Sám doma 2: Ztracen v New Yorku / Home Alone 2: Lost in New York (1992/115/USA/Rodinný, Komedie, Dobrodružný) 72%

25.09.2018 14:30
JEDNOU VĚTOU
„Jsou znovu vánoce a malý Kevin se opět ztratí své rodině... tentokrát však v New Yorku..."

OBSAH
Malého Kevina tentokrát nezapomenou doma, ale ztratí se na letišti. Zatímco jeho rodina letí na vysněnou dovolenou do Miami, malý chlapec omylem odlétá do New Yorku. Zpočátku je vylekaný, ale když má u sebe všechny otcovy peníze, ubytuje se v nejdražším hotelu a začne si užívat vánoční pohodu. Ještě netuší, jaké nepříjemné setkání ho čeká...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Když vidím Sám doma jedničku a dvojku, tak to většinou znamená, že jsou Vánoce. Vánoce jsou zase svátky klidu a pohody. Jenže tyhle Vánoce je proložel v peřinách a horečce a za každou příjemnou komedii jsem byl hrozně rád. Když se pak v televizi objevil tenhle film, měl jsem nesmírnou radost, protože jsem se u něj vždycky příjemně pobavil a trošičku mi zlepšil náladu a připomněl ducha Vánoc. Jasný, dvojka je podstatou naprosto totožná jako jednička, ale hrozně hezky se na to kouká. Herci jsou super a samotná atmosféra je nádherně vánoční, i když ve filmu není příliš sněhu. Pořád je alespoň se na co těšit... (Malarkey) 4*

Každý rok na Štědrý večer nás televize Nova obdarovala jednou komedií ze série Sám doma a nikdy jsem jí za to nenadával. Dvojka je výborná, i když je to vlastně jednička v bledě modrém, ale přesto rozesměje i po letech. Hned za Macauley Culkinem jsou oba zlodějové, s kterými se setkává už podruhé a opět jim ukáže, jak může být malý chlapec chytrý (a zákeřný). (Djkoma) 4*

Columbus okopíroval kostru jedničky s atmosférou vánočního času rodinné sounáležitosti a konání dobrých skutků a to k vysokým tržbám hravě postačilo. Ovšem nalijme si čisté okeny - zajímavá je v podstatě jen pasáž, kdy na svůj věk uvědomělý sadistický fakan Macaulay likviduje proudem, žehem i cihlami duo zlodějíčků v duchu cartoons s Tomem a Jerrym. A ani si nechci představit, co by s nimi provedl, kdyby už v tu dobu byl na koksu.. (Gilmour93) 3*

OLDIES FILMU
Vánoce jsou tady! Ježíšek, Santa, Děda Mráz...ať už vám dárečky naděluje kdokoliv, patří k tomu koledy, rodinná pohoda a notná dávka televizních repríz. Sám doma je tohohle rituálu nedílnou součástí, takže jsem si říkal, že ať už bude trailer jakýkoliv, zcela jistě mě opět donutí během svátků odmontovat anténu. Jenže anténa zůstala na svém místě a mozek v jednom kuse. Vánoční koleda alternovaná hezky v duchu Kevinových eskapád totiž pozvedne náladu každému. Není to bůhví jak skvělý trailer a i přes prima nápad mu chybí trocha šťávy. Ale zcela jistě potěší, už jen proto, jak se odlišuje od zaběhlých komediálních ukázek na jedno brdo. Pády na hlavu ani podobné koniny tu nechybí - obvykle za ně strháváme body, jenže tady jsou samozřejmě nedílnou součástí série, kterou milerádi odpouštíme (aneb není nad to fláknout parchanta cihlou do hlavy). Snad jen ty doprovodné titulky si tvůrci mohli nechat. Dělají z nás blbce. A když už tam musely za každou cenu být, nějaká drobná grafická uprava a hrátky při rozpohybování by se jistě hodily. Hned by všechno bylo veselejší. Každopádně chceme karaoke verzi bez zpívaného slova! Tahle koleda by během pár dní na MovieZone jistě zkultovněla. Veselé Vánoce. Snad nikdo z vás letos neskončí Sám doma.

VELKÁ RECENZE
Kevin McCallister je znovu osamocen. Na letišti v Chicagu, odkud jeho rodina na Vánoce odlétá do Miami, ztratí příbuzné z dohledu, běží za mužem, který má stejný kabát jako jeho otec a omylem nastoupí do letadla do New Yorku. Když si uvědomí, že je sám v tomto městě, začne se radovat. Jeho zavazadlo ale odletělo do Miami, kde ho najde Fuller a jako první si uvědomí, že se Kevin ztratil. Rodiče se Kevina pak snaží najít pomocí policie na chicagském letišti. Nakonec je napadne, že ho mohou vystopovat pomocí otcovy kreditní karty, pokud ji použije. Tu Kevin má, protože mu předtím táta půjčil svou příruční tašku.
Kevin se rozhodne ubytovat v luxusním hotelu Plaza. Tam vzbudí podezření v recepčním Hectorovi, který se dokonce vloupá do jeho pokoje. Odtud ho Kevin dostane pomocí nafukovacího klauna ve sprše a nahrávky svého strýce Franka, který ho vyžene. Mezitím se z vězení dostanou "mokří banditi" Harry a Marv z prvního filmu. Ty Kevin jednou náhodně potká na ulici, Harry Kevina pozná a začnou ho pronásledovat. Když se vrátí do hotelu, pan Hector mu oznámí, že kreditní karta, ze které platí, je kradená. Kevin z hotelu uteče, ale znovu ho chytí Harry a Marv. Ti mu prozradí, že chtějí vyloupit Duncanovo hračkářství. S majitelem hračkářství se předtím Kevin seznámil. Rozhovor si Kevin nahraje a znovu uteče.
Kevinovi rodiče se mezitím dozvědí, kde Kevin je, a okamžitě se vydají do New Yorku. Tam si stěžují u personálu hotelu, že nechal Kevina utéct a jako omluvu dostanou apartmá. Kevinův otec se vydá na policii a matka sama po městě hledá syna.
Kevin začne připravovat plán, jak znovu dopadnout mokré bandity. V opravovaném domu svého strýce a tety na ně nachystá několik pastí. Pak se vydá k hračkářství v době, kdy ho ti dva vylupují a vyfotí je při tom. Pak prohodí kámen výlohou, aby spustil alarm. Lupiči ho proto začnou honit až k domu Kevinova strýce. Tam si banditi znovu projdou několika pastmi. Kevin později vyběhne z domu a Harry s Marvem se vydají za ním. Kevin uklouzne na ledě, a tak se jim podaří ho chytit. Zrovna, když už se Harry chystá Kevina zastřelit, objeví se žena, co se v parku stará o holuby, se kterou se předtím Kevin seznámil, a hodí na lupiče krmivo pro holuby, které se přilepí na nátěr, jenž mají banditi na sobě díky poslední Kevinově pasti. Díky tomu se holubi vrhnou na lupiče. Kevin pak spustí rachejtle, které předtím koupil, aby přilákal policii. Ta oba bandity zatkne.
Mezitím Kevinova matka pátrá po synovi po městě. Náhle si uvědomí, že Kevin chtěl strávit Vánoce s rodinou okolo vánočního stromku, což by na Floridě nemohl, a tak musí být v Rockefellerově centru, kde je tradičně umístěn vánoční stromek. Její intuice byla správná a skutečně se tam potká s Kevinem. Oba se šťastně vrátí do hotelu.
Druhý den ráno dostanou McCallisterovi mnoho vánočních dárků od pana Duncana, který tak poděkuje Kevinovi za dopadení lupičů. Kevin ale odejde pryč dát holubí dámě na památku jejich přátelství jednu ze dvou hrdliček, druhou si nechá pro sebe. Mezitím do hotelu přijde účet za Kevinův pobyt, který dělá 967 dolarů. To rozčílí Kevinova otce, který na něj z hotelu zařve. Kevin se lekne, a tak raději běží zpět do hotelu.
Sám doma 2: Ztracen v New Yorku (v anglickém originále Home Alone 2: Lost in New York) je americká filmová komedie režiséra Chrise Columbuse z roku 1992, pokračování filmu Sám doma. Hlavní roli Kevina McCallistera znovu ztvárnil Macaulay Culkin.

DABING
1. DABING (Kino, VHS, DVD, Blu-ray, TV)
V českém znění: Jan Kalous – Macaulay Culkin (Kevin McCallister), Kateřina Macháčková - Catherine O'Hara (Kate McCallisterová), Ladislav Frej – John Heard (Peter McCallister), Vladislav Beneš – Daniel Stern (Marv Merchants), Václav Postránecký – Joe Pesci (Harry Lime), Jana Andresíková – Dana Ivey (pani Stoneová), Jaroslava Adamová – Brenda Fricker (ptačí žena), Antonín Molčík – Gerry Bamman (strýček Frank McCallister), Naďa Konvalinková – Terrie Snell (teta Leslie McCallisterová), Tomáš Juřička – Devin Ratray (Buzz McCallister) + Mario Todisco (taxikář), Jiří Racek - Kieran Culkin (Fuller McCallister ), Svatopluk Skopal – Tim Curry (pan Hector), Michal Pavlata – Rob Schneider (Cedric), Petr Haničinec - Eddie Bracken (pan Duncan), Bohumil Švarc – Ralph Foody (Gangster Johnny v TV), Jiří Zavřel, Jaromír Meduna - Ron Canada (policajt na Time Square), Otto Lackovič - Abdoulaye NGom (pouliční prodavač perlí), Jan Hanžlík - Leonard Tepper (bezdomovec v parku), Jiří Ptáčník - Bob Eubanks (moderátor soutěže) + Donald Trump (Donald Trump), Bohuslav Kalva - Anthony Cannata (šerif), Milan Livora, Radan Rusev, Monika Žáková - Teri McEvoy (obsluha u odletu do NY), Vladimír Fišer (titulky), Bohdan Tůma (novější úvodní titulky) a další
Zvuk: Lubomír Zajíc
Střih: Jiřina Skalská
Produkce: Jiří Beránek
Překlad: Ivan Hanuš
Úprava dialogů: Zdena Psůtková
Režie českého znění: Ladislav Helge
Vyrobilo: Filmové Studio Barrandov Dabing 1992

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 17.12.1992
Premiéra USA: 17.12.1992
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 16.11.2009 Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.6.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 16.11.2009 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 16 090 506
Tržby celkem - $ 358 994 850
Návštěvnost v ČR 897 521
Náklady (Rozpočet) - $ 28 000 000

FILMY V SÉRII
Sám doma gastonrolinc.webnode.cz/news/sam-doma-home-alone/
Rodinný / Komedie, USA, 1990
Režie: Chris Columbus, Hrají: Macaulay Culkin, Joe Pesci

Sám doma 2: Ztracen v New Yorku gastonrolinc.webnode.cz/news/sam-doma-home-alone1/
Rodinný / Komedie, USA, 1992
Režie: Chris Columbus, Hrají: Macaulay Culkin, Joe Pesci

Sám doma 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/sam-doma-home-alone2/
Rodinný / Komedie, USA, 1997
Režie: Raja Gosnell, Hrají: Alex D. Linz, Olek Krupa

Sám doma 4 (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/sam-doma-home-alone3/
Komedie / Rodinný, USA, 2002
Režie: Rod Daniel, Hrají: Mike Weinberg, French Stewart

Sám doma 5: Vánoční loupež (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/a243/
Komedie / Krimi, USA / Kanada, 2012
Režie: Peter Hewitt, Hrají: Christian Martyn, Malcolm McDowell

Sám doma a bohatý gastonrolinc.webnode.cz/news/a299/
Komedie / Rodinný, USA, 1994
Režie: Donald Petrie, Hrají: Macaulay Culkin, John Larroquette
 
Tvůrci a herci
Chris Columbus (Režie), John Hughes (Produkce), John Williams (Hudba), Julio Macat (Kamera), Raja Gosnell (Střih), Janet Hirshenson (Casting), Jane Jenkins (Casting), Sandy Veneziano (Scénografie), Jay Hurley (Kostýmy), Wylie Stateman (Zvuk), Kevin E. Carpenter (Zvuk), Rick Hart (Zvuk), Michael D. Wilhoit (Zvuk), Linda Melazzo (Masky), John Hughes (Scénář), Macaulay Culkin (Herec), Joe Pesci (Herec), Daniel Stern (Herec), Catherine O'Hara (Herec), John Heard (Herec), Devin Ratray (Herec), Kieran Culkin (Herec), Tim Curry (Herec), Brenda Fricker (Herec), Eddie Bracken (Herec), Dana Ivey (Herec), Rob Schneider (Herec), Rip Taylor (Herec), Ally Sheedy (Herec), Ron Canada (Herec), Donald Trump (Herec), Eden Riegel (Herec), Ralph Foody (Herec), Clare Hoak (Herec), Jimmie Walker (Herec), Chris Columbus (Herec), Senta Moses (Herec), Abdoulaye NGom (Herec)
 
1992/115/USA/Rodinný, Komedie, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- V scéne, v ktorej sa recepčný, ktorého stvárnil Tim Curry, zakráda do kúpeľni, použije Kevin (Macaulay Culkin) nafukovacieho klauna, aby si recepčný myslel, že sa v sprche sprchuje Kevinov otec, a tým ho odplašil. Klaun je pritom odkaz na film To (1990), v ktorom si Tim Curry zahral strašného klauna Pennywisea.
- Závěrečný účet na 967,43 amerických dolarů je v přepočtu dle tehdejšího kurzu 28,256 Kč za 1 americký dolar "jen"  27 336 Kč. Dle nejmenovaného serveru stojí v roce 2014 jedna noc v Edvardovském apartmá Hotelu Plaza v New Yorku téměř 33 000 Kč.
Ve scéně, kdy Kevinova (Macaulay Culkin) matka najde syna před velkým vánočním stromkem v New Yorku, je v pozadí vidět i česká vlajka.
- Jedním z mechanických pomocníků, které Kevin (Macaulay Culkin) použil, byl kazetový přehrávač s nahráváním audiozáznamů. Toto zařízení existovalo jen jako rekvizita vyrobená pro tento film, ale po premiéře po něm byla taková poptávka, že ho společnost Tiger Electronics začala vyrábět a uvedla na trh.
- Exteriér Duncanova hračkařství v New Yorku byl ve skutečnosti v Chicagu na adrese 209 South La Salle Street. Jedna se o kancelářskou budovu v centru.
- Chlapík vo vchode hotela, ktorého sa Kevin pýta kadiaľ sa ide na recepciu, je Donald Trump.
- Každé dítě, které se objevilo ve scéně v obchodu s hračkami, si smělo hračku, která se mu líbila nejvíc, vzít domů.
- Film se natáčel převážně v hotelu Plaza v Central Parku. Číslo, které Kevin vytáčí, je skutečné číslo hotelu.
- Velké hračkářství Duncanova truhlice hraček (Duncan's Toy Chest) je pojmenované po producentovi filmu Duncanu Hendersonovi.
- Eleanor Columbus, dcera režiséra Chrise Columbuse, si zahrála ve filmu malou holčičku v hračkářství.
- Když chtěl Chris Columbus sníh, musel za umělý zaplatit 60 000 dolarů; hned den po umělém zasněžení se spustila pravá sněhová vánice.
- Macaulay Culkin dostal za tento film 4,5 milionů dolarů. Bylo to 45krát více než za první díl. Tolik nikdy žádný 12letý chlapec nedostal.
 
Odkazy