy ho Han zastřelil a přeživší rozkazu 66, rytíř Jedi Empatojayos Brand, se obětoval, aby mu zabránil se znovu vrátit.
- J. J. Abrams (režisér) nie je s filmom spokojný, chcel totiž na natáčanie viac času, napríklad epizódu 7 mu trvalo natočiť o 3 mesiace dlhšie ako dostal na natočenie epizódy 9, veľa scén sa teda vymýšľalo priamo na pľaci. Dokonca ho kaderníčka strihala pri režírovaní len preto, že Abrams nechcel strácať žiaden čas. Bolo to spôsobené tým, že stratili čas odchodom pôvodného režiséra Riana Johnsona a Disney odmietlo mať premiéru inokedy ako v decembri, kedy sú najväčšie tržby.
- V Babu Frikově dílně si můžeme povšimnout vyřazeného bitevního droida B1 z Klonových válek nebo třeba maskota produkční společnosti Bad Robot režiséra J.J. Abramse.
- Trosky druhé Hvězdy smrti se objevily už v concept-artech k filmu Star Wars: Epizoda VII – Síla se probouzí (2015) vytvořených na základě nápadů George Lucase. V těchto návrzích však byly trosky kompletně potopené hluboko pod vodou.
- Během camea Johna Williamse na planetě Kijimi je v pozadí možné zahlédnout artefakty z nejrůznějších filmů, ke kterým Williams v průběhu let složil hudbu. Vidět můžeme například obraceč času z filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004), nebo třeba Šankarovy kameny z Indiana Jones a Chrám zkázy (1984). (TwoFace)
- Během závěrečné bitvy na Exegolu můžeme vidět i loď Ghost ze seriálu Star Wars: Povstalci (od r. 2014), nebo třeba U-wing z filmu Rogue One: A Star Wars Story (2016).
- Kostým a účes poručice Connix v závěru filmu jsou odkazem na vzhled princezny Leiy ve filmu Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediho (1983). Billie Lourd, která poručici Connix hraje, je skutečnou dcerou Carrie Fisher a rovněž hrála mladou Leiu ve flashbacku jediského výcviku. Její tvář pak byla samozřejmě digitálně upravena.
- Po tom, čo kritici a diváci neboli nadšení z filmu, samotný režisér J.J. Abrams povedal, že s nimi súhlasí.
- Tváře mladého Lukea (Mark Hamill) a Leiy (Carrie Fisher) vznikly podle záběrů z původní trilogie Star Wars. Konkrétně Lukeův obličej pochází ze Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980) a Leiin obličej ze Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho (1983).
- Rudé stráže v trůním sále na Exegolu jsou sithtroopeři.
- Vodní měsíc Endoru, kde se nachází trosky druhé Hvězdy smrti, se jmenuje Kef Bir.
- Většina Reiných nových schopností pochází z vědění zaznamenaných ve starých textech Jediů, které zachránila na planetě Ahch-To.
- Obří sochy na Exegolu bylo zobrazení těch nejmocnějších Sithů. Mezi ně patřili: Revan, Andeddu, Tanis, Tenebrous, Phobos, Desolous.
- Sithský trůn byl vytvořen podle originálních konceptů, které vytvořil Ralph McQuarrie pro původní Star Wars (trůn konkrétně pro Epizodu VI - Návrat Jediho, 1983).
- Mezi rebely můžeme vidět příslušníka rasy Mon Calamari, která sehrála významnou roli v povstání proti Impériu. Jedná se o Aftaba Ackbara, syna Admirála Giala Ackbara, který padl v předchozím díle. Jelikož to byla velmi oblíbená postava a jeho smrt nenaplňovala příliš představy fanoušků (spíše padl za oběť snaze Riana Johnsona šokovat a překvapit za každou cenu) je to od J. J. Abramse jeden z mnoha pokusů o fan service směrem ke skalním fanouškům Star Wars a odpůrcům překvapivých zvratů v předchozím díle.
- Herec Mark Hamill si kromě Luka Skywalkera zahrál i ovissijského spojence Odboje Boolia, který na začátku snímku poskytne hrdinům informace od špiona v Prvním řádu.
- Jeden z pilotů, kteří přiletí na pomoc v závěrečné bitvě, je Wedge Antilles (Denis Lawson), Lukův přítel a pilot, který byl přítomen obou útoků na Hvězdy Smrti (a druhou dokonce pomohl zničit).
- Slavná hláška „I've got a bad feeling about this“ („Mám z toho špatný pocit“), která zazněla ve všech Star Wars filmech, je řečena i zde, a to Landem Calrisianem (Billy Dee Williams).
- Postavu Nambi Ghima si zahrál Kiran Shah, avšak namluvila ji Debra Wilson. Ta se již objevila jako Cere Junda ve videohře „Star Wars Jedi: Fallen Order“.
 
Odkazy
 

Hrají:

Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Naomi Ackie, Carrie Fisher (a.z.), Lupita Nyong'o, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Mark Hamill, Anthony Daniels, Keri Russell, Joonas Suotamo, Kelly Marie Tran, Ian McDiarmid, Billy Dee Williams, Greg Grunberg, Shirley Henderson, Billie Lourd, Dominic Monaghan, Harrison Ford, Brian Herring, Dave Chapman, J.J. Abrams, Mandeep Dhillon, Amanda Lawrence, Tanya Moodie, Simon Paisley Day, Geff Francis, Amanda Hale, Amir El-Masry, Cyril Nri, Richard Bremmer, Richard Durden, Andrew Havill, Nasser Memarzia, Patrick Kennedy, Aaron Neil, Joe Hewetson, Mimi Ndiweni, Chris Terrio, Kiran Shah, Debra Wilson, Josef Altin, Vinette Robinson, Ann Firbank, Warwick Davis, John Williams, Nigel Godrich, Dhani Harrison, J.D. Dillard, Dave Hearn, Rochenda Sandall, Jacob Fortune-Lloyd, Denis Lawson, Carolyn Hennesy, Paul Kasey, Matthew Wood, James Earl Jones, Andy Serkis, Cailey Fleming, Jodie Comer, Billy Howle, Hayden Christensen, Olivia d'Abo, Ashley Eckstein, Jennifer Hale, Samuel L. Jackson, Ewan McGregor, Alec Guinness (a.z.), Frank Oz, Freddie Prinze Jr., Liam Neeson, Lin-Manuel Miranda, Gerald W. Abrams