Solo: Star Wars Story / Solo: Star Wars Story (2018/135/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Fantasy) 71%

20.09.2018 10:24
JEDNOU VĚTOU
„Co bylo před tím, než Han Solo potkal Luka Skywalkera a přidal se k Povstalcům?"

OBSAH
Naloďte se na Millennium Falcon a vydejte se do předaleké galaxie ve filmu Solo: Star Wars Story, zbrusu novém dobrodružství nejoblíbenějšího syčáka v galaxii. V řadě troufalých eskapád hluboko v temném a nebezpečném zločineckém podsvětí potkává Han Solo nejen mohutného Chewbaccu, svého budoucího kopilota, ale narazí i na nechvalně známého hazardního hráče Landa Calrissiana. Na této cestě se zrodí jeden z nejnepravděpodobnějších hrdinů ságy Star Wars.(Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Solo byl pro mě prakticky bez očekávání, o to lepší to je. Oddechovka, která výborně šlape, velice dobře v ní funguje chemie jednotlivých postav a herců a příběhově nabízí pohled do trochu jiného části vesmíru, než jsme zvykem. Že je to celé možná zbytečné? Možná, ale který film dnes zbytečný není? Mě těší pomrkávání na fanoušky (šachy, karty, první setkání, kdo vystřelí první, ..), protože je upřímné a jen tak mimochodem. Navíc, jak říká jedna z postav ve filmu, ono tu o toho Sola možná tolik nejde, jako o představení určité vrstvy SW světa, které zatím na velkém plátně nebylo (R1 se snažil, ale furt je v něm ta epičnost). Podsvětí, syndikáty, jaké to je být pašerák a malé obyčejné příběhy, které mohou vést k velkým činům v budoucnu (nepřipomíná to někomu konec E8?). Vzhledem k problematickému (pře)natáčení byl Ron Howard sázkou na jistotu a od něj v podstatě vždy vzejde dobrý film, řemeslně přesný, možná ne tak živý, jak být mohl, ale neurazí. Disney stále nemá odvahu a trpělivost vyzkoušet se SW něco zásadně jiného, co třeba Marvel se svými posledními filmy zkouší (Thor: Ragnarok?). Je otázka, zda nebude nutné SW brzy omladit, jak novými postavami, tak především novými tvůrčími pohledy. Je zajímavé, že zrovna Solo je vlastně nejlépe přístupným filmem z celé série, protože k němu nepotřebujete prakticky žádný základ, funguje sám o sobě. Navíc je to první film, v kterém není Impérium (Jedi nebyli už v R1), tady jsou jiní nepřátelé, Impérium funguje jako strašák "někde daleko" nebo jako náborové středisko (mimochodem vynikající nápad, navíc ta melodie).//PS: tak málo lidí na předpremiéře SW v kině jsem ještě neviděl... začátek konce? Disney viditelně s Star Wars Story příběhy mimo hlavní dějovou linii má a bude mít problém, přitom materiálu je obrovské množství. Otázka je, kde je problém. Vnímám, že tu nefunguje a nebude fungovat princip Marvelu (který by viditelně všichni u Disneyho rádi...), bohužel tu není silná osobnost, která by SW filmový/televizní svět řídila. KK na to viditelně nemá nervy, RJ svojí šanci promarnit a jeho nová trilogie nejspíš zapadne v zapomnění a JJ se bude snažit v E9 všechno dostat do kolejí, které kdysi naplánoval (ale neprosadil přes RJ, což ukazuje, že jeho pozice není tak silná). Ale to už je jen takové přemýšlení nad tím, kam tenhle kolotoč SWCU vlastně směřuje a zda ho někdo řídí. (Djkoma) 4*

Splašené vesmírné dobrodružství značky Star Wars (počátek) našlo konečně oporu v tvůrčím zázemí. Po otřesných opusech z roku 2016 a 2017 konečně dostal projekt kvalitního režiséra. A Ron Howard je kvalitní režisér, léty prověřený. To, co jeho nemožným dvěma předchůdcům dělalo problémy, tedy tempo, dobrodružná linka, zájem o postavy, to on sfoukne raz dva, akční sekvence mají švih, události mají spád, úmrtími se nešetří. Už to také chtělo zkušené scenáristy. Kasdanovci mezi ně spadají. A nyní k obsazení hlavní role, které je přece jen problematické, jakkoliv se Alden Ehrenreich snaží, přece jen to charismatik formátu Harrisona Forda není. Popral se s tím statečně. Zajímavější lidičky i příšerky má kolem sebe. Půvabně vnadná Emilia Clark sehrává v ději výrazný kamarádský prvek, Woody Harrelson už je zvyklý, že v blockbusterech působí nevypočitatelně, budoucí ikona série, chlupáč a budoucí Hanův kopilot Chewbacca, má zpočátku hodně negativní charakter, důležitost je kladena na hazardního hráče Landa Calrissiana a výčet postav zakončím zajímavě obsazeným Paulem Bettanym, je z něj arcipadouch. Technická analýza není třeba, film triky přetéká, jsou na úrovni nároků současného diváka. Film to není krátký, i splašený rychlík si dopřeje oddychovější jízdu vesmírnou krajinkou. Howard prokázal režijní cit, který proslulé značce vrátil kvalitu, která se s minulými léty postupně vytrácela. Předem byl ale film diváky vnímán dost negativně, tržby se nevyšplhaly do závratných výšin. Máte-li zájem nahlédnout na Hana Sola v jeho prvopočátcích, prostory galaxie vám nabízejí akční a dobrodružné chvilky v příjemné kvalitě. 9/10 (kingik) 5*

Disney ze světa Hvězdných válek mačká první poslední. V případě tohoto filmu akce začne dřív, než se vůbec nadějeme. Herecky to taky ujde, efekty nemají chybu...no, na co si vlastně chci stěžovat. Snad akorát na to, že film je jak bez života. Příběhově je mi úplně jedno jakým směrem se bude vinout, protože stejně vím, jak to s Han Solem nakonec dopadlo. Kdyby nebylo obsazení, které Disney vždycky zachrání od průseru, asi bych film ani nedokoukal. (Malarkey) 3*

VELKÁ RECENZE
Kdyby mi před dvěma lety někdo řekl, že další příběh ze světa Star Wars bude vyhlížený nikoliv s nadšením, ale spíš s obavami a nejistotou, asi bych se mu vysmál. Po ne úplně dobře přijaté epizodě 8 a potížích, které provázely natáčení Solo: Star Wars Story, se však nebylo čemu divit. Nejdřív dostali padáka Phil Lord a Chris Miller, jelikož prý na place nenašli společnou řeč s producentkou Kathleen Kennedy a nahradil je profík, i když možná trochu rutinér Ron Howard. Pak se začaly objevovat náznaky, že Alden Ehrenreich, jenž vybojoval hlavní roli, neumí moc hrát a ani docela mdlé trailery nezvládly vyšponovat očekávání do nějakých zásadních výšin. Popravdě dobrý film jsme moc nečekali. Ale Hollywood naštěstí umí i příjemně překvapit.
Jo, dopadlo to dobře. Dopadlo to vlastně hodně dobře, ale je fér hned na začátku říct, že to, co považuji u Sola za největší klad, může pro někoho být paradoxně i nejzásadnější problém. Z Hvězdných válek jsme zvyklí na velké, epické a rozmáchlé příběhy. Aby taky ne, když hned v Nové naději odpálí Hvězda smrti celou planetu. Bojuje se o všechno, po krku si jdou politici, otec a syn i celé armády a do toho všeho tu máme sílu, mocné rytíře jedi a nebezpečné Sithy. No a nic z toho v Solovi nedostanete. Origin nejslavnějšího pašeráka galaxie je výrazně komornější a krotší podívaná, v níž se občas po plátně prožene TIE fighter, projde někdo v uniformě Impéria a zazní známý hudební motiv, celkově se tu ovšem odehrává příběh, který není pro běh událostí ve všech ostatních filmech prakticky vůbec podstatný.
Místo bojů o osud vesmíru se tu plánuje jedna velká loupež, kterou se rozhodne spáchat parta vesmírných gaunerů s pochybným vnímáním cti, jimž jde buď o prachy, nebo o přežití. Až na hlavního hrdinu, jenž do toho všeho spadne spíš díky své naivitě a sebevědomí než schopnostem, tu nikdo nemá žádné respektuhodné cíle. Tady se nezachraňují civilizace, nebojuje s Impériem a neřeší osud vesmíru. Tady se chystá vykrádačka jednoho dolu v zapomenutém koutu galaxie a shánějí se prachy na opravu lodi, co vypadá, že nevydrží do závěrečných titulků.
Je to hodně příjemná změna a Solo ukazuje, že svět Star Wars může fungovat i v o dost jiné podobě, než jakou známe. Ron Howard se navíc ukázal jako skvělá režisérská volba. Nechci a nebudu teď řešit, co vymyslel on a co ještě Lord s Millerem, ale Solo v jeho podání připomíná oldschoolové dobrodružství, které jako kdyby vypadlo z osmdesátých let. Může za to i fakt, že se tu viditelně pracuje s klasickými maskami a poctivými kulisami a po CGI tvůrci sáhnou až v okamžiku, kdy je to vyloženě nutné. I proto film atmosférou hodně připomíná starou trilogii, kde se to dělalo podobně. Tehdy to samozřejmě jinak nešlo, dnes jde však o volbu. A zatraceně chytrou. Krom toho řeči, že v kině dostaneme sci-fi western, nebyly jen bláboly od PRoddělení, ale celý Solo má hodně „kovbojskou“ atmosféru, ať už v chování postav nebo v celých akčních scénách. Logicky se nabízí myšlenka, že má nakonec mnohem blíž ke kultovnímu seriálu Firefly než k Hvězdným válkám. Což myslím jako kompliment.
Dobře to vypadá, hezky se na to kouká a odsýpá to. Co dál? Herci. Už dlouho se mluvilo o tom, že právě v tomhle by mohl být problém a když se navíc ukázalo, že celá kampaň bude stát spíš na Landovi než na Hanovi, začali jsme mít o samotného Sola trošku strach. Naštěstí k tomu nebyl důvod. Aldenu Ehrenreichovi samozřejmě něco do charismatu Harrisona Forda chybí, ale s hlavní roli se popral naprosto se ctí a jako následovník obstál víc než slušně. Navíc je obklopený herci, respektive postavami, které jsou všechny o dost zábavnější než dejme tom Poe Dameron v regulérních Star Wars. Herecká chemie je na maximu a Woody Harrelson potvrzuje svou pozici jednoho z největších frajerů současného Hollywoodu.
Solo riskoval a šel s kůží na trh v podobě, jaká nejspíš spoustu diváků překvapí. Naštěstí se velmi rychle ukáže, že Hvězdné války bez problémů zvládnou i film, který je o dost komornější než všechny ostatní a zároveň nejde tak moc naproti tomu, aby skončil ve škatulce „zábava pro celou rodinu, co musí prodat co nejvíc hraček.“ Těžko říct, jak se to projeví na tržbách, ale i kdyby to nebyl takový úspěch jako u ostatních filmů, Ron Howard ukázal, že tenhle svět nabízí tvůrcům dost možností k tomu, aby v něm svoje příběhy vyprávěly jinak, osobitěji a … proč to neříct… možná i zábavněji. Doufám, že podobného riskování a zkoušení nových žánrů, stylů a přístupů se ve Star Wars dočkáme častěji.

DABING
V českém znění: Vojtěch Dyk - Alden Ehrenreich (Han Solo), Jan Kolařík - Woody Harrelson (Beckett), Klára Jandová - Emilia Clarke (Qi'Ra), Jan Dolanský - Donald Glover (Lando Calrissian), Josef Pejchal - Paul Bettany (Dryden Vos), Adéla Pristášová - Phoebe Waller-Bridge (L3-37), Petr Rychlý - Jon Favreau (Rio), Berenika Kohoutová / Tomáš Racek - Erin Kellyman (Enfys Nest), Lenka Vlasáková - Thandie Newton (Val), Vanda Károlyi - Linda Hunt (Lady Proxima), Pavel Nečas - Andrew Woodall (náborový úředník), Ivo Novák - Warwick Davis (Weazel), Martin Stránský - Hal Fowler (poručík), Jiří Dvořák - Sam Witwer (Maul), Daniel Bambas, Tomáš Borůvka, Šimon Fikar, Michal Gulyáš, Matěj Havelka, Marek Hrazdil, Libor Hruška, Barbora Ježková, Ondřej Kavan, Stanislav Lehký, Pavel Klimeš, Jakub Nemčok, Matěj Macháček, Viktorie Emma Černáková, Klára Kuklová, Ondřej Veselý, Vladimír Žďánský
Překlad: Vojtěch Kostiha
Odborný poradce: Pavel Klimeš
Produkce: Marek Hrazdil, Michaela Sommerová
Zvuk: Guillermo Teillier, Lukáš Polifka
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Kreativní dohled nad českou verzí: Magdalena Dziemidowicz
Výsledný mix: Shepperton International
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
České znění vyrobilo Studio Virtual® v roce 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 24.5.2018 Falcon
Premiéra USA: 25.5.2018 Walt Disney US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 26.9.2018 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 26.9.2018 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 20 914 582
Tržby celkem - $ 391 330 979
Návštěvnost v ČR 131 640
Náklady (Rozpočet) - $ 250 000 000
 
FILMY V SÉRII
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje gastonrolinc.webnode.cz/news/a060/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1977
Režie: George Lucas, Hrají: Mark Hamill, Harrison Ford

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder gastonrolinc.webnode.cz/news/a061/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1980
Režie: Irvin Kershner, Hrají: Mark Hamill, Harrison Ford

Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho gastonrolinc.webnode.cz/news/a062/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1983
Režie: Richard Marquand, Hrají: Mark Hamill, Harrison Ford

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba gastonrolinc.webnode.cz/news/a063/
Sci-Fi / Fantasy, USA, 1999
Režie: George Lucas, Hrají: Liam Neeson, Ewan McGregor

Star Wars: Epizoda II - Klony útočí gastonrolinc.webnode.cz/news/a064/
Sci-Fi / Fantasy, USA, 2002
Režie: George Lucas, Hrají: Ewan McGregor, Natalie Portman

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů gastonrolinc.webnode.cz/news/a065/
Sci-Fi / Fantasy, USA, 2005
Režie: George Lucas, Hrají: Ewan McGregor, Natalie Portman

Star Wars: Síla se probouzí gastonrolinc.webnode.cz/news/a248/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: J.J. Abrams, Hrají: Harrison Ford, Mark Hamill

Rogue One: Star Wars Story gastonrolinc.webnode.cz/news/a43/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Gareth Edwards, Hrají: Felicity Jones, Mads Mikkelsen

Star Wars: Poslední z Jediů gastonrolinc.webnode.cz/news/a248/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Rian Johnson, Hrají: Daisy Ridley, Adam Driver

Solo: Star Wars Story gastonrolinc.webnode.cz/news/a97/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ron Howard, Hrají: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson

Star Wars: Vzestup Skywalkera gastonrolinc.webnode.cz/news/star-wars-vzestup-skywalkera-star-wars-the-rise-of-skywalker-2019-143-usa-sci-fi-dobrodruzny-akcni-fantasy-61/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: J.J. Abrams, Hrají: Daisy Ridley, Adam Driver
 
Tvůrci a herci
Ron Howard (Režie), Simon Emanuel (Produkce), Kathleen Kennedy (Produkce), Allison Shearmur (Produkce), John Powell (Hudba), Bradford Young (Kamera), Pietro Scalia (Střih), Nicole Abellera (Casting), Jeanne McCarthy (Casting), Neil Lamont (Scénografie), David Crossman (Kostýmy), Glyn Dillon (Kostýmy), Tim Nielsen (Zvuk), Deborah Taylor (Masky), Jonathan Kasdan (Scénář), Lawrence Kasdan (Scénář), Alden Ehrenreich (Herec), Woody Harrelson (Herec), Emilia Clarke (Herec), Donald Glover (Herec), Paul Bettany (Herec), Thandie Newton (Herec), Joonas Suotamo (Herec), Phoebe Waller-Bridge (Herec), Richard Dixon (Herec), Jon Favreau (Herec), Ian Kenny (Herec), Warwick Davis (Herec), Clint Howard (Herec), Lily Newmark (Herec), Anthony Daniels (Herec), Kiran Shah (Herec), Alice Hewkin (Herec), Samantha Colley (Herec), Sam Witwer (Herec), Linda Hunt (Herec), Ray Park (Herec), Kamil Lemieszewski (Herec)
 
2018/135/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- V čase 01:07:40 skládá Tobias (Woody Harrelson) zbraň a u toho si povídá s mladým Hanem (Alden Ehrenreich). Pokud se pozorně díváte, všimnete si, že celé tělo je základ dneska používáných zbraní typu M (M4, M16 atd.), které hojně používá nejen americká armáda. (Ace.A.T.L.)
- Důvodů, proč finančně film Solo: Star Wars v kinech neuspěl, bylo hned několik. Největším z nich byla velká konkurence v kinech v době premiéry. Po úspěchu Avengers: Infinity War (2018) a Deadpool 2 (2018) bylo těžší přilákat dostatečné množství lidí do kin. Současně film Solo vyšel poměrně dost brzy po předchozím snímku Star Wars: Poslední z Jediů (2017) a v neposlední řadě měl Solo už dost problémů během natáčení a reakce fanoušků nebyly z obsazení, příběhu a ukázek tolik nadšené, jako u předchozích filmů.
- Z finančního hlediska byl snímek Solo: Star Wars Story poměrně nečekaným propadákem a pro studio velkým zklamáním. Po prvním měsíci v kinech nedokázal celosvětově vydělat ani 400 milionů amerických dolarů, což se například filmu Avengers: Infinity War (2018) povedlo za 9 dní a Star Wars: Síla se probouzí (2015) dokonce za 8 dní. Předchozí samostatný snímek Rogue One: A Star Wars Story (2016) dosáhl na metu 400 milionů amerických dolarů po 16 dnech v kinech.
- Dosud v každém Star Wars filmu (i většinou i v seriálech) zazněla věta: „Mám z toho špatný pocit“ („I have a bad feeling about this“). Tady zazní její opak – „Mám z toho opravdu dobrý pocit“.
- Původně byla zveřejněna informace, že celosvětová premiéra proběhne na Cannes IFF 15. května. 2018, nakonec však proběhla celosvětová premiéra 10. května 2018 v Los Angeles.
- Jedná se o první film ze série Star Wars, kde se neobjevuje nikdo z rodiny Skywalkerů a ani droidi C-3PO a R2-D2. Anthony Daniels (3PO) si zde však zahrál wookieho, kterého Chewbacca osvobodí z Kesselského dolu.
- Lando Calrissian (Donald Glover) v jedné scéně řekne Hanu Solovi (Alden Ehrenreich): „Nenávidím tě“ a Han Solo mu odpoví „Já vím“. To je samozřejmě narážka na slavnou scénu s Hanem (Harrison Ford) a Leiou (Carrie Fisher) v Epizodě V - Impérium vrací úder (1680), kde řekne Leia poprvé Hanovi, že ho miluje.
- Několikrát zmíněný „velký“ gangster žijící na planetě Tatooine je samozřejmě Jabba Hutt. Gangsterský klan Huttů je ve filmu zmíněn i přímo, ale při jiné příležitosti.
- Tobias Beckett (Woody Harrelson) je v jedné ze scén převlečen (v rámci infiltrace) do kostýmu osobního strážce. Stejný kostým si na sebe vezme Lando Calrissian (Billy Dee Williams) v Epizodě VI - Návrat Jediho (1983), aby se infiltroval do paláce Jabby Hutta.
- Lando Calrissian (Donald Glover) ve filmu pronese větu: „Těžařské kolonie jsou nejhorší“. Když se ale postava Landa Calrissiana (Billy Dee Williams) objevila poprvé ve Star Wars (konkrétně v Epizodě V - Impérium vrací úder, 1980), tak je správcem těžařské kolonie. Jedná se tedy o ironický odkaz na jeho budoucnost.
- Ve filmu jsou zmíněni dva námezdní lovci, kteří se krátce objevili v hlavních filmech ságy a také v několika epizodách v seriálu Star Wars: Clone Wars (od r. 2003). Jedná se o Bosska a Aurru Sing. Dozvíme se také více o osudu jednoho z těchto dvou lovců.
- V pozadí náborového videa Impéria je slyšet skladba „Imperial March“. Tato skladba se poprvé objevila v Epizodě V – Impérium vrací úder (1980) a je to ikonická skladba Impéria a Darth Vadera.
- Chlapec, který hraje mladého Hana Sola, musel mít u sebe neustále hereckého kouče, aby mu pomáhal.
- Herec Alden Ehrenreich podpísal zmluvu na tri filmy zo série "Star Wars."
- Herec Alden Ehrenreich sa pred natáčaním stretol aj s pôvodným predstaviteľom Hana Sola - Harrisonom Fordom, ktorý mu poskytol zopár rád.
- Natáčelo se od 30. ledna do 15. června, a poté od 29. června do 17. října 2017. Natáčení probíhalo ve Španělsku, Itálii a ve Velké Británii.
- Podle neurčitých zvěstí Phil Lord a Christopher Miller na natáčení příliš improvizovali a nedrželi se přesně scénáře, což především rozčílilo Kasdana. Lord s Millerem měli svou vlastní vizi, jak by měl Han Solo vystupovat. Zatímco Kasdan ho viděl jako drzého sobce, duo režisérů z něj prý dělalo až příliš velkého komedianta. Vše nakonec musela rozhodnout prezidentka Lucasfilmu Kathleen Kennedy, která se zastala Kasdana. Tím pádem Phil Lord a Christopher Miller dostali s okamžitou platností padáka. Nahradil je Ron Howard.
- Miles Teller, Dave Franco, Ansel Elgort, Jack Reynor, Scott Eastwood, Logan Lerman, Emory Cohen, Alden Ehrenreich, Taron Egerton, Jack O'Connell a Blake Jenner boli zvažovaní do role Hana Sola ešte predtým než sa stal jeho predstaviteľom Alden Ehrenreich.
- Ron Howard mal údajne režírovať už Hviezdne vojny: Epizóda I - Skrytá hrozba (1999), ale vtedy ponuku odmietol s odôvodnením, že by bola práca na projekte pre neho príliš skľučujúca.
- Hovorilo sa, že Michael B. Jordan stvárni Landona Calrissiana, ale úloha nakoniec pripadla Donaldovi Gloverovi. Ďalší z kandidátov boli O'Shea Jackson Jr. a Yahya Abdul-Mateen.
 
Odkazy