Dětská hra 2 / Child's Play 2 (1990/84/USA/Horor, Thriller) 58%

05.08.2018 12:15
JEDNOU VĚTOU
„Volné pokračování slavného amerického hororu, ve kterém se vrací pomstou posedlá vraždící ďábelská panenka Chucky."

OBSAH
Vraždící panenka Chucky, která v sobě skrývá duši nebezpečného zločince Charlese Lie Raye, se nevzdává ani po předchozích neúspěších. Je rozhodnutá za každou cenu získat tělo malého chlapce Andyho Barcleye, který jediný zná její hrozné tajemství. Andy přichází do nové rodiny Joanne a Phila Simpsonových, která se o něho má starat, dokud se neuzdraví jeho matka. I on má co nejdříve zapomenout na minulost a vypořádat se se strachem z vraždící panenky. Netuší, že zanedlouho se znovu ocitne tváří v tvář vraždící bestii, která ho lstivým způsobem přemlouvá, aby se stali kamarády na celý život...

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Dvojka malinko ztrácí na kvalitě, ale pořád je to slušná prdel. Vraždící panák ze stáje Good Guys opět ohrožuje otravnýho spratka Andyho a navrch teen-hvězdičku ze seriálu Beverly Hills. Divák je zde zákonitě ušetřen o moment překvapení i pocitu nejistoty ze zdánlivě nevinné hračky a z poměrně strašidelné podívané se tak stává již klasická vybíjená. Naštěstí je Chuckyho elektronický model rozpohybován opět věrohodně, za což si velké uznání zaslouží maskér Kevin Yagher. V dětství jsem s kamarádama tyhle filmy žral, dneska už se "jenom" příjemně bavím. (Bloody13) 4*

Nostalgie je krásná věc, ale nezařídí úplně všechno. Chucky, respektive sériový vrah Charles Lee Ray, je zpátky, má zlověstný výraz a rozumí si s čepelí nože. A má smysl pro dost černý humor. Dobře víme, kam to celé směřuje. Motiv vraždící panenky, která má naopak přinášet radost, tehdy prostě dokonale fungoval a i moje generace se nechala děsit a napínat solidní prací maskérů a trikařů. Ať jsme ale féroví, herecké výkony byly jalové a nešlo přehlédnout velké množství přešlapů a logických lapsů, kdy prostě tvůrci přišli s první pytlovinou, která je napadla, ač úplně nenavazovala na předešlé dění. A u dvojky to platí dvojnásob. Přesto „oceňuji“, že se tvůrci nebáli udělat z něčeho (tady můžeme polemizovat) roztomilého něco děsivého. (castor) 2*

Zatímco první díl Dětské hry byl napínavý horor, který dokázal vyvolat skutečně nepříjemné pocity, dvojka pro mě představuje přesně naplněný rámec klišovitého rčení o tom, že pokračování jsou vždycky horší. A to často bývám na druhém názorovém břehu a určité série považuju za kompaktní nebo naopak často první díly vnímám jako odrazový můstek pro zvyšující se kvalitu. Základní devízy Dětské hry 2 byly minimálně slušné, vrátil se Alex Vincent, Christine Elise (pamatujete na její story v BH 90210? ;)) se mu stala ideální parťačkou a Greg Germann si střihl v úvodu sympatickou roličku. Rozvinutí základní myšlenky z minula (Chucky stále pronásleduje Andyho a nemá příliš času) se ukázalo jako nosné, nicméně řešení s linií pěstounské péče bez minimální interakce života Andyho matky postrádá logiku. A logika je také na štíru v mnoha dalších scénách, ať už se to týká jen malých detailů (vražda pravítkem? WTF?) nebo celé závěrečné scény ve skladu, ostatně jakoby pouze připravené pro pozdější řádění Robina Williamse v Hračkách (1992). Napětí je to tam, překvapení se nekoná, výsledný scénář sklouzl k čistokrevnému béčku. Škoda, doufám, že plánovaný remake jedničky bude eventuálně pokračovat jinak. (NinadeL) 1*

VELKÁ RECENZE
 Vracím se ke starším sériím, které jsou určitou zlatou pokladnicí hororu, a i když „Dětská hra“ asi nebude nikdy plně skloňována vedle takových sérií jako „Halloween“, „Pátek třináctého“ nebo „Noční můra v Elm Street“, stále se jedná o sérii, která si rozhodně pozornost zaslouží. A tak jsme tady s druhým dílem, který bohužel potvrzuje, že pokračování většinou dopadají o hodně hůř než původní filmy.
Dětská hra má celkem jednoduchou zápletku, což je do jisté míry její základní problém. Bylo potřeba, aby se Chucky vrátil, což znamenalo, že se musela znovu postavit panenka. Titulková scéna nám tohle upřesňuje a my se setkáváme se stejnou šmejdskou panenkou jako v prvním díle. Problém je v tom, že první díl hrál na atmosféru, kde bylo celkem důležité, že oživlou panenku dlouho nevidíme a až do scény s ohněm můžeme věřit tomu, že ona nevraždí. Druhý film tohle již ztratil.
Děj filmu se tedy točí kolem toho, že panenka je zpátky na světě a nechce se ani tolik pomstít, ale spíše jí jde o to, aby se dostala ze svého malého těla. Vrah, kterého stále mluví Brad Dourif, nechce přežívat v těle hračky, ale chce svoje vlastní, aby mohl pokračovat v dobře rozjeté dráze zločince. A tak ho cesta zavádí zpátky za Andym, chlapcem, který si s Chuckym užíval už v prvním díle.
No, v konečném důsledku nejde o nic jiného, než o to, že Andy prostě musí před panenkou utíkat, ta machruje na lidi a dává dospělým jasně najevo, že i hračky jsou nad jejich schopnosti. Některé scény jsou zde výborné, například s Grace Zabriskie v roli učitelky, případně i scéna v autě se zaměstnancem společnosti, co vyrábí Good Guye. Napínavá je i závěrečná scéna v továrně, jenže jako celek to není úplně ono a atmosféra prvního filmu je prostě v háji.
„Dětská hra 2“ je filmem, kterému se daří celkem obstojně rozšířit děj prvního filmu, ale pouze cestou zbytečného natahování, kde není nějaký zásadní dopad. A i když se v úplném závěru zdá, že je konec, třetí díl na sebe nenechal dlouho čekat a Don Manici si dál hýčká své dítě, v podstatě jediné své přispění k hororovému žánru, ale vlastně i k filmu obecně. Tomu se říká životní dílo.

DABING
V českém znění: Martin Sobotka - Brad Dourif (Chucky), Miroslava Součková - Christine Elise (Kyle), Vít Ondračka - Alex Vincent (Andy Barclay), Jarmila Švehlová - Jenny Agutter (Joanne Simpsonová), Jiří Plachý - Gerrit Graham (Phil Simpson), Jaroslava Brousková, Alena Procházková, Libor Terš, Jan Hanžlík, Milan Bouška, Vladimír Kudla (titulky) a členové Dismanova rozhlasového dětského souboru
Překlad: Milada Merhautová
Zvuk: Martin Večeřa
Dialogy a režie: Karolína Průšová
Vyrobila: ČNTS Nova v agentuře Bontonfilms 1996

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 9.11.1990 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 9.10.2013 Magicbox
Poprvé na Blu-ray: 9.10.2013 Magicbox

Tržby celkem - $ 35 800 000
Náklady (Rozpočet) - $ 13 000 000

FILMY V SÉRII
Dětská hra gastonrolinc.webnode.cz/news/a0173/
Horor / Thriller, USA, 1988
Režie: Tom Holland, Hrají: Chris Sarandon, Catherine Hicks

Dětská hra 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0171/
Horor / Thriller, USA, 1990
Režie: John Lafia, Hrají: Alex Vincent, Jenny Agutter

Dětská hra 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0187/
Horor / Komedie, USA, 1991
Režie: Jack Bender, Hrají: Justin Whalin, Perrey Reeves

Chuckyho nevěsta gastonrolinc.webnode.cz/news/a0233/
Komedie / Horor, USA, 1998
Režie: Ronny Yu, Hrají: Jennifer Tilly, Brad Dourif

Chuckyho sémě gastonrolinc.webnode.cz/news/a0231/
Horor / Komedie, USA, 2004
Režie: Don Mancini, Hrají: Brad Dourif, Jennifer Tilly

Chuckyho kletba gastonrolinc.webnode.cz/news/a0188/
Horor / Thriller, USA, 2013
Režie: Don Mancini, Hrají: Chantal Quesnelle, Brad Dourif

Chuckyho kult gastonrolinc.webnode.cz/news/chuckyho-kult-cult-of-chucky/
Horor / Thriller, USA, 2017
Režie: Don Mancini, Hrají: Brad Dourif, Fiona Dourif

Dětská hra gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/detska-hra-childs-play-2019/
Horor / Thriller, USA, 2019
Režie: Lars Klevberg, Hrají: Aubrey Plaza, Brian Tyree Henry

Charles gastonrolinc.webnode.cz/news/charles-charles-2021-usa-horor-v-priprave/
USA, Horor 2021
Režie: Mitch Francis, Hrají: Luis Serrano
 
Tvůrci a herci
John Lafia (Režie), David Kirschner (Produkce), Graeme Revelli (Hudba), Stefan Czapsky (Kamera), Edward Warschilka (Střih), Karen Rea (Casting), Ivo Cristante (Scénografie), Pamela Skaist (Kostýmy), John Stacy (Zvuk), Deborah K. Larsen (Masky), Don Mancini (Scénář), Alex Vincent (Herec), Jenny Agutter (Herec), Gerrit Graham (Herec), Christine Elise (Herec), Brad Dourif (Herec), Grace Zabriskie (Herec), Beth Grant (Herec), Greg Germann (Herec), Edan Gross (Herec), Adam Wylie (Herec)
 
1990/84/USA/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Pôvodne mal film začínať scénou zo súdneho konania, kde riešia udalosti z predošlej časti série, pričom Catherine Hicks sa mala znova objaviť v úlohe Karen Barclay, no pred začiatkom natáčania sa od toho upustilo. Niektoré prvky tejto scény sa ale neskôr objavili v snímke Curse Of Chucky (2013).
- David Kirschner vnukol Donovi Mancinimu myšlienku, že by sa film mohol odohrávať aj v detskom domove.
- Jediný film série, v ktorom Chucky nepoužije skutočnú strelnú zbraň.
- Film sa nakrúcal v Chicagu.
- Důvodem, proč je na obalu k filmu, kde Chucky drží rozevřené nůžky kašpárkovy na pérku kolem krku, nápis "Sorry Jack, Chucky's back", je skutečnost, že se tento kašpárek jmenuje v Americe "Jack in the box".
- Autor scénáře Don Mancini uvedl, že v rané verzi svého scénáře byl film situován do období vánoční sezony, což by vysvětlovalo plný sklad panenek v závěru filmu v tovární hale.
 
Odkazy