Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje / Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977/121/USA/Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy, Akční) 88%

24.07.2018 16:12
JEDNOU VĚTOU
„Před dávnými lety v předaleké galaxii začíná první kapitola mýtické ságy Star Wars."

OBSAH
Rytíři Jedi byli vyhlazeni a Impérium vládne galaxii pevnou rukou. Malá skupina povstalců se odváží vzdorovat a ukradne plány k nejmocnější zbrani Impéria, Hvězdě smrti. Imperátorův nejvěrnější služebník, Darth Vader, musí najít plány a skrytou základnu povstalců. Zpráva o princezně Lei a vůdci rebelů se dostane až k obyčejnému farmáři, Lukovi Skywalkerovi. Ten se řídí svým osudem, zachraňuje princeznu a pomáhá povstalcům svrhnout Impérium společně s takovými nezapomenutelnými spojenci jako: Obi-Wan Kenobi, domýšlivý Han Solo, loajální Chewbacca a droidové R2-D2 a C3PO.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jak to všechno začalo, aneb jak to navazuje na to co začalo, tak mám v mysli tento film , který jsem viděl 2x jako první díl a jako 4.díl . Musím říci že po shlednutí všech epizod na jeden zátach se tato epizoda jevila přiliš vlekle a Nebýt Harissona /Hana/ tak nevím , nevím.Kdybych měl hodnit film v roce 1977 tak ano jistě za 5*, protože takový triky a taková ukázka roztodivných postav v celé galaxii to se cení, bohužel v dnešní době je tomu jinak a tempto filmu udává především tempo.Jinak ,ale kdybych měl hodnit hudbu Wiliamse dám 5*.ta skutečně překonová staletí. (Enšpígl) 3*

Pro mě snad nejproflákejší díl Hvězdných válek. Koukal jsem na něj v dětství nekonečně dlouho a pořád jsem byl spokojený. V tuhle chvíli vzniká tak jedinečný příběh, že mi zalepil volný čas na několik časových mikro dekád. A ještě na chvíli mě asi bavit bude. První, respektive čtvrtá epizoda, má dost jednoduchý příběh a to hlavně proto, aby ukázala svět a postavy v něm jako takové. Buď se do toho zamilujete a nebo na další díly nekoukejte, to se jinak nedá. (Malarkey) 5*

Hudební téma Johna Williamse a klasický úvod dnes zná každé malé dítě (a skoro všichni starší:)). Jestli to nebude tím, že je to kult..... Ale i tak - je to jen začátek, takový pomalý rozjezd. Předznamenal však to, čím se Star Wars honosí dodnes - NA SVOU DOBU nevídané efekty, svébytný vesmír srovnatelný třeba se Středozemí. Od té ale časem díky scénáristické inkompetenci dostane na budku takovým způsobem, že se až jeden diví, že to tomu Lucasovi žerou takové davy lidí. Co je ovšem hlavním znakem Star Wars - vše je vám podáno takovou fajnou formou, že si všechny nedostatky začnete uvědomovat až ve chvíli, kdy je toho příliš - ano, ve chvíli kdy se hype blíží klimaxu, ano, někde kolem Epizody 3, když se pak na Star Wars mrknete pěkně vcelku. Obi-Wan forever, to jo, ale největší a nejlepší sci-fi dobrodrůžo sága všech dob? Oh my...Anthony to vystihuje přesně. 70% (Gemini) 3*

GOLDIE FILMU
Star Wars. Mocné to dvousloví. Pokud o nějakém filmu platí, že přepisoval dějiny svého žánru, je to právě on. George Lucas se na konci sedmdesátých let povýšil na boha, kterým zůstal až do přelomu tisíciletí, kdy se trůnu takřka dobrovolně vzdal jakousi "Novou trilogií", o které se už raději nikdy nebavme. Proč se to ale tenkrát tak povedlo? Jak to jen ten George udělal?
Nechápu to tím víc, že rozhodně nepatřím mezi bezmezné obdivovatele této vesmírné fantasy. Uvědomuji si, že Lucas není nijak výborný režisér, natož aby byl nějak výjimečný scenárista. (Ano, Graffiti a THX jistě jsou zajímavé kousky, ale přeci jen nejsou jeho hlavní devizou. Ne dnes.) "Jen" věděl, co lidé chtějí a odkud se inspirovat.
Vykradené asijské bojovky, Langův opus a kovbojky všeho druhu se můžou spravedlnosti dovolávat donekonečna - není jim to nic platné. Georgík si je "prostě dal". Po vzoru pejska a kočičky napatlal vše, co dům nabízel, jen s tím rozdílem, že mu místo nějakého paskvilu vznikly kaviárové rohlíčky s lanýžovou omáčkou. Pochoutka, na které si prostě smlsneme. Zas a znovu. Nezávisle na věku a náladě.
A přitom je to tak jednoduché. Ten nejprimitivnější dějový rámec, ty nejprovařenější zvraty. Přesto to funguje. A přestože ve své době jistě hrály roli i speciální efekty, dnes je již zřejmé, že hlavní síla Star Wars zdaleka netěží jen z nich. Dnes je naopak vidět, že při vší své jednoduchosti je to právě příběh, co máme tolik rádi. Tedy příběh, který prožívají sympatičtí hrdinové, se kterými se lze ztotožnit (Luke), kteří nás rozesmějí a jsou frajeři (Han Solo) a nebo v nás budí respekt (Vader). Jsou možná ve vesmíru, žili možná kdesi dávno a narazili bychom na ně leda v nějaké předaleké galaxii, ale zároveň jsou nám blízcí a po pár minutách máme pocit, jako bychom je znali celý život. V tom spočívá ta krása jednoduchosti.
Důležitým faktorem jistě je, že Lucas neměl na růžích ustálo. Herci ho nenáviděli (legendární "vykyslost" Harrisona Forda), štáb mu nevěřil a producenti ho nechápali. Během premiéry raději utekl na Hawai, aby se nemusel osobně potýkat se všemi předpovídaným drtivým neúspěchem. Vždyť i během testovacích projekcí lidé usínali.
Dnes se zdá, že právě díky tomuto nátlaku se celá Epizoda IV tak vydařila. Když totiž vidíme, co provádí Lucas dnes, s neomezenými možnostmi jak finančními tak technickými, je to až udivující. Tenkrát si holt nemohl dělat, co chtěl. Musel dělat, co věřil, že chtějí jeho diváci - ne on sám. A že on věděl moc dobře, co chtějí!
Nebyl to ten dnešní Lucas pronášející hlášky: "V první řadě se to musí líbit mně, pak až komukoli dalšímu." Tuhle taktiku totiž nemůže uplatňovat každý! Ano, jsou tu režiséři, jejichž arogance vedla ke geniálním filmům, ale Lucas mezi ně nepatří. Patří mezi byznysmeny, jejichž hlavním artiklem je zábava. Právě to je rozhodující. Byl to Lucas, který svým budoucím fanouškům chtěl (protože musel) dopřávat to, po čem toužili nejvíc. A protože byl cílevědomý, měl skvělý štáb a štěstí na herce, povedlo se mu to na výbornou. Tak na výbornou, že ani všemocný zub času, který technicky revolučním filmům ubírá nejvíc, nic nezmohl. Přelomové triky odvál čas (ač se Lucas úpravami snaží o opak), ale kvalitní obsah tu zůstal.
Obsah, který nenechá lhostejným žádného fanouška žánru, ale ani běžného diváka. Pro jednu generaci srdcovka, pro tu druhou obdivuhodný důkaz, že "staré" filmu můžou být stejně cool jako ty z minulé letní sezóny. Bez řečí o demokracii, schůzí senátu a midichlorianů, jen s pořádkou dávkou nejčistšího a nejnaivnějšího dobrodružství. Dobrodružství o tom, kterak Honza slezl z pece a vydal se zachránit princeznu. Letěl přes celou galaxii, pomáhala mu obří opice, které rozumí jen Harrison Ford, a nakonec ještě zachránil vesmír zničením jedné velké kulečníkové koule. Jestli tohle prodat není geniální, tak pak už nevím co...

VELKÁ RECENZE
Kojenecké oblečení s prvky kostýmů ze Star Wars. Fanoušek, který natočil vlastní upoutávku nového dílu. A protesty anglikánské církve proti nasazení snímku v čase, který má podle ní patřit modlitbách. To jsou jen tři z nejnovějších průvodních jevů kultu, který se zrodil nenápadně v roce 1977.
Tehdy se jmenoval prostě a krátce Star Wars, česky Hvězdné války; přídomek Epizoda IV – Nová Naděje získal až dodatečným vřazením do časové osy rozrůstající se série. Autor George Lucas s úspěchem příliš nepočítal, nepřišel ani na premiéru.
Nicméně na svou dobu revoluční triky uchvátily publikum i režisérovy kolegy, při udílení cen Americké filmové akademie získal film sedm Oscarů od technických profesí až po scénář a režii. Ze zisků prvního dílu Lucas vyrobil dva následující.
Celá sága se točí kolem vesmírné války mezi řády Jediů a Sithů, respektive kolem osudu Anakina Skywalkera alias Dartha Vadera, jenž symbolizuje přechod z tábora dobra k silám zla. Úvodní dobrodužství svedlo dohromady mladého Luka Skywalkera, princenzu jménem Leia a pilota Hana Sola.
Všichni se v původním hereckém obsazení, jež tvoří Mark Hamill, Carrie Fisherová a Harrison Ford, objeví i v nové epizodě Síla se probouzí, navazující na úvodní trilogii. Lucas k ní totiž nejprve přidal tři takzvané prequely, díly Skrytá hrozba, Klony útočí a Pomsta Sithů, které již známým událostem předcházejí.
První díl trilogie nás seznamuje s princeznou Leiou (Carrie Fisher), stranící Povstalcům, a jejími věrnými roboty R2D2 a C-3PO. Tito, nesoucí strategické informace, se dostanou do rukou Luka Skywalkera (Mark Hamill), který se posléze se svým novým učitelem Benem Kenobim (Alec Guinness) vydá předat údaje Povstalcům. Na cestu najímají Hana Solo (Harrison Ford) a jeho pilota Chewbaccu (Peter Mayhew), jež se dosud zabývali pašováním. Pronásledování imperiálními biřici, naši hrdinové jsou postupně vtaženi do lítého boje s černým čarodějem Lordem Darthem Vaderem (David Prowse), odhodlaným Povstalce potřít i za cenu zničení celých obydlených planet. Princezna musí být vysvobozena a Hvězda Smrti zničena...
Pro ty z vás, kteří jste již Hvězdné války viděli, bych se rád zmínil i o novinkách, které Lucasfilm do původního snímku přidal. Celý film byl převeden do digitálního zvuku, což oceníte jedině v patřičně vybaveném kině -- doporučuji, stojí za to! Některé klíčové bojové scény byly přeskanovány, vyčištěny a doplněny o kopie válečných strojů, takže je jich víc, a sám násobně nakopírovaný George Lukas se prý mele uvnitř kokpitů útočících X-Wings. Přibyla scéna s animovaným Jabbou Hutem, hádajícím se s Hanem o prachy, kterou v 70. letech nezvládli dodělat, protože prachy došly i Lukasovi. Výbuchy Hvězdy Smrti a Alderaanu jsou úplně nové; Mos Eisley, základna, odkud hrdinové vyrážejí po najmutí Falcona, je nově zalidněna (tedy spíše zaemzákována) a opatřena novými zviřátky, přibyl Obi-wanův dům v horách, počítačově generovaný Pískolez, atd.
Širokoúhlé obrázky v této recenzi ukazují právě některé nové záběry.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Čtvrtá epizoda začíná útokem imperiálního hvězdného destruktoru temného Sithského lorda lorda Dartha Vadera na corellianskou korvetu aldeeranské princezny Lei. Povstalci bitvu prohrají a lord Vader osobně popraví kapitána lodi. Krátce poté je zajata sama princezna, která je následně obviněna ze spolupráce se skupinou povstalců a krádeže důležitých informací. Během bitvy vypustí korveta záchranný modul, který je obývaný dvojicí robotů – R2-D2 a C-3PO. Uvnitř R2-D2 jsou uschovány plány obrovské imperiální stanice s názvem Hvězda smrti (Death Star), jež je budována pod velením Velkomoffa Tarkina. Záchranný modul přistane na planetě Tatooine, kde se roboti setkají s domorodými Jawy. Na planetě zatím žije na farmě se svými adoptivními rodiči poklidným životem mladý Luke Skywalker. To se změní, když jednoho dne při nákupu robotů, kteří mají vypomáhat na farmě, narazí zrovna na ty, kteří utekli z bitvy nad Tatooine. Ti se mermomocí chtějí dostat k povstalcům, kteří vedou válku proti Impériu. Ukazuje se, že R2-D2 má v sobě poselství, které má být přehrané jistému Obi-Wan Kenobimu, což vzbudí Lukův zájem. Brzy mu dojde, že toho člověka zná pod jménem starý Ben Kenobi. Odveze tedy roboty k němu a tam se dozvídá plné znění zprávy – princezna Leia žádá Kenobiho o pomoc, neboť je unesena imperiálními silami. Považuje ho za svou poslední naději. Když se Luke vrátí na farmu, je již zničená vojsky Impéria, kteří pátrají po těch robotech. Obi-Wan Kenobi je starý rytíř Jedi a do svého umění zasvětí i Luka. Potom odlétají s pomocí najatého pilota, který se po dlouhém domlování uvolí je svézt za absurdně vysokou cenu, aby splatil dluh pašeráckému bossovi jménem Jabba Hutt. Pilot, Han Solo, je veze na planetu Alderaan, kde se má nacházet povstalecký kontakt (loď se jmenuje Millennium Falcon, v českém dabingu Malý Sokol, a je to neuvěřitelný vrak, který se po cestě skoro rozpadá). Během cesty hyperprostorem pocítil skrze Sílu Obi-Wan smrt milionů lidí. Když se Falcon vynoří z hyperprostoru, Alderaan není nikde, zbyl po něm pouze pás asteroidů. Poté narazí na malou průzkumnou stíhačku impéria. Rozhodnou se ji pronásledovat, ale zavede je do pasti, kterou tvoří Hvězda smrti – bitevní stanice velká jako celý měsíc, schopná svojí mohutnou silou zničit celou planetu, je to nejničivější zbraň, jakou Impérium má. Posádka Falcona se slídícím vojákům schová ve skrytých pašeráckých úkrytech v lodi a pak se dostanou do komunikačního centra. Zatímco se Ben (Obi-Wan) Kenobi snaží vypnout generátor magnetického pole, které drží Falcona na Hvězdě smrti, zjistí Luke, že princezna je vězněna na stanici. Přemluví Hana Sola, aby mu pomohl s jejím osvobozením. Krátce poté, co se záchranná akce zdaří, se skupina nedopatřením dostane do kanalizačního systému a do drtiče odpadků. Roboti R2-D2 a C-3PO, kteří s nimi cestují celou dobou, se nabourají do systému stanice a osvobodí je. V přestrojení potom všichni unikají do Falcona, aby rychle unikli Darth Vaderovi a opustili Hvězdu smrti. Obi-Wan se objetuje, aby jim získal čas a svádí boj proti svému bývalému padawanovi Anakinu Skywalkerovi, který je však nyní znám jako Darth Vader. Ještě před odletem Luke uvidí umírat Obi-wana, kterého zabije Vader. Han Solo odlétá na základnu povstalců, kde je naplánován útok na stanici. Hvězda smrti se ale přesunula na oběžnou dráhu plynného obra Yavin, okolo kterého obíhá měsíc s povstaleckou základnou, protože ve Falconovi byl tajně nainstalovaný radiomaják. Stíhače vzbouřenců zaútočí, aniž by byly očekávány, a proniknou přímo do středu stanice, i když utrpí těžké ztráty, zvláště prototypem stíhačky lorda Vadera. Nakonec zbývá jen Luke a jeho dva wingmani. Jeden zahyne a druhý se musí vrátit, proto Luka zachrání Han Solo, který znenadání přiletí a téměř zabije lorda Vadera. Luke pouze stihne odpálit dvě protonová torpéda do chladicí šachty reaktoru a následná řetězová reakce hvězdu smrti zničí. Po boji jsou Luke a Han vyznamenáni, medailemi, které jim předá samotná princezna Leia.
Ani sám George Lucas netušil, co rozpoutá svým třetím snímkem, jehož natočením si splnil svůj dětský sen. Vědecko-fantastická pohádka Hvězdné války (1977) se stala fenoménem, který uchvátil diváky všech generací a trvale poznamenal vývoj sci-fi na dlouhá léta dopředu. Čistě napsaný příběh s jasně definovanými protipóly dobra a zla, čerpající z comicsové poetiky i tradic ostatních populárních žánrů (např. westernu), se obrací k širokým diváckým vrstvám, ale nijak se jim nepodbízí. Podněcuje fantazii, ústrojně do děje zapracovává dávné legendy a mýty, představuje exotické kraje i postavy, kterým však dává jednoznačně lidské rozměry. Hlavní postavy filmu vešly ve všeobecnou známost, možná také proto, že je ztělesnili relativně málo známí herci (v době premiéry byl i Harrison Ford jen jednou z mnoha nadějných hereckých tváří)
Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje (původně jen Hvězdné války, v anglickém originále Star Wars Episode IV: A New Hope, původně jen Star Wars) je americký sci-fi film z roku 1977, první ze série Star Wars. Byl natočen společností Lucasfilm režiséra George Lucase.

Ocenění:
Academy Awards
1978 - Střih
1978 - John Williams (Hudba)
1978 - Výprava
1978 - Kostýmy
1978 - Mix zvuku
1978 - Vizuální efekty
1978 - Nejlepší film (nominace)
1978 - George Lucas (Režie) (nominace)
1978 - Alec Guinness (Vedlejší herec) (nominace)
1978 - George Lucas (Původní scénář) (nominace)

Golden Globes
1978 - John Williams (Nejlepší hudba)
1978 - Nejlepší film - drama (nominace)
1978 - George Lucas (Nejlepší režie) (nominace)
1978 - Alec Guinness (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

BAFTA
1979 - John Williams (Hudba)
1979 - Soundtrack
1979 - Nejlepší film (nominace)
1979 - Nejlepší střih (nominace)
1979 - Kostýmy (nominace)
1979 - Výprava (nominace)

San Sebastián IFF
1977 - George Lucas (Zlatá mušle pro nejlepší film) (nominace)

Los Angeles Film Critics Association
1977 - Nejlepší film
1977 - John Williams (Nejlepší hudba)

DABING
1. DABING (kino) /jako Hvězdné války*, VHS/
V českém znění: Michal Dlouhý - Mark Hamill (Luke Skywalker), Pavel Soukup - Harrison Ford (Han Solo), Veronika Freimanová - Carrie Fisher (princezna Leia), Bohumil Švarc - James Earl Jones (Darth Vader), Michal Pavlata - Anthony Daniels (C-3PO), Otakar Brousek st. - Alec Guinness (Ben 'Obi-Wan' Kenobi), Ilja Prachař - Peter Cushing (Grand Moff Tarkin), Jiří Ptáčník - Paul Blake (Greedo + více rolí), Ivan Vyskočil (letecký technik + více rolí), Jiří Holý (hlas v amplionu na Hvězdě smrti + více rolí), Bedřich Šetena - Garrick Hagon (Biggs), Jan Pohan - Drewe Hemley (červený velitel + imperiální voják), Bohuslav Kalva - Dennis Lawson (Wedge + imperiální voják), Zdeněk Hess, Zdeněk Podhůrský, Otto Lackovič, Rudolf Jelínek, Oldřich Vlach - Phil Brown (strýček Owen), Jaroslava Obermaierová - Shelagh Fraser (tetička Beru), Petr Pospíchal, Vladimír Fišer (prolog), Richard Honzovič (titulky) a další.
Zvuk: Ing. Jaromír Svoboda
Střih: Jiřina Skalská
Vedoucí výroby: Zdena Sirotková
Dialogy a režie českého znění: Zdenek Sirový
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing 1991
*Pod tímto názvem uvedeno i při obnovené distribuční premiéře ("special edition") v roce 1997, ovšem v původním znění s titulky.

2. DABING (VHS, ČT) /jako Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje/
V českém znění: Michal Dlouhý - Mark Hamill (Luke Skywalker), Pavel Soukup - Harrison Ford (Han Solo), Dana Černá - Carrie Fisher (princezna Leia), Bohumil Švarc - James Earl Jones (Darth Vader), Gustav Bubník - Anthony Daniels (C-3PO), Bedřich Šetena - Alec Guinness (Ben 'Obi-Wan' Kenobi), Jiří Holý - Peter Cushing (Grand Moff Tarkin), Pavel Šrom - Garrick Hagon (Biggs + Titulky), Jaroslava Obermaierová - Shelagh Fraser (Teta Beru), Miroslav Středa - Phil Brown (Strýc Owen), Tomáš Juřička, Dalimil Klapka, Martin Kolár, Oldřich Vlach, Radovan Vaculík, Martin Sobotka, Jaroslav Horák, Aleš Procházka, Vladimír Kudla, Jakub Saic (prolog).
Zvuk: František Francl
Produkce: Alena Hrabětová
Dialogy: Zdenek Sirový, Soňa Bubníková
Režie českého znění: Soňa Bubníková
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov ve spolupráci s S Pro Alfa 1995
Digitální remastering: Tomáš Bělohradský 1997

3. DABING (Blu-ray, Nova, Prima) /jako Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje/
V českém znění: Petr Lněnička - Mark Hamill (Luke Skywalker), Michal Dlouhý - Harrison Ford (Han Solo), Nikola Votočková - Carrie Fisher (princezna Leia), Jiří Klem - James Earl Jones (Darth Vader), Tomáš Juřička - Anthony Daniels (C-3PO), Jiří Schwarz - Alec Guinness (Ben 'Obi-Wan' Kenobi), Jan Vlasák - Peter Cushing (Grand Moff Tarkin), Stanislav Lehký - Phil Brown (strýc Owen), Marek Libert - Richard LeParmentier (generál Motti), Jakub Saic (hlas z ampliónu na hvězdě smrti), Radek Hoppe - Denis Lawson (Rudý 2 - Wedge), Vladimír Kudla - Alex McCrindle (generál Dodonna), Milan Slepička - William Hootkins (Rudý 6 - Porkins), Petra Jindrová - Shelagh Fraser (teta Beru), Antonín Navrátil - Drewe Henley (Rudý velitel - Garven Dreis), Libor Terš - Don Henderson (generál Tagge), Tomáš Borůvka - George Roubicek (komandér Praji), Bohdan Tůma - Angus MacInnes (Zlatý velitel - Dutch), Pavel Vondra - Robert O'Mahoney (Rudý 10 - Nett), Jiří Krejčí, Lumír Olšovský, Radovan Vaculík, Ladislav Cigánek (titulky)
Překlad: František Fuka
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Filip Mošner, Roman Čadek
Mix zvuku: Skywalker Sound
Dialogy a režie: Petr Sitár
Vyrobila: LS Productions dabing 2011

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 25.7.1991
Premiéra USA: 25.5.1977 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.1992 (VHS) Guild Home Video
Poprvé na DVD: 1.10.2004 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 16.9.2011 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 10 520 929
Tržby celkem - $ 775 398 007
Náklady (Rozpočet) - $ 11 000 000
 
FILMY V SÉRII
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a060/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1977
Režie: George Lucas, Hrají: Mark Hamill, Harrison Ford

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder gastonrolinc.webnode.cz/news/a061/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1980
Režie: Irvin Kershner, Hrají: Mark Hamill, Harrison Ford

Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho gastonrolinc.webnode.cz/news/a062/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1983
Režie: Richard Marquand, Hrají: Mark Hamill, Harrison Ford

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba gastonrolinc.webnode.cz/news/a063/
Sci-Fi / Fantasy, USA, 1999
Režie: George Lucas, Hrají: Liam Neeson, Ewan McGregor

Star Wars: Epizoda II - Klony útočí gastonrolinc.webnode.cz/news/a064/
Sci-Fi / Fantasy, USA, 2002
Režie: George Lucas, Hrají: Ewan McGregor, Natalie Portman

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů gastonrolinc.webnode.cz/news/a065/
Sci-Fi / Fantasy, USA, 2005
Režie: George Lucas, Hrají: Ewan McGregor, Natalie Portman

Star Wars: Síla se probouzí gastonrolinc.webnode.cz/news/a248/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: J.J. Abrams, Hrají: Harrison Ford, Mark Hamill

Rogue One: Star Wars Story gastonrolinc.webnode.cz/news/a43/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Gareth Edwards, Hrají: Felicity Jones, Mads Mikkelsen

Star Wars: Poslední z Jediů gastonrolinc.webnode.cz/news/a248/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Rian Johnson, Hrají: Daisy Ridley, Adam Driver

Solo: Star Wars Story gastonrolinc.webnode.cz/news/a97/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ron Howard, Hrají: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson

Star Wars: Vzestup Skywalkera gastonrolinc.webnode.cz/news/star-wars-vzestup-skywalkera-star-wars-the-rise-of-skywalker-2019-143-usa-sci-fi-dobrodruzny-akcni-fantasy-61/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: J.J. Abrams, Hrají: Daisy Ridley, Adam Driver
 
Tvůrci a herci
George Lucas (Režie), Gary Kurtz (Produkce), John Williams (Hudba), Gilbert Taylor (Kamera), Richard Chew (Střih), Paul Hirsch (Střih), Marcia Lucas (Střih), George Lucas (Střih), Dianne Crittenden (Casting), Irene Lamb (Casting), Vic Ramos (Casting), John Barry (Scénografie), John Mollo (Kostýmy), Matthew Wood (Zvuk), Sam F. Shaw (Zvuk), Stuart Freeborn (Masky), George Lucas (Scénář), Mark Hamill (Herec), Harrison Ford (Herec), Carrie Fisher (Herec), Peter Cushing (Herec), Alec Guinness (Herec), Anthony Daniels (Herec), Peter Mayhew (Herec), David Prowse (Herec), James Earl Jones (Herec), Garrick Hagon (Herec), Joe Johnston (Herec), Linda Jones (Herec), Phil Tippett (Herec), Denis Lawson (Herec), William Hootkins (Herec), Kenny Baker (Herec), Shane Rimmer (Herec)
 
1977/121/USA/Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Ve všech Star Wars filmech se několikrát opakuje hláška: "I have a bad feeling about this".
- Peter Cushing (guvernér Grand Moff Tarkin) byl v každém scéně, zabíraný od kolen směrem nahoru. Měl totiž nosit jezdecké boty, ale byly tak nepohodlné, že mu režisér George Lucas povolil nosit pantofle.
- Při navrhování svých světů Hvězdných válek čerpal George Lucas z knihy Franka Herberta "Duna".
- David Hasselhoff bol zvažovaný do úlohy Boba Fetta.
- Představitel Obi-Wana Kenobiho Alec Guinness film považoval za pohádkovou hovadinu. Ovšem, tahle "hovadina" mu vynesla 95 milionů amerických dolarů. Ve smlouvě měl dohodnuto, že dostane 2 % z tržeb filmů, ve kterých se objeví.
- Během návštěvy Havaje po dokončení filmu George Lucas se svým kamarádem Stevenem Spielbergem vymysleli námět pro Dobyvatele ztracené archy (1981).
- Žvejkal měl být původně Jawa a Luke Skywalker (Mark Hamill) dívka.
- Harrison Ford sa do roku 1977 stále živil ako tesár, než získal prvú hlavnú rolu medziplanetárneho pilota Hana Sola.
- Film sa stal do tej doby prvým, ktorý zarobil 10 miliónov amerických dolárov za prvý víkend a prvým, ktorý celkovo zarobil cez 300 miliónov amerických dolárov.
- Herec Christopher Lee odmítl roli guvernéra Tarkina, jehož ztvárňuje Peter Cushing, který byl původně obsazen do role Bena Kenobiho (Alec Guinness).
- Herečka Jodie Foster byla 2. volbou George Lucase pro ztvárnění princezny Lei (Carrie Fisher).
- „Mal som hrať v Hviezdnych vojnách, ale nechytal som sa na ten komplikovaný príbeh," vyjadril sa Al Pacino.
- Lucas po dokončení produkcie v roku 1977 odišiel do Alabamy, kde Steven Spielberg práve natáčal snímku Blízke stretnutie tretieho druhu (1977). Lucas bol deprimovaný a povedal Spielbergovi, že Star Wars sa neblížia jeho pôvodnej predstave a myslel si, že natočil film pre deti. Lucas dokonca Spielbergovi povedal: „Tvoj film bude omnoho úspešnejší než Star Wars. Budete to najväčší hit všetkých čias."
- Cena "Hviezdy smrti" bola podľa cien materiálov a výdavkov spojených s vesmírnou prepravou v roku 2009 odhadovaná na 15,6 kvadrilióna (1 nasledovaná 24 nulami) amerických dolárov.
- Aby George Lucas mohl na začátku filmu uvést své slavné titulky, byl donucen zaplatit pokutu a opustit režisérký spolek, tzv. The Directors Guild, který jej chtěl přinutit, aby se držel klasické podoby úvodních titulků.
- V původní verzi filmu z roku 1972 ještě nebyly světelné meče barevné podle bojujících stran a všechny zářily bíle.
- Poté, co popový huebník Meco udělal disco verzi ústřední melodie, se stala skladba nejprodávanějším instrumentálním singlem všech dob.
- Jedná se o první sci-fi nominované na Oscara za nejlepší film.
- Jméno Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness) je složeno z krátkých slov, a to "Obi" - forma víry vyznávaná v Karibiku, "Wan" - archaicky tmavý, šedivost, což odkazuje na pokles schopností postavy kvůli věku, a "Ken" - znalosti, rozpoznávání nebo chápání.
- Před vydáním filmu studio vydávalo ročně okolo 20 filmů. Kvůli tomuto úspěchu však v následujícím roce vydalo pouze sedm.
 
Odkazy