Tom Clancy: Bez výčitek / Without Remorse (2021/109/USA/Akční, Krimi, Drama, Thriller, Válečný) 53%

27.11.2021 14:09
JEDNOU VĚTOU
„Vydat na cestu pomsty, nebo poslouchat rozkazy jako voják?"

OBSAH
John Kelly (Michael B. Jordan), příslušník elitní jednotky Navy SEAL, pátrá po vrazích své ženy. Když jednotka ruských vojáků vyvraždí jeho rodinu jako odplatu za jeho roli v přísně tajné operaci, začne pronásledovat vrahy s plným nasazením. Ve spojení s kolegyní z NAVY Seals Karen nevědomky naráží na stopu tajného spiknutí, které hrozí zavlečením USA a Ruska do celosvětového konfliktu. Kelly, rozpolcený mezi osobní ctí a loajalitou ke své zemi, musí nemilosrdně bojovat se svými nepřáteli. Je však odhodlán odvrátit hrozící katastrofu a nalézt nitky, jež vedou k těm, co stojí za spiknutím.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Překvapivě nesourodý akčňák. Místy velmi ambiciózně koncipované akční scény se skvělými triky a kaskadéry sráži do kolen ukrutně klišovitý scénář, který by měl tvořit reálné postavy a jejich motivace v reálném světe, avšak namísto toho vypráví báchorku o pseudo-špiónech a nevěrohodných záporacích. Takže ačkoliv to na konci všechno jakž takž dává smysl, těžko někdo bude mít chuť vidět tenhle až na skvělé momentky veskrze stísněný, potemnělý a příliš přímočarý akčňák, kde velitel komanda musí být černé pleti a žena, aby to bylo všechno korektní, vícekrát něž jednou. (Kaka) 2*

BEZ VÝČITEK (Without Remorse, 2021) je podivně nesourodý a vykořeněný film, a to svým fikčním světem, svým vyprávěním, svým hrdinou, svým koncem, svým stylem i svými těžko uchopitelnými snahami napojit se na reálný svět. Na film, který byl původně natočený pro kino, má překvapivě "stístněný" fikční svět. Svět, v němž jsme uzavřeni v pokojích, chodbách, budovách a halách - a ven se podíváme zpravidla v noci. Nevím, zda jste z něj měli či budete mít podobný pocit, ale osobně jsem cítil velký problém vnímat BEZ VÝČITEK právě jako svět, v němž za zobrazenými prostorovými rámci pokračují nějaké nezobrazené - a v němž skupinka postav reprezentujících politiku, armádu, tajné služby či věznici představuje jen jedny z mnoha dalších politiků, vojáků, agentů a vězeňského systému. Jak píšu rozsáhleji na blogu, je to asi dáno tím, jak málo se propojuje jeho prostor a čas, jak skokově se střídají žánrové rámce, jak mechanický je vlastně postup hlavního hrdiny odvíjený od nahrazujících se cílů - a kupodivu i volbou jinak pozoruhodného stylu, který tyto aspekty stístěnosti a uzavřenosti světa vlastně jen podporuje. Je to škoda, těšil jsem se, ale výsledek působí (nejen kvůli poslední scéně) spíše jako pilot televizního seriálu z přelomu osmdesátých a devadesátých let. Bez výčitek vás směřuji spíše k NIKOMU, který překonává tento podivný origin úplně ve všem - překvapivě i včetně efektu napojení se na problémy skutečného světa.  (Douglas) 3*

Mám hodně rád Toma Clancyho, Taylora Sheridana, Michaela B. Jordana a vlastně docela i Stephana Sollimu. Takže to, co nakonec vylezlo z Bez výčitek, nesu docela těžce. Čert vem, že s předlohou nemá příběh skoro nic společného, ono by to asi ani moc nešlo, ale že je to celé zábavné jako trhání osmiček, to už docela problém je. Jordanovi ten drsňák v hlavní roli docela jde a poměrně prostinká zápletka s devadesátkovým feelingem by za jistých okolností mohla fungovat, jenomže… prostě je to sakra nuda k podělání. Sollima točí všechno neskutečně staticky a bez jakéhokoliv náboje nebo snahy cokoliv vymyslet. Až jsem ho jednu chvíli podezříval, že film sabotuje, protože to, co se na obrazovce dělo, prostě nebylo a snad ani nechtělo být akční. Bez výčitek nijak nevrcholí a negraduje. Ten film prostě plyne odnikud nikam a v podstatě ani nikdy nezačne být zajímavý. Dokonale promarněná šance pro všechny zúčastněné. A ztráta času pro diváky. (MrHlad) 2*

VELKÁ RECENZE
V osobě autora předlohy, scenáristy, režiséra i hlavního hereckého představitele se tu sešla jména, která vzbuzovala velké naděje, co se týče výsledku a o to větší zklamání z něj panuje.
Na streamovací platformě Prime Video se chystá na letošní rok uvedení třetí řady série Tom Clancy's Jack Ryan a studio Paramount, jež za ní stojí, se snaží ze světa špionážních knih Toma Clancyho vytěžit novou franšízu, tentokrát filmovou.
Za základ mu k tomu posloužila Clancyho stejnojmenná kniha z roku 1993, která je origin story postavy Johna Clarka, známé z ryanovské série. Předlohu, zasazenou do počátku sedmdesátých let a období války ve Vietnamu, se rozhodli tvůrci její velice volné filmové adaptace aktualizovat tak, že s původním příběhem má ten nový společný jen motiv pomsty za smrt milované ženy a situaci vojáka v soukolí geopolitických her.
Ta aktualizace v podobě rámování vyprávění misí jednotky Navy SEALs v syrské občanské válce by snad ani tolik nevadila, stejně jako to, že hlavní postava je oproti předloze černoch, horší je, že scenáristická dvojice Taylor Sheridan a Will Staples nedovedla z komplexní předlohy vytěžit víc než materiál, který připomíná svým charakterem devadesátkové špionážní thrillery béčkového ražení.
Zarážející je to zejména u prvního jména, Taylora Sheridana, který má za sebou coby scenárista prvního i druhého Sicaria i režii detektivního thrilleru Wind River. Od jeho filmů očekáváme atmosférické, pomalu vyprávěné, ve své mnoho vrstevnatosti intenzivní a vtahující thrillerové podívané a ne něco, u čeho se tak trochu nudíte. Podobně je to u jména italského režiséra Stefana Sollimy, který se Sheridanem spolupracoval na dvojce Sicaria Soldado a je režisérem skvělého moderního mafiánského opusu Suburra i seriálu Gomora.
Na filmu Bez výčitek se v osobě autora předlohy, scenáristy, režiséra i hlavního hereckého představitele sešla jména, která vzbuzovala velké naděje, co se týče výsledku a o to větší zklamání z něj panuje. A je na místě se ptát, proč se tak stalo. Přikláním se k variantě, že tvůrcům látka nesedla a tak z ní nedokázali vyždímat víc než něco, co připomíná rutinní splnění studiové zakázky.
Projekt, který putoval Hollywoodem od devadesátých let a kolem nějž se v průběhu času motala jména jako režisér Barbara Conana John Milius nebo scenárista a režisér špionážní série Mission: Impossible Christopher McQuarrie, se nakonec dostal k herci Michaelu B. Jordanovi, který se studiem podepsal smlouvu na dva filmy. K tomu následnému je v závěru Bez výčitek jasně nakročeno a má nést název Rainbow Six.
Zda k jeho realizaci a odstartování nové série, v níž by se John Clark mohl na filmovém plátně potkat s Jackem Ryanem, dojde, je teď po prvním filmu těžké odhadovat. I přes aktualizaci směrem ke konfliktům současného světa totiž Bez výčitek působí hodně zastarale a nevýrazně. Podíl na tom má scénář, který z žánrové kombinace revenge, špionážního a politického thrilleru nedokázal ani v jedné z těchto žánrových poloh vykřesat výraznou vyprávěcí linii, která by vás zaujala.
A nejen on. I režie působí bez energie, jako něco, co si musíte splnit, ale čemuž moc nevěříte a nedovedete mu tak dát jasnou vizi a tvar, jak by film měl vypadat a co by si z něho měli diváci zapamatovat. Sollima ukazuje, že řemeslo nezapomněl, ale chybí mu dynamika a nápaditost, což lze dobře demonstrovat na akčních scénách. Režisér se jim snaží dát realistický punc, ale osobní souboje jsou poměrně krátké a půlhodina, strávená v Rusku, se zas odehrává vesměs v tmavých interiérech.
Akce je natočená přehledně a je jí dost, ale nestrhne vás. Ty nejzajímavější momenty z ní prozradily trailery (hořící auto, vězení, letadlo), ale i ty v celkovém kontextu daných scén nepůsobí až tak výrazně. Hodně by mohl zachránit Michael B. Jordan jako voják jednotky SEALs John Kelly, který až v závěru přijímá identitu Johna Clarka, ale to by mu scénář musel nabídnout víc než motiv pomsty, úniku zpravodajských informací a zinscenovaného konfliktu mezi USA a Ruskem.
Scénář je v rozvíjení těchto motivů poměrně předvídatelný, včetně toho, kdo a proč chce tento konflikt akcelerovat. V té souvislosti se objevuje aktuální téma rozdělené společnosti a pokusu jak ji spojit. Bez výčitek tak doplácí na plochý, generický scénář, absenci zapamatovatelné akce i tvůrčí vize, o čem a jak vyprávět. A u tohoto režiséra a scénáristy to mrzí o to víc. Tak snad Taylor Sheridan napraví za týden tento dojem v thrilleru s Angelinou Jolie Kdo mi jde po krku.

DABING
V českém znění: Filip Tomsa - Michael B. Jordan (John Kelly), Terezie Taberyová - Jodie Turner-Smith (Karen Greerová), Petr Neskusil - Jamie Bell (Robert Ritter), Jakub Saic - Guy Pearce (Clay), Antonie Talacková - Lauren London (Pam Kellyová), Ivo Hrbáč - Jacob Scipio (Hatchet), Marek Holý - Todd Lasance (Dallas), Josef Pejchal - Jack Kesy (Thunder), Martin Kubačák - Brett Gelman (Viktor Rykov), Petr Gelnar - Colman Domingo (West), Jiří Valšuba - Merab Ninidze (Andre Vaseliev), Roman Hajlich, Mariana Franclová, Petra Hobzová a další
Zvuk: Josef Mašek
Režie: Jiří Sádek
Pro Amazon vyrobila Společnost SDI Media - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 30.4.2021 (internet)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na VOD:  30.0.2021 Prime Video

FILMY V SÉRII
Hon na ponorku gastonrolinc.webnode.cz/news/a95/
Akční / Dobrodružný, USA, 1990
Režie: John McTiernan, Hrají: Sean Connery, Alec Baldwin

Vysoká hra patriotů gastonrolinc.webnode.cz/news/a96/
Akční / Thriller, USA, 1992
Režie: Phillip Noyce, Hrají: Harrison Ford, Anne Archer

Jasné nebezpečí gastonrolinc.webnode.cz/news/a99/
Akční / Thriller, USA, 1994
Režie: Phillip Noyce, Hrají: Harrison Ford, Willem Dafoe

Nejhorší obavy gastonrolinc.webnode.cz/news/a100/
Akční / Drama, USA / Německo, 2002
Režie: Phil Alden Robinson, Hrají: Ben Affleck, Morgan Freeman

Jack Ryan: V utajení gastonrolinc.webnode.cz/news/a101/
Mysteriózní / Akční, USA / Rusko, 2014
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Pine, Keira Knightley

Tom Clancy: Bez výčitek gastonrolinc.webnode.cz/news/tom-clancy-bez-vycitek-without-remorse-2021-109-usa-akcni-krimi-drama-thriller-valecny-53/
Akční / Krimi, USA 2021
Režie: Stefano Sollima, Hrají: Michael B. Jordan, Jodie Turner-Smith
 
Tvůrci a herci
Stefano Sollima (Režie), Akiva Goldsman (Produkce), Michael B. Jordan (Produkce), André Nemec (Produkce), Josh Appelbaum (Produkce), Brandon Roberts (Hudba), Jón ?ór Birgisson (Hudba), Philippe Rousselot (Kamera), Matthew Newman (Střih), Mary Vernieu (Casting), Lindsay Graham (Casting), Kevin Kavanaugh (Scénografie), Tiffany Hasbourne (Kostýmy), Jamey Scott (Zvuk), Victor Ray Ennis (Zvuk), Tony Lamberti (Zvuk), Heike Merker (Masky), Taylor Sheridan (Scénář), Will Staples (Scénář), Tom Clancy (kniha) (Předloha), Michael B. Jordan (Herec), Jodie Turner-Smith (Herec), Guy Pearce (Herec), Jamie Bell (Herec), Michael Akinsulire (Herec), George Asprey (Herec), Lucy Russell (Herec), Stephanie McIntyre (Herec), Cam Gigandet (Herec), Gina Jun (Herec), Lauren London (Herec), Jacob Scipio (Herec), Todd Lasance (Herec), Jack Kesy (Herec), Luke Mitchell (Herec), Artjom Gilz (Herec), Brett Gelman (Herec), Merab Ninidze (Herec), Colman Domingo (Herec), Angus McGruther (Herec), Mel Fair (Herec), Yolette Thomas (Herec)
 
2021/109/USA/Akční, Krimi, Drama, Thriller, Válečný
 
Zajímavost k filmu
- Robert (Jamie Bell) při akci v Rusku používá český samopal CZ Scorpion EVO 3.
- Tom Clancy prodal práva na svůj román „Bez výčitek“ společnosti Savoy Pictures v roce 1993 za 2,5 milionů amerických dolarů, brzy po vydání románu.
-  Postava Johna Clarka se na stříbrném plátně objevuje již potřetí. Ve filmu Jasné nebezpečí (1994) ji ztvárnil Willem Dafoe, ve snímku Nejhorší obavy (2002) zase Liev Schreiber.
- Medzi titulkami sa nachádza jedna scéna.
 
Odkazy