Chuckyho nevěsta / Bride of Chucky (1998/89/USA/Komedie, Horor, Thriller) 55%

06.08.2018 15:34
JEDNOU VĚTOU
„Líbánky, které nemusíte přežít! - Chucky je zpět“"

OBSAH
Tolikrát se to již opakovalo, ale lidé se prostě nepoučí! Jako by snad nevěděli, že pokrm masového vraha důkladně neseškvaří v mikrovlnce, neuloží k věčné-mu odpočinku prostřednictvím drtičky na odpad v prefabrikátových tvárnicích nebo neutaví v kádi se žhnoucím kovem, nebudou mít naději na zabránění jejich znovuzrození. Po pravdě řečeno, ani v případě, že by dodrželi výše stanovený postup, mnoho by se asi nezměnilo. Umírali by ale přinejmenším s pocitem, že pro společnou věc udělali maximum. To oni ale ne! Nebezpečný hromadný vrah - loutka Chucky - si svůj trest odpykává v plastovém pytlíku, z něhož se dostat zpět mezi živé Je až trapně jednoduché.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Dvě pošahané loutky s vražednými sklony putují z bodu A do bodu B. Během cesty brutálním způsobem zabijí několik lidí (kteří si smrt vyslouží většinou svou nesympatičností) utrousí hromadu proklatě černých hlášek a taky spolu mají sex (není tak explicitní jako v Team America, ale přinejmenším stejně vtipný). Tento film není normální, již samotný nápad na jeho natočení musel vzejít z nehezky chorého mozku, díky režii neméně pošahaného jedince však výsledek působí relativně konzistentně. Když masakr, tak masakr, když sranda, tak sranda. Oceňuji, že se Ronny Yu dokáže nebrat tak docela vážně, zklamáni budou asi hlavně ti, kteří čekají atmosférickou lekačku. Film je prosycen odkazy na jiné hororové snímky, nejvíce pochopitelně na Frankensteinovu nevěstu a třeba hláška, kterou Chucky pronese při pohledu na tvář policisty prošpikovanou dlouhými hřebíky – „Tohle už jsem určitě někde viděl“ – dává vědět, že je to film od fanoušků pro fanoušky. Yunův režisérský styl připomíná přístup Roba Zombieho (který se postaral o úvodní píseň), je to krvavá jízda nezdržující se dovysvětlujícími zastávkami – ty totiž nejsou třeba. Na rozdíl od později vzniknuvších Zombieho filmů není násilí v Nevěstě tolik a hlavně tolik nezavání samoúčelnou brutalitou. Mnohem samoúčelnější je herecká účast Jennifer Tilly, kterou pokud jste viděli v Pasti, je těžké nemilovat. Po předchozím textu je mi až trapné napsat, že to je stejně jenom laciné Béčko nezasluhující více než dvě hvězdičky, ale pokud chci být alespoň trochu objektivní, nemohu jinak, každopádně, bavil jsem se. (Matty) 2*

Chucky ve formě, Ronny Yu je schopný chlapík na režisérské sesli a příběh má zase blíže k morbidní parodii než k čistokrevnému hororu. Při hledání nevěsty pro Chuckyho přibylo vražd, tempo nepolevuje a i o napětí by se dalo s úspěchem napsat. Ubral bych tedy snad jen právě na inklinaci k parodii, ale tady to nebylo tak markantní, jako v pozdějším kousku Chuckyho sémě. Chucky se opět neodolatelně šklebí, ale je otázkou, jak dlouho mu to vydrží. Zájem jeho fanoušků nemusí být věčný a pořádný film s ním je stále v nedohlednu. Přesto za jeho vražedný návrat nelze jít pod 70% (kingik) 4*

Chucky se vrátil... hezky se nám vrátil: s moderním faceliftem a novou přítulkyní po svém boku. Kromě několika krvavých mordů, suchých hlášek a manželských hádek se tu ale taky souloží a hulí tráva. Nadhled tvůrců tím ale nekončí, jelikož fanoušky potěší i spousta odkazů na jiné hororové ikony jako jsou Freddy, Jason nebo Pinhead. Po Andym naštěstí už ani stopy. Místo něho je tu hollywoodská krasotinka Katherine Heigl, která sice bradavky neukáže, ale kulisa je to pěkná. Slušností bude zmínit metalový soundtrack, v němž našly prostor kapely jako White Zombie, Slayer, Motorhead, Judas Priest nebo Coal Chamber a Static-X. (Bloody13) 4*

VELKÁ RECENZE
 Nečekal jsem, že by čtvrtý díl ze série „Dětská hra“ mohl být nějaký výjimečný, ale je pravda, že už název mě docela nahlodal. „Chuckyho nevěsta“. To je prostě titul, který něco slibuje. A jak se ukázalo, tentokrát byly sliby naplněny docela vrchovatou měrou. Je to rozhodně to nejlepší v sérii, co bylo po prvním filmu natočeno. První snímek je ale přece jen tak výjimečný, že mu ani tento nešlape na kotníky. Přesto po předchozích dvou slabých dílech, je tohle krok dobrým směrem.
Snímek „Chuckyho nevěsta“ je film, který navazuje na tradici hororu Frankensteinova nevěsta a nedělá s tím nějaké tajnosti. Přímo se v jedné scéně objeví několik záběrů na tento legendární film. Není to ale jen pocta tomuto filmu. Odkazuje se na další hororové kusy, což je pro fanouška hororu samo o sobě příjemné, ale film hlavně získává naprosto nový směr, vydává se novou cestou a popravdě, je zábavnější než kdy dřív.
Tiffany je tak trochu šílená žena, dnes by se asi dalo hovořit o gotičce nebo něčem podobném, ale hlavní je, že chce Chuckyho a udělá všechno proto, aby se chlapec vrátil mezi živé. Holka sice zná nějaké to zaříkávání, ale zručná dvakrát není, a tak sledujeme, jak Chucky mění vzhled díky její jehle a sešívačce. Chucky se dostává opět mezi živé, alespoň mezi živé panenky, má nový, cool drsný vzhled, a do toho je odhodlán si zajistit nevěstu, která bude hodna jeho šílenství.
Don Mancini napsal skutečně výborný scénář, který hodně podstatně posouvá děj někam dál. Scénář, který je zábavný, má zde naprosto ujeté, ale krásné momenty, scénář, který je zároveň akční a nabízí fanouškovi série to, co chce. Jsou zde celkem promyšlené způsoby úmrtí, navíc nechybí ani hrdinové, jimž se dá trochu fandit. Minimálně proto, že jednou z hrdinek je Katherine Heigl, která už sice tenkrát byla otravná, ale nic to nemění na tom, že je to kočka.
Po filmu „Chuckyho nevěsta“ jsem docela zvědavý na to, jak Don Mancini zvládl pátý film, protože ten šestý se rozhodně tolik nepovedl. Nic to nemění na tom, že v téhle sérii je rozhodně pořád co vidět, a není to jen sex dvou panenek a jejich hašteření, i když to je naprosto skvělé koření tohoto kousku. „Chuckyho nevěsta“ mě prostě bavila a oproti druhému a třetímu dílu velmi vyniká.

Ocenění:
The Saturn Awards
1999 - Nejlepší horor (nominace)
1999 - Don Mancini (Nejlepší scénář) (nominace)
1999 - Jennifer Tilly (Nejlepší  (nominace)

DABING
V českém znění: Dana Černá - Jennifer Tilly (Tiffany / Tiffany - hlas panenky), Martin Sobotka - Brad Dourif (Chucky - hlas panenky), Tereza Duchková - Katherine Heigl (Jade), Tomáš Racek - Nick Stabile (Jesse), Petr Burian - Gordon Michael Woolvett (David), Rudolf Kubík, Milan Bouška, Luděk Čtvrtlík, Bohuslav Kalva, Zbyšek Pantůček, Jana Altmannová, Lucie Juřičková, Petra Jindrová, Pavel Tesař
Dále spoluprocovali: Radka Lehká, Barbora Wildová, Jana Kovaříková, Zdeněk Franc
Překlad: Tereza Chvojková
Zvuk: Miloš Sommer, Roman Čapek
Režie českého znění: Karolína Průšová
Vyrobil: Bontonfilms, 1999

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 15.10.1998
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.11.1999 (VHS)
Poprvé na DVD: 1.3.2005 DVD Mag
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 50 700 000
Náklady (Rozpočet) - $ 25 000 000

FILMY V SÉRII
Dětská hra gastonrolinc.webnode.cz/news/a0173/
Horor / Thriller, USA, 1988
Režie: Tom Holland, Hrají: Chris Sarandon, Catherine Hicks

Dětská hra 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0171/
Horor / Thriller, USA, 1990
Režie: John Lafia, Hrají: Alex Vincent, Jenny Agutter

Dětská hra 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0187/
Horor / Komedie, USA, 1991
Režie: Jack Bender, Hrají: Justin Whalin, Perrey Reeves

Chuckyho nevěsta gastonrolinc.webnode.cz/news/a0233/
Komedie / Horor, USA, 1998
Režie: Ronny Yu, Hrají: Jennifer Tilly, Brad Dourif

Chuckyho sémě gastonrolinc.webnode.cz/news/a0231/
Horor / Komedie, USA, 2004
Režie: Don Mancini, Hrají: Brad Dourif, Jennifer Tilly

Chuckyho kletba gastonrolinc.webnode.cz/news/a0188/
Horor / Thriller, USA, 2013
Režie: Don Mancini, Hrají: Chantal Quesnelle, Brad Dourif

Chuckyho kult gastonrolinc.webnode.cz/news/chuckyho-kult-cult-of-chucky/
Horor / Thriller, USA, 2017
Režie: Don Mancini, Hrají: Brad Dourif, Fiona Dourif

Dětská hra gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/detska-hra-childs-play-2019/
Horor / Thriller, USA, 2019
Režie: Lars Klevberg, Hrají: Aubrey Plaza, Brian Tyree Henry

Charles gastonrolinc.webnode.cz/news/charles-charles-2021-usa-horor-v-priprave/
USA, Horor 2021
Režie: Mitch Francis, Hrají: Luis Serrano
 
Tvůrci a herci
Ronny Yu (Režie), David Kirschner (Produkce), Joseph LoDuca (Hudba), Michael Marshall (Kamera), James Coblentz (Střih), Ivy Isenberg (Casting), Craig Sandells (Scénografie), Patricia J. Henderson (Kostýmy), Stephen Barden (Zvuk), Andy Koyama (Zvuk), Paul Jones (Masky), Don Mancini (Scénář), Jennifer Tilly (Herec), Brad Dourif (Herec), Katherine Heigl (Herec), Alexis Arquette (Herec), Gordon Michael Woolvett (Herec), John Ritter (Herec), Lawrence Dane (Herec), Kathy Najimy (Herec), Debbie Lee Carrington (Herec), Vince Corazza (Herec), Ben Bass (Herec), Nick Stabile (Herec), Park Bench (Herec)
 
1998/89/USA/Komedie, Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Julia Stiles dostala pôvodne úlohu Jade, ale nakoniec dala prednosť natáčaniu filmu 10 vecí, ktoré na tebe nenávidím (1999).
- Domácim maznáčikom Tiffany (Jennifer Tilly) je tarantula menom Charlie. Patrí k druhu Avicularia Minatrix.
- Ve scéně, kde je Tiffany (Jennifer Tilly) ve vaně a přepíná kanály, objevuje se v televizi seriál To je vražda, napsala (1984).
- Ve filmu lze zahlédnou loutky ze série Mistr loutkář.
- Na náhrobku Charlese Lee Raye je datum umrtí 9. listopadu 1988, které odpovídá datu vydání prvního filmu Dětská hra (1988).
- Jeden z filmových plakátů paroduje plakát k filmu Vřískot 2 (1997).
- V úvodní scéně lze spatřit masku Jasona Vorheese z filmové série Pátek třináctého a Michaela Meyerse ze série Halloween. Dále motorovou pilu Leatherface z filmů Texaský masakr motorovou pilou a také rukavice Freddyho Kruegera ze série Noční můra v Elm Street.
- Jméno postavy Damiena Baylocka je inspirováno filmem Přichází satan! (1976), kde se malý antikrist jmenuje Damien a jeho chůva Baylock.
- Vo filme zaznie hneď niekoľko piesní hudobníka a režiséra Roba Zombieho. V úvode je to "Living Dead Girl".
- Počet mŕtvych vo filme je 10.
 
Odkazy