Sám doma / Home Alone (1990/103/USA/Rodinný, Komedie) 86%

25.09.2018 14:29
JEDNOU VĚTOU
„Osmiletému Kevinovi se konečně splní velké přání, i když nedopatřením. Rodina se chystá na dovolenou, zaspí a zapomene Kevina doma."

OBSAH
"Mám pocit, že jsme doma nechali něco důležitého," sdělí paní McCallisterová manželovi na palubě letadla směřujícího přes Atlantik do Paříže. To ještě netuší, že to co doma zapomněli je nejmladší člen jejich početné rodiny, Kevin. Tak začíná nejúspěšnější film roku 1990, vánoční komedie o zapomenutém synkovi a dvou nešikovných lupičích. Kevin vůbec nepropadne panice, právě naopak. Konečně může dělat všechno to, co jinak nemůže. Jezdit po koberci na kolečkových bruslích, přejídat se zmrzlinou, dívat se na nepřístupné filmy. Jeho štěstí však netrvá dlouho. Objeví se totiž dva zlodějíčkové, kteří si na dům McCallisterových dělají zálusk. Ani tentokrát však Kevin neztratí rozvahu a pořádně s lupiči zacvičí. Promění totiž dům v hotovou smrtonosnou past. Přes veškerou volnost a zábavu s lupiči se mu však pomalu začíná stýskat.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
eden z nejpovedenějších, jestli vůbec nejpovedenější rodinný film, který jsem jako malý miloval a i dnes mi dokáže navodit příjemnou vánoční atmosféru. Macaulay Culkin byl tenkrát malý, roztomilý a hlavně ještě ne bohatý a tak se bylo čím bavit. Krom toho zde hraje, i když krátkou chvíli, můj oblíbený John Candy a tak není co řešit. Kdykoliv v televizi dávají Sám doma, můj čas a oko padne na něj a nemůžu se vždycky dočkat na tu chvíli až si budou po baráku rozdávat ty pizzy, chvíli na to odjedou a on zůstane v celém domu sám. Nádhera. (Malarkey) 5*

Tak takhle to dopadne, když v návalu rodina zapomene jednoho malého člena rodiny doma. A tím členem není nikdo jiný, než malý Kevin neboli Macaulay Culkin. Zůstat ve velkém domě o vánočních svátcích, není vůbec tak špatné, jak by se na první pohled mohlo zdát, a nuda to rozhodně není. Kevin si může dělat co chce, nikdo ho nesekýruje, ale hlavně může dokonale až sadisticky vytrestat dva povedené zloděje, co právě vlezli do jeho domu v domnění, že je opuštěný. Je to originální, je to zábavné, ale i místy nudné a s morálním poselstvím v závěru. Scenáristický rukopis zesnulého Johna Hughese se nezapře. Macaulay Culkin trochu nesympatický klučina, ale zlodějíčci Joe Pesci a Daniel Stern stáli za to. Mé hodnocení: 60% (kingik) 3*

Každý rok o Vánocích doceňuji tuhle rodinnou podívanou, která i po letech nepřestává bavit a dojímat. A hlavně, nic podobného už prakticky vůbec nevzniká. Nespočet gagů, výborné načasování, dokonalá atmosféra, skvělý casting (i v těch nejmenších rolích), přiměřená dávka sentimentu, hodně povedený český dabing.. Klasika, na které může vyrůst několik dalších generací. Podařila se i dvojka, i když je to jednička v bledě modrém. 90% (castor) 5*

V.I.M. FILMU
Vánoce jsou tady, coca colu si vychutnej. A podívej se na Sám doma, ať už zahříváš sólově tříakrové plyšové letiště nebo máš plný dům osob, které tě vychovávaly a teď přivezly cukroví a chtějí se družit. Vánočních klasik bychom asi vyjmenovali tucty (hlavně se o to nepokoušejte, jinak je ve V.I.M. tuplem neuvidíte), ale osmiletý skrček z Chicaga, co teprve objevuje kouzlo vody po holení a červencového čísla Playboye z roku 1989 (vzpomínáte na Miss Červenec, Eriku Eleniak, která Caseymu Rybackovi vyskočila z dortu?), se stal novodobým symbolem svátků, při kterých to každý schytá alespoň křebíkem do nohy nebo žehličkou do hlavy. Domov se v režii lidumila Chrise Columbuse mění ve válečnou zónu a nevinné domácí spotřebiče jsou povolány do útoku za zvuků klasického tématu od Johna Williamse (schválně si to porovnejte s potterovským motivem :). Mokrým banditům tentokrát opravdu teče do bot, protože tenhle kluk je postrach.
Neuvěřitelně jednoduchý nápad byl na prahu 90. let zpracován s až zrůdnou pečlivostí. Žádná past nebyla dostatečně komplexní, žádná bolest nebyla zakázána. Nad některými srážkami by zbledly závistí i Itchy a Scratchy, přičemž Joe Pesci trpěl v kinech opravdovou schízou, když ve stejném roce hrál otloukánka v Sám doma a zároveň hrůzu nahánějícího gangstera v Mafiánech. Obsazení bylo vůbec jedním z Columbusových trumfů, protože si do hlavní role vydupal Macaulaye Culkina. Je to jeden z těch capartů, co se narodili proto, aby ostatním ničili život a přesně to měl hlavní hrdina za úkol. Hned jak se přestal bát démonických kamen ve sklepě a naučil se používat dálkové ovládání od videa, měli to zloději spočítané. A my ostatně taky, protože vyjma přehršle fyzických gagů a dobrých hlášek, je v Sám doma i prostor na nějaké to poučení a závěrečné dojetí. Všechno je to nasypáno do hrnce s typickou americkou nedbalostí, ale výsledek předčil všechna očekávání. Možná si myslíte, že jste z něj vyrostli, možná už se vám okoukal, ale schválně si na Kevinovy eskapády vzpomeňte. Vážně byste měli to srdce si je na Vánoce odepřít? Já tedy ne.

OLDIES FILMU
Jsem si téměř jist, že pro drtivou většinu z vás bude tenhle trailer znamenat historicky první setkání s originálním zněním. Ono věru nebylo proč se po něm shánět, český dabing je skutečně výborný, ale… slyšet teď staré známé v novém balení neskonale potěší. Tak, jdeme na věc. Domácí zmatek, klasický podhledový letištní úprk, který téměř okamžitě střídá rozježená Culkinova palice následovaná hlasitým výkřikem hrdinova jména, po kterém by se v jednom krve nedořezal. A po němž se rozjíždí parádní nástin všech atributů, kvůli kterým tahle komedie dominuje. Trubkou rozpálené hudební rodeo krásně koresponduje s rychlým sestřihem většiny pastí, které rozličné části těl našich lupičů potkají hodně zblízka, zazní pár památných hlášek, podíváte se na historicky první zpomalené sáně a dojde i na rozbalení papírového plánu, který jsem se jako škvrně snažil obkreslit ;). Připočtěte nezaměnitelný feeling devadesátých let a máte vystaráno. Mimochodem, všimli jste si scény s prodavačkou a šéfem? Ta se ve finální verzi nakonec objevila v redukované formě… asi někdo rozumně usoudil, že šéfové prostě k Vánocům nepatří ;). Naprosto správně. Takže. Zahryzněte se do cukroví, zapijte voňavým punčem a nechte si na dvě a půl minuty zpříjemnit svátky...

VELKÁ RECENZE
Film začíná, když se rodina McCallisterových chystá na vánoční výlet do Paříže. V domě je přítomen také zloděj Harry, který se vydává za policistu, aby zjistil podrobnosti o rodině, již chce oloupit. Dodávková služba doveze rodině pizzu k večeři. Kevin se o ni pohádá se svým bratrem Buzzem a je poslán do nejvyššího patra domu spát. Je naštvaný na svou rodinu, a tak si přeje, aby už navěky zmizela.
Přes noc přestane jít elektřina, a tak rodina zaspí. Spěchá proto na letiště a Kevina zapomene doma. Při počítání je místo Kevina totiž započítán syn sousedů, který se přišel na odjezd podívat. Kevin tak začne doma dělat věci, která má normálně zakázané. Jeho matka Kate v letadle řekne Kevinovu otci Peterovi, že má pocit, jako kdyby něco zapomněla. Krátce poté si uvědomí, že zapomněli na Kevina.
Mezitím začne Harry se svým parťákem Marvem vylupovat domy v okolí McCallisterových až se konečně zaměří na jejich dům. Kevin ale vidí jejich stíny a od loupeže je odradí tím, že rozsvítí v domě světla. Sám se ze strachu schová pod postel. Pak vyběhne před dům a začne řvát, že už se ničeho nebojí. Vtom ale přijde soused starý Marley, o kterém povídal Kevinovi Buzz. Marley měl zabít celou svou rodinu lopatou na sníh. Kevin se lekne a uteče.
Druhý den Kevin neúmyslně ukradne v obchodě kartáček na zuby a cestou zpět ho málem srazí dodávka Harryho a Marva. Harry mu řekne, aby si dával pozor a usměje se na něj a Kevin si všimne jeho zlatého zubu, lekne se a uteče. Zloději ho chvíli sledují a Kevin se jich zbaví až u kostela. Druhý den ráno se znovu rozhodnou vyloupit dům McCallisterových, ale Kevin pustí video, na kterém muž zabije jiného. Marv, který šel na obhlídku domu, uvěří, že se to stalo ve skutečnosti, a znovu odjedou.
Mezitím se Kevinova matka snaží dostat zpět do USA. Zbytek rodiny čeká na let za dva dny, ale Kate odletí do Dallasu, pak do Scrantonu, odkud ale do Chicaga, kde rodina bydlí, nic neletí. Pomůže jí skupina muzikantů, kteří si půjčí auto a jedou směrem k Chicagu.
Chicagu se Harry dovtípí toho, že je Kevin doma sám, a tak se rozhodnou dům vyloupit. Kevin ale uslyší jejich rozhovor, a tak se na zloděje připraví. V kostele se mezitím spřátelí s Marleyem a přestane se ho bát.
V devět hodin přijdou Harry a Marv k domu a mluví ke Kevinovi přes dveře. Kevin na ně několikrát vystřelí vzduchovkou a zloději se tak rozhodnou změnit plán. Marv se rozhodne projít sklepem, ale uklouzne na schodech, na které Kevin vylil vodu, pak mu spadne na hlavu žehlička. Harry se rozhodne vejít přes hlavní vchod, ale také uklouzne a pak si spálí ruku o kliku, kterou nechal Kevin rozžhavit. Později si díky další Kevinově pasti spálí hlavu.
Po několika dalších nástrahách se nakonec oba lupiči do domu dostanou. Chvíli Kevina pronásledují po domě, nechávají se znovu napálit. Kevin jim uteče do poschodí, zavolá policii a pak uteče přes natažené lano do svého domu na stromě. Harry a Marv si lana později všimnou a všimnou si i Kevina v domku na stromě. Lupiči se rozhodnou po laně přelézt, ale Kevin ho přestřihne, když se dostanou dostatečně daleko, a zloději tak spadnou na zem.
Kevin pak začne utíkat, ale Harry s Marvem ho chytnou a chtějí mu oplatit vše, co on udělal jim. Vtom se ale objeví Marley a oba udeří lopatou na sníh a Kevina osvobodí. Pak přijede policie a oba lupiče zatkne. Kevin pak jde do ložnice rodičů a modlí se za to, aby se mu rodina vrátila.
Když se ráno Kevin probudí, hned běží dolů podívat se, jestli se modlitba splnila. Nesplnila. Ale chvíli potom zastaví před domem dodávka, kterou přijede Kevinova matka. Oba se radují, že se znovu vidí. Krátce na to přijede zbytek rodiny. Kevin jim neřekne, co se stalo předešlé noci. Film končí, když Buzz na Kevina zavolá, co dělal v jeho pokoji a Kevin uteče.
Sám doma je americký rodinný film natočený roku 1990 režisérem Chrisem Columbem. John Williams byl za film nominován na Oscara za nejlepší hudbu za píseň Somewhere In My Memory. Hlavní postava filmu, malý Kevin McCallister (Macaulay Culkin), je shodou nešťastných náhod donucen sám se postavit dvojici vykutálených zlodějíčků a ochránit před nimi vlastní dům.

Ocenění:
Academy Awards
1991 - John Williams (Hudba) (nominace)
1991 - Píseň (nominace)

Golden Globes
1991 - Nejlepší film - muzikál nebo komedie (nominace)
1991 - Macaulay Culkin (Nejlepší herec - komedie nebo muzikál) (nominace)

DABING
1. DABING (Kino, VHS, DVD, Blu-ray, TV)
V českém znění: Jan Kalous - Macaulay Culkin (Kevin McCallister), Kateřina Macháčková - Catherine O'Hara (Kate McCallister), Ladislav Frej - John Heard (Peter McCallister), Vladislav Beneš - Daniel Stern (Marv), Václav Postránecký - Joe Pesci (Harry), Oldřich Vlach - Gerry Bamman (Frank McCallister), Alena Procházková - Terrie Snell (Leslie McCallister), Michal Pavlata - John Candy (Gus Polinski) + Michael Guido (Snakes), Karel Chromík - Ralph Foody (Gangster Johnny), Vladimír Ráž - Roberts Blossom (Marley), Tomáš Juřička - Devin Ratray (Buzz), Jakub Zdeněk - Jeffrey Wiseman (Mitch Murphy), Jana Mařasová - Kristin Minter (Heather), Dalimil Klapka - Larry Hankin (seržant Balzak), Radek Hoppe, Inka Šecová - Kate Johnson (policejní operátorka), Vladimír Kudla - Ken Hudson Campbell (Santa Claus), Květa Fialová - Billie Bird (žena na letišti), Jiří Ptáčník (chlápek v TV ve Francii + předčítač vánočních přání v TV), Radka Malá - Ann Whitney (prodavačka), Zdeněk Blažek, Milan Livora - (letištní zaměstnanec), Jiří Zavřel, Filip Čáp - Dan Charles Zukoski (poslíček s Pizzou), Vladimír Fišer (titulky) a další
Překlad a dialogy: Zdena Psůtková
Zvuk: Lubomír Zajíc
Vedoucí výroby: Jiří Beránek
Střih: Hana Fišárková
Režie českého znění: Ladislav Helge
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing 1991

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 12.12.1991
Premiéra USA: 16.11.1990 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 19.1.2009 Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.6.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 19.1.2009 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 13 190 753
Tržby celkem - $ 476 684 675
Návštěvnost v ČR 1 026 863
Náklady (Rozpočet) - $ 18 000 000

FILMY V SÉRII
Sám doma gastonrolinc.webnode.cz/news/sam-doma-home-alone/
Rodinný / Komedie, USA, 1990
Režie: Chris Columbus, Hrají: Macaulay Culkin, Joe Pesci

Sám doma 2: Ztracen v New Yorku gastonrolinc.webnode.cz/news/sam-doma-home-alone1/
Rodinný / Komedie, USA, 1992
Režie: Chris Columbus, Hrají: Macaulay Culkin, Joe Pesci

Sám doma 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/sam-doma-home-alone2/
Rodinný / Komedie, USA, 1997
Režie: Raja Gosnell, Hrají: Alex D. Linz, Olek Krupa

Sám doma 4 (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/sam-doma-home-alone3/
Komedie / Rodinný, USA, 2002
Režie: Rod Daniel, Hrají: Mike Weinberg, French Stewart

Sám doma 5: Vánoční loupež (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/a243/
Komedie / Krimi, USA / Kanada, 2012
Režie: Peter Hewitt, Hrají: Christian Martyn, Malcolm McDowell

Sám doma a bohatý gastonrolinc.webnode.cz/news/a299/
Komedie / Rodinný, USA, 1994
Režie: Donald Petrie, Hrají: Macaulay Culkin, John Larroquette
 
Tvůrci a herci
Chris Columbus (Režie), John Hughes (Produkce), John Williams (Hudba), Julio Macat (Kamera), Raja Gosnell (Střih), Janet Hirshenson (Casting), Jane Jenkins (Casting), John Muto (Scénografie), Jay Hurley (Kostýmy), Wylie Stateman (Zvuk), Kevin E. Carpenter (Zvuk), Kimberly Phillips (Masky), John Hughes (Scénář), Macaulay Culkin (Herec), Joe Pesci (Herec), Daniel Stern (Herec), John Heard (Herec), Roberts Blossom (Herec), Catherine O'Hara (Herec), Angela Goethals (Herec), Devin Ratray (Herec), Larry Hankin (Herec), Kristin Minter (Herec), Kieran Culkin (Herec), John Candy (Herec), Ralph Foody (Herec), Michael Guido (Herec), Hope Davis (Herec), Ken Hudson Campbell (Herec), Ray Toler (Herec), Luciano Saber (Herec), Senta Moses (Herec), Bill Erwin (Herec), Billie Bird (Herec)
 
1990/103/USA/Rodinný, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Záběr, kdy do Kevina (Macaulay Culkin) téměř narazí dodávka, je ve filmu puštěn pozpátku.
- V některých scénách nahradil Macaulaye Culkina třicetiletý dablér.
- Ozdoby, na ktoré Marv (Daniel Stern) šliapol, neboli skutočne zo skla, ale z cukru.
- Všetky scény boli natáčané v Chicagu. Parížske letisko bolo vlastne medzinárodné letisko O'Hare a luxusné sedadlá v prvej triede pri lete do Paríža boli postavené na basketbalovom ihrisku miestneho gymnázia.
- Snímka sa dá považovať za vianočný film Poľska. Každé Vianoce si ho pozrie viac než 5 miliónov Poliakov.
- Z domu McCallisterov sa stala turistická atrakcia. Nachádza sa na 671 Lincoln Avenue vo Winnetka, Illinois. V roku 2012 bol predaný za vyše 1,5 milióna amerických dolárov.
- Kevinov (Macaulay Culkin) dom na strome bol postavený iba kvôli filmu. Po natáčaní bol zbúraný.
- Na začátku filmu Kevinův (Macaulay Culkin) otec (John Heard) omylem vyhodí Kevinovu letenku do koše. Možná právě kvůli této chybějící letence ho pak nikdo na letišti nepohřešuje.
- Samotná role "toho chytřejšího" z obou padouchů byla původně psána pro Roberta De Nira, který ale nabídku hrát Harryho odmítl a dostal ji Joe Pesci.
- Pokud jde o herce, pak za maratónce natáčení filmu je možné považovat Johna Candyho, který hrál "krále polky" Guse Polinskiho. Všechny scény, které ve filmu měl, natočil během jediného natáčecího dne, který trval 23 hodin.
- Mnohí z tých, ktorí veria, že Elvis Presley je stále nažive, tvrdia, že fúzatý muž stojaci v úzadí, keď MacCallisterová (Catherine O'Hara) kričí na recepčného, tesne predtým ako stretne Gusa Polinskeho (John Candy), je Elvis.
- Prvá natočená scéna bola v obchode, kde Kevin (Macaulay Culkin) kupoval zubnú kefku. Poslednou natočenou scénou bolo, keď Kevin prebehol suterénom plnej vody. Zábery boli natočené na plavárni miestnej strednej školy.
- Plán na pasce nakreslil Macaulay Culkin (Kevin).
- Daniel Stern (Marv) mal pri scénach s bosými nohami v skutočnosti na sebe gumené ponožky telovej farby.
- Policajná stanica bola v skutočnosti kancelária jednej z miestnych stredných škôl.
- Macaulay Culkin si okrem popularity z nakrúcania odniesol aj jazvu na prste. Stalo sa tak počas jednej zo scén, kedy sa mal zlodej Harry (Joe Pesci) tváriť, že chce Kevina uhryznúť. Nedopatrením ho naozaj zranil a Macaulay potreboval ošetrenie.
- Keď bol film Sám doma po prvý raz uvedený do amerických kín, na priečke najnavštevovanejšej snímky sa udržal úctyhodných 12 týždňov. V niektorých kinách komédia lámala také rekordy, že sa premietala až do júna.
- Kevinova (Macaulay Culkin) otce mohl zahrát také Michael Douglas, Sylvester Stallone, John Travolta, Harrison Ford, Tom Hanks nebo Jack Nicholson.
- Pro roli Kevinovi (Macaulay Culkin) matky byly zvažovány Sigourney Weaver, Jodie Foster, Jamie Lee Curtis, Sharon Stone či Michelle Pfeiffer.
- Okázalý dům v georgiánském stylu, v němž se snímek natáčel, byl 20 let po uvedení snímku na prodej za 2,4 milionů amerických dolarů.
 
Odkazy