Hon na ponorku / The Hunt for Red October (1990/130/USA/Akční, Dobrodružný, Thriller) 81%

20.09.2018 10:23
JEDNOU VĚTOU
„Sean Connery dokáže vzdorovat vodnímu živlu, ruskému vojenskému velení a v patách má ještě námořní flotilu USA."

OBSAH
Film režiséra Johna McTiernana, natočený podle bestselleru Toma Clancyho, je příběhem mužů, v jejichž rukou leží odpovědnost za soudný den. Zbrusu nová, supermoderní jaderná sovětská ponorka míří k pobřeží USA. Jejím velitelem je kapitán Marko Ramius (Sean Connery). Americká vláda se obává, že ponorka "Rudý říjen" zaútočí. Analytik CIA (Alec Baldwin) je jiného názoru. Myslí si, že kapitán Ramius chce emigrovat. Má však jen několik hodin, aby ho našel a svůj názor dokázal. Sovětské námořní a vzdušné síly po ponorce totiž pátrají také. Hon na ponorku začíná.(oficiální text distributora).

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Hon na ponorku určitě neni nějaká super akční jízda, ale to ani tak nevadí, protože to vynahradí celkem kvalitní příběh a pár napínaých okamžiků, ale i v tom příběhu jsou celkem dost velký a viditelný trhilny, třeba neustálý předvídání situací od Aleca baldwina, bylo fakt dost podivný a po delší době trošku trapný a docela hodně mi to kazilo dojem z filmu. Alec Baldwin mi v tomhle filmu fakt vůbec neseděl, to už se ale nedá říct o Seanu Connerym, ten se do svý role myslim hodil výborně, akorát podle mě nedostal nějak zvlášť velekej prostor aby tu svojí postavu trochu rozvinul.Pořád jen rozdával nějaký příkazy a dělal ze sebe zkušenýho mořskýho vlka, kterej ví všechno a umí všechno, což teda tu jeho postavu moc nepozdvihlo nad ostaní. takže sečteno a podtrženo mi z toho vychází spíš přůměrnější film, ale jedna věc mi nedovolí dát menší hodnocení než 4 a to byla pro mě muzika, ta se mi hodně líbila a to i když ty ruský kaťůšy a podobný kraviny moc nemusim, ale tyhle chorály byla úplně perfektní. (shit) 4*

Výborný podmořský film o jedné ruské ponorce Red october (jak krásný název to je) a honu na ni. Opět úžasný Connery (čím starší tím lepší!!!) a (bohužel znovu) špatný jeden z bratrů Baldwinových tentokrát Alec. Škoda, že tento ne-herec trošku kazí celkový dojem, ale i přesto skvělý film!! Podle mě jednoznačně nejpovedenější Clancyho převedená povídka na film. (Djkoma) 4*

Litevec Ramius (charismatický Connery) se během studené války rozhodne v rámci udržení rovnováhy sil odevzdat Rudý říjen poháněný housenkami do rukou vždycky o píď chytřejšího strýčka Sama. Z Murmansku do Zátoky Pláňat v Maine bych za takovým chrabrým kapitánem klidně doplaval kraulem.. McTiernanovi se podařilo udržet napětí po celý film, nedělá ze všech Rusů takové prochlastané tupce, jak bývá zvykem a těch pár technicky krajně nepravděpodobných momentů bych pro jednou připsal na vrub Clancyho žánrovosti (fikce). Ryan by měl okamžitě vrátit toho plyšového medvěda Johnově dcerce, než se táta McClane namíchne.. (Gilmour93) 4*

VELKÁ RECENZE
Hon na Rudý říjen. Tak zní v originále název amerického akčního thrilleru, který u nás známe jako Hon na ponorku. Jedná se o první román loni zesnulého amerického prozaika Toma Clancyho a zároveň o první filmovou adaptaci jeho knihy s hlavní postavou fiktivního agenta CIA Jacka Ryana. Režisérem Honu na ponorku je John McTiernan, který měl za sebou dva úspěšné a dnes již také kultovní akční filmy, Predátora a Smrtonosnou past. V hlavní roli se jako Jack Ryan představil Alec Baldwin, kterého tu ale neočekávaně zastínil Sean Connery jako jeho protivník, ruský námořní kapitán Marko Ramius.
Děj filmu je zasazen do dob studené války a je datován rokem 1984. Analytik výzvědných služeb CIA doktor Jack Ryan (Baldwin) dostane za úkol vystopovat sovětskou nukleární ponorku Rudý říjen, která si to bez varování namíří k hranicím Spojených států. Ryan se domnívá, že její kapitán, Marko Ramius (Connery) má v úmyslu dezertovat právě na území Spojených států. Musí o tom však včas přesvědčit i vedení námořnictva, které Ramiuse podezřívá, že na ně chce "šílený" kapitán zaútočit a rozpoutat třetí světovou válku. Začíná se "hon na ponorku", neboť ve stopách Ramiuse jsou i Rusové, kteří ho chtějí chytit a zneškodnit dříve než Američané.
Hon na ponorku sází na atraktivitu tématu. Zjednodušený souboj dobra a zla, který tu představují dvě bývalé největší světové mocnosti, výborně fungoval před rozpadem Sovětského svazu. Těží i z atraktivity mořského a podmořského prostředí, i když více než krajinářských mořských záběrů se tu dočkáme klaustrofobických nálad v útrobách ponorky a pak také z atraktivního hereckého obsazení. Profesionalitu zaručují i McTiernanovi spolupracovníci. Za kamerou stál pozdější režisér Nebezpečné rychlosti Jan de Bont a hudbu složil Basil Poledouris, autor hudby například k originálnímu Barbaru Conanovi.
Ten, kdo měl být hlavní hvězdou filmu, tedy Alec Baldwin, potažmo Jack Ryan, je tu však upozaděn a veškerou pozornost na sebe poutá charismatický Sean Connery, který jako by z oka vypadl usedlejší variantě agenta 007. Ramius se tu nezamýšleně stal postavou hlavní, zatímco agent Ryan je postavou vedlejší. V hereckém ansámblu si ale všimnete ještě několika známých herců. Určitě tu nepřehlédnete Sama Neilla jako Ramiusova pobočníka a pravou ruku nebo Scotta Glenna jako kapitána americké ponorky USS Dallas. Ti pozornější si také všimnou Stellana Skarsgarda v roli ruského kapitána Tupoleva, který stíhá Ramiuse.
Román Toma Clancyho je zasazen do roku 1984 a zároveň je z roku 1984. McTiernanův film je však natočen už v době, kdy to, co bylo ještě v době vydání románu aktuální, už přestalo platit. Sovětský svaz se rozpadl a tím ztratila platnost i dobová a politická stránka filmu. Hon na ponorku se tak stal anachronismem už v době svého vzniku podobně jako například Rambo 3. Z politické agitky o agresivních Sovětech a inteligentních a mírumilovných Američanech tak zbývá pouze dokonale řemeslně provedený (Oscar za střih zvukových efektů) akční thriller s charismatickým vedlejším hrdinou, který zastínil toho hlavního.
Přestože se Hon na ponorku minul s dobou a ztratil svoji aktuálnost, divákům po celém světě to vůbec nevadilo a komerčně se Hon na ponorku stal s tržbami přes dvě stě milionů dolarů jedním z nejúspěšnějších filmů roku 1990, čímž si vynutil i další filmová pokračování s postavou Jacka Ryana.
Hned o dva roky později vznikla Vysoká hra patriotů, kde mu tvář a hlas propůjčil Harrison Ford a režii převzal Phillip Noyce. Zde si to agent Ryan o trochu akčněji vyřizoval s Irskou republikánskou armádou. Oba dva pak spolu natočili ještě Jasné nebezpečí, kde si to Ryan pro změnu rozdal s kolumbijským drogovým kartelem. O reboot této série se pokusil ještě před Kennethem Brannaghem režisér Phil Alden Robinson s Benem Affleckem v Nejhorších obavách. Tento předposlední díl série byl komerčně ještě velmi úspěšný, na rozdíl od novinky s Chrisem Pinem. Je tak možné, že se studio Paramount s komerčně neúspěšným pátým dílem této série, Jackem Ryanem: V utajení s postavou Jacka Ryana rozloučí nadobro, což ale ukáže až budoucnost.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Film začíná na palubě raketonosné jaderné ponorky Rudý říjen (v originále Red October), nejnovějším plavidle sovětského válečného námořnictva, které vyplouvá z ponorkové základny Murmansk. Na věži ponorky stojí litevský kapitán Marko Ramius (herec Sean Connery) a jeho zástupce Borodin (Sam Neill). Marko Ramius sleduje dalekohledem remorkéry, které je vlečou, zatímco Borodin s ním rozmlouvá. Po chvíli kapitán odloží dalekohled, filozoficky promluví, načež začnou oba důstojníci scházet do vnitřní části ponorky.
Ve stejné chvíli, ale v USA rozmlouvá Jack Ryan (herec Alec Baldwin), zaměstnanec CIA, pro kterou dělá rozbory, s americkým admirálem Greerem (James Earl Jones), kterého informuje o tom, že britská zpravodajská služba získala snímky nejnovější sovětské ponorky třídy Tajfun, která je o 15 metrů delší a o tři metry širší než ostatní ponorky třídy Tajfun. Nejvíce je ale oba začnou trápit zvláštní otvory, které má ponorka po bocích trupu. Ani jeden z nich netuší co to může být, a proto se Ryan vydává do suchého doku za expertem, aby to zjistil.
Ve stejné chvíli, kdy se dějí tyto události, se americká jaderná útočná ponorka USS Dallas třídy Los Angeles pohybuje asi 100 mil od Rudého října. její radista Jones zrovna zaučuje svého mladšího kolegu Bonmonta do tajů radaru jejich ponorky, když v tom se na sonaru objeví ponorka (Rudý říjen) v kurzu 0.9.7. Americký kapitán Bart Mancuso (hraje Scott Glenn) vydává rozkaz, aby Jones ponorku neustále sledoval a dal jí jméno Tajfun 7 (sedmá ponorka třídy Tajfun).
Na palubě sledovaného Rudého října kapitán Ramius směřuje do své kabiny, kde, jak mu oznámil zástupce Borodin, má být politruk Putin. Kapitán z toho moc velkou radost nemá, protože tím, že by ho sledoval politický pracovník, by nemohl emigrovat do USA, což má v plánu i se svými loajálními důstojníky, kteří s ním slouží na všech nejnovějších ponorkách už řadu let. Okamžitě při prvním setkání je zřejmé, že politruk je silně podezřívavý, a kapitán se ho proto rozhodne zbavit, jakmile otevřou trezor s rozkazy. Po otevření trezoru přečte politruk rozkaz. Ponorce je uloženo plout do severních polárních moří, kde se setká s ponorkou třídy Alfa, se jménem Konovalov, které velí Ramiusův žák kapitán Tupolev. Na místě, ve čtverci 54-90, má Tupolev simulovat souboj s Ramiusem, přičemž Ramius má otestovat nejnovější ruský vynález, supertichý, tzv. housenkový pohon, námořníky nazývaný jen „housenka“ (ponorka je jediná v sovětském námořnictvu, která je tímto pohonem vybavena). Politruk jde okamžitě oznámit poslání posádce, ale to kapitán nechce dovolit, tudíž ho na místě povalí k zemi, přeruší mu spojení s míchou, a tím ho i zabije. Následné dojde i Borodin a palubní doktor Petrov (Tim Curry) a pomocný kuchař Loginov, kteří sledují, jak kapitán bere mrtvému Putinovi klíče od trezoru a tajné dokumenty. Poté co Borodin i doktor s kuchařem odejdou, kapitán spálí původní rozkazy a začne popíjet whisky.
O chvíli později vstupuje Jack Ryan do loděnice číslo 4 v Patuxent ve státě Maryland, kde se právě vyrábí nová ponorka třídy Los Angeles a jedna tajná miniponorka (název DSVR), která se může přichytit k jakékoliv jiné ponorce, otevřít její poklop a přepadnout posádku. Celou práci kontroluje kapitán, Ryanův dobrý přítel. Ten po prozkoumání fotky Tajfunu zjistí, že je větší i širší než normální Tajfun, a že neznáme kryty u boků jsou ve skutečnosti housenkový ponor. Je z toho zklamaný, protože podobný pohon už vyzkoumávalo i USA, ovšem neúspěšně. Začne vyslovovat jako první varování, že Rudý říjen chce možná odpálit rakety.
Na Rudém říjnu mezitím kapitán Ramius začne svůj proslov. vykládá o boji USA proti SSSR, o tom, že dříve se třásli před jejich raketami, a nyní se zachvějí před jejich tichem (housenkový pohon). Místo spálených rozkazů prohlásí, že ponorka podle rozkazu popluje na Kubu, kde se posádka setká se svými „udatnými“ soudruhy. Ve skutečnosti už přemýšlí, jak předat ponorku Američanům bez posádky, jen s důstojníky. Po zakončení proslovu řekne jednu z nejznámějších vět filmu: „Dnes je velký den, soudruzi. My plujeme do historie! (v originále: A great day comrades. We sail to history!)“. Posádka začne křičet radostí, načež začne zpívat sovětskou hymnu. Kapitán mezitím vydá rozkaz zapnout „housenku“ a stanoví nový kurz 2.5.0., načež ponorka zahne vlevo. V té chvíli se zapne i housenkový pohon a na Dallasu ztratí s Rudým říjnem spojení. Ohromený radista Jones sleduje, jak se na sonaru objevuje jen malý poryv zemských desek (aniž to tuší, jedná se o zpěv členů ponorky). Na Rudém říjnu však americkou ponorku zachytí, ale Ramius se jí nebojí, ví že s tichým ponorem je nemůže zaslechnout. Borodin se trochu strachuje, že zaslechnou zpěv, ale kapitán jeho obavy zaplaší.
Následující den na velitelství sovětského námořnictva v Moskvě vstupuje admirál Paďorin do své kanceláře. Při popíjení čaje ve své pracovně si čte dopis od Marka Ramiuse, v němž je psáno, že se chystá s Rudým říjnem zběhnout k Američanům.
Lehký křižník třídy Sverdlov, ve filmu pronásledující Rudý říjen
V USA ve Washingtonu se mezitím chystá porada generálů, velvyslance USA, admirálů a Jacka Ryana ohledně Rudého října. Admirál Paďorin totiž zalarmoval celé sovětské námořnictvo. Na hon za ponorkou vyráží 1 raketový křižník třídy Kirov, tři lehké křižníky třídy Sverdlov, a dvě letadlové lodě, Minsk a Kijev a také nespočet ponorek (asi 50) třídy Alfa. Tato síla představuje prakticky celé sovětské námořnictvo. Admirál Greer proto vezme Jacka s sebou a řekne mu, ať na poradě řekne vše, co si myslí. Na schůzce je i bezpečnostní poradce prezidenta, který rovněž jako jediný má spojení s ruským velvyslancem v USA, a tudíž má o celé situaci informace od Rusů, ale víc věří Ryanovi. Během porady najednou Ryana napadne, že Ramius chce možná emigrovat, ale když svůj návrh přednese, je už pozdě, protože všichni z dosavadních údajů už diskutují o tom, jak zabránit ruské invazi. Ryanovi navíc nikdo nevěří, protože jako Ramiusův motiv volí třeba to, že ten den před rokem umřela jeho žena. Nikdo mu nevěří, krom bezpečnostního poradce, který po odchodu „pohlavárů“ začne s Ryanem živě diskutovat o tom, jak získat Rudý říjen. Nakonec dá Ryanovi tři dny na to, aby Ramiuse zkontaktoval a zjistil jeho záměry nebo ho potopí americké námořnictvo.

V.I.M. FILMU
Už je to několik dní, co do filmového nebe zamířila velká herecká legenda Sean Connery. O tom, jak výraznou a jedinečnou osobností s nezaměnitelným charismatem byl, už jste si mohli na internetu přečíst mnohé, stejně jako o výčtu jeho nejvíce ikonických rolí v čele s Jamesem Bondem, díky nimž zůstane v naší paměti zkrátka navždy. I přesto je zde jeden kousek z Conneryho filmografie, jenž má v mém (a troufám si říct, že rozhodně nejen v mém) srdíčku své nezaměnitelné místo. Thriller Hon na ponorku nepatří mezi nějak zásadní filmové počiny, ale i tak se stal nestárnoucí peckou, na níž diváci i po letech slyší a v bedně na ni nedají dopustit. A je to také dokonalý příklad toho, jak dokázal být Connery se svým charismatem a jedinečným herectvím hnacím motorem snímku a uměl už tak precizní žánrovku vykopnout mezi klasiky, na něž se nezapomíná.
Ano, honba Američanů a Sovětů za supermoderní ponorkou Red October je výtečným počinem sama o sobě a jasným důkazem, že John McTiernan byl na přelomu 80. a 90. let v tak neuvěřitelné formě, až je jeho následný režijní pád v novém tisíciletí o to smutnější. Jenže právě Sean Connery coby kapitán Marko Ramius dává snímku odehrávajícímu se převážně v chladných vodách tu potřebnou duši a srdíčko. Chvílemi se pak může zdát, že oblíbený Skot tady ani nehraje, on „jen“ vypustí své charisma a ve filmu prostě je. Jenže zdání klame. Slavný herec jde do role brilantního a respektovaného velitele naplno a už jen z jeho pohledů a záběrů do očí je jasno, že zatímco jeho podřízení často panikaří, on má v této hře vymyšlen každý tah a manévr ponorky hezky dopředu. Ramius je pak samozřejmě nejvděčnějším charakterem v této šachové partii a herecká legenda si této příležitosti užívá plnými doušky.
Jak už však bylo řečeno výše, Connery zde rozhodně není tím jediným světlým bodem. Hon na ponorku je prvotřídní podívanou snad po všech směrech a McTiernan zde servíruje správně napínavý old school thriller. V příběhu ani tempu nikam výrazně nespěchá, naopak hezky pomaličku buduje pocit napětí, nejistoty a nedůvěry hned na několika frontách, hutnou atmosférou uvnitř ruské ponorky počínaje a politickými hrátkami v pracovně konče. Po scenáristické a režijní stránce funguje tahle ponorková klasika opravdu dokonale, McTiernan má nenápadně otěže pevně v rukách a ví, kdy dát komukoliv z herců šanci vyniknout, a kdy nechat prostor spíše pro nepříjemné ticho a nervózní pohledy.
Z dnešního pohledu je pak také zajímavý fakt, že se sice jedná o první film s kultovním hrdinou z pera Toma Clancyho, Jackem Ryanem, tvůrci tady ovšem na první pohled rozhodně netlačí známou postavu dopředu, ani se kolem ní nesnaží na sílu vytvořit novou sérii, jak jsme zvyklí v současnosti. Mladý analytik je tu zkrátka jen jednou z klíčových postav, jež má ve skvěle napsaném příběhu svou jasnou úlohu. A v podání Aleca Baldwina byl tím správně roztržitým, ale přesto zatraceně chytrým, sympaťákem, který se ani v terénu neztratí. A docela mě mrzí, že se Baldwin do této role již nevrátil, jelikož se pro mě postupem času stal asi tím nejlepším Ryanovým představitelem. Čímž se dostávám také k velmi silnému castingu, jenž rozhodně nestojí jen na Conneryho persóně či Baldwinovi, ale je zde přesně obsazena snad i ta nejmenší role. A kromě věrného podřízeného Sama Neila si pak zaslouží zmínku zejména Scott Glenn, který za Connerym co se charismatu týče, vlastně zase tolik nezaostává.
The Hunt for Red October je tak precizně napsaným, zrežírovaným a zahraným thrillerem, který já osobně považuji (Wolfgang Petersen teď promine) za nejlepší a nejnapínavější ponorkový film vůbec. Právě Connery pak dává této pecce onen nezapomenutelný ksicht a auru, díky níž nechal snímek v divácích ještě větší stopu. A to byla jedna z jeho obrovských schopností. Najít si silné projekty či role a už výborný projekt povýšit svou přítomnosti v nestárnoucí klasiku, na níž se fandové i díky němu koukají zas a znova.

Ocenění:
Academy Awards
1991 - Střih zvuku
1991 - Střih (nominace)
1991 - Mix zvuku (nominace)

BAFTA
1991 - Sean Connery (Nejlepší herec v hlavní roli) (nominace)
1991 - Zvuk (nominace)
1991 - Výprava (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, DVD, Nova, Cinemax)
V českém znění: Petr Pospíchal - Sean Connery (kapitán Marko Ramius), Martin Velda - Alec Baldwin (Jack Ryan), Ladislav Županič - Jeffrey Jones (Skip Tyler) + Stellan Skarsgard (kapitán Tupolev) + Scott Glen (Bart Mancuso), Peter Firth (politruk Putin), Bohumil Švarc - James Earl Jones (admirál Greer) + Joss Ackland (velvyslanec Andrej Lysenko) + Fred Dalton Thompson (admirál Painter), Karel Chromík - Richard Jordan (Jeffrey Pelt), Zdeněk Hruška - Tim Curry (Dr. Petrov), Martin Sobotka - Tomas Arana (Loginov), Jiří Kodeš - Sam Neill (kapitán Borodin)
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Bob Koutský
Režie: Ivan Hanuš
Vyrobilo: Studio AB Barrandov Dabing pro Hollywood Classic Entertainment 199x

2.DABING (ČT, Prima)
V českém znění: Vladimír Brabec - Sean Connery (kapitán Marko Ramius), Jiří Dvořák - Alec Baldwin (Jack Ryan), Pavel Šrom - Scott Glenn (Bart Mancuso), Jaromír Meduna - Sam Neill (kapitán Borodin), Alois Švehlík - James Earl Jones (admirál Greer), Miloš Hlavica - Joss Ackland (Andrej Lysenko), Tomáš Töpfer - Richard Jordan (Jeffrey Pelt), David Prachař - Peter Firth (Ivan Putin), Zbyšek Pantůček - Tim Curry (Dr. Petrov), David Novotný - Courtney B. Vance (Jones), Ladislav Cigánek - Stellan Skarsgard (kapitán Tupolev), Petr Pelzer - Fred Dalton Thompson (admirál Painter), Boris Rösner - Daniel Davis (kapitán Davenport), Jan Schánilec - Larry Ferguson (Watson), Josef Nedorost, Libor Hruška, Jan Čenský, Radek Zima, Jan Novotný, Ivo Novák, Tomáš Borůvka, David Švehlík, Václav Knop - Ronald Guttman (poručík Melekhin), Miroslav Etzler, Filip Jančík, Roman Hájek a další
Překlad: Jana Čermáková
Zvuk: Radim Štětina
Vedoucí dramaturg: Alena Poledňáková
Dramaturg: Ladislav Kadlec
Střih: Jiří Šesták
Asistentka režie: Hana Somolová
Produkce: Miloš Novák
Dialogy: Boris Adamec
Režie: Elmar Kloss
Vyrobila: Česká televize 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 2.7.1992
Premiéra USA: 2.3.1990 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 31.3.2010 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 6.4.2011 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 285 349
Tržby celkem - $ 200 512 643
Návštěvnost v ČR 28 862
Náklady (Rozpočet) - $ 30 000 000

FILMY V SÉRII
Hon na ponorku gastonrolinc.webnode.cz/news/a95/
Akční / Dobrodružný, USA, 1990
Režie: John McTiernan, Hrají: Sean Connery, Alec Baldwin

Vysoká hra patriotů gastonrolinc.webnode.cz/news/a96/
Akční / Thriller, USA, 1992
Režie: Phillip Noyce, Hrají: Harrison Ford, Anne Archer

Jasné nebezpečí gastonrolinc.webnode.cz/news/a99/
Akční / Thriller, USA, 1994
Režie: Phillip Noyce, Hrají: Harrison Ford, Willem Dafoe

Nejhorší obavy gastonrolinc.webnode.cz/news/a100/
Akční / Drama, USA / Německo, 2002
Režie: Phil Alden Robinson, Hrají: Ben Affleck, Morgan Freeman

Jack Ryan: V utajení gastonrolinc.webnode.cz/news/a101/
Mysteriózní / Akční, USA / Rusko, 2014
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Pine, Keira Knightley

Tom Clancy: Bez výčitek gastonrolinc.webnode.cz/news/tom-clancy-bez-vycitek-without-remorse-2021-109-usa-akcni-krimi-drama-thriller-valecny-53/
Akční / Krimi, USA 2021
Režie: Stefano Sollima, Hrají: Michael B. Jordan, Jodie Turner-Smith
 
Tvůrci a herci
John McTiernan (Režie), Mace Neufeld (Produkce), Basil Poledouris (Hudba), Jan de Bont (Kamera), Dennis Virkler (Střih), John Wrightc (Střih), Amanda Mackey (Casting), Terence Marsh (Scénografie), James W. Tyson (Kostýmy), Cecelia Hall (Zvuk), Don J. Bassman (Zvuk), Richard Bryce Goodman (Zvuk), Wes Dawn (Masky), Larry Ferguson (Scénář), Donald Stewart (Scénář), Sean Connery (Herec), Alec Baldwin (Herec), Scott Glenn (Herec), Sam Neill (Herec), James Earl Jones (Herec), Joss Ackland (Herec), Richard Jordan (Herec), Peter Firth (Herec), Tim Curry (Herec), Courtney B. Vance (Herec), Stellan Skarsgard (Herec), Jeffrey Jones (Herec), Timothy Carhart (Herec), Larry Ferguson (Herec), Fred Dalton Thompson (Herec), Daniel Davis (Herec), Ned Vaughn (Herec), Anthony Peck (Herec), Tomas Arana (Herec), Sven-Ole Thorsen (Herec), Rick Ducommun (Herec), Andrew Divoff (Herec), John Shepherd (Herec), Gates McFadden (Herec), Peter Zinner (Herec), Ronald Guttman (Herec), Ivan G'Vera (Herec), David Sederholm (Herec), Peter Jason (Herec), Ping Wu (Herec), Ray Reinhardt (Herec), A.C. Lyles (Herec), George Saunders (Herec)

1990/130/USA/Akční, Dobrodružný, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- V 1:21:19 a 1: 22:55 je patrné, že na ponorce Dallas není připevněna záchranná ponorka, kterou ale námořníci později použijí k přesunu z Dallasu na Rudý říjen.
- Niekoľko hercov obsadených do rolí členov posádky podstúpilo plavbu na skutočnej ponorke amerického námorníctva. Scottovi Glennovi (Bart Mancuso) bolo dokonca (v rámci prípravy na rolu kapitána Dallasu) umožnené, aby si vyskúšal rolu kapitána a ten tak počas plavby plnil úlohy, ktoré inak príslušia výhradne veliteľovi.
- Richard Jordan bol druhou voľbou do role doktora Jeffreyho Pelta.
- Biblické verše, ktoré číta Putin (Peter Firth) na začiatku svojho rozhovoru s Ramiusom (Sean Connery), sú zo Zjavenia, 16. kapitoly, 16. a 17. verša.
- Výdaje na príčesok Seana Conneryho (Marko Ramius) sa nakoniec vyšplhali na čiastku 20 tisíc amerických dolárov.
- Sean Connery (Marko Ramius) sa pripojil k nakrúcaniu po tom, čo kvôli úlohe v tomto filme odmietol ponuku v Rosencrantz & Guildenstern Are Dead (1990).
- Krátko potom, čo obdržal faxom scenár, zvažoval Sean Connery (Marko Ramius), že od role odstúpi, pretože mu príbeh prišiel absurdný na obdobie Studenej vojny, kedy sa odohrával. Akonáhle sa ale dozvedel, že ide o príbeh na motívy udalostí, ktoré sa naozaj udiali, rozhodol sa zostať.
- Posádka americkej ponorky USS Dallas prijala filmové motto "The Hunt is On" za svoje.
- Kevin Costner bol pôvodne obsadený do role Jacka Ryana.
- Natáčení probíhalo ve Washingtonu, v Connecticutu, v Kalifornii, na Aljašce a ve Velké Británii.
- Filmový Rudý Říjen je o něco větší verze ponorky třídy Typhoon. Skutečné ponorky třídy Typhoon (v ruské terminologii třída Akula) jsou největší ponorky, jaké kdy byly postaveny. Na délku měří 175 metrů a celkem jich bylo vyrobeno 6.
- S nabídkou ztvárnit postavu Jacka Ryana byl osloven Harrison Ford, avšak odmítl, protože si nebyl jistý, zda by takový snímek mohl mít úspěch.
- Tony Seiniger, který dělal návrh filmového plakátu, čerpal ze sovětských plakátů, které jsou zvýrazněny červenou a černou barvou.
- Aby producent předešel náhodnému vyzrazení tajných informací, kontaktoval raději námořnictvo USA a některé záběry a dialogy si nechal schválit.
- "The Hunt for Red October" je také první kniha, ve které se objevuje postava Jacka Ryana.
- Roli Marka Ramia měl původně hrát Klaus Maria Brandauer.
- Snímek Hon na ponorku je adaptace prvního románu Toma Clancyho, který napsal v roce 1984.
- Počet mrtvých ve filmu je 7.
 
Odkazy