Chuckyho sémě / Seed of Chucky (2004/87/USA/Horor, Komedie, Krimi) 50%

06.08.2018 15:23
JEDNOU VĚTOU
„Zabijácké panenky jsou zpět!“

OBSAH
Nejoblíbenější zabijácká panenka se vrací - Chuckyho odkaz pokračuje v novém členu rodiny! Chucky a jeho vraždící družka Tiffany jsou přivedeni zpět do života svým osiřelým potomkem Glenem. Chycky a jeho nevěsta smetou Tinseltown vichřicí a rozpoutávají nové násilnické akce vražedného řádění!(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jakožto absolutní neznalec (nespočetného množství) předchozích Chuckyho filmů, jsem se pustil do sledování tohoto bez jakéhokoliv očekávání. Dosti rozporuplný dojem, který ve mně vyvolal, byl způsoben hlavně jeho nevyvážeností. V ani ne snad tak špatném, jako spíše hloupém ději, se najde mnoho chytlavých míst, které jsou velmi působivou režisérovou prací. Parodické odkazy na Psycho či Osvícení pobaví stejně tak spolehlivě jako mohutné cákance krve, které dávají jasně najevo, že většina toho co se zde odehrává není myšleno vážně. Bohužel ta menšina, jenž má být opakem notně pokulhává. Castingový kolotoč, ohledně role Panny Marie a jejího vztahu s Josefem, k němuž je dosti necitlivě přiřazena paralela ve vtahu Chuckyho a Tiffany je stejně tak špatný, jako představitelka hlavní role Jeniffer Tilly, jejíž přehrávání poněkud pocuchá divákovi zdravé nervy. Ale proto, že se Chuckyho sémě zase nebere až tak vážně, dovolím si jej poněkud nadhodnotit. (Isherwood) 3*

Varování České obchodní inspekce. Na trhu se objevila nebezpečná hračka prodávající se pod názvem Chuckyho sémě. Výrobní šarže: Pravá ruka 2004/001, země původu: Čína. Nenechte se zmást nápisem Made in Japan! Jedná se o žluto bílou tekutou hmotu vyšší viskozity, která nejen pro svůj vysoký obsah ftalátů může po čase způsobit uživateli neodkladné nutkání vraždit.. Natural Born Killer Dolls jsou zpět! S pekelnou dávkou černého humoru, tucty odkazů na jiné filmy od Bláznivé střely až po Osvícení a vnadnou J.Tilly, která by na svůj ultrazvukový hlas měla dostat zbrojní pas. Všechno naštěstí stačí skončit dřív, než to začne nudit, ale bylo to jen o ochlupení Glena, či chcete-li, Glendy.. (Gilmur93) 3*

Horor až tak ne, ale morbidní komedie ano. Chucky je zabiják, který nezná slitování s nikým a ještě u svých mordů dokáže cedit jedovaté hlášky. Nesedělo mně, jak tvůrci nevěděli pořádně rozvinout příběh. Přece jen se neblýskli s něčím, co by obnovilo zájem o vraždící panenku, která ještě nedávno naháněla hrůzu. Zparodovat vše a všechny byl sice dobrý nápad, ale stejně bych viděl raději Chuckyho v pořádně napínavém hororu než v hororové pohádce. Body za technické zpracování, pár skutečně potrefených nápadů a možná se Chucky v budoucnu vrátí pod vedením ostřejšího horrormana, než je Don Mancini. Jenže smůla. Chystaný remake bude režírovat právě on. 60% (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
 Nevím, co jsem si přesně od tohoto dílu sliboval, ale nečekal jsem, že to bude tak dobré jako díl čtvrtý. Rozhodně to ovšem není ani tak špatné a film se nakonec celkem povedl. Mancini už si tady hraje s žánrem, se svou vlastní sérií, ale i s filmem a jeho zakořeněním, nebo vlastně s vykořeněním z reality. I přesto, anebo právě proto, film dobře zapadá do série a překvapivě přináší i něco nového.
Don Mancini se rozhodl, že už nebude se sérií dělat moc velké štráchy a nechá zde hlavně ujetou a komickou rovinu, kdy hororovost už šla v podstatě naprosto stranou, ale využívají se prvky minulých filmů. A tak před sebou máme snímek, který se nebere moc vážně, snaží se převracet scény a jejich vyznění, a nakonec není ani tak krvavý a v konečném důsledku bohužel ani tak vtipný, ač některé narážky tu jsou dobré.
V minulém snímku Chuckyho nevěsta jsme byli na konci svědkmy toho, jak Tiffany (ženská verze Chuckyho) porodila. Právě hned na začátku se seznamujeme s mladým synkem v krátké scéně, která je hororově asi nejlepší. Pak už následuje cesta za rodiči, které jsou animatronickými loutkami a mají být hlavní hvězdou filmu, kde bude hrát i Jennifer Tilly. Kruh se nám tak pěkně uzavírá a Jennifer zde vystupuje za sebe i za Tiffany. Společně pak všechny postavy prožívají šílené dobrodružství, kdy vlastně netušíte, co se může stát anebo o co nakonec v první řadě jde.
Humor a jeho začlenění do filmu je dobré, ale je zde střední část, která je prostě hluchá a nudná. Nic se zde neděje a divák i v tak poměrně krátkém filmu čeká na to, jestli alespoň ten závěr bude za něco stát. Není to zlé, posouvá se zde mytologie, ale měl jsem pocit, že proti předchozímu filmu je tohle přece jen celkem obyčejné, a to jak v rámci série, tak i v rámci hororu jako takového.
„Chuckyho sémě“ není přímo zklamání, přece jen už jsem nečekal, že by po čtvrtém dílu mohla série jít ještě o něco výš, ale trochu jsem v to alespoň doufal. Jennifer Tilly je tentokrát hvězdou filmu a Chucky je trochu v pozadí, i když některé jeho hlášky stojí za to. Příjemná je pak třeba vedlejší role Johna Waterse, legendy bizarních filmů. Skoro si říkám, že tohle by bylo docela fajn zakončení série, ale Mancini se znovu rozjíždí a ještě je na co se těšit. Anebo čím trpět.

DABING
V českém znění: Bohdan Tůma - Brad Dourif (Chucky), Martina Hudečková - Jennifer Tilly (Tiffany, Jennifer Tilly), Jan Maxián - Billy Boyd (Glen/Glenda), Libor Terš - Redman (Redman), Miroslava Součková - Hannah Spearritt (Joan), Marek Libert - Steve West (Stan), Helena Dytrtová - Stephanie Chambers (matka Claudie, další role), Zdeněk Mahdal (břichomluvec), Irena Hrubá, Martin Kolár, Bohuslav Kalva, Antonín Navrátil, Pavel Dytrt, Kristýna Valová, Otto Rošetzký a další
Překlad: Martin Buřt
Zvuk: Petr Posolda
Dialogy a režie: Martin Těšitel
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska pro Hollywood Classic Entertainment v roce 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 12.12.2004
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 15.8.2005 (DVD H.C.E.)
Poprvé na DVD: 11.7.2005 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 24 800 000
Náklady (Rozpočet) - $ 12 000 000

FILMY V SÉRII
Dětská hra gastonrolinc.webnode.cz/news/a0173/
Horor / Thriller, USA, 1988
Režie: Tom Holland, Hrají: Chris Sarandon, Catherine Hicks

Dětská hra 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0171/
Horor / Thriller, USA, 1990
Režie: John Lafia, Hrají: Alex Vincent, Jenny Agutter

Dětská hra 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0187/
Horor / Komedie, USA, 1991
Režie: Jack Bender, Hrají: Justin Whalin, Perrey Reeves

Chuckyho nevěsta gastonrolinc.webnode.cz/news/a0233/
Komedie / Horor, USA, 1998
Režie: Ronny Yu, Hrají: Jennifer Tilly, Brad Dourif

Chuckyho sémě gastonrolinc.webnode.cz/news/a0231/
Horor / Komedie, USA, 2004
Režie: Don Mancini, Hrají: Brad Dourif, Jennifer Tilly

Chuckyho kletba gastonrolinc.webnode.cz/news/a0188/
Horor / Thriller, USA, 2013
Režie: Don Mancini, Hrají: Chantal Quesnelle, Brad Dourif

Chuckyho kult gastonrolinc.webnode.cz/news/chuckyho-kult-cult-of-chucky/
Horor / Thriller, USA, 2017
Režie: Don Mancini, Hrají: Brad Dourif, Fiona Dourif

Dětská hra gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/detska-hra-childs-play-2019/
Horor / Thriller, USA, 2019
Režie: Lars Klevberg, Hrají: Aubrey Plaza, Brian Tyree Henry

Charles gastonrolinc.webnode.cz/news/charles-charles-2021-usa-horor-v-priprave/
USA, Horor 2021
Režie: Mitch Francis, Hrají: Luis Serrano
 
Tvůrci a herci
Don Mancini (Režie), David Kirschner (Produkce), Corey Sienega (Produkce), Pino Donaggio (Hudba), Vernon Layton (Kamera), Chris Dickens (Střih), Kate Plantin (Casting),  Peter James Russell (Scénografie), Cristian Niculescu (Scénografie), Oana Paunescu (Kostýmy),  Sven Taits  (Zvuk), Tony Gardner (Masky), Don Mancini (Scénář), Brad Dourif (Herec), Jennifer Tilly (Herec), Billy Boyd (Herec), Redman (Herec), Hannah Spearritt (Herec), John Waters (Herec), Keith-Lee Castle (Herec), Jason Flemyng (Herec), Nicholas Rowe (Herec), Stephanie Chambers (Herec), Guy J. Louthan (Herec), Debbie Lee Carrington (Herec), Steve West (Herec)
 
2004/87/USA/Horor, Komedie, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Prvý film spoločnosti Rogue Pictures.
- Ponuku zahrať si úlohu, ktorá bola neskôr napísaná na telo rapera Redmana, dostal pôvodne Quentin Tarantino.
- Jako kaskadéři byli mimo jiné využiti někteří vrcholoví rumunští sportovci.
- Scéna, kdy se Chucky v nemocnici prosekává dveřmi, je odkazem na thriller Osvícení (1980).
- Novinář, který špehuje Chuckyho, není nikdo jiný než John Waters.
- Scénář byl původně nabídnut studiu Universal v roce 1998, ale to jej zamítlo. Až studio Focus Features (odnož studia Universal) dalo v roce 2003 filmu zelenou.
- Natáčelo se v Rumunsku na stejném místě jako Cold Mountain.
- Jennifer Tilly chtěla kvůli roli ve filmu zhubnout, ale Don Mancini jí to zakázal, kvůli narážkám na váhu postavy kterou hrála ve scénáři.
- Scéna, při které Chucky a Tiffany (Jennifer Tilly) pojmenovávají své dítě - Glen či Glenda, film odkazuje na stejnojmenný snímek Eda Wooda Glen, nebo Glenda (1953), kde se hlavní hrdina také nemůže rozhodnout, zda je více muž či žena.
- Počet mŕtvych vo filme je 12.
 
Odkazy