Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba / Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999/136/USA/Sci-Fi, Dobrodružný, Akční) 79%

24.07.2018 16:13
JEDNOU VĚTOU
„Válkou o planetu Naboo začíná hluboko ve vesmíru hvězdná sága plná hrdinů, robotů, mimozemských ras a fantazie.“

OBSAH
Galaktickou republikou zmítají nepokoje. Vznikly spory ohledně zdanění obchodních cest k odlehlým hvězdným soustavám. Chamtivá Obchodní federace doufá, že záležitost vyřeší její armáda bojových droidů, která začne úplnou blokádu malé planety Naboo. Zatímco Republikový kongres vede o těchto dramatických událostech zdlouhavé rozhovory, Nejvyšší kancelář tajně vyšle dva rytíře Jedi, ochránce míru a spravedlnosti v galaxii, aby konflikt zažehnali...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nové Hvězdné války mají nevýhodu tu, že minulé díly byli natolik úspěšné, že je jen malá šance být úspěšný s tím samým(je jiná doba). Proto Lucas zvolil strageii zaměřující se celkem hodně na mladší dívaky (a né na ty, které před mnoha lety zírali na Luke Skywalkera jak ničí Hvězdu smrti). Je to viditelná snaha "jen" o výdělek a né geniální pokračování úžasné série. Je to velká škoda hlavně proto, že an to tento díl měl. Obi Wan a jeho mistr jsou skvělí. Princezna je krásná a i (snad)chytrá. Bohužel je to jen jako dětský sen. Pravda závěrečný souboj ( za doprovodu génia Williamse) je opravdu velkolepý, ale to nestačí. Hudbě nelze nic vyčíst, ale přiřadit film ke staré trilogii jako stejně dobrý nebo i lepší prostě nelze!!! Djkoma) 4*

Tak jak to tenkrát končí, tak i začíná. Rozporuplně. První díl se sice vyvedl, ale bylo na něm něco, co se zarytým fanouškům příliš nelíbilo. Někomu Jar-Jar Binks, někomu fakt, že je to překvapivě víc dětské než se čekalo. Mně to kupodivu nevadí. Za prvý málo kdo si uvědomí že Jar-Jar byl ve filmu revoluce a za druhé George Lucas měl první tři díly napsané už dříve a nádherně to do sebe zapadá i tak, takže není co řešit. První díl je sice trochu komornější, přesto mně se líbí opravdu dost. Respektive byl to začátek něčeho co skončilo a očekávalo se od toho hodně. Nemůžu jinak než za 5 hvězd. --- Hej, počkat! Ó johó, já vás milovat. - Skoro bylo po nás. Nemáš mozek? - Já mluvit. - To ale neznamená, že umíš myslet. (Malarkey) 5*

Nebijte mě za to přirovnání, ale Jar Jar je naprosto jasně předurčen k roli srovnatelné s Glumem, až na to že Jar Jar je idiot a nechápu proč si to Lucas musel vymyslet zrovna takhle...jinak by na to asi nešly malé děti, které už dneska R2 moc nenadchne, že? Ale dost kydání špíny, komerce tady je a nic s tím nenaděláme. Tradičně pompézní výprava pro mě osobně není ničím ve srovnání s Natalií Portman a na druhé straně s Darth Maulem, tihle dva stačí k tomu, abych oželel tu opěvovanou závodní scénu se vznášedly...ale i po těžkém boji si Phantom Menace ode mě odnáší ****. To ti droidi a obchodníci z Federace s ruským přízvukem, víte?:) No dobrá, a pak ještě Williamsův Duel Of Fates...výsledek 70%. Ono to celkem potěší, když konečně nevidíte jak se na sebe kupí podivuhodně vysvětlené scénky, které mají sloužit jen k posunutí příběhu. Co ale taky chcete zbodat na úplném začátku, že?;) (Gemini) 4*

OLDIES FILMU
Holobrádek Ewan McGregor, Ray Park v rudočerném válečném zbarvení, zasněně mluvící o pomstě Sithů, roztomilý Jake Lloyd a na dnešní dobu průměrné triky. Jak ten čas letí. Koukat se na ukázku k Epizodě I s odstupem je docela zajímavá zkušenost. Triky skutečně trochu zestárly (ale průměrnému hollywoodskému áčku to Lucas pořád nandá s přehledem), Natalie Portman jako královna Amidala je oproti civilnějšímu pojetí v dalších Epizodách prakticky k nepoznání a pokud to někoho zajímá - v ukázce není tařka ani stopy po Jar Jarovi (jenom jedna stupidní hláška) a dokonce i Jake Lloyd tu jenom prosviští před kamerou. Lucas nás zasypává bitvami epických rozměrů, občas Darth Maul švihne svým kopím, ale hlavní je tu defilé většiny staronových postav, nějaké to nastínění politického pozadí celého příběhu a když už máte informací tak akorát dost, ukázka se opět pokorně vrátí k explozím a prostocvikům se světelnými meči. Řemeslně jí nelze nic vytknout, ale osobně mi tu chybí víc klíčových okamžiků á la Obiwanovo "Nooo!". Možná je to ale o starém dobrém přísloví "Kde nic není, ani čert nebere". Na podobné okamžiky byly zkrátka první dvě Epizody skoupé a kdo se nenabažil vizuálních cinkrlátek a zdatně podané akce, ten měl smůlu. Nebo je to jinak? Poučte nás v komentářích, co si o nových Epizodách myslíte vy.

VELKÁ RECENZE
Ačkoliv bych proti nim neřekl křivé slovo (na hraně to bylo s příchodem Ewoků), nepatřím zrovna mezi velké fanoušky "kanonických" tří Star Wars. Proto nejsou slova zhrzeného fanouška, ale normálního diváka, že Nová trilogie je zoufalá fraška. Všechny tři epizody. Jediný rozdíl představuje větší množství eye-candy momentů se stoupající římskou číslovkou v názvu. Jakmile někdo promluví nebo se zamyslíte nad vývojem děje a konání postav, obrací se oči v sloup... Změnilo se něco ve 3D?
Můžete se ptát, proč člověk jako já, kterému se Epizoda I zoufale nelíbí, šel na její 3D projekci. Co jsem asi čekal? No budu k vám upřímný - čekal jsem, že si budu moct hezky zanadávat. A světe div se... bude mi přáno!
Především však chci vyvrátit teorii, že Nová trilogie se nelíbí jen extrémním fanouškům Lukea Skywalkera, kteří nechtějí akceptovat nové poměry. Stará trilogie pro mě představuje "jen" velmi příjemné filmy a nějak víc mě dostalo jen Impérium vrací úder (které jsem viděl asi čtyřikrát - nejvíc ze všech epizod Star Wars).
Nová trilogie, ztělesněná v tuto chvíli Epizodou I, je ale špatná mimo jakýkoliv kontext.
Skrytá hrozba se navíc na rozdíl od následujících dílů "honosí" příšernými triky, takže nelze věnovat pozornost i něčemu jinému než oné špatnosti. Když se říká, že Lucas čekal, až mu bude technologie stačit, nezbývá než dojít k závěru, že nebyl dost trpělivý... Měl zkrátka počkat ještě pět šest let. Pokud se totiž můžu u Klony útočí modlit k pánubohu, aby konečně přestali ti idioti pronášet ty dementní hlášky a začala nějaká akce, nebo se u Pomsty Sithů chlácholím, že ta nesmyslnost se alespoň zahaluje do nepřesvědčivé temnoty namísto trapné pohádky a nefunkční romantiky, u Epizody I jde jen o nekonečné utrpení ze zoufale špatného příběhu, sterility provedení, neuvěřitelné hlouposti a úlitby dětem, které ale kvůli neustálým řečem o politice a nekonečných dialozích o ničem z valné části filmu stejně nic nemají.
Pokud mi někdo říká, a říkají mi to často, že nechápe, jak můžu být naštvaný na Novou trilogii za debilní scénář s tím, že Stará trilogie je taky naivní pohádka, musím oponovat. Být "naivní pohádka" není zdaleka to samé jako být "prvoplánovým a nefunkčním parafrázováním první i druhé světové, které neví, jestli přináší politickou satiru, milostný příběh, nebo pohádku pro předškolní děti"! Snad ten rozdíl cítíte.
Právě to představuje hlavní problém Epizody I. Kdyby to byla pohádka o malém klukovi, který ve světě Star Wars zažívá pěkné dobrodružství, asi by mě to nebavilo, ale naprosto bych proti tomu nebrojil a chápal bych, proč to vzniklo a pro koho to je určeno. Když ale Jar Jarovy výstupy prostupuje politická debata o obchodní blokádě, očividně porušující mezigalaktické kvóty pro transport, jen těžko se neubráním dojmu, že tady se něco vymklo z rukou. Ve chvíli, kdy se ukáže, že prohra záporáků tkví hlavně v "neudělení koncese", tak se té směšné iluzi důležitosti směju. Tohle očividně má být i pro dospělé (nebo spíš průměrně staré) návštěvníky kina!
Že Lucas není výjimečný režisér ani scenárista, nepovažuji za kontroverzní tvrzení. Nebyl takový nikdy. Vždy ale věděl, co jeho publikum chce. Právě v tom spočíval jeho talent. Napadá mě otázka, které publikum chce "tohle". A odpověď se mi vůbec nelíbí.
George pochopil, že "zákaznictvo" mládne, hloupne, ale myslí si, že je to opačně, takže svůj přístup updateoval. Dnešní divák chce, aby hrdinové vypadali inteligentněji a řešili závažnější problémy než na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Zároveň ale nestojí o to, aby byly na jeho mozek kladeny větší nároky. Proto naivní záchranu princezny Leiy nahradilo proražení obchodního embarga a hon vesmírem infiltrace, ale demence tu není míň (naopak).
Lucas si to nejspíš představoval tak, že divák bude nadšený řečmi o demokracii v předaleké galaxii natolik, že si nevšimne, že děj nedává smysl a z jednotlivých replik bolí uši - to se dá zase svést na hlasité zvukové efekty. (Nebudu rozebírat, v čem je scénář tak stupidní. Mé názory k tomu vystihuje toto dnes již skoro-kultovní videoreview.)
Lucas až směšně do puntíku splnil tuto společenskou zakázku. Tak dokonale směšně, až tím části oné společnosti odhalil, jak tupé jsou její požadavky. V tom tkví problém Skryté hrozby. Ona má vše, co diváci chtějí, ale nedokáže zakrýt, jak laciné to je. Stejnou cestou se vydávají romantika Klonů a směšně nefunkční temnost Sithů - jde o naplnění základních typů příběhů, které diváci požadují, které považují za cool. Když o tom přemýšlím, zdá se mi vlastně nefér, že na Epizoda I se sneslo nejvíc kritiky, protože všechny tři nové díly (a v podstatě i ty staré, proč to nepřiznat, jen tenkrát to fungovalo) jsou postavené na stejně laciném principu dokonalého naplnění formátu Lucasem - byznysmenem. Jen Epizoda I vypadá nejprůhledněji, proto vějičku spolklo nejméně diváků (ale nutno si připustit, že mnoho jich je skutečně spokojeno, což značí, že Lucas buď není tak senilní, jak si myslíme, nebo že senilní úvěrně rychle jako diváctvo).
Konec recenze byl původně rezervovaný pro připuštění, že ať už je Lucas jakýkoliv co do neschopnosti odvyprávět příběh, technické hračičkovství mu neodpářu a jeho 3D konverze představuje novou laťku. Že James Cameron bude mít za dva měsíce co dělat, aby byl Titanic tak revoluční, jak slibuje. VELKÝ OMYL!
Bez jakéhokoli přehánění můžu říct, a že jsem už v kině zažil lecco, že Skrytá hrozba je vůbec nejhorší konverze do 3D, jaké jsem byl svědkem. 80 % filmu nepostřehnete jakoukoli plastičnost a pouze ve scénách v otevřeném prostoru (na planinách atd.) se zdá pozadí "mírně" oddáleno. Zcela vážně jsem se ptal po deseti minutách souseda, jestli není možné, že se stala chyba a promítači vypadl obraz pro jedno oko. Běžela totiž dialogová scéna, která po sundání brýlí nejevila známky rozdílu.
Znamená to maximální Lucasova prohru v tuto chvíli - ten film už horší být nemůže a jeho špatnost známe. Naprosto zmrvené 3D bylo to jediné, s čím bych nikdy nepočítal! Ale stalo se. Nejhorší je, že si vzal Lucas Starou trilogii jako rukojmí a pokud na sebe první tři epizody nevydělají, nedojde na ni!
PS: Na závěr jednu malou otázku, kterou berte bez nadsázky. Kdyby dostal Zdeněk Troška 150 milionů dolarů, stejný tým a nabídku natočit Epizodu I, v čem by se lišila od té Lucasovy? Mě totiž nic nenapadá - snad jen McGregor by nespíš běhal v rozhalence.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Planeta Naboo je blokována Obchodní federací, vedenou Nutem Gunrayem. Ta požaduje, aby planeta zaplatila poplatek za obchodování, jinak bude planeta obsazena. Nově zvolená královna Naboo, Královna Amidala požádá kancléře republiky Valoruma o diplomatickou pomoc. Ten vyšle na Naboo dva rytíře Jedi, (Obi-Wan Kenobiho a Qui-Gon Jinna). Ti jsou však při vyčkávání na audienci přepadeni droidy Obchodní federace a jsou nuceni uprchnout do lodních hangárů. Zde objeví obrovskou armádu droidů, kteří se připravují k výsadku na planetu. Podaří se jim ukrýt v invazních lodích a spolu s vojenskými silami přistávají na planetě.
Oba dva rytíři Jedi se poté vydávají požádat o pomoc podmořskou říši, Gungany. Představitel Gunganů však odmítne poskytnout jakoukoli pomoc, kromě lodě pro Jedie na proplutí planety za doprovodu Gungana, Jar-Jar Binkse. Mezitím armáda droidů bez náznaku jediného odporu obsadí celou planetu a zanedlouho vstupuje místokrál Obchodní federace do hlavního města a zatýká královnu Amidalu a nejvyšší členy vlády. Jediové mezitím proplují po mnoha nesnázích jádrem planety a vylodí se v hlavním městě. Zde se jim podaří osvobodit královnu, kterou zrovna eskortují bitevní droidi do tábora. Spolu s královninou stráží se pak probojují do hlavního hangáru, kde se jim podaří odletět v lodi typu Nubian 3000. Při odletu z planety jsou však málem zničeni střelami lodí z blokády, ovšem díky hrdinství droida R2-D2 přežijí a odlétají na planetu Coruscant vysvětlit senátu Galaktické republiky, jak se věci mají. Mezitím se však jejich loď porouchá, a tak skupina nuceně přistane na pouštní planetě Tatooine.
Ihned po dosednutí se Qui-Gon vydává spolu s Jar-Jar Binksem a královnou Padmé Amidalou (která předstírá, že je svá vlastní služebná) do blízkého města. Zde se snaží najít obchodníka se součástkami na opravu Nubiana. Naleznou pouze jediný obchod, kde je motor k dostání, ale tam nemůžou zaplatit, protože Qui-Gon má jen republikové peníze a ty obchodník nehodlá přijmout. Musí tedy najít jiný způsob, který se mu ale brzo dostane pod ruku. Je to mladík Anakin Skywalker, který slouží jako opravář v zmiňovaném obchodě. Nabídne se, že poletí závod kluzáků se svým tajně postaveným kluzákem. Qui-Gon v Anakinovi ucítí velkou Sílu a proto svolí. Ten den večer také zjistí, že Anakin má největší množství midichlorianů v těle, jaké kdy bylo ve vesmíru zjištěno.
Následujícího dne se koná závod, ve kterém Anakin po lítém boji se svým sokem Sebulbou zvítězí a tak vyhraje peníze na nakoupení součástek. Zároveň je díky Qui-Gonovi osvobozen a může s ním letět na Coruscant. Během několika dnů je loď připravena ke startu. Ve chvíli, kdy k ní Qui-Gon přichází spolu s Anakinem, napadne mistra Jedi neznámý muž s červeným světelným mečem (Darth Maul). Qui-Gon sice unikne i s Anakinem, ale je z nenadálého setkání velmi překvapen a rozhodne se o něm informovat radu Jediů. Po příletu na Coruscant jde královna (ve skutečnosti služebná, která hraje dvojnici královny) okamžitě do republikového senátu upozornit na porušení práv své planety, ale celý senát je podplacený Obchodní konfederací, tudíž služebná nedosáhne žádného výsledku. Celá zoufalá uposlechne rady senátora Palpatina, aby se pokusila hlasovat o nedůvěře senátu kancléři Valorumovi. Hlasování skončí kancléřovým odvoláním a začne se vybírat nový kandidát. Mezitím informuje Qui-Gon s Obi-Wanem o podivném incidentu na Tatooine a zároveň se snaží, aby rada začlenila Anakina do řádu Jedi. Rada to však odmítá, protože se jí zdá, že malý chlapec je příliš nebezpečný. Qui-Gon je velmi pobouřen, ale nechce radě příliš odporovat a tudíž se podvolí.
O několik dní později už královna Amidala (služebná) nevydrží čekat a rozhodne se odletět zpět na Naboo, aby se pokusila získat vládu do svých rukou. Opět ji doprovází Qui-Gon s Obi-Wanem a nakonec také Anakin. V rozhodující chvíli se královna Amidala odhalí před Gungany, aby odlákali armádu Obchodní federace od města, zatímco ona v nehlídaném městě vpadne s malým oddílem do paláce a pokusí se zajmout místokrále. O pár dní později je plán proveden. Armáda Gunganů čelí na pláních nedaleko od města přesile armády droidů, která, řízena z velící lodě na orbitě planety, dosahuje rychlého vítězství. V hlavním městě však v té chvíli dvě malé skupinky (jedna pod vedením královny a druhá pod velením služebné) vpadnou do paláce společně s oběma rytíři Jedi a Anakinem. V paláci však narazí na Dartha Maula, který se pusti do boje s oběma Jedii. Anakin mezitím omylem odstartuje ve stíhačce za ostatními bojovníky na oběžné dráze. Podaří se mu proniknout až do hangáru řídící lodě droidů, kde odpálí několik střel do hlavního generátoru, čímž loď zničí a armáda droidů se tím deaktivuje, tudíž jsou Gungani zachráněni. Mezitím královna zajme místokrále. Avšak Qui-Gon a Obi-Wan neustále svádějí tuhý souboj s Darthem Maulem. Po lítém souboji Maul zabije Qui-Gona, ale Obi-Wan ho následně s velkým štěstím zabije, přičemž jasně potvrdí, že tajemný muž byl Sith, o kterých se myslelo, že už dávno zmizeli z vesmíru. Následně doběhne k umírajícímu mistrovi, kterému dá slib, že vychová Anakina jako svého padawana. Yoda zprvu odporuje, ale poté, co se dozví, že Obi-Wan dal slib, rozhodne Anakina do řádu přijmout.
Královna Amidala tak opět získá moc na Naboo spolu s Gungany. Na Coruscantu se zvolí nový kancléř, jímž se stane nečekaně Palpatine, který také okamžitě přilétá na Naboo, aby oslavoval vítězství demokracie a také aby se zúčastnil pohřbu Qui-Gona. Nový kancléř tedy může být spokojen, ale rada Jediů ne. Do galaxie se vrátili Sithové. Síly dobra a zla se opět blíží k střetu...

Ocenění:
Academy Awards
2000 - Mix zvuku (nominace)
2000 - Střih zvuku (nominace)
2000 - Vizuální efekty (nominace)

BAFTA
2000 - Zvuk (nominace)
2000 - Vizuální efekty (nominace)

Razzies
1999 - Ahmed Best (Nejhorší herec ve vedlejší roli)
1999 - Nejhorší film (nominace)
1999 - George Lucas (Nejhorší režisér) (nominace)
1999 - Jake Lloyd (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)
1999 - Sofia Coppola (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1999 - Jake Lloyd, Natalie Portman (Nejhorší kombinace k vidění) (nominace)
1999 - George Lucas (Nejhorší scénář) (nominace)

DABING
V českém znění: Jaromír Meduna - Liam Neeson (Qui-Gon Jinn), Saša Rašilov - Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi), Monika Ticháčková - Natalie Portman (královna Amidala / Padmé) + Keira Knightley (Sabé - dvojnice královny Amidaly), Vojtěch Rohlíček - Jake Lloyd (Anakin Skywalker), Vladimír Brabec - Ian McDiarmid (senátor Palpatine), Jiří Plachý - Ian McDiarmid (Darth Sidious), Ljuba Krbová - Pernilla August (Shmi Skywalkerová), Jan Pohan - Oliver Ford Davies (Sio Bibble), Vladimír Čech - Hugh Quarshie (kapitán Panaka), Libor Hruška - Ahmed Best (Jar Jar Binks), Tomáš Juřička - Anthony Daniels (C-3PO), Bohuslav Kalva - Frank Oz (Yoda), Otakar Brousek st. - Terence Stamp (kancléř Valorum), Antonín Molčík - Brian Blessed (Boss Nass), Jiří Zavřel - Andrew Secombe (Watto), Jiří Prager - Silas Carson (Nute Gunray), Otakar Brousek ml. - Ray Park (Darth Maul), Pavel Rímský - Samuel L. Jackson (Mace Windu), Karel Chromík - Scott Capurro (komentátor závodů), Vladimír Fišer - Steve Speirs (kapitán Tarpals) + Silas Carson (Ki-Adi-Mundi), Miroslav Saic - Jerome Blake (Rune Haako), Eva Jiroušková - Margaret Towner (stará paní na tržišti), Anežka Pohorská - Katie Lucas (Anakinova kamarádka), Eva Spoustová - Celia Imrie (pilotka), Luděk Čtvrtlík - Chris Sanders (Daultay Dofine), Martin Kolár - Marc Silk (Aks Moe), Bedřich Šetena - Ralph Brown (Ric Olié), Radka Stupková - Bronagh Gallagher (kapitánka), Martina Hudečková - Lindsay Duncan (TC-14), Libor Terš - Tom Sylla (OWO-1), Michal Pavlata - Dominic West (strážce v paláci) + Silas Carson (pilot), Rudolf Jelínek, ? Radek Škvor - Dhruv Chanchani (Kitster) ? (+ další dva dětské hlasy, + dabéři, kteří dabují sbory)
Překlad: František Fuka
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvukoví mistři: Jiří Moudrý, Alexandr Vrbata
Mix zvuku: Skywalker Sound
Dialogy a režie: Jiří Ptáček
Vyrobila: LS Productions dabing 1999

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.9.1999 Bontonfilm
                       9.2.2012 Bontonfilm
Premiéra USA: 19.5.1999 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.5.2000 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na VHS: 1.11.2000 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 4.10.2010 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 16.9.2011 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 31 034 479
Tržby celkem - $ 1 027 044 677
Návštěvnost v ČR 398 067
Náklady (Rozpočet) - $ 115 000 000

FILMY V SÉRII
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje gastonrolinc.webnode.cz/news/a060/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1977
Režie: George Lucas, Hrají: Mark Hamill, Harrison Ford

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder gastonrolinc.webnode.cz/news/a061/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1980
Režie: Irvin Kershner, Hrají: Mark Hamill, Harrison Ford

Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho gastonrolinc.webnode.cz/news/a062/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1983
Režie: Richard Marquand, Hrají: Mark Hamill, Harrison Ford

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba gastonrolinc.webnode.cz/news/a063/
Sci-Fi / Fantasy, USA, 1999
Režie: George Lucas, Hrají: Liam Neeson, Ewan McGregor

Star Wars: Epizoda II - Klony útočí gastonrolinc.webnode.cz/news/a064/
Sci-Fi / Fantasy, USA, 2002
Režie: George Lucas, Hrají: Ewan McGregor, Natalie Portman

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů gastonrolinc.webnode.cz/news/a065/
Sci-Fi / Fantasy, USA, 2005
Režie: George Lucas, Hrají: Ewan McGregor, Natalie Portman

Star Wars: Síla se probouzí gastonrolinc.webnode.cz/news/a248/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: J.J. Abrams, Hrají: Harrison Ford, Mark Hamill

Rogue One: Star Wars Story gastonrolinc.webnode.cz/news/a43/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Gareth Edwards, Hrají: Felicity Jones, Mads Mikkelsen

Star Wars: Poslední z Jediů gastonrolinc.webnode.cz/news/a248/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Rian Johnson, Hrají: Daisy Ridley, Adam Driver

Solo: Star Wars Story gastonrolinc.webnode.cz/news/a97/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ron Howard, Hrají: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson

Star Wars: Vzestup Skywalkera gastonrolinc.webnode.cz/news/star-wars-vzestup-skywalkera-star-wars-the-rise-of-skywalker-2019-143-usa-sci-fi-dobrodruzny-akcni-fantasy-61/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: J.J. Abrams, Hrají: Daisy Ridley, Adam Driver
 
Tvůrci a herci
George Lucas (Režie), Rick McCallum (Produkce), John Williams (Hudba), David Tattersall (Kamera), Paul Martin Smith (Střih), Ben Brutt (Střih), Robin Gurland (Casting), Gavin Bocquet (Scénografie), Trisha Biggar (Kostýmy), Matthew Wood (Zvuk), Tom Bellfort (Zvuk), Ben Burtt (Zvuk), Paul Engelen (Masky), George Lucas (Scénář), Liam Neeson (Herec), Ewan McGregor (Herec), Natalie Portman (Herec), Jake Lloyd (Herec), Pernilla August (Herec), Ian McDiarmid (Herec), Oliver Ford Davies (Herec), Hugh Quarshie (Herec), Anthony Daniels (Herec), Ahmed Best (Herec), Frank Oz (Herec), Terence Stamp (Herec), Brian Blessed (Herec), Ray Park (Herec), Celia Imrie (Herec), Samuel L. Jackson (Herec), Dominic West (Herec), Sofia Coppola (Herec), Keira Knightley (Herec), Bronagh Gallagher (Herec), Roman Coppola (Herec), Warwick Davis (Herec), Ben Burtt (Herec), Lindsay Duncan (Herec), Greg Proops (Herec), Benedict Freitag (Herec), Peter Serafinowicz (Herec), Ralph Brown (Herec), David Bowers (Herec), Silas Carson (Herec), Kenny Baker (Herec), Paul Martin Smith (Herec), Richard Armitage (Herec), Steve Speirs (Herec), Alexi Kaye Campbell (Herec)
 
1999/136/USA/Sci-Fi, Dobrodružný, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Arénu, v níž probíhá závod podů, vytvořil výrobce modelů Michael Lynch jako miniaturu, kterou zaplnil 450 000 různě zabarvenými šťourátky do uší. Větráky pod nimi poté způsobily, že se šťourátka pohybovala a působila jako aktivní publikum.
- Na konkurz v roce 1997 byla pro roli Shmi Skywalker pozvána také zpěvačka Björk, která ovšem nabídku odmítla.
- Ve chvíli, kdy herci začali natáčet bojové scény se světelnými meči, měli tendenci ozvučovat souboje zvukem charakteristickým pro meče, jak jej znali z předchozích filmů. Záhy si proto museli ujasnit, že zvukové efekty sami při natáčení dopňovat nebudou.
- Herečka Keira Knightley, která ztvárňuje Sabé, je v závěrečných titulcích uvedena jako „Kiera Knightley“.
- Rozpočet filmu byl 115 000 000 amerických dolarů. K 24. 09. 2012 činil jeho celosvětový výdělek 1 027 044 670 amerických dolarů, což ho řadilo na 11. pozici nejvýdělečnějších filmů historie.
- Magazín Empire ohodnotil v roce 2008 snímek jako 449. nejlepší film všech dob.
- Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) měl být původně již plnohodnotným rytířem Jedi a mít mnohem větší prostor. Naopak postava Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) měla být jen jednou z menších rolí a měla se objevit až na Coruscantu.
- Během natáčení v Tunisku se zvedla písečná bouře. Přes noc silně poničila všechny větší rekvizity včetně kluzáků i samotného města.
- Na převodu filmu do třetího rozměru se začalo pracovat už v roce 2010. George Lucas nad tím ale uvažoval již o dekádu dříve.
- Dvorní služebné, které doprovázejí Padmé Amidalu (Natalie Portman), a jejich specializace: konzultantka etikety Eirtaé (Friday Wilson), vlasová stylistka Rabé (Cristina da Silva), královnina dvojnice Sabé (Keira Knightley), nezaměřená Saché (Sofia Coppola) a nejmladší Yané (Candice Orwell).
- Pokud jste padawan, máte krátké vlasy a copánek u pravého ucha. To má i Obi-Wan celou první epizodu, ovšem ve scéně na Tatooine, kdy se už mají vracet na loď a odletět s Anakinem, když se baví Obi-Wan s Qui-Gonem, má copánek na levé straně.
- Film obsahuje 1 900 trikových záběrů.
- Lucas čekal 20 let na to, až se technologie filmových triků dostane na takovou úroveň, aby mohl realizovat své plány. Prvním impulsem k natáčení byla hotová scéna pro Jurský park (1994) - T-Rex útočící na Jeep. Lucas okamžitě volal producentovi McCallumovi (který byl v Praze). Za 4 týdny začala předprodukce Epizody I.
- Qui-Gon Jinnov komunikátor je len redekorovaný ženský holiací strojček.
- Šaty kráľovny Amidaly použité v trónovej miestnosti boli vyvíjané 8 rokov.
- Dizajn lodi kráľovny Amidaly, v ktorej utiekla z Naboo spolu s Qui-Gonnom a Obi-Wanom, bol išpirovaný reálnym lietadlom Lockheed Martin SR-71 "Blackbird".
- Tím špeciálnych efektov, ktorí vytváral podracer, študovali havárie pretekov NASCAR, aby zaručili presnosť v haváriách.
- Prvý film nahraný v Dolby Digital Surround EX.
- George Lucas povedal, že niektoré zábery boli "natočené" na digitálne video namiesto 35mm film.
- V skorých verziách bol názov planéty, odkiaľ pochádza kráľovna Amidala (Naboo), Utapau. Toto meno bolo tiež pôvodne použité a neskôr tiež zavrhnuté už v pôvodnom filme Star Wars (1977) a nakoniec bolo použité až ako názov planéty, kde Obi-Wan bojuje s Generálom Grievousom v Star Wars: Episode III (2005).
 
Odkazy