Mission: Impossible II / Mission: Impossible II (2000/123/USA/USA, Německo) 58%

06.08.2018 10:47
JEDNOU VĚTOU
„Další nesplnitelná mise Ethana Hunta se točí kolem smrtícího viru a akcií farmaceutické firmy.“

OBSAH
Zvláštní agent Ethan Hunt je pověřen novým úkolem. Právě vyvinutý preparát, který může vážně ohrozit lidstvo, se ocitl v nepravých rukou Huntova někdejšího kolegy Seana. Ten se dal na cestu zločinu a terorismu a patří k nejobávanějším. Počítačového génia Luthera Ethan ke spolupráci přemlouvat nemusí, stál mu vždycky po boku, ale potřebuje na svoji stranu získat půvabnou Nyah, povoláním mimořádně zručnou zlodějku. Ještě nedávno byla Seanovou milenkou a má tedy šanci znovu získat jeho důvěru. Tentokrát ovšem s nasazením života a za cenu milostného vztahu k Ethanovi. Sean je skutečně tvrdý a neústupný protivník. Pokračování filmu Mission: Impossible (1996).(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Co jsme před dvanácti lety nemohli plně posoudit, se ukazuje teď – M:I 2 je film, který stojí svým filmařským stylem mimo západní filmařské tradice, okázale se vysmívá estetickým normám a představuje totálně solitérní úkaz tvůrčí svobody, který není díky hongkongskému režisérovi se značnou tvůrčí svobodou svázaná americkým uvažováním, případně strachem z přepálenosti či přílišného patosu. M:I-2 využívá obrovské kvantum možností filmového média: zrychlené a zpomalené části záběrů, opakování stejné akce několikrát za sebou, rychlé střídání širokoúhlých objektivů a teleobjektivů, dlouhé záběry i rychlé montáže, barevné vzorce sladěné v pohybu či sestříhané na hudební doprovod tanga, fetišizace tváří a těl (a to zdaleka neplatí jen pro úvodní scénu Toma Cruise na skalách), případně strojů a zbraní atd. Jistě, do série příliš nezapadá, vyprávění nepatří mezi nejkomplikovanější (ačkoli lze ocenit práci s deadliny) a k vývoji špionážního žánru nijak zvlášť nepřispěl. Pro estetické dějiny filmu je ale ve své nezřízené vzpouře vůči tradici neviditelného stylu v hollywoodské kinematografii velmi důležitý. Z tohoto hlediska má smysl ho nepřeskakovat, nezatracovat a naopak si všímat, čím vším ozvláštňuje zkušenost s filmovým uměním – i když se vám budou občas nad tím estétstvím kroutit prsty u nohou. (Douglas) 4*

Předvídatelný děj a snůška všemožných blbých klišé (např. kolikrát ještě uvidím situaci, kdy hlavní padouch míří na hlavního hrdinu a místo toho aby okamžitě stiskl spoušť, začne to fatálně okecávat), které tak nemám rád. Navíc Johnovi Woo ten hollywoodský vzduch opravdu nesvědčí, akční sekvence na tvůrce jeho formátu jsou poměrně chabé (snad až na závěrečnou honičku) a Cruisovi toho super agenta nevěřím. M.I.2 se jako typický "brainwasher" dá za ty dvě hodiny přežít, ale ničím nezaujme, ničím neohromí. Těch 550 milionů celosvětově je pro mě tak trochu záhadou. (Lima) 2*

Oproti jedničce lehké zklamání. I když se kvalita výrazně nezvedla ani nepoklesla, šance a potenciál tu byl velký, proto mírné zklamání. Tom Cruise v roli Ethana Hunta je skvělý a nejde mu vyčíst jedinou chybičku. Bohužel jeho soupeř není tolik zajímavý. Dougray Scott na to prostě nemá a působí jako levnější verze zloducha, který by měl konkurovat super agentovi. Krom záporáka film kazí právě pan režisér. Křečovitý, ohraný, stereotypní a zdaleka ne tak bombastický styl jako ve Face off. John Woo stárne a jeho nápady ztrácí na kvalitě. Opět lze říct, že se snaží o svůj akční balet se vším všudy, od zpomalených záběrů až po velmi cool vzhled, ale tentokrát je tím zabíjen celý obsah. Některé části scénáře by taky mohli být přeškrtány a super masky všech agentů, kteří si je vyrábějí snad doma v koupelně už jsou taky stará škola. MI 2 není tak dobrý, jak mohl být, ale styl, Cruise a hudba film drží ve slušném průměru. Po několikátém shlédnutí se celkové dojmy zvedli z 2 na 3 hvězdičky, Ethan si to zaslouží (a nechci ho mít za zády:)). (Djkoma) 3*

OLDIES FILMU
Jen opravdová legenda mezi trailery si může dovolit zabít třetinu ze sto dvaceti sekund frajeřením na skále s přesto si vysloužit naši maximální přízeň. „Teaserovitý“ úvod vám jen připomene kouzlo Huntovy osobnosti a představí novou hi-tech hračičku, díky níž se i varování o sebedestrukci zprávy může pojmout efektně a originálně. Čtyřicet sekund jen s Cruiseovým potem a novým sestřihem... Čtyřicet sekund jako předzvěst inferna. Limp Bizkit se opřou do strun a trailer začne vyzobávat ty nejlíbivější záběry z Wooova hledáčku. Zpomalovačky střídající se v sekundových intervalech jsou mnohem víc rozžhavené než v uondaném filmu, kde Wooův éterický tance aut i rádoby fatální milostné pohledy zničily nejednoho akcechtivého diváka. Tady ale každý obraz funguje a proměňuje trailer v opravdový ohnivý balet, kde se vrtule Cruiseova těla dobře doplňují s rozevlátými pačesy – a samozřejmě jiskrami, plameny a oblaky prachu. Poznáváme dokonalou a adrenalinem napěchovanou vábničku, v níž rytmus střihu mistrně čte „bizkitovské“ variace (viz dramatická pauza a nakopnutí ukázky pomocí úderu do kotlů). Krásku hyzdí pouze lživost: Příliš mnoho Antonyho Hopkinse, příliš mnoho strhující akce, příliš mnoho nenaplněných nadějných vyhlídek v kině.

VELKÁ RECENZE
Angažováním čistokrevného akčního režiséra už bylo cítit evidentně snahu přiblížit sérii více k akčnímu žánru, přičemž si k tomu vybrali nejlepšího z nejlepších, John Woo už měl na svém kontě nespočet akčních hitů, ať už v domovském Hong Kongu, ale i na západě, ale navzdory tomu to celé dopadlo značně rozporuplně. S prvním dílem to nemá téměř nic společného, ??to je naprosto samostatný film. Zatímco jednotka byla relativně seriózní špionážní film, ve kterém byl prvořadý přepracovaný a v rámci možností uvěřitelný scénář, tady už o ten vůbec nejde, toto je zase takové to hloupé béčko s nebezpečným virem, který může udělat velké škody a tak jej třeba co nejdříve dostat z nepravých rukou. A ještě i ten trademark série, používání masek se zde dost přehání a působí to i docela trapně. Celkově by to nemusel být problém, přece jen akční filmy se mohou málokdy opřít o propracovaný scénář, ale na to je to zase málo akční as velkým důrazem na postavy, co tady moc nefunguje. A hlavně první polovina má dost pomalé tempo a rozjede se to až později. Ale dívat se na to dá, neboť i když se zde sice John Woo nemůže moc realizovat v akci, o jiné jeho trademarky není nouze a je to pořádně stylově natočené, takže při naladění na správnou vlnu se při tom dá docela bavit. A ve druhé polovině už přibude více atrakcí a celkově se na to lépe dívá. S postavami se také dalo vymyslet i něco lepšího, Tom Cruise mě celkově moc baví a vlastně iv tomto filmu, ale přece jen je tu až moc sebevědomý frajer, který se tedy řádně posunul. Zatímco v prvním filmu sotva vytáhl zbraň a ani to z ní nevystřelil, tak tady už střílí obouručně a protivníky trefí i při kotrmelcích ve vzduchu.
Opět potěší Ving Rhames, ale Thandie Newton jako osudová žena mě tady moc nebavila a Dougray Scott je sice schopný herec, ale tento záporák mu moc nevyšel. Spokojenější jsem očekávaně po akční stránce, jen jí je až překvapivě málo a je třeba si na ni počkat. Úvodní lezení na skalách je sice pro děj zbytečné, ale zvládnuté je skvěle, jen škoda, že to nebylo déle, následná automobilová honička je také zbytečná, ale alespoň stylová, ale nejvíce zklame přestřelka ve výzkumném centru, která při tomto ratingu vůbec nefunguje. Ale celý film je vlastně čekáním na poslední půlhodinu, která je už perfektní. S realitou to nemá absolutně nic spokojeného, ??vše je přestřeleno a dělá se jen na to, aby to vypadalo efektně, hlavně všechny ty likvidace protivníků při používání nejnemožnějších pozic, ale dívá se na to skvěle. Nejprve potěší série krátkých soubojů a přestřelek a následně se Cruise konečně představí na motorce a rozhodně to stojí za to. A ani finální souboj nezklame. Tady je skvělých a nezapomenutelných momentů nespočet. A tak i když tady John Woo nemůže naplno předvést svůj talent, alespoň vytvořil zajímavou kombinaci prvků západní a východní produkce, která se jen tak nevidí. A hudba je výborná. Takže Mission: Impossible 2 je u mě jednoznačně nejslabší díl série, celé to ideálně nefunguje a scénář je jednoznačně nejslabší, ale i tak si ho rád občas podívám, ta poslední půlhodina se za to čekání vyplatí.
Tom Cruise, jako producent a hlavní představitel, již podruhé inicioval vznik napínavého akčního filmu, volně navazujícího na úspěšný televizní seriál Mission Impossible. Znovu se mu podařilo stát u zrodu diváckého hitu. Na rozdíl od předchozího snímku, situovaného do Prahy, dal tentokrát přednost Španělsku a Austrálii a ke spolupráci přizval režiséra Johna Woo, který je v Hollywoodu právem považován za specialistu na akční žánr. Byla to nepochybně šťastná volba, protože M:I-2 měla v Americe skutečně raketový start a bude nepochybně i u nás patřit k divácky nejatraktivnějším titulům letošního roku.
Mission: Impossible II je americký akční film režiséra Johna Woo z roku 2000. V hlavní roli účinkuje Tom Cruise, který byl také jedním z producentů filmu. Dobová kritika film přijala smíšeně, film však byl komerčně úspěšný, celosvětově utržil 546 mil. amerických dolarů a byl tak filmem s nejvyššími tržbami v roce 2000. V České republice byl v roce 2000 se 123 541 diváky až 17. nejnavštěvovanějším.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Během letu do Atlanty ukradne dobře organizovaná banda ruskému molekulárnímu biologovi Nekorvičovi aktovku. Podaří se jim to také proto, že vůdce bandy měl dokonalou masku agenta CIA Ethana Hunta, kterému jedinému vědec důvěřoval. Potom vyskočí s padáky a letadlo nechají narazit do skalní stěny. Ethan, který si užívá dovolenou šplháním po skalách, dostane zprávu s úkolem najít ukradenou nebezpečnou biologickou zbraň nazvanou Chiméra, na které Nekorvič před smrtí pracoval. Ethan ve španělské Seville zachrání před prozrazením profesionální zlodějku Nyah Hallovou, která se pokusila ukrást vzácný šperk. Nyah byla milenkou zběhlého agenta Seana Ambrose, který podle všeho ukradl Chiméru a Ethan má za úkol dívku přesvědčit, aby pomohla Ethanovi ukradený virus najít. Společně odletí do Sydney, kde se k Ethanovi přidají jeho občasní spolupracovníci, počítačový expert Luther Strickell a Australan Billy Baird. Přes satelit sledují Nyah, která se vybavena mikrovysílačkou setká s bývalým milencem, jenž ji stále miluje. Vezme ji sebou na dostihy, kde se setká se šéfem velké farmaceutické firmy McCloyem. Hunt dívku přiměje, aby riskantním pokusem Ambrosovi ukradla paměťovou kartu, ze které si přehraje údaje. Zjistí, že Chiméra je virus, který napadá červené krvinky a během čtyřiatřiceti hodin způsobí smrt pokud infikovaný člověk nedostane protilátku nazvanou Belerofont. Ambrose však pozná, že ho Nyah zradila. Hunt unese McCloye a lstí z něj dostane zbytek informací. Ambrose neukradl virus, ale protilátku. S její pomocí vydírá McCloye, který měl v plánu virus rozšířit a poté dát do prodeje protilátku. Nechce jen peníze, ale také jedenapadesát procent akcií farmaceutické firmy. Jejich cena totiž prudce vzroste s poptávkou po protilátce. Ambrose odhadne, že se Hunt pokusí proniknout do laboratoří společnosti, aby virus zničil.
Tomu se to skutečně v riskantní akci téměř podaří. Zůstane jediná dávka viru, o kterou se mezi Huntem a Ambrosem rozpoutá boj. Nakonec se jí však zmocní Nyah, která bezvýchodnou situaci vyřeší tím, že si látku vpíchne do těla. Pokud nedostane do čtyřiadvaceti hodin protilátku, zemře. Hunt slíbí, že ji zachrání a pronikne na opevněný ostrov, kde Ambrose ukrývá protilátku. Musí zlikvidovat strážné, oklamat Ambrose a jeho zabijáky, získat protilátku a nakonec uniknout. To se však zdá nemožné.

Ocenění:
Razzies
2000 - Thandie Newton (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2000 - Nejhorší Remake nebo Sequel (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, DVD)
V českém znění: Gustav Bubník - Tom Cruise (Ethan Hunt), Jitka Moučková - Thandie Newton (Nyah Nordoff-Hallová), Filip Jančík - Dougray Scott (Sean Ambrose), Martin Kolár - Ving Rhames (Luther Stickell), Jiří Dvořák - John Polson (Billy Baird), Zdeněk Mahdal - Richard Roxburgh (Hugh Stamp), Jaromír Meduna - Anthony Hopkins (Swanbeck), Jiří Plachý - Brendan Gleeson (John C. McCloy), Bohuslav Kalva - Rade Šerbedžija (Dr. Nekhorvich), Roman Hájek, Pavel Vondra, Zbyšek Pantůček, Radka Stupková, Ladislav Novák, Helena Dytrtová, Martin Kot, Pavlína Dytrtová, Pavel Dytrt, Bohdan Tůma, Antonín Navrátil (titulky)
Překlad: Jiří Štefl
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Iva Koudelková
Dialogy: Veronika Kernová
Režie českého znění: Bohdan Tůma
Vyrobilo: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov pro HCE v roce 2001

2.DABING (Nova)
V českém znění: Gustav Bubník - Tom Cruise (Ethan Hunt), Jitka Moučková - Thandie Newton (Nyah Nordoff-Hallová), Filip Jančík - Dougray Scott (Sean Ambrose), Martin Kolár - Ving Rhames (Luther Stickell), Jiří Dvořák - John Polson (Billy Baird), Zdeněk Mahdal - Richard Roxburgh (Hugh Stamp), Jaromír Meduna - Anthony Hopkins (Swanbeck), Jiří Plachý - Brendan Gleeson (John C. McCloy), Bohuslav Kalva - Rade Šerbedžija (Dr. Nekhorvich), Zuzana Schulzová, Marek Libert, Roman Hájek, Ludvík Král, Radovan Vaculík, Irena Hrubá, Viktorie Taberyová, Terezie Taberyová, Adina Hanáková, David Štěpán, Antonín Navrátil (titulky)
Překlad: Ivan Hanuš
Zvuk: Richard Tomíček
Produkce: Ivana Prejdová, Jiří Beránek
Dialogy a Režie českého znění: Bohdan Tůma
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro Cet 21 s.r.o. v roce 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 31.8.2000 Bontonfilm
Premiéra USA: 24.5.2000 Paramount Pictures
Premiéra Německo: 6.7.2000
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.2.2001 (VHS) H.C.E., 1.5.2001 (DVD) H.C.E.
Poprvé na DVD: 5.3.2001 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: 7.12.2011 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 10 003 909
Tržby celkem - $ 546 388 105
Návštěvnost v ČR 127 955
Náklady (Rozpočet) - $ 125 000 000

FILMY V SÉRII
Mission: Impossible gastonrolinc.webnode.cz/news/a0206/
Akční / Dobrodružný, USA, 1996
Režie: Brian De Palma, Hrají: Tom Cruise, Jon Voight

Mission: Impossible II gastonrolinc.webnode.cz/news/a0207/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2000
Režie: John Woo, Hrají: Tom Cruise, Dougray Scott

Mission: Impossible III gastonrolinc.webnode.cz/news/a0208/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2006
Režie: J.J. Abrams, Hrají: Tom Cruise, Philip Seymour Hoffman

Mission: Impossible - Ghost Protocol gastonrolinc.webnode.cz/news/a0209/
Akční / Dobrodružný, USA / Spojené arabské emiráty, 2011
Režie: Brad Bird, Hrají: Tom Cruise, Paula Patton

Mission: Impossible - Národ grázlů gastonrolinc.webnode.cz/news/a0210/
Akční / Dobrodružný, Čína / Hong Kong, 2015
Režie: Christopher McQuarrie, Hrají: Tom Cruise, Simon Pegg

Mission: Impossible - Fallout gastonrolinc.webnode.cz/news/a274/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Christopher McQuarrie, Hrají: Tom Cruise, Henry Cavill
 
Mission: Impossible Odplata - První část gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/aaa1/
USA, Akční / Dobrodružný / Thriller, USA, 2022
Christopher McQuarrie, Hrají: Tom Cruise, Rebecca Ferguson

Mission: Impossible Odplata - Druhá část gastonrolinc.webnode.cz/news/mission-impossible-8-mission-impossible-8-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Thriller, USA, 2023
Režie: Christopher McQuarrie, Hrají: Tom Cruise, Hayley Atwell
 
Tvůrci a herci
John Woo (Režie), Paula Wagner (Produkce), Tom Cruise (Produkce), Hans Zimmer (Hudba), Jeffrey L. Kimball (Kamera), Steven Kemper (Střih), Christian Wagner (Střih), Gregory Apps (Casting), Sarah Finn (Casting), Deborah Aquila (Casting), Thomas E. Sanders (Scénografie), Lizzy Gardiner (Kostýmy), Al Nelson (Zvuk), Dave Elsey (Masky), Mitchell J. Coughlin (Masky), Robert Towne (Scénář), Tom Cruise (Herec), Dougray Scott (Herec), Thandie Newton (Herec), Ving Rhames (Herec), Richard Roxburgh (Herec), John Polson (Herec), Brendan Gleeson (Herec), Rade Šerbedžija (Herec), William Mapother (Herec), Dominic Purcell (Herec), Tory Mussett (Herec), Anthony Hopkins (Herec), Darren Dupree Washington (Herec), Alison Araya (Herec)
 
2000/123/USA/USA, Německo
 
Zajímavost k filmu
- Ethan Hunt (Tom Cruise) nosí hodinky značky Casio G-Shock DW-6900 a doktor Nekhorvich (Rade Serbedžija) nosí Simon Carter.
- Scéna na konci filmu s nožem byla na žádost Toma Cruise sehrána s reálným nožem. Ten byl uvázán na přesně odměřený kabel, aby vzdálenost mezi hrotem a okem byla přibližně 6 cm. Cruise trval na tom, aby Dougray Scott ve scéně tlačil nůž plnou silou.
- V důsledku dotáček se Dougray Scott musel vzdát role Wolverina (Hugh Jackman) ve filmu X-Men (2000). Tom Cruise pak souběžně natáčel snímek Eyes Wide Shut (1999).
- Tony Ciccone odpovědný za střih filmu se vážně zranil při pádu na motorce na cestě do práce. Téměr rok pak absolvoval terapii a poté byl schopen znovu používat své ruce.
- Scény, kdy Ethan Hunt (Tom Cruise) šplhá po skále,byly natáčeny v Utahu v národním parku Dead Horse Point. Cruise byl jištěn lanem, které bylo poté digitálně odstraněno.
- Kameraman Andrew Lesnie opustil štáb měsíc před začátkem natáčení. Neshodl se s ideami a představami Johna Woo.
- Odpověď Luthera Stickella (Ving Rhames) "Tak jednoduché?" na vysvětlení Ethana Hunta (Tom Cruise) ohledně viru Chiméra je narážkou na mnohé kritiky ohledně příliš složitého děje prvního dílu.
- Roli Anthonyho Hopkinse měl hrát Ian McKellen. Byl však příliš vytížen účinkováním v londýnském divadle.
- Názov filmu sa objaví až v 11. minúte.
- Jedným soundtrackom prispela aj legendárna skupina Metallica, konkrétne skladbou "I Disappear". Je to prvá a jediná pieseň, ktorú kapela k nejakému filmu nahrala.
- Herec Dougray Scott se během natáčení nebezpečných scén na motorce vážně zranil. Kaskadéra si totiž nepřál.
- Herec Tom Cruise, který byl také jedním z producentů filmu, si za své účinkování přišel na 75 milionů amerických dolarů.
- Skladba "Iko Iko" ve verzi od skupiny Zap Mama z úvodu filmu, při které Ethan Hunt (Tom Cruise) šplhá po skále, zazněla ve starším provedení již ve snímku Rain Man (1988), kde Cruise také hrál.
 
Odkazy