Sám doma a bohatý / Richie Rich (1994/95/USA/Komedie, Rodinný) 44%

24.09.2018 17:49
JEDNOU VĚTOU
„Americká filmová komedie o tom, že být nejbohatší dítě na světě není špatné, ale mnohem lepší je mít partu opravdových přátel."

OBSAH
Název filmu sice avizuje volné pokračování úspěšných komedií Sám doma a Sám doma: Ztracený v New Yorku, jde však o úplně nový film, který s předcházejícími pojí jen představitel hlavní úlohy Macaulay Culkin. Hlavní hrdina se tentokrát nejmenuje Kevin, ale Richie Rich a je nejbohatším dítětem na zemi. Ve svém obrovském rodinném sídle má vše na co si len vzpomene. Přece však Richiemu neco chybí. Jsou to přátelé, které si za žádné peníze koupit nemůže...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Macaulay Culkin je nejbohatším dítětem na světě, ale přestože miluje své starostlivé rodiče, není šťastný - chybí mu totiž kamarádi. Jenže jednou rodiče zmizí v bermudském trojúhelníku a chlapec je musí zachránit. Čekají nás nějaké ty intriky v podobě zosnovaného plánu na zabití rodiny Richových a hledání ztracených rodičů. Macaulay Culkin se evidentně pokusil navázat na úspěchy filmů Sám doma, ale právě ta zábavnost a nápaditost tomuto filmu hodně chybí. Trapná křečovitost a nesympatický Macaulay Culkin to ovšem převyšuje. 30% (kingik) 2*

Když si vedle sebe postavím pokračování Sám doma: Ztracen v New Yorku a tohle, tak mám v Kevinu McCallisterovi jasného vítěze.. Culkinova kariéra výrazně bledla, škoda, že si na jeho jméně chtěl někdo pořádně nahrabat!! Ta horší stránka chamtivosti Hollywoodu se tu projevila v plné síle.. a bez vtipu a citu na jakýkoliv slibný moment, který by si chtěl divák zopakovat!! (castor) 2*

Bohatství, peníze a moc odjakživa měnily charaktery lidí. S vidinou zisku a pokud možno bez práce, se jim tmělo před očima. Všechno je tu krásně nadsazené, humorné a spontánní a tak to má být. Ne, že bych byla kdovíjak velkým příznivcem amerických, rodinných cypovinek a Culkina zvlášť, ale tahle ztřeštěná komedie mě svým způsobem bavila právě proto, že se nesnažila být ničím jiným. Z obrazovky se mě nesnažilo otrávit žádné dítě, poučující svými chytrými řečmi všechny dospělé a měnící svět k lepšímu, žádný patos ani slaďárna. V rámci svého žánru nemůžu hodnotit jinak, než vysoce. (Ainy) 4*

VELKÁ RECENZE
Richard "Richie" Rich Jr. je nejbohatším dítětem na světě, syn bohatého miliardáře, byl vychován pomocí všeho, co mohou přinést peníze, ale jeho jediným společníkem je jeho věrný sluha Herbert Cadbury. Jednou, když slavnostně předává zaměstnancům továrnu, kterou nechal jeho otec Richard Rich Sr. modernizovat, si Richie všimne dětí, které hrají baseball. Richie si s nimi chce zahrát, ale jeho bodyguard Ferguson mu v tom zabrání.
Aby mohl být Richie neustále v kontaktu se svým zaneprázdněným otcem, vynalezl profesor Keenbean "Dadlink", který Richard v několika sekundách lokalizuje a umožní spojení mezi otcem a synem. Chamtivý finanční ředitel Rich Industries Lawrence Van Dough spolu s Fergusonem nechají vybouchnout letadlo s Richovými na cestě na návštěvu královny Alžběty II. s tím, že se pak Van Dough zmocní bohatství Richových. Na palubu letadla ale na poslední chvíli nenastoupí Richie – Cadbury pro něj zorganizuje víkend s dětmi z baseballového hřiště, se kterými se Richie spřátelí.
Richovým se podaří z letadla skočit do oceánu ještě před výbuchem. Van Dough věří, že všichni Richovi jsou mrtví, a tak se ujme vedení společnosti a začne omezovat její charitativní činnost. Zavírá i továrnu, kterou na začátku filmu Richie předával zaměstnancům, a ve které pracují Richieho noví přátelé. To Richieho naštve, a tak se prostřednictvím svého zákonného zástupce Cadburyho chopí vedení společnosti. Tím získá i zájem médií.
Van Dough zařídí, aby byl Cadbury obviněn z vraždy Richových, čímž znemožní, aby byl zákonným zástupcem Richieho. Tím se tak stane Van Dough. Ten propustí všechny zaměstnance v sídle Richových, toho tak izoluje od světe a udělá z něj vězně ve vlastním domě. Profesor Keenbean ale pomůže Richiemu uprchnout. Richie se pak rozhodne pomoci Cadburymu z vězení. Když Cadbury uprchne, je napaden jedním z Van Doughových nohsledů, ale ubrání se. Cadbury a Richie se pak s pomocí svých přátel rozhodnou získat Richieho dům zpět.
Když všichni proniknou do domu Richových, pomocí Dadlinku, který Richard na moři opravil, zjistí, že Richovi jsou v domě. Van Dough donutí Richovi, aby ho přivedli k jejich rodinnému trezoru. Fergusonova stráž dopadne Richieho a jeho přátele a uvězní je v jednom z Keenbeanových vynálezů, kde mají zemřít. Keenbean tento plán ale zmaří a osvobodí je. Richie si potom vezmu tašku plnou Keenbeanových vynálezů, aby mu pomohly osvobodit rodiče.
Richovi Van Dougha dovedou do rodinného trezoru, kde Van Dough zjistí, že trezor je plný památek na jejich život, to znamená, že tam není nic cenného pro něj. Zoufalý z toho, že nedostal peníze, pokusí se Van Dough Richovi zastřelit. Vtom zasáhne Richie, a tak se rozhodne zastřelit jeho. Díky jednomu z Keenbeanových vynálezů je ale Richieho oblečení neprůstřelné. Richovým se nakonec podaří uniknout, Van Dough je propuštěn a zatčen.
Později, když Richie hraje se svými novými přáteli baseball, Richard a Regina poznamenají, že teď je Richie skutečně nejbohatším chlapcem na světě, protože našel opravdu důležitou věc, kterou si za peníze koupit nemůže – přátele.
Sám doma a bohatý (orig. Richie Rich, někdy stylizováno jako Richie Rich) je americká filmová adaptace komiksové postavy Richieho Riche od Harvey Comics v hlavní roli s Macaulayem Culkinem. Jedná se o jeho poslední film, ve kterém vystupoval jako dětský herec. O čtyři roky později bylo natočeno pokračování Sám doma a bohatý 2: Vánoční přání.

Ocenění:
Razzies
1994 - Macaulay Culkin (Nejhorší herec) (nominace)

DABING
V českém znění: Jan Kalous – Macaulay Culkin (Richie Rich), Oldřich Vízner – Jonathan Hyde (Herbert Arthur Runcible Cadbury), Karel Heřmánek – Edward Herrmann (Richard Rich sen.), Veronika Freimanová – Christine Ebersole (Regina Rich), Helena Friedrichová – Mariangela Pino (Diane Pazinski), Marcel Vašinka – John Larroquette (Lawrence Van Dough), Ladislav Županič – Chelcie Ross (Ferguson), Ladislav Potměšil – Michael McShane (Professor Keenbean), Monika Ticháčková – Stephi Lineburg (Gloria Pazinski), Jiří Knot - Matt DeCaro (Dave Walter), Jana Andresíková, Sylva Sequensová, Simona Stašová, Zuzana Schulzová, Bedřich Šetena, Dalimil Klapka, Martin Kolár, Tomáš Juřička, Bohdan Tůma, Antonín Navrátil, Jan Přeučil, Jaroslav Kaňkovský, Vladimír Fišer, Jakub Saic, Vít Ondračka, Jan Poledník, Hynek Votoček, Jakub Zdeněk, Michal Bürger, Bohumil Švarc ml..
Překlad: Lidmila Hrůzová
Zvuk: František Francl
Odborná spolupráce: Petr Čejka
Produkce: Josef Petrásek
Dialogy a režie českého znění: Soňa Bubníková
Vyrobilo: Studio Budíkov pro Gemini Film, 1995

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 22.6.1995 Gemini Film
Premiéra USA: 21.12.1994 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.9.1996 (VHS) Warner Home Video, 19.4.2005 (DVD) Warner Home Video
Poprvé na VHS: 1.6.1996
Poprvé na DVD: 20.4.2005 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 886 840
Tržby celkem $ 38 087 756
Návštěvnost v ČR 83 952
Náklady (Rozpočet) $ 40 000 000
 
FILMY V SÉRII
Sám doma gastonrolinc.webnode.cz/news/sam-doma-home-alone/
Rodinný / Komedie, USA, 1990
Režie: Chris Columbus, Hrají: Macaulay Culkin, Joe Pesci

Sám doma 2: Ztracen v New Yorku gastonrolinc.webnode.cz/news/sam-doma-home-alone1/
Rodinný / Komedie, USA, 1992
Režie: Chris Columbus, Hrají: Macaulay Culkin, Joe Pesci

Sám doma 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/sam-doma-home-alone2/
Rodinný / Komedie, USA, 1997
Režie: Raja Gosnell, Hrají: Alex D. Linz, Olek Krupa

Sám doma 4 (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/sam-doma-home-alone3/
Komedie / Rodinný, USA, 2002
Režie: Rod Daniel, Hrají: Mike Weinberg, French Stewart

Sám doma 5: Vánoční loupež (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/a243/
Komedie / Krimi, USA / Kanada, 2012
Režie: Peter Hewitt, Hrají: Christian Martyn, Malcolm McDowell

Sám doma a bohatý gastonrolinc.webnode.cz/news/a299/
Komedie / Rodinný, USA, 1994
Režie: Donald Petrie, Hrají: Macaulay Culkin, John Larroquette
 
Tvůrci a herci
Donald Petrie (Režie), John Davis (Produkce), Joel Silver (Produkce), Alan Silvestri (Hudba), Don Burgess (Kamera), Malcolm Campbell (Střih), Margery Simkin (Casting), James H. Spencer (Scénografie), Lisa Jensen (Kostýmy), George Watters II (Zvuk), David E. Campbell (Zvuk), John T. Reitz (Zvuk), Gregg Rudloff (Zvuk), Rick Sharp (Masky), Tom S. Parker (Scénář), Jim Jennewein (Scénář), Macaulay Culkin (Herec), John Larroquette (Herec), Edward Herrmann (Herec), Christine Ebersole (Herec), Jonathan Hyde (Herec), Michael McShane (Herec), Chelcie Ross (Herec), Stephi Lineburg (Herec), Claudia Schiffer (Herec), Ben Stein (Herec), Mike Bacarella (Herec), Rick Worthy (Herec), Rory Culkin (Herec), Frank Welker (Herec), Kevin Mukherji (Herec), Eddie J. Fernandez (Herec)
 
1994/95/USA/Komedie, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- Obrovská socha obličejů rodiny Richeových je inspirována památníkem Mount Rushmore memorial, který se objevuje i v jiných filmech - např. Lovci pokladů: kniha tajemství  (2007) nebo Na sever severozápadní linkou (1959).
- Film je natočen na motivy stejnojmenného komiksu společnosti Harvey Comics. Podle tohoto komiksu byly natočeny i animované seriály Richie Rich/Scooby-Doo Show (od r. 1980) a Richie Rich (od r. 1996).
- Vďaka prekladu distribútora sa jedná o piaty film Macaulaya Culkina, ktorý má v názve slovo “Sám“. Ďalšie sú: Sám so strýkom Buckom (1989), Sám a sám (1991), Sám doma (1990) a Sám doma 2: stratený v New Yorku (1992).
 
Odkazy