V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz / The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2020/112/USA/Horor, Mysteriózní, Thriller) 66%

16.11.2021 10:30
JEDNOU VĚTOU
„Vyšetřovatelé paranormálních jevů Ed a Lorraine Warrenovi riskují své životy, aby dokázali nevinu obviněného a prokázali účast zlých sil v historicky první obhajobě, kde se vrah odvolával na posednutí ďáblem."

OBSAH
V zajetí démonů 3: Na ďáblův příkaz je mrazivým příběhem plným hrůzy, smrti a neznámého zla, které šokuje i zkušené výzkumníky paranormálních jevů Eda a Lorraine Warrenovi. Jeden z nejnapínavějších případů jejich skutečné kariéry začal bojem o duši malého chlapce a pokračoval způsobem, kterým si ani jeden z nich nedovedl představit – historicky první obhajobou v americké historii, kde se vrah odvolával na posednutí ďáblem. (Vertical Ent.)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Když se u soudu přísahá na Bibli, měla by vážená porota vzít v potaz, že musí být i síly, které se jí vyhýbají.. Ve chvílích, kdy vyvíjí Warrenova komise ustanovená k prošetření atentátů vedených panem Rohatým detektivní činnost, funguje to mnohem líp, než když se nepříliš inovativně straší utopenci na útěku či gymnastikou při vymítání (pocta Friedkinovi included). Paralelní finále budiž důkazem o celkové nesourodosti a Chaves u Wanem nastavené laťky kinetiky děsu podruhé selhal. Apropo, stejně jako Denethor při svých rodičovských povinnostech (nějaký čas poté, co ho uhasili pod Minas Tirith a vzali k holiči).. „End this black sabbath. By the blood of calvary, I command it!“ (Gilmour93) 3*

Z malého chlapce šup na staršího hošana, který ovlivněný silami démona vraždí. Manželé Warrenovi se tak jako vyšetřovatelé paranormálních jevů pokoušejí pomoci v případě vraždy, kdy obhajoba je založená na tvrzení, že vraha posedl ďábel. Důstojný třetí díl, který nabízí řadu silných momentů i dost hluchých míst. James Wan se stáhl do pozice producenta, logika haprovala v předchozích dvou dílech i jemu, každopádně znovu si s kolegy pohlídal kameru, práci s prostředím i intenzivní dlouhé scény. Ke stropu neskáču, přesto znovu solidní démonický cirkus. Hromotluk z márnice fajn, stejně jako exorcistní úvod. (castor) 3*

Manželský pár záhadologů chce tentokrát spasit duši mladíka, kterého posedl "rohatej"  a kterému za vraždu hrozí trest smrti. Režisér propaguje strašení pro mateřskou školku, absolutně si nedovedu představit, že se u filmu někdo lekne, nadskočí z gauče, případně navštíví toaletu, aby ulevil střevům v důsledku mrazivé či naléhavé obavy z právě sledovaného filmového dějství, a téměř dvě hodiny sledovat absolutně předvídatelný film není překvapivě úplná ztráta času. Michael Chaves režíruje podruhé, je to zase horor a má omezený limit na krevní průtok a všeobecně drastické scény, celý film totiž působil dojmem, jak kdyby musel dodržet pravidla filmu přístupného mládeži, což je u hororu docela problém. Takže spousta scén má strašidelně výživný potenciál (kupříkladu sekvence z márnice), jenže se každá taková scéna zakončí korektně až naivně, tudíž otrlý hororový divák odchází z projekce, protože ten trapas s nepodařeným naháněním hrůzy prostě nevydrží, zbytek tomu dá šanci, i když tak nějak tuší, že každý režijní postup je těžce předvídatelný a ničím výjimečný. Velkým poutačem je zdařilá technická stránka, kdy film působí dražším dojmem, a masky, dekorace a další propriety zaslouží pochvalu. Osvědčené herecké duo Vera Farmiga a Patrick Wilson nepolevuje ve svém charismatickém a dramatickém úsilí. A jistě i fakt, že jde o případ podle skutečných událostí, byť se v mnoha ohledech jedná o fabulaci, se rozhodně také počítá.  Bohužel se v podstatě jedná o málo působivý a jakkoli zajímavý horor, kde je užito hodně obehraných postupů, co jsou známy ze spřízněných snímků, nebyly k vidění žádné úchvatné sekvence, to nejlepší z celého filmu obstaral úvod s exorcismem, načež dalšími hororovými laskominami se povážlivě šetřilo. Do průměru moc nescházelo. 6/10 (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Poctivá dávka satanismu, která tentokrát lehce vystupuje ze schématu strašidelného domu. Nabízí ale pramálo jiných lákadel.
Baf! Už po osmé se aktuálně nejúspěšnější hororové univerzum pokusí vylekat diváka a potřetí prostřednictvím své vlajkové lodě – démonologů Eda a Lorraine Warrenových, kteří se opět ocitají V zajetí temnot. Rozpočet zůstal na úrovni předchozího dílu, tedy kolem 40 milionů dolarů, ale režie se tentokrát neujal duchovní otec série James Wan, nýbrž jeden z jeho dělníků. Michael Chaves stál za předloňskou La Lloronou: Prokletou ženou, která sice slušně vydělala, ale moc pochval nesklidila. A jako právě takový druhořadý hororový nálev působí i aktuální kousek.
Patrick Wilson a Vera Farmiga se opět vrací do rolí manželského páru duchobijců, jehož největší předností je samozřejmě láska. Idealizovaný vztah ústředních hrdinů je zase jednou klíčovou zbraní v boji proti zlým silám, v čemž nás utvrdí už kýčovité vzpomínání na jejich první rande. Kulhající Wilson toho tentokrát mnoho nepředvádí, a tak víc práce musí oddřít jeho filmová manželka, oplývající jasnovideckými schopnostmi. Jejich síly nejsou příliš vyrovnané, jelikož ona má vize, on leda tak infarkt. No nevadí, pojďme dál.
V aktuálním příběhu se ocitáme v roce 1981. Během vymítání se stane nemilá věc – démon přeskočí z těla malého chlapce do sympatického mladíka, jehož následně popadne vražedný amok. Zabije svého známého a manželé Warrenovi jsou přizváni, aby dokázali soudu, že k vraždě došlo kvůli ďábelským silám. Zajímavý legislativní precedens, který pochopitelně vychází ze skutečného příběhu, je však odbyt v pár rychlých scénách, protože tomuto tématu se snímek moc věnovat nechce. Namísto toho se Warrenovi ocitají v několika nudných a velmi volně pospojovaných epizodkách, jež se konci naštěstí podaří stlačit do pochopitelného tvaru. Přesto toho scénář nad rámec rutinní duchařiny moc nenabízí a vede jen k tomu, aby si Warrenovi na konci mohli uložit další trofej do sklepa. Hlavní problém je však jinde.
Série V zajetí démonů od začátku stála na vydařených lekačkách, s nimiž dokázal Wan pracovat originálněji a napínavěji než většina konkurence. V předchozích dvou filmech dokázal vybudovat napětí v rámci scény, následně se vyhnout lekavému klišé a diváka překvapit ze zálohy; a to často po velmi trpělivé práci s náznaky a odpíráním explicitního děsu. Chaves evidentně chce na tyto pozoruhodné řemeslné kvality navázat, jenže výsledek působí dojmem, že zřejmě přecenil své schopnosti. Ve většině děsivých scén se chce za každou cenu vyhnout laciným, prvoplánovým lekačkám – ale zároveň nenabízí nic jiného. Buduje napětí a očekávání, které následně nedokáže uspokojit, a tak uteče do podivného střihu či podobně divácky nefunkčních řešení.
Ve filmu tak fungují hlavně pasáže, které předkládají další z mnoha variací na vymítačské lámání páteře či prostě kopírují osvědčené recepty z Wanovy kuchařky. Na to jsme u spin-offů tohoto univerza zvyklí, kromě druhé Annabelle se žádný ze snímků o nic víc nepokoušel. Třetí V zajetí démonů jde bohužel v jejich stopách a za svými dvěma předchůdci znatelně zaostává. Nejedná se o nikterak děsivý (sic!) průšvih a fanoušci lekavých duchařin si bez větších problémů přijdou na své; absence Wanovy vizionářské režie však zamezuje tomu, aby tenhle generický horor zajímal kohokoli jiného.

DABING
1.DABING (DVD/VOD)
V českém znění: Pavel Tesař - Patrick Wilson (Ed Warren), Marianna Jurková - Sarah Catherine Hook (Debbie Glatzelová), Miriam Chytilová - Vera Farmiga (Lorraine Warrenová), Vojtěch Vondráček - Ruairi O'Connor (Arne Cheyenne Johnson), Matěj Havelka - Julian Hilliard (David Glatzel), Zdeněk Maryška - John Noble (Kastner), Pavel Nečas - Keith Arthur Bolden (Clay), Václav Šanda - Shannon Kook (Drew), Natálie Topinková - Charlene Amoia (Judy Glatzelová), Petr Burian - Ronnie Gene Blevins (Bruno), Martin Janouš - Paul Wilson (Carl Glatzel), Luděk Čtvrtlík - Steve Coulter (otec Gordon), Roman Hájek - Vince Pisani (otec Newman + titulky), Renata Volfová - Ashley LeConte Campbell (Meryl), Lucie Domesová - Eugenie Bondurant (Okultistka), Sára Milfajtová - Ingrid Bisu (Jessica), Nela Drozdová - Andrea Andrade (Katie)
Překlad: Petr Zenkl
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Miriam Chytilová
Pro MagicBox vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time - 2021
TOP HERCI: Filip Švarc, Ladislav Cigánek, René Slováčková, Anna Suchánková
TOP STUDIA: LS Productions, Studio Virtual, ČT, Petrásek, Barrandov

Premiéra ČR: 24.6.2021 Vertical Ent.
Premiéra USA: 4.6.2021 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 13.10.2021 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 13.10.2021 Magic Box
Poprvé na VOD: 4.6.2021 HBO Max (VOD USA)

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Tržby v ČR - Kč 12 709 163
Tržby celkem - $ 201 965 074
Návštěvnost v ČR 75 358
Náklady (Rozpočet) - $ 39 000 000

FILMY V SÉRII
V zajetí démonů gastonrolinc.webnode.cz/news/a78/
Horor / Thriller, USA, 2013
Režie: James Wan, Hrají: Vera Farmiga, Patrick Wilson

V zajetí démonů 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a79/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2016
Režie: James Wan, Hrají: Vera Farmiga, Patrick Wilson

Annabelle gastonrolinc.webnode.cz/news/a80/
Horor / Mysteriózní, USA, 2014
Režie: John R. Leonetti, Hrají: Annabelle Wallis, Ward Horton

Annabelle 2: Zrození zla gastonrolinc.webnode.cz/news/a242/
Horor / Mysteriózní, USA, 2017
Režie: David F. Sandberg, Hrají: Talitha Eliana Bateman, Lulu Wilson

Sestra gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0135/
Horor / Mysteriózní, USA, 2018
Režie: Corin Hardy, Hrají: Taissa Farmiga, Demián Bichir

La Llorona: Prokletá žena gastonrolinc.webnode.cz/news/la-llorona-prokleta-zena-the-curse-of-la-llorona-2019-93-usa-horor-thriller-mysteriozni-57/
Horor / Thriller, USA, 2019
Režie: Michael Chaves, Hrají: Linda Cardellini, Roman Christou

Annabelle 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/annabelle-3-annabelle-comes-home-2019-106-usa-horor-mysteriozni-thriller-65/
Horor / Mysteriózní, USA, 2019
Režie: Gary Dauberman, Hrají: Mckenna Grace, Madison Iseman

V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz gastonrolinc.webnode.cz/news/v-zajeti-demonu-3-na-dabluv-prikaz-the-conjuring-the-devil-made-me-do-it-2020-112-usa-horor-mysteriozni-thriller-66/
Horor / Mysteriózní / Thriller, USA, 2021
Režie: Michael Chaves, Hrají: Vera Farmiga, Patrick Wilson
 
Sestra II gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/aaa11/
USA, Horor / Mysteriózní / Thriller, 2023
Režie: Michael Chaves, Hrají: Taissa Farmiga, Jonas Bloquet
 
Tvůrci a herci
Michael Chaves (Režie), Peter Safran (Produkce), James Wan (Produkce), Joseph Bishara (Hudba), Michael Burgess (Kamera), Peter Gvo (Střih), Anne McCarthy (Casting), Kellie Roy (Casting), Jennifer Spence (Scénografie), Leah Butler (Kostýmy), Jason W. Jennings (Zvuk), Kimberly Jones (Masky), David Leslie Johnson-McGoldrick (Scénář), Vera Farmiga (Herec), Patrick Wilson (Herec), Julian Hilliard (Herec), Regina Ting Chen (Herec), Mitchell Hoog (Herec), Andrea Andrade (Herec), Sterling Jerins (Herec), Charlene Amoia (Herec), Ruairi O'Connor (Herec), Ingrid Bisu (Herec), Shannon Kook (Herec), Eugenie Bondurant (Herec), Ronnie Gene Blevins (Herec), Steve Coulter (Herec), Ashley LeConte Campbell (Herec), Sarah Catherine Hook (Herec), Erin Fasano (Herec), Steven I. Dillard (Herec), Bryson JonSteele (Herec), Casey Hendershot (Herec), John Noble (Herec), Lindsay Ayliffe (Herec), Megan Brown (Herec), Lydia Castro (Herec)
 
2020/112/USA/Horor, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Když jedou Warrenovi s policistou v autě, tak z rádia hraje píseň „Suspicious Minds“ od Elvise Presleyho a na konci filmu hraje „Brand New Day“ od Vana Morrisona.
- Na začátku filmu při vymítání je záběr na Otce Gordona (Steve Coulter) jak vystupuje z taxíku a hledí k domu. Jedná se odkaz na velice podobnou scénu z kultovního filmu Vymítač ďábla (1973).
- Režisér Michael Chaves uspořádal soukromou projekci pro svoji kamarádku, známou popovou zpěvačku Billie Eilish. S ní již dříve spolupracoval na hudebním videu a zpěvačce se údajně film velice líbil.
- Ingrid Bisu se objevuje v Conjuring universu již podruhé, když předtím hrála Sestru Oanu ve filmu Sestra (2018).
- Glatzelovic rodina měla ještě další 2 syny, kteří se ve filmu neobjevují, Alana Glatzela a Carla Glatzela Jr. Druhý jmenovaný později označil Warrenovy za podvodníky a stál si za tím, že jeho bratr David ve skutečnosti neměl v pořádku duševní zdraví.
- Když ukazuje otec Kästner (John Noble) Warrenovým svoji sbírku satanistických předmětů, zmíní, že „rád drží zbraně pryč z ulic,“ načež si manželé vymění překvapený pohled. Tu samou větu totiž řekl Ed Warren (Patrick Wilson) v první díle reportérce při prohlídce jejich sbírky nadpřirozených předmětů.
- Ke konci filmu je ve skladišti v domě Warrenových vidět obraz z filmu Sestra (2018) a také panenka Annabelle ze stejnojmenné série.
- Trailer obsahuje scény, které se ve filmu neobjevily.
- Ve 21. minutě, když Bruno (Ronnie Gene Blevins) zapne svoje opravené stereo, tak v pozadí slyšíme skladbu „Call Me“ od americké kapely Blondie z roku 1980, která byla také ústřední skladbou v americkém filmu Americký gigolo (1980).
- Film se natáčel v americkém státě Georgia, zejména ve městech Atlanta a Newnan, kde se nachází historická budova, kde se odehrával soud. Pak se dále natáčelo ve městech Palmetto, Buckhead a Fayetteville. Točilo se zhruba 80 dní.
- Film se odehrává v roce 1981.
- Tvůrci se kromě skutečné události inspirovali i epizodou Where Demons Dwell (2006) seriálu Strašení (od r. 2005).
- Film měl jít původně do kin začátkem září 2020, avšak kvůli pandemii Covid-19 byl odložen na 4. 6. 2021.
- Počas scény s mladými Edom a Lorraine, v kine hrá film The Three Musketeers (1948).
- Počas záverečných titulkov bude prebiehať spravodajský rozhovor so skutočným Edom a Lorraine, spolu s fotografiami scén z filmu a dialógmi zo zvukovej nahrávky exorcizmu Davida Glatzela.
- Príbeh tohto filmu je opísaný v knihe "The Devil in Connecticut" (1983).
- V jednom okamihu dostane Lorraine (Vera Farmiga) kyticu od Perronovcov. Toto je odkaz na ústrednú rodinu vo filme V zajatí démonov (2013).
- Toto je druhý film o vražde v Brookfielde. Prvým bol The Demon Murder Case (1983).
- Názov filmu odkazuje na neslávne známy proces s Arne Johnsonom z roku 1981.
- Lorraine Warren, ktorú hrá Vera Farmiga vo filmoch The Conjuring, zomrela prirodzenou smrťou vo veku 92 rokov 18. apríla 2019. Bola hlavnou konzultantkou všetkých projektov The Conjuring a vášnivou sledujúcou série.
 
Odkazy
-