Sestra II / The Nun II (2023/110/USA/Horor, Mysteriózní, Thriller) 55%

23.10.2023 14:09
JEDNOU VĚTOU
„1956 - Francie. Je zavražděn kněz. Šíří se zlo. Pokračování celosvětového hitu sleduje sestru Irenu, která se opět střetává s démonickou jeptiškou Valakem."

OBSAH
Děj Sestry II se odehrává o čtyři později a přesouvá se z Rumunska do Francie. Démon z předchozího snímku stále žije. Dostane se do malého městečka v zemi galského kohouta, kde si vybírá náhodné oběti, aby posléze začal ovládat zahradníka Mauriceho (Jonas Bloquet) v místní internátní škole. Souběžně s tím sledujeme další osudy sestry Irene (Taissa Farmiga), která tráví čas s ostatními jeptiškami v odlehlém italském klášteře. Jednoho dne je církevním hodnostářem pověřena, aby se vydala do Francie a zastavila démona, který se tam podle všeho přesunul z Rumunska a hledá vzácnou relikvii, díky níž by ještě posílil svou moc. Úkol není snadný – najít relikvii a zastavit démona. K Irene se připojuje Debra, další sestra, se kterou si Irene asi nejvíc rozumí. Obě posléze dorazí do francouzského města, kde se Irene setkává se svým zachráncem Mauricem, ale není jisté, zdali už není pozdě. Zdali ho už démon zcela neovládl.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Valak se vrací společně s Michaelem Chavesem, který zase a opět potvrzuje post průměrného režiséra ( Je škoda,že Conjuring Universe dostal na starost zrovna Chaves, který po La Loroně měl dostat jasnou červenou, ale z neznámých důvodů je na režijním křeslě opět on). Na Nun 2 je nejzajímavější opět samotné prostředí ( města, ulice, dobové zasazení), které je netypické a neokoukané, bohužel děj není příliš zajímavý a je to bohužel docela Nůďo. Valak je na scéně méně, než bych si přál a místo strašení a hororové zábavy, dostáváme spíš nezáživné dialogy s nezajímavými hrdiny. Občas Chaves vymyslí zajímavou atmosférickou scénu ( časopisy- jediný funkční jump scare), ale zbytek lekaček nemá potřebné grády ( Paradoxně větší jumpscare měl Equalizer !!  ). Trochu mi vadilo, že místo Valaka, zde musel řádit i posedlý chlap, který zkrátka není děsivý, byl zbytečný a když už mám ve filmu Valaka, nač to kombinovat někým dalším. ( Byť ten kozel byl překvapivě fajn). Do průměru to u mne zachraňuje až samotné finále, které je překvapivě akční a dlouhé a říkal jsem si, že kdyby se celý film nesl v takovém tempu hororové divočiny, tak by to byla jízda jak svině, jenže ten závěr spíše probere diváka z nudy/polospánku ( ne ani energy nepomůže). Za mne teda další průměrná mainstream duchařina, která je řemeslně slušná, má pěkné lokace, ale nevyužívá naplno potenciál děsivého Valaka a většinu času jede jen na půl plynu. Kdo však nemá příliš nakoukáno, tak Nun 2 neurazí. 55%  (EvilPhoEniX) 3*

Nepopírám, mělo to i své zářné chvíle, ale dokonale strašidelná atmosféra jedničky je nenávratně pryč. Zbývá tak vcelku kvalitní příběh (což může být u hororu tohoto typu možná spíše na škodu neboť v jednoduchosti bývá krása) a k tomu se tvůrci spoléhají na lekací scény. Dále jsem byl velmi spokojen s hereckým výkonem sympatické herečky v hlavní roli. A tak, i když to bylo na první pohled výrazně horší, stále to ještě mohlo dopadnout všelijak. Zbytek mých nadějí dokázalo definitivně pohřbít až finále, jenž působilo spíše jako vyvrcholení akčního superhrdinského filmu, než cokoli jiného. Váhám tedy mezi 2-3 hvězdami, ale celkem mne to uspávalo tak se hodnocení ještě může nakonec změnit. 49% (Eliott) 3*

Žádná sláva! Tak při pohledu na jméno režiséra, kdy La Llorona nestála za nic a třetí část V zajetí démonů byla neurážejícím průměrem, by asi musel přijít zázrak. Nepřišel. Jednička byla velmi dobrým gotickým hororem a Corin Hardy v ní potvrdil to, co už předvedl v Hvozdu - že strašidelný žánr mu jde. Chavesovi moc ne. Film je minimálně strašidelný a vše staví na, a píšu to již v posledních letech pokolikáté, trapných a, pro fanouška hororu především, vesměs předvídatelných lekačkách. Díváte se a říkáte si, tak, teď spadnou hrnce na zem a...buch, vždyť jsem to říkal. Na jedné straně se mi líbilo, že konečně se pracuje s tichem, na druhé je nedotaženo. Stačí přeci jen otevřít dveře a nemusí u toho zaznít výstřel z děla. Své udělala i změna prostředí - internátní škola holt není klášter s hřbitovem a navíc pak mi není jasné, proč je démon v podobě jeptišky, páč to zde postrádá smysl. Jasně, chtěli využít tak trochu již kultovní postavy zubaté sestry. Proč ji ale pořádně ukázali až na konci, když ji divák zná z prvního filmu, nechápu. Nejzajímavější scéna - stěna s časopisy. V rámci univerza s démony pořád lepší průměr, oproti jedničce však kvalitativní sešup dolů. Ty 3* jsou s odřenýma ušima. Kontrolní otázka - kdo si při finální scéně vzpomněl na hotel Overlook? (darkrobyk) 3*

VELKÁ RECENZE
Po událostech v rumunské Cartě se sestra Irene uchýlila do pozadí. Její poklidný život v klášteře však netrvá dlouho. Záhadné zlo zabijí kněze po celém světě a Irene je jediná, kdo tomu může přijít na kloub. Vypadá to totiž, že démon Valak se vrátil a jde po cenné relikvii. A klíčem ke všemu se zdá být Maurice „Frenchie“, Irenin společník z Carty.
Tak se prezentuje pokračování hororu Sestra, které vychází přesně pět let po prvním snímku a v době desátého výročí V zajetí démonů, kde se démon Valak objevil poprvé. V zajetí démonů také odstartovalo celou hororovou sérii filmů, kam patří i trilogie Annabelle nebo právě Sestra. Režie Sestry II se ujal Michael Chaves, který stojí u za dalšími snímky série jako je V zajetí démonů 2: Na Ďáblův příkaz a La Llorona: Prokletá žena. Na scénáři se pak podílela trojice Ian Goldberg, Richard Naing a Akela Cooper. A v tom je právě ten háček.
Jakmile totiž na scénáři pracuje více lidí, nevěští to nic dobrého. A Sestra II bohužel není výjimkou. Celý příběh je poněkud chaotický a rozprostírá se do všech stran, díky čemuž mnohdy nedává smysl. Sledujeme v něm hodně postav na několika místech naráz, a i když se scenáristé snaží dát dějové linky zmatečně dohromady, tak to zkrátka ne vždy funguje. Namísto toho působí vyprávění tak, jako by každý ze scenáristů napsal jednu třetinu, a pak se je společně pokusili spojit do něčeho souvislého.
Děj je díky tomu roztříštěný a chování postav nedává vždy úplně smysl (v nejvyhrocenějším finále se nelogicky rozdělí, nechají záporáka v bezvědomí o samotě, nebo s sebou berou bezpotřebně do nebezpečné akce dítě apod.). Nachází se zde také spousta nepřirozených momentů, jen aby vyplnily čas a posunuly dále vyprávění – například, když postavy zajdou za vatikánským knihovníkem, kterým jim poskytne veškerou expozici a informace podstatné k vyšetření záhady a umožní ději pokračovat. A nehledě pak na nesrovnalosti s pokračováním příběhu v rámci předchozích navazujících snímků (nejen Sestry, ale i druhého V zajetí démonů, kde se Valak jako démonická jeptiška poprvé objevuje).
Naštěstí však herci podávají vesměs silné výkony, a tak je celá podívaná koukatelná. V hlavní roli jako sestra Irene se zde pak objevuje Taissa Farmiga, která odvádí výraznou práci a je dobrou nositelkou příběhu. Obdobně silný výkon pak předvádí charismatický Jonas Bloquet coby Frenchie posedlý démonem Valakem. Bloquet si s rolí poradil velmi solidně a je v ní poměrně přesvědčivý. Na druhou stranu Anna Popplewell nebo Storm Reid ničím přehnaně neoslní, neodvádí sice špatnou práci a snaží se, ale jejich postavy vyznívají v závěru bohužel trochu plytce. Svůj debut si pak odbyla Katelyn Rose Downey jako malá Sophie, která podává solidní výkon a z mladších herců zde patří k těm lepším.
Za zmínku pak rozhodně stojí i vizuální stránka snímku. Ta je po většinu času docela povedená a efekty poměrně působivé – třeba scéna s obličejem Valaka ze stránek magazínu. Strašidelné vizuály jsou většinu času hravé a hrůzu nahánějící. Občas jsou však také přehnané a podivně působící, čímž vytváří z hlavní zrůdy spíše karikaturu (zvláště jedna závěrečná scéna bez větších spoilerů).
V neposlední řadě je tu pak i hudební doprovod, za kterým tentokráte stojí Marco Beltrami (Tiché místo, Le Mans‘ 66, Renfield). Jeho skladby dobře doplňují celou podívanou a navozují tu správnou atmosféru. Beltramimu zkrátka hororový žánr není cizí, a na výsledku je to poznat.
Dohromady je pak Sestra II bohužel trochu nepovedený horor, přestože se snaží sebevíc být zajímavá a neotřelá. Děj ničím příliš neoslní, i když se zápletka zdá zprvu nadějná, avšak příběh je natolik roztříštěný, že zkrátka bohužel příliš nezaujme. Nepomohou ani vesměs působivé vizuály, které také nejsou úplně vždy povedené, ale najde se v nich plno efektních lekaček. Atmosféru pak dobře doplňuje hudební doprovod Marca Beltramiho, který umí nastolit tu správnou náladu. Největšími plusy jsou však výkony herců, kteří se skutečně snaží, zvláště pak mladá Farmiga, která do svého přednesu vkládá vše. V závěru tak pokračování Sestry ničím přehnaně neuchvátí, ale ani moc neurazí, pokud jste fanoušky této hororové série.

DABING
1.DABING (DVD/VOD)
V českém znění: Nina Horáková - Taissa Farmiga (sestra Irene), Petr Neskusil - Jonas Bloquet (Maurice - Frantík), Johana Krtičková - Storm Reid (sestra Debra), Tereza Jirotková - Katelyn Rose Downey (Sophie), Jana Stryková - Anna Popplewell (Kate), Silvie Matičková - Léontine d'Oncieu (Simone), Mariana Franclová - Anouk Darwin Homewood (Celeste), Zlata Adamovská - Suzanne Bertish (Laurententová), Milan Slepička - David Horovitch (kardinál Conroy), Jolana Haan Smyčková - Alexandra Gentil (sestra Astrid), Miloslav Mejzlík - Peter Hudson (otec Ridley), Milena Steinmasslová - Tamar Baruch (sestra Amara), Samuel Budiman - Maxime Elias-Menet (Jacques), Ludvík Král - Paul Spera (Scott) + Patrick Wilson (Ed Warren), Anděla Jirotková - Camille Amiel (Julie), Jan Szymik - Pascal Aubert (otec Noiret), Anna Theimerová - Viviana Moin (sestra Maria), Eva Miláčková - Fulvia Patrizia Olivieri (Abatyše), Andrea Daňková, Michala Gatialová, Jan Raclavský, Viktor Zavadil
Překlad: Martin Petřík
Úprava dialogů: Daniel Brátka
Produkce: Lenka Skřečková, Barbora Smotlachová
Zvuk: Martin Ženíšek
Režie: Jakub Čermák
Pro Warner Bros. vyrobila LS Productions - 2023

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 7.9.2023 Vertical Ent.
Premiéra USA: 8.9.2023 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé v TV: 27.11.2023 HBO
Poprvé na VHS: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 19 384 502
Tržby celkem - $ 262 808 071
Návštěvnost v ČR 95 395
Náklady (Rozpočet) - $ 38 000 000

FILMY V SÉRII
V zajetí démonů gastonrolinc.webnode.cz/news/a78/
Horor / Thriller, USA, 2013
Režie: James Wan, Hrají: Vera Farmiga, Patrick Wilson

V zajetí démonů 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a79/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2016
Režie: James Wan, Hrají: Vera Farmiga, Patrick Wilson

Annabelle gastonrolinc.webnode.cz/news/a80/
Horor / Mysteriózní, USA, 2014
Režie: John R. Leonetti, Hrají: Annabelle Wallis, Ward Horton

Annabelle 2: Zrození zla gastonrolinc.webnode.cz/news/a242/
Horor / Mysteriózní, USA, 2017
Režie: David F. Sandberg, Hrají: Talitha Eliana Bateman, Lulu Wilson

Sestra gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0135/
Horor / Mysteriózní, USA, 2018
Režie: Corin Hardy, Hrají: Taissa Farmiga, Demián Bichir

La Llorona: Prokletá žena gastonrolinc.webnode.cz/news/la-llorona-prokleta-zena-the-curse-of-la-llorona-2019-93-usa-horor-thriller-mysteriozni-57/
Horor / Thriller, USA, 2019
Režie: Michael Chaves, Hrají: Linda Cardellini, Roman Christou

Annabelle 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/annabelle-3-annabelle-comes-home-2019-106-usa-horor-mysteriozni-thriller-65/
Horor / Mysteriózní, USA, 2019
Režie: Gary Dauberman, Hrají: Mckenna Grace, Madison Iseman

V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz gastonrolinc.webnode.cz/news/v-zajeti-demonu-3-na-dabluv-prikaz-the-conjuring-the-devil-made-me-do-it-2020-112-usa-horor-mysteriozni-thriller-66/
Horor / Mysteriózní / Thriller, USA, 2021
Režie: Michael Chaves, Hrají: Vera Farmiga, Patrick Wilson
 
Sestra II gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/aaa11/
USA, Horor / Mysteriózní / Thriller, 2023
Režie: Michael Chaves, Hrají: Taissa Farmiga, Jonas Bloquet
Tvůrci a herci
Michael Chaves (Režie), James Wan (Produkce, Peter Safran (Produkce), Marco Beltrami (Hudba), Tristan Nyby (Kamera), Gregory Plotkin (Střih), Rose Wicksteed (Casting), Stéphane Cressend (Scénografie), Gregory Plotkin (Scénografie), Agnes Beziers (Kostýmy), Erwan Kerzanet (Zvuk), Amelie Grossier (Masky), Ian Goldberg (Scénář), Richard Naing (Scénář), Akela Cooper (Scénář), Taissa Farmiga (Herec), Jonas Bloquet (Herec), Anna Popplewell (Herec), Storm Reid (Herec), Bonnie Aarons (Herec), Katelyn Rose Downey (Herec), Suzanne Bertish (Herec), Léontine d'Oncieu (Herec), Anouk Darwin Homewood (Herec), Peter Hudson (Herec), Tamar Baruch (Herec), Pascal Aubert (Herec), Alexandra Gentil (Herec), David Horovitch (Herec), Paul Spera (Herec), Kate Colebrook (Herec), Patrick Wilson (Herec), Vera Farmiga (Herec)
 
2023/110/USA/Horor, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Ve filmu můžeme vidět obraz, na kterém je vyobrazen Valak. Stejný obraz již byl ve filmu V zajetí démonů 2 (2016).
- Scéna, kdy Valak (Bonnie Aarons) stojí na konci chodby v domě Warrenových při konfrontaci se Sophií (Katelyn Rose Downey), je totožný záběr jako v V zájetí démonů 2 (2016).
- Pokračování se odehrává čtyři roky po prvním setkání sestry Irene (Taissa Farmiga) s démonickou jeptiškou Valak (Bonnie Aarons).
- S uvedením tohoto filmu má režisér Michael Chaves dosud nejvíce režírovaných filmů v Conjuring Universu. Předtím režíroval La Llorona: Prokletá žena (2019) a V zajetí démonů 3: Na ďáblův příkaz (2021).
- Joseph Bishara, který složil hudbu k předchozím filmům série Conjuring, se domníval, že složí hudbu i pro toto pokračování, ale nahradil ho Marco Beltrami.
- Natáčení probíhalo mj. v Couvent des Precheurs ve městě Aix-en-Provence v departementu Bouches-du-Rhône ve Francii. Natáčení začalo 6. října 2022.
- Desátý film Conjuring vesmíru.
- Po titulkoch nasleduje ešte jedna scéna.
 
Odkazy