Chuckyho kletba (video film) / Curse of Chucky (2013/97/USA/Horor, Thriller) 55%

06.08.2018 10:44
JEDNOU VĚTOU
„Děsuplný návrat drobné panenky posedlé duchem nechvalně známého sériového vraha."

OBSAH
Je zpátky! Tvůrci, kteří vám přinesli Chuckyho, znovu uvádí na scénu malou panenku posedlou duchem nechvalně proslulého sériového vraha. Když Nica (Fiona Dourif - True Blood: Pravá krev) dostane tajemný balíček, nevěnuje jeho obsahu přílišnou pozornost. Po záhadné smrti její matky ale začne mít podezření, že je to právě mluvící zrzavá panenka, nejoblíbenější hračka její neteře, která rozpoutala brutální řádění. Návrat nejpopulárnější americké hračky, kterou opět hlasem obdařil Brad Dourif, je plný krvavého vzrušení a napětí.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
"Ahoj, jsem Chucky. A k smrti rád se přátelím s malými holčičkami, kterým, až na výjimky, neubližuji. A ani invalidní slečny na vozíčku u mě nevyvolají žádnou lítost, protože jsem prokletá panenka a rozhodně nejsem na hraní, a už vůbec nejsem ani trochu roztomilý." Už je to nějaký ten pátek, co Tom Holland oživil vraždící animatronickou loutku poprvé, a ta se s železnou pravidelností ve více či méně povedených pokračováních vlastně vrací dodnes. Od té doby se Chucky stihl přesunout od hororu až do hororové parodie a zase zpět. Prošel si určitým vývojem, zahláškoval si, zanadával od plastikových plic a do svých rukou ho už podruhé v řadě dostává režisér Don Mancini, který si napsal i scénář. Film je však určen rovnou na dvd a jeho skromnější náklady jsou znát ve výpravě, kdy se film z větší části odehrává v rozlehlém domě, s použitím animatronické loutky, jež je ve filmech poslední dobou velmi ojedinělé a v neposlední řadě také ve způsobu a provedení vražd, které nejsou příliš působivé, a dokonce i krajně přihlouplé, jako v případě zabití elektrickým proudem. Chucky se však vrátil v solidní formě a film s ním má své silné stránky ve vytváření napětí, zajímavě pojatých postavách, se kterými pohlédneme na úplný začátek jeho osudu, film dobře odsýpá a i z režijního hlediska to má něco do sebe. V poslední třetině filmu není nouze o překvapení v ději a objeví se dokonce i Jennifer Tilly, a proto je také dobré mít sérii z větší části nakoukanou, aby divák věděl, o co jde a netápal. V hlavní roli se objeví nadějná Fiona Dourif, a kdyby dojem náhodou neudělala, tak to zůstane v rodině, protože její otec Brad Dourif si zahrál postavu, která se do Chuckyho vtělila a následně vražednou panenku namluvil. Chystaný remake možná nic nového v sérii nepřinese. Don Mancini a spol. se o určitou inovaci pokusili spolu s ostrým závanem osmdesátých let. Jedná se o poměrně poctivý hororový návrat s hororovou ikonou, která postupně ztrácí na hororové aktuálnosti i působivosti, a proto je dobré si ji ještě jednou do obýváku pozvat. Vaše očekávání nezavraždí. 70% (kingik) 4*

Chuckyho návrat do hororovějších vod, v kterých mu to sluší stejně nejvíc. Jeho Kletba je nejbližší právě jedničce, která stavěla hlavně na atmosféře a momentu překvapení, kdy se ten zrzavej panák konečně naplno projeví. Tady je to dost podobný, jelikož na Chuckyho výstupy vás tvůrci nechají čekat poměrně dlouho. Ale když to přijde, stojí to za to. Moderní nutností je hrstka gore, otravné postavy (včetně hlavní dospělé hrdinky) a trocha CGI na Chuckyho ksichtě. Za zmínku ale rozhodně stojí ta scéna po závěrečných titulkách, ta vážně nemá chybu. (65%) (Bloody13) 3*

Tak nakonec mile potěšilo. Upřímě jsem čekal jen průměr. Protože přeci jenom i když Dětskou hru považuji za největší horor, protože moje traumata z dětství pramení právě díky Chuckymu tak jsem ani přesto nečekal nějak moc. Ale nakonec jsem si sedl na prdel. A to hlavně z toho jak se Mancinimu povedlo si pohrát jak s příběhem tak s atmosférou. Příběh který je ze začátku takový občejný se nám nakonec spojí a já díky tomu mám chuť zkouknout celou sérii znova. Tentokrát se nejedná o komedii jako Chuckyho sémě a moc mě potěšilo že tu nejsou ostatní panenky ale jenom Chucky. Atmosféra mi dost připomínala originál, byla naprosto parádní. Chucky se totiž moc neobjevuje a jsou tu vidět jen části jeho těla jako v prvním díle. Samotnej Chucky mi díky traileru moc nevyhovoval ale nakonec se ukázalo že trailer jen plašil. Chucky se hejbe stejně dobře jako před lety. Vražd je sice málo ale hláškující Chucky a jeho mordy jsou poměrně dobré(i když na gore by se dalo zapracovat, vypadalo to přeci jen až moc uměle). Jo film má pár celkem dost chyb a měl by být delší přeci jenom jsme se moc o nějakých postavách nedozvěděly což je škoda, ale tenhle film mě dost potěšil a překvapil. Doufám v další díl protože Chucky i po letech má co do sebe. (Campbell) 4*

VELKÁ RECENZE
Don Mancini je člověk, který se jako scénárista podílel na celkem dvanácti filmech, a to jak celovečerních, tak kraťasech. Šlechtí ho skutečnost, že ve všech případech se jedná o horory, ale co je ještě zajímavější, to je fakt, že téměř všechny jeho filmy mají společnou jednu postavu. Tou postavou je samozřejmě legendární panenka Chucky, smrtící hračka, která se poprvé objevila ve filmu „Dětská hra“ v roce 1988, ale tenkrát ještě v režii Toma Hollanda. Don Mancini se ujal režie pouze v případě snímku „Chuckyho plémě“ z roku 2004 a pak až v případě „Chuckyho kletby“.
Panenku Good Guye asi není třeba představovat, ale jen pro jistotu. Je to celkem neškodná panenka, která měla jeden problém – dostala se do ní duše zločince, který se chce mstít. Tohle byla v podstatě základní zápletka prvního filmu, která dokázala naprosto dokonale vyděsit, protože když už vraždí i hračky, tak na co se máme v tomhle světě spolehnout? Film byl dobře natočený a má svoje momenty, které z hlavy nedostanete.
Dá se i v případě šestého filmu této série udržet napětí a zaujetí diváka? Odpověď je ne, bohužel. Šestý díl je vyčpělým příbuzným všech předchozích snímků, a to prostě jednoduše proto, že už nemá čím překvapit, všechno, co potřebujete vědět, už dobře znáte. A navíc na vás režisér a scénárista celou dobu pokukuje a říká: „Tohle je další „Dětská hra“. Je tu panenka Chucky. A bude vraždit. No jo, fakt, vraždící panenka! Není to pořád děsně velká psina?“ Odpověď asi tušíte.
Příběh nám začíná ve chvíli, kdy matka s dcerou dostanou balíček a v něm... Jaké to obrovské překvapení! V něm je Chucky, panenka, kterou všichni dobře známe. To vlastně stačí, pak už se začíná vraždit. Jsou tu nějaké odkazy na původní film a na starší díly a to je tak vše. Jo, a ještě je tu vraždící panenka. WOW! Bohužel jsou tu i nelogičnosti, jako Google, který najde přesně to, co potřebujete, rozřízlé oko, které jako hopík skáče po schodech, apod. Laciné, tohle je prostě laciné.
Don Mancini se nám snaží ukázat, jak skvěle zvládne natočit moderní hororový film, který má celkem dobrou vizuální stránku a kde panenka vypadá skutečně dobře a většinou ani není digitální, ale to je opravdu jediné pozitivum, které „Chuckyho kletba“ má. Postavy jsou takové, že zase jednou doufáte, že Chucky bude řádit hodně rychle, všechny je sejme a pak už snad také odkrouhne sebe a bude klid. Roztahané, nezáživné, prvoplánové a bez skutečného nápadu.

Ocenění:
The Saturn Awards
2014 - Nejlepší DVD nebo Blu-ray vydání (nominace)

DABING
V českém znění: Helena Dvořáková - Fiona Dourif (Nica), Marika Procházková - Danielle Bisutti (Barb), Jarmila Švehlová - Chantal Quesnelle (Sarah), Zdeněk Hruška - Brennan Elliott (Ian), Barbora Poláková - Maitland McConnell (Jill), Pavel Šrom - Brad Dourif (Chucky), Jan Vlasák - A Martinez (otec Frank), Miroslava Součková - Jennifer Tilly (Tiffany), Marianna Jurková - Summer H. Howell (Alice), Eva Pleskačová, Petr Vágner, Zbyšek Horák, Ivan Jurka
Překlad: Robert Hájek
Zvuk: Jiří Götz
Produkce: Leoš Lanči
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Miriam Chytilová
České znění ve studiu Pro-Time vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2013

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 9.10.2013 (video film)
Premiéra USA: 8.3.2013
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 9.10.2013 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 8.4.2015 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 3 800 000
Náklady (Rozpočet) - $ 2 800 000
 
FILMY V SÉRII
Dětská hra gastonrolinc.webnode.cz/news/a0173/
Horor / Thriller, USA, 1988
Režie: Tom Holland, Hrají: Chris Sarandon, Catherine Hicks

Dětská hra 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0171/
Horor / Thriller, USA, 1990
Režie: John Lafia, Hrají: Alex Vincent, Jenny Agutter

Dětská hra 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0187/
Horor / Komedie, USA, 1991
Režie: Jack Bender, Hrají: Justin Whalin, Perrey Reeves

Chuckyho nevěsta gastonrolinc.webnode.cz/news/a0233/
Komedie / Horor, USA, 1998
Režie: Ronny Yu, Hrají: Jennifer Tilly, Brad Dourif

Chuckyho sémě gastonrolinc.webnode.cz/news/a0231/
Horor / Komedie, USA, 2004
Režie: Don Mancini, Hrají: Brad Dourif, Jennifer Tilly

Chuckyho kletba gastonrolinc.webnode.cz/news/a0188/
Horor / Thriller, USA, 2013
Režie: Don Mancini, Hrají: Chantal Quesnelle, Brad Dourif

Chuckyho kult gastonrolinc.webnode.cz/news/chuckyho-kult-cult-of-chucky/
Horor / Thriller, USA, 2017
Režie: Don Mancini, Hrají: Brad Dourif, Fiona Dourif

Dětská hra gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/detska-hra-childs-play-2019/
Horor / Thriller, USA, 2019
Režie: Lars Klevberg, Hrají: Aubrey Plaza, Brian Tyree Henry

Charles gastonrolinc.webnode.cz/news/charles-charles-2021-usa-horor-v-priprave/
USA, Horor 2021
Režie: Mitch Francis, Hrají: Luis Serrano
 
Tvůrci a herci
Don Mancini (Režie), David Kirschner (Produkce), Joseph LoDuca (Hudba), Michael Marshall (Kamera), James Coblentz (Střih), Ivy Isenberg (Casting), Craig Sandells (Scénografie), Patricia J. Henderson (Kostýmy), Glenn T. Morgan (Zvuk), Doug Morrow (Masky), Don Mancini (Scénář), Brad Dourif (Herec), A Martinez (Herec), Kevin Anderson (Herec), Brennan Elliott (Herec), Fiona Dourif (Herec), Will Woytowich (Herec), Alex Vincent (Herec), Jennifer Tilly (Herec), Summer H. Howell (Herec), Danielle Bisutti (Herec)
 
2013/97/USA/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- V tomto filme Chucky (Brad Dourif) prvýkrát prehovorí až po 44 minútach, čo je najneskôr v celej sérii.
- Prvé pokračovanie, v ktorom sa objavila aj postava samotného Charlesa Lee Raya.
- Brad Dourif, ktorý prepožičal hlas Chuckymu, nahral svoje repliky za necelý deň.
- Herec Brad Dourif uviedol, že k tomu, aby vyzeral podobne ako v roku 1988 v prvej časti, musel mať na hlave parochňu a na tvári veľké množstvo mejkapu.
- Oproti předešlým filmům již nemá Tiffany (Jennifer Tilly) na svém pravém naďru tetování.
- Amelia Jackson-Gray a Jacinta Yelland sa uchádzali o rolu menom Nica.
- Prvý film série, ktorý bol upravený digitálne a ktorý bol priamo vydaný na DVD a Blu-ray.
- Hoci sa film odohráva v USA, natáčalo sa prevažne v Kanade. Nakrúcanie trvalo 30 dní.
- Nůž, který Charles Lee Ray (Brad Dourif) používá během záběru do minulosti, je stejný, jaký používá v průběhu prvního dílu série.
- Se stopáží 97 minut se jedná o nejdelší film z celé série.
- Tento film jako jediný ze série poukázal na minulost Charlese Lee Raye (Brad Dourif).
- Don Mancini popsal tento film jako jeho první skutečný horor, na kterém na pozici režiséra pracoval, protože film Chuckyho sémě (2004) byl pro Manciniho spíše komedie.
- Herec Alex Vincent, ktorý sa objaví po záverečných titulkoch, hral postavu Andyho v pôvodnom filme Detská hra (1988).
- Brad Dourif (hlas Chuckyho) stihol nahrať všetky svoje repliky za necelý deň, pričom celý film sa točil 30 dní.
- Herečka, ktorá stvárnila postavu dievčaťa menom Nica, Fiona Dourif je dcérou Brada Dourifa, herca, ktorý zapožičal svoj hlas Chuckymu.
- Alex Vincent, představitel Andyho z filmů Dětská hra (1988) a Dětská hra 2 (1990), si zde zopakoval svoji roli v potitulkové scéně.
- Jedná se o jediný film z celé série, kde Chucky na konci filmu nezemře.
 
Odkazy