Dětská hra / Child's Play (1988/84/USA/Horor, Thriller) 71%

05.08.2018 12:16
JEDNOU VĚTOU
„Malý chlapec Andy dostane jako dárek malého panáčka Chuckyho. Později však vyjde najevo, že chladnokrevně vraždí a v žádném případě není živý..."

OBSAH
Legendární horor o panence Chuckie, hračce s duší sadistického vraha. Pojďte si hrát!!!I kdyby americký režisér Tom Holland už nenatočil nikdy nic jiného, bude jeho jméno již navždy zapsáno zlatým písmem na zdi slávy moderní popkulturní hororové zábavy. Právě díky němu se totiž na první pohled triviální větička „Pojď si hrát“ stala v roce 1988 nesmrtelnou.Za hlavního hrdinu jeho klasického hororového thrilleru Dětská hra by šlo považovat malého chlapce Andyho, který právě oslavil šesté narozeniny. Ale pravda je taková, že prim v tomto snímku, který se v průběhu let rozrostl o čtyři další pokračování a letos se dokonce dočká vlastního remaku, hraje především hračka, kterou Andy dostane jako dárek. Panenka Chucky totiž není zdaleka tak roztomilá, jak se zprvu tváří. Pomocí prastarého voodoo rituálu se do ní během zatýkání převtělil umírající psychopatický vrah Charles Lee Ray a je jasné, že dřív nebo později se svět dozví o jeho návratu. Jenže kdo malému klukovi uvěří, že jeho malá hadrová panenka sprostě kleje, provádí naschvály a občas také s velkou zálibou zabíjí? Je to chyba, že dospělí svým dětem tak málo naslouchají. Teď za to někteří budou muset zaplatit svým životem.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Konečně jsem viděl, jak vznikla panenka Chuckie a musím říct, že ta původní myšlenka je docela prdel. Z filmu je cejtit osmdesátková atmosféra na sta honů. Krví se nešetří, každou chvílí někomu exploduje kus těla, ženský nosí zásadně kudrnatý vlasy a českej dabing se s tím ještě nesere a tak Chuckie hodlá ošukat všechno, co mu přijde pod kudlu. To všechno je sympatický a z dnešního pohledu příjemně úsměvný. Pořád ale lepší, než dnešní remaky, kterým chybí to kouzlo tehdejší doby. (Malarkey) 3*

Batteries not included, but killing tendencies YEAH! Kdo by neznal toho rezavého rošťáka se sklony k sadismu, sprosté mluvě a zabíjení. V první polovině Holland dovedně stupňuje napětí, především v momentech, kdy se očekává, že Chucky rozšíří repertoár vět a pohybů nad rámec sériové hračky, zbytek je však prošpikován lapsusy v návaznosti a zřídnutím thrillerové atmosféry. Kontroverzi ohledně podněcování násilí na dětech neberu - vždyť Chucky byl nejvíc nebezpečný, když hořel a unikaly z něj toxické zplodiny čínského PVC.. Naopak oceňuji, že se autoři nebáli udělat z hračky, dětského to ostrůvku fixace a bezpečí, děsivé monstrum a zároveň nenápadně naznačili dospělým, že by měli více věřit tomu, co říkají jejich děti. Byť ty americké nechodí spát v pyžamu, do školky chodí bez doprovodu a čurají déle než prostatik. „Hi, I'm Chucky, and I'm your friend till the end..“ (Gilmour93) 3*

Nostalgie je krásná věc, ale nezařídí úplně všechno. To, co platí dnes, mělo platit i před lety. Takže to, že si Andy vydupe panenku Chucky, ač na ni jeho matka nemá, je špatně. Nejnovější hit hračkářského průmyslu sice mluví, ale taky má zlověstný výraz a rozumí si s čepelí nože. Zločinec Charles Lee Ray se totiž před svou smrtí ukrývá ve velkém hračkářství a než naposledy vydechne, přenese svou duši právě do nejbližší panenky. Dobře víme, kam to celé směřuje, a s ohledem na množství pokračování tušíme, že první díl vydělal nemalé peníze. Motiv vraždící panenky, která má naopak přinášet radost, tehdy prostě dokonale fungoval a i moje generace se nechala děsit a napínat solidní prací maskérů, trikařů i kameramana Billa Butlera, který stojí za nemalým kusem úspěchu Spielbergových Čelistí (a snímal i Rockyho). Třicet let poté ovšem nelze přehlédnout velké množství přešlapů a logických lapsů, kdy prostě tvůrci přišli s první pytlovinou, která je napadla, ač úplně nenavazovala na předešlé dění. Přesto to i dnes docela slušně funguje. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
 Jsou filmy, které se prostě zapsaly do historie hororu, a to se ani nemusí jednat o díla, která jsou obecně uznávána jako skvělé horory. „Dětská hra“ je jeden z takových filmů. V době své premiéry v roce 1988 se jednalo o film, který nebyl nijak zásadně adorován, ale postupně se z něj stala milovaná značka a mnozí hororoví fanoušci na tento horor nedají dopustit. A nejen na tento film, ale i na další, které byly v sérii natočeny později a kterým se na Necronomiconu budu také později věnovat.
Nápad, který měl Don Mancini, jenž je scénáristou celé série, není nijak převratný. Jedná se o nápad poměrně jednoduchý, který v té době letěl. Na podobné myšlence stojí i legendární „Gremlins“. Jde o to vzít něco roztomilého a udělat z toho něco děsivého. A pokud ne roztomilého, tak aspoň na první pohled neškodného. V případě snímku „Dětská hra“ se jednalo o pannu na hraní, nebo spíš panáka, který už ale ve svém normálním provedení není nijak příjemný na pohled. To je však také dáno tím, že já mám obecně nepříjemný pocit z těchhle hraček, co vypadají jako děti.
„Dětská hra“ začíná nádherně béčkově. Vrah s tváří Brada Dourifa uniká před policistou, který ho postřelí. Dourif najde úkryt v hračkářství, kde má naposledy vydechnout. Ještě před tím, než se odebere do pekla, však pronese nějakou tajemnou, očividně magickou formuli. Dojde k něčemu temnému, dokonce i počasí se při jeho zaříkávání mění. Zdá se však, že všechno skončilo. Vrah je mrtvý, případ vyřešen. Jenže pak se seznamujeme s malým Andym a jeho touze po nové hračce – hračka se jmenuje Good Guy a chce ji každé dítě. Je to roztomilý kamarád, který říká dokonce tři různé věty, každý kus má své vlastní jméno a když mluví, tak mrká.
Andyho matka hračku za každou cenu sežene a udělá tím největší chybu svého života. Good Guy, kterého dostane od nepříliš důvěryhodného člověka, je totiž jiný, než ti ostatní. Následuje neskutečně děsivý horor, který mě dokázal vystrašit nejen jako dítě, ale i v současné době. Díky tomu, že většinu doby nevíme, co se děje, nás Tom Holland (točil také původní „Noc hrůzy“) překvapuje, když se s Chuckym konečně seznamujeme. Scéna s krbem je neskutečně hrůzostrašná i v současné době, protože – i když film neznáte – víte, že něco strašného musí přijít.
„Dětská hra“ ani po letech nic neztratila a jedná se o horor, který ve své době rozhodně nebyl dostatečně doceněn. Ano, je v některých fázích docela klišovitý, někdy jsou herecké výkony takové jalové, ale pořád to nemění nic na tom, že hororová atmosféra je zde neskutečná. Mnozí současní tvůrci by se z tohoto filmu pořád mohli učit. Tohle je film, který by měl být označován jako legenda.

Ocenění:
The Saturn Awards
1990 - Catherine Hicks (Nejlepší herečka) (nominace)
1990 - Nejlepší horor (nominace)
1990 - Don Mancini, John Lafia, Tom Holland (Nejlepší scénář) (nominace)
1990 - Alex Vincent (Nejlepší mladistvý herecký výkon) (nominace)
1988 - Nejlepší fantasy (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, Cinemax)
V českém znění: Jiří Pomeje - Brad Dourif (Charles Lee Ray / Chucky), Dagmar Čárová - Catherine Hicks (Karen Barclay), Hynek Votoček - Alex Vincent (Andy Barclay), Petr Oliva - Chris Sarandon (Mike Norris), Petr Pospíchal, Bohdan Tůma, Karel Chromík, Zuzana Skalická
Překlad: Ivan Boukal
Zvuk: Lubomír Zajíc
Produkce: Jaromír Šindelář
Režie: Petr Šícha
Technická spolupráce: Videostudio Klondike KF, a.s.
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov dabing pro Warner Home Video 1992

2.DABING (MGM, DVD, Blu-ray)
V českém znění: Tomáš Juřička - Brad Dourif (Charles Lee Ray / Chucky), Ivana Milbachová - Catherine Hicks (Karen Barclay), Jan Rimbala - Alex Vincent (Andy Barclay), Petr Gelnar - Chris Sarandon (Mike Norris), Jolana Smyčková, Marek Libert, Jaroslav Horák, Otto Rošetzký, Jan Maxián, Radek Hoppe, Jitka Moučková, Ivan Jiřík, René Slováčková, Bohuslav Kalva (titulky)
Překlad: Jana Beránková
Zvuk: Alexandr Vrbata
Produkce: Alena Hradcová
Dialogy a režie: Petr Švéda
Vyrobilo: Studio Bär pro MGM v roce 2006

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 9.11.1988 United Artists
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.6.1992 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 9.10.2013 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 9.10.2013 Magic Box

Tržby celkem - $ 44 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 13 000 000
 
FILMY V SÉRII
Dětská hra gastonrolinc.webnode.cz/news/a0173/
Horor / Thriller, USA, 1988
Režie: Tom Holland, Hrají: Chris Sarandon, Catherine Hicks

Dětská hra 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0171/
Horor / Thriller, USA, 1990
Režie: John Lafia, Hrají: Alex Vincent, Jenny Agutter

Dětská hra 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0187/
Horor / Komedie, USA, 1991
Režie: Jack Bender, Hrají: Justin Whalin, Perrey Reeves

Chuckyho nevěsta gastonrolinc.webnode.cz/news/a0233/
Komedie / Horor, USA, 1998
Režie: Ronny Yu, Hrají: Jennifer Tilly, Brad Dourif

Chuckyho sémě gastonrolinc.webnode.cz/news/a0231/
Horor / Komedie, USA, 2004
Režie: Don Mancini, Hrají: Brad Dourif, Jennifer Tilly

Chuckyho kletba gastonrolinc.webnode.cz/news/a0188/
Horor / Thriller, USA, 2013
Režie: Don Mancini, Hrají: Chantal Quesnelle, Brad Dourif

Chuckyho kult gastonrolinc.webnode.cz/news/chuckyho-kult-cult-of-chucky/
Horor / Thriller, USA, 2017
Režie: Don Mancini, Hrají: Brad Dourif, Fiona Dourif

Dětská hra gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/detska-hra-childs-play-2019/
Horor / Thriller, USA, 2019
Režie: Lars Klevberg, Hrají: Aubrey Plaza, Brian Tyree Henry

Charles gastonrolinc.webnode.cz/news/charles-charles-2021-usa-horor-v-priprave/
USA, Horor 2021
Režie: Mitch Francis, Hrají: Luis Serrano

Tvůrci a herci
Tom Holland (Režie), David Kirschner (Produkce), Joe Renzetti (Hudba), Bill Butler (Kamera), Roy E. Peterson (Střih), Edward Warschilka (Střih), Sharon Bialy (Casting), Richard Pagano (Casting), Daniel A. Lomino (Scénografie), April Ferry (Kostýmy), John Riordan (Zvuk), Michael Hancock (Masky), John Lafia (Scénář), Tom Holland (Scénář), Chris Sarandon (Herec), Catherine Hicks (Herec), Alex Vincent (Herec), Brad Dourif (Herec), Dinah Manoff (Herec), Tommy Swerdlow (Herec), Neil Giuntoli (Herec), Edan Gross (Herec), Michael Patrick Carter (Herec), Kayla Blake (Herec), John Franklin (Herec)
 
1988/84/USA/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Chuckyho obličej museli ovládat tři lidé najednou. Jeden se staral o pohyb očí, druhý o obočí a líce, třetí ovládal ústa.
- Pro film byla vytvořena celá řada robotických panenek používaných podle potřeb dané scény. Jednotlivé části panenky se ovládaly joysticky, takže k ovládání panenky bylo potřeba několik lidí najednou.
- Tvůrci postupně v průběhu filmu měnili Chuckyinu hlavu za čím dál více podobnou lidské. U poslední Chuckyiny hlavy se dokonce uvažovalo, že bude mít náznak vousů, bradku nebo knír, ale z návrhu nakonec sešlo.
- Robert Hy Gorman sa uchádzal o rolu Andyho Barclaya.
- Chuckyho mal pôvodne hrať a dabovať John Lithgow.
- Karen Barclay (Catherine Hicks) má na konci filmu zbraň Beretta Model 70 ráže.32 ACP, Eddie Caputo (Neil Giuntoli) má zbraň Ruger Blackhawk ráže 4 5/8 barrel, Mike Norris (Chris Sarandon) používá zbraň Smith & Wesson Model 10 ráže .38 Special a Charles Lee Ray (Brad Dourif) Smith & Wesson Model 19 ráže .357 Magnum.
- Jako obchod s hračkami pro natáčení posloužila již zavřená čínská restaurace v Chicagu.
- Tom Holland použil námět z filmu v mnoha svých dalších pracích. V jeho filmech se často lidé setkávají s něčím "nadpřirozeným" a nikdo nechce jim nechce uvěřit.
- Během premiéry filmu se u sídla společnosti MGM shromáždil dav protestantů, kteří požadovali zákaz filmu s odůvodněním, že film podněcuje násilí u dětí.
- Film šel do kin ve stejný den, kdy se Charles Lee Ray převtělí do panenky – 9.11. 1988.
- Catherine Hicks (Karen) a Kevin Yagher (tvůrce Chuckyho) se poprvé potkali při natáčení filmu a o rok později se vzali.
- Hlas Chuckyho nahrával Brad Dourif vždy dopředu, aby se mohl synchronizovat jeho hlas s ústy Chuckyho.
- Název televizního kanálu, jež na začátku oznamuje smrt Charlese Lee Raye, je W-DOL (což by se dalo přeložit jako dřevěná panenka).
- Autor původního scénáře Don Mancini napínal diváky déle a pohrával si s myšlenkou, že namísto Chuckyho zemřel Andy. Nápad byl využit při natáčení filmu Dětská hra 4: Syndrom Pinocchia. Prohlásil také, že se na začátku počítalo s tím, že film bude satirou na výrobce hraček.
- Maggie měla při hlídání Andyho zemřít ve vaně po zásahu elektřinou. Tato scéna byla nakonec použita ve filmu Chuckyho nevěsta.
- Předobrazem zabijácké hračky se stala panenka námořníka Roberta, který patřil Robertu Eugenu Ottovi.
- Chuckyho celé jméno zní Charles Lee Ray. Je odvozeno od jmen známých sériových vrahů Charlese Mansona, Lee Harveyho Oswalda a Jamese Earla Raye. - Pracovní název filmu byly Blood Buddy, Batteries Not Included a Blood Brother.
- Ve scéně, kde Chucky běží chodbou za Maggie, je doopravdy Chucky hrán mladší sestrou Alexe Vincenta.
- Film se točil v Chicagu (Illinois) a v Culver City (Kalifornie).
 
Odkazy