Sám doma 4 (TV film) / Home Alone 4 (2002/84/USA/Komedie, Rodinný) 8%

25.09.2018 14:30
JEDNOU VĚTOU
„Mít devět dá práci ..."

OBSAH
Mít devět dá práci! Trávit Vánoce s otcem a jeho novou přítelkyní je čím dál nesnesitelnější, přestože má Kevin kolem sebe hračky a techniku, o které si každé dítě může nechat jen zdát. Ale i letošní svátky si díky dvěma zlodějům rozhodně užije! Kevin má totiž v zásobě mnohem zábavnější a modernější věcičky a může tyto zloděje poslat k ledu navždy. A dokonce může dát dohromady i své rodiče.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Problém tohoto filmu je hlavě v tom, že hlavní "hrdina" je neskutečně nesympatický, rozmazlený harant z jehož úst moralistické kecy nezní ani zdaleka tak upřímně jako z úst Macaulaye. Filmy Sám doma jsou mé nejoblíbenější a ani Sám doma 3 nebyl špatný, ač s jiným hercem. Byl sympatický a ty nápady byly také poměrně promyšlené. Tady vymyslel tak maximálně jednu podprůměrně chytrou lest a zbytek byl založen pouze na buržousťáckých hračičkách, se kterými by porazil armádu tupců i dvouletý kluk. Rovněž mi příjde jako nešťastné vracet se k minulosti a omílat pořád dokola jména z původních dílů. Potenciál to mělo a jistě ten film stál nemálo peněz, ale vrazili se do zbytečností a ne do toho, co dělá tenhle druh filmu tak úžasným a jedinečným. Pokud máte rádi serii Sám doma, tak si radši pusťte něco, co si zaslouží, aby na to byli vaše oči upřeny. Tento film je pouze ztráta času. (frashmaker) 1*

Nemyslím si, že je to až tak hrozné, i když hodnocení některých se rozhodně nedivím. Sám doma 4 je průhledný jak sklenka vody. Nejde tady jen o předvídatelnost děje, ale o celkovou stavbu příběhu. Ploché charaktery, provařené scénky a trapná pointa. Přestože nemá tenhle snímek čím překvapit, a zhlédnout jej podruhé je nejspíš pořádně nudná záležitost, zasluhuje si jednu hvězdičku. Snad se tvůrci poučí a s dalším dílem nepřijdou. Btw návrat starých postav je velmi hloupý nápad. (Dudek) 0*

Kdysi jsem chtěl napsat něco v tom smyslu, že jde o nejhorší rodinnou komedii všech dob, nicméně potom jsem pravděpodobně v nastalé hrůze utekl do knajpy a snažil se přepít utrpěné trauma, následkem čehož jsem na vše zapomněl. Dnes jsem si shodou okolností vzpomněl (na Kevina, ne na chlast) a když si vybavím, jak se ten klouček tragikomicky pokoušel imitovat grimasy Macaulay Culkina, nebo jak ve strašlivé scéně rotující knihovna (či co to bylo) katapultuje zloděje... no jo, asi jsem měl tenkrát pravdu. P.S. Ne, jako děcko bych to nemiloval, sakra. (-bad-mad-wolf-) 0*

VELKÁ RECENZE
McCallisterova rodina není úplná, Peter se odstěhoval k mladé a bohaté Natalii. Děti Buzz, Megan a Kevin žijí s Kate, ale nejmladší Kevin čeká, že se k nim otec vrátí. Je čas Vánoc a Kevinovi je smutno ještě víc. Otec je pozval na pár dní k sobě a Kevin k němu uteče, protože ho Buzz naštval. Peter je šťastný, když Kevin přijede, a Natalie se chová velmi vstřícně. Natalie představí Kevina panu Prescotovi, který je v domě zaměstnán jako domovník, sluha i ochranka, a pak Kevina seznámí se služebnou Molly, která ho zavede do jeho přepychového pokoje. Kevin je nadšený. Když ale otec s Natalií odjedou, vnikne do domu lupič Marv, s nímž se už kdysi Kevin střetl. Tentokrát má za parťáka svou přítelkyni Veru. Kevin se s Marvem a Verou vypořádá po svém, ale v domě je po jejich střetu potopa. Kevin se snaží všem vysvětlit, že tu byli lupiči, ale nikdo mu nevěří a Prescot tvrdí, že nikoho neviděl.
Další den se chystá večírek, na který má přijet i královská rodina. Ta se nakonec nedostaví, ale Kevin zahlédne Marva s Verou převlečené za číšníky. Kevin se dozví, že chtějí unést prince, a rozhodne se únosu zabránit. Prescota považuje za komplice, tak ho zavře do mrazáku. Hodlá Marva s Verou zlikvidovat, ale docílí jen toho, že zničí večírek... Druhý den jede Peter s Natalií na letiště pro královskou rodinu, ale sotva odjedou, uvidí Kevin z okna, jak se blíží Marv s Verou. Znovu zavře Prescota, tentokrát do vinného sklepa. Až pozdě zjistí, že služebná Moly je matkou Marva, a on zvřel do sklepa nepravého. Kevin skončí ve sklepě s Prescotem. Ten má u sebe mobilní telefon. Kevin volá matce, ale než stačí říct, co se děje, mobil se vypne. Kate zavolá Peterovi, protože jí Molly řekla, že Kevin je s otcem, ale Kevin s ním není. Kate s Buzzem i Megan jedou hned do domu Natalie, stejně jako Peter.
Tak po propadáku jménem Sám doma 3 by kvalitativní vzestup měl být opravdu jednoduchý, ale očividně ne však pro tvůrce tohoto dílu. To co se nám předvedlo v třetím dílu se jenom zhoršilo a změna herce hlavního hrdiny tentokrát taky nepomohla. Padouši nepůsobí už ani trochu nebezpečně ale spíše politování hodně, a to už od začátku. Opravdu odporný odpad.

DABING
V českém znění: Tomáš Materna - Mike Weinberg (Kevin McCallister), Dana Syslová - Barbara Babcock (Molly), Bohdan Tůma - French Stewart (Marv Merchants), Tatiana Vilhelmová - Missi Pyle (Vera), Jan Schánilec - Erick Avari (Prescott), Otakar Brousek ml. - Jason Beghe (Peter McCallister), Jitka Moučková - Joanna Going (Natalie), Petra Hanžlíková - Tišnovská - Clare Carey (Kate McCallisterová), Vojtěch Kotek - Craig Geldenhuys (princ), René Slováčková - Lisa King (královna) a další

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: (TV film)
Premiéra USA: 25.12.2012
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 6.2.2004 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.6.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
FILMY V SÉRII
Sám doma gastonrolinc.webnode.cz/news/sam-doma-home-alone/
Rodinný / Komedie, USA, 1990
Režie: Chris Columbus, Hrají: Macaulay Culkin, Joe Pesci

Sám doma 2: Ztracen v New Yorku gastonrolinc.webnode.cz/news/sam-doma-home-alone1/
Rodinný / Komedie, USA, 1992
Režie: Chris Columbus, Hrají: Macaulay Culkin, Joe Pesci

Sám doma 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/sam-doma-home-alone2/
Rodinný / Komedie, USA, 1997
Režie: Raja Gosnell, Hrají: Alex D. Linz, Olek Krupa

Sám doma 4 (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/sam-doma-home-alone3/
Komedie / Rodinný, USA, 2002
Režie: Rod Daniel, Hrají: Mike Weinberg, French Stewart

Sám doma 5: Vánoční loupež (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/a243/
Komedie / Krimi, USA / Kanada, 2012
Režie: Peter Hewitt, Hrají: Christian Martyn, Malcolm McDowell
 
Sám doma a bohatý gastonrolinc.webnode.cz/news/a299/
Komedie / Rodinný, USA, 1994
Režie: Donald Petrie, Hrají: Macaulay Culkin, John Larroquette
 
Tvůrci a herci
Rod Daniel (Režie), Mitch Engel (Produkce), Teddy Castellucci (Hudba), Peter Benison (Kamera), John Coniglio (Střih), Michael A. Stevenson (Střih), Donna Rosenstein (Casting), Leslie Binns (Scénografie), Leigh Bishop (Kostýmy), Kevin Patrick Burns (Zvuk), Michael C. Gutierrez (Zvuk), Todd Orr (Zvuk), Megan Tanner (Masky), Debra Frank (Scénář), Steve L. Hayes (Scénář), Mike Weinberg (Herec), French Stewart (Herec), Barbara Babcock (Herec), Jason Beghe (Herec), Joanna Going (Herec), Erick Avari (Herec), Clare Carey (Herec), Missi Pyle (Herec), Sean Cameron Michael (Herec)
 
2002/84/USA/Komedie, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- Daniel Stern, který ztvárnil postavu Marva v prvních dvou dílech filmové série, byl osloven s nabídkou zopadkovat si svou roli. Stern však odmítl a scénář nazval urážkou.
 
Odkazy